Polak na obczyźnie - Fifa Manager 12 AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez D.2, 9 Grudzień 2012.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. D.2

D.2 User

Przedmowa

Witajcie ponownie! Trochę mnie nie było na forum ale wróciłem... z nowym aarem! Ten nie upadnie tak jak poprzedni (choć w nieokreślonej przyszłości zamierzam go wznowić) ponieważ mam już napisanych 11 odcinków. Grać będę w Fifa Managera 12. Dlaczego nie w bardziej realistycznego, ciekawszego, super-uber lepszego etc. Football Managera? Otóż dlatego, że w w tym pierwszym jest możliwość prowadzenia jednocześnie klubu i reprezentacji narodowej, co według mnie jest niezłym smaczkiem i idealnie nadaje się na odcinki specjalne.
    A teraz może do rzeczy. Poprowadzę Vfl Wolfsburg (według FM'a, ósmą drużynę Bundesligi. W poprzednim sezonie zajął chyba 11 miejsce.) oraz reprezentację narodową Polski. Poziom trudności to kolejno dla wymagań zarządu, morale drużyny, transferów oraz łowcy talentów, wysoki, niski, normalny i normalny. (Niski poziom trudności w zakładce morale drużyny usprawiedliwiam tym, że na dwóch pozostałych rozmowy z zawodnikami zajęłyby mi za dużo czasu.)
    Moim celem w pierwszym sezonie Bundesligi jest górna połowa tabeli i półfinał turnieju Niemiec.
    Co do reprezentacji to chciałbym wyjść z grupy na Euro 2012 (ale do tego jeszcze trochę czasu)

ODCINEK 1 - tu kiedyś będzie tytuł...

Nazywam się Jan Kowalski, właśnie przekroczyłem czterdziestkę, do niedawna bezrobotny.
    Niedawno wyjechałem ze znajomymi do Niemiec do pracy na truskawkach, jednak dane mi było coś zupełnie innego.
    Zbieg okoliczności sprawił, że podpisałem kontrakt na stanowisko menadżera z zespołem VfL Wolfsburg. Nie pytajcie jak to możliwe, to i tak nieważne. Właśnie jadę ustalić z zarządem klubu budżet na ten sezon.

Naobiecywałem im trochę, dzięki czemu sięgnęli do swoich kieszeni. Później się będę martwił, ważne, że jest kasa.
    Budżet stanął na 43,7 milinach na płace, 12,8 na transfery 7,6 na rozbudowę infrastruktury klubowej natomiast prawie 2 miliony euro pójdą na koszulki, autobusy dla kibiców i takie tam bzdety. Zarząd zarezerwował 19 mln. na czarną godzinę.

Kolejną rzeczą jaką muszę zrobić jako menadżer i trener zespołu jest przygotowanie taktyki oraz wyjściowej jedenastki. Postanowiłem, że skoncentruje całą siłę w środkowym pasie boiska. Niestety obaj moi podstawowi ofensywni pomocnicy są kontuzjowani i będą gotowi do gry dopiero w listopadzie.

Co do taktyki to moim głównym założeniem jest gra z kontrataków środkiem pola i wystawa piłek do Mario Mandżukića.
    Skrzydła olewam totalnie. Rola rozgrywającego zostanie na razie nieobsadzona. Cofnąłem obronę co by nie musiała marnować energii na powroty w razie kontry przeciwnika. Krótkie, bezpośrednie podania pozwolą mi na szybkie, precyzyjne rozgrywanie piłki w środku pola, co jest niezbędne do wyprowadzenia skutecznego kontrataku.

Zaplanowałem na ten miesiąc obóz treningowy w Szwajcarii oraz trzy spotkania towarzyskie z Eintrachtem Frankfurt, New York Red Bulls oraz Chelsea Londyn. Przeciwnicy trudni ale tylko tacy mogą mnie czegoś nauczyć.
    Niestety jak już wspomniałem mój skład będzie nieco osłabiony.

Nie bez powodu prosiłem o tak wysoki budżet. Postanowiłem wzmocnić skład ściągając do klubu wartego 5,5 mln. euro, czołowego środkowego pomocnika reprezentacji Szwecji, dotychczas grającego we francuskim Olympique Lyonnais.
    By tego dokonać musiałem wyłożyć ponad 8 milionów euro. Mam nadzieję, że się opłaci!
    Zgodę na od zarządu OL otrzymałem już 5 Lipca a dwa dni później Kim Kallstrom podpisał kontrakt w ramach, którego będzie zarabiać 3 miliony euro rocznie. To o 900 tysięcy euro więcej niż w byłym klubie.

Jak się później okazało był to największy transfer pierwszego tygodnia Lipca.

13 Lipca zakończyły się Mistrzostwa Świata Reprezentacji Młodzieżowych. Złoto zdobyła Francja pokonując w finale Argentynę. Na najniższym miejscu na podium znalazła się Australia, która szczęśliwie pokonała Meksyk 2:1.
    Myślę, że warto będzie tam (Francja, Argentyna, Australia, Meksyk) poszukać młodych dynamicznych zawodników.

Wreszcie nastał dzień, w którym po raz pierwszy sprawdzę się jako menadżer. Postanowiłem wystawić moją najlepszą jedenastkę jako, że z powodu kontuzji ofensywnych pomocników przeciwnik może stanowić niemały problem. W wyjściowym składzie miejsce znalazło się również dla mojego rodaka. Mateusza Klicha.

14 Lipca 2011
    VfL Wolfsburg vs. Eintracht Frankfurt

0: Mecz rozpoczęty. Wolfsburg zaczyna.
    1: Mandżukić do Klicha, ten pięknym rajdem pokonuje 20 metrów. Robi kółeczko i mija ...! Podanie do Mandżukića, strzał! Piłka minimalnie obok bramki!
    8: ... dalekie podanie w pole karne Wolfsburga. Nic z tego! Bramkarz uprzedza Gekasa i przejmuje piłkę.
    12: Gekas otrzymuje niskie podanie na skraju pola bramkowego... gol. Frankfurt 1:0 Wolfsburg.
    17: Kohler podcina Mandżukića. Pierwsza żółta kartka w tym meczu.
    29: Ochs podaje do Mandżukića ten wystawia piłkę Klichowi. Gooool! Frankfurt 1:1 Wolfsburg.
    34: Schafer przerzuca piłkę na prawe skrzydło. Ochs dośrodkowuje w pole karne. Mandżukić z przewrotki, poprzeczka!
    45: Koniec pierwszej połowy. Wynik 1:1.

Trochę nie tak jak się spodziewałem ale źle też nie.

46: Rozpoczęcie drugiej połowy.
    47: Gekas mija Bengalio. Drugi gol w jego wykonaniu Frankfurt 2:1 Wolfsburg
    53: Mateusz Klich płasko podaje do Mangżukića. Z pierwszej piłki! W okienko, bramkarz bez szans! Frankfurt 2:2 Wolfsburg
    63: Matmore otrzymuje piłkę od Gekasa i posyła ją w lewy, dolny róg bramki Wolfsburga
    70: Gekas ze skraju pola karnego! Obok bramki.
    80: Orozco jakmiś cudem znalazł się w polu karnym i przeciął zagranie Madżukica. Gol! Trzy do trzech! Co za zacięty mecz!
    88: Klich z daleka! Poprzeczka! Co za pech!

Ostatecznie mecz zakończył się szczęśliwym remisem. We znaki dała o sobie znać nieobecność czołowego zawodnika zespołu jakim jest Hleb, jednak jego zmiennik, Mateusz Klich, zaprezentował się lepiej niż się spodziewałem. Niestety nie można tego powiedzieć o jego koledze z linii, Yohandrym Orozco.

Zawodnikiem meczu słusznie został wybrany Mario Mandżukić, który jako jedyny zgarnął najwyższą możliwą ocenę. Niezwykle wysoko oceniony został również polak, któremu udało się trafić do bramki przeciwnika a także asystował przy golu Mario Mandżukića.

2. D.2

D.2 User

Niestety te najnowsze (i fifa manager i football manager) crashują na moim komputerku (którego spokojnie mógłbym oddać do muzeum), więc nie sprawdzę. :) Odcinki postaram wrzucać się dwa razy dziennie. To zależy od tego czy nadążę z pisaniem by mieć pewien zapas odcinków.

---------- Post added 10-12-2012 at 14:58 ---------- Previous post was 09-12-2012 at 21:59 ----------

Odcinek 2 - Jedna jaskółka wiosny nie czyni...

W niedzielę otrzymałem, od jednego z moich skautów, raport na temat transferów z drugiego tygodnia lipca. Warto zauważyć, że Real Madrid CF postanowił ściągnąć z Werderu Brema, bramkarza Tima Wiese'a. Czyżby najlepszy obecnie bramkarz świata (Iker Casillas) powinien zacząć obawiać się o swoją przyszłość? Kolejną ciekawą rzeczą jest ruch mojego przyszłego przeciwnika, Chelsea Londyn. Za 15 milionów euro wykupili, z Malagi, Jose Rodeona. Jak się później okazało nie usiadł on nawet na ławce!

Dwa dni później, zakończył się turniej młodzików. Wolfsburg zajął przedostatnie miejsce. Zgodnie z przypuszczeniami wygrał Bayern Monachium. Kolejne miejsca przypadły Bayerowi Leverkusen oraz Hoffenheim. To ostatnie sprawiło niemałą niespodziankę pokonując w karnych Hertha BSC. W klasyfikacji generalnej najgorzej wypadli juniorzy z Hamburga.

[​IMG][​IMG]

16 lipca wraz ze składem wylecieliśmy do Nowego Yorku by rozegrać drugi mecz towarzyski przed sezonem z miejscową drużyną Red Bulls. Ich najmocniejszym zawodnikiem okazał się być były reprezentant Francji, Thierry Henry.
    Mój skład nie różnił się zbytnio od tego z meczu z Eintracht Frankfurtem. Na ławce zamiast Lakića posadziłem Patricka Helmesa a jako defensywnego pomocnika wystawiłem dotychczasowego kapitana Josue.

21 Lipca 2011
    New York Red Bulls vs Vfl Wolfsburg

0: Rozpoczyna się pierwsza połowa.
    4: Mario Mandżukić otrzymuje piłkę od Josue na trzydziestym metrze. Strzela! Gol! Cóż za fantastyczne rozpoczęcie meczu!
    13: ... Mandżukić ze skraju pola karnego! Bramkarz zatrzymuje strzał w świetnym stylu
    15: Henry wbiega z piłką w pole karne Wolfsburga. Strzał, Bengalio pokazuje formę!
    18: Henry otrzymuje podanie od Lindpere i tym razem się nie myli! 1:1.
    21: Russ podcina przeciwnika! Jaka decyzja sędziego!? Żółta kartka!
    24: Henry! ... i dwa do jednego.
    30: Hitzlsperger do Mandżukića! W okienko! Goool!
    34: Russ taranuje przeciwnika! Tylko upomnienie. To mogło skończyć się o wiele gorzej.
    50: Lindpere fauluje Helmesa i dostaje żółtą kartkę!
    51: Hitzlsperger przymierza się do wykonania rzutu wolnego. Dośrodkowuje wprost na głowę Klicha. Ależ niecelnie!
    56: Schafer zagrywa do Kallstroma. Ten przebiega przez połowę boiska i posyła piłkę obok Rosta. 3:2
    70: Hitzlsperger do Orozco! Strzał! Broni bramkarz! Jak to możliwe!?
    90: To już koniec.

Mecz zakończony całkiem niezłym wynikiem. Co prawda przeciwnik potencjalnie słabszy ale zwycięstwo to zwycięstwo.

Zawodnikiem meczu ponownie wybrany został Mario Mandżukić z oceną 5. Na "piątkę" ocenieni zostali również Bengalio, Josue, Kallstrom oraz Klich. Polak co prawda nie rozegrał tak pasjonującego spotkania jak poprzednio ale udało mu się parę razy dośrodkować jednak nikt nie zdołał tego wykorzystać. Tak samo oceniony został także Thierry Henry, który mimo wieku przysporzył mojej obronie wiele zmartwień i udowodnił, że doświadczenie może wpłynąć na wynik meczu.

W niedziele na moje biurko trafiła kolejna notatka na temat transferów. Widać, że kluby zaczynają się rozkręcać. Z pewnością najciekawszym transferem w trzecim tygodniu lipca jest przejście za 17 milionów 500 tysięcy euro Maicona z Interu do Realu Madryt. Czyżby rozpoczęła się ofensywa transferowa?

Biorąc pod uwagę to, że moja ofensywa w skutek kontuzji jest mocno osłabiona i minie trochę czasu do powrotu do formy moich zawodników, poprosiłem zarząd o zwiększenie budżetu transferowego. Po wygłoszeniu kwiecistej mowy zarząd sypnął kasą niczym napalony samiec w klubie Go Go.

Przeszukując listy transferowe nie mogłem znaleźć niczego ciekawego. Pomyślałem więc by sprowadzić mojego ulubionego zawodnika z pola - Niko Kranjćara. Za wartego 8 milionów euro, ofensywnego pomocnika Tottenhamu zapłaciłem jedynie
    7,25 mln.

Wreszcie nastał czas na najcięższe z przedsezonowych spotkań. Moim przeciwnikiem ma być Chelsea Londyn.
    Postanowiłem wystawić taki sam skład jak w meczu poprzednim. Jedyną zmianą jest nastawienie moich piłkarzy na grę w defensywie tak by ta oczywista porażka nie była jak w meczu hokejowym.

28 Lipca 2011

VfL Wolfsburg vs Chelsea Londyn

0: Rozpoczyna się pierwsza połowa!
    5: Torres otrzymuje 50-metrowe podanie od Mikela i... uderza w poprzeczkę! Cóż za pech!
    16: Klich mija Lamparda i pięknym zwodem wyprowadza w pole Ivanovića! Sam na sam z bramkarzem! Ahhh... Cech lepszy!
    20: Orozco przed pole karne do Mandżukićam. Ten strzela ale Cech pewnie łapie piłkę.
    27: Klich! Poprzeczka! Zmarnował tak piękny rajd!
    36: Ramires przewraca Klicha! Rzut wolny.
    36: Hitzlsperger strzela ale trafia w mur!
    45: Mandżukić podcina Lamparda w polu karnym Chelsea. Słuszna żółta kartka.

Dobra pierwsza połowa. Udało się kontratakami przytłoczyć Chelsea. Niestety żółta kartka nie pomaga. Postanowiłem za Mandżukića wprowadzić Helmesa.

50: Helmes otrzymuje długie podanie od Kallstroma! Gooool! Goool! Goool! 1:0
    54: Sytuacja niczym klon tej sprzed 4 minut! Kallstrom długie podanie do Helmesa! 2:0. Niesamowite!
    57: Torres strzela sprzed pola karnego ale Bengalio pewnie łapie piłkę. To ich pierwasza poważna akcja od dobrych 30 minut. Chelsea jakby niewidoczne!
    68: Hitzlsperger po ziemi do Helmesa! Hat-Trick prosze Państwa. To nie zdarza się codziennie.
    78: Helmes do Klicha ten znów mija Lamparda. Strzela! Pooooooolak gooool! Mecz do jednej bramki! Kto by się spodziewał!
    86: Dwójkowa akcja Klicha i Helmesa. Klich w pole karne. Helmes z pierwszej piłki. To już piąty gol w tym meczu, piąty dla Wolfsburga. Wolfsburg rozgramia Chelsea tak jakby to była drużyna rezerw jakiegoś trzecioligowego beniaminka! Menadżer płacze ze szczęścia, przez łzy słychać było tylko "KUUURWA TAK".

Czegoś takiego nigdy bym się nie spodziewał ale jak to powiedział po finale Ligi Mistrzów w 99' Alex Ferguson:
    "Piłka, piłka nożna! Jasna cholera!"

Aż czterech piłkarzy Wolfsburga otrzymało najwyższe noty. Byli to Patrick Helmes, Josue, Kim Kallstrom oraz Mateusz Klich. Polak pokazuje świetną formę i być może znajdzie się w podstawowej jedenastce przez większość sezonu kiedy to będzie asystował Niko Kranjćarowi, z którym rozmowy odnośnie transferu dobiegają końca.

3. D.2

D.2 User

Odcinek 3 - i jego tytuł

W Niedzielę otrzymałem raport o drużynach Bundesligi na zakończenie okresu przygotowawczego do sezonu. Wolfsburg spisał się całkiem nieźle na tle innych zespołów. Najwięcej meczów rozegrała drużyna z Hamburga (6). Mam nadzieję, że negatywnie odbije się to na ich kondycji w trakcie sezonu. Mój najbliższy rywal, to jest FC Kolonia, rozegrał dwa spotkania. Jedno wygrali a jedno przegrali.

Zostałem poproszony, przez redaktora największego magazynu piłkarskiego w Niemczech, o wytypowanie wyników na zakończenie sezonu. Stwierdziłem, że rozgrywki ligowe wygra Bayern Monachium. Zaraz za nim posadziłem Borussię Dortmund a na trzecim miejscu Bayer Leverkusen. Siebie natomiast na słusznej szóstej pozycji.

Wreszcie rozpoczyna się sezon ligowy. W pierwszej kolejce zmierzę się z FC Kolonia, natomiast meczem kolejki ogłoszony został pojedynek między Bayernem Monachium a Borussią M'Gladbach.

FC Kolonia vs VfL Wolfsburg

Postanowiłem wystawić taki sam skład jak w poprzednim meczu. Moja taktyka sprawdziła się w meczach towarzyskich tak więc nic w niej nie zmieniałem. Bohater meczu z Chelsea, Patrick Helmes, nie wyjdzie w pierwszym składzie. Jego zadaniem w tym sezonie będzie dokonywanie cudów w drugiej połowie spotkania tak jak uczynił to w poprzednim meczu.

0: Rozpoczęcie meczu.
    1: Klich podcina swojego rodaka, Sławomira Peszko. Żółta kartka.
    10: Podolski dochodzi do piłki, strzela. Bengalio piąstkuje piłkę.
    20: Wolfsburg rozgrywa piłkę w środku pola...
    32: Mandżukić otrzymuje piłkę od Kallstroma... słupek!
    37: Kyrgiakos fauluje Podolskiego i sędzia wyjmuje żółty kartonik.
    45+1: Mandżukić wykłada piłkę Klichowi ale ten nie potrafi trafić w światło bramki.

Słabo, słabo i jeszcze raz słabo. Postanowiłem wprowadzić Helmesa z ławki rezerwowych. Oby poskutkowało.

46: Rozpoczęcie drugiej połowy.
    58: Ochs, Orozco teraz Kallstrom, piękna wymiana w środku pola. Helmes do Klicha... ach bramkarz wybija na rzut rożny.
    79: Russ przejmuje piłkę w środku boiska i nłyskawicznie podaje do Orozco. Ten wystawia Helmesowi i gol!
    80: Kallstrom popycha przeciwnika. Zółta kartka za nieprzepisowe zachowanie, mogło być gorzej.
    83: Helmes strzela i gol! Niestety chorągiewka sedziego liniowego w górze.
    90: Koniec meczu. Wolfsburg zgarnia 3 punkty.

Helmes znowu "ratuje" zespół co prawda nie tak okazale jak przeciwko Chelsea ale wygrana to wygrana.

Ze wszystkich zawodników grających w dzisiejszym spotkaniu, najwyżej ocenieni zostali bramkarze. Obaj na 6. Faktycznie bronili bardzo dobrze ale nie było aż tylu okazji bramkowych by wystawić im najwyższe noty. Moim zdaniem zagrali na mocne pięć.

4. D.2

D.2 User

Odcinek 4 (1) - Jeszcze Polska...

Po niesamowitym zwycięstwie, jakie to odniosłem nad Chelsea, zostałem zaproszony przez prezesa Polskiego Związku Piłki Nożnej, Pana Grzegorza Lato na rozmowę. Jak się okazało, był on zachwycony mną i moimi wynikami z drużyną VfL Wolfsburg. Poprosił mnie bym poprowadził polską reprezentację narodową. Oczywiście jeśli znajdę czas.

Piłkarz których postanowiłem powołać to:

Bramkarze: Artur Boruc, Wojciech Szczęsny, Krzysztof Kotorowski

Obrońcy: Jakub Wawrzyniak, Krzysztof Król, Piotr Kieruzel, Tomasz Jodłowiec, Maciej Sadlok, Jakub Rzeźniczak, Łukasz Piszczek

Pomocnicy: Radosław Sobolewski, Adam Matuschyk, Sebastian Mila, Ludovic Obraniak, Łukasz Trałka, Grzegorz Krychowiak, Patryk Małecki, Sławomir Peszko, Bartosz Salamon, Maciej Rybus, Jakub Błaszczykowski

Napastnicy: Michał Kucharczyk, Robert Lewandowski

Postanowiłem rozciągnąć grę na skrzydła by jak najlepiej wykorzystać umiejętności Obraniaka i Błaszczykowskiego.
    Dokonałem rotacji w składzie obrony i powołałem takich piłkarzy jak Król czy Sadlok. Również stare grzechy zostały wybaczone Arturowi Borucowi. W środku pola zagrają Trałka i Krychowiak a obronę wspierać będzie Matuschyk. Główną siłą ofensywną Polski został Robert Lewandowski.

Jeśli chodzi o taktykę to zdecydowałem się na zupełnie odmienną niż ta, którą zastosowałem w VfL Wolfsburg. Będziemy grać skrzydłami, wykonując długie podania wycelowane w luki w obronie przeciwnika. Jako rozgrywającego ustawiłem Krychowiaka. Ten młody piłkarz jest naprawdę dobry. Śmiało mogę stwierdzić, że za parę lat przewyższy Kima Kallstroma.
    Jako, że Polacy nie są zbyt wytrzymali to postanowiłem cofnąć obronę. Dobra gra głową Tomasza Jodłowca z pewnością pomoże nam w nadchodzących spotkaniach.

Po co jednak reprezentacja, która nie reprezentuje swojego kraju. Wysłałem zaproszenie na mecz towarzyski do Irlandzkiego ZPN'u. Szybko otrzymałem potwierdzenie i już w następnym tygodniu w Warszawie odbył się pierwszy mecz biało-czerwonych pod moim prowadzeniem.

POLSKA - IRLANDIA (Mecz towarzyski)

2: Król fauluje Kellyego. Zółta kartka.
    8: Kelly podcina Obraniaka. Żółta kartka.
    10: Obraniak dośrodkowuje... Given w pięknym stylu łapie
    12: Lewandowski zauważył nie pilnowanego Obraniaka i posyła w jego kierunku długie podanie. Obraniak sam na sam... Given lepszy.
    14: Lewandoski! Ajajaj! Tak blisko!
    22: Trałka na wolne pole do Lewandowskiego... Gooool!
    27: Jak do tej pory Polacy nie wpuszczają Irlandczyków na swoją połowę.
    32: Lewandowski wybija piłkę z własnego pola karnego... Błaszczykowski przechwycił, dośrodkowuje. Trałka! Ahh...
    40: Carian Clark wślizgiem, uderzył w Błaszczykowskiego! To było niebezpieczne. Żółta kartka.
    42: Trałka przetrzymuje piłkę na 25 metrze... w pole karne wbiegł Matuschyk... do niego zagranie... Gol!
    45: Koniec pierwszej połowy.

Bardzo dobra pierwsza połowa. Jako, że to mecz towarzyski postanowiłem wprowadzić kilku zawodników z ławki.

47: Duff z lewej strony, dośrodkowuje. Stokes głową ale Szczęsny bez problemu łapie piłkę.
    56: Obraniak przerzuca na prawą do Błaszczykowskiego ten dośrodkowuje. O'Shea zbija piłkę z nogi Krychowiaka
    67: ... dalekie podanie do Obraniaka. Obraniak równolegle ustawiony do Krychowiaka, do niego podaje. Gol!
    72: Cóż za błąd obrony! Olbrzymia, nie pilnowana dziura, którą wykorzystuje Rybus. Krychowiak z Obraniakiem bawią się bramkarzem. Gol.
    82: Sobolewski faulowany w polu karnym! Jedenastka!
    82: Do piłki podchodzi Ludovic Obraniak. Strzela w prawy dolny róg, Given wybija! Niesamowite!
    90: Sędzia gwiżdże po raz ostatni.

Fantastyczny mecz reprezentacji. Zwycięstwo nad potencjalnie lepszą drużyną na pewno doda otuchy przed poważniejszymi rozgrywkami.

Aż trzech polskich piłkarzy zostało ocenionych na szóstkę. Jestem pewien, że na Euro moje Orły spiszą się znakomicie i wyjdą z grupy. A kto wie, może nawet załapią się na podium. Jednak do Mistrzostw Europy jeszcze dużo czasu. Postaram się go wykorzystać na dopracowanie taktyki oraz rozegranie kilku spotkań. W planach mam Szwecję albo jakąś drużynę z Ameryki Południowej.

5. D.2

D.2 User

Odcinek 5 - tytuł

Niestety Niko Kranjcar po dwóch tygodniach negocjacji odmówił podpisania kontraktu. Jego zdaniem 3 200 000 euro to za mało jak dla piłkarza jego pokroju. Przypomnę, że w jego obecnym klubie zarabia "tylko" 2 600 000 euro rocznie. Niestety zarząd nie pozwoliłby mi na zaoferowanie wyższego wynagrodzenia. Postanowiłem więc poszukać wzmocnień gdzie indziej i za 3,2 mln ściągnąłem młodego tureckiego piłkarza Emre Colaka.

Nie tylko ja korzystam z okna transferowego. Manchester United wydobył z Tottenhamu wspaniałego ofensywnego pomocnika jakim jest Rafael van der Vaart. W tym celu wyłożył aż 28,5 miliona euro, co stanowi jak na razie rekord tego okna transferowego.

Rozpoczyna się druga kolejka spotkań tego sezonu ligowego. Niestety już teraz przyjdzie mi się zmierzyć z najsilniejszą drużyną Bundesligi. Bayern Monachium, którego skład uzyskał 901 punktów (chodzi łączną siłę pierwszego składu) wyprzedza Borussię Dortmund o 60 punktów. Ja tychże punktów uzyskałem 744.

Bayern Monachium vs Vfl Wolfsburg

Wystawiam mój najsilniejszy skład. Kima Kllstroma przesunąłem na pozycję ofensywnego pomocnika a na środek dałem Jo Cheol Koo'a. Z Bayernem nie ma żartów.

15: Ribery prawą stroną. Dośrodkowuje ale Bengalio przechwycił piłkę.
    23: Thomas Muller w polu karnym, podaje do Gomeza. Gol.
    28: Toni Kroos fauluje Kallstroma. Żółta kartka.
    35: Gomez sam na sam z bramkarzem. Poprzeczka!

Wprowadzam Helmesa, mam nadzieję, że czynienie cudów to jego hobby.

46: Sędzia rozpoczyna drugą połowę.
    54: Gomes przed polem karnym... strzela! Bengalio łapie.
    60: Boateng fauluje Helmesa. Żółta kartka.
    60: Hiltzsperger przymierza się do wykonania rzutu wolnego. Poprzeczka!
    66: Helmes biegnie z piłką. Niskie podanie w pole karne. Kallstrom minął się z piłką!
    72: Madlung fauluje Gomesa na 25 metrze.
    80: Trasch podaje do Helmesa w pole karne. Goool!
    84: Kroos fauluje Helmesa! To jego druga żółta kartka! Wylatuje z boiska!
    90+4: Helmes biegnie z piłką. Strzela! Goool! Wolfsburg prowadzi!

Helmes, Helmes, Helmes. Wprost wspaniale. Zwycięstwo w najtrudniejszym meczu w tym sezonie.

Czerwona kartka dla Toniego Kroosa baaardzo ułatwiła sprawę. Schweinsteiger sam nie dał rady pilnować całego boiska co zaowocowało bramką. Bardzo dobrym posunięciem było wprowadzenie Hasana Salihamidzica i Christiana Trascha. Obaj asystowali przy golach Patricka Helmesa. Helmes mimo, że ani razu nie wyszedł w podstawowej jedenastce to ma na swoim koncie największą liczbę goli w lidze. Niestety załapał kontuzję i nie zagra w meczu z Borussią M'Gladbach.

6. D.2

D.2 User

Odcinek 6 - kiedyś powymyślam im tytuły

Rozpoczyna się kolejna kolejka spotkań ligowych. Dziś moim przeciwnikiem będzie Borussia Mochengladbach. Zespół raczej z dolnej części tabeli, jednak posiada jednego wyraźnie wybijającego się zawodnika. Marco Reus to młody geniusz i sądzę, że w następnym oknie transferowym opuści macierzysty klub.

Skład nie zaskakuje. Na ławce zabrakło kontuzjowanego Patricka Helmesa. W zamian za niego posadziłem Srdjana Lakica. Prawy obrońca, Patrick Ochs wydaje się być coraz bardziej przemęczony. Na następne spotkania będę musiał powołać kogoś z rezerw. Objawy przemęczenia przejawiał również Marcel Schafer, którego zmienił Hrvoje Cale.

Borussia M'Gladbach vs VfL Wolfsburg

6: Hrvoje Cale fauluje Thorbena Marxa. Żółta kartka.
    10: Camargo dośrodkowuje wprost na głowę Dante. Gol, Bengalio nawet się nie ruszył.
    15: Sabri Sarioglu podaje między obrońców do Otsu. Gol. Borussia prowadzi dwa do zera.
    34: Madlung daleko do Mandżukića. Strzał, słupek! Gra od bramki.
    45: Patrick Ochs fauluje Reusa. Żółta kartka.
    45: Sędzia kończy pierwszą połowę.

Fatalnie. Borussia w ciągu 5 minut przeprowadziła dwie akcje zakończone bramkami. W dodatku przeprowadza akcje skrzydłami, które u mnie są całkiem puste.

46: Rozpoczyna się druga połowa.
    52: Lakić przeprowadza samotny rajd przez połowę boiska. Mija obrońców, gol!
    67: Emre Colak do Lakića, strzał. Bramkarz wybija na rzut rożny.
    67: Rzut rożny dla Wolfsburgu. Salihamidzic dośrodkowuje, Colak głową, poprzeczka!
    86: Marco Reus fauluje Lakića. Żółta kartka.
    90: Ostatni gwizdek kończy mecz.

Trochę szkoda ale każdemu zdarza się przegrać. Mario Mandżukić gra słabo w tym sezonie. Postaram się przeanalizować taktykę i w razie czego ją poprawić. Może dodam kolejnego napastnika?

Moja pierwsza porażka. Szkoda, że z tak słabym przeciwnikiem. Na boisku najlepiej spisał się Dante, który uczestniczył w prawie każdej akcji swojej drużyny. Dostał on ocenę 5. Taką samą ocenę dostali Srdjan Lakić i Marco Russ. Ciekawi mnie jak potoczyłoby się to spotkanie gdyby Patrick Helmes nie był kontuzjowany.

Po trzeciej kolejce VfL Wolfsburg znajduje się na piątej pozycji. Liderem w tabeli jest Schalke a z nim Borussia Dortmund. Oba zespoły mają siedem punktów. Najsilniejsza drużyna, Bayern Monachium spadł z 12 na 15 miejsce i zbliża się do strefy spadkowej, w której obecnie znajdują się FSV Mainz oraz FC Nuremberg.

Co do rozgrywającego reprezentacji Polski, to Krychowiak nadaje się najbardziej ze wszystkich powołanych. Na czerwono zaznaczyłem te umiejętności, których potrzebuje rozgrywający. Screen zrobiony zaraz po meczu z Irlandią.

7. D.2

D.2 User

Odcinek 7 - tytuł

Nadszedł czas by rozegrać czwartą serię spotkań w tym sezonie. Tym razem zmierzę się z SC Freiburg. Drużyna ta obecnie zajmuje 13 miejsce w tabeli i z pewnością na koniec sezonu jej sytuacja wyglądać będzie podobnie. Meczem kolejki okrzyknięto starcie między Beyerem Leverkusen a Borussią Dortmund. Oba zespoły znajdują się obecnie w pierwszej piątce. Pierwsze miejsce od dwóch kolejek okupuje Schalke.

Wielu moich piłkarzy skarżyło się na przemęczenie (Ochs, Schafer, Klich, Josue oraz Mandżukić), więc musiałem zasięgnąć piłkarzy spoza osiemnastki meczowej. Baa! By wystawić sensownego prawego obrońcę, przesunąłem Michela Schulza z rezerw do pierwszego składu. W następnym oknie transferowym będę musiał pomyśleć o wzmocnieniu tej pozycji.

SC Freiburg vs VfL Wolfsburg

10: Helmes biegnie z piłką, mija obrońców. Jest już na jedenastym metrze! Baumann broni.
    17: Makiadi podaje do Cisse. Bengalio bez problemu łapie lekki strzał.
    19: Kim Kallstrom podaje do Helmesa. Strzał i gol.
    42: Cisse strzela, poprzeczka! Madlung wybija.
    44: Krmas fauluje Helmesa. Żółta kartka.
    45: Koniec pierwszej części.

Niezła pierwsza połowa, Helmes udowadnia swoją klasę i strzela pięknego gola.

46: Sędzia rozpoczyna drugą połowę.
    47: Colak do Helmesa. Strzał! Baumann wybija na rzut rożny.
    59: Christian Lell fauluje Helmesa w polu karnym! Jedenastka!
    59: Kim Kallstrom podchodzi do piłki. Płasko po ziemi w sam środek. Gol.
    82: ...Lakić z pierwszej piłki. Tylko rzut rożny.
    90: Lakić otrzymuje długie podanie. Strzela ale Baumann łapie.
    90+3: Sędzia kończy to spotkanie.

Bengalio bronił w tym meczu wyśmienicie, tak jak i jego rywal w bramce Freiburga. Zdecydowanie więcej sytuacji do obrony miał jednak ten drugi co zaowocowało najwyższą możliwą oceną. Wolfsburg w czterech meczach zdobył 9 punktów i zajmuje obecnie trzecie miejsce.

Ostatni tydzień transferowy przyniósł ze sobą kilka ciekawych tansakcji. Newcastle United kupiło Barosa z tureckiego Galatasaray a Bayer sprzedał swojego bramkarza do Schalke. 31-letni weteran Seydou Keita powędrował z FC Barcelony do Arsenalu za 4,8 miliona euro.

Na koniec okna transferowego Kicker opublikował zestawienie Stu Najdroższych Piłkarzy na Świecie. Pierwsze miejsce należy do Lionela Messi. Ten pochodzący z Argentyny napastnik FC Barcelony wyceniony został na blisko 113 milionów euro. To więcej niż wartość całego mojego składu. W rankingu nie znalazł się żaden piłkarz VfL Wolfsburg.

8. D.2

D.2 User

Odcinek 8 - tytuł jego tutaj będzie

Sportowy magazyn "Kicker" opublikował listę najważniejszych transferów tego okna w Bundeslidze. Na pierwszym miejscu znalazł się Manuel Neuer, który został kupiony przez Bayern Monachium od Schalke 04. Ten młody bramkarz (biorąc pod uwagę, że bramkarze szczyt umiejętności zyskują w wieku 28-32 lat) już teraz stawiany jest obok takich gwiazd jak Iker Casillas, Gianluigi Buffon czy Maarten Stekelenburg. Drugie miejsce należy do Andre Schurrle (FSV Mainz -> Bayer Leverkusen) a trzecie do Kevina Kuranyia (FK Dinamo Moskwa -> Borussia Dortmund)

W tym samym numerze Kicker wydał zestawienie 25 najbardziej rozrzutnych klubów świata. Pierwsze miejsce zajął, jak nie trudno się domyśleć, Manchester City. The Citizens wydali aż 117,64(!) milionów Euro, kupując 10 zawodników. Dla porównania VfL Wolfsburg, który uplasował się na 22 pozycji, wydał 35,65 miliona na 16 piłkarzy. Niewiele mniej niż City, bo 110 milionów, wydał drugi zespół z Manchesteru. Na trzecim miejscu znalazło się Chelsea Londyn. Ci wydali "tylko" 82 miliony.

Rozpoczyna się piąta kolejka Bundesligi. VfL Wolfsburg kontra Schalke 04 to z pewnością mecz tygodnia. Mimo, że w tabeli jestem miejsce wyżej niż mój dzisiejszy rywal to on właśnie jest faworytem.

Ponieważ Ochs nadal jest mocno przemęczony, to na prawej obronie wystąpi, powołany z rezerw, Michael Schulze.
    Dodatkowo w wyjściowej jedenastce z tego samego powodu zabraknie Mandżukića, Kallstroma, Kyrgiakosa oraz Hiltzspergera.

VfL Wolfsburg vs Schalke 04

0: Rozpoczęcie pierwszej połowy.
    19: Farfan dośrodkowuje z rzutu rożnego. Bengalio łatwo łapie piłkę.
    34: Jurado podaje do Huntelaara. Słupek!
    35: Cale dośrodkowuje do Lakća. Gol
    43: Cale nisko podaje w pole karne. Niezłe zamieszanie! Koo strzela daleko obok bramki.
    45: Przerwa.

Bardzo ładnie. Prowadzimy nad silniejszym rywalem i to on musi gonić by ugrać coś w tym meczu.

46: Początek drugiej połowy.
    48: Colak faulowany przez Peera Kluge. Żółta kartka.
    51: Raul posyła główką piłkę w pole karne. Farfan strzela ale obok bramki.
    65: Khalenberg fauluje Jurado. Żółta kartka.
    65: Farfan kłóci się z arbitrem. Żółta kartka.
    69: Emre Colak przelobowuje bramkarza. Dwa do zera.
    90: Sędzia gwiżdże po raz ostatni.

Victoria! Tym sposobem utrzymuję się na trzeciej pozycji a Schalke spada na szóstą.

Mimo dwóch bramek mecz był raczej nudny. Piątki zaliczyli Bengalio, cała obrona + defensywny pomocnik oraz Srdjan Lakić i Kim Kallstrom. Ten ostatni wszedł w drugiej połowie. [Nadal nie rozumniem systemu rozmów motywacyjnych (o czym można będzie się przekonać w następnym odcinku) więc zawsze mówię "Dajcie z siebie wszystko co w Was najlepsze" - odziwo działa]

9. D.2

D.2 User

Odcinek 9 - tytuł

Podczas szóstego meczu ligowego zmierzymy się z obecnym liderem Bundesligi, TSG 1899 Hoffenheim. Zespół ten gra niezwykle dobrze w tym sezonie i do tej pory zgromadził 12 punktów. Z drugiej strony mój zespół również spisuje się bardzo dobrze. Zajmuje drugie miejsce posiadając taką samą liczbę punktów.

W wyjściowym składzie, po dość długiej przerwie, znalazł się Kim Kallstrom. Z przemęczeniem zmagał się również lewy obrońca Marcel Schafer. Obaj będą z pewnością fantastycznym wzmocnieniem w czasie meczu. Mimo to drużyna nie jest w stanie wystawić najmocniejszego składu.

TSG 1899 Hoffenheim vs VfL Wolfsburg

2: Salihić z rzutu rożnego wprost na głowę Babela. Gol.
    18: Paniel Mlapa strzela, wprost w bramkarza.
    32: Josue popełnia błąd i Ferminio pakuje piłkę w bramkę.
    40: Kim Kallstrom strzela z 19 metra ale obok bramki.
    45: Przerwa.

Jak to możliwe! Z pewnością to nie wina taktyki. Czyżby moja przemowa nie zadziałała?

56: Mlapa kieruje piłkę do bramki VfL po zagraniu Salihovića.
    68: Kim Kallstrom dośrodkowuje ale Edson Braafheid wybija piłkę.
    74: Musona faulowany przez Madlunga. Żółta kartka.
    90: Koniec spotkania.

...

Fatalne spotkanie w wykonaniu Wolfsburga.Przebrana zero do trzech z pewnością nie wpłynie dobrze na morale mojego zespołu. Muszę się jeszcze nauczyć jak działa system przemowy. Moi piłkarze otrzymali bardzo słabe noty, jedynie Bengalio oceniony został na pięć.

Po sześciu meczach VfL Wolfsburg z dorobkiem 12 punktów zajmuje trzecie miejsce zaraz po Borussi Dortmund i TSG 1899 Hoffenheim. "Faworyci" do tytułu, to jest Bayern Monachium znajduje się dopiero na trzynastej pozycji. Nie najlepiej pokazał się również Bayer Leverkusen (miejsce siódme). W strefie spadkowej znalazły się FSV Mainz 05, FC Nuremberg oraz FC Kaiserslautern.

10. D.2

D.2 User

Odcinek 10

I po raz kolejny zmierzą się niemieckie zespoły w zmaganiach Bundesligi. Ty razem przeciwnikiem VfL będzie FC K'Lautern. Zespół ten zgodnie z przewidywaniami jest na samym dole tabeli (18/20). Najciekawszym meczem kolejki będzie starcie Bayernem Monachium a Bayerem Leverkusen. Oba zespoły nie spisują się w tym sezonie najlepiej.

Pierwszy raz od początku sezonu, jestem w stanie wystawić najsilniejszy skład. Szkoda tylko, że teraz a nie w następnym tygodniu gdy moim przeciwnikiem będzie Bayer Leverkusen.

VfL Wolfsburg vs FC K'Lautern

0: Rozpoczęcie spotkania.
    2: Tiffert uderza z 16 metrów ale ponad bramkę.
    15: Kim Kallstrom niepilnowany uderza piłkę z czterech metrów ale nie trafia.
    22: Ochs dośrodkowuje w pole karne ale Kim Kallstrom nie jest w stanie go wykorzystać.
    23: Znakomity kontratak i Itay Sechter trafia do bramki.
    44: Sechter próbuje wymusić rzut karny. Żółta kartka.

48: Klich trafia do bramki jednak gol nie będzie uznany. Był spalony.
    51: Florian Dick popycha Mandżukića. Żółta kartka.
    60: Cale dośrodkowuje... Mandżukić zbija piłkę do bramki.
    68: Rzut rożny dla K'Lautern. Bugera dośrodkowuje ale Madlung wybija piłkę.
    80: Florian Dick fauluje Josue! To jego druga żółta kartka!
    87: Thomas Kahlenberg podaje do Helmesa. Dwa do zera! Helmes znów pokazuje klasę!
    90: Koniec spotkania.

Mimo przegrywania w pierwszej połowie udało się pokonać przeciwnika. Wielki wkład w zwycięstwo miał znów Patrick Helmes. Gola zdobył również Mario Mandżukić, który ze względu na stan zdrowia nie grał przez kilka ostatnich kolejek i na swoim koncie ma tylko dwie bramki.

Mimo czerwonej kartki, najlepszym graczem FC K'Lautern w tym meczu wybrany został Florian Dick. Moja przemowa wreszcie zadziałała. Najciekawszą rzeczą w tym meczu jest asysta bramkarza przy golu Itaya Shechtera.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie