Od Jaskiniowców do Kosmosu - Civilization IV z modem Caveman 2 Cosmos [video]

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez thrashing mad, 30 Maj 2015.

1. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

Hejka, rozpocząłem niedawno nową serię na moim kanale YouTube, więc zakładam ten temat na wypadek ewentualnych pytań/dyskusji.

Mod C2C jest straszliwie rozbudowany, dodaje sporo nowych mechanik, kilkaset technologii i nowych jednostek. Ramy czasowe także zostały poszerzone i sięgają od paleolitu do odległej przyszłości. Seria będzie potencjalnie długa (rozgrywka z prędkością eternity, niemal 10,000 maks tur) ale mam nadzieję ciekawa. Jak zwykle wycinam zbędne momenty, w tym tury sztucznej inteligencji (które z tym modem potrafią być naprawdę długie). ;)

Dwa pierwsze odcinki:

Ostatnio edytowane przez moderatora: 6 Listopad 2015
    Szlachcic lubi to.
  2. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Tak się zastanawiałem kiedy założysz temat dla tej serii. Trzeba przyznać jest bardzo interesująca i z chęcią będę oglądał kolejne odcinki :)

3. Elas

Elas Genialdo

W drugim odcinku ogarnąłeś się z tymi homo sapiens, co mnie cieszy :) od razu się lepiej słuchało.
    10 tysięcy tur? 10 tysięcy? Jeszcze z oglądaniem ruchów AI? :eek: Jestem pod wrażeniem. Trzymam kciuki, żebyś skończył. Pewnie z 5 lat miałbym co do obiadów oglądać :p

4. thrashing mad

@cobran - dzięki :)

@Genialdo - 10,000 tur to maksymalny limit - rozgrywka zapewne zakończy się szybciej. Tury AI wycinam jeżeli nic się w trakcie nich nie dzieje, więc odinki powinny mieć znośne tempo. ;)

Nowy odcinek:

Szlachcic lubi to.
  5. cobran

No nie powiem, ciekawie :)
    Co do nazw to czy nie powinieneś zacząć nazywać terenów dopiero po odkryciu pisma, czy czegoś co pozwoliło by utrwalić te nazwy dla potomnych?

6. moskal

moskal Опричник

Jak masz już nomadyczny tryb życia nie możesz rozwiązać miasta i ruszyć gdzieś dalej? Teoretycznie taka przeprowadzka powinna uchronić ludność przed znacznymi stratami spowodowanymi chorobami, pojawieniem się nowych chorób, jak się nie ma jakiejkolwiek medycyny.

7. Elas

Elas Genialdo

Kaczka na pustkowiu wygląda... po prostu genialnie :D

"Są także nieco uszkodzeni" brzmi dosyć zabawnie gdy chodzi o ludzi :p
    Grupa ludzi zabita przez konie o_O nawet nie chce sobie tego wyobrażać.

8. cobran

Właśnie Trash, powinieneś raczej mówić że są zranieni, ranni etc. o uszkodzeniach będziesz mógł mówić gdy odkryjesz jakieś łódki, rydwany, czołgi itd.
    ale to tylko moja skromna opinia ;)

9. thrashing mad

@Genialdo, cobran - w sumie racja

Nowy odcinek:

10. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Jakie masz plany w kwestii cudów? Będziesz budował wszystkie jakie tylko odkryjesz, czy raczej będziesz to robił z głową?

11. thrashing mad

W grze jest tyle budynków i cudów, że budowa wszystkiego jest niewykonalna. Jest też limit cudów na miasto. Zabiorę się za pierwszy chyba dopiero jak stolica będzie rozwinięta i będę miał drugie miasto.

12. Drakensang

Są cudy, które czasami warto jak najszybciej zbudować bo dają bardzo duże bonusy i czasami zysk z nich jest większy niż tury zmarnowane na jego konstrukcje.

13. thrashing mad

Pewnie - zobaczymy jak sytuacja się potoczy.

14. moskal

moskal Опричник

A w jaki sposób możesz się nauczyć mowy arabskiej? Obie strony muszą przejść na wyższy poziom cywilizacji czy opowiadacza wysłać z akcją "nauka języka" czy co innego?

15. thrashing mad

Dyplomacja będzie dostępna dopiero po opracowaniu (przez dwie strony) pisma.

16. Elas

Elas Genialdo

Strasznie fajny wydaje się ten mod. Z drugiej strony, jeśli przypomnę sobie system walki w Civ4 to mnie skręca i ni cholery nie chce mi się do niego wracać... czemu nie ma tego pod Civ5? :<

17. thrashing mad

No dokładnie - tu Civ5 ma niewątpliwą przewagę nad czwórką. Brak mikrozarządzania, doomstacków i możliwe jest jakieś taktyczne wykorzystanie terenu.

Nowy odcinek i kolejne kroki w kierunku ucywilizowania się naszych dzikusów:

18. Drakensang

Nie oglądałem jeszcze odcinka, ale mam pytanie. Co jest wymagane, żeby banda dzikusów zmieniła się w cywilizacje?

19. thrashing mad

W sumie to nie ma jakiegoś formalnego podziału w mechanice gry, ale podejrzewam o cywilizacji można mówić po pojawieniu się rolnictwa i osiadłego trybu życia.

20. thrashing mad

Nowy odcinek, nasi ludzie opanowują sztukę wytwarzania narzędzi - napotykają też obcych w dziczy:

21. cobran

Fajny odcinek, ale mam drobną uwagę mianowicie jednostki szkoli się a nie buduje ;)

22. Drakensang

A poza tym, czemu nie pobiegniesz do rolnictwa jak najszybciej? Bardzo by się przydało.

23. lukigl

lukigl Znany Wszystkim

Na ile prognozujesz długość serii w odcinkach? Nie żebym nie wierzył w Ciebie ale boje się że koniec tej serii musiały by oglądać moje wnuki i może Cię się ona wcześniej zmęczyć...

24. Drakensang

Chyba jeszcze jakieś minimum 200 odcinków, nie liczę specjalnych i żadnych dużych wojen po drodze.

25. moskal

moskal Опричник

Ciekawe jakby wyglądały proporcje głosów, gdyby Thrash tutaj urządziłby referendum (na wzór tych z Kings of Dragon Pass) z zapytaniem "Zjeść czy nie zjeść?".

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie