Najbardziej kultowym Widnowsem ejst...

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez brazylian24, 9 Listopad 2014.

?

Najbardziej kultowym systemem z rodziny Windows jest moim zdaniem...

1. Windows 1.0

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. Windows 3.11

1 głos(y/ów)
    3,0%
  3. Windows NT 4.0

0 głos(y/ów)
    0,0%
  4. Windows 95

2 głos(y/ów)
    6,1%
  5. Windows 98

4 głos(y/ów)
    12,1%
  6. Windows 2000

0 głos(y/ów)
    0,0%
  7. Windows XP

24 głos(y/ów)
    72,7%
  8. Windows Vista

0 głos(y/ów)
    0,0%
  9. Windows 7

2 głos(y/ów)
    6,1%
  10. Windows 8.1

0 głos(y/ów)
    0,0%
  1. ...no właśnie, który? Kultowy, tj. mający fanów, "legendę" i będący symbolem serii (głosujemy subiektywnie, to taka ankieta na okazję końca wsparcia dla Siódemki)

Wybór ograniczyłem do tych rozpoznawalnych przez szersze rzesze userów, i uznaniowo odrzuciłem pokraki typu Windows Me. Warianty systemów pominąłem, i np. 98 SE rozpatrujemy i głosujemy razem z zwykłym 98.

Osobiście zagłosowałem na 98, choć rozważałem 95. Wszystkie najbardziej rozpoznawalne elementy już były, szerokie masy na tych systemach pracowały, no ogólnie kawał historii najnowszej :p

PS: prosiłbym kogoś władnego, o poprawienie literówek w temacie...:p

2. Krakau

Krakau Ten, o Którym mówią Księgi

Oczywiście, że klasyczny 3.11, bo następne to w ogóle pomyłki. http://www.windows93.net/

Ostrzeżenie za omijanie autocenzora. Obrazek wrzucony do spojlera.

Pozdrawiam
    Severian

3. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Oczywiście, że XP. Na tym systemie wychowały się całe pokolenia ludzi i informatyków.

4. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

5. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Missclick, zagłosowałem na Win 7, a miał być XP.

6. lysy

lysy Panzer Legion

Gdyby XP udostępnili za free oraz jego kod źródłowy, wszelkiej maści Visty siódemki i dziesiątką na czele, każdy miałby w głębokim poważaniu. A tak pozostaje mieć jeden system do bieżących rzeczy oraz XPeka w wirtualnej maszynie:D

7. moskal

moskal Опричник

A tak przy okazji - na co te dane zbierasz?

8. @moskal: nakryłeś mnie. Po prostu jestem ciekaw.

Jak widzę, niemal 80% uważa za kultowy XPka. Poczułem się staro jak cholera, bo uświadomiłem sobie, że niektórzy są młodsi od 95 i 98, i to co ja przeżywałem z 98 oni przeżywali z XP. :D ech, jaki ja wiekowy. Gdzie mój bilobil, gdzie moja kula, gdzie moja seksowna pielęgniarka?

A tak pokrótce, czemu takie a nie inne wybory? Ja wybrałem 98, bo już wszystkie charakterystyczne elementy były "wbudowane", i to w formach znacznie dojrzalszych niż w starszych systemach: DirectX, IE, te wszystkie "moje komputery" (choć pasjans Pająk pojawił się dopiero w Windows Me AFAIR). Był to także ostatni udany system Microsoft oparty o DOSowe jądro. Swego czasu miał też mocną pozycję wśród sentymentu użytkowników (protesty, gdy MS zapowiedział zakończenie wsparcia dla niego, no bardzo długo się bronił przed oddaniem pola XP), + co tam wypisałem w peirwszym poście.

A tu mały filmik, z pewnym eksperymentem dot. windowsów (przechodzenie z wersji na wersję, od 1.0 do 7): http://www.youtube.com/watch?v=vPnehDhGa14

9. lysy

lysy Panzer Legion

@brazylian24
    Nie tylko Ty pamiętasz starsze systemy. Ot, mając złe doświadczenia z 95 oraz 98 (chociaż SE już była dobra) z XP nigdy nie zawiodłem się. Jak padł to szybka piłka i komp dalej śmigał. A do póki było bieżące wsparcie, na stacjonarnym dalej królował:D

10. kamil3212

kamil3212 Znany Wszystkim

XP. Co prawda moim pierwszym systemem był 98, ale jednak to XP używam do dziś ;p

11. Legend

Legend リヴェン

Meh... W końcu postanowiłem wziąć udział w ankiecie i okazuje się, że nie ma Windowsa ME, na którym spędziłem połowę mojego cyber życia... Znowu spisek i prowokacja...

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie