Österreich Geschichte - Historia Austrii

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Grzdam, 23 Kwiecień 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Grzdam

Grzdam Nowy

Będzie to mój pierwszy AAR więc prosiłbym o wyrozmiałość:) Pierwszy odcinek do weekendu lub w weekend.

Dane Techniczne:
    Kraj- Austria
    Data startu - 1393
    Wersja gry - EU 3 patch 1.3 DeI 1.2a
    Poziom trudności - Bardzo trudny
    Cele :
    - podbicie państewek niemieckich;
    - wyeliminowanie Turcji z Europy;
    - ograniczanie inflcji; xD
    - osiągnięcie bogactwa bez dużej kolonizacji;
    - no i co by t jescze? Dajci mi jakieś pomysły tylko nie za wygórowane.

Możliwe też że odcinek będzie jeszcze dziś.

No i jeśli Gajtos by się nie obraził to chciałbym pisać w formie dziennika.

2. Grzdam

Grzdam Nowy

Rozdział I
    Albrecht III

1.01.1393
    Ja Albrecht III przysięgam wierność memu państwu jakim jest Austria. Przysięgam zawsze bronić ją i próbować wynieść ponad inne państwa.

2.02.1393
    Na początku mego, miejmy nadzieje długiego panowania, postanawiam zreformować dochody, zwiększając ilość pieniędzy wpływającą na rozwój naszego państwa. Tym samym zmniejszam dochody do skarbca, powstrzymując wzrost kosztów utrzymania armii itp. Niektórzy nazywają to też "inflacją". Musze powiedzieć, że dziwne to słowo. Tego dnia postanawiam zatrudnić także na moim dworze skarbnika, który zwiększy inwestycje w handel. Podzieliłem też moje dwie armie. Teraz mam cztery armie po 4 tysiące ludzi. Wysłałem je w cztery rejony państwa:
    - do Wiednia;
    - do Linz;
    - do Krainy;
    - i do Tyrolu.

Rozmieszczenie wojsk w Austrii

5.01.1393
    Dziś wysłałem dwóch dyplomatów do bardzo drogich mi państw. Są to Bawaria i Saksonia. Każdemu z tych państw zaproponowałem królewski mariaż.

15.01.1393
    Moi dyplomaci wrócili mówiąc, że oba państwa z radością przyjęły ich i bez zastanowienia się zgodziły. Jest to więc dzień radości dla mego państwa.

2.02.1393
    Dziś rano do pałacu we Wiedniu przybył dyplomata z państwa mojego wasala, jakim jest Trydent. Zaproponował on nam umowę handlową z ich państwem. No i jak tu nie odmówić wasalowi? Zgodziłem się, ale tak naprawdę nie wiem czemu chcieli tej umowy. Mówiłem im już bowiem wcześniej, że nie zamierzam angażować się w wysyłanie kupców, bo przy naszym doświadczeniu nie będą tam długo.

6.02.1393
    Dzisiejszego dnia przybył kolejny dyplomata, lecz tym razem z Bawarii. Był ubrany niezwykle dostojnie. Zastanowiło mnie bardzo co jest celem tej wizyty. Wielką radość przeżyłem w czasie posiłku. Wyjawił mi, że władca Bawarii chce, mieć sojusz z Austrią. Była to dla mnie wielka radość, gdyż jeszcze za życia mego ojca chciałem, żeby miał sojusz z tym państwem. Oczywiście zgodziłem się.

Bawarski dyplomata

21.02.1393
    Postanowiłem wysłać dyplomatę do naszego północnego sąsiada, jakim są Czechy, z propozycją królewskiego mariażu. Czuję, że ta decyzja okaże się bardzo dobra dla Austrii.

27.02.1393
    Z Czech wrócił dyplomata. Jak się okazało przyniósł wspaniałe wieści. Czeski król zgodził się na królewski mariaż bez chwili wahania. Był tak radosny, że przyjął mego wysłannika na noc, a rano wyprawił uroczyste pożegnanie.

1.04.1393
    Doszły mnie słuchy, że moi poddani z Bryzgowi chcieliby mieć stałe połączenie z resztą państwa. Tak naprawdę od dawne zastanawiałem się co zrobić z tym problemem, który niewiele państw ma. Zrozumiałem, że przyszedł czas na wojnę. Muszę podbić prowincje Wirtembergi, która nazywa się Konstancja. Mimo dobrych stosunków ta myśl opętała mnie do końca. Jakby było wspaniale połączyć przez tą prowincje te dwie części w jedną! Tylko będzie trzeba pogorszyć nasze stosunki z tym państwem, ale jak?

10.04.1393
    Już wiem jak rozwiązać ten problem! Wśród państw Europy często posyłało się dyplomatę ze zniewagą dla jakiegoś państwa. Będę wysyłał tyle zniewag, aż będę mógł spokojnie zaproponować im pożyczkę, a gdy po miesiącu nie oddadzą mi pieniędzy, będę miał powód do wojny z nimi!

20.04.1393
    Zaczynam przygotowania do wojny. Z tego co wiem Wirtembergia ma sojusz z małym państewkiem - Ansbach, lub jakoś podobnie. Wynika z tego, że muszę przygotować trzy armię na trzy prowincje:
    - Konstancja;
    - Wirtembergia;
    - Ansbach.
    Poprosiłem więc władce Bawarii o zgodę na przemarsz. Zgodzili się i teraz w okolicach Szwabi stacjonują moje dwie armie.

6.06.1393
    Czułem, że mariaż z państwem czeskim będzie dla nas dobry, ale nigdy nie myślałem, że aż tak. Tak naprawdę nie wiem co o tym sądzić.
    Ja Albrecht III przysięgam sumiennie spełniać moje obowiązki jako król Austrii i Czech. Przyrzekam bronić ich i rozwijać. Po mojej śmierci niech tron Austrii obejmie mój syn, a Czech syn mojego wiernego przyjaciela, króla czeskiego.

Wieść ta rozeszło się bardzo szybko. Mówiono: "Unia personalna", "Albrecht III podwójnym królem!". Muszę powiedzieć, że dla mnie to także wielka radość.

11.09.1393
    W końcu nasze stosunki z Wirtembergią stały się na tyle złe, że zaproponowałem im pożyczkę.

11.10.1393
    Musze przyznać, że się zdziwiłem. Wirtembergia oddała pożyczone pieniądze! Widocznie za mało im pożyczyłem, następnym razem dam im więcej złota. Ale niestety dopiero w przyszłym roku. Teraz sam mam za mało pieniędzy. Muszę coś zrobić.

20.11.1393
    Długo myślałem i wymyśliłem! Muszę zredukować armię. Na początku zwolnię z dwóch armii po jeden tysiąc kawalerii. Będą to pułki z Krainy i z Tyrolu.

11.12.1393
    Wojna! Nasz sojusznik Bawaria wypowiedziała wojnę sojusznikowi Wirtembergii - Ansbachowi. Jako iż miałem wojsko w Szwabi od razu posłałem 4 tysiące żołnierzy na stolicę tego małego państwa. Mam tylko nadzieję, że Wirtembergia przyłączy się do tej wojny.

14.12.1393
    Niestety Wirtembergia odmówiła pomocy Ansbachowi. Może się nas boją? I tak kiedyś zdobędę tą prowincje!

31.12.1393
    Okazało się, że wojska Ansbachu dotarły do Szwabi przed naszym dotarciem do ich stolicy. Nie mieli żadnych szans. Mieliśmy armię przewyższającą ich doświadczeniem i liczebnością. Wygraliśmy i dotarliśmy do miasta. Zaczęło się oblężenie.

Oblężenie miasta Ansbach

2.02.1394
    Postanowiłem znowu zaproponować Wirtembergii pożyczkę. Niestety oddali... Będę próbował dalej.

11.04.1394
    Odkryłem, że Wirtembergia podpisała sojusz z Hesją. No cóż... Jedna prowincja więcej nie zaszkodzi...

13.04.1394
    Muszę się powoli przygotowywać sie do wojny. Żeby się dostać do Hesji, musiałem poprosić Moguncję o zgodę na przemarsz. Na szczęście zgodzili się.

2.07.1394
    Na reszcie! W końcu mam casus belli na Wirtembergię!

7.07.1394
    Po niecałym roku oczekiwań w końcu wypowiedziałem wojnę temu państwu. Hesja za to wyraziła chęć pomocy.

08.07.1394
    Bawaria i Czechy przyłączyły się do wojny. Wysyłam dziś dwie armie zawierające po tysiąc kawalerii i dwa tysiące piechoty do Wirtembergii i Konstancji. Jeszcze pomyślę czy zaatakować heską prowincje Nassau.

23.07.1394
    Doszły mnie słuchy, że wrogie wojska zaatakowały Bryzgowie. Później przyjdę z odsieczą. Tego samego dnia wysłałem wojska do Nassau. Z początku nie radziły sobie dobrze.

28.07.1394
    W Konstancji i Wirtembergii doszło do dwóch bitew. Na szczęście wygraliśmy obie.

Zmagania wojenne

1.10.1394
    Po długim oczekiwaniu zdobyliśmy Ansbach i anektowaliśmy!

25.10.1394
    25 października 1394 roku zmarł nasz wspaniały władca. Tron Austrii obejmie teraz jego syn.

P.s.
    W czasie pisania i gry napisaliście 3 posty o stosunkach pokojowych, no ale już chyba trochę za późno :wink:

pozdro.

3. Grzdam

Grzdam Nowy

Rozdział 2 - Ferdinand I Wenzel cz. 1

Rozdział 2
    Ferdinand I Wenzel - od 1394 do 1400

26.10.1394
    Ja Ferdinand I Wenzel wstępuję na tron Austrii przysięgam wiernie jej służyć. Obiecuję dokończyć dzieło mego ojca, który zmarł przedwcześnie i nie zdążył połączyć Austrii w jedność. Przysięgam także poszerzyć granice terytorialne Austrii o inne ziemie.

12.11.1394
    Dzisiejszego dnia odnieśliśmy wyczekiwane długo zwycięstwo na heskich ziemiach zwanych Nassau. Jako iż armia tamta jest już na wyczerpaniu postanawiam wysłać tam dodatkowe trzy tysiące wojska.

4.01.1395
    Wysłałem dwóch dyplomatów z propozycją królewskiego mariażu do moich sojuszników. Na szczęście się zgodzili.

23.02.1395
    Nasz sojusznik, Czechy przysłały wojsko do obleganej przez wirtemberskie wojska ziemi bryzgowskiej i pokonały je! Jak to dobrze, że mamy tak wspaniałego sojusznika!

19.04.1395
    Doszły mnie słuchy, że Kastylia sprowadziła na ziemie Kordoby zakon rycerski - Alcantara. Przyznam, że dziwne to wieści; sądziłem, że Kastylia to silne państwo, które z łatwością pokona niewiernych na Półwyspie Iberyjskim. Tymczasem sprowadzili do pomocy zakon!

15.05.1395
    Postanowiłem zacząć szturm w stolicy Wirtembergii. Nie myliłem się myśląc, że mi się to opłaci. Miasto zdobyłem bardzo szybko.

9.06.1395
    Kolejna bardzo dobra wiadomość! Moje wojska wygrały oblężenie w Nassau.

16.07.1395
    Postanowiłem wysłać wojsko z Nassau do stolicy Hesji. Zaczynam oblężenie.

2.09.1395
    Przez ostatnie miesiące przychodzą do mnie same dobre wieści! Tym razem wygrałem oblężenie w Konstancji!

14.09.1395
    Postanowiłem szturmować heską fortecę. Opłaciło się bo teraz cała Hesja jest zajęta przez Austrię.

2.10.1395
    Dziś podpisałem pokój z Hesją i Wirtembergią. Warunki były twarde, ale to przecież dla naszego dobra...
    Warunki pokoju z Hesją:
    - Hesja zrzeknie się Nassau na rzecz Austrii;
    - Hesja wypłaci kontrybucję w wysokości 50 dukatów;
    - Hesja stanie się wasalem Austrii.

Warunki pokoju z Wirtembergią:
    - Wirtembergia zrzeknie się Konstancji na rzecz Austrii;
    - Wirtembergia wypłaci kontrybucję w wysokości 50 dukatów;
    - Wirtembergia stanie się wasalem Austrii.

Tak więc jak widać wojna ta bardzo mi się opłaciła. Tym samym spełniłem też jedno z moich przyrzeczeń.

Austria i państwa niemiecki po wojnie

11.01.1397
    Dziś przybył do mnie dyplomata z Brandenburgii. Oznajmił, że ich władca chce wejść z nami w królewski mariaż. Zgodziłem się ponieważ nie chciałem pogorszyć dobrych stosunków z tym państwem.

2.03.1397
    Nasze stosunki z Bawarią od dawna były wspaniałe; pomyślałem więc, że trzeba zrobić coś więcej. Pomyślałem, że zaproponuje im wasalizacje... ale jeszcze nie teraz...

2.08.1397
    Dziś wysyłam dyplomatę do Bawarii z propozycją wasalizacji. Mam nadzieję, że się zgodzą.

20.08.1397
    Niestety Bawaria odmówiła. Może sądzą, że jesteśmy za słabi?

3.04.1398
    Znowu wysłałem dyplomatę do Bawarii z propozycją, żeby zostali naszym wasalem. Ku wielkiej radości zgodzili się.

30.04.1399
    Zaczynam myśleć o wojnie z małym państwem, z którym już jakiś czas miałem złe stosunki. Jest to Salzburg. Zaczynam powolne przygotowania do wojny.

21.07.1399
    Wypowiedziałem wojnę Salzburgowi. Posłałem tam 4 tysiące żołnierzy.

25.07.1399
    Do wojny przyłączyły się cztery państwa. Z mojej strony są to Czechy i Bawaria, a na pomoc Salzburgowi ruszyły Wűrzburg i Siena.

4.08.1399
    Wysyłam 3 tysiące wojska do Bambergu i 4 tysiące do Wűrzburg.

24.08.1399
    Dziś wyruszam na czele trzytysięcznej armii jako posiłki do Salzburga.

25.08.1399
    Moje armie zwyciężyły w Salzburgu.

13.10.1399
    Doszły mnie złe wieści. W Kranie desantowały armie ze Sieny. Wysyłam tam 3 tysiące żołnierzy z Salzburgu.

14.11.1399
    Dziś jest bardzo dobry dzień dla Austrii. Wygraliśmy oblężenie Bamberg i po długiej bitwie w końcu zwyciężyliśmy w Wűrzburgu, tym samym zaczynamy tam oblężenie. Ale to nie wszystko - zaczęła się bitwa o Krainę.

Zmagania wojenne

26.11.1399
    Wygraliśmy bitwę w Krainie i przegoniliśmy obce wojska!

4. Grzdam

Grzdam Nowy

Rozdział 3 - Ferdinand I Wenzel cz. 2

Rozdział 3
    Ferdinand I Wenzel - od 1400 do 1401 (śmierć)

10.01.1400
    Dziś jest wielki dzień dla ekonomi i militarii Austrii. Wprowadziłem specjalną uchwałę, na mocy której kraj będzie mógł m.in. mieć o czwartą część większe wojsko. Jednak najważniejszym punktem ustawy jest punkt czwarty, w którym mowa o zmniejszeniu kosztów utrzymania wojska o dziesiątą część. Znaczy to tyle, że nasze wydatki znacznie się zmniejszą. Pozwoli to na wydanie oszczędzonych pieniędzy na rozwój handlu czy wojska.

26.02.1400
    Dziś dokonało się znaczące zwycięstwo w tej wojnie. Otóż zdobyliśmy stolicę naszego wroga (Salzburg). Postanowiłem przyłączyć to małe państwo do wspaniałej Austrii. Tym samym zakończyłem całą wojnę. Sam nie wiem czy opłacała się. Niby mam trochę nowych terenów, a co za tym idzie dochodów z podatków i produkcji, ale mój wizerunek znacznie się pogorszył wśród państw Europy. Cóż... nie mam już zamiaru prowadzić wojen do końca mego panowania. Przysięgam...

Zdobycze wojenne

22.10.1400
    Dziś do pałacu we Wiedniu przybył dyplomata z Toskanii. Zauważyłem, że bardzo mu się spieszy więc nie wyprawiłem żadnego poczęstunku. Wyraźnie się ucieszył i od razu powiedział "Miłościwy panie! Mój władca kazał mi prędko przybyć tu i wyrazić w Jego imieniu prośbę do Austrii o możliwość przemarszu toskańskich wojsk przez Wasze ziemię. Mówi, że zmierza na wojnę z Czarnogórą". Nie wiedziałem co zrobić. Obiecałem, że nie będę się przykładał do wojen, ale nasze stosunki z Toskanią były dobre i nie chciałbym urazić ich doży. Cóż... Zgodziłem się z niechęcią. Ale myślę, że była to mimo wszystko dobra decyzja.

Toskański dyplomata.

10.11.1400
    Moi graniczni szpiedzy przekazali mi informację, o tym, że Węgry zaczynają zbierać wojska na granicy z nami. Teraz jestem całkowicie zdezorientowany. Nie wiem co to ma znaczyć. Czyżby mieli zamiar wypowiedzieć mi wojnę? Przecież nasze relację nie są złe, są optymalne! Zwykłe! Według mnie ta wojna w ogóle by im się nie opłacała. Małe mieliby szanse na wygraną. Nie mówiąc już o zdobyczach wojennych. Sam bym ich z łatwością pokonał, a przy pomocy Czech i Bawarii byłaby to kwestia najwyżej roku.

20.01.1401
    Z przykrością wpisuję w ten dziennik, że dnia 20 stycznia roku 1401 A.D zmarł nasz wspaniały władca Ferdinand I Wenzel.

5. Grzdam

Grzdam Nowy

No nie!!!!!!!! Pomyliłem się i zamiast skasować save z deufalt skasowałem z DeI!!!! :evil:Jaka głupota! Pozostaje mi tylko przeprosić... Sory... Na dodatek skasowalem jeszcze z innych gier save... Ale ze mnie idiota!:cry: Cóż niestety temesat do zamknięcia, ale/... Jescze kiedyś napiszę AARa.
    Skoro tak to lock + czyszczenie
    Ser

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie