Pamiętniczek władców Oldenburga

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez RappaR, 25 Sierpień 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. RappaR

RappaR Guest

Rodzaj Pamietnika - Grand Campaign, last beta patch.
    Trudność pisania - N/N
    Treść - Hranbstwo Oldenburga.
    01.01.1419 - dzisaj zabrałem część przywilejów żeglarzom. Niestety częśc z nich porzuciła rzemisoło żeglarskie i stało się bandytami. Oprócz tego zacząłem proces zamieniania rządców na poborców i rekrutację 2 tysięcy konnych żołnierzy.
    07.04.1419 - wypowiedziałem wojnę Fryzji, otworzy to naszym kupcom możliwość hadlu w zatoce jak i powiększy nasz kraj.
    20.04.1420 - nastąpiło włączenie Fryzji do mojego kraju. Bardzo jestem szczęsliwi - wydaję dzisaj bal, zaprosiłem wiele Fryzyjek.
    21.04.1420 - mam kaca...
    10.03.1420 - udało mi się namówić władców Magdeburga i Saksonii do wejścia w mój sojusz. Miło.
    17.07.1420 - do mojego sojuszu dołączyła Kolonia.
    01.06.1423 - postanowiłem zając teren po drugiej stronie rzeki o nazwie, jak się ona nazywała?/ Janie, jak się nazywa ta rzeka? Weser? Tak więc postanowiłem zając teren po drugiej stronie rzeki Weser, czyli Hanower.
    22.08.1425 - włączyłem teren Munsteru do mojego wspaniałego kraju.
    Robię bal.
    23.08.1425 - mam kaca...
    24.08.1425 - dlaje mam błeee
    25.08.1425 - nic nowego
    11.03.1427 - zwasalizowałem Hanower i zarządałem 75 sztuk złota. Wreszcie mam fundusze na postawienie poborców w Munster i Fryzji.
    24.04.1428 - pewien urzędnik oszukiwał. Dużo kosztowało mnie kupienie odpowiednich narządzi, ale Kat go ładnie urządził mu karę, najpierw kastracja, potem obdarcie skróy, a potem rzucenie jeszcze żywego do wilków. Jęczał aż miło. Szkoda tylko, że moim poddanym się to nie spodobało tak jak mi.
    01.01.1429 - kolejne ograniczenie w prawach żeglarzy.
    03.03.1431 - wypowiaddziała mi wojnę Maklemburgia, jakby tego było malo to jeszcze Saksnoia zhańbiła mój sojusz, sukisyny.
    11.04.1431 - wypowiada mi wojnę Brema
    06.07.1432 - wymusiłem stosunek lenny i zapłacenie kontrybucji na Bremie.
    19.04.1434 - pokój z Meklemburgią - musiała mi oddać Magdeburg, który anektowała wczęsniej, pieniądze i stać się moim wasalem.
    10.02.1435 - wypowiada mi wojnę Saksonia
    09.08.1437 - łamie stosunek lenny i atakuje mnie Hanower. bardzo nieładnie.
    01.01.1438 - Saksonia podpisała pokój ze mną - oddała mi Anhalt i zapłaciła 200 dukatów.
    18.03.1438 - wypowiedział mi wojnę Holsztyn - to się robi nudne.
    01.01.1439 - dałem przewagę wojku lądowemu nad flotą, przynajmniej w teori, bo nie mam na razie żadnych statków.
    15.12.1439 - podpisałem pokój z Hanowerem na warunkach złożenia mi hołdu i oddania całej zwartaści skarbca i z Holsztynem na oddanie mi Meklemburgii i 20 sztuk złota.
    Mapa Oldenburga:
    ________________________________________________________________________________________

OT skasowano - AAR zamknięty - w celu kontynuowania proszę zgłosić się do administracji forum.
    Raferti

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie