Pamiętnik szlachcica-AAR gry Polską

Temat na forum 'Victoria - AARy' rozpoczęty przez moskal, 14 Luty 2007.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. moskal

moskal Опричник

Gra na Victorii Revolution Poziom trudności Normalna || Agresywność Najwyższa.

Polska, wielki i wspaniały kraj. Byliśmy potęgą w Europie, co się stało? Pamiętam, wpierw potop Szwedzki, potem najazdy Ruskich, Turków i znów Szedów. Skarb cierpniał a magnateria się wzbogacała. Następnie Prusy Rosja i Austria dokonały pierwszego rozbioru, to Król Poniatowski wtedy próbował zreformować państwo, niestety zdradził nas wierząc w fałszywe obietnice Carycy Katarzyny II. 2 Rozbiór Polski. Następnie była insurekcja Kościószkowska, ach pamiętam. Wacławice pamiętna bitwa. Jednak przyszli Prusacy na pomoc Rosjanom. Trzeci rozbiór Polski. Gdy wszystkie nadzieje się stopiły przybył Napoleon. Zrobił zawierzuchę w Europie i utworzył Państwo które miało być początkime Polski. A my się na to nabraliśmy. Byliśmy dla niego tylko marjonetką, czymś jednorazowym co potem musi być zniszczone. Wtedy otuż zrobiliśmy wielką akcję, została wykupiona ziemia w Afryce, gdzieś gdzie jest niezbyd surowy klimat a deszcze są dość częste. Tam została znaczna część Polaków wywieziona, pojachała też cześć Kozaczyzny którzy się zawiedli na Katarzynie i tutaj już nie zostaliśmy oszukani. Ziemie te kiedyś należały do państwa Murzyńskiego Zimbabwe, jednak zostali pokonani i w większości wyplemieni. My tam utworzyliśmy nową Polskę, Rzeczypospolitą Po
    lskę Afrykańską (RPA). Odtworzony jestał sejm i senat, jednak władza królewska pozostała. Zniesione zostały przywileje szlachty a wszyscy chłopi i robotnicy dostali wolność i prawo do głosowania. Zakazane natiomiast zostały wiece a związki zawodowe tylko te któe podobały się władzy. Jednak była to dobra cena za wolność. Deszcze padają tuprawie równomiernie w ciągu roku, jedynie na wiosnę i jesień padają tu naprawdę obfite deszcze. To zostało wykorzystane przez nas na tworzenie sztucznych jezior i rzeki czemu nasze rolnictwo się rozwija. Mamy jednak 9 fabryk, a właściwie manufaktur przerobionych na fabryki. Mimo, że mamy tego tak dużo to większość stoi nieużywana, powód jest prosty-mało rąk do pracy. Jednak wszyscy chcą pracować. W państwie powstały nowe partie polityczne, pierwsza to Frakcja królewska-chcą silnej władzy centralnej, dopuszczają wolność wyznania, wolności obywatelskie i są przeciwni całowitemu zbrojeniu, drudzy to Frakcja Starej Polski-ci chcą powrotu do Polski siłą, są niechętni mniejszościom narodowym a religię uznają tylko jedną za słuszną-katolicyzm. Na to odpowiedziała się frakcja Nowa Polska, ci chcą całowicie siedzieć na nowych ziemiach i olać starą ojczyznę. Wolność chandlu, gospodarki, wyznania, obywatelstwa i całowity przeciw co do zbrojeń. Ostatnia partia która zostałą odtworzona to partia Królestwa Polski-anarchiści którzy chcą zniszczyć granice w całym świecie, dla nich tak byłoby najlepiej, jest jeszcze frakcja mieszczańska, są to głównie dawni Gdańszczanie są to liberałowie którzy sądzą, że wolność dla ludu i gospodarki da dobre efekty. Achh, co będę dużo pisał. Polska się rozwija ale nie tam gdzie jest jej miejsce

Obrazy:

To co powinno być Polskie

To co jest Polskie

Skład ludnościowy Nowej Polski

2. moskal

moskal Опричник

Ach. Minęło tyle czasu od kiedy opuściliśmy ojczyznę. I co się dzieje w nowej Polsce? Ot liczba ludności wzrasta, powstają to coraz lepsze medoty uprawi\y roli i prowadzenia wojen. Jest coraz więcej rzemieślników i urzędników a naród się wzbogaca. Ostatnio daliśmy gwarancje niepodległościowe wzraz z technologiami dla Rzeczypospolitej krakowskiej. No wprawdzie między nami jest olbrzymia granica to wiedzą, że nie zostali zapomniani. A po za tym to jeszcze Francja patrzy na nas przychylnym okiem, może tym razem wyjdzie coś lepszego, może chcę nas tylko znów przerobić na kolonię? A właśnie, ostatni czasy były tam zmiany w konstytucji, tam władze stała się oficjalnie monarchią konstytucyjną a rozkazy były wydawane przez rząd królewskiej mości. A jeszcze wybory się odbył, ba, ja sam to głosowałem na frakcję królewską, ale te wybory wygrała jednak Organizacja Nowa Polska. Ach, mam nadzieję tylko, że nie zapomną całkowicie o starych ziemiach, no i premier piękne oświadzenie wygłosił. Jedyne to co mnie zaniepokoiło to to, że zmniejszone zostaną środki na wojsko, przecież armia do podstawa. No ale najważniejsze jest to, że Anarchiści nie dostali tyle głosów by móc wejść do parlamentu, hehe. A po za tym to co słychać. Ano na moich ziemiach znaleziono nieco diamentów to zakupiłem tę ziemię. No na szczęście mi to się opłacało. We wtorek pojawił się w końcy pierwszy wycinek gazety państwowej-RPA-no zbyt ciekawych rzeczy to się tam nie wyczytałem, tam kolej jest budowana, tu znów Amerykańce sprzedali nam nieco technologii. E tam, nic ciekawego. Zainteresował mnie artykuł o dziejach Polakach w okupacji. Ludzie, jakie tam rzeczy powypisywali. Rosjanie chcą przeprowadzić eksperyment w sprawie konstytucji, a w Krakowie i Lwowie kwitną Polskie Uniwersytety! Nie wiem czy to prawdy czy kłamstwa, ale wynika to z tego, że nie warto było może uciekać z państwa? Ot, zobaczymy jak potoczą się sprawy w starej Polsce.

Obrazki:

Sytuacja przed wyborami

I po wyborach

A także fabryki w Polsce

3. moskal

moskal Опричник

Więc po kolei. Taki styl wziąłem na wstęp by zobaczyć czy ludzie się zainteresują. Daty tam dam jak będę pamiętał, ot dam coś w stylu, < że na początku marca 42 była paskudna pogoda, chmury latały a deszczy nie było, mam nadzieję, że uprawy na moich ziemiach nie zmniejszą się >. Fabryk mam tyle gdyż przerobiłem to z EUII (hehe, tak było łatwiej dla mnie) potem dałem tylko odpowiednie POPy itp. i było dobrze. Co do tego by Polska miała pretensje co do tamtych ziem, to niezbyt mi się daje przerobić. Ręce obok partii znaczą ilu osobników zawiera partia, jak są dwie karteczki to partia jest duża, jak jedna to mała.

EDIT:

A co do polonizacji gry to nie za bardzo-sam spolszczyłem znaczną część tekstów a cześć znajomi, jednak za proszenie o czcionkę można dostać bana to wolę nie prosić.

4. moskal

moskal Опричник

I jak można się rozwijać, jak w państwie korupcja się rozwija? Najwięcej czego jest? A najwięcej jest tego, że bogaci wykupują głosy biednych podczas wyborów. Ba, nawet na moich ziemiach się rozwinęła, mimo że dość dobrze pilnuję by takie rzeczy się nie działy. A jednak, są tacy co wolą kupować głosy niżeli uczciwie walczyć o głosy. No ale rząd wziął odpowiednie przedsięwzięcia by zlikwidować, albo co najmniej zahamować ten ruch. No, mam nadzieję, że się im to uda, mimo że ich nie lubię.

W początku października skończono już budowę krajowej sieci kolejowej. Z cała familiją pojechaliśmy by zobaczyć jak działa (oczywiście pojechaliśmy najlepszą klasą) i działa dość dobrze. A widoki jakie! Nigdy nie myślałem, że można tak szybko się poruszać. Obsługa też była nienaganna. No niestety dobre chwile minęły gdy wróciliśmy z wycieczki do domu. Tam czekał na mnie list. W liście było napisane by cała szlachta, o ile to możliwe, z Nowej Polski przybyła do Nowego Krakowa (aktualna stolica) w celu dyskusji na temat kształtu Szlachty Polskiej. No cóż. Muszę pojechać. Ciebie pamiętniku zostawiam tutaj.

O jejku! Co się tam nie wyrabiało! Wyglądało to jak Staropolski Sejm. kłótnie, wyzwiska i pojedynki. Aż policja musiała wejść by uspokoić wszystkich, potem stałą i pilnowała aby który szlachcic nie próbował robić awantury. W tym czasie powstały 3 obozy, pierwszy był za całkowitym ustawieniu szlachty na wzór zachodni, drugi by dać wykształcenie zachodnie ale strój i zwyczaje staropolskie, trzeci byli całkowicie przeciw jakimkolwiek zmianom. Oczywiście unikano nawiązań do partii, jednak była wielka awantura gdy paru szlachciców z Frakcji Starej Polski pokłócili się miedzy sobą. Ha, była to zabawna sytuacja. Ostatecznie wygrał obóz drugi. No ja tam zbyt dużo głosu nie brałem, bo nawet nie było o co, oni sami wszystko już ustalili, po co mam się pchać? Po tym wróciłem do domu, na swoją działkę by doglądać rozwoju interesu.

Obrazki:

Korupcje w państwie Polskim

Polskie koleje państwowe

5. moskal

moskal Опричник

Pamiętnik szlachcica-AAR gry Polską

Dzisiaj postanowiłem sobie odpocząć i dać wolne dla moich podwładnych, kazałem służącemu by poszedł do miasta i kupił najświeższą gazetę, tam musiałem poczekać trochę czasu ale pochodziłem nieco po moich włościach. Wszystko się ładnie rozwija, drzewa rosną, zborze też rośnie, jedyną zaletą tutejszych ziem jest właśnie pogoda->cały czas jest odpowiednio ciepło by uprawy dawały plon przez cały rok a deszczami przejmować się nie trzeba, spadnie obfity deszcz na jesień czy wiosnę, przetrzyma się w zbiornikach a potem trzeba tylko wypuszczać to co jest potrzebne. Ot wielka tajemnica.

Jak przyszedłem do domu już gazeta na mnie czekała. Usiadłem sobie wygodnie w fotelu i wziąłem się za lekturę.

No, w końcu są jakieś działania by odzyskać ziemi utracone, pomyślałem po przeczytaniu. Przewracam na drugą stronę, tam ukazane są nowości mechaniczne zastosowane w naszym państwie. Tak właśnie się nie zastanawiam czy czasem nie kupić parę takich maszyn. Przydałyby się na mej gospodarce, spojrzałem na średni koszt produkcji tych urządzeń i postanowiłem, że kupię je na rok przyszły. Wtedy będę mógł kupić każdą maszynę zamiast kupować na raty, ewentualnie kupię nowsze modele. Chcąc przerzucić na następną stronę przypadkowo trochę herbaty rozlałem na gazetę, ale coś mi tam się udało rozczytać. Coś tam było o tym, że rozszyfrowano szajkę przestępczą w Nowym Gdańsku i Nowej Rydze ale w innych dzielnicach są jeszcze problemy. Pod koniec był dział, że Francja przesłała nam niewielkie podarki pieniężne byśmy mieli jak się rozwijać, dała nam też gwarancję niepodległości. No moim zdaniem taka gwarancja nam potrzebna nie jest bo nie mamy zbyt wielkich sąsiadów by móc nam zagrozić. No i z gazetki to było to co było najważniejsze. Po tym poszedłem do salony i wpatrywałem się w obraz co miałem na ścianie, tytuł obraza brzmiał „Amazonka z włócznią” zawsze ten obraz budził mój zachwyt, nawet jeśli ta Amazonka jest ubrana w zbroję to ten obraz jest piękny.

6. moskal

moskal Опричник

Minęło parę dni w spokoju. Udało się zwalczyć korupcję w moim okręgu ale wszędzie indziej korupcja się rozeszła. Anarchiści podpalali magazyny, banki i pola. Jeden był nawet na tyle głupi by podpalić magazyn z amunicji. Rzecz się tak rozszerzyła, że ktoś się nawet ośmielił napaść na ambasadora Francji i Turcji. W tym wypadku rząd podał się do dymisji. Rozpoczęły się nowe wybory. Ja oczywiście nie miałem żadnych problemów na kogo głosować->Francja Stara Polska była jak dotąd najlepsza wśród możliwych. Jednak nie wszyscy byli podobnego zdania. Wśród moich ludzi to najbardziej cieszyła się frakcja mieszczańska i królewska ale wielu nie wie na kogo głosować. Ot to jest ich sprawa, wolna wola jest to nie będę przymuszał do niczego.

Podczas wyborów na wschodnim wybrzeżu były ruchy wojskowych by odzyskać ziemie utracone, za nimi poszła cała szajka młodzików i paru ze starszyzny. Król odpowiedział, że należy zwiększyć starania na rzecz odzyskania Polski. Czcze gadanie, on jest już stary i niedołężny, gada to co mu każą, tak samo z podpisami. Niedługo on umrze i trzeba będzie wybierać nowego Rex Poloniae. Wybory króla się nie zmieniły od czasów Henryka Walezego, króla wybiera szlachta w stolicy, a wybierani są ci którzy zgłoszą swą kandydaturę. Ostatnio się mówi, że duże poparcie ma szlachcic Lepparus ale z niego taki szlachcic jak z Rosjanina Murzyn, ja go dobrze znam drania jednego. W dawnej Polsce pierwszy brał siekierę i szlachtę rąbał, potem mosty blokował Rosjanom i Kościuszce. Będę go bojkotować wszędzie gdzie będzie to możliwe!
    A co do wyborów. W Nowym Poznaniu zorganizowano debatę na temat ich programu, tam królewscy mówili, ze trzeba dyplomacją odzyskać Polskę, a na razie martwić się tutejszym życiem, Staropolscy mawiali, żeby wspierać czynnie powstańców a jak będzie większy konflikt to wejść między zaborców i rozbić ich, Nowopolscy gadali, że ziemie te są utracone na zawsze i powinniśmy w miarę możliwości budować Polskę tu w Afryce, Mieszczanie gadali podobnie ale mieli różnice co do tego jak powinna wyglądać gospodarka.

A bym zapomniał, tuż przed wyborami Frakcja Królestwa Polskiego została zdelegalizowana, gdyż sąd ich oskarżył o działalność o której pisałem wyżej. Wybory wygrała Frakcja Królewska. Moi ludzie niedostali zbyt dużo głosów, ba nawet do parlamentu nie weszliśmy. No ale takie jest życie.Po tym zwiększono płace i zwerbowano specjalną Policję do zwalczania tych korupcji co się w Polsce rozeszły.

W gazecie dzisiaj wyczytałem, że Prusy wypowiedziały wojnę Danii, Francja się bawi w Brazylii a w Chinach są kolejne powstania. Japonia całkowicie przełamała izolację. No miejmy nadzieję, że Polacy w Prusach wykorzystają okazję do bitki.

Obrazki

Sytuacja przedwyborcza

Sytuacja powyborcza

7. moskal

moskal Опричник

Rok 55 był najgorszy. Wszystko zaczęło się wielką strzelaniną w stolicy, anarchiści walczyli z komunistami, walki trwały długie tygodnie aż straż miejska w końcu ich wszystkich zatrzymała. Następnie był trzykrotny krach na giełdzie, pierwszy na styczeń, drugi na marzec, trzeci na czerwiec. A potem dalej nie było wcale lepiej, komuniści i socjaliści wykorzystując nieszczęścia Polski utworzyli własne partie i własne bojówki. Wszystko było niszczone, plony, fabryki, banki, koszary, stocznie i nawet linie kolejowe. Ba, frakcja królewska się nawet zreformowała by móc stawić czoła nowym wyzwaniom, jednak to nic nie pomogło, gdyż już w połowie lata przyszła do nas susza i robactwo. Na suszę byliśmy radę jakoś znieść dzięki zbiornikom, jednak robactwo zżerało wszystko, co my powinniśmy skonsumować. Jedzenie było importowane i sprzedawane na kartki, rosło niezadowolenie a komuniści to wszystko wykorzystywali. A potem nieszczęścia dalej się ciągły, w całym państwie zaczęła działać mafia a bez łapówki niczego nie załatwisz. Potem był znak, ze będzie wojna-Angole podbiły ziemi Zulusów i skupiały wiele dywizji na granicy, tam było łącznie 16 dywizji, my mieliśmy 3 normalne i 4 w mobilizacji. Na zimę Wielka Brytania zaatakowała bez wypowiedzenia wojny, cała chmara czerwono ubranych anglików ruszała jak szarańcza, niszcząc to co znajdowała po drodze, nasze 3 dywizje dzielnie się broniły, ale i Herules Dupa, kiedy wrogów kupa. W ciągu niespełna miesiąca cała nowa Polska stałą się wielką kolonią angielską. Szlachta została wygnana, wojsko zdemilitaryzowane a Żydzi, tubylcza czarna ludność i część Polskich rolników zostało niewolnikami. No cóż pamiętniku, chowam ciebie pod moim polem, może ktoś kiedyś ciebie odnajdzie i wyjawi prawdziwą historię.

AAR skończony. Proszę zamknąć.

Zamknięty i wyczyszczony.
    Bojler

Nie do końca, bo dwa posty zostawiłeś ;) Teraz jest czysto
    Sup

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie