Od Joanny d'Arc do Napoleona - Francja AAR

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Dexstasy, 15 Czerwiec 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Dexstasy

Dexstasy Nowy

Od Joanny d'Arc do Napoleona - Francja AAR

Prolog

I. Historia Francji do 1419 roku

II. Sytuacja Francji w czasie Wojny Stuletniej (1337-1453)

...nie była zbyt ciekawa. Wojna przeciwko Anglii i jej sojusznikom bardzo wyniszczała kraj militarnie jak i gospodarczo. Na północy i wschodzie Francja musiała zmierzyć się z armią bogatej Burgundii, natomiast na zachodzie u wybrzeży atlantyku z rycerstwem angielskim. Królestwo Francji miało jednak wielu partnerów militarnych w środkowej części kraju m.in: Orlean, Burbonia, Owernię czy Prowansję. Nie można również zapomnieć o Szkocji, która dzielnie walczyła na wyspach przeciwko Anglii.

III. Liczobność armii lądowej i morskiej (Inaczej wojna w liczbach)

Obydwa narody oraz ich sojusznicy posiadali liczne armie. Trzeba jednak zaznaczyć że zdecydowanie liczebniejsze były zastępy wojska lądowego, marynarka w tamtym okresie jeszcze nie była aż tak dobrze rozwinięta. Większość ważniejszych bitew rozgrywano się na lądzie więc i z tego powodu zdecydowanie liczebniejsza jest armia lądowa. Oto garść informacji, które mogą choć trochę obrazować jak przedstawiały się zasoby wojskowe obydwu "frakcji".

Anglia i jej sojusznicy

Piechota: 77 000 tys.
    Kawaleria: 17 000 tys.
    Artyleria: 0

Statki wojenne: 34
    Galery: 0
    Statki handlowe (transportowce): 6

Francja i jej sojusznicy

Piechota: 84 000 tys.
    Kawaleria: 23 500 tys.
    Artyleria: 0

Statki wojenne: 15
    Galery: 0
    Statki handlowe (transportowce): 1​

IV (Dodatek). Cele na tę grę oraz prośby do czytających - Parę słów od autora

Właśnie przeczytałeś mój krótki wstęp nazywany często "prologiem". Nie jest to mistrzostwo, jednak mam nadzieję że komuś to się spodobało. Dopiero teraz zacznie się tak naprawdę poważniejsze pisanie. Przechodząc do sedna sprawy chciałbym prosić czytelników o wytykanie wszystkich błędów: ortograficznych, interpunkcyjnych czy związanych z poprawnością napisanych zdań (wszystkie uwagi przyjmę z pokorą). Natomiast jeżeli chodzi o moje cele na tą grę to napewno przewodnim celem będzie wypędzenie Anglików ze starego kontynentu. Następnie będe próbował w jakiś sposób zjednoczyć Francję. Schody zapewne zaczną się (przynajmniej dla mnie) w XVI wieku (okres wojen religijnych) mam nadzieję że tym razem podołam walce z buntownikami. Następnie jeżeli "AI" sąsiednich narodów pozwoli rozpocznę działania na innych kontynentach (kolonizacja). I tak spróbuję dociułać do końca scenariusza. Mam nadzieję że będę miał dużą rzeszę czytelników...najlepiej zadowolonych :).

----------------------------------------------

*Źródła: Wikipedia

AAR został zamknięty i oczyszczony. W przypadku chęci kontynuowania proszę o PW.
    Maciej

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie