Nowa Jugosławia - Serbia AAR 2003

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Kentucky, 22 Grudzień 2009.

?

Co powinienem zmienić w aar'ze?

Poll closed 3 Styczeń 2010.
  1. Wszystko jest w porządku :)

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. W ogóle usuń go :(

0 głos(y/ów)
    0,0%
  3. Dodać więcej realizmu pod każdym względem

0 głos(y/ów)
    0,0%
  4. Dodać więcej opisów, informacji itp.

0 głos(y/ów)
    0,0%
Multiple votes are allowed.
Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Nowa Jugosławia - Serbia AAR
    2003-2100?
    Odcinek nr. 1 - Wstęp

Wstępniak

Witam. Nie jestem dobry w pisaniu/mówieniu przemówień, więc się nie gniewajcie za że będzie to nudny wstęp.
    To mój pierwszy AAR i nieco martwię się z jego akceptacją przez Was, ale jestem dobrej myśli. Liczę, że będziecie mnie dobrze nakierowywać podczas pisania i przedstawiać własne pomysły na następne odcinki (sam puki co mam pomysł do 2006, a konkretnie do czasu wyzwolenia Montenegro).
    Chce jeszcze pogratulować wszystkim aar'opisarzy za wytrwałość, bo nie wiedziałem że pisanie aara to takie trudne zajęcie.
    No to jedziemy....:faja:

Serbia - państwo powstałe 4 lutego 2003 roku podczas rozpadu Federacyjnej Republiki Jugosławii. A ja chcę ową Jugosławię odbudować...

Prezydentem Serbii jest Boris Tadic, który lubuje się w piłce nożnej i drogim alkoholu.
    Premierem jest zaś Vuk Draskovic - polityk monarchistyczny, działacz opozycyjny i pisarz.

Gospodarka nie przedstawia się najlepiej...

[​IMG][​IMG]

...ale manipulacja na światowym rynku zapewniła nam stały dopływ wszelakich surowców i materiałów.

Nasz poziom technologiczny także nie jest najlepszy, co widać w każdej dziedzinie rozwoju :( Ale priorytetem jest rozwój przemysłu, potem doktryny. O poziom nowoczesności wojsk się nie martwię za bardzo bo tu, na Bałkanach jest prawie równy.

Pocieszające jest to, że mamy największą armię z wszystkich kawałków starej Jugosławii.
    Siły lądowe może z deka zacofane, a przedstawiają się tak:
    [​IMG][​IMG][​IMG]

Siły powietrzne to totalny dramat jak dla mnie, a jeszcze zupełnie niewykształceni piloci się do niczego nie nadają i owe maszyny tylko stoją i się kurzą...

A marynarka? No cóż lepsze to niż nic... Może się do czegoś przyda...

Pewnego zwykłego dnia Boris T. i Vuk D. podczas partyjki golfa rozmawiali o armii i doszli do wniosku że nie stać nas na dużą armię i lepiej to co mamy i będziemy mieć lepiej doszkolić.

INFORMACJE ZE ŚWIATA:

Krótko mówiąc na bliskim wschodzie USA zrobiło niezły bur... bigos.
    [​IMG][​IMG]

A w Serbii życie szło na pozór spokojnie. Był wrześniowy poranek, Boris właśnie pił poranną kawę i czytał gazetę gdy nagle do jego pokoju wparowała Danica Draskovic z planami rozbudowy przemysłu.
    - No co znowu?! - Wykrzyczał wzburzony prezydent niemający ani chwili na swoje sprawy.
    - Oto plany budowy nowych fabryk w... - nie dokończyła pani minister.
    - Dobra, zgadzam się!
    - No i jeszcze plany budowy nowej elektrowni wodnej.
    - Na to nas niestety nie stać, no i jeszcze dissent by wzrósł o 1... możesz już iść i dać mi wypić kawę?
    - Tak, do widzenia panie prezydencie.
    - Czołem.

Tym czasem "NIS Jugopetrol" zakończyło pracę nad bardziej nowoczesnymi środkami przemysłowymi.

To tyle na 1. odcinek. Co w następnym? Wojna! Liczę na wasze komentarze, oceny (pozytywne) i porady. Pozdrawiam!

PS: Przez przypadek stworzyłem tego aara w HoI 3 i może ktoś go z tamtąd usunąć???

2. Kentucky

2003 - 2100?
    Odcinek nr. 2 - Wektor pierwszy

No to już 2 odcinek mojego aar'a i jestem mile zaskoczony Waszą reakcją^_^
    Mam nadzieję że ten będzie lepszy...

Wraz z nadejściem roku 2004 nasze wojska były przygotowywane do równoczesnej inwazji na Albanię i Macedonię - pierwsze cele odbudowy Jugosławii. na tydzień przed atakiem Dragan Paskas przedstawił plany zajęcia ich terytoriów prezydentowi Borisovi Tadicovi i premierowi Vukowi Drascovicowi.

- Świetnie! W jak długim terminie zajmie nam przejęcie ich ziem? - Spytał się Vuk D.
    - Premierze, nasi najlepsi stratedzy i naukowcy przewidują ich rychłą klęskę w góra 3 miesiące.
    - A siły lotnicze?
    - Siły lotnicze się nie przydadzą, Prezydencie.
    - Dobrze, a co z Chorwacją i Bośnią? Jakie są szanse że zaatakują nas od tyłu gdy wszystkie wojska będą walczyć po drugiej stronie kraju?
    - Oni są tchórzami i na pewno tego nie zrobią.
    - Bardzo dobrze... spotkanie uważam za zamknięte. Do widzenia.
    - Do widzenia.

10 stycznia wojska Serbskie wkroczyły na terytorium Macedonii.

Syreny miejskie zawyły. Armia dowodzona przez generała Radojko Stefanovica wkroczyła do miasta Stip nie napotkawszy żadnego oporu.
    Radojko jadąc swoim jeepem do ratusza patrzył w okna domów. Wystawały z nich głowy przerażonych mieszkańców nie wiedzących co się dzieje. Gdy tam dotarł, wraz z dwójką żołnierzy wszedł do gabinetu burmistrza który czekał na swoją zgubę.
    - Czego od nas chcecie!? - krzyknął burmistrz
    - Chcemy abyście dołączyli do Nowej Jugosławii! Niech się pan nie martwi o ludzi, nic im nie zrobimy, chyba że będą sprawiać problemy...
    - NATO wam nie pozwoli!
    - NATO nic nie zrobi, bo Rosjanie nas popierają, zabrać go!

Po małej czystce i obsadzeniu odpowiednich stanowisk odpowiednimi ludźmi armia Radojka Stefanovica mogła ruszyć na Skopie.

Wraz z wsparciem generała Branka Fezera odnieśliśmy druzgocące zwycięstwo!

Na szczęście przechwyciliśmy konwój z całą kadrą polityków Macedonii wraz z ich prezydentem i zmusiliśmy do podpisania zgody na aneksję Macedonii.
    Po wyeliminowaniu pierwszego wroga czas zająć się Albanią. Niestety byliśmy zbyt pewni siebie i podczas ataku 23 stycznia 2004 roku natknęliśmy się na silny opór.
    [​IMG][​IMG]
    Armia dowodzona przez generała Dragana Stojilikovica i kooperacją wojsk generała R. Stefanovica i wsparciem generała B. Fezera ponowiła atak 6 lutego 2004 który okazał się zwycięski.
    [​IMG][​IMG]

Nocą z 13 na 14 lutego Albania przeprowadziła kontrofensywę, która tylko pogorszyła ich sytuację.

Dnia 19 lutego rozpoczęliśmy zmasowane natarcie na pozbawione zapasów i uzupełnień wojska Albanii.

23 lutego prezydent Albanii podpisał zgodę na włączenie ziem jego narodu do Nowej Jugosławii.

Poczynania Serbii wprowadziły totalny motłoch na arenie międzynarodowej. Przerażona Grecja chcąc się zabezpieczyć przed szaloną agresją Nowej Jugosławii w parę tygodni wybudowała potężne fortyfikacje wzdłuż granicy z owym państwem.

Chorwacja, Bośnia & Hercegowina i Słowenia podpisały sojusz militarny mający na celu powstrzymanie Serbii przed ekspansją na zachód.

Po paru dniach działania tajnej policji i akcjach propagandowych sytuacja na nowych posiadłościach zaprowadziły spokój i bezpieczeństwo ludności. Bo przecież dla tych ludzi uwięzionych w separatystycznych państwach to robimy, dla ich wolności i życia w szczęściu! Prezydenta Borisa nic już nie mogło bardziej rozweselić. Nagle zziajany minister Vojslav Mihailovic przyniósł prezydentowi kopertę.
    - Prezydencie! Mam świetne wieści!
    - Wyszedł nowy patch do HoI 3 xD ???
    - Nieeee o_O W miastach Bor i Nisz powstały dwa nowe zakłady przemysłowe, a w Kragujevac jeden zakład dając obywatelom miejsce zatrudnienia.
    - Fajnie, tylko skąd weźmiemy materiały i zasilanie do nowych zakładów!? To nas zbankrutuje!
    - Spokojnie, ministrowie Draskovic i Ilic pracują nad tym.

INFORMACJE ZE ŚWIATA
    Nacjonalistom w Iraku nie podoba się okupacja przez USA i wywołują liczne ataki terrorystyczne.

To tyle. Pamiętajcie o komentach itp.! Pozdrawiam!

3. Kentucky

2003-2100?
    Odcinek nr. 3 - Iracki kebab

Od czasu podbicia Albanii i Macedonii w Nowej Jugosławii za wiele się nie działo. I to właśnie takiego spokojnego dnia Dragan Paskas przybył do kancelarii prezydenta i wręczył mu teczkę z nowymi doktrynami i taktykami działań wojsk lądowych.
    - Panie prezydencie, właśnie zakończyliśmy opracowanie pierwszej doktryny lądowej! Zaraz po tym zaczęliśmy pracę nad
    treningiem pilotów samolotów, aby mogli wspierać wojska lądowe poprzez bombardowanie wojsk wroga.
    [​IMG][​IMG]

- Świetnie, a co z marynarką?
    - Musimy odłożyć plany rozwoju floty do czasu gdy nie zakończymy rozwoju wojsk lądowych do standardów europejskich.
    - Mamy jakieś dodatkowe korzyści z doktryn lądowych?
    - Tak, właśnie rozpoczęliśmy budowę specjalnej dywizji dowodzenia, która będzie lepiej koordynować działania wojsk.
    poprowadzi ją generał Dragan Stojiljkovic.
    - To wszystko ministrze? Zaraz zaczyna się moja ulubiona audycja na PTC.
    - Tak, do widzenia panie prezydencie.

Po opuszczeniu przez D. Paskasa gabinetu, Boris włączył wiszący za nim telewizor plazmowy PANORAMIC (Zakupiony w Rosji ).
    Miał szczęście bo jego ulubiony program jeszcze się nie zaczął i leciały reklamy.
    - Argh!... - Zawył złowrogo Boris na widok reklamy telewizora - jest lepszy i tańszy od tego ruskiego... Dlaczego go nie mam...
    - PTC przedstawia...
    Wieści ze świata

- Witam państwo w "Wieści ze świata"! Dzisiaj zaczniemy od przedstawienia bardzo napiętej sytuacji an Bliskim Wschodzie. - Zapowiedziała Jovana Janković, ulubiona prezenterka Borisa. - 3 maja o godzinie 19:00 doszło do niesamowicie skoordynowanych ataków terrorystycznych na terenie całego Iraku. Taki obrót spraw nie podoba się wielu krajom, które wysłały pomoc militarną USA w Iraku, między innymi Polska i Węgry.
    Iraccy powstańcy walczący o wolność swojego narodu.
    Terroryści atakujący bazę amerykańską na północ od Bagdadu.
    Kurdowie wykorzystali tę okazję i ogłosili niepodległość.

Ich obecność nie spodobała się wszystkim sąsiadom poza Turcją, która nic nie zrobiła w ich sprawie.
    [​IMG][​IMG][​IMG]
    Nie mający żadnych szans na obronę Kurdowie zostali zaanektowani przez Syrię
    Za wszystkie ataki na Bliskim Wschodzie, nie tylko te w Iraku, odpowiadają 3 bliscy przyjaciele Osamy Bin Ladena:
    To tyle jeśli chodzi o wieści z Bliskiego Wschodu. 29 czerwca doszło do historycznego wydarzenia. Chiny, Rosja, Uzbekistan,Kirgistan i Kazachstan weszły w militarny sojusz zwany Paktem Shanghaiskim.

Rosjanie dalej sprzedają broń biedniejszym państwom.
    - Hmm... Sprzedają broń.... Ciekawe, ciekawe...

Może krótki odcinek, ale co poradzić w czasie pokoju...

4. Kentucky

2003 - 2100?
    Odcinek nr. 4 - Rosyjska Ruletka

14 marca 2005
    Boris wiele myślał o tej ruskiej broni. Może zakup jakiegoś sprzętu przyśpieszył by tylko jego plany. Plany były znane zaledwie paru osobom. Nie chodzi tu o odbudowę Jugosławii, bo to wie każdy kto widział w telewizji Serbskie oddziały w Macedonii i Albanii. Głębokie rozmyślania prezydenta o ciemnej stronie mocy przerwał Velimir Ilic, minister spraw zagranicznych, z teczuszką pod pachą.
    - Dobry wieczór panie prezydencie.
    - Witam, co pana tu sprowadza?
    - Wiemy jak bardzo panu zależy na spełnieniu najwyższego planu i jak bardzo chce pan mieć jakieś "ruskie zabawki" w postaci broni do podboju koalicji anty-serbskiej. Więc oto przynoszę panu toto:

- Super!
    - Panie prezydencie, czy na pewno warto? Zapewne zna pan legendy o rosyjskich telewizorach, samochodach, zegarkach i reaktorach?
    - No tak i co z tego?! To głupie mity wymyślone przez USA i Chiny aby podbić rynek!
    - A więc mam wysłać Rosjanom wiadomość, że bierzemy ich ofertę?
    - Tak.

Nową 1. Dywizję Ruskich machin poprowadzi gen. Zelimir Pilcevic, doświadczony dowódca wojsk pancernych.
    [​IMG][​IMG]
    Nowa Dywizja Rosyjskich Machin

W międzyczasie zakończono produkcję 1. Dywizji Dowodzenia.
    Od razu rozpoczęto budowę 3 brygad artylerii samobieżnej 2S19 MSTA-S dla dywizji niewyposażonych w brygady oraz jednej brygady przeciwlotniczej typu 9K33 Osa dla dywizji dowodzenia.

[​IMG][​IMG]
    Artyleria samobieżna 2S19 MSTA-S oraz Wyrzutnia rakiet przeciwlotniczych 9K33 Osa

2 kwietnia 2005 roku stała się rzecz straszna, która pogrążyła cały świat w żałobie. Tego dnia zmarł wybitny i niezwykle uduchowiony człowiek: Jan Paweł II. Poeta i poliglota, a także aktor, dramaturg i pedagog. Filozof historii, fenomenolog, mistyk i przedstawiciel personalizmu chrześcijańskiego.
    Jan Paweł II

Nowy papieżem został Niemiec Joseph Alois Ratzinger, który nazwał się Benedykt XVI.
    Benedykt XVI

Pisząc to wiadomość o śmierci Jan Pawła II miałem mieszane uczucia, nie wiem czemu. Ale wróćmy do Serbii.
    Nasi genialni naukowcy zakończyli badania nad energooszczędnym sprzętem, co nie tylko zmniejszy koszty energii oraz zwiększy zadowolenie ekologów, no bo przecież musimy dbać o naszą planetę.

22 maja 2005 roku gdzieś po godzinie 19. do Borisa T. zadzwonił telefon.
    - Tutaj prezydent, kto mówi?
    - Witaj Boris, tutaj Vuk. Pamiętasz jak podjęliśmy decyzję o budowie armii profesjonalnej? No więc Dragan Paskas przekazał mi, że właśnie zakończyli trening nowi ochotnicy do wojska i są gotowi do służby.

- Tylko jedna dywizja? Jestem zawiedziony... :-(
    - Spokojna twoja głowa. Od czasu brawurowej akcji w Albanii i Macedonii średnia liczba ochotników wzrosła o 300% normy. Kwestią czasu jest jak powstaną nowe i to z lepszym sprzętem. Ba, może nawet Serbian Marines!?
    - WOHOHO! SERBIAN MARINES! Strasznie mnie to kręci! Coś czuję że przez to nie będę mógł spać przez tydzień.
    - No to do zobaczenia jutro.
    - Cześć.

- Serbian marines, serbian marines, serbian marines... - podśpiewywał Boris niezwykle podniecony. :D

Następnego dnia

- Panie prezydencie? - zaczepiła Borisa Danica Draskovic - Mamy dalsze wieści z rozwoju przemysłu i infrastruktury.
    - Tak, słucham.
    - W prawie całym kraju zakończono budowę nowych autostrad i sieci kolejowych. Nie było to takie drogie, bo wynajęliśmy najlepszych Polskich inżynierów budowlanych.

- Z Polski? Dlaczego? :?
    - Robią tanio ale długo. Poza tym nasi robotnicy są zajęci rozwojem terenów na południu.

W czasie kiedy "nic się nie działo" Dragan Paskas zakończył prace nad nową doktryną lądową.

A teraz uwielbiane przez wszystkich, jedyne i wyświetlane na kanale PTC...

Wieści ze świata!

Witam Was w kolejny odcinku "Wieści ze świata"!
    23 kwietnia tego roku w Białorusi doszło do wyborów mających na celu włączenie się do granic Federacji Rosyjskiej.

Wybory na Białorusi

W Polsce także były wybory ale na premiera, nieco później na prezydenta.

[​IMG][​IMG]

Wybory prezydenckie odbyły się również w Iranie.

Na Bliskim Wschodzie wciąż Amerykański ucisk.

Z powodu braku dalszych wieści ze świata, a czas emisji programu trwa podamy krótkie informacje z naszego przepięknego narodu:
    Niezwykle utalentowany i przystojny prezydent Boris Tadic dokonał kolejnego wspaniałego wyboru pozwalając na rozwój południowych terytoriów Nowej Jugosławii.

- Dobrze ich wytresowałem. Hehehe... :king:

5 Lutego 2006 rok

Do gabinetu Borisa T. Wszedł D. Paskas wraz z generałem D. Stojiljkovicem którzy mieli śmiertelnie poważne miny.
    - Panie prezydencie, wszystko już prawie gotowe do "Nepogody".
    - Świetnie, co trzeba jeszcze zrobić aby rozpocząć operację?
    - Musi pan wypełnić formalności.

Co się czai za operacją Nepogoda?
    Jakie mroczne sekrety ma prezydent?
    To i inne wspaniałe rzeczy czekają was w następnym odcinku NOWEJ JUGOSŁAWII!

nad tym odcinkiem siedziałem prawie 2,5 godziny i jeśli popełniłem błąd gdzieś to proszę napisać o tym.

5. Kentucky

2003 - 2100?
    Odcinek nr. 5 - Wektor drugi

Informacja dla wybrednych czytelników aar'ów: Wszelkie poprawki polityczne, gospodarcze i takie tam wprowadzę dopiero w następnym odcinku, bo podczas 1 gry robię 2 odcinki i materiał na ten miałem przed pisaniem 4 odcinka. Więc proszę o wstrzymanie komentarzy na temat braku realizmu i takich tam w tym odcinku. Dziękuję za uwagę i zapraszam na seans AAra.

7.01.2006
    Po siedmiu dniach precyzyjnego przedstawiania wojskom planów i taktyk w nocy z dnia 7 na 8 stycznia 1. Dywizja Ruskich Machin przekroczyła granicę serbsko-chorwacką.

Plan ataku na ligę anty-serbską

Czołgi zaszarżowały na pozycje Chorwackiej straży granicznej. Garstka zaskoczonych i zdezorientowanych strażników nie była przygotowana na ataki pancerne i mogli co najwyżej granatami je obrzucić. Dowódca oddziału Chorwatów szybko poinformował radiostacją stacjonujące parę kilometrów dalej brygadę artylerii aby rozpoczęła natychmiastowy obstrzał na ich pozycję. Po paru minutach na czołgi spadł grad pocisków artyleryjskich. Piechota osłaniająca czołgi nie miała tyle szczęścia co czołgi i wielu żołnierzy zostało rozerwanych na kawałki. Gdy obstrzał ustał generał Zelimir Pilcevic w ramach zemsty kazał pozabijać wziętych jeńców ( strażnicy graniczni ). Tylko najbardziej oddani żołnierze zgodzili się na to, reszta patrzyła z strachem w oczach na mord niewinnych strażników i sadystycznego generała. Tymczasem oddział artyleryjski znad granicy poinformował dywizję zmechanizowaną stacjąnującą w tym samym okręgu, że serbowie zaatakowali od strony Vukovaru. Natychmiast wyruszyli w stronę miejsca pierwszej bitwy. Po półtorej godziny wojska zderzyły się na północ od Vukogradu. Wpierw wymienił się ostrzał artyleryjski. Stare radzieckie działa chorwtów były stanowczo za słabe, aby przebić siłą i celnością samobirznej artylerii 2S19 MSTA-S. W rytm eksplozji czołgi zaatakowały wozy bojowe piechoty. Co prawda czołgi nie trafiały za każdym razem w pojazdy i gdy wrogi generał uznał że nie mają szans na zwycięstwo nakazał odwrót na zachód licząc na to że większość armii przeżyje. Chorwaci rozpoczęli wycofywanie się do komitatu Bjelovarsko-bilogorska. 8 stycznia o 14:00 prowincja została przejęta przez generała Zelimira Pilcevica.
    [​IMG][​IMG]
    1. Dywizja Ruskich Machin w drodze do Osijek

Jako że była to całkowicie skoordynowana inwazja wojska generała Branka Fezera zaatakowały Bośnię & Hercegowinę o 1:00 8 stycznia. Fezerowi wsparcia udzielił generał Stojilikovic. Bośniacy pewnie wiedzieli co się święci i sprytnie poukrywali oddziały zwykłej piechoty w górach. Zawsze byli o krok do przodu od naszych wojsk mimo naszej przewagi liczebnej i ciągłych nalotów lotniczych. Piechota zmechanizowana nie radziła sobie dobrze w walce z zdecentralizowanymi żołnierzami którzy atakowali ich z wielu stron jednocześnie wywołując wiele kotłów w dolinach. Szalę porażki przeciążyła bitwa pod Bilećią. Zła pogoda,braki amunicji i zapasów dobił swojego. Zniechęceni wojacy Fezera po skończonym obstrzale dział bośniackich górali zmusili generała do wydania rozkazu odwrotu. Może tego na obrazku nie widać, ani nie zrobiłem screena z informacją przegranej, ale tak było. O godzinie 21:00 generał Branko Fezer wycofał się do Serbii.

Bośniacy walczący w Bileći

Zwycięski okazał się dopiero 2. atak na Mostar, gdy pewni, że prędko nie zaatakujemy ich tam z powrotem. Przerzucili walczące dnia wcześniejszego wojska do Sarajewa wesprzeć obronę, bo atak na stolicę to tylko kwestia paru dni. W zamian do Mostaru wysłali 1 dywizję piechoty z oddziałem inżynieryjnym. Nie okazało się to dobrym pomysłem, bo artyleria posiadana przez poprzednią dywizję mogła więcej osiągnąć mobilnym gradem pocisków, niż inżynierowie budując statyczne systemy ochronne w postaci okopów i bunkrów.

Sztab generalny Bośni wysłał tam dywizję piechoty z artylerią za późno i nie dotarli na czas, ale spowolnili Serbów podczas krwawej bitwy pod Stolac ( taka miejscowość ).

Wieść o II Wojnie Bałkańskiej rozniosła się po świecie tempem błyskawicy. Różne kraje zareagowały w różne sposoby. Wsparcie NATO i ONZ otrzymała Liga Anty-serbska. My na szczęście, mimo tego że prawie cały świat patrzy na nas jak potwory to też otrzymaliśmy pomoc. Od Rosjan. Ciekawe, czy zrobili to bo zależy im na naszym interesie, czy aby "po przedrzeźniać" z USA?

[​IMG][​IMG]

Kiedy Mostar i Osijek zostały opanowane przez nasze niezwyciężone wojsko rozpoczęliśmy zmasowany atak na Sarajewo.

Podczas tej bitwy o stolicę Bośni & Hercegowiny martwych cywili liczono w setkach, a rannych w tysiącach. Głównie dzięki obstrzałowi artylerii obu stron, jak i zagubionych pocisków i nabojów. Popełnili chyba największy błąd w tej wojnie wysyłając prawie wszystkie wojska w stronę zachodnią, zamiast wszystkich żołnierzy zgromadzić w Sarajewie i ramię w ramię chronić swojego dorobku narodowego. Chociaż nie było by tyle ofiar, gdyby nie ciągłe kłótnie generałów o taktykę oblężenia.

pomoc humanitarna wojsk pokojowych NATO na terenie Bośni
    Zniszczone Sarajewo

16 stycznia wyparto wszystkich obrońców Sarajewa. Aby jednak mieszkańcy nie buntowali się przeciwko nam od 17 stycznia rozpoczęliśmy odbudowę miasta, rannych wysyłaliśmy do szpitali na terenie Serbii, a pozbawionych domów do tymczasowych baraków, w których mogą za darmo mieszkać dopóty dopóki nie odbudujemy ich domów. ( Nie mam pojęcia, dlaczego pisze na ostatnim screenie, że wygrałem z Chorwacją, skoro na mapie wyraźnie widać flagę Bośni nad armią w Sarajewie :?: )

Tymczasem od armii generała Fezera w Mostarze odłączyła się jedna dywizja zmechanizowania która wyruszyła na południe, aby przejąć kontrolę nad Dubrovnikem i okolicą.

21 stycznia o godzinie 1:00 ta sama armia co zajęła Sarajewo ruszyła dalej na zachód w kierunku Zenicy. Obronę stanowiły oddziały które wcześniej zwycięsko obroniły Mostar. Nie miały tym razem tyle szczęścia, bo zajęcie stolicy mocno obniżyło morale żołnierzy. Wyżynny teren nie było już tak łatwo bronić i po 12 godzinach postanowili wycofać się pod naporem obstrzału artyleryjskiego i prędkiego otaczania przez dywizje zmotoryzowane.

Artyleria prowadząca obstrzał na pozycje bośniackie

22 stycznia otrzymaliśmy propozycję pokojową od Ligi Anty-serbskiej wedle którego przekażą nam Osijek, Dubrovnik, Bjelovar i Split. Niby kusząca propozycja, ale to zaszło za daleko więc odmówiliśmy.

25 długo oczekujące wojska pancerne Gen. Pilcevica zaatakowały dywizję zmechanizowaną na terenie Bjelovaru. Bitwa trwała tylko 5 godzin, bo dowódca Chorwatów nie miał zamiaru poświęcać życia swoich ludzi w i tak przegranej bitwie, może nawet wojnie. W tym samym czasie dywizja zajmująca Dubrovnik zawracała do Mostaru.

Żołnierze w Rijeku nie mieli tyle szczęścia co w Bjeovarze czy Zenicach. Ginęli jak muchy pod ostrzałem i bombardowaniem samolotów Serbii. Brak schronienia i zapasów oraz chłód wykańczało nawet najsilniejszych. Po paru dniach nikt nie przeżył i dywizja chroniąca Rijekę przestała istnieć. Oto co znaleziono przy jednym z wojaków:
    Kod:
    [FONT="Monotype Corsiva"]Ich bombowce znów tu lecą, wszyscy z mojego batalionu nie żyją. Pozostało nas 300 z 7-tysięcznej dywizji. Jeśli kiedyś znajdziecie te bestie zabijcie ich. Vladimir Y.[/FONT]
    [​IMG][​IMG]

5 lutego o godzinie 21:00 dokonaliśmy zmasowanej inwazji na ostatni bastion Bośni w Banja Luce. Tym razem ich żołnierze naprawdę nie mieli już wyjścia jak walczyć do ostatniej kropli krwi. Bronili się zaciekle całą noc i gdyby nie to, że o 7:00 6 lutego skończyła im się amunicja to mogli by walczyć dalej. Ich heroiczne zachowanie znacząco obniżyło morale naszych żołnierzy których naprawdę wystraszył fanatyzm sporej ilości Bośniaków. Jak pisałem padli 6 lutego o 7:00.

7 lutego Gen. Zelimir Pilcevic rozpoczął marsz ( chociaż raczej wjazd bo to armia czołgów ) do Mariboru na Słowenii, a Gen. Branko Fezer również rozpoczął "wjazd" do Rijeku.

8 lutego o 23:00 prezydent Bośni & Hercegowiny Niko Lozancić podpisał zgodę na aneksję jego państwa. 1 z 3 wyeliminowany.

Słoweńskie wojska, które ramię w ramię broniły wraz z Bośniakami Banja Luki wycofywały się do Rijeku nie wiedząc, że właśnie tam kieruje się generał Fezer. Wyczerpani i zaskoczeni zostali wyparci w pare chwil z prowincji.

Jak tylko generał Pilcevic zawiesił flagę Serbii na maszcie przed ratuszem w Mariborze natychmiast ruszył w kierunku stolicy Słowenii - Ljubljany. Zajęło mu to 1 dzień. Po czym zmusił prezydenta Słowenii Janeza Drnovšeka do podpisania zgody na aneksję.

Chorwacja została sama z 1 dywizją w Zagrzebie. Wiedzieli że to ich koniec. Nie pomogły nawet liczne apelacje w ONZ, które miało głowę zajęto Bliskim Wschodem tak bardzo że nie zauważyło nawet tej zbrodni Serbii.

11 luty, 4:00 na zawszę pozostanie w pamięci wszystkich Chorwatów, bo tego dnia Serbia rozpoczęła oblężenie ich stolicy. Zagrzeb padł po 4 godzinach ( szybko no nie ). Wieczorem wszyscy czterej generałowie Serbii: Fezer, Pilcevic, Stefanovic oraz Stojiljkovic razem z grupą żołnierzy dziarskim krokiem wkroczyli do pałacu prezydenckiego, gdzie Stjepan Mesić już czekał na swoją zgubę.
    - No, czy to nie pan założył ligę anty-serbską, co??
    - Może nas pokonaliście, ale jeszcze pożałujecie swego czynu, oj pożałujecie...
    - Ha! Co nam mogą zrobić? Boją się, bo wiedzą że Rosja gwarantuje nam niepodległość, a wam nikt! Teraz pan ładnie podpiszę taki papierek i sobie pójdziemy. Jeśli nie to będziemy rozmawiać po złości no jak?
    - Daj mi ten dokument i wynoście się stąd. - po tych słowach Fezer strzelił z pięści prezydenta w twarz, że aż się obrócił w miejscu. Potem wstał, podpisał dokument a żołnierze skuli go i wsadzili do ciężarówki, gdzie siedział już premier.

Co w następnym odcinku?
    Poprawię parę rzeczy aby było "bardziej realistycznie" bo się nie podoba już nie powiem komu :x

6. Kentucky

2003 - 2100?
    Odcinek specjalny nr.1 - Powrót do rzeczywistości

Oto odcinek specjalny w którym przedstawię moje plany "urzeczywistnienia" mojego aara. A teksty do eventów pisałem na szybko, bo liczy się to co dadzą.

To tyle.

7. Kentucky

2003 - 2100?
    Odcinek nr. 6 Czerwony Świt

Od tego odcinka moje państwo nie będzie się nazywać Serbia, tylko Nowa Jugosławia ( New Yugoslavia ). Jeśli to "Nowa" uważacie za niepotrzebne albo nieestetyczne napiszcie abym stosował tylko "Jugosławia".

Mapa po podbojach

15 lutego 2006
    Zwycięskie wojska wracają do domów ( a zawodowi do swoich koszar ), reformy konstytucyjne wprowadzone i wszyscy obywatele bez względu na kulturę mają równe prawa a odbudowa nowych prowincji szła pełną parą zaliczały ten miesiąc do udanych. Tego też dnia otrzymaliśmy od Rosjan umowę, na której firma "Russian Power Plants" ma rozpocząć budowę małej elektrowni jądrowej. Jak nie skorzystać z takiej okazji? Mieszkańcom nie podoba się w tym tylko to że są uprzedzeni "mitami o rosyjskich produktach".

Rozwój technologiczny stawiamy teraz na przemysł i w mniejszej skali na doktryny lądowe. Bo w końcu nic nie jest wiadome, czy taka UE nie dostanie amoku i nie zajmie brutalną siłą całej Europy? Ale Bułgaria łakomie patrzy na Macedonię i to się nam nie podoba.

[​IMG][​IMG]

Aż do 12 listopada poza 3-letnią modernizacją armii i powstaniem 2 dywizji piechoty górskiej nic specjalnego w Nowej Jugosławii się nie działo aż nasi genialni naukowcy nie opracowali teoretycznych planów laserów bojowych.

PTC przedstawia:
    Wieści ze świata

Witamy w kolejny odcinku "Wieści ze świta"! Mamy 1 stycznia 2007 23:55 i zaczniemy od wieści z Morza Śródziemnomorskiego, a konkretnie z Cypru, gdzie waści między Turkami i Grekami sięgnęła szczytu. Cypr w tym konflikcie stanął po stronie Grecji i stała się jej integralną częścią.

Teraz przejdziemy do rozmowy "Co z tą Polską". Podczas ostatnich wyborów doszło tam do...
    Chwila! Właśnie dostaliśmy wstrząsającą wiadomość! Stany Zjednoczone Ameryki Północnej właśnie wypowiedziały wojnę Chinom! To nie są żarty, wiadomość potwierdził właśnie szef naszego wywiadu.

- A więc stało się... - powiedział sam do siebie Boris T. - będzie niezła jazda...

Co w następnym odcinku?

AAR wyczyszczony i zamknięty. W razie chęci kontynuowania, kontaktować się z funkcyjnymi działu.
    Biedrona.

8. Kentucky

2003-2100?
    Odcinek ostatni - W agonii

Oto ostatni odcinek mojego pierwszego ( ale nie ostatniego ) niezbyt udanego aar'a. Byłby on z miesiąc temu ale wiele okoliczności nie pozwoliło mi na to. No to lecimy....

Specjalnie dla tego odcinka grałem Włochami z kontrolą militarną nad Grecją.

Boris Tadic, prezydent znienawidzony przez Chorwatów, Bośniaków, Macedończyków, Albańczyków a teraz nawet Serbów, pod wpływem impulsu dołączył do sojuszu z Rosją i Chinami co miało katastrofalny skutek. Pewien że wsparcie militarne Rosji pomoże mu w zajęciu Grecji i Włoch wypowiedział Unii Europejskiej wojnę 4 stycznia 2007 roku.
    Zaskoczeni Włosi i Grecy prędko zbierali armię na linii frontu. Nawet jeśli zbiórka trwała parę dni, to lotnictwo i marynarka rozpoczęły działać od pierwszych godzin wojny. Zwłaszcza naloty lotnicze weszły we znaki serbskiej armii.

5 stycznia o północy flota admirała Vernturon'a za pomocą lotniskowca zbombardowała port w Budvie, ale to nie pomogło za bardzo w zneutralizowaniu wrogiej floty.

8 stycznia o godzinie 3 nad ranem greckie wojska pod dowództwem marszałka ( nie wiem czemu, ale wszyscy greccy dowódcy to marszałkowie :confused: ) Safarisa zaatakowała siły Serbów w Vlore, co nie okazało się najlepszym pomysłem i ponosi druzgocącą porażkę.

Największą szkodę wrogiej armii wyrządziło jednak lotnictwo połączonych sił Włoch, Grecji, Francji i Hiszpanii. W ciągu miesiąca zniszczyło ono ponad połowę sił Serbów.

[​IMG][​IMG]

Podczas niczym niemąconej szarży greckiego marszałka Papageorgiou'a na Stip w której udział brała 1 dywizja czołgów oraz 1 dywizja piechoty zmotoryzowanej, marszałek został zatrzymany przez doświadczoną 1. Dywizję Ruskich machin dowodzonej przez generała Pilcevic'a i natychmiast zmuszony do odwrotu pod ostrzałem rosyjskich T-80U. Greccy żołnierze którzy nie byli tak doświadczeni prawdziwą walką jak serbscy co było widać podczas nieudanych ofensyw na Macedonię i Albanię.

[​IMG][​IMG]

Podczas 2. ataku na Vlore którego broniła wycieńczona nalotami 1 dywizja zmechanizowana pada pod naporem zmasowanego ataku greków.
    [​IMG][​IMG]

Gdy grecy nareszcie zaczęli wygrywać, jednostkę oczekującej na posiłki w Skopje zostaje spontanicznie zaatakowana przez dywizję górską ( w MDSie nazywa się special unit czy jakoś tak ) która wybrała chyba najgorszy moment na atak, bo jaki żołnierz chce walczyć w górską, deszczową noc. Oczywistym jest fakt że przegrali.

[​IMG][​IMG]

No i kiedy już wsparcie do Skopji dotarło to postanowiono kontratak na Trianę, ale to był głupi pomysł... i trzeba było się wycofać.

Tymczasem w Chorwacji siły Włosko-Francuskie odnoszą same sukcesy wyzwalając miasto po mieście ( ale kto by nie pokonał kogoś wykrwawionego przez nieustające naloty? ).

Znaczącym dniem w tej wojnie było zdecydowanie wyzwolenie Czarnogóry spod władzy serbskiej.
    Niepodległość została ogłoszona dnia 26 stycznia 2007 roku, a prędko wybranymi zostali Vujanovic Filip na stanowisko prezydenta i Milo Djukanovic jako premier.

Po tym jak Czarnogóra ogłosiła niepodległość flota serbska stacjonująca w Budvie musiała wypłynąć w pełne morze aby uniknąć przejęcia przez wojska francuskie stacjonujące w prowincji. Jednak admirał dowodzący flotą popełnił błąd, gdyż grecka flota tylko czekała na to jak wypłynie z portu. Podczas największej bitwy morskiej w tym rejonie 3 wojny światowej nie obyło się bez strat po żadnej ze stron walczących.

Gdy lotnictwo niemal doszczętnie rozbiło Serbów wojska Włoch, Grecji i Francji posuwały się do przodu pozwalając na przywrócenie niepodległości Chorwacji i Bośni z Hercegowiną. 14 lutego przywrócono im tereny sprzed inwazji serbskiej.

Kiedy tylko Serbia skurczyła się tylko do wielkości prowincji Sarajewa, Boris Tadic wraz z całym rządem uciekli 13 lutego samolotem do Moskwy pozostawiając ruiny państwa w anarchii.
    15 lutego niedobitki serbskich wojaków poddali się, a generał Pilcevic ( najwyższy rangą oficer który przeżył albo nie uciekł z rządem ) podpisał akt kapitulacji. Do czasu zakończenia wojny Serbia będzie pod okupacją Włoch i Grecji.

Parę miesięcy później:
    USA przejęli niemal całe Chiny i prują przez Syberię. W Europie front zatrzymał się na Białorusi.
    Chiny decydują się na użycie broni atomowej. Eskalacja konfliktu sięgnęła szczytu. Francuzi spuszczają jedną bombę na Moskwę zabijając jednocześnie rząd rosyjski oraz nieumyślnie i niekoniecznie rząd byłej Nowej Jugosławii.

KONIEC

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie