"Nikt mnie już o nic nie pytał" - FreeCiv AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Milven, 8 Wrzesień 2013.

1. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Rok 2033
    Gdzieś w niebie.

Mieszko I: Ekhem.
    Wszyscy: Co?
    M: No pięknie. No kurna pięknie. Taki ładne państwo miałem...
    Wszyscy: Mieliśmy.
    M: I teraz co? Lej po bombie, kurna.
    J: No coż, tak działa wojna. Ona nigdy się nie zmienia.
    M: Ale przecież nigdy jeszcze nie tak wielkich zniszczeń nie odnieśliśmy! Jak to się stało?
    Józef Piłsudski: Tych ciołków tam w kącie się pytaj.
    Ignaś Mościcki: Ech, ileż tłumaczyć to można, ja wiem, żeś z chłopskiej rodziny, aleś rozum masz.

...

IM: W 2032r. Polska, po długotrwałej wojnie domowej, zaatakowała Imperium Rosyjskie. Wojska cara Władimira I były zbyt pijane, by odeprzeć atak. I tak po dwóch dniach oblężenia dywizja kawalerii pancernej "Orzeł Biały" zajęła Moskwę. Noga i gąsienica żołnierza polskiego po 420 latach nieobecności ponownie stanęła na Kremlu.

[​IMG]Premier Imperium, po złożeniu aktu kapitulacji, w honorowym geście oddaje się w ręce żołnierzy Pierszej Dywizji Kawalerii Pancernej i Sztabu Głównego Wojska Polskiego.

[video=youtube;J0ujiFLRRE0]http://www.youtube.com/watch?v=J0ujiFLRRE0[/video]
    Polska armia oraz siły Rządu Zjednoczonego Królestwa na Uchodźstwie z siedzibą w Suwałkach owacyjnie witani przez ludność okręgu moskiewskiego na defiladzie zwycięstwa.

Niespodzianie dla nas, Islamska Republika Zachodniej Europy zadała cios w plecy. Może i byśmy odparli, lecz znów politycy debatowali, czy wojsko ma gonić cara Władimira, czy sprzymierzyć się z braćmi prawosławnymi przeciw zachodniej zarazie. Chińczycy, pacyfikujący bunt w prowincji Kalifornia, nie odpowiedzieli, więc Rosja była naturalnym sojusznikiem w IV Rekonkwiście.
    Niestety, ktoś - nie będę przytaczał nazwisk - korzystając z przywilejów, przedostał się do pokoju wojennego i ten ktoś odpalił radziecki atom.
    Niestety, coś poszło nie tak. Ledwo pierwsze pociski wyruszyły ku Londynowi Zdrój i Władywostokowi, parę zbłąkanych głowic trafiło w Gambię, Mogadiszu i Pekin.

[video=youtube;zsTRxXvQY0s]http://www.youtube.com/watch?v=zsTRxXvQY0s[/video]​

Na reakcję nie trzeba było długo czekać. Programy antyrakietowe zareagowały błyskawicznie stawiając świat w radioaktywnej pożodze. Pekin wystrzelił w nas, ale ich chiński chłam z plastiku trafił w stolicę Kalifatu Berlin, Berlin odpowiedział Czechosłowacji, Czechosłowacy się poddali Gambii, Gambia spaliła Kanadę, która nie miała atomu. Korea Północna w miedzy czasie zajęła Seul, Izrael odpalił prewencyjnie konwencjonalnego Jerycho w Pjongjang, a tam atomki trzymali w ziemniakach i wszystkie wybuchły, czyniąc z Półwyspu jedną wielką dziurę, podobną do Polski.
    Wtedy wszyscy się opamiętali, współczując biednemu Kimowi. I może byśmy powstrzymali ten bezsensowny ciąg przemocy, gdybyśmy nie przeoczyli asteroidy, która skutecznie wykończyła cały świat.

Chociaż nie, mątwy jeszcze żyją.

Kazimierz Wielki: Świetnie, ale co z tego? Polski nie ma, swiat to radioaktywne pustkowie.
    IM: No nic, trzeba się pogodzić. I tak mamy farta, ze jesteśmy tu w niebie.
    JP: I cóż z tego, jak ojczyzny nie ma...

----------------

Nagle i niespodzianie przyszedł...

Jadwiga: Bogu?
    Bogu: No tak, słuchajcie, jest sprawa, i to ważna. Chodzi o los Polski.
    Piłsudski: Zamieniamy się w słuch.
    Bogu: Wicie, Wikingowie mnie przekonali, żeby zrobić w ogóle restart serwera, czy Ragnarok, jak to zwią. Ale teraz zrobimy lepiej, podzielimy was, dostaniecie różne światy i takie tam. Nie będziecie się już bili, bo zostawimy was wokół takich nacji, ze nie będziecie mieli do kogo pretensyj.
    Jest jeden haczyk: Zaczynamy od nowa, więc nacje będą się rozwijać od nowa i z bardzo małej ludności. Musicie wybrać kogoś spośród was, kto będzie doglądał waszą nację i jej przewodniczył.

Ktoś o czystym, nieskalanym sercu.
    Ktoś śmiały i zdecydowany. Doskonały przywódca, kochany przez naród.

Kto chętny?

*pomruk*

J: Co się stanie, jeżeli się nie zgodzimy?
    B: No cóż, winda czeka. Myślę, że Luckowi kilku Polaków w tę czy we w tę nie czyni różnicy. Ale przecież jesteście w niebie, więc raczej jesteście czyści, co nie?
    IM: Będzie lustracja? Bo my tu tak za zasługi i nikt się nie pytał...
    B: Obawiam się, że tak.

*pomruk*

KW: Ja się na to nie piszę. Rozpustnikiem byłem...
    JP: Ja mam zamachy stanu i paru ludzi na koncie.
    J: Byłam bigamistką, z czego jeden mąż był 40letnim mężczyzna, drugi nieletni.
    IM: Ja byłem marionetką. Jak zrobią nam lustrację, to sanacje odbędziem w piekle.
    JP: Bez takich!
    J:Któż zostaje?
    JP: Poślijmy świeżaka.

Oczy skierowały się do małego kącika, gdzie przy stoliku siedziało kilku starszych już panów a'la lata 70., zaś na stoliku stała karteczka.

"Polska Zjednoczona Partia Robotnicza buduje drugą Polskę!
    Dołącz i ty do budowniczych ósmej potęgi gospodarczej świata"

A jeden z nich wyróżniał się postawą, siłą i godnością osobistą.
    --------------------------------

"Nikt mnie już o nic nie pytał"
    Polska Cywilizacja AAR - Historia (nie)prawdziwa​

Ed: Towarzysze, pomożecie?
    PZPR: Pomożemy.
    Bogu: To jak, zaczynamy?
    PZPR:A jak! Wyklęty, powstań ludu ziemi...

[video=youtube;urOORtbw61Q]http://www.youtube.com/watch?v=urOORtbw61Q[/video]​

Ed:No to co, towarzysze? Punkt pierwszy Programu Odrodzenia Polski Ludowej, Ale Tak, Aby Była Taka, Jak Należy - pokonanie Ameryki jest?
    PZPR: Jest!
    Żołnierz:Wodzu Towarzyszu! Delegacja Paragwajan!
    Ed:Wpuścić!
    Paragwaj 1: Poddajemy się!
    Ed:Ale pod jednym warunkiem!
    Paragwaj 2: Jakim?
    Ed: Nigdy nie było czegoś takiego jak Paragwajczycy, od wieków byliście Polakami. Rozumiano?
    Paragwaj 1: Tak jest! Zażółć gęślą jaźń!

------------------------------

2. lysy

lysy Panzer Legion

Ja chce kolejny odcinek;D

3. Atamzsiktrop

Atamzsiktrop Ten, o Którym mówią Księgi

Miałem nadzieję na normalnego aara z Freeciva, ale jak widać niestety nikt się do tego nie przymierza. :<
    Świetne, masz we mnie czytelnika. ;) Bardzo lubię różne nawiązania (jaja wielkanocne?), więc nie rezygnuj z tego.

ps mogę ci podesłać schematy najnowszej technologii - broni nuklearnej nadziewanej na strzały

4. nie bło w okolicy tradycyjnych wrogów, to bęcki zarobili latynosi...

5. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Tylko jedno słowo przychodzi mi na myśl: Genialne! :D

6. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Myślisz sobie, że tak prostu, po tylu miesiącach a nawet latach, wrócisz na ośkę z nowym towarem i ja tego nie zauważę? Oj nie, ja już zauważyłem... Dobrze, że wróciłeś, Milven. I jak widać styl oraz moc wciąż się ciebie trzyma ;)

7. Milven

Ale że jakie jaja? ;)

Amerykanie to Amerykanie, niestety - innych nie było. Spokojnie, tradycyjnie wrogowie się pojawią...

Do reszty: dzieki za odzew. Prawdę powiedziawszy, odcinek pichcił się -bo ja wiem - od początku wakacji?
    Powiem, ze wiele nie pamiętam, ale postaram się to poprowadzić. Nie robiłem fotosó z odkryć naukowych czy lądowych, bo nudy i nie pamiętam. :p

Ale mam plany!

8. Lordek Lucasso

Lordek Lucasso Aktywny User

ROTFL przez cały odcinek. Brawa dla mistrza.

9. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Powrót do pisania AARów w świetnym stylu :). Zacne, trzymaj tak dalej! Freeciv ponoć wciąż lubi krzaczyć, więc życzę wytrwałości.

10. Milven

Ed:Towarzysze! Jak Wam wiadomo, osiągnęliśmy już pierwszy sukces na drodze ku zwycięstwu naszej jedynej, słusznej drogi! Jakiż winien być nasz następny krok? PiJay?
    PJ:Towarzyszu Wodzu! Myślę, ze czas wreszcie, aby włączyć nasze prastare ziemie na wschodzie. Znaczy teraz na południu. Ale też trochę na wschodzie.
    Ed:Ale jak to?
    PJ:Litwini. Znaczy Żmudzini, ale to tacy przebrani za wsioków Litwini.
    Ed:Ale czemu oni? Przecież mamy z nimi sztamę, co nie, Stefek?
    Stefek: No, mamy.
    PJ:Ale wiesz, Ed, to takie polskie podporządkowywać Litwinów. To taki punkt honoru. Taka zadra narodowa, jak są wolni.
    Ed: Skoro tak, to trzeba by wojów zebrać. Ociepku Wiesiu, jak sytuacja w paragwajskiem?
    Wiesiu: Ehm, nie mów do mnie po nazwisku, wstydzę się... Ale tak w ogóle, to akcja polonizacyjna idzie wyśmienicie, nawet jedzą bigos i klną. Na razie po rosyjsku, ale jak wypiją... Powiem krótko - w miastach jest już modnie być Polakiem. Nawet już zmienili nazwy tychże osad.
    Ed: Zatem wojo będzie. Teraz tylko trzeba to ogłosić światu...
    Pan TAK:Ok, zaraz machnę konfę na Skajpaju.
    Stefek: Będziesz tego żałował, tego ataku.
    Ed:A cicho tam być, bo wyślę cię na placówkę do NRD czy innej wiochy...
    Stefek:Ale nie ma NRD...

Ed: Czemu on się tak produkuje z tą konfą? Nawet telewizji nie ma?
    PJ:Ech, jak każdy stary komuch żyje w swoim świecie. Ale to nic, pomińmy go. Idą Litwini.

*tup*tup*

Litwin: Panie, poddajemy się Polsce starym zwyczajem. Bla-bla. Żadna nowość. Możemy to zakończyć i iść się już polonizować?
    Ed:Żadnych warunków?
    Litwin:Nie. Tak jak zawsze będziemy sobie żyć, część z nas zostanie rycerzami, odjebiemy od czasu do czasu jaką zdradę, po czym będziemy się polszczyć dalej.
    Ed: Ok. To było prostsze, niż myślałem.
    PJ: Punkt 2 Programu Odrodzenia Polski Ludowej, Ale Tak, Aby Była Taka, Jak Należy - zgnojenie Litwy. Zaliczony. Kaszka z mleczkiem.
    Ed: Co teraz? Quo vadis, Polonia?

*PUK*PUK*

----------------------

11. Matheos

A Włoscy faszyści z Piemontu? ;P Zacny odcinek, jak zawsze Milven...
    Czy będzie z ziemi polskiej na włochy polskie? Quo Vadis...

12. Czesiu

Czesiu Znany Wszystkim

13. Milven

Odc.3

-----------------------

Tymczasem...

*PUK*ŁUP*

[wchodzi dwóch żołnierzy obcego formatu. Niezbyt przyjaźni. nawet nie wchodzą - raczej wybijają drzwi kopem]

Ed:Kto u licha?
    ?: HerunterspielengesundJAWOOOHL!!!
    Ed: Co oni?
    Stefan: To chyba Niemcy.
    Ed: To i oni tu są?

PJ:I to tuż za za granicą. Wspaniała okazja na punkt trzeci Programu Odrodzenia Polski Ludowej, Ale Tak, Aby Była Taka, Jak Należy.
    Badeńczyk: WiegrussenscheinenRemmelennachItalien und klopsslotermeyerGIT?!
    Ed:Ja wiem, dopiero cośmy zjednoczyli ziemie.
    PJ:Nic lepiej nie jednoczy niż braterstwo krwi i wspólny wróg.
    Badeńczyk:Zweihandermitkartoffelnsalat bitte!
    Ed: Postanowione! Powiadomcie braci Włochów! Niech pomogą!
    PJ:Tak jest!
    Ed:Chcą wojny, to będą ją mieli! Wezwac pospolite ruszenie! Niechaj ludy Polski Ludowej staną w jej obronie!

----------------------------

Czas na kolejny naród do zapięcia. Ciekawe, czy i mój AAR trafi na główną Facebooka? :D

14. Milven

Odcinek 4

Polska Cywilizacja AAR - Historia (nie)prawdziwa

[video=youtube;rSgKreOuxrE]http://www.youtube.com/watch?v=rSgKreOuxrE[/video]​

Garnizon Sztabu Generalnego LWP
    Ruczaj, ok. Krakowa

Ed: Towarzysze! Wypowiedziano nam wojnę. I my tę rękawicę podejmiem. Tylko potrzebny jest plan! Plan, mości panowie! Generale Siwicki!
    Florek:Towarzyszu Sekretarzu, plany są już przygotowane. Wojsko Polskie zawsze gotowe!

Ed: Jak aktualne są dane wywiadowcze?
    Florek: Z jakieś 500 lat.
    Ed: Brzmi dobrze. Do ataku panowie. Lud dostanie igrzyska, to chlebem się zajmować nie będą.

Tymczasem Włosi podciągają wojska pod granicę. Mieli sposobność złupienia germańskich osadników, którzy chcieli dokonać oszustwa wyborczego na masową skalą. Taktyka niemieckiego agresora znana i stosowana od wieków..

Wieści ze świata: Nasz wielki podróżnik-amator Leonid Teliga płynąc po morzach i oceanach świata na swym okręcie ORP Optymistyczny natrafił u brzegów Grenady na żydowski okręt “Jonasz”. Niestety, nie udało się nawiązać walki z przeciwnikiem, ale skończyło się na małym geszefcie, w skutek którego stan posiadania załogi okrętu wzrósł o zdezelowany rower "Wigry 3" i pomarańcze z Hajfy.

Naszą słuszną sprawę poparł król Francji Karol Galijczyk. Na wspólnym spotkaniu nasz przywódca Edward Gierek płnną francuszczyzną władający wymienił doświadczenia z władcą Francji i potwierdził “nieodzowną i wieczystą przyjaźń narodu polskiego i narodu francuskiego.”

Ed: Kto to wymyślił? ten artykuł?
    Florek:No co? Główny Zarząd Polityczno-Wychowawczy LWP. Oni lubują się w takich rzeczach.
    Ed:A jaki jest rzeczywistość?
    Florek:To nie ma sensu. Siły tam są zbyt duże. Jednakowoż, już wysyłamy statek ewakuacyjny.
    Ed: Cóż, zatem do dzieła. A powiadomcie Sztab, iż oczekuję nowego planu działań.

Zebranie Rady Państwa

Ed:Towarzysze, may problem!
    Pan NIE: Polak Papieżem?
    Ed: Nie.Wojna idzie wspak.
    PJ: Anjow?
    Ed: Milcz! Wojna idzie nie po naszej myśli. Jak wygląda sytuacja wewnętrzna?
    Wiesław O.:Chwilowo wszystko idzie jak należy. Wszyscy dostają przydziały jak trzeba, lud nakarmiony, odziany, ma igrzyska, nic złego się nie dzieje, nie,nie,nie, absolutnie nic. Wszystko w porząsiu.

[Tymczasem z zewnątrz pałacu dochodzą krzyki straszne, tumult jakowyś.
    ]

Tumult 1: Panie Gierek. Kończ Pan tę wojnę! Bo jak nie, to my pana siup!
    Tumult 2: tak jest! Koledzy, to ciemiężca ludów. Nie dość, ze teraz mamy jakieś emerytury kiepskie, to jeszcze w wojny się wikłamy i wygrać nie możemy! A my przecież nie o Ojczyznę walczymy, tylko o ambicje tych Polaków. A my bracia Paragwajanie żądamy pokoju!

Ed: A ci to kto?
    PJ:To chyba z paragwajskiego.

Tumult 2: Jak się wojna nie skończy to się zbierzem, i Paragwaj powróci! Któż ze mną!
    Tumult(razem): Za Paragwaj! Za Żmudź! Za wolność naszą i waszą
    !

Ed: I wy to nazywacie “w porząsiu”?
    Pan NIE: Przynajmniej nie papież.
    Ed:Przecież to lud się buntuje! Secesja jawna!
    PJ: Cóż zatem mamy zrobić?
    Ed: Na początek to ich przepędzić. A potem… panowie, musimy wygrać tę wojnę.

Tyle wygrać...

[video=youtube;C_SY8a-GRcw]http://www.youtube.com/watch?v=C_SY8a-GRcw[/video]​

------------------

Tymczasem przysłuchująca się wszystkiemu żmudzińska sprzątaczka kiwa jeno głową, rozmyślając.

Sprzątaczka: Kto to kurwa ten “papież”?

15. Maciej-Kamil

Maciej-Kamil Ten, o Którym mówią Księgi

Bardzo fajny AAR :D

16. Milven

Odcinek 5

Dom Partii
    Kraków

PJ: Towarzyszu Edwardzie!
    Ed:Co? Nie widzisz, ze czytam Trybunę? Itak mam dużo problemów na froncie.
    PJ:To ważne. To może zmienić bieg historii.
    Ed:Co wy pleciecie, towarzyszu?
    PJ:Raport od Teligi. Nie będę streszczał. Po prostu spójrzcie, towarzyszu.

Ed:To znaczy, że oni cały czas byli u wybrzeży Macierzy?
    PJ:Tak jest. Piąta kolumna, do której trzeba dopłynąć hipotetycznym tankowcem do hipotetycznej platformy wiertniczej. Enklawa naszych wrogów śród oceanu.
    Ed:A zatem trzeba nam się wybrać. To będzie chwila próby. Pierwszy udany desant jest na wyciągnięcie ręki.
    PJ: Co wiec robimy?
    Ed:Powiadom Sztab i zwołaj zebranie Biura Politycznego. Musimy ich zaznajomić z sytuacją, bo nie możemy skrewić... Albowiem to jak jeden całus, na którym możemy zbudować nasze sny o potędze..

--------------------------

W następnym odcinku: pierwsze sukcesy na froncie walki z niemczyzną!

17. Matheos

Jak dobrze mieć forum z powrotem, widzę że nie próżnowałeś Milven... Kto następny na celowniku?

18. Milven

Dzięki, ziomkowie, za to, że wreszcie ktoś zauważył, że ja tu się produkuję. Czynicie moją pracę cenną czasu, który poświęcam na skrobanie tego AARa.

Póki co, mam jeszcze jeden czy dwa odcinki do napisania z zasapsowych materiałów, potem będzie AAR, że tak powiem, na żywca. Bo póki co, to były zdjęcia robione z załadowanych stanów gry. Musiałem sobie trochę poprzypominać, trochę wymyślić na poczekaniu.

Ale na razie weekend się kończy. THX jeszcze raz.

19. Milven

W poprzednim odcinku:

Odcinek 6 - Wielka Wyprawa, cz.I

Rok 4600 Ery Gierka.
    Pałac w Nowej Hucie

Wieść wszem i wobec rozniosła się po świecie. Przywódca Polski, I Sekretarz Edward Gierek, zwołał wszystkich znaczących wielmoży z prowincji i Macierzy. Wielu chciało uczestniczyć na wielkiej, poświęconej temu konferencji, chociaż nikt nie rozumiał, co to ta 'konferencja' i czemu ma być poświęcona.

I stanął wtedy na mównicy wódz Ludów, i tymi słowy przemówił.

I tedy gromki odzew z sali wypłynął. Wielmożowie liczyli na urzędy, lud na rozwój, a inteligencja na spełnienie ideałów.

Tuz po przywódcy Polski, na katedrę wstąpili: tow.hr.Cavour, przywódca Surinamu Jego Ekscelencja Towarzysz Desi Bouterse oraz nie mniej zasłużony dla światowego pokoju wódz Grenadyny Ralph Gonsalves.
    Niespodziewanym było pojawienie się tych osób, gdyż powszechną wiadomością było, iż Surinamczycy i Grenadyjczycy k'nam nie bardzo uwagi zwracali a kontakt prawie żaden. Tożsamo z delegacją z dalekiego kraju Kałmuków
    .

Nie dziwnem to było, albowiem Polska Ludowa najprzedniejszym Państwem na ziemi była, i to przez duże P, choć niektórzy dysydenci rozpowiadają plotki, jakoby Surinam był wspanialszy. Lecz prawdą to nie było, a autor tejże pleciuchy winien wybatożon przez Milicję zostać.

Wielkie osiągnięcia Polska nasza nie tylko na polu dyplomacyi poczyniła! Zawsze byliśmy kołem zamachowym postępu światowego. I tym razem nie zawiedliśmy. Rozwinęliśmy nauki filozoficzne do tego stopnia, że wreszcie nikt już nie jest w stanie jej pojąć, wiec siły umysłowe mogły być rzucone na ważniejszy front. Wielkie zasługi w tej dziedzinie poczynił znany i lubiany Leszek Kołakowski, odznaczony orderem Pierwszego Filozofa Polski Ludowej!

To tylko jedna z prac medycznych, które postały dzięki działalności Leszka Kołakowskiego.

---------------------------------------

Świat wstrzymał oddech oddziały Polski Ludowej - tako lądowe, jak i morskie, zgodnie z postanowieniami pierwszego synodu nowohuckiego koncentrują się w okolicach Białegostoku.

Ed:Cóż za wspaniały moment na inwazję!
    PJ:Zaiste.
    Florek:Niestety, wynikły trudności.
    Ed: Jakie?
    Florek:Nie mamy admirała.
    Ed:A po co? Przecież w tej epoce rznie się na pałę.
    Florek: Hmm, musiał przegapić zajęcia z historii wojskowosci państw burżuazyjnych...
    Ed:To na co czekamy?
    Florek:No, ale potrzebujemy jakiegoś honorowego chociażby przywódcy. Żeby siary nie było...
    Ed:Hm, z tym sobie poradzimy, mam już odpowiedniego kandydata, myślę ze się przychylicie do tej kandydatury. Dobra, czas zatem ruszyć w bój.
    PJ:Ale Edwardzie, pogrzało Cię? Karku nie nadstawiaj, bo jak umrzesz, to nas na taczkach wywiozą.
    Ed:Spokojnie. Jeśli stanę do boju i poprowadzę tę mieszankę ludzką, znajdą we mnie ojca. Będę symbolem jednoczącym naród i takie tam propagandowe hasełka.
    PJ:Może masz rację. Ale weź załóż jakaś zbroję.
    Ed:Dobrze powiedziane. A teraz - na koń! Załatwmy te zakute łby!

A wróg już czyha...

20. Matheos

Ja czekam na następny odcinek jakby co...

21. gall2

Kontynuuj.. To co przeczytałem, podsumować mogę tylko w jeden sposób - dobre. Miałeś jakieś kontakty z Surinamem? Planujesz wysłać do Nich milicję by naocznie stwierdzili wyższość Polski nad Surinamem ;)?

22. Milven

Sierżant Mścisław Pięść, tajna broń Milicjo Obywatelskiej ich rozbuja, ale na razie nie chcę być w stanie wojny na dwa fronty (o ile pamiętam, jeżeli wypowiem wojnę sojusznikowi, wszyscy zwrócą się przeciw mnie...).
    PS. Gall, kiedy wróci reputacja?

23. gall2

Ostatnio nie czytam forum zbyt wiele, nie wiem kiedy, a nawet czy. Nigdzie nie natrafiłem na informacje na ten temat. Wtyczka może nie być całkiem kompatybilna z resztą. Nie jest chyba uznawaną za kluczową dla utrzymania forum.

24. Milven

W poprzednim odcinku:

Odcinek 7 - Wielka Wyprawa cz.II

I flota oto płynęła i płynęła. Zołnierze umilali sobie czas różnymi rozrywakami i wykładami prowadzonymi przez doswiadczonych fachowców z Głównego Zarządu Polityczno-Wychowawczego LWP. Okręty, po wyruszeniu z Białegostoku, nie musiała płynąć długo. Dbał o to nowo wybrany Pierwszy Admirał Polski...

Leonid Telliga: LĄD! WIDZĘ LĄD!
    Ed: Wyśmienicie. Przygotować się do wyokrętowania. Ruszamy jak najszybciej.
    PJ: Towarzyszu Przewodniczacy Pierwszy Sekretarzu! Czy wy przemyśleliście swoją decyzje?
    Ed:Oczywiscie ruszam z nimi. Zdania nie zmienię...

I już zadzwonił gong, iż oto dobili do plaży. Edward Gierek opuscił trapem pokład ORP Optymistyczny i natychmiast wyrychtowałł żołnierzy do boju.

PJ: Prawdziwy mężczyzna... [płacz]

I Pierwszy Sekretarz ruszył na czele swoich legionów. A legiony szły przez gestwinę lasów, glebą listowiem przyktytą, niezłomnie zaprowadzając jedyny słuszny ustrój demokratyczny wśród okolicznych wiosek i ich mieszkanek.

Lecz nagle...

Ed: Tak! Tego my szukali! Towarzysze, do broni!
    PJ: A może się poddadzą?
    Badeńczyk: Niechtverdienienklopsudschnittel! (Nigdy!)
    PJ:To co, rozstawić machiny obblężnicze?
    Ed:Pf, jestem wojem! Musimy ich pokonać w sprawiedliwym boju! Niech wyjdą tchórze.
    Florek S.WWydaje mi się, że wolą siedzieć za tym ostrokołem...
    Ed: Skoro tak... Florek, kaz ustawić machiny, ale i wziąć drabiny. Weźmiem ich siłą!

Jak powiedział, tako się stało. Zołnierze wkroczyli na na mury i po krótkiej, acz zaciętej walce wódz Germanów zniesion został przez samego wielkiego Pierwszego Sekretarza. I tak oto Pforzheim został włączony w granicę wolnego świata, gdzie ludziom żyje się godnie, a gospodarka jest więcej niż stabilna!

25. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Brak mapki mnie boli

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie