Ploretariusze wszystkich państw łączcie się! Z ZSRR ;-)

Temat na forum 'HoI - AARy' rozpoczęty przez Rock Lee, 20 Listopad 2006.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Rock Lee

Rock Lee User

CZĘŚĆ PIERWSZA

01.01.1936 r.
    Tajna Sala Zebrań w Moskwie

Zaczynał się mroźny i śnieżny poranek. Józef Stalin siedział na swoim dostojnym drewnianym krześle przy równie drewnianym stole. Jak zwykle kopcił swoją ulubioną fajkę. Widać było jak z ust wydobywają mu się smugi dymu w kształcie okręgów. Koło niego siedzieli odpowiednio od lewej strony: MSZ ZSRR Maksim Litvinov, Szef Wywiadu Yan Berzin, Szef Armii Michaił N. Tuchatjevskij i Minister Bezpieczeństwa Genrikh Yagoda.

- Towarzysze proszę mi zdać wasz raport na temat zmian w 1936 r. Może zaczniemy od MSZ? Co Towarzysz ma jakiś pomysł? – Odezwał się ochoczo Józef Stalin wstając z krzesła.

- Drogi Towarzyszu! Mam na razie mały plan inwazji na pewien kraj, który był przed I Wojną Światową w naszych granicach. – Odpowiedział stanowczo Maksim Litvinov.

- Co to za kraj? Wszak wiadomo uzależniło się od nas wiele krajów. Który z nich ma być naszym celem? – Spytał z zaciekawieniem Józef Stalin.

- Mam na myśli Finlandię. Słyszałem, że szykują z Adolfem Hitlerem tajny sojusz, który wszedł by w życie, gdyby nas zaatakowała ta faszystowska świnia. Mogliby nam bardzo napaskudzić na północy co by nie było nam na rękę. Musimy korzystać z okazji póki mają mało liczną armię. Denerwuje mnie jednak fakt, że są jednak lepiej zorganizowani od nas ale nasz zmasowany atak powinien zmniejszyć ich przewagę. – Odpowiedział Maksim Litvinov.

- Bardzo dobry pomysł! Popieram, powinniśmy zaatakować jeszcze w 1936 r. Póki mamy jeszcze czas. – Potwierdził z ochotą Józef Stalin.

- Teraz przejdźmy do niezadowolenia w państwie. Wynosi ono wg moich tajnych źródeł 20 %. Bardzo to nam nie na rękę. Towarzysz musi to zmniejszyć – Spytał Józef Stalin Genrikha Yagodę.

- Drogi Towarzyszu! Proponuję przeznaczyć wszystkie środki na dobra kompsuncyjne. Powinniśmy także zrezygnować z budowy jakiegokolwiek statku, samolotu i wojska. Powinniśmy także ograniczyć środki na dobra dla wojska. W takim tempie Towarzyszu niezadowolenie powinno zmniejszyć się do zera około połowy lipca. – Dał odpowiedź z lekkim strachem Genrikh Yagoda.

- Bardzo dobry pomysł Towarzyszu! Popieram! Wcielić w życie od razu. Towarzyszu Yanie Berzinie. Proszę was abyście nic nie planowali za moim plecami w sprawie badań– Odpowiedział z radością Józef Stalin.

- Tak jest Towarzyszu! – Zasalutował ze smutkiem i ze strachem Yan Berlin.

- Teraz przejdźmy do sprawy armii! Drogi Towarzyszu Michaile N. Tuchatjevski! Proszę jak najszybciej dotrzeć do z wojskiem do Leningradu i stworzyć tam Armię po 12 jednostek każda. Ostatnią z 11. Następnie w każdej graniczącej z Finlandią prowincji ustawić wojsko po 5 jednostek. Proszę także skorzystać z kolei, będzie bardzo pomocna w przewożeniu wojska nad naszą granicę z Finlandią. Zaś co do lotnictwa proszę wszystkie jednostki lotnicze skierować do Tyczwinu. Będą dobrze eskortowały w razie potrzeby nasze wojsko. A co do marynarki, wszystkie jednostki wodne proszę skierować do Murmańska. Czas macie Towarzyszu do połowy roku. – Dał rozkaz Józef Stalin.

- Tak jest Towarzyszu! – Zasalutował z radością Michaił N. Tuchatjevskij

CDN… :rotfl: :Devil: :D

P.S. Życie mi powodzenia i trzymajcie za mnie kciuki. Nie obiecuje, że bedzie się ten AAR regularnie ukazywał ale będzie, bo aktualnie gram tym państwem i od ilości czasu zależy czy będą dalsze części :p

2. Rock Lee

Rock Lee User

Część druga

[center:559301e895]CZĘŚĆ DRUGA[/center:559301e895]

[center:559301e895]Atak na Finlandię[/center:559301e895]

Nie od dziś było wiadomo, że Stalin miał chęć na odzyskanie terytorium ZSRR sprzed rozpadu. Jednym z tych terenów była mała, ledwo powstała, bo w 1917 r. Finlandia. Było to państwo skandynawskie, które leżało najbliżej ZSRR. Towarzysz Dżukaszwili miał bardzo wielką chętkę na ten kraj i zaatakował go, gdy w państwie spadło niezadowolenie tj. 13 lipiec 1936 r., poczekał jednak aby żołnierze odzyskali pełną organizację. W każdej prowincji obstawiono po 5 dywizji piechoty, aby mieć obronę w razie ataku Finów. Główny atak poprowadzono z Leningradu siłą 71 dywizji.

[center:559301e895]Kierunkiem ataku było:

VIPURI – HELSINKI – TURKU – (ewentualnie Mariehamn) – PORI – VASA[/center:559301e895]

[center:559301e895]Wojnę wypowiedzono:

1 Sierpień 1936 r.

Wojnę skończono:

27 Listopada 1936 r.[/center:559301e895]

P.S. Wiem, że to krótko ale za to będzie rysunek. Tak jak w innych częściach.

P.S. 2 Sorry za czekanie

Od ostatniego odcinka minęło 30 dni. AARa zamykam, zgłoś się do HoI Officium w celu otworzenia AARa.

Hands

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie