Ottoman Empire - Drugi Rzym ???

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez czerpak, 30 Październik 2006.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. czerpak

czerpak Nowy

Ottoman Empire AAR

Cel : Morze Śródziemne i Czarne mają być wewnętrznymi morzami Turcji, Rosja nie może istnieć (no bo przecież nie może być dwóch 'drugich Rzymów').

1419 - 1431

GOSPODARKA, GŁUPKU !

Opanowanie całego wybrzeża M.Śródziemnego oznacza wojny, a do wojny potrzeba tylko trzech rzeczy : pieniędzy, pieniędzy i pieniędzy.

Aby mieć pieniądze, muszę mieć duuuuużo prowincji, a to oznacza ...wojnę !?! (szlag by to trafił, bądż tu mądry i pisz wiersze...znaczy AARy.)
    Zaczynam w takim razie od wzmocnienia gospodarki :
    centralizacja +1, cały dochód inwestuję w Infra.
    Utzrymanie dużej armii kosztuje zbyt wiele, postanowiłem więc ją zmniejszyć. Najrozsądniejszym sposobem był wypowiedzenie wojny Byzantium. Poszło lekko, łatwo i przyjemnie, w roku 1420 podpisaliśmy pokój i moje włości powiększyły się o prowincję Morea.
    Żeby już pozostać przy temacie militarnym, w wyniku kolejnej wojny prowadzonej w latach 1425-26 Byzantium zostało zaanektowane. Podobny los spotkał Trebizond (1427-28).

Do roku 1431 niewiele więcej się działo - gospodarka sie rozwija (poborcy we wszystkich prowincjach), stolica przeniesiona do Istambułu, w Tracji pojawił się CoT.
    Utworzyłem również sojusz z Candar, do którego później dołączyły Dulkadir i Ak Koyunlu.

Po drodze przeżyłem kryzys polityczny, w roku 1429 ponownie zwiększyłem Centralizację.

I tak zakończył się pierwszy wieczór gry, trwający mniej więcej 2 kieliszki dobrego koniaku.

[ Komentarz dodany przez: Serek: Nie Gru 17, 2006 20:24 ]
    W sumie tyle postów, a odcinek tylko jeden tu jest. Zamykam i oczyszczam
    Serek

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie