"Nie chowaj się... przybądź na mecz!" - Jagiellonia Białystok FM 2011 AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Hanler, 22 Sierpień 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Hanler

Hanler Ten, o Którym mówią Księgi

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Prolog
    20 – 24 czerwca 2011

Jagiellonia Białystok (pełna nazwa to Jagiellonia Białystok Sportowa Spółka Akcyjna) – polski klub sportowy z siedzibą w Białymstoku rozgrywający swoje mecze na Stadionie Miejskim. Dzięki badaniom, których autorami są historycy Jerzy Górko i Jarek Dunda na podstawie dokumentów przyjęto za datę powstania Jagiellonii dzień 30 maja 1920 roku. Wówczas to żołnierze 42 Pułku Piechoty im. gen. Jana Henryka Dąbrowskiego powołali do życia Klub Sportowy Batalionu Zapasowego 42 Pułku Piechoty.
    Dokładnie 9 czerwca 2007 roku o godzinie 18.53 Jagiellonia awansowała do ekstraklasy (w której gra do dziś). W pierwszym sezonie po powrocie uplasowała się na 14 miejscu z dorobkiem 27 punktów. Następny rok był już dużo lepszy - Jaga zakończyła sezon na 8 pozycji z 34 punktami. Wtedy też klub dowiedział się o karze ujemnych dziesięciu punktów w następnym sezonie za korupcję, której to dopuścił się poprzedni prezes klubu. Największe sukcesy natomiast święciła w sezonie 2009/2010 kiedy to zdobyła Puchar Polski po finale z Pogonią Szczecin po bramce Andriusa Skerli i utrzymała się w ekstraklasie z balastem - 10 punktów. Na początku sezonu 2010/11 piłkarze Dumy Podlasia zdobyli Superpuchar Polski po zaciętym meczu z mistrzem polski Lechem Poznań. Jedyną bramkę w tym meczu strzelił Tomasz Frankowski. Po zakończeniu rundy jesiennej sezonu 2010/11 Jaga została mistrzem jesieni ekstraklasy wyprzedając o trzy punkty Wisłę Kraków i warszawską Legię. Na wiosnę nie szło jej jednak zbyt dobrze i ostatecznie zajęła 4. miejsce w ekstraklasie i awansowała do eliminacji do Ligi Europejskiej, dzięki temu, że Legia Warszawa – zdobywca Pucharu Polski 2011 uplasowała się tuż przed Jagiellończykami.

Lato 2011 roku przyniosło zwolnienie dotychczasowego trenera drużyny Michała Probierza. Fotel trenera objął po nim młody, niedoświadczony, lecz pełen pomysłów na rozwój drużyny trzydziestolatek Maciej Limanek, czyli ja. Urodziłem się 14 kwietnia 1981 roku. Oprócz obywatelstwa polskiego, posiadam także obywatelstwo ukraińskie, gdzie pracowałem jako trener jednej ze słabszych drużyn w II lidze ukraińskiej. Zatrudnienie takiego młodego menedżera jak ja, wiązało się z dużym ryzykiem, lecz władze Jagiellonii podjęły rękawicę, a teraz czekają na pierwsze moje wyniki.

Prezes białostockiej drużyny Wojciech Strzałkowski poinformował mnie, że dotychczasowi członkowie sztabu szkoleniowego pozostali na swoich stanowiskach, ale zgodzą się na rozwiązanie kontraktu za porozumieniem stron, jeśli chciałbym zastąpić ich własnymi współpracownikami. Co się tyczyło mojego kontraktu z klubem, obowiązuje on do 30 czerwca 2013 roku, a moja płaca wynosi 1,1 tys. funtów.

W momencie moje przybycia do klubu na wypożyczeniu byli następujący zawodnicy: Patryk Gondek (Jeziorak Iława), Andrzej Niewulis (Wigry Suwałki), Bartosz Sułkowski (Jeziorak Iława), Igor Lewczuk (Ruch Chorzów) oraz Michał Świderski (OKS Stomil Olsztyn).

Zostałem też zapytany przez zarząd, jakie cele mogę osiągnąć w tym sezonie z drużyną. Patrząc na skład i wiedząc, jakie możliwości ma ten klub, poinformowałem, że awans do rozgrywek Ligi Europejskiej jest w zasięgu zespołu. W ten sposób ustalono także mój budżet transferowy, który wynosi 275 tys. funtów, zaś budżet płacowy wynosić będzie 41,5 tys. funtów. Mój asystent poinformował mnie także, że klub wydaje obecnie 35,478 funtów tygodniowo na płace.

Na pierwszym spotkaniu z zawodnikami ustaliłem nową filozofię gry drużyny. Według mojej teorii piłka miała płynnie przechodzić od zawodnika do zawodnika, zaś strategią wyjściową drużyny miałby być kontratak. Co do stylu gry moi podopieczni sami wiedzieli, że należy grać krótkimi podaniami, gdyż nie posiadamy zbyt wielu wysokich zawodników, mogących powalczyć o górne piłki. Od tego momentu występowała też większa swoboda taktyczna, a także szukanie gry poprzez zmianę pozycji. Wszyscy też doskonale wiedzieli, że musimy prowadzić intensywniejszy pressing, a także bardziej agresywnie odbierać piłkę. Krycie strefowe oraz ostre dośrodkowania były moimi ostatnimi wskazówkami dotyczącymi nowej filozofii gry. Na tym spotkaniu było to wszystko, o czym chciałem porozmawiać z zawodnikami, a więc oddelegowałem ich do pokoi hotelowych.

Zainteresowanie wzbudził u mnie młody 18-letni talent z II-ligowego Świtu Nowy Dwór Mazowiecki. Karol Drwęcki, bo o nim mowa, to nominalny środkowy obrońca, który jest młody i może szybko rozwinąć swoje umiejętności. Do tego nie jest zbyt drogi. Został zaproponowany mu kontrakt w wysokości 550 funtów tygodniowo do czerwca 2014 roku. Niedługo dowiemy się, czy zgodzi się na nasze warunki. Do tego jego dotychczasowemu klubowi będziemy musieli wypłacić rekompensatę w wysokości 18,57 tys. funtów, jeśli dojdzie do podpisania kontraktu.

23 czerwca, w środę, została zwołana konferencja prasowa, na której Jagiellonia Białystok miała oficjalnie mnie przedstawić jako nowego menedżera zespołu. Wśród zainteresowanych dziennikarzy mieli znaleźć się: sport.wp.pl, Bartosz Stefański z „Gońca Piłkarskiego Białystok”, Goal.com, Łukasz Janas z „Polskiego Gońca Piłkarskiego” oraz Sebastian Kozieł z „Polskiego Ekspresu Piłkarskiego”. Konferencja zaczęła się o 9:15.

Polski Ekspres Piłkarski: Nowi menadżerowie nierzadko zaczynają swoje rządy od małej rewolucji, więc cześć pracowników klubu może obawiać się o swoje posady. Czy powinniśmy spodziewać się wielu zmian?
    Maciej Limanek: Jestem pod wielkim wrażeniem tego, co tutaj zastałem, i nie planuję żadnych drastycznych zmian.
    Goal.com: Niektórzy menedżerowie starają się mieć absolutnie wszystko pod kontrolą, podczas gdy inni zostawiają sowim zawodnikom trochę więcej wolnej przestrzeni. Jak opisałby pan swój styl prowadzenia drużyny?
    Maciej Limanek: Moim zdaniem klub funkcjonuje najlepiej wówczas, gdy zawodnicy czują się docenieni jako piłkarze, ale i jako ludzie.
    Goal.com: Czego możemy się spodziewać na rynku transferowym? Woli pan szastać pieniędzmi na lewo i na prawo, czy też raczej szuka pan tanich okazji?
    Maciej Limanek: Nie powiedziałbym, że mam jakieś określone preferencje, Do każdego kontraktu podchodzę indywidualnie.
    Sport.wp.pl: Przechodząc do kwestii sztabu szkoleniowego, czy zamierza pan sprowadzić własnych ludzi, czy fachowcy tacy jak Bartłomiej Zalewski czy Ryszard Karalus pozostaną w klubie?
    Maciej Limanek: Możliwe, że ściągnę tu paru moich dawnych współpracowników, ale to jeszcze nic pewnego.
    Polski Ekspres Piłkarski: Jak opisałby pan swoje preferencje taktyczne?
    Maciej Limanek: Musimy dołożyć wszelkich starań, by zachować równowagę między poszczególnymi formacjami. Nawet najlepsi napastnicy na niewiele nam się zdadzą, jeżeli nie będziemy w stanie utrzymać prowadzenia.
    Polski Ekspres Piłkarski: Wróbelki ćwierkają, że na pańskim celowniku znalazł się ostanio środkowy pomocnik Karol Kostrubała. Czy może pan zająć oficjalne stanowisko w tej kwestii?
    Maciej Limanek: Mogę potwierdzić, że jesteśmy zainteresowani. Czy znajdzie to przełożenie na konkrety? Jest jeszcze za wcześnie, by to stwierdzić.
    Sport.wp.pl: W dniu dzisiejszym Jagiellonia ogłosiła, że został pan nowym opiekunem pierwszej drużyny. Jest pan wielkim kibicem tego klubu, więc to chyba dla pana spełnienie najskrytszych marzeń?
    Maciej Limanek: Aż chce mi się skakać z radości pod sufit, takie to uczucie.

Po konferencji prasowej podszedł do mnie mój asystent Bartłomiej Zalewski i zaproponował rozegranie sparingu wewnętrznego w drużynie jutro o godz. 19:00. W ten sposób będę mógł dokładniej przyjrzeć się zawodnikom.

Następnego dnia, 24 czerwca przyszła wiadomość od Karola Drwęckiego, który jest gotowy do podpisania kontraktu. Transakcja zostanie sfinalizowana za 2 dni, a Świt Nowy Dwór Mazowiecki otrzyma od nas 18 tys. funtów rekompensaty za ten transfer.
    Przed 19 spotkaliśmy się na stadionie przy ul. Słonecznej. Podczas tego meczu mieliśmy sprawdzić „moją” filozofię gry. Wyszliśmy w ustawieniu 4-5-1 z defensywnym pomocnikiem, oraz dwoma ofensywnymi pomocnikami na skrzydłach. Skład prezentował się następująco: na bramce Grzegorz Sandomierski, lewa obrona Michał Szostko, środek Michał Gogol i Piotr Józefiak, prawa Alexis Norambuena. Linia pomocy: z tyłu Mladen Kascelan, w środku Hermes i Marko Cetkovic, na wysuniętych skrzydłach z lewej Ermin Seratlic, a z prawej Tomasz Kupisz. Jako jedyny nominalny napastnik zagra Tomasz Frankowski. Na ławce rezerwowych znaleźli się: Jakub Słowik, Luka Pejovic, Robert Arzumanyan, El Mehdi Sidqy, Thiago Rangel, Rafał Grzyb, Andrzej Jakimczuk, Dawid Plizga, Maciej Makuszewski, Marcin Burkhardt, Bartłomiej Grzelak oraz Przemysław Trytko. Patrząc na skład w pierwszej połowie postawiłem na połączenie młodości i doświadczenia tych starszych, lecz przede wszystkim chciałem sprawdzić moich podopiecznych w grze.

W pierwszej połowie kontrolowaliśmy grę na boisku. Niestety mając wiele świetnych okazji, tylko jedną w 19. minucie pierwszej połowy wykorzystał Tomasz Frankowski. Chwila nieuwagi obrońców spowodowała utratę gola w 33. minucie, kiedy to Grzesiek Sandomierski musiał wyciągać piłkę z siatki uderzoną przez Jana Pawłowskiego. Świetny, młody gracz, ma szansę dostania się do pierwszej drużyny Jagiellonii.

W przerwie postanowiłem dokonać kilku zmian, po to są przecież sparingi. Na lewą obronę za Michała Szostkę wprowadzony został Luka Pejovic, za Mladena Kascelana wszedł Rafał Grzyb, Marcin Burkhardt zastąpił Seratlica, zaś za Tomka Frankowskiego wprowadziłem Bartłomieja Grzelaka, którego chciałem sprawdzić po niedawnym wyleczeniu kontuzji.
    Druga połowa wyglądała podobnie, dominacja naszej drużyny we wszystkich aspektach gry. Nic to nam nie dało, gdyż po golu samobójczym naszego bramkarza Grześka Sandomierskiego w 74. minucie, ostatecznie przegraliśmy ten mecz 1:2. W drugiej drużynie Jagiellonii z dobrej strony pokazał się Vladimir Kukol, który mógłby okazać się wzmocnieniem dla podstawowego składu Jagiellonii. Zawodnikiem meczu został Tomasz Frankowski.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
    To zaczynamy! Na razie jak widać tylko prolog, ale następne 4 odcinki już gotowe. W tym odcinku niestety jeszcze bez komentarza z meczu i filmiku, ale w każdym następnym takie cuś już będzie! Na razie robię tak, że 1 odcinek = 1 mecz, zobaczymy czy to się zmieni. W trakcie roku szkolnego odcinki zapewne co tydzień, a na razie cieszcie się tym. Nie chciałem brać żadnych znanych klubów, a że jestem z Podlasia, więc wiecie :mrgreen:
    Zapraszam do czytania i komentowania (jak chcecie omińcie tą wstawkę o historii klubu, zacznijcie czytać od 2 zdjęcia ;))
    Pozdrawiam!

Źródło pomocnicze: www.wikipedia.pl

PS. Jakoś można wstawić znaczek funta na stronkę, bo kopiowanie nie wchodzi w grę? Tak ustawiłem na początku niestety i...

2. Voyager24

Voyager24 Aktywny User

Nie ma nic bardziej demotywującego jak pierwsza przegrana i to z własnymi rezerwami. Cóż powiedzieć - bywa.
    Co do ustawień taktycznych wskazałbym odebranie tej swobody i szukania gry - te opcje sprawdzają się tylko w na prawdę silnych drużynach z mocnymi indywidualnościami. Kontratak dobry, kiedy grasz z drużyną lepszą, bądź wygrywasz, a tak to polecałbym kontrole. Co do reszty - super, bardzo dobry początek, będę zaglądał.
    Walutę chyba można zmienić w czasie gry w opcjach, a najlepiej przed załadowaniem sejwa. Przynajmniej tak mi się wydaje.

3. Hanler

Co dotyczy tej porażki, to się akurat tym nie zmartwiłem, sparingi są po to, by poskładać drużynę. A że młodzi grają dobrze, to może będzie później z czego korzystać ;)
    Ustawienia taktyczne, być może masz rację, zobaczę w trakcie gry, w FM w końcu mało grałem i się nie znam.
    A co dotyczy waluty, miałem to sprawdzić, i masz rację. Zmieniłem walutę, na polski złoty (tak chyba będzie najlepiej).
    Niestety zmiana waluty będzie widoczna od 7 odcinka, bo kolejne 4 mam napisane, a na następne 2 screeny zrobione.
    Jeśli będzie jeszcze jakiś komentarz, to wieczorem wypuszczę 1 właściwy odcinek ;)

4. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Mi się podoba ten aar menadżerski od innych z takiego powodu że dużo piszesz. Ja lubię aary które należą do tych w których treść nie jest dodatkiem do AARa lecz jest takim jakby "frontmenem". Z którego FM'a korzystasz? FM nie znam za to mam w swoim dorobku i na twardym Championship Managery 08 i 10. Jestem ciekaw jak ci pójdzie...

5. Simoners

Simoners Ten, o Którym mówią Księgi

AAR fajny, nic dodać nic ująć

6. Hanler

Cóż mogę powiedzieć, Matheos pewnie się ucieszysz bo w I odcinku jest prawie 2 razy więcej słów niż w tym prologu ;)
    Jak tak wam się podoba, to wieczorkiem wstawię I odcinek, a zaraz rozpocznę pisanie V odcinka :mrgreen:
    I dziękuję za takie pochlebne opinie.

PS. Od razu mówię, że odcinki będą różnej długości, bo każdy odcinek to jeden mecz, a więc nie zawsze dzieje się dużo przed meczem.

7. Matheos

To wstaw wstaw... Inna rzecz jaka mi się podoba - że nie grasz żadna Barcą czy jakimś innym równie znanym i potężnym klubem. Dla mnie esencja Menadżerów jest wspinanie się po szczeblach od mniej znanych drożyn poczynając. Gdyby był taki menago, który obejmowałby naszą 3 ligę, to bym nawet wziął pod swe "skrzydła" nasz wejherowski Gryf - który nawet nieźle ostatnio grywa - dzięki naszemu trenerowi Panowi Nicińskiemu, taak... temu z pewnej drużyny ;P

8. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek I
    25 – 26 czerwca 2011

W piątek, 25 czerwca zostałem poproszony o zarejestrowanie składu na zbliżające się rozgrywki Ligi Europy. Po jednym sparingu, w dodatku wewnętrznym ciężko było zadecydować kogo odrzucić, a nie sfinalizowane transfery też nieco skomplikowały sytuację. Zasady rejestracji były następujące:
    - nie więcej niż 25 piłkarzy,
    - co najmniej 4 piłkarzy wyszkolonych w klubie,
    - co najmniej 8 zawodników musi mieć za sobą nie mniej niż 3 sezony gry w polskich klubach w wieku 15 - 21 lat.

Lista zgłoszonych przeze mnie piłkarzy:
    BRAMKARZE:
    - Grzegorz Sandomierski, Tomasz Ptak, Jakub Słowik,
    OBROŃCY:
    - Robert Arzumanyan, Mariusz Gogol, El Mehdi Sidqy, Piotr Józefiak, Andrius Skerla, Michał Szostko, Thiago Rangel, Alexis Norambuena, Luka Pejovic, Grzegorz Bartczak,
    POMOCNICY:
    - Rafał Grzyb, Mladen Kascelan, Hermes, Marko Cetkovic, Tomasz Kupisz, Dawid Plizga, Ermin Seratlic, Marcin Burkhardt, Maciej Makuszewski,
    NAPASTNICY:
    - Bartłomiej Grzelak, Przemysław Trytko, Tomasz Frankowski.

Następnego dnia, w sobotę 26 czerwca otworzyło się okno transferowe dla polskich klubów.

Sfinalizowany został także kontrakt z Kamilem Drwęckim, młodym i utalentowanym środkowym obrońcą, który w przyszłości ma być ostoją jagiellońskiej obrony.

Ustalenie kapitana i wicekapitana drużyny na nadchodzący sezon nie było trudne. Nie od teraz w tych rolach najlepiej sprawdzali się najstarsi i najbardziej doświadczeni zawodnicy. Zmiana nie była więc potrzebna, kapitanem pozostał Tomasz Frankowski, zaś wicekapitanem Andrius Skerla.

Późnym wieczorem, po godzinie 21 spotkałem się z kierownikiem stadionu. Pytał się , czy nie chcę zmodyfikować wymiarów boiska przy ul. Słonecznej. Przepisy obowiązujące w Lidze Europy stanowią, że boisko nie może mieć mniej niż 100m długości i 64m szerokości, a przy tym nie może mieć więcej niż 105m długości i 68m szerokości. Nie chciałem zmiany wymiarów boiska, a więc pozostało bez zmian, 105m długości i 68m szerokości.

W międzyczasie toczyły się też rozmowy dotyczące transferu 29-letniego środkowego obrońcy z Burkina Faso - Rahim’a. Tego samego dnia, czyli w sobotę został on też sfinalizowany. Zawodnik ten dołączył do nas na zasadzie wolnego transferu. Jego płaca będzie wynosiła 2,300 funtów tygodniowo. Kontrakt jest ważny do 30 czerwca 2013 roku. Przewidywane premie to 275 funtów za każdy występ i 14,000 funtów za znalezienie się w jedenastce roku Ekstraklasy. Została także dołączona klauzula opłaty odsprzedaży w wysokości 10%.

Także tego samego dnia zostały sfinalizowany kontrakt, na mocy którego Benedict Vilakazi z Mamelodi Sundowns przejdzie do Jagiellonii Białystok za 75 tys. funtów. 27-letni obywatel RPA będzie otrzymywał 800 funtów tygodniowo w kontrakcie ważnym do 30 czerwca 2016 roku. Premia za występ wynosi 80 funtów, za bramkę 40 funtów, zaś za znalezienie się w jedenastce roku Ekstraklasy 4,000 funtów. W umowie została zawarta klauzula dotycząca 10% zysków ze sprzedaży powyżej 75 tys. funtów.

27 czerwca, jeszcze przed meczem towarzyskim z NK Domzale, została zwołana konferencja prasowa na stadionie przy ul. Słonecznej, mająca na celu przedstawienie nowych zawodników Jagiellonii Białystok: Karola Drweckiego, Rahim’a oraz Benedicta Vilakazi’ego. Wśród zainteresowanych przedstawicieli mediów znaleźli się: sport.wp.pl, Sebastian Kozieł („Polski Ekspres Piłkarski”), Goal.com, Łukasz Janas („Polski Goniec Piłkarski”) oraz Bartosz Stefański („Goniec Piłkarski Białystok”).

Goal.com: Obok pana siedzą pańscy nowi zawodnicy. W takiej chwili musi pan odczuwać wielką dumę i podniecenie, prawda?
    Maciej Limanek: Cieszę się, że mogę ich powitać w klubie.
    Goal.com: Czy jest pan przekonany, że Rahim nie wymięknie przed meczami o najwyższą stawkę?
    Maciej Limanek: Mam oczywiście nadzieję, że będzie dla nas wielkim wzmocnieniem.
    Goal.com: Jedna akcja może zadecydować o losach całego spotkania. Czy wierzy pan, że Rahim jest zawodnikiem, który może w pojedynkę wygrywać mecze?
    Maciej Limanek: Jestem głęboko przekonany, że Rahim wygra nam w pojedynkę niejeden mecz.
    Polski Ekspres Piłkarski: Czy i jaki wpływ może ten transfer wywrzeć na resztę zespołu?
    Maciej Limanek: Jestem przekonany, że teraz morale zespołu wystrzeli w górę.
    Goal.com: Czy wierzy pan, że ten transfer przyniesie klubowi długoterminową korzyść?
    Maciej Limanek: Ten transfer stanowi jedynie część mojej długofalowej wizji budowy zespołu.
    Goniec Piłkarski Białystok: Jako, że Drwęcki jest zaledwie 18-letnim piłkarzem, sprowadził go pan zapewne bardziej z myślą o przyszłości?
    Maciej Limanek: Pracując nad tym kontraktem, myślałem o najbliższych kilku latach.
    Goal.com: W jakim stopniu te transakcje uszczupliły wasz budżet transferowy?
    Maciej Limanek: Nie chcę rozmawiać o klubowych finansach.
    Goniec Piłkarski Białystok: Zaskoczył pan wielu ekspertów transferem Rahim’a. Trudno było utrzymać go w tajemnicy?
    Maciej Limanek: Nie zamierzam ujawniać szczegółów negocjacji transferowych.
    Polski Goniec Piłkarski: Czy zgodzi się pan z kibicami, którzy uważają ten transfer za doskonały interes dla klubu?
    Maciej Limanek: Bardzo się cieszę, że Benedict przeszedł do nas za tak małe pieniądze.
    Goal.com: Odkąd do klubu przyszedł Vilakazi, kibice nie posiadają się z podniecenia, przekonani, że będzie odgrywać bardzo ważną rolę w drużynie. Czy zgadza się pan z nimi, że odniesie tu sukces?
    Maciej Limanek: Gdybym w niego nie wierzył, nie podpisywałbym kontraktu.
    Sport.wp.pl: Czy pańskim zdaniem Rahim może mieć problemy w związku z tym, że polski jest dla niego obcym językiem?
    Maciej Limanek: Nie sądzę, by było to jakimś większym problemem.
    Goal.com: Tomasz Frankowski zna język francuski, czy Rahim może liczyć na pomoc z jego strony w procesie aklimatyzacji w klubie?
    Maciej Limanek: Tomasz na pewno zostanie przeze mnie poproszony o pomoc.
    Polski Ekspres Piłkarski: Vilakazi przybywa do klubu jako jedyny południowoafrykański piłkarz. Adaptacja w nowym otoczeniu przebiega trudniej w przypadku zawodników z zagranicy, czy zamierza pan sprowadzić mu rodaka, by poczuł się raźniej?
    Maciej Limanek: Mam to na uwadze, owszem.
    Goniec Piłkarski Białystok: Odkąd kibice dowiedzieli się, że Wilakazi reprezentować będzie barwy ich ukochanego klubu, nie posiadają się z entuzjazmu, a i sam zespół zdaje się teraz bardziej wierzyć w siebie. Czy myśli pan, że wysokie morale może przełożyć się na sukcesy na boisku.
    Maciej Limanek: Nie zamierzam bawić się w zgadywanie.
    Goal.com: Czy zgodzi się pan, że transfer jest dla waszego klubu wielkim sukcesem, zważywszy na to, jaką renomą cieszy się ten zawodnik, a jaką Jagiellonia?
    Maciej Limanek: Nie mnie to oceniać. Nie wydaje mi się, by moje komentarze wniosły tu cokolwiek pozytywnego.
    Polski Ekspres Piłkarski: Czy fakt, że Rahim podpisał z wami zaledwie 2-letni kontrakt, stanowi zabezpieczenie na wypadek, gdyby coś poszło nie tak?
    Maciej Limanek: Ze względu na przyszłość tego klubu jestem zadowolony z warunków tej transakcji.

Tym właśnie akcentem zakończyła się konferencja prasowa na stadionie przy ul. Słonecznej.

Na godz. 15 zapowiedziane było rozpoczęcie dzisiejszego meczu z NK Domzale. Ustaliłem następujący wyjściowy skład: na bramce Grzesiek Sandomierski, w obronie od lewej: Michał Szostko, Karol Drwęcki, Rahim, Alexis Norambuena. Mladen Kascelan jako defensywny pomocnik, zaś przed nim na środku Benedict Vilakazi oraz Marko Cetkovic. Na skrzydłach wysunięci, z prawej Tomasz Kupisz, z lewej zaś Ermin Seratlic. Na ataku Tomek Frankowski.

Ławka rezerwowych na ten mecz prezentowała się następująco:

„Oba zespoły prezentują raczej zbliżony poziom. Sądzę, że mecz skończy się remisem.”
    Goniec Piłkarski Białystok
    1 min. – Witamy! Z tej strony Kamil Manel i Karol Lisowski z MegaSport. Za chwilę rozpocznie się mecz Jagiellonia Białystok – KN Domzale na stadionie przy ul. Słonecznej. Ładna pogoda, lecz nieco wietrznie. Spotkanie będzie sędziował Krzysztof Jakubik. Liczymy na emocjonujący mecz.
    16 min. – Rzut wolny przy bocznej linii boiska dla NK Domzale. Wykonuje Agic. Ostre dośrodkowanie do Mujdrica! Rahim wybija piłkę na rzut rożny. Z rzutu rożnego wrzuca Mujdrica!!! Lecz Drwęcki wybija piłkę poza pole karne. Nie koniec akcji, piłkę ma Mandic, dużo miejsca przed nim, strzela! Piłka odbija się od jednego z zawodników i ponownie trafia do Mujdrica, który dośrodkowuje szybko, lecz Rahim ponownie wybija piłkę! Jeszcze nie koniec, Agic strzela zza pola karnego!!! Daleko od bramki.
    22 min. – Rzut z autu dla Jagiellonii blisko pola karnego Słoweńców. Norambuena do Kupisza, lecz Simic go uprzedza. Cetkovic przy piłce, podaje do Vilakaziego, strzał na bramkę!!! Nad poprzeczką.
    24 min. – Sitar rozpoczyna od bramki. Norambuena wygrywa pojedynek w powietrzu z Misicem. Piłka do Kupisza, ten do Frankowskiego, lecz wybija Zibert. Piłka trafia do Cetkovica, zagranie do Tomka Frankowskiego. Ten na lewą stronę do Seratlica. Piłka trafia do wybiegającego Vilakaziego, ten strzela!!! Piłka trafia w poprzeczkę!! Nie koniec akcji. Drugi z braci Zibert wybija piłkę poza pole karne, do której dochodzi Mujdrica i zagrywa na prawo do Mandica. Krótka wymiana piłki z Kondicem, i Szostko wybija piłkę spod nóg Mandica ślizgiem. Wycofanie do tyłu i kolejne podanie do Frankowskiego, który oddaje piłkę na lewo do Seratlica. Dośrodkowanie w pole karne! Piłka wybita na rożny przez Horvata.
    26 min. – Z lewego narożnika będzie dośrodkowywał Frankowski. Słabe dośrodkowanie w wykonaniu Tomka, piłka trafia prosto w ręce bramkarza NK Domzale.
    28 min. – Kolejny rzut z autu blisko pola karnego dla białostocczan. Norambuena wyrzuca piłkę do Franka, ten wycofuje z powrotem do Alexis’a. Wymiana piłki przez trójkę Jagiellończyków, która trafia w końcu do Vilakaziego, a ten strzela!!!! Pudło.
    41 min. – Rzut rożny dla słoweńskiej drużyny. Wykonuje Agic. Ciekawe rozpoczęcie. Krótko do Kondica, ten z powrotem do Agica, który dośrodkowuje z pierwszej piłki wprost pod nogi Misica!!!! GOL!!! NK DOMZALE!!!!! Strzelcem Misic, ładną asystę zaliczył Agic. Straszny błąd prawego obrońcy białostockiej drużyny, Norambueny. Jagiellonia Białystok 0:1 NK Domzale.
    43 min. – Szybkie rozpoczęcie ze środka, piłka trafia do Cetkovica, który długim podaniem uruchamia na lewej stronie Seratlica, ten prześciga obrońców! Strzela!!! Mało brakowało!
    45 min. – Doliczona minuta przez sędziego technicznego. Rzut z autu blisko pola karnego tym razem białostockiej drużyny. Piłka wyrzucona w pole karne! Wybija Szostko! Przejmuje Agic i strzela z pierwszej piłki!! Daleko od bramki.
    45+1 min. – Koniec pierwszej połowy. 1:0 dla NK Domzale. Mamy nadzieję, że druga połowa będzie równie emocjonująca co pierwsza. Wracamy po przerwie.
    46 min. – Witamy ponownie! Na drugą połowę trener Jagiellonii Limanek postanowił wyjść rezerwowym składem, aby za pewnie przetestować pozostałych zawodników przed zbliżającym się sezonem. Nie zmienił się jedynie bramkarz. Na obronie od lewej w drugiej połowie będą grać: Luka Pejovic, Piotr Józefiak, Robert Arzumanyan i Thiago Rangel. Pomoc to: z tyłu Rafał Grzyb, na środku Andrzej Jakimczuk i Marcin Burkhardt, wysunięci po lewej Dawid Plizga, po prawej Maciej Makuszewski. Jako napastnik zagra Bartłomiej Grzelak, który nie dawno wyleczył kontuzję. NK Domzale natomiast bez zmian.
    46 min. – Ostre wejście Zeljko Ziberta i kontuzji doznał Bartłomiej Grzelak. Ciekawe co się stało, być może odnowienie nie dawno wyleczonej kontuzji? Na pewno nie jest to szczęśliwy dzień dla niego . Tymczasem za niego na boisko wchodzi Przemysław Trytko.
    50 min. – Pierwsza zmiana w NK Domzale. Valdevit wybiega na boisko, Mujdrica kieruje się ku ławce rezerwowych. Brawa dla tego zawodnika, pokazał w pierwszej połowie wiele ładnych akcji i był bardzo aktywny.
    53 min. – Rzut z autu blisko pola karnego Słoweńców. Pejovic do Przemka Trytko, Jakimczuk, Burkhardt, znowu Pejovic, dośrodkowanie!!! Piłka w bramce!! Makuszewski strzelcem gola!! 1:1 Jagiellonia Białystok – NK Domzale. Piękne dośrodkowanie Czarnogórca do niepilnowanego Maćka, mamy remis, mecz zaczyna się od początku!
    62 min. – Ładna wymiana piłki przez zawodników KN Domzale, prostopadłe podanie do Kondica!! Strzał!! Obok bramki. Miał mało miejsca, dobra decyzja co do strzału. Z wykonaniem było już gorzej.
    64 min. – Rzut wolny na własnej połowie wykonuje Arzumanyan, podaje do Thiago, ten prostopadłym podaniem znajduje Makuszewskiego, który wyprzedza obrońcę i dośrodkowuje!!! Plizga urywa się obrońcom i strzela !! GOL!!! 2:1 dla Jagi. Ładny strzał z główki Plizgi, jeszcze lepsze dośrodkowanie Makuszewskiego. To zdecydowanie jest mecz Maćka, wszystko mu dziś wychodzi! Jeśli zachowa formę, będzie miał gwarantowane miejsce w podstawowej jedenastce białostockiej drużyny. W międzyczasie w słoweńskiej drużynie na boisko wchodzi Klun.
    73 min. – Valdevic krótko z wolnego do Meahnovica, ten do Kondica, który z piętki zagrywa do Misica! Strzał z pierwszej piłki!!! Sandomierski broni!! Będzie rzut rożny. Sandomierski ratuje teraz swoją drużynę przed utratą gola. Agic z rzutu rożnego! Peter Simic strzela główką!!! SŁUPEK!!! Plizga wybija piłkę daleko od pola karnego. Trytko próbując odzyskać piłkę, fauluje Zeljko Ziberta.
    78 min. – Trzy zmiany w NK Domzale. Schodzi Zeljko Zibert, za niego Sandro Horvat. Agica zmienia Trifkovic. Na ławce siada też Kondic, którego zastępuje Maric.
    83 min. – Wolny w odległości około 35 m od bramki Sandomierskiego. Wykonywać będzie Mehanovic. Dośrodkowanie… wybija Arzumanyan. Jeszcze przy piłce Domzale. Atak pozycyjny. Klun dośrodkowuje, wybija Józefiak wprost pod nogi Kluna! Ten strzela! Sandomierski sparowuje piłkę na rzut rożny.
    85 min. – Z rożnego Horvat. Maric strzela! Jednak nad bramką!
    89 min. – Znowu aut blisko pola karnego Słowenców. Pejovic do Makuszewskiego, lecz wybija Valdevit. Piłka znów u Pejovica. Jakimczuk do Burkhardta, ten strzela bez przyjęcia!! Sitar broni, lecz wypuszcza piłkę przed siebie!! Zibert chroni się wybiciem na rzut rożny.
    90 min. – Pejovic z lewego narożnika. Dośrodkowanie! Zibert wybija piłkę, która trafia do Plizgi! Ten dośrodkowuje ponownie, lecz wybija Trifkovic! Burkhardt, Jakimczuk, Grzyb, Józefiak wycofuje do Sandomierskiego, ten wybija. Piłkę przejmuje Maric, podaje do Misica, który przeprowadza rajd lewą strona i dośrodkowuje! Wybija Arzumanyan. Makuszewski przyjmując piłkę fauluje Simica. W międzyczasie doliczone 3 min. Ostatnia szansa dla gości na remis w tym meczu.
    90+2 min. – Horvat dośrodkowuje z wolnego do Kluna, lecz tego uprzedza Burkhardt. Simic dopada do piłki i ponownie dośrodkowuje! Józefiak ratuje się wybijając na rzut rożny!
    90+3 min. – Klun z prawego rogu boiska. Do Simica na przedpole! Ten oddaje z powrotem, szybkie dośrodkowanie! Wybija Józefiak! Piłkę przejmuje Klun, do Ziberta, Simic do Mehanovica, strzał!!! SŁUPEK!!! Piłkę przejmuje Pejovic, szybko do Trytko, rusza kontratak Jagi!! Trytko indywidualnie i piłka wyszła na aut! W tej sytuacji Przemek mógł odegrać do kolegi z tyłu. Sędzia nie pozwala już wznowić gry! KONIEC MECZU! Jagiellonia Białystok po wyrównanym meczu wygrywa z NK Domzale 2:1. Dziękujemy za uwagę! Do zobaczenia!

[video=youtube;X1mRpiMtqyY]http://www.youtube.com/watch?v=X1mRpiMtqyY[/video]

W szatni powiedziałem chłopakom, że jestem bardzo zadowolony z odwrócenia przez nich losów spotkania. Zwycięstwo nawet w sparingu poprawiło nam wszystkich humory. Po tym wszystkim poszliśmy sobie coś zjeść, ażeby zregenerować siły.

Dodatkowo nasz fizjoterapeuta, Marcin Piechowski poinformował, że Bartłomiej Grzelak nadwyrężył kostkę podczas meczu z NK Domzale. Nie zagra on najprawdopodobniej przez 7, a może nawet i 8 tygodni. Od tego momentu w naszej drużynie pojawił się problem z napastnikami. Należało szybko ściągnąć jakiegoś młodego i utalentowanego chłopaka, ażeby pomagał Tomkowi Frankowskiemu w strzelaniu goli. Zleciłem więc obserwowanie Damiana Wasila, zawodnika Górnika Zabrze, który wkrótce skończy 19 lat.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
    To macie I odcinek. Wiem, że komentarz cienki, następne są lepsze moim zdaniem. Po prostu nie chciało mi się od nowa pisać. Czytać i komentować.

A co do grania potęgami, też wolę wziąć słabszą drużynę i cieszyć się grą, niż osiągnąć wszystko w jednym sezonie.

Pozdrawiam!

PS. Filmik oglądajcie na pełnym ekranie, będzie o wiele lepiej ;)

9. Matheos

No ciekawy odcinek był, ja mam takie pytanie czy w FM'11 masz ligę polską w standardzie czy to jakiś mod (nie doczytałem czy używasz jakiegoś). Ci Słowacy? Słowacy czy Czesi? Mniejsza z tym, byli z ligi podobnej w jakiej jest Jaga czy z niższej
    /wyższej?

10. Hanler

Nie mam żadnego moda, jedynie aktualizacja składów z 15 lipca tego roku. Ekstraklasa i 1 Liga Polska jest w standardzie. Od razu informuję, że w grze jest rok 2010, ale ja używam w AAR-e roku 2011. Dlatego też wszyscy zawodnicy są o rok starsi (sam dodaję ten rok, pisząc). Nie dopisałem w tym odcinku, bo dawno pisałem. NK Domzale to słoweńska drużyna, grająca w najwyższej klasie rozgrywkowej w Słowenii (odpowiednik naszej Ekstraklasy). Wiesz, ja tych sparingów nie ustawiałem, ale miło pograć z klubami zagranicznymi ;)

PS. W 64 min. napisane jest o Słoweńcach, lecz trudno jest pewnie się domyśleć, następnym razem będzie przedstawienie drużyny przed meczem.
    PS 2. A tak poza tym to filmik może być? Ciężko jest nagrać plik wyższej jakości z dźwiękiem ważący do 100 mb, a więc z dźwięku zrezygnowałem.

11. Matheos

Niech się inni wypowiedzą, ja czasami wyłączam dźwięk w filmikach (jeśli nie są częścią składową - np. jak był Video AAR milki z minecrafta to słuchałem - bo fajnie nawijał) i puszczam swoją muzykę. Więc niech inni czytelnicy się wypowiedzą

12. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek II
    27 - 29 czerwca 2011

W dalszym ciągu potrzebny był nam dość dobry wysunięty napastnik, mogący strzelać gole. Taki wydawał nam się Roland Kazubowski z III-ligowego Orkan Rumia. Szefowie z jego klubu wycenili go na 220 funtów, zobaczymy czy zaakceptują naszą ofertę wynoszącą tyle samo.

Następnym kandydatem był Jaromir Bergiel z drugiej drużyny Widzewa Łódź. Jest on uważany za bardzo obiecującego młodego zawodnika. Zaproponowaliśmy 3,5 tys. funtów klubowi za tego zawodnika, zobaczymy jaka będzie ich reakcja.

Kolejnym zawodnikiem wartym uwagi był Prejuce Nakoulma z Górnik Łęczna. Niezastąpiony w swoim klubie, byłby dobrym zmiennikiem naszego Tomka Frankowskiego. Dodatkowo pochodzi z Burkina Faso, a więc pomógłby Rahim’owi zaaklimatyzować się w Polsce. Sądzę, że 12 tys. funtów powinno wystarczyć jako początkowa oferta.

Ostatnią propozycją na zawodnika na tej pozycji jest Marcin Krzywicki z Cracovii Kraków. 14 tys. funtów powinno wystarczyć, zobaczymy, jakich kwot na kontrakcie oczekuje ten zawodnik. Przecież wysłaliśmy oferty do czterech klubów, a więc będziemy mieć z czego wybierać.

Jeszcze tego samego dnia, czyli 27 czerwca w niedzielę poprosiłem Janka Pawłowskiego o spotkanie. Poinformowałem go, że zostanie przeniesiony do pierwszej drużyny Jagiellonii. Bardzo ucieszył się z tej informacji i oznajmił, że będzie starał się jak może, ażeby pomóc drużynie w osiągnięciu jak najlepszych wyników.

Następnego dnia, w poniedziałek Roland Kazubowski przedstawił swoje oczekiwania dotyczące kontraktu. Kontrakt do czerwca 2015r., płaca 90 funtów tygodniowo, do tego kwota gotówkowa 20 funtów, premia za występ 35 funtów i premia bramkowa w wysokości 9 funtów.

Cracovia oczekuje 60,000 funtów zanim pozwoli, by Marcin Krzywicki rozpoczął jakiekolwiek rozmowy transferowe. Zgodziliśmy się i wysłaliśmy ofertę w wysokości 61 tys. funtów. Nasza oferta została zaakceptowana, ale wygórowane warunki dotyczące kontraktu Krzywickiego odepchnęły nas od tego transferu. Negocjacje kontraktowe zostały wstrzymane.

Wreszcie nadszedł dzień kolejnego sparingu z drużyną FC Zlaté Moravce, słowackim klubem grającym w I Lidze Słowackiej. Drużyna ta w 2007 roku zdobyła Puchar Słowacji.

Przed meczem w „Polskim Gońcu Piłkarskim” ukazał się artykuł dotyczący kontraktów sponsorskich i dochodów wynikających z tych umów.

FC Zlaté Moravce to słowacki extraligowy klub piłkarski. Zdobywca Pucharu Słowacji w 2007 roku. Mecz z tą drużyną będzie prowadził Mark Clattenburg. Odbędzie się ona na stadionie FC Vion. Pogoda zapowiada się wietrzna, około 18°C. Wyjściowe jedenastki obu drużyn:

Oraz nasze rezerwy:

1 min. – Witamy serdecznie ze stadionu FC Vion w Zlate Moravce. Mecz będą komentować dla was: Kamil Manel, i Karol Lisowski. Trochę wietrznie, ale nie powinno to przeszkadzać zawodnikom. Liczymy na emocjonujący mecz i kolejną wygraną Jagi.
    2 min. – Pierwsza akcja w wykonaniu Słowaków. Z autu Pernis do Somolaniego, ten kiwa Cionka i podaje do Kunzo, dośrodkowanie!!! Piłka trafia do Słowika! Szybkie wznowienie ręką do Skerli, ten długim podaniem wypuszcza Pawłowskiego! Nie ma spalonego! Przytomnie wybiega jednak Straka! Świetne wznowienie gry przez tego bramkarza, Somolani sam na sam ze Słowikiem! Pudłuje w doskonałej sytuacji!
    9 min. – Hesek doznaje kontuzji po zderzeniu z Hermesem, lecz trener go nie zdejmuje?! Dlaczego?! Może to tylko lekki uraz?
    13 min. – Hermes ślizgiem odbiera piłkę na połowie przeciwnika, podaje do Pawłowskiego, ten do Makuszewskiego, strzał!!! Daleko od bramki. Dziwna decyzja trenera Limanka. Na boisko za Hermesa wchodzi Vilakazi! Zmiana w trzynastej minucie? Może jakiś drobny uraz?
    18 min. – Grzyb z wolnego dośrodkowuje do Pawłowskiego, ten dobiega i strzela!!! Piłka odbija się od obrońcy! Wybija Pernis!
    19 min. – Brutalny faul Sokola na Sidqy’m. Sędzia wyciąga żółty kartonik!
    26 min. – Jakubicka z autu do Sokola, ten mu oddaje, wycofanie przed pole karne do Heseka, ten strzela!!! Minimalnie obok bramki.
    29 min. – Ładna wymiana piłki przez zawodników Zlate Moravce w środku boiska. Piłka w końcu trafia do Solomaniego, strzał!!! Słowik odbija piłkę na rzut rożny.
    30 min. – Hesek z prawego narożnika za mocno, Sokol nie dobiegnie do piłki.
    35 min. – Kolejny rzut rożny wykonuje Hesek, tym razem z drugiej strony. Po strzale Kisela piłka odbija się od Jakimczuka i znów Kisel!!! Obok prawego słupka jagiellońskiej bramki.
    45 min. – Sędzia techniczny dolicza 3 minuty do regulaminowego czasu gry.
    45+1 min. – Ładna akcja Makuszewskiego prawą stroną, zagranie do Pawłowskiego. Ten podaje do wbiegającego Vilakaziego, strzał!!! Znowu obok bramki. Dzisiaj piłkarze obu drużyn nie zachwycają ani celnością, ani skutecznością.
    45+3 min. – Rajd Kunza lewą stroną, dośrodkowanie! Piłkę wybija Sidqy wprost pod nogi Sipka, ten strzela!!! Mało brakowało, a po pierwszej połowie Jagiellonia mogła schodzić z boiska przegrywając.
    46 min. – Rozpoczyna się druga połowa meczu Zlate Moravce – Jagiellonia Białystok. Do przerwy jest 0:0. Trener Jagi Maciej Limanek wychodzi całkowicie zmienionym składem, podobnie jak w pierwszym sparingu. Na bramkę wchodzi Grzesiek Sandomierski, na lewą obronę Krzysztof Hus, na prawą Alexis Norambuena. Na środku pomocy zagrają Marko Cetkovic i Benedict Vilakazi, po lewej Marcin Burkhardt, zaś z prawej Tomek Kupisz. Na ataku pozostaje Janek Pawłowski. Słowacy na drugą połowę wychodzą bez zmian.
    64 min. – Rusnak pędzi prawą stroną, podaje do Jakubicki, ten piętką ładnie zagrywa do Sipki, strzał!!! Nad bramką!
    66 min. – Sokol otrzymuje piłkę od Rusnaka, biegnie wprost przed siebie, strzela z daleka!!! Ależ piękna bramka!!! Zlate Moravce – Jagiellonia Białystok 1:0. Piłka trafiła w samo okienko, Grzesiek nie miał szans tego obronić. Fatalne zachowanie obrońców Jagi, żaden z nich nie podbiegł do Sokola, choć byli blisko!
    72 min. – Kuzno lewą stroną, dośrodkowuje! Hus wybija! Piłka trafia do Sipki, ten strzela!!! Futbolówka poleciała w trybuny po dotknięciu Grześka! Rzut rożny.
    73 min. – Sipka dośrodkowuje z narożnika! Grzyb wybija! Po krótkim zamieszaniu piłka trafia do Heska, strzał!!! Nad bramką!
    74 min. – Sandomierski wykonuje piątkę. Spika wygrywa pojedynek w powietrzu z Cetkovicem, Somolani wychodzi sam na sam z Sandomierskim!! Strzela!! Spalony!! Jaga miała spore szczęście w tej akcji!
    81 min. – Aut blisko pola karnego gospodarzy. Norambuena do Husa, ten omija Rusnaka! Dośrodkowuje!! Wybija Hesek! Józefiak dopada do piłki, odgrywa do Vilakaziego, strzał!!! Obok bramki!
    84 min. – Zmiany w Zlate Moravce. Jaroslav Letko wchodzi za Kunzo, zaś Jaroslava Heskę zastąpi Zotcak. Do tego schodzi strzelec jedynego jak dotąd gola, za niego na boisku melduje się Goga. Cały stadion bije brawa dla schodzącego Sokola!
    85 min. – Kolejna zmiana u Słowaków. Szansę otrzymuje Andrejko, na ławce siada zaś Sipka.
    86 min. – Niestety Marcin Burkhardt doznaje kontuzji. Za chwilę zejdzie z boiska.
    89 min. – Solomaniego na boisku zastępuje Ilko. Za Marcina wchodzi zaś Przemek Trytko.
    90 min. – Sędzia techniczny dolicza 3 minuty!
    90+1min. – Aut blisko pola karnego białostoczan. Jakubicka do Rusnaka, ten oddaje z powrotem. Podanie do Ilko, ten oddaje Jakubickowi, ostre dośrodkowanie po ziemi!! Nie było nikogo kto zamknąłby akcję! Tymczasem kontratak Jagi! Kupisz prowadzi długi piłkę, podaje na wolne wole do Vilakaziego, ten strzela z daleka!! Straka broni! Vilakazi miał stu procentową sytuację, powinien podbiec bliżej i dopiero wtedy strzelić.
    90+2 min. – Za Jakubickę do gry wchodzi Shegon.
    90+3 min. – Grzyb biegnie środkiem boiska, podaje do Trytyki, strzał!!! Pudło!
    90+3 min. – Koniec meczu! Jagiellonia na wyjeździe przegrywa z Zlate Moravce 0:1. Sporo sytuacji po obu stronach, lecz tylko jeden gol. Niedługo pierwszy mecz Jagi w LE, zobaczymy jak tam sobie poradzi! Żegnamy się z Państwem! Do usłyszenia!

Oto wyniki Pierwszej Rundy Kwalifikacyjnej Ligi Europejskiej z dnia 29 czerwca 2011r.:

W „Polskim Gońcu Piłkarskim” jeszcze tego samego dnia dało się przeczytać:

Jeszcze tego samego dnia doszła do nas wiadomość o poszukiwaniu klubu przez 27-letniego Kameruńczyka Patrice Noukeu. Jest to defensywny pomocnik, który przydałby się w naszym klubie ze względu na wysokie umiejętności. Zaproponowałem mu kontrakt do czerwca 2015 roku w wysokości 1,700 funtów tygodniowo. Do tego opłata dla agenta 22,5 tys. funtów oraz następujące premie i klauzula:

W najbliższym czasie ma skontaktować się ze mną i oznajmić, czy zgadza się na zaproponowane mu warunki.

[video=youtube;ymiYbIWmFDU]http://www.youtube.com/watch?v=ymiYbIWmFDU[/video]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Pamiętajcie, im więcej komentarzy, tym szybciej będzie następny odcinek!
    Czytajcie, oglądajcie, komentujcie!

Pozdrawiam!

13. Matheos

No to trafiłeś na godnego przeciwnika. Myślałem że Jaga zremisuje. Ja osobiście jestem ciekaw jak na wyniki Jagi wpłyną nowi zawodnicy. Jak zacząłeś pisać aara to się trochę zainteresowałem FM11 może kiedyś jak będzie taniej na steamie kupię, póki co mogę trzymać kciuki i życzyć powodzenia. Mam też takie pytanie, czy podobnie jak w CM w Arce są utalentowani młodzi piłkarze?

Spróbuj skombinować sobie jakąś gwiazdę na miarę Ekstraklasy albo i lepszą ;P

EDIT:

Heh... Najlepiej z jamajki XD

Bless!

14. Hanler

Cóż, przegrana to przegrana, ale trzeba grać dalej. Co do nowych zawodników, jak czytałeś, to powinieneś wiedzieć, że wysłane tylko zostały propozycje, a czy zainteresowani się zgodzą, to jest ich sprawa. ;D Z tych osób, o których tu napisałem, to możesz być pewny, że w Jadze będzie grał Pawłowski ;P

Jak pisałem V odcinek to mam kilku zawodników mogących zostać 'gwiazdami' ;) Ale nie są z Jamajki xD
    A z tego co patrzyłem to Arka Gdynia nie ma jakichś dobrych młodych zawodników, może tylko dwóch.

Z tego co tutaj widzę, to moje wypociny czyta tylko Matheos. Ale dobrze, że jest chociaż jedna osoba, dla której mogę to pisać ;)

15. Matheos

Jestem przekonany że innych odstrasza ilość tekstu. Ja jestem osobą która rozpoczynała przygodę z menadżerami na dosa - więc dla mnie nie stanowi problem czytanie relacji z gry w formie tekstu - a wręcz powiem - jest milą odskocznią. Bo tak to wyglądało w pierwszych. Pisz pisz, chyba że faktycznie będę tylko ja czytelnikiem i Ci się odechce, zrozumiem...

Baj De Łej Prawdopodobnie od jutra nie będzie mnie przez tydzień... Ale pisz pisz!

16. Aux_Teergois

Aux_Teergois Ten, o Którym mówią Księgi

Pisz dalej bo ciekawie to opisujesz, czytam ale rzadko się udzielam w aarach sportowych, gdybym miał dużo czasu to sam bym machnął aara o klubie ekstraklasy ale z FIFY 11. Napisz coś o planach związanych z pucharami, jeśli Jagiellonia do nich awansuje to jaki cel postawisz piłkarzom?

17. Hanler

Na razie piszę, może im dłużej będzie ten AAR prowadzony, tym więcej osób będzie zaglądać.
    Już mam 3 kolejne odcinki gotowe, prawie cztery. Ale nie chcę codziennie dodawać ;)

A co do długości odcinków, nie wydaje mi się, żeby były one jakoś strasznie długie, około 1500 słów.
    Kolejne odcinki będą miały inny typ relacji, krótszy, bez zbędnego opisywania jakichś durnot xD

EDIT:
    @Aux_Teergois: Napisałeś posta w tym samym momencie, co ja ;) Co do pucharów, moim pierwszorzędnym celem jest to, aby udało mi się chociaż dostać do fazy grupowej LE. Będzie trudno, spróbuję, na nic więcej nie liczę, a i tą fazę grupową ciężko będzie osiągnąć ;/

18. Macgie

Macgie Ten, o Którym mówią Księgi

Hanler - nie gadaj, że tylko Matheos czyta, bo jak wiesz, gadałem z Tobą o tym AAR'ze, doradzałem ci, wysłałem kilka pliczków, które mają ci pomóc. AAR czytam, życzę Ci powodzenia. Twój start z FM11 trudny nie jest, ale usprawiedliwiam Ci to Jagiellonią, gdyż silna to ona w FM11 nie jest. Z Lechem w SuP powinno ci być łatwo, bo Poznaniacy mają słaby napad, ale za to silną obronę. Wykorzystaj słabość lewej strony Lecha ;)

19. Hanler

No dobra, niech będzie, że nie tylko Matheos czyta ;)
    Dzięki za tą pomoc przy 'prowadzeniu drużyny', na pewno się przyda.
    A co do Lecha, jeszcze zobaczymy czy sobie z nim poradzę xD
    Tymczasem 4 następne odcinki już gotowe ;)

EDIT: Czekam na jakiegoś posta, ażeby odcinek nie był pod tym postem. Tak zwanego "oddzielacza" potrzebuję xD

20. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Pa - pa - pam! Oddzielacz jest, zgodnie z zamówieniem;)

21. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek III
    30 czerwca – 1 lipca 2011

Jutro mój debiut w Jagiellonii, i od razu mecz w Ligi Europy z KS Flamurtari Vlorë. Jest to albański klub piłkarski występujący w Kategoria Superiore- najwyższej klasie rozgrywek ligowych w Albanii. Ostatnim z ich sukcesów jest zdobycie Pucharu Albanii w 2009 roku. Niby powinniśmy wygrać bez problemów, ale zawsze istnieje jakieś niebezpieczeństwo, przecież będziemy grać na wyjeździe.

Dzień przed meczem zostaje zwołana konferencja prasowa. Mieli się na niej znaleźć: sport.wp.pl, Sebastian Kozieł (Polski Ekspres Piłkarski), goal.com, Bartosz Stefański (Goniec Piłkarski Białystok) i Łukasz Janas (Polski Goniec Piłkarski).

Polski Ekspres Piłkarski: Flamurtari będzie próbować do maksimum wykorzystać przewagę własnego boiska, by na spotkanie rewanżowe pojechać z solidną zaliczką. W pierwszym meczu przyjdzie się wam zmierzyć z o wiele słabszym rywalem. Rozumiem, że nie obawiacie się o wynik tej konfrontacji?
    Maciej Limanek: Musimy być realistami i zgodzić się, że nie będzie nam łatwo.
    Goniec Piłkarski Białystok: Czy pańscy zawodnicy nie będą mieli problemów z motywacją w meczu, w którym ich przeciwnikiem będzie taki zespół jak Flamurtari?
    Maciej Limanek: Nie widzę powodu, by w ogóle zastanawiać się, czy piłkarze są należycie zmobilizowani przed takim meczem.
    Goniec Piłkarski Białystok: Czy lepiej jest rozgrywać pierwszy mecz na wyjeździe?
    Maciej Limanek: Cóż, to oznacza, że decydujący mecz zagramy przed naszymi kibicami, a wszyscy dobrze wiemy, ile znaczy ich doping.
    Goniec Piłkarski Białystok: Mecz, w którym waszym przeciwnikiem będzie Flamurtari, powinniście wygrać z zawiązanymi oczami, ale niespodzianki zdarzają się w każdym sezonie. Czy perspektywa ewentualnej kompromitacji nie niepokoi pańskich zawodników?
    Maciej Limanek: Postaramy się, by nikt nie odpuścił sobie tego meczu.
    Goniec Piłkarski Białystok: Pan w każdym razie wręcz emanuje pewnością siebie. Czy sądzi pan, że zarazi nią pan swoich zawodników?
    Maciej Limanek: Mam nadzieję, że mój spokój pomoże paru chłopakom wziąć się w garść przed meczem.
    Sport.wp.pl: Rozpoczyna się kolejne okno transferowe, a wraz z nim wracają i spekulacje prasowe na temat pańskich planów. Możemy się spodziewać jakichś transakcji w najbliższych tygodniach?
    Maciej Limanek: Zamierzamy wzmocnić niektóre formacje, ale do akcji wkroczymy tylko wówczas, gdy trafi się prawdziwa perełka.
    Polski Goniec Piłkarski: Liga Europy – nikt nie spodziewa się, by Jagiellonia zdołała zwojować te rozgrywki, ale jak pan ocenia wasze szanse na odniesienie w nich sukcesu?
    Maciej Limanek: Nie zwracam uwagi na opinie ekspertów i nie bawię się w przewidywanie wyników.

Dzień przed naszym meczem w Lidze Europy rozegrał się jeden jedyny mecz tego dnia w tych rozgrywkach. KR Reykjavík z Islandii wygrał z luksemburską drużyną Fola Esch u siebie 3:0.

Wieczorem przyszła do mnie jeszcze wiadomość o podpisaniu kontraktu przez Rolanda Kazubowskiego. Liczymy na udane występy w naszej kadrze!

Następnego dnia rano, w dniu meczu otrzymałem wiadomość od mojego asystenta Bartłomieja Zalewskiego dotyczącą najważniejszych wydarzeń nowego miesiąca. Zostały też one ukazane w Polskim Ekspresie Piłkarskim:

Rozpoczął się także okres zgłaszania zawodników do rozgrywek Ekstraklasy. Dziś tego nie zrobię, gdyż po pierwsze, być może dojdą jacyś nowi zawodnicy, a po drugie, nie mam teraz na to czasu.

Tego samego dnia oprócz naszego meczu, będzie rozgrywane jeszcze kilkanaście innych spotkań Pierwszej Rundy Kwalifikacyjnej Ligi Europy.

Znana gazeta bukmacherska Sky Bet opublikowała zestawienie szans na mistrzostwo w rozgrywkach Ekstraklasy. Według nich tegorocznym faworytem jest Wisła Kraków.

W meczach Ligi Europy występuje zasada: 7 rezerwowych, 3 możliwe zmiany. Mecz z Flamurtari będzie sędziował Mark Halsey. Będzie ciepło, ale wietrznie. Oto ustalony przeze mnie skład na ten mecz:

Oraz wyjściowa jedenastka drużyny przeciwnej:

1 min.
    – Ze stadionu Flamurtari witają was: Karol Lisowski. I Kamil Manel. Dziś pierwszy mecz polskiej drużyny w eliminacjach Ligi Europy. Ten mecz jest także debiutem nowego trenera białostoczan – Macieja Limanka. A więc mecz KS Flamurtari Vlorë – Jagiellonia Białystok rozpoczął się. Liczymy na dobry występ jagiellończyków na wyjeździe.
    2 min. – Vrapi z autu blisko pola karnego białostoczan. Seferi wygrywa pojedynek główkowy i zgrywa do Hysenii. Ten strzela!!! Obok bramki.
    4 min. – Rajd Shali lewą stroną boiska. Zbiega do środka, strzela!!! W boczną siatkę!!
    10 min. – Hyseni podaje na piąty metr!!! Nikogo tam nie było! Piłkę dorwał Shala! Podaje do Arberiego, ten ma dużo wolnego miejsca, strzela!!! Sandomierski broni! Stoperzy Jagi nie popisali się w tej akcji, Jagę przed utratą bramki chroni Grzesiek. Szybkie przejęcie piłki, gra z klepki. Długie podanie Cionka do Makuszewskiego!! Niestety Maciek na spalonym!
    11 min. – Kupisz lewą stroną, do Franka, ten do Cetkovica, zagranie prostopadłe do Makuszewskiego, ten ściga obrońców i jest sam na sam z bramkarzem!!! GOLLLLL!!! Jagiellonia Białystok - KS Flamurtari Vlorë 1:0!! Strzelcem bramki Maciek Makuszewski, ładną asystę zaliczył Marko Cetkovic.
    17 min. – Brzydki faul Kascelana na Hysenii.
    21 min. – Frankowski wykonuje rzut rożny. Dośrodkowanie! Wybija Shala!! Do piłki dobiega Thiago Rangel Cionek, ma dużo miejsca, strzela!! Obok bramki!
    23 min. – Ademi środkiem, podaje do Shali, ten strzela! Daleko od bramki!
    27 min. – Znowu Ademi środkiem, zagrywa do Muratiego, ten do Arberi, strzał!!! Sandomierski przerzuca piłkę nad bramką! Będzie rzut rożny!
    28 min. – Hyseni z lewego narożnika! Piłka w powietrzu, koszmarny błąd Hermesa, na szczęście nie wykorzystany przez gospodarzy! W tej akcji ucierpiał Licaj, schodzi z boiska do masażystów.
    29 min. – Długie wybicie Grześka do Tomka Frankowskiego, ten przyjmuje i biegnie w stronę bramki! Faul!!! Arstan Vrapi otrzymuje żółtą kartkę za tą spóźnioną interwencję!
    30 min. – Hermes z wolnego w mur! Do piłki dobiega Cionek, kolejny strzał tego piłkarza!! Minimalnie obok bramki!
    34 min. – Jusufi z autu blisko pola karnego białostoczan. Do Arberiego, ten wbiega w pole karne, strzela!!! Nie trafia w bramkę!
    35 min. – Zderzenie Vrapiego z Kupiszem! Kupisz wzywa fizjoterapeutę, potrzebna jest zmiana! Mamy nadzieję, że to lekki uraz!
    37 min. – Podwójna zmiana! Za kontuzjowanego Kupisza zostaje wprowadzony Dawid Plizga! Zaś Jakimczuk wchodzi za Marko Cetkovica! Widać, że ten zawodnik nie wytrzymał trudów tego spotkania.
    37 min. – Seferi z daleka!!! Ponad bramką!
    45 min. – Sędzia techniczny dolicza 3 minuty do regulaminowego czasu pierwszej połowy.
    45+3 min. – Do drugiej połowy Jagiellonia Białystok prowadzi na wyjeździe z drużyną KS Flamurtari Vlorë 1:0. Liczymy na równie emocjonującą drugą połowę, a szczególnie czekamy na kolejne gole Jagi. Do usłyszenia po przerwie!
    46 min. – Brak zmian w pierwszej połowie w obu drużynach.
    56 min. – Seferi wystawia piłkę przed pole karna dla Arberiego, strzał!!! Sandomierski łapie piłkę!
    57 min. – Plizga wbiega z piłką do środka, podaje do Makuszewskiego, ten znajduje po lewej stronie stojącego samotnie Frankowskiego, w biegnie w stronę bramki!! Jest sam na sam! Adnan Kastrati wybija na rzut rożny! 100%-owa sytuacja nie wykorzystana przez białostoczan! Aby tylko ta sytuacja się nie zemściła na Polakach!
    Makuszewski z prawego narożnika! Piłka omija wszystkich zawodników i będzie aut dla Albańczyków po drugiej stronie boiska.
    61 min. – Cionek do Hermesa, ten do Makuszewskiego!! Faul kilka centymetrów przed polem karnym!! Ferdinand Jusufi otrzymuje żółtą kartkę! Szansa dla białostoczan!
    62 min. – Rzut wolny, do piłki podchodzi Makuszewski! Strzela nad murem!! GOLLLLL!!! JAGIELLONIA!!! Makuszewski strzela dzisiaj drugą bramkę! Bramkarz nie miał szans przy tym precyzyjnym uderzeniu w okienko! Jeśli Jagiellonia utrzyma wynik do końca, to będzie miała olbrzymią przewagę przed meczem u siebie! Makuszewski dziś zadziwia chyba sam siebie! Jagiellonia – Flamurtari 2:0!
    63 min. – Pierwsza zmiana w KS Flamurtari Vlorë. Na boisko wchodzi Ndreka za Arberiego.
    64 min. – Seferi do Shali, strzał!!! GOLLLLL!!! Sandomierski wyjmuje piłkę z siatki. KS Flamurtari Vlorë – Jagiellonia Białystok 1:2. Ładny gol Shala, asysta Seferiego! Bramka kontaktowa.
    76 min. – Ładne prostopadłe podanie Hyseniego do Shali, ten biegnie prawą stroną boiska, strzela!!! Sandomierski paruje piłkę nad bramkę!! Rzut rożny! Ostatnia zmiana w drużynie białostoczan. El Mehdi Sidqy wchodzi za Piotra Józefiaka.
    77 min. – Jusufi dośrodkowuje z lewego rogu boiska, Hyseni strzela głową!!! Sandomierski łapie piłkę!
    81 min. – Vrapi wrzuca piłkę z autu w pole karne, Skerla wybija! Piłka ponownie leci w pole karne, Sidqy wybija piłkę głową! Przejmuje ją Frankowski i podaje do Makuszewskiego! Kontratak powstrzymany! Jagiellonia układa atak pozycyjny, podanie Cionka do Frankowskiego, niestety ten nie zdąża… Frankowski prostopadle podaje do Plizgi, sam na sam z bramkarzem! Strzela! W boczną siatkę!!!
    90 min. – Sędzia techniczny przedłuża spotkanie o 3 minuty.
    90+3 min. – Koniec spotkania! Jagiellonia nie dopuściła do remisu! Spotkanie zakończyło się wynikiem 1:2 na korzyść białostoczan!! Strzelcem obu bramek Maciek Makuszewski! Jedynego gola dla gospodarzy strzelił Shali. Jest do bardzo dobra zaliczka dla Jagiellonii przed meczem rewanżowym u siebie. Do usłyszenia!!!

[video=youtube;xVFTxRuPpSw]http://www.youtube.com/watch?v=xVFTxRuPpSw[/video]

Zawodnikiem meczu został wybrany Maciej Makuszewski, to jego 2 gole poprowadziły Jagiellonię do zwycięstwa.
    Oto wyniki pozostałych pierwszych meczy pierwszej rundy kwalifikacyjnej Ligi Europy.

Jeszcze tego samego dnia w Gońcu Piłkarskim Białystok ukazał się następujący artykuł:

Zaś w Goal.com ukazał się obszerny opis dotyczący Macieja Makuszewskiego, który to strzelił 2 gole Flamurtari i stał się bohaterem:

W World Soccer Magazine ukazała się informacja, że na ostatnim meczu był Zlatko Kranjcar – menedżer drużyny narodowej Czarnogóry. Chciał się przekonać, czy Mladen Kascelan i Marko Cetkovic powinni zostać powołani na następne zgrupowanie.

Popołudniu odbyła się pomeczowa konferencja prasowa:

Goniec Piłkarski Białystok: Czy nie obawiał się pan, gdy przeciwnicy strzelili gola na 2-1?
    Maciej Limanek: Strata gola to zawsze powód do zaniepokojenia i właśnie dlatego tak dobrze jest wypracować sobie przewagę dwóch bramek.
    Goal.com: Jagiellonia odniosła zwycięstwo w pierwszym meczu o stawkę za pańskiej kadencji. Czy mógłby pan sobie wymarzyć lepszy debiut?
    Maciej Limanek: To jasne, że jestem bardzo zadowolony ze zwycięstwa, ale to tylko jeden mecz, a mamy ich do rozegrania jeszcze sporo.
    Polski Goniec Piłkarski: Flamurtari domagało się rzutu karnego, lecz sędzia okazał się niewzruszony; z drugiej strony, gdyby im ustąpił, byłaby to bez wątpienia bardzo kontrowersyjna jedenastka. A jak pan ocenia decyzję arbitra?
    Maciej Limanek: Sędzia nie podyktował karnego, więc nie ma o czym mówić.
    Goal.com: Maciej Makuszewski zgarnął dzisiaj nagrodę dla najlepszego zawodnika tego spotkania. Jak ocenia pan jego występ?
    Maciej Limanek: Maciej rozegrał dobre spotkanie, mam nadzieję, że nie ostatnie.

Na tym pytaniu zakończyła się konferencja prasowa.

Pod koniec dnia w serwisie Goal.com ukazała się informacja, że Wojciech Luczak przybył na tygodniowe testy do Ruchu Chorzów. Jest to 20-letni środkowy pomocnik.

W serwisie Worldsoccer.com można było przeczytać podsumowanie dnia napisane przez jednego z użytkowników tamtejszego forum.

Transfery klubów Ekstraklasy

30 czerwca – 1 lipca 2011

- Filip Burkhardt, Polska, pomocnik, wolny transfer – Zagłębie Lubin,
    - Roland Kazubowski, Polska, napastnik, Orkan Rumia – Jagiellonia Białystok, 220 funtów,
    - Rafał Sadowski, Polska, napastnik, Wigry Suwałki – Lechia Gdańsk, 40 tys. funtów,
    - Bartosz Iwan, Polska, środkowy pomocnik, wolny transfer – Śląsk Wrocław.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak jak mówiłem, był oddzielacz, jest i odcinek! Proszę o komentarze!

Pozdrawiam!

22. Aux_Teergois

Aux_Teergois Ten, o Którym mówią Księgi

Dlaczego nie ma znaczków klubów piłkarskich, tylko są jakieś kolorowanki na logach? Gratulacje za osiągnięty wynik we Vlorze, chociaż przeciwnik zdołał strzelić bramkę, myślę, że trzeba przed rewanżem wzmocnić obronę.

23. Hanler

Czysty FM '11 tak ma, loga klubów 'normalne' mają jedynie lepsze kluby. Być może jakiś texturepack z logami reszty klubów jest, ale nie szukałem i nie wiem. Gdyby ktoś wiedział czy takie coś istnieje, to prosiłbym o link, albo sam sobie poszukam.

Co do rewanżu, nie chcę spoilerować, więc musisz poczekać ;)

EDIT: Chwila szukania i znalazłem logopacki. Nie wiem czemu wcześniej sam o tym nie pomyślałem. Mam już 3 odcinki napisane do przodu, więc loga klubów pojawią się od 7 odcinka. Dzięki Aux_Teergois za uwagę.

EDIT 2: Jeśli chcecie, to wrzucę dziś następny odcinek, ale potrzebny mi kolejny 'oddzielacz' ;)

EDIT 3: Przeczytajcie edit 2 i będziecie wiedzieć o co chodzi, chyba, że nie chcecie odcinka, to zrobię 'focha' i już nie będę wstawiał xD

24. Macgie

Macgie Ten, o Którym mówią Księgi

No cóż. Nie mogę się doczekać kolejnego meczu. Widać, że piłka to twoja pasja i możesz dużo o niej pisać. Czytam twojego AAR'a z radością. ;)

25. Hanler

AAR Z FM 2011
    Jagiellonia Białystok
    Odcinek IV
    2 – 3 lipca 2011

2 lipca Patrice Noukeu i Jagiellonia doszli do porozumienia w kwestii warunków kontraktu. Noukeu jest gotów do podpisania kontraktu. Transfer został sfinalizowany. Jagiellonia zdecydowała, że ceniony 28-letni kameruński defensywny pomocnik Patrice Noukeu zostanie zatrudniony na zasadzie wolnego transferu.

Polski Goniec Piłkarski pisze, że Podbeskidzie sfinalizowało transfer, na mocy którego za 14,000 funtów skład zespołu zasilił Kamil Wacławczyk z Górnika Polkowice.

W międzyczasie złożyliśmy ofertę 55 tys. funtów 31-letniemu nigeryjskiemu środkowemu pomocnikowi Kingsley’owi Elvis z klubu Enyimba. Został mu zaoferowany kontrakt w wysokości 1,100 funtów tygodniowo do czerwca 2013 roku. Premia za występ będzie wynosiła 375 funtów, zaś bramkowa 40 funtów. Opłata dla agenta miałaby wynieść 16,75 tys. funtów.

Tego dnia przeprowadziłem także prywatną rozmowę z Maćkiem Makuszewskim.

Wysłałem także mojego scouta, Kamila Wojnacha do Francji, co pomoże nam w uzyskaniu lepszej orientacji na tamtejszym rynku piłkarskim.

Wysłałem także ofertę zatrudnienia Pawłowi Olczakowi z Polonii Warszawa. Byłoby to znaczne wzmocnienie naszego sztabu szkoleniowego. Na mocy tego kontraktu miałby zarabiać 210 funtów tygodniowo do czerwca 2014 roku.

Oprócz naszej drużyny dzisiaj mecze towarzyskie będą grały trzy inne drużyny z Ekstraklasy.

Mecz na stadionie przy ul. Słonecznej poprowadzi Sylwester Rasmus. Ma być wietrznie, a temperatura będzie wynosiła około 14°C. Slovan Bratysława to jeden z najbardziej utytułowanych słowackich klubów. Jego ostatnie sukcesy to Mistrzostwo Słowacji 2011, Puchar Słowacji 2010 i Superpuchar Słowacji 2009.

Postanowiłem pozwolić odpocząć kilku podstawowym zawodnikom. Skład na ten mecz był dość eksperymentalny, i wyglądał tak:

Wyjściowa jedenastka Slovan Bratysława wyglądała następująco:

1 min. – Ze stadionu przy ul. Słonecznej witają was: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Dzisiaj Jagiellonia po wygranym nie dawno meczu w Lidze Europy podejmie u siebie Slavon Bratysława. Zaczynamy!
    6 min. – Rybar przedziera się lewą stroną, dośrodkowuje! Kascelan wybija piłkę przed siebie! Guede, Albert, Kubala. Wbiega w pole karne! Strzał!! Obok bramki!
    10 min. – Ponownie Rybar biegnie lewą stroną, mija Bartczaka! Dośrodkowuje! Drwęcki wykupuje futbolówkę za pole karne! Albert przy piłce, do Andraścika, za nim jest obrońca! Ten pięknie zagrywa z piętki do Kubali! Strzał! Ponownie strzela niecelnie!
    15 min. – Rzut z autu blisko pola karnego Słowaków. Bartczak do Kazubowskiego, ten oddaje z powrotem. Piłka trafia do Vilakaziego, Noukeu strzela!! Piłka odbija się rykoszetem i trafia do Seratlica!!! GOLLLLLL!!!Bramka nie zaliczona, sędzia boczny wskazuje spalonego! Wielka szkoda!
    26 min. – Znowu z autu Bartczak. Do Kazubowskiego! Ten traci piłkę w pojedynku 1 na 1 z Rybarem. Do Kubali, rusza kontratak! Andrascik przy piłce! Ładnym wślizgiem popisuje się Bartczak! Kubala do Andrascika, ten wychodzi sam na sam, strzela!!! Niecelnie!
    29 min. – Gaspar z autu blisko pola karnego białostoczan. Piłkę przejmuje Noukeu i podaje do Kazubowskiego, lecz tego uprzedza Dudas i odgrywa do bramkarza. Indywidualna akcja Andrascika, ależ jest szybki! Strzela! Słowik łapie piłkę!
    30 min. – Faulowany Pejovic przez Józefa Krala.
    34 min. – Bartczak do Plizgi z autu, dośrodkowanie! Dudas wybija, piłka trafia do Andrascika! Biegnie przez całe boisko! Strzał! Obok bramki!
    37 min. – Guede do Gaspara, Rybar dośrodkowuje! W polu karnym przyjmuje Andrascik! Nad bramką w doskonałej okazji!!
    42 min. – Kascelan z wolnego do Pejovica, Noukeu, znowu Pejovic, tym razem do Vilakaziego, ten strzela zza pola karnego!! GOLLLLL!!! Piękna bramka, golkiper Słowaków nie miał szans! Jagiellonia – Slavon 1:0.
    45 min. – Sędzia techniczny dolicza minutę do czasu trwania pierwszej połowy.
    Tymczasem Matlak z autu do Kubali, Matlak, Kral w polu karnym! Wycofuje do Alberta, strzela! Piłka odbija się od jednego z obrońców i trafia wprost na głowę Rybara! Piłka wpada do siatki! Główny arbiter nie uznaje bramki, Rybar na spalonym!
    45+1 min. – Koniec pierwszej połowy! Po trafieniu Vilakaziego Jagiellonia prowadzi ze Slavon 1:0. Po za tym 2 bramki zdobyte ze spalonych. Ciekawa pierwsza połowa, z niecierpliwością oczekujemy na drugą! Do usłyszenia po przerwie!

W trakcie przerwy zmieniłem kilku piłkarzy. Za Kascelana wszedł Rafał Grzyb, Jakimczuk zastąpił Plizgę, zaś Marcin Burkhardt zastąpi na środku strzelca jedynej bramki – Benedict’a Vilakaziego. Do tego Tomek Kupisz zastąpi na lewej stronie Ermina Seratlica.

46 min. – Witamy po przerwie w MegaSport. Po pierwszej połowie Jagiellonia Białystok wygrywa z Slovan Bratysławą 1:0 po trafieniu Benedict’a Vilakaziego. Cztery zmiany u białostoczan, żadna u Słowaków. Na boisko weszli: Grzyb, Jakimczuk, Burkhardt i Kupisz, za Kascelana, Plizgę, Vilakaziego i Seratlica. Zaczyna się druga połowa!
    47 min. – Andrascik przedziera się lewą stroną, strzela! Słowik łapie piłkę bez problemu.
    55 min. – Dudas długim podaniem wypuszcza na wolne pole Kubalę, strzał! Obok bramki!
    59 min. – Pejovic z autu do Kazubowskiego, Pejovic znowu przy piłce, Kupisz, indywidualna akcja, strzał!!! Paraska paruje piłkę na bok, Kazubowski do niej pędzi, lecz bramkarz gości go uprzedza.
    60 min. – Kral do Guede, strzela!!! Minimalnie nad poprzeczką!
    61 min. – Zmiana w drużynie gości, za Andrascika wchodzi do gry Marko.
    63 min. – Matlak z autu do Marko, Matlak, Albert, w pole karne do Kubala, Drwęcki nie zdąży!!! Bramka!!! Strzelcem Kubala, ładnie zauważył go w polu karnym Albert!! Jagiellonia – Slavon 1:1.
    75 min. – Rzut wolny, będzie dośrodkowywał Kral. Marko wychodzi w górę i strzela z główki! Nad bramką!
    78 min. – Matlak ponownie z autu. Marko, Matlak, Guede, Marko mija Pejovica, strzela!! Słowik paruje piłkę do boku, tam dopada do niej Rybar, lecz fauluje go Bartczak. Rzut wolny.
    79 min. – Rzut wolny wykona Belanik! Gogol wybija piłkę! Burkhardt rusza do kontrataku, podaje do Kazubowskiego! Ten wycofuje do Pejovica i akcja zostaje spowolniona. Gogol, Noukeu, Burkhardt do Kazubowskiego, tego uprzedza Matlak, podaje do Krala, który wybija piłkę za linię autu.
    84 min. – Kolejna zmiana w drużynie Słowaków. Bartko wchodzi za Krala.
    86 min. – Kubala z lewej strony dośrodkowuje! Bartczak wybija! Belanik przejmuje i podaje do Bartka, Gaspar!! Słowik piąstkuje!!
    90 min. – Sędzia techniczny dolicza 2 minuty!
    90+2 min. – W doliczonym czasie nie działo się nic ciekawego. Jagiellonia Białystok – Slovan Bratysława 1:1. Strzelcami bramek Benedict Vilakazi i Kubala. Żegnają was ze stadionu przy ul. Słonecznej: Kamil Manel. Oraz Karol Lisowski. Do zobaczenia. A raczej do usłyszenia!

[video=youtube;vtR4SkNU0OQ]http://www.youtube.com/watch?v=vtR4SkNU0OQ[/video]

Transfery klubów Ekstraklasy:
    2 – 3 lipca 2011​
    - Kamil Wacławczyk, Polska, środkowy pomocnik, Górnik Polkowice - Podbeskidzie Bielsko-Biała, 14 tys. funtów,
    - Patrice Noukeu, Kamerun, defensywny pomocnik, wolny transfer – Jagiellonia Białystok,
    - Sone Aluko, Nigeria, skrzydłowy pomocnik, wolny transfer – Lech Poznań.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Odcinek krótki, mecz nie ciekawy, ale cóż, takie też się zdarzają.
    Pamiętajcie, nie ma komentarza pod moim ostatnim postem, to nie ma odcinka! (Taki mały szantaż!)

Pozdrawiam!

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie