My wyjdziem szczylnymi radami - Białoruska Republika Ludowa

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Sevgart, 1 Marzec 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Sevgart

Sevgart Targowica

Мы выйдзем шчыльнымі радамі​

My wyjdziem szczylnymi radami

Odcinek I
    "Zryw ku wolności"
    1 styczeń - 22 luty

[justify]Białoruska Republika Ludowa po raz pierwszy ogłosiła niepodległość w marcu 1918 roku wobec Rosji Radzieckiej. Państwo nie utrzymało się długo bo już w styczniu kolejnego roku wojska sowieckie zaanektowały BRL. Rząd Białorusi działał na uchodźstwie starając się odzyskać swoje państwo. Okazja nadarzyła się na początku 1936 roku. Białoruś, Ukraina i Rosja pod władzą Kiereńskiego zawarły potajemnie układ mający na celu rozbić władzę sowiecką. 1 stycznia te trzy państwa ogłosiły niepodległość.

Belov: Pod Wyszogrodem są trzy dywizje piechoty sowieckiej. Od północy my, od południa Ukraińcy. Będę chcieli uciekać na wschód w stronę Kurska, w którym są partyzanckie jednostki Kiereńskiego. Ale nie utrzymają się.
    Dowbor - Muśnicki: Zaatakujemy razem, ja po bitwie spróbuję zdobyć Koresteń przed Ukraińcami, a ty będziesz ich ścigał aż do Czernihowa?
    Belov: Tak. Potem zobaczymy co dowództwo rozkaże. Pamiętajcie o możliwie jak najszybszej zmianie mundurów. Nie potrzebne nam walki pomiędzy nami.
    Dowbor - Muśnicki: Chłopaki się już tym zajęły. Kiedy atakujemy czerwonych?
    Belov: Jutro rano. Dotrzemy do Wyszogrodu 10 stycznia. Na pohybel Stalinowi!
    Dowbor - Muśnicki: Na pohybel!

Armia Białoruska podzieliła się na cztery korpusy.
    - 1ya Korpus Byelarus - dowodzi feldmarszałek Tuchaczewski
    - 2ya Korpus Byelarus - dowodzi gen. broni Pokrovski
    - 3ya Korpus Byelarus - dowodzi gen. broni Dowbor - Muśnicki
    - 27ya Armija - dowodzi gen. Belov I.P.

Armie te mają wyznaczone cele, które bezwzględnie muszą zdobyć. Oddział Tuchaczewskiego kieruje się na Rogaczew. Pokrovski na Rosław, Dowbor - Muśnicki razem z Belovem mają zdobyć Wyszogród, a następnie rozdzielić się i podjąć nowe cele. Kolejno, Koresteń i Czernihów.

Posiadamy także flotę powietrzną. Zwierzchnictwo nad nią objął gen. dywizji Yakovlev. Ma zapewnić czyste niebo naszym jednostkom. W skład wchodzą dwa dywizjony myśliwców przechwytujących oraz dwa dywizjony bombowców strategicznych.

Rząd Białoruskiej Republiki Ludowej i pierwsza jej akcja (armia zawodowa +1)​

Wojna z bolszewikami przebiegała po myśli Białorusinów. Już samo powstanie objęło dość duży obszar. Od Mińska i Orszy aż do Żłobina i Mozyrza. Pierwsza bitwa jaka wywiązała się pomiędzy wojskami BRL, a sowietami to bitwa pod Wyszogrodem. Pod dowództwem Belova i Dowbora - Muśnickiego sześć dywizji piechoty rozbiło trzy czerwonych i wypędziło ich pod Czernihów. 10 stycznia o godzinie 13 wojska Tuchaczewskiego, który zdradził ZSRR zdobyły Rogaczew. Tego samego dnia o 19 korpusy Belova i Dowbora - Muśnickiego dotarły do Wyszogrodu. Ten drugi ruszył od razu na Korosteń, a Belov wraz z Ukraińskimi buntownikami zaatakowali zdezorganizowane wojska sowieckie. Wojska Tuchaczewskiego ruszyły na Klińce gdzie Ukraińcy rozbili korpus radziecki. Z nocy 23 na 24 stycznia Belov zdobył Czernihów łącząc to ze zdobyciem Klińcy, partyzanci w prowincji Gomel zostali bez zaopatrzenia. Armia Józefa Dowbora - Muśnickiego ruszyła na te tereny. Sowieci radzili sobie tylko na froncie Ukraińskim gdzie zdobyli Konotop, Sumy i Połtawę. Z państwem Kiereńskiego szło niezbyt dobrze. Tak samo z Białorusinami. 16 lutego pomiędzy Związkiem Radzieckim i Białorusią został podpisany pokój, na mocy którego Sowieci zrzekają się wszystkich terenów, których wymaga BRL.

Niestety w tragicznym i tajemniczym wypadku ginie obecna minister bezpieczeństwa - Larysa Hienijush. Samochód, którym jechała do Mińska został ostrzelany przez nieznanych sprawców. Jedyny, którego zdołali złapać w ostatniej chwili strzelił sobie w łeb. Nowym ministrem bezpieczeństwa został owiany tajemnicą Andriej Kuczmejowicz. Podobno niegdyś bliski współpracownik Survilla i Bobkovskiego. Już na samym początku wydał rozporządzenie o powstaniu Komisariatu Spraw Wewnętrznych i Bezpieczeństwa Państwowego. Pierwszą akcją rządu BRL było powierzenie Białoruskiemu uniwersytetowi Narodowemu prac nad wprowadzeniem do rolnictwa maszyn.

Stan europy wschodniej na koniec lutego.
    Zielony - Rosja Kiereńskiego
    Żółty - Ukraina
    Czerwony - ZSRR
    Seledynowy - BRL​
    [/justify]
    Eventy od Cristiano
    Sprity jednostek by Puma
    Moje modyfikacje

Ja wiem. Miałem robić A furore cośtam lalalalala. Ale mi się nie chciało :< Za dużo zmian trzeba było wprowadzić. Teraz będzie więcej odcinków niż W furore i Austrii. Bo robię tego AARa z kolegą (którego wprowadziłem do gry też :p kto zgadnie który to? Łatwe). Nie muszę chyba pisać, że niebieskie linki to są obrazki? Nie wrzucałem ich bo wtedy ilość tekstu wydawała by się jeszcze mniejsza. A teraz coś co zawsze chciałem napisać ale zawsze zapominałem.

W następnym odcinku:
    - Sprawa Smoleńska
    - Reorganizacja armii
    - Kolejne kroki Kuczmejowicza
    - Przedstawienie sytuacji gospodarczej BRL

2. Sevgart

Sevgart Targowica

Мы выйдзем шчыльнымі радамі​

My wyjdziem szczylnymi radami

Odcinek II
    "A na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści"
    22 luty - 5 czerwiec

Białoruś po wojnie była zniszczona. Wielkie połacie terenów zostały zbombardowane. Uciekająca armia sowiecka nie szczędziła sił na niszczenie za sobą mostów i grabienia budynków powstańców. W niektórych prowincjach straty dochodziły nawet do 80%. Najbardziej ucierpiał wschód i południe Białorusi. Rząd wydał niebagatelne sumy na jak najszybsze odbudowanie dróg i zakładów pracy.

W niedługim czasie po rozpoczęciu odbudowy infrastruktury i przemysłu Białorusi Andriej Kuczmejowicz przekonał rząd, że w państwie musi istnieć siatka wywiadowcza. Nie możemy sobie pozwolić na to, że sowieci będą wiedzieli o wszystkich naszych planach. Podczas rozmowy z głową państwa Rodionem Survillą i szefem rządu Venedictem Bobkovskim poruszono jeszcze jedną kwestię.

Rodion Survilla: A więc sprawa kontrwywiadu została załatwiona. Przekażemy potrzebne pieniądze na zwerbowanie i wyszkolenie odpowiednich ludzi na to stanowisko. Sowieci nie mogą się dostać do ważnych informacji.

Venedict Bobkovski: Natomiast odbudowy dróg i kolei posuwają się w bardzo szybkim tempie. Mieliśmy jakieś minimalne problemy przy dostarczeniu materiałów budowlanych do Rosława ale ciężarówki podobno znalazły drogę i dojechały z lekkim opóźnieniem. Chciał pan poruszyć jeszcze jakąś kwestię. Słuchamy.

Andriej Kuczmejowicz: Tak. Tyczy się to też poniekąd wywiadu. Mam śmiałość podejrzewać, że ta cała akcja z pomocą od sowieckich generałów to pułapka. Powinniśmy na zawsze rozwiązać kwestię sowiecką w naszym kraju. Może zdarzyć się tak, że kiedy skończy się wojna z Ukraińcami i Kiereńskim to oni zaatakują nas od trzech stron, a ci podli zdrajcy zniszczą nas od środka. Chyba nie pozwolimy sobie na sytuację z 1918 roku kiedy to nasze państwo przetrwało ledwie rok.

Venedict Bobkovski: Tak więc co pan proponuje? Wyślemy ich gdzieś? Meksyk? Co trzeba z nimi zrobić?

Andriej Kuczmejowicz: Pozbyć się. Na zawsze.

1 marca 1936 roku KSWiBP dostało nakaz aresztowania Michaiła Tuchaczewskiego, Belova i Yakovleva. Jeszcze tego samego dnia odbył się proces. Na sali sądowej obecni byli tylko oskarżeni, sam Andriej Kuczmejowicz i kilkunastu funkcjonariuszy tajnej policji. Przed rozprawą w pokoju sędziego zostawiono cztery wyroki śmierci. Na owych generałów oraz na samego sędziego. Oczywiście zrozumiał wszystko.

Andriej Kuczmejowicz: Panowie, ten proces jest z mojej łaski. Wcale go być nie musiało, a tak macie adwokata. Zakładamy, że tylko ja jestem zły, wy działacie dla dobra państwa. Ale już nie podziałacie zbyt długo. No, dobra dowody mamy, znacie winy, karę chyba też.
    Rzadko można się spotkać z przykładami takiego świństwa. Zdrada, sabotaż, dywersja, chęć przejęcia władzy, chęć wolnego myślenia, wolnego też od naszego terroru - to są rzeczy które musimy wykorzenić! Ze wszystkimi reakcyjnymi podżegaczami, czy to w płaszczach, kufajkach czy z czerwonymi gwiazdami należy zrobić porządek! Wiedziałem, że jesteście zdolni do wszystkiego co może zaszkodzić naszej rewolucji. Nie macie alibi, nic nie jest w stanie zmienić prawie sprawiedliwego procesu. No dobra. Macie coś na swoją obronę? Nie? To dobrze. Pomyliliście niebo z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu. Brzydko. W życiu nagromadziło się wiele zła, które jest jak chwasty, z czym należy walczyć plewieniem! Nikt nie może myśleć o zmianie ustroju, obniżce ceny gazetki szkolnej ani niczym! Nikt nie może myśleć w ogóle, dlatego jest was proces. Jakieś zeznania? Jak nie to kończę. Chciałbym jeszcze dodać, że jeżeli będziecie przeszkadzać to zostaniecie wyprowadzeni z sali. I tak, każde wasze słowo będzie brane jako próba przeszkodzenia białoruskiemu urzędnikowi państwowemu.

Leonid Nikulin (sędzia): Czy adwokat chce powiedzieć coś na obronę pozwanych? Nie? W takim razie uważam sprawę za zamkniętą. Na mocy danego mi prawa skazuję was na śmierć przez powieszenie. Zamykam obrady sądu.

Michaił Tuchaczewski: Tak nie może być! Pomogliśmy wam! Walczyliśmy za was psy zawszone, a wy nas teraz na stryczek!? Za co!?

Cała sprawa zajęła zaledwie 20 minut. "Zdrajcy" zostali wyprowadzeni przez policję i odwiezieni do więzienia do czasu kiedy wyrok będzie mógł być wykonany. Sam minister pojechał do swojego biura w centrum Mińska.

Po procesie ponownie obsadzono nowymi generałami armię białoruską. Ze względu na szacunek jaki chcieli oddać dzielnym żołnierzom nie zmieniali nazw armii i dywizji. Każda armia dostała obszar, w który ma się udać i strzec granic. I tak nowymi przywódcami zostali:

- 1ya Korpus Byelarus (Korpus Zmotoryzowany) - gen. Kamiński (cel Kaluga)
    - 2ya Korpus Byelarus - gen. Pokrovski (cel Orsza)
    - 3ya Korpus Byelarus - gen. Dowbor - Muśnicki (cel Korosteń)
    - 4ya Korpus Byelarus - gen. Primakov (cel Mogilew)

Nad flotą powietrzną zwierzchnictwo dostał gen. Cheryakov.

Sytuacja na wojnie Rosyjsko - Sowieckiej i Ukraińsko - Sowieckiej była niespokojna. Kiereński nie dysponował tyloma dywizjami by móc załatać dziury we froncie oraz pilnować okrązonych jednostek. Front zmieniał się niemal codziennie. Kolejne miasta były ogłaszane jako miasta frontowe. Wszędzie panował chaos i niepewność czy za chwilę na niebie nie pokażą się wrogie bombowce. W tragicznej sytuacji znaleźli się Rosjanie, którzy zbuntowali się przeciwko komunistycznej władzy i podnieśli bunt na roponośnych polach Kaukazu. Odcięci od zaopatrzenia i otoczeni armią czerwoną stawiali im zaciekły opór. Sytuacja się pogorszyła kiedy sowieci zajęli główne ośrodki wydobywania ropy i zmotoryzowane jednostki Rosjan zostały pozbawione paliwa co uczyniło je bezużytecznymi. Stalin już dawno przeniósł swój rząd do Gorki. Moskwa mogła paść lada chwila. Od 2 maja została otoczona z trzech stron przez wojska lojalne Kiereńskiemu. Padła 12 maja.

[​IMG] [​IMG]

Front Ukraiński do czasu przybycia nowych jednostek dla sowietów był bardzo spokojny. Nie trwała nawet wojna pozycyjna. Słabi komuniści nie mogli zaatakować liczniejszych Ukraińców, a ci drudzy nie mogli pokonać sowietów z powodu dobrego ufortyfikowania. Z tego też powodu dano sobie spokój na pewien czas. Sytuacja zmieniła się diametralnie 27 maja kiedy to padły ukraińskie Czerkasy, i sowiecka Bałta. Od tego momentu kończą się zwycięstwa Ukraińców.

[​IMG] [​IMG]

[​IMG] [​IMG]

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie