Od zera do zera - aar piłkarski

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Simoners, 4 Sierpień 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Simoners

Simoners Ten, o Którym mówią Księgi

Słowem wstępu powiem: wiem, że już coś piszę, ale mc to temat poboczny i dopóki nie będę robił czegoś dużego tylko zbierał surowce to kręcenie/pisanie o tym mija się z celem. Medievala natomiast zacznę dokańczać kiedy wrócę z planowanego wyjazdu (na laptopie nie mam zainstalowanego Medka). Ten aar to ma być czysty luz i mam nadzieję, że nie będzie jakichś nieprzyjemności. Wisłę Kraków wybrałem ponieważ to jedyny klub z Polski i prawie nikogo nie da się tam kupić :D

Klub:Wisła Kraków
    Poziom trudności:Regularny (ew Profesjonalny)
    Classic players: tak
    Na razie Wisła jest w 2 lidze i może awansuje do Eredivisie

Wisła to klub z tradycjami, który zdobywał mistrzostwo polski, puchar polski czy walczył o miejsce w LM czy LE. Dlatego też wszystkich zadziwiła informacja o zwolnieniu Macieja Skorży mimo iż ten osiągnął mistrzostwo Polski i zastąpienie go dotychczasowym trenerem juniorów Sim'o Nersem. jest nawet teoria spiskowa na temat zwolnienia Skorży, ale jest to owiane tajemnicą. Młody szkoleniowiec od początku postanowił zmienić skład wyjściowy, wykreślić odpowiednią taktykę i pościągać nowych zawodników. Szczególnie potrzebni są piłkarze na pozycję: bramkarz, boczni obrońcy, środkowa pomoc i napastnik. Na razie trener zainteresował się 2 piłkarzami którzy nie mieli kontraktu (jest ich wielu jeśli damy opcję classic players na yes) oraz zaproponował wypożyczenie Petlikosy.

Czy uda się ich sprowadzić za dobrą cenę?

Szkoleniowiec postanowił też zacząć oszczędzać żeby polepszyć stan finansowy drużyny.

Potem jednak dałem lekarza i młodzików na 2 lvl.

Następną bardzo ważną rzeczą było sprawdzenie jak miewają się zawodnicy z którymi Wisła wiąże nadzieje. Sim'o Ners zastanawia się tylko czy warto wydawać większe pieniądze w młodych skoro można je przeznaczyć na transfery i pensje

Na razie tylko Valeny, Cieciu i Espimas są brani pod uwagę

Na koniec pozostała sprawa składu i "wyrafinowanej" taktyki. Trener wprowadził kilka zmian: na początku postanowił Pawełka wymienić na młodego Kurto, za Singlara wprowadził Alvareze, za Juniora Diaza Gargułę i za Małeckiego Łobodzińskiego. Zmiany te miały być bardzo ważne przy nowej taktyce Wisły. Otóż trener postanowił grać piłkę od środka do boków i rajdami skrzydłowych pod bramkę tworzyć sytuację. Wariantem tej gry miał być atak środkiem który miał się kończyć strzałem z dystansu jeśli jest taka możliwość.

"Nowy skład"

Jednak nowy sezon dopiero się zaczyna i nikt nie wie jak potoczy się los krakowskiego zespołu.

Na koniec trener Wisły musiał zabrać się za dobranie ludzi na odpowiednie stanowiska (trenerzy, zarządca stadionu itp) ​

Jestem otwarty na kwestię transferów więc dawajcie propozycje, ale jakieś w zasięgu do 6mln (gracze na poziome od 70 do 85 sa dostępni nawet do 3mln więc wybór jest:D)

2. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Co to za zalew piłkarskich aarów?! :p

3. Simoners

Od dawna planowałem z pes'a, albo fify taki mini aar ale komputer też musi mieć trochę wolnego od człowieka (i pamięci wolnej też) więc dopiero teraz coś skrobnąłem

I co do aar' a to kto będzie chciał zostanie kimś ze sztabu czy gościem z gazety który będzie opisywał może i beształ. I powinienem też dodawać powtórki goli z meczu. Może jakiś komentarz dorzucę do nich :D

4. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Ja chcę być żurnalistą! (Szczegół, ze sportem się prawie nie interesuję :p)

5. Simoners

Milven ok zostajesz żurnalem i wystarczy, że będziesz krytykował za byle co, a zwycięstwo to zawsze będzie "czysty przypadek". No i wrzucaj to po odcinkach,albo kiedy będziesz miał czas.

6. Milven

Okej!

7. Legend

Legend リヴェン

Zawsze marzyłem o byciu maskotką drużyny, na wzór amerykańskich zespołów...

8. Simoners

Odcinek nr2: Początki bywają trudne
    Kilka tygodni która miały przygotować Wisłę do sezonu zleciały bardzo szybko. Zanim trener się obejrzał już musiał ustalać skład na mecz z Ganzoraccio. Prezes, media i fani spodziewali się łatwego zwycięstwa oraz starego sprawdzonego składu. Toteż szok wywołała u nich wiadomość o 1 składzie. Niewielu spodziewało się w bramce Kurto czy Alvareza na skrzydłowej obronie. Jednak w klubie wszyscy byli spokojni i ufali w zdolności trenera.

W końcu nadszedł dzień meczu:

-Witamy państwa ze stadionu przy ulicy Reymonta, a komentować będą Włodzimierz Szaranowicz i Dariusz Szpakowski.
    [W]Witaj Darku
    [D]Witaj Włodku. Co sądzisz o składzie Wisły? Czy to rozsądna decyzja postawić na tego ledwo 18letniego bramkarza i zrobienie z niego kapitana?
    [W]Dla mnie nie jest zaskoczeniem, że trener stawia na młodych. W końcu pracował z młodymi i ma o nich więcej wiadomości niż my. Ja osobiście wierze iż ten skład jest w stanie zdziałać cuda.
    [D]Przekonamy się o tym za 90 minut, a teraz proszę wygodnie rozsiąść się w fotelach i oglądać ten pierwszy w nowym sezonie mecz.
    [W]Wisła zaczyna...

5min spotkania
    [D]Kirm biegnie z piłką przy bocznej linii. Cóż za technika, wspaniale minął przeciwnika i podaje do Łobodzińskiego. Ileż on ma miejsca. Rozpędza się i strzela co za strzał. Gdyby leciała w światło bramki goalkeeper rywali mógłby mieć kłopoty

25min
    [W]Rożny dla Wisły pod bramkę biegną Jaliens i Marcelo, a z tyłu zostają Alvarez z Piotr Brożek.
    [D]Popatrzmy jak wrzuci Garguła. Fatalnie to zrobił. Bramkarz nie musiał się nawet wysilić.

31min
    [D]Kolejny rożny dla Wisły. Klub z Krakowa dominuje jednak nie potrafi tego udokumentować bramką.
    [W]Może wrzuta Piotra Brożka będzie lepsza niż ta sprzed 5 minut Garguły.
    [D]Piłka leci do Boguskiego jednak wyskakuje Othernata(przeciwnik), ale fatalnie to wygłówkował- wprost pod nogi Pawła Brożka. Brożek jest 5 metrów od bramki iiiiiiiiiiii mocno strzela pod poprzeczkę, a futbolkówka wpada do bramki. GOLLLLLLLLLLLLLLLL proszę państwa, piękny gol. Kibice gości są w szoku, a gospodarzy się cieszą. Teraz tylko uspokoić grę i dotrzymać wynik. Podobnie myśli trener bo zaczyna coś pokazywać do zawodników.

45min
    [W]Gwizdek kończy pierwszą połowę. Musisz przyznać Darku, że nowy pomysł na grę Wisły skutkuje. Dużo akcji skrzydłami po których były rożne, a po jednym z nich padła bramka.
    [D]Przyznaję, że nie spodziewałem się takiej gry Wisły. Teraz żegnamy się i zapraszamy na druga połowę która zacznie sie po przerwie na reklamy

[D]Włodku zobacz. Trener zdjął dwóch zawodników: Pawła Brożka i Łobodzińskiego. Za nich pojawili się odpowiednio Małecki i Gołoś. Najwyraźniej trener chcę zagrać bardziej defensywnie niż w pierwszej połowie i bardziej szanować piłkę.
    [W]Zmiany są zaskakujące, ale nie koniecznie jest to tylko zmiana taktyki. Być może kilku zawodników nie jest gotowych na rozgrywanie całych spotkań i trener chcę ich oszczędzić.

64min
    [W]Kolejna zmiana w zespole Wisły. Boisko opuszcza Kirm który dzisiaj pozytywnie mnie zaskoczył. Jego akcje lewą stroną boiska powodowały wiele zamieszania w obronie rywali. Zastąpi go Burliga. Zobaczymy czy sobie poradzi.
    [D]Zgadzam się z tobą Włodku, że Kirm rozegrał dziś wspaniały mecz, ale nie tylko on, a cały zespół.

90min
    [D]Końcowy gwizdek i radość Wiślaków. To zwycięstwo daje im prowadzenie w lidze i polepsza pozycje trenera.
    [W]Wisła była lepsza drużyną i zasłużyła na zwycięstwo większe niż 1:0.
    [D]Miejmy nadzieję, że następnym razem będzie lepiej. Na dzisiaj to już koniec. Zegnają się:
    [W]Włodzimierz Szaranowicz
    [D]I Dariusz Szpakowski

Inne wyniki w lidze

Po meczu trener był bardzo zadowolony jednak wiedział, że przed nim mecz pucharowy i zaraz potem kolejny mecz ligowy. Dlatego też postanowił jak najszybciej sprowadzić jakichś nowych zawodników. Jednak wszystkie oferty zostały odrzucone i trener musiał powołać 2 młodzików: Hulyensa na pozycje środkowego napastnika i Espimasa jako uniwersalnego pomocnika.

Mecz pucharowy został wygrany dopiero po dogrywce po bramce, a strzelił Charpek.
    W meczu ligowym z KVC Meirkugaurt: Garguła dostał czerwoną kartkę i zaraz potem Wisła straciła gola. Jednak Jirsak po 5 minutach wyrównał, a po kolejnych 5 minutach Boguski ustalił wynik na 1:2

Najlepszych strzelców jest wielu

Tabela ligowa po 2 meczach ​

To na tyle następnym razem zamiast tego komentarza będzie po prostu wypisane co się działo w jakiej minucie i może dodam powtórki

9. Milven

I jak się podoba?;)
    PS. Tak, piję do braka obrazków z meczu.

Załączniki:

10. Simoners

Wiem, że nie było, ale chyba powtórki która ma trwać 30s, a trwa 3 minuty nie chcecie.

No i jeśli znajdę coś lepszego niż Virtualdub do obrabiania filmików z frapsa to chętnie zapodam wam powtórki (jeśli nie to beda ss'y i czasami powtórki)

A gazetka fajna :) (i muszę poczekać aby dać Ci repa)

[video=youtube;qhF6uCoEB_A]http://www.youtube.com/watch?v=qhF6uCoEB_A[/video]

11. Simoners

Odcinek nr3: Czas na opowieści
    Po ostatnim meczu nadszedł czas na zgrupowania w kadrze. Nikt nie spodziewał się, że do kadry Polski tylko Garguła zostanie powołany. Poza nim do drużyn swoich krajów pojechali: J.Diaz i Singlar. Kiedy zawodnicy wrócili z meczów reprezentacji byli przemęczeni. Trener wiedząc, że zmęczeni grać nie mogą postanowił wysłać ich na rezerwy i odpuścić im trening przed meczem z Hjorweslandem BK. Trener Sim'o Ners pozwolił w tym meczu zadebiutować 2 juniorów: Huylensowi i Espimasowi. Obydwaj mieli zagrać od początku. Taki ruch spowodował, że na przedmeczowej konferencji prasowej zebrało się więcej gapiów i dziennikarzy którzy chcieli wiedzieć więcej. Wraz z trenerem na konferencji pojawili się Espimas i Huylensem

-Sim'o Ners
    [D]-dziennikarz (każdy następny będzie mieć numer wyższy od poprzednika)
    [H]-Huylens
    [E]-Espmias

[D1] Panie trenerze dlaczego postanowił pan wystawić dwóch juniorów do pierwszego składu?
    Uznałem, że są gotowi na pokazanie swoich umiejętności od pierwszych minut. Poza tym trzeba mieć zawodników młodych którzy zastąpią starych.
    [D2]Panie trenerze czy możemy spodziewać się takiej samej gry jak w poprzednich meczach?
    Zobaczycie państwo na meczu
    [D3]Mam pytanie do juniorów, a mianowicie: Czy planujecie związać się z Wisłą na dłużej czy tylko chcecie się wybić?
    [E]Osobiscie planuje posostas w klubie na dłuszej i w pszyszłosci cos osiognoc
    [H]Ja tesz
    (specjalnie tak napisałem żeby nie było, że Hiszpan i Holender mówią doskonale po polsku)
    [D4]Czy planowane są zakupy jakichś zawodników?
    Jeżeli budżet pozwoli to będziemy starali się kupić jakichś zawodników. Niestety musimy już iść na resztę pytań odpowie asystent.

Kilka godzin później zaczął się mecz. Do 45 minuty działo się niewiele. Dopiero ledwo przed gwizdkiem do szatni Espimas zdobył gola

[video=youtube;KoCYaieGZ7M]http://www.youtube.com/watch?v=KoCYaieGZ7M[/video]

W trakcie przerwy Wisła zmieniła 2 zawodników; Huylens i Espimas zeszli, a za nich na murawę wprowadzono Boguskiego i Gołosia.

Ledwie zaczęła się 2 połowa, a już Wisła strzeliła drugą bramkę. Strzelcem bramki był Paweł Brożek (48minuta)

[video=youtube;OTbsuxenTfY]http://www.youtube.com/watch?v=OTbsuxenTfY[/video]

Zaraz po bramce przeprowadzono ostatnią zmianę w drużynie Wisły. Z boiska zszedł Jirsak, a zastąpił go Chrapek.

W 60 minucie Boguski faulował, ale obyło się na upomnieniu

Natomiast 6 minut później Sobolewski dostał żółtą kartkę za nic.

Pod koniec meczu bo już w 81 minucie Gołoś strzelił bramkę na 3:0 (podobna do tej na 2:0)

Zespół przeciwnika dopiero w 83 minucie mógł zdobyć bramkę po rzucie rożnym, ale Kurto pięknie bronił.

Espimas w akcji

Panie sędzio to było czyste wejście!

Po tym rożnym mógł paść gol

Wynik innych

Trener liczył, że po takiej grze wszyscy będą zadowoleni

Milven możesz tez jakieś wywiady przeprowadzać itp

Legend jak chcesz to będziesz maskotką Wisły i będziesz tłukł inne :D

12. Simoners

Odcinek nr 4: "Panu już dziękujemy"

Na początku proszę moda o zmianę nazwy tematu na: Od zera do zera - aar piłkarski

Trener za pół darmo

Nasz dzielny szkoleniowiec Sim'o Ners w trakcie sezonu poważnie zachorował i prezes Cupiał zmuszony był go wyrzucić. Szkoleniowiec dowiedział się o tym podczas pobytu w szpitalu i nie wpłynęło to na niego dobrze. Kiedy już wyzdrowiał i znowu zaczął szukać pracy okazało się, że wiele zmian przez te 1,5 roku zaszło w piłce nożnej.

Poszukiwania nowej pracy zaczął od polskiej ligi. Na jego nieszczęście nie było żadnych wolnych klubów toteż dawny trener Wisły udał się do innych krajów. Nigdzie go nie chciano. Światłem w tunelu okazała się Azja, a dokładniej Chiny, Indie i Hongkong. Bo to właśnie w tych krajach zaczął się czas zmian. Szkoleniowiec czym prędzej udał się do w/w państw aby dowiedzieć się więcej.

Poszukiwania ujawniły iż następujące kluby potrzebują managera:
    Indie: Churchill Bros oraz Dempo
    Chiny: Beijing, Shandong i Shenhua
    Hongkong: South China oraz Kitchee

Wszystkie propozycje były interesujące, ale O'Ners już na początku zrezygnował z Indii. Jego zdaniem tamte kluby nie mogły walczyć w azjatyckich rozgrywkach ligi mistrzów. Następnie holenderski manager uznał, że nie będzie pracował z klubami: Beijing oraz Shandong z powodu niezadowalających obiektów treningowych i młodzieżowych. Przecież wiadomo jak ważni są juniorowie. Natomiast o niezainteresowaniu klubami z Hongkongu przesądził fakt iż tamtejsi prezesowie są nieprzychylni zagranicznym trenerom.

Początki bywają trudne

Na początku trener zabrał się za ustawienie taktyki oraz ustalenie 1 składu i rezerwowych. Sim'O'Ners lubi jak to powiedział na spotkaniu z dziennikarzami "atrakcyjny football" i to właśnie taka została ustawiona taktyka.

Główne założenia taktyki

Pierwszy skład i jego rezerwowi (jak widać brak prawego obrońcy, ale 2 propozycje zostały wysłane)

Czy takie warunki będą dobre?

Musimy zdobyć puchary!

W tym odcinku to koniec w następnym będą: sparing z Shenhua II, okienko transferowe itp

Najgłupsze wydarzenie odcinka: złamany palec u napastnika przez co nie będzie grał do 3 mies...

Piszcie co poprawić​

13. Simoners

Odcinek nr5: Sparing to dobra rzecz

Młody manager chińskiego zespołu wiedział, że potrzebuje wzmocnień do swojego zespołu. Na pierwszym miejscu O'Ners wraz ze sztabem podjął decyzję aby do klubu w pierwszej kolejności sprowadzić prawego obrońcę. Poszukiwania odpowiedniego zawodnika trwały kilka dni (wliczając w to opinię scouta). To jednak okazało się być o wiele lepszym wyjściem niż kupować na ślepo. Z pośród kilku kandydatów wybrano tylko 2: Darte Nuneza i Sun Feia. Obydwaj nie mieli klubu toteż ich kontrakty nie wymagały takiego wkładu finansowego. W kilka dni po oficjalnym potwierdzeniu iż obydwaj zawodnicy chcą grać dla Shenhua asystent zapytał czy nowi zawodnicy mają zostać przedstawieni prasie. Mimo iż nie byli to jacyś super zawodnicy to O'Ners uznał, że warto z prasą się spotkać. Głównym tematem rozmowy był D.Nunez z jego problemami językowymi oraz długim bo aż 4 letnim kontraktem. Manager był jednak spokojny i pewny, że Nunez podoła. Innym ważnym pytaniem jakie padło było: "Czy uważa pan, że Sun Fei nie wymiekni8e w meczach o stawkę?". Tego trener nie był pewny toteż odpowiedział wymijająco.

Po zakończonej konferencji prasowej i przedstawieniu zawodników trener wziął się do ustalania poszczególnych zadań dla graczy.
    Po kilku godzinach trener ustalił jak dany zawodnik ma się zachowywać grając w taktyce 4-4-2 z ofensywnym i defensywnym pomocnikiem co wiąże się z pustym środkiem, ale i to można zmienić. Nastąpiła jedna zmiana, a mianowicie Diab został graczem wyjściowego składu.

Tak wygląda ustawienie zespołu

Kiedy byli już wszyscy zawodnicy i gotowa taktyka nadszedł czas na sparingi. Pierwszym meczem pod wodzą nowego managera miał być mecz przy pustych trybunach ze swoimi rezerwami.

Na przedmeczowej rozgrzewce trener uznał, że zawodnicy mają się skupić na zgraniu ze sobą co ma owocować przy przyjętej "kontroli" jako stylowi gry zespołu.

Od pierwszych minut pierwszy zespół dominował jednak na pierwszą ładniejszą akcję trzeba było czekać do 5 minuty kiedy to podaniem na wolne pole Riascos znalazł się sam na sam, ale chybił o kilka metrów. Kilka podobnych akcji było konstruowanych poprzez ofensywnego pomocnika i skrzydłowych którzy raz po raz po raz popisywali się pięknymi podaniami które zaprzepaszczali napastnicy. Dopiero w drugiej połowie kiedy to cały skład został zmieniony zaczęły padać bramki. Może akcje nie były tak piękne jak w pierwszej połowie, ale przynajmniej napastnicy grali skutecznie i potrafili wykorzystać dziury w obronie przeciwnika. Pierwsza bramka padła z akcji skrzydłem i dośrodkowaniu na pole karne zakończone strzałem przy słupku. Natomiast 2 bramka to już podanie za obrońców i szybkość napastnika.

W kolejnym sparingu Shenhua miała zagrać z Hubei i wygrać bez większych problemów. Takie było podejście piłkarzy co niestety źle wpłynęło na ich grę. Przez kilka pierwszych minut przeciwnicy dominowali i stwarzali groźne sytuacje, ale pierwsze słowo należało do klubu prowadzonego przez O'Nersa. Stosunkowo szybko bo w 12 minucie padła bramka z rzutu rożnego. Dośrodkowywał Fan Lingjiang, a strzelił L.Salermon. Wrzutka była bardzo dokładna co też ułatwiło robotę Salermonowi który tylko kopnął w piłkę. Kilkanaście minut nudnego meczu później bramkę na 2:0 zdobył środkowy obrońca Diab (który do 1 składu wszedł na ten sparing). Wszystko wyglądało jak pierwsza bramka. Jednak kibicom nie dane było przedwcześnie cieszyć się z wygranej. Bo w 32 minucie po podaniu do skrzydła, a następnie wrzutce do pola karnego brakme strzelił Liao dając nadzieję przeciwnikowi. Kolejna bramka miała miejsce 6 minut później i wyglądała tak samo, ale strzelił ją Yi. Pierwsza połowa skończyła się remisem co bardzo zdenerwowało trenera który nie omieszkał powiedzieć w szatni zawodnikom co myśli o ich grze. Nastąpiło wiele zmian jednak pozostał Diab i Lin. Dzięki temu, że Diab został dał zwycięskiego gola dla klubu. Bramkę strzelił po akcji całego zespołu. Potem były już tylko kartki i kontuzje.

Najważniejsze wydarzenia meczu

Po tym sparingu trener Hubei powiedział mediom, że gra zespołu Shenhua za kadencji Sim O'Nersa zmieniła się nie do poznania i wprawia w zachwyt widzów. ​

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie