Operacja Morgentau - RWM 6.8 [mini AAR]

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Wojtek_PL, 30 Styczeń 2011.

1. Wojtek_PL

Wojtek_PL Nowy

.:.::Tytułem wstępu::..:.

Czerwiec '44, kolejny ciepły i słoneczny poranek wita niemieckich żołnierzy na wschodnim froncie. Kolejny dzień przyjdzie im zmagać się z coraz bardziej natarczywym „Iwanem”. Dla generała Beckera i jego przyjaciela Jahdego jest to ważna data. Właśnie otrzymał rozkaz, by zlokalizować, i zniszczyć radzieckie lotnisko polowe, umiejscowione jedynie kilkanaście kilometrów za linią frontu, tym bardziej, że sowieckie samoloty ciągle pustoszą transporty amunicji, paliwa i żywności których i tak ciągle brak.
    3 bataliony piechoty, wsparte dodatkowo 2 mieszanymi kompaniami czołgów PzKpfw IV i Pzkpfw III, a jako wsparcie niepełna kompania Tygrysów i pluton Panther Ausf.D.
    Siły wroga, to jedna dywizja piechoty, oraz jednostki gwardii. Sprzęt pancerny zauważony w okolicy, to czołgi typu T-34, oraz M4 Sherman. Należy liczyć się z niebezpieczeństwem ataku z powietrza, głównie przez lekkie samoloty szturmowe. W celu obrony zapewniono wam sporo dział Acht koma Acht, oraz Flak 36.​

Mapa bitwy:

Technikalia:
    Sudden Strike II + RWM 6.8
    Mapa: Operation MorgenTau​

.:.:: Dzień pierwszy::..:.

Odcienie od czerwonego po żółty- Rosjanie
    Odcienie szarości i niebieskiego- Niemcy

Zadanie bojowe:
    Celem głównym, na pierwszy dzień operacji, jest zdobycie linii kolejowej, wraz z dworcem oraz fabryką. Jeden z batalionów piechoty, wsparty transporterami, ruszy w kierunku rzeki, z pewnością natknie się na działa przeciwlotnicze, wczoraj w nocy zaobserwowano stamtąd ostrzał nocnych transportowców Ju52.​
    Drugi batalion, wsparty całymi siłami pancernymi, uderzy na dworzec. Sam dworzec nie został umocniony, ale rosyjscy saperzy, zbudowali zapory przed linią kolejową, to daje ruskim przewagę, jeżeli chodzi o pole ostrzału. Teren trzeba przebyć szybko i zdecydowanie, dopaść zabudowań, podciągnąć lekkie działka przeciwlotnicze, i liczyć na to, że nie zostaną użyte sowieckie czołgi w tym rejonie. W razie ataku, należy użyć Tygrysów.
    Stan bojowy:
    Tygrysów: 8 (0 w naprawie)
    Panther: 4 (0 w naprawie)
    PzKpfw IV: 15 (2 w krótkiej naprawie)

Natarcie w kierunku dworca:

Przygotowanie artyleryjskie, jedynie za pomocą 4 haubic.

Ruszyło natarcie, cieżkie czołgi w pierwszej lini, wbrew założeniom ich użycia, jednak spełniły doskonale swoją rolę. W jednym miejscu przełamano obronę.

Rosjanie to mistrzowie budowania fortyfikacji, blokad i umocnien. Trzeba je było długo niszczyć, lub wysadzać za pomocą saperów.

Niestety, pojawiły się radzieckie czołgi. Na tym odcinku frontu, poniosłem spore straty.

Po unicestwieniu pojazdów, okazało się, że "Iwan" się umocnił w zabudowaniach, trzeba było użyć artylerii, wsparcia moździerzowego brak.

Rosjanie do walki wprowadzili samobieżne miotacze ognia, na szczęście słabo opancerzone, można je zniszczyć za pomocą Flak-a 36:

Na niebie ciągle krążą radzieckie myśliwce szturmujące;

Cel został zdobyty, udało się zająć dworzec kolejowy, zniszczyć kilkanaście czołgów wroga, oraz zdobyć pociąg pancerny.

Zdobycze terytorialne, udało się spełnić połowę planu.
    Odcienie od czerwonego po żółty- Rosjanie
    Odcienie szarości i niebieskiego- Niemcy

Stan bojowy:
    Tygrysów: 4 (1 w naprawie)
    Panther: 3 (0 w naprawie)
    PzKpfw IV: 8 (2 w krótkiej naprawie)

CDN.
    PS. Mój pierwszy w życiu AAR.

2. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Bardzo ciekawie to wygląda, nawet mapki nie rażą, mimo wyglądu Painta (ew. ja tak robię w GIMPie;p)

Czekam na więcej!

3. adammos

adammos Guest

Ach, SS2, ileż to godzin się przesiedziało nad nim ;D

+1

4. Sevgart

Sevgart Targowica

Ładnie wygląda, muszę obczaić tę grę. Btw. ********y avatar ;) KW-2 <3

+2

5. Szycha

Szycha Nadszyszkownik

Świetnie się zaczyna :) będę obserwował.

6. Voyager24

Voyager24 Aktywny User

Podobnie jak przedmówcy, chcę więcej! Jeżeli byłbyś/bylibyście zainteresowani to mamy małą grupę i do dzisiaj intensywnie gramy po MP w SS2 RWM 6.71.

7. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Zapowiada się dobrze.

Jeden tylko cytat mnie nieco rozbawił ;)

8. Logan?

Logan? User

Czemu niby? W 1943 roku pod Kurskiem Rosjanie w pasie Frontu Centralnego od kwietnia do czerwca wykopano 5 tys. km okopów, zbudowano 300 km zapór inżynieryjnych, postawiono 400 tys. min, ustawiono 60 km zapór przeciwczołgowych. W pasie obrony Frontu Woroneskiego postawiono 637 500 min, zbudowano 593 km zapór i wykopano 4240 km okopów. Czekam na więcej, lubię takie gry.

9. Wojtek_PL

Wojtek_PL Nowy

.:.:: Dzień drugi::..:.

Becker wstał rano, strzepnął z munduru wszelki pył i kurz, którego obecność na swoim mundurze zawdzięcza radzieckim 122 milimetrowym haubicom, które w nocy prowadziły intensywny ostrzał dworca. Ten jednak nie przejął się tym, stanął przed prowizoryczną mapką, z ponakreślanymi byle jak kreskami, które miały mu ułatwiać zarządzanie dywizją. Był jednak zadowolony. Wczorajsze zadanie zostało wykonane pomyślnie, a posiłki właśnie przybyły. Była to kompania średnich PzKpfw IV oraz dwóch Panter. Mógł je teraz wykorzystać by wesprzeć atak na zabudowania fabryki, mieszczącej się na brzegu rzeki. Jego zadowolenie w ciągu dnia jednak się zmieniło. Sytuacja na froncie zaczęła się komplikować...

Tygrysów: 4 (1 w naprawie)
    Panther: 5 (0 w naprawie) (2 jako uzupełnienie)
    PzKpfw IV: 20 ( 3 w naprawie)

By wykonać rozpoznanie przed decydującym natarciem, został przydzielony dywizji rozpoznawczy Focke-Wulf Fw 189, niestety. Nie zdążył dolecieć nad terytorium wroga.

Jeden z tygrysów, wraz z 2 plutonami piechoty i MG-42, miało za zadanie opanować małą wioskę, punkt wypadowy do pobliskiej szosy, która prowadzi wprost na lotnisko.

Niemiecki czołg, skupił jednak swoją uwagę na sowieckiej artylerii, szybki rozkaz do odwrotu, i udało się bez straty Tygrysa.

Odpowiedziałem ogniem artyleryjskim, 4x 75mm oraz dwie wyrzutnie rakiet na podwoziu SdKfz. 251

Kontratak, złożony z Tygrysów i Panther na w/w wioskę, jednak nie powiódł się, byłem zmuszony do odwrotu. Kolejnym celem jest zlokalizowanie pozycji wrogiej artylerii.
    Odrzucone jednostki skierowałem przeciwko starym magazynom położonym na lewo mapy. Te udało się zdobyć bezproblemowo, ze względu na mały opór.

Dodatkowa kompania czołgów, już mam dla niej cel, trzeba wytropić 122mm działa.

Nad brzegiem rzeki, znajduje się fabryka lokomotyw. Odkryłem, że dojazd do niej jest ograniczony, nie mogłem więc użyć czołgów jako wsparcia.

Fragment fabryki udało się zdobyć, jednak druga jej część jest silnie broniona, w tamtej okolicy, są co najmniej 2 maximy.

Tygrysów: 4 (3 w naprawie)
    Panther: 5 (3 w naprawie)
    PzKpfw IV: 14 ( 2 w naprawie)

Do użytkowników:
    -Voyager24 z miłą chęcią zagram w trybie MultiPlayer. W szczególności w bitwę pod Studziankami, jestem ciekawy jak wygląda pod względem historycznym.
    -gall2 Rosjanie podczas II wojny doskonale nauczyli się szybko i skutecznie budować prowizoryczne umocnienia i zapory. W jakiejś książce spotkałem się z określeniem, że są jak krety, ryją po cichu i w nocy i pozostawiają za sobą spore utrudnienia dla czołgów. Niemcy byli pod wrażeniem szybkości wykonywanych prac.

10. Madox

Madox Nowy

Widzę że pojawiała się jedna z moich ulubionych gier, AAR bardzo ładny oby tak dalej , w sprawie gry multiplayer wal na gg 8202969 ,gramy na praktycznie prawie wszystkim rwm 6.71\6.8 nawet SSL.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie