Niemcy 1939

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez xylu, 24 Maj 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. xylu

xylu User

Parę słów wyjaśnienia do AAr'a austrią. Otóż przez własną głupotę(grzebanie w modzie) i przez głupi autosave ustawiony usunął mi się sejw. Starałem się do tego jakoś wrócić ale AI Niemiec cały czas wariowało i wypowiadało wojnę Francji, ci z kolei mi i do francuzów przyłączały się Włochy Piusa IX. Dlatego zagram Niemcami HoI DD 1.2 pl i eventach Crystiano

Odcinek 1.

Przez 6 lat władzy Hitler unowocześnił wojsko i cały przemysł niemiecki, tworząc z Niemiec jedną z potęg gospodarczych. Chciał też utworzyć Lebenraum na wschodzie omijając Polskę. Jego głównych przeciwnikiem był Stalin i Związek Radziecki.

16 Grudnia, Londyn. 1938r.

Do pomieszczenia wszedł v. Neurath – Min. Spraw Zagranicznych Rzeszy. Czekał na niego Anthony Eden jego brytyjski odpowiednik. Neurath trzymał pod ręka pewne dokumenty. Były to papiery, w których Niemcy i W. Brytania miały ze sobą Pakt o Nieagresji. – Siadaj, przyjacielu. Podpiszmy te dokumenty i udajmy się na przyjęcie z tej okazji – powiedział Eden. – Dobrze, więc podpisz tu a ja tu. Podpisali się pod dokumentem i wyszli na bankiet.

Tego samego dnia zerwano pakt o nieagresji ze Związkiem Radzieckim. Niemieccy dyplomaci tłumaczyli to Sowietom w następujący sposób: „Nasze państwa nie graniczą ze sobą, więc, po co nam ten pakt. Między nami leży Polska, która stanowi barierę miedzy nami.”

9:00 26 Grudnia, 2 Dzień Świąt Bożego Narodzenia 1938r.

W swoim gabinecie siedział Hitler, czekając na Ministra Zbrojeń. Gdy ten już wszedł Hitler przemówił do niego – Chcę byś nakazał budowę siedemnastu nowych dywizji piechoty. Nie pytaj, dlaczego tylko to zrób. – Dobrze! – Odpowiedział minister, po czym wyszedł.

4 Stycznia 1939r.

Na posiedzeniu parlamentu w Reichstagu. Hitler wszedł na mównicę i zaczął mówić płomiennym głosem:
    My, naród niemiecki musimy zdobyć nowe tereny dla przyszłych pokoleń. Rzesza się rozrasta i zwiększa się liczba ludności aryjskiej. Naprzeciwko naszym planom stoi Związek Radziecki. Dlatego mówię wam, że musimy podbić tego kolosa na glinianych nogach. Jeszcze tej nocy wyślę noty o wypowiedzeniu wojny temu państwu! Na podbitych terenach założymy osady dla naszych rodzin i przyszłych pokoleń. Niech żyje tysiącletnia Rzesza Niemiecka!
    Po czym zszedł z mównicy. Wszyscy deputowani wstali i zaczęli krzyczeć: Heil Hitler! Heil Hitler!

Na drodze do podboju Związku Radzieckiego stały Łotwa i Estonia. Dlatego w ciągu kilku dniowej kampanii podbito obydwa kraje.

Walki w lipcu przyniosły wspaniałe efekty. Czwartego lipca zdobyto Psków. Dzień później zdobyto Polotsk(nie wiem jak się odmienia na polski). Polotsk zostaje odbity przez Rosjan 6 Lipca, lecz Niemcy zdobywają Opoczkę. Dwa dni potem zdobyty zostaje Kingisepp i od tego dnia Rosjanie cały czas atakują niemieckie dywizje bez skutku. 10 Lipca zdobyto Polotsk. Największym sukcesem tego miesiąca okazało się zdobycie nie bronionego miasta przemysłowego Leningradu. Po dwóch tygodniach zdobyto Lugę a 26 Lipca Gdov. Na sierpień zaplanowano następną ofensywę, mającą na celu posunięcie się w głąb Rosji 200-300km oraz okrążenia dywizji na półwyspie kolskim i zdobycie Archangielska.

Grr. przed samym napisaniem usunalem nie chcacy SS. W tym odcinku ich nie bedzie, ale w nastepych beda. Zachęcam do czytania ;d

2. xylu

xylu User

Odcinki bede dodawał jako miesięczne co pare dni.

Odcinek II - Novorzbev raz u nas, raz u ruskich!.
    Sierpień - 1939r.

W Sierpniu 1939r. Hitler rozkazał dowódcom OKW by Ci do grudnia, do początków zimy podeszli pod Moskwę lub by ją zdobyli. Tymczasem na froncie wojska niemieckie kontynuowały natarcie na Rosjan.

Stan frontu:

Trzeciego sierpnia o godz. 15:00 Drugi Korpus Armii wspierany dodatkowymi 28 dywizjami piechoty zaatakował Witebsk. Osiemnaście Dyw. Piech. Sowietów musiały się wycofać.

Piątego sierpnia X Korpus Armii, w którego skład wchodziło 9 Dywizji Piechoty zaatakowało Novorzbev. Do podbitego miasta uradowany wjechał Feldmarszałek v. Bock.

Ósmego sierpnia v. Bock zdobył Newel, lecz odbity został przez Rosjan Novorzbev.

Jedenastego sierpnia odzyskano Novorzbev. Do tej prowincji został skierowany VII Korpus Armii, składający się z 7 Dyw. Pancernych. Obroniono tę prowincję.

Piętnastego sierpnia o godz. 22:00 padł Witebsk, lecz do odbicia tego miasta zostało skierowane 6 Korpusów Armii składających się z 29 Dyw. Piechoty. Odbito i te miasto.

Zniszczone całkowicie miasto Novorzbev znów dostało się w ręce Rosjan. Feld. Bock ze swym korpusem został skierowany do odbicia miasta z pomocą XII Korpusu pod dowództwem Himmlera. Zdobyto ponownie te miasto.

22 Sierpnia wydano dekret o rozbudowie dodatkowych 20 Dyw. Piechoty w celu wzmocnienia frontu nowymi siłami.

I, II, III, VIII i XI Korpus Armii zostały skierowane do ataku na prowincję Orsza wspomagane V i IX Korpusem Armii.

3. xylu

xylu User

Myślę, że ten odcinek powinien zachwycić. A jak nie, to postaram się postarać lepiej napisać.

Odcinek III - Nieoczekiwane rozwiązania5 Września. Podziemny Sztab OKW w Rydze.

Pomieszczenie było wypełnione mapami, dokumentami i zdjęciami z frontu. Pokój znajdował się w podziemnych bunkrze, którego broniły oddziały SS w razie jakiegokolwiek zamachu na życie Hitlera. W pomieszczeniu przywali adiutanci dowódców korpusów armii z frontu, Hitler i Rudolf Hess, sekretarz Hitlera.

Hitler: Panowie, Chcę byś Cię rozpoczęli za tydzień wielką ofensywę na całej długości frontu. Liczę na to, że dokonacie tego oraz, że Rosjanie będą zaskoczeni takim rozległym atakiem. Jeżeli nie zdobędziemy określonych terenów, wydam rozkaz by przegrupować wojska i bronić się cały czas w okopach.
    Hess: Drodzy Oficerowie, przeczytam wam listę prowincji, które należy zdobyć w ciągu tygodnia. Oto one: Mińsk, Mohylew, Smoleńsk, Toropiec, Wielkie Łuki, Stara Russa, Nowogród i Wołchow.
    Hitler: Teraz otrzymacie rozkazy. Zawieźcie je do swoich dowódców.
    Po czym Hitler z Hessem wyszli.

O 2 w nocy 12 Września rozległy się strzały na całej długości frontu. Na północy dywizje pancerne ruszyły na Wołchow, a i inne korpusy armii parły naprzód. Obrońcy byli zaskoczeni, lecz dzięki szybkiej mobilizacji żołnierzy radzieckich ofensywa została odparta na południu i w centrum frontu. 15 Września zdobyto Wołchow, 20 Września Wielkie Łuki, które po kilku godzinach zostały odbite przez Rosjan i Smoleńsk. Niemieckie dywizje były coraz bliżej Moskwy. 22 Września zdobyto Nowogród a dzień potem Starą Russę. Tego samego dnia padła Orsza, z której prowadzono nieudaną ofensywę na Mińsk i Mohylew. 26 Września chciano odbić Wielkie Łuki, lecz III i VIII Korpus Armii nie podołały zadaniu.

2 Październik Rozmowa telefoniczna Hitlera i Chamberlaina.

Chamberlain: Jak pan wie popieramy pańskie działania na wschodzie przeciwko Komunistom. Lecz niepokoi nas wzrost potęgi III Rzeszy, która może zachwiać równowagą w Środkowo-Wschodniej Europie. Dlatego chcę by Niemcy podpisały jak najszybciej pokój ze Związkiem Radzieckim inaczej wypędzimy dyplomatów niemieckich z Londynu i Paryża, oraz nałożymy na wasz kraj embarga. Mamy pełne poparcie USA.
    Hitler: Rozumiem pana obawy, lecz chcę by III Rzesza była potęgą, niemniej jednak wysyłamy do Moskwy telegramy z propozycją pokoju i zagarnięcia ziem bałtyckich, lecz dostajemy cały czas odmowy. Ta wojna kosztuje życie kilkuset tysięcy ofiar, w tym 80% radzieckich żołnierzy. Stalin jest głupi i wierzy, że wygra tę wojnę. Jeśli pokoju nie będzie, będą prowadzone działa defensywne, aż do zmęczenia wojną narodu radzieckiego.
    Chamberlain: Wierzę panu. My też nienawidzimy komunistów. Stalin głosi kłamstwa swemu narodowi, że każdy żyje w dostatku, a ten naród jest biedny i zubożały. Sądzę, że po zakończeniu wojny. Podbite tereny zostaną uprzemysłowione, Rosjanie będą cieszyli się autonomią, a Łotwa i Estonia odzyskają niepodległość?
    Hitler: Tak. Mam takie plany, by dać Łotyszom i Estończykom wolność, ale tylko wtedy gdy Rosjanie podpiszą pokój i oddadzą nam port w Kingiseppie. Ponieważ tylko stamtąd będzie mogła być dostarczana żywność i wszelkie niezbędne zaopatrzenie.
    Chamberlain: Więc plan pokojowy mamy uzgodniony. Liczę na pańską szczerość. Do widzenia.

Po rozmowie Hitler uśmiechnął się do siebie.

Witebsk. Całe miasto zostało obstawione przez wojska niemieckie i kordony pojazdów pancernych SS. W tym mieście przebywał Joachim von Ribbentrop – Minister Spraw Zagranicznych Rzeszy Niemieckiej. Jechał na spotkanie do Urzędu Miasta Witebsk. W około były rozstawione działa przeciwlotnicze i ok. 20 tys. żołnierzy. Wysiadł z samochodu i wszedł do budynku, gdzie powiewała hitlerowska flaga. Wchodził po schodach na pierwsze piętro. Gdy doszedł do pokoju niemiecki żołnierz zasalutował mu w geście hitlerowskim i krzyknął „Heil Hitler”, minister mu odpowiedział tym samym. W pokoju, do którego wszedł Ribbentrop siedział w otoczeniu radzieckich oficerów Wieczesław Mołotow. Komisarz Ludowy powiedział do niego – Jestem zhańbiony tym, że Stalin zgodził podpisać się pokój, jednak muszę to zrobić. Myślę, że kiedyś się odegramy. – To tylko czcza gadka Mołotowie. Dobrze wiesz, że niemiecka machina wojenna jest niezwyciężona. Pod naszym panowaniem, przynajmniej Rosjanie będą żyli w dostatku i będą mogli kupić buty – odpowiedział mu cynicznie Ribbentrop, kontynuował – Siadajmy i podpisujmy ten pokój. Radziecki oficer wyciągnął dokument pokoju i po krótszej chwili widniały tam podpisy J. v. Ribbentropa i W. Mołotowa. Po czym Komisarz Radziecki wyszedł i mruczał coś pod nosem.

[​IMG]+

Granica po wojnie.[Czarną linią zdobyte tereny]

Co do tego pokoju. Nie miałem dywizji bo wydłużał się front. A w wersji historycznej mam przynajmniej zapewnione dostawy nikli z Finlandii i stali ze Szwecji :D Bez Leningradu pokoj, bo tak to by sie ruskie nie zgodzili. Jednak ai sie zgodzilo na te prowy ;] Teraz to tylko....

AAR wyczyszczony i zamknięty. Jak pojawi się wena, kontaktować się przez PW.
    Biedrona

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie