Odcięcie Windows 7 od internetu

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez brazylian24, 17 Listopad 2015.

1. Jak w temacie, na pclabie to ostatnio poziom spadł, więc nawet tam nie wchodzę

Mianowicie, przygotowuję się do totalnego wyczyszczenia kompa (format wszystkich dysków) i stawiania systemów operacyjnych od nowa. Po reinstalacji mam zamiar ODŁĄCZYĆ Windows 7 od internetu, choć sam internet będzie do komputera doprowadzony (będą z niego korzystał pod innymi systemami zainstalowanymi równolegle, wykluczam więc fizyczne odcięcie dziada od sieci lub wyłączenie karty sieciowej w BIOS-ie. Odcięcie musi być z poziomu programowego, ale na tyle skuteczne by system ani żaden program absolutnie nie miał możliwości nic wysłać do sieci, nie mógł nawiązać połączenia. Obecnie mam internet kablowy, karta sieciowa zintegrowana z płytą główną.

Osobiście widzę dwie opcje:

1) wyłączenie karty sieciowej w menedżerze urządzeń - trochę się boję, że Windows może robić problemy, bo to jednak karta sieciowa zintegrowana z płytą główną
    2) odżałowanie kilkunastu złotych, kupienie dodatkowej karty sieciowej, podłączenie do niej łącza internetowego, wyłączenie jej z poziomu Windowsa/odinstalowanie jej sterowników.

Innych pomysłów nie mam, a na pewno jest jakiś inny, lepszy, łatwiejszy do wprowadzenia w życie - możecie mi go doradzić?

2. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

Ja bym zrobił 1ke, ale z poziomu biosu.
    Wtedy masz 100% pewności, że Windows przykładowo jej nie uaktywni.

Cała procedurę instalacji bym przeprowadził oczywiście na karcie jeszcze, ściągną poprawki wszystkie (jednak one coś tam dają dodatkowo), a później właśnie zdezaktywował kartę w bios.
    W razie potrzeby, zawsze możesz ją szybko uaktywnić, wchodząc ponownie do bios i robiąc ustawienie z Disable na Enable , pod pozycją która się będzie mniej więcej nazywać jako Onboard H/W Lan lub Onboard LAN (w starych biosach tych "niebieskich" było to najczęściej w Advanced - Onboard Devices Configuration, w UEFI jest z tym róznie, ale też mniej więcej podobna zakładka jest z wymienionymi urządzeniami zintegrowanymi audio i Lan, gdzie jest pozycja umożliwiająca wyłączenie karty np Asrock ma to w uefi w Advenced South Bridge Condiguration i są tam ustawienia Onboard L?an i Onboard Audio .. w tym przypadku Lan robimy na disable).
    Ogólnie bios to nic strasznego, jak ruszysz w uastawieniach (jak się nie znasz na reszcie ustawień) tylko to co Ci podpowiadam, to nic nie spieprzysz, a sposób najpewniejszy, bo komp widzi to po prostu tak, jakby karty tej nie było fizycznie.

3. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Tylko że jak wyłączy kartę w BIOSie, to i w innych systemach (jaki linux? ;> ) ta karta działać nie będzie, a nie o to przecież chodzi.

Zwykłe wyłączenie karty w Menedżerze zadań zrobi robotę - win7 nie monituje w takim przypadku o instalację "nowego urządzenia" i nie włącza czegoś, co się ręcznie wyłączyło.
    Każde inne rozwiązanie jest trudniejsze, bo powyższe to przecież tylko "dwa kliknięcia".

Sent from stolen Nokia3310

4. no właśnie to jest ten problem, że nie chce mi się przestawiać/ustawiać karty w BIOS-ie, bo jak tylko mam coś tam grzebać to mi się robi słabo - polowanie z palcem na przycisku wejścia do setupu nie jest moim ulubionym sportem.

Hope so, ale coś czuję że mogą być jaja - mam niejasne przeczucie, że płyta główna i Windows mogą się pogryźć, gdy mu wyłączę w menedżerze urządzeń urządzenie zintegrowane z chipsetem. Moje komputery lubią robić mi brzydkie niespodzianki :p

Zależy do czego - tak zasadniczo, na dysku będzie Ubuntu, ale do niektórych rzeczy będą "dedykowane" inne cudaki na VM-kach.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie