Polak Polakowi trawę by ukradł. Polska AAR 1936

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez ogame, 14 Maj 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. ogame

ogame Guest

10 km na płn. od Obornik Wlkp.

Witold Kardecki (W.K.)
    - Idealne miejsce pod gospodarstwa!
    Marek Wagrowski (M.W.)
    - Zgadzam się z tobą Witku ale czy nie uważasz że budowanie chałup tutaj jest sensowne???
    W.K. - Dlaczego nie?!
    M.W. - Hym daleko do Poznania. Oborniki i Rogoźno też blisko nie są. Uważam że tylko nadanie im gospodarstw razem z narzędziami będzie stosownym rozwiązaniem.
    W.K. - Marku. Z chęcią bym tym ludziom i to z niewielką opłatą udostępnił ale nie znasz naszego budżetu?? Wszystko idzie na ten genialny pomysł Kwiatkowskiego a my mamy tyle co sami zbierzemy... Nie zapominaj że jesteśmy z Wielkopolski a Piłsudski za nami nie przepadał...
    M.W. - Niestety wiem...echh ten Piłsudski bohater odrodzonej Polski...tfuuu a niech skonam a jego czcić nie będę...
    W.K.- I ja się z tobą godzę...ale nie naszym zadaniem jest obgadywanie pustych urzędników, a wymierzenie działek pod nowe gospodarstwa.
    M.W. - racja im szybciej skończymy to i szybciej je sprzedamy.

Poznań Stolica Wielkopolski

Adam Dibertich (A.D.)
    - Pełne nazwisko?
    Antonii Gawlik ( A.G.)
    - Antonii Gawlik.
    A.D.- Miejsce urodzenia?
    A.G. - Limanowa. Zabór Austriacki, Galicja.
    A.D. - A więc Małopolanin. Hymmm Co Pana skusiło do kupna gospodarki w Wielkopolsce??
    A.G. - Dużo by opowiadać. Uważam że mi i mojej rodzinie będzie tu dobrze żyło i gospodarzyły <uśmiech>
    A.D. - Też mam taką nadzieje <uśmiech> A wiec nic mi nie pozostaje jak poprosić Pana o podpis po wnioskiem o nadanie ziemi.
    A.G. - Proszę.
    A.D. - Dziękuje. Proszę się jutro zgłosić o tej samej porze. Rozprawimy o ulokowaniu Pana Gospodarstwa.
    A.G. - Dobrze. W takim razie do widzenia.
    A.D. - Do widzenia

Ps. Na dzisiaj to wszystko. Zaczynam dopiero ten AAR. Jutro postaram się coś zagrać a jeżeli nie to pojawią się tutaj kolejne dialogi wymienionych bohaterów.

Ps. 2 AAR będzie miał kierunek raczej zły w stosunku do Piłsudskiego i piłsudczyków. Jeżeli to będzie wam przeszkadzać proszę go ominąć :)

Polak Polakowi trawę by ukradł. Polska AAR 1936

---------- Post dodany 22:32 ---------- Poprzedni post dodano o 22:09 ----------

Opis poszczególnych postaci:
    Witold Kardecki - Ekonomista i matematyk. Pracownik Banku Poznańskiego odpowiedzialny za wydzielanie działek na terenie powiatu Obornickiego.
    ur. 1878 r. w Rogoźnie. Powstaniec Wielkopolski. Oficer rezerwy w stopniu porucznika. Przydział do Poznańskiej Brygady ON.

Marek Wagrowski - ur. 1888 w Wilnie. Działacz niepodległościowy. od 1907 roku w Poznaniu. Walczył w Armi Niemieckiej przeciw 2 Armii Rosyjskiej Generała von Rennenkampfa. Od stycznia 1918 w Polnische Wehrmacht. Powstaniec Wielkopolski. Do końca powstania w stopniu sierżanta. Zaciekły wróg Piłsudskiego po tym jak jego ojciec Józef został rozstrzelany podczas przewrotu majowego za rzekomą próbę zamachu na marszałka. od 1920 w Banku Poznańskim jako administrator ziemi Obornickiej.

Antonii Gawlik - ur. 1887 w Limanowej. Gospodarz i żołnierz armii austriackiej. Walczył z Rosjanami i Francuzami. Ożeniony z Antoniną (ur. 1899) z d. Król. Razem ze żoną sprzedał swoją część gospodarki po teściu i osiedlił się w Wielkopolsce.(Mój pradziadek :) )

Adam Dibertich - Brak szczegółowych danych. Prawdopodobnie urodzony w Frankfurcie nad Odrą. Ojciec niemiec matka polka z d. Grabska. Powstaniec Wlkp. Walczył w stopniu Pułkownika. Od 1920 w stanie rezerwy. Współwłaściciel (razem z Tadeuszem Van Der Pepingiem Banku Poznańskiego) od 1927.

2. ogame

ogame Guest

Dziękuje za komentarze. To jest mój pierwszy AAR więc wszystkie formy krytyki będę przyjmował z pokorą:)

Co do Piłsudskiego to chodzi mi o to że Polska nie będzie w tym AARarze przedstawiona w tylko pozytywnym świetle. Oczywiście niektóre dokonania piłsudczyków będą wymieniane, ale jak coś im nie wyjdzie będzie od razu krytykowane przez moich bohaterów.

---------- Post dodany 17:25 ---------- Poprzedni post dodano o 13:34 ----------

Odcinek I - Hej kto Polak do łopaty!!!

Polska na 1 Stycznia 1936
    Jak widać granica między dwoma imperiami. ​

Styczeń 1936 roku. Warszawa. Sejm.
    Marian Zyndram- Kosciałkowski (M.Z.K.)
    - Bracia posłowie. Jak wiecie światowy kryzys dobiega końca. Świat, Europa, Polska powili otrząsuje się z czasu rozpaczy. Wielu z naszych rodaków straciło prace, dom, rodzinę, niekiedy i nawet wolność. Każdego z nas osobno czy razem uderzył ten kryzys. Staliśmy jak otumanieni czekając na reakcje krajów z zachodu. Przeprowadziliśmy wiele prób ratunku Polskiej gospodarki na styl europejski. Niestety mimo początkowych sukcesów na dłuższą metę kolejne projekty upadały, a niezadowolenie z wykonywanej przez nas pracy rosło. Dlatego uważam ze jako premier odrodzonej Rzeczpospolitej z woli ludu taka sytuacja powtórzyć się nie ma prawa. Razem z prezydentem uznaliśmy ze konieczne dla Polski będą zmiany w rządzie żeby przygotować nasz kraj na niespodziewane przykre niespodzianki. Dzisiaj uroczyście zaprzysięgnę nowych ministrów na swoje stanowiska. Mam nadziej że dobrałem idealnych ludzi. Ku chwale ojczyzny!
    Posłowie partii rządzącej - KU CHWALE!!!
    Posłowie opozycji - Ku zatraceniu...

Rząd przed zmianami.

I po przeprowadzonej rotacji. ​

Parkowo 10 km na płn. od Obornik.
    W.K.- Witaj Marku.
    M.W.- Dzień dobry Panie Witoldzie.
    W.K.- Jak minęła podróż?? Widzę że znowu towarowym dojechałeś. (śmiech)
    M.W. - A niech mi Pan nic nie mówi!!! Tosz to jest niesłychane żeby lokomotywy się co chwila psuły. Pan ma auto nie musi się pan martwić...
    W.K. - trzeba było zdobyć pocztę w Rogoźnie a nie siedzieć gdzieś z tyłu i wyłapywać szkopów (śmiech)
    M.W. - Ma pan racje (uśmiech) ale wtedy szkopom dokopaliśmy !
    W.K. - No...ale teraz Marku do roboty !!
    M.W. - Dla kogo ta działka??
    W.K. - Dla niejakiego Antoniego Gawlika.
    M.W. - Dobrze wiec zróbmy tak żeby jemu się tu dobrze mieszkało!
    W.K. - I to mi się w tobie podoba Marku jak zawsze gotowy do uszczęśliwiania ludzi.

Tworzenie nowych gospodarstwo szło pełną parą. Wielkopolska kwitła!!

Rozpoczęto też badania. Pierwsze fabryki COPu pracowały na potrzeby Polskiego rolnictwa.

A Fabryka Broni w Radomiu miała opracować nowe rodzaje uzbrojenia które do końca roku miały by wywrzeć wpływ na organizacje i sposób walki naszego wojska.

Mimo tak wielkiego wysiłku prace podjęła też stocznia w Gdyni. 2 nowe niszczyciele i Okręt Podwodny, a oprócz tego z braku możliwości w innych fabrykach budowa dział przeciw pancernych...

Polska się odradza. Kryzys kończy. Prace idą pełną parą tylko jak długo ? Nowy rząd nowe nadzieje. Cenzura się zaostrza a opozycja jest szykanowana. Stabilność to chyba obce słowo w słowniku ekipy rządzącej.

Gram na:
    Hearts of Iron: Armagedon
    Poziom trudności: Normalny
    Kraj: Polska
    Okrs gry: 1936 do 1964 (zamierzam dograć do końca ;) )

3. ogame

ogame Guest

Odcinek II – Ku Chwale Ojczyzny!!!

Tomasz Merg ambasador Polski w USA

Tomasz Merg
    Marcus Van Katert

- Panie Van Katert. Ten układ pozwoli naszym państwom osiągnąć same korzyści. Dostaniecie od nas zaopatrzenie na utrzymanie wojska, pieniądze na wypłatę żołdu, stal ropę i energie dla waszego przemysłu. My natomiast oczekujemy szlachetnych kruszców ponieważ bez nich sobie nie poradzimy!

- Oh Panie Tomaszu oferta jest ciekawa, ale nie jestem pewien czy dla naszego kraju tak korzystna jak dla waszego. Muszę razem z
    prezydentem dobrze się nad nią zastanowić, a panu radze uzbroić się w cierpliwość. Proszę nas zrozumieć, jesteśmy krajem który zajmuje 2/3 kontynentu z ogromnymi ilościami surowców. Inne kraje też składają nam oferty musimy się dobrze zastanowić.

- Dobrze więc będę czekał na jaką kolwiek wiadomości.

- Postaramy się dać znać do jutra. A teraz wybaczy Pan ale jestem umówiony.

- Ależ oczywiście. Do widzenia.

- Do widzenia panie...

- Merg. Tomasz Merg

- A tak oczywiście przepraszam.

Następnego dnia rano. Kancelaria ambasadora Polski w USA Tomasza Merga.

- Tu ambasada Polski w USA. W czym mogę służyć.

- Dzień dobry. Z tej strony Marcus Van Katert czy mogę prosić ambasadora?

- Ależ oczywiście. Już łącze.

- Dziękuje.

- Słucham Panie Marcusie.

- Panie Tomaszu mam dla Pana kraju dobra wiadomość. Otóż mój prezydent przystał na pańską ofertę umowy handlowej. Jutro powinien odbyć się pierwszy załadunek naszych materiałów w Bostonie. Czy możemy liczyć na to samo z waszej strony?

- Ależ oczywiście panie Marcusie. Zaraz pośle depesze do Warszawy. Jutro z Gdyni wyruszą transportowce z surowcami.

- To dobrze. Mam nadzieje że wszystko pójdzie jak należy nie chciał bym jakiś nieprzyjemnych niespodzianek.

- Proszę być spokojnym Polska dotrzymuje słowa danego partnerom.

- Wspaniale. W takim razie życzę miłego dnia.

- Dziękuje i nawzajem.

Tomasz Merg odkłada słuchawkę po czym wybiega ze swojego gabinetu krzycząc do sekretarki.

- Gosiu ślij szybko depesze do Warszawy!!

- A co się stało?!

- Mamy ta umowę!!!

W międzyczasie szefowie innych Polskich ambasad pilnie szukali nowych partnerów handlowych. Znaleziono ich we Francji i Wielkiej Brytanii.
    Jednocześnie dwa inne kraje Persja i Peru złożyły naszemu kraju wspaniałe oferty które trzeba było po prostu zaakceptować.

Jedyne co martwiło na razie Polski rząd było słabe działanie wywiadu. Istniały zalążki naszego kontrwywiadu ale nie było odpowiedniego człowieka który mógł by naszą siatką kontrwywiadowczą zarządzać. W tym celu ustawą nr 425 z dnia 7 stycznia za pieniądze z budżetu państwa ściągnięto do Polski Adama Bretorda anglika z polskimi korzeniami. Szybko zreorganizował wywiad i zaczął powoli acz systematycznie rozpracowywać siatki obcych państw. Jego głównymi celami stali się szpiedzy z Niemiec, a wszystko ku chwale ojczyzny!!

Tego samego dnia Polska policja rządowa zatrzymała 2 osoby z opozycyjnej gazety Robotnik. Ich proces za rzekome podważanie legalności Polskich władz rozpocznie się 24 września 1936 roku. Do tego czasu ci dwaj obywatele będą przesłuchiwani w ośrodku specjalnego przeznaczenia „ Berezie Kartuskiej ''

AAR wyczyszczony i zamknięty. W razie chęci kontynuacji, kontaktować się przez PW.

Biedrona

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie