Polska droga ku wolności - 1944 rok.

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Camillo, 4 Maj 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Camillo

Camillo Ten, o Którym mówią Księgi

Światełko w tunelu
    Wprowadzenie

„Hej, kto Polak na bagnety!
    Żyj swobodo, Polsko Żyj!
    Takim hasłem cnej podniety
    Trąbo nasza wrogom grzmij
    Trąbo nasza wrogom grzmij.”

12 kwietnia 1944 r.

To co spotkało Polskę w roku 1939 trudno opisać słowami. Tragedia, groza, smutek, nieludzkość ? Z zachodu atakowali Niemcy, ze wschodu Rosjanie. Kraj został podzielony między dwa ideologicznie wrogie narody. Polska znów stała się areną walk, w której uczestniczyło wiele narodów. Niestety żadni z naszych sojuszników. Jest rok 1944. Polska partyzantka uchodzi za jedną z najbardziej rozbudowanych w Europie. Chwilowa przyjaźń niemiecko-sowiecka zakończyła się równie niespodziewanie, jak rozpoczęła. Chwile tryumfu Wehrmachtu wydają się być przeszłością. Rosjanie, nasi sojusznicy, nieuchronnie zbliżają się do wschodniej granicy. Lecz to nie jest czas radości dla Polaków. Doskonale wiedzą co niesie ze sobą wyzwolenie z pod okupacji niemieckiej przez Armię Czerwoną, po doświadczeniach z 1939 roku. Polacy nie zapomną ciosu zadanego w plecy. Zawsze walczyli sami, walczyli na wielu frontach, lecz giną za Polskę. Nadszedł czas na wyzwolenie niegdyś potężnego Ludu Piastowskiego.

Takimi słowami rozpoczęło się tajne spotkanie dowódców planowanego na maj powstania. Miało ono objąć swym zasięgiem tereny Lubelszczyzny, Małopolski, Mazowsza, Polesia, Lwowa. Było elementem operacji „Burza”. Głównodowodzącymi powstania byli:

płk Kazimierz Tumidajski

płk Antoni Chruściel

ppłk Henryk Krajewski.

Tumidajski:
    Panowie, sprawa jest poważna, przeciągająca się wojna na froncie wschodnim to dla nas czas na wagę złota. Niemcy potrzebują zaangażowania co raz większych sił kosztem zmniejszenia garnizonów na terenie Polski. To dla nas idealny czas żeby uderzyć. Dłuższa zwłoka nie wchodzi w grę.
    Krajewski: Ze swojej strony mogę ogłosić pełną gotowość. Stan osobowy 30 i 31 Dywizji Piechoty jest niemal całkowity. Jednakże amunicji wystarczy tylko na 2, góra 3 tygodnie walki. Na wyposażeniu mamy głownie zdobyczne karabiny MP40 i Mauser oraz M1A1 Thompson i karabiny „STEN” ze zrzutów, a także produkcji polskiej karabiny „Błyskawica”. O karabinach snajperskich, czy sprzęcie ciężkim możemy pomarzyć.

31 DP Wojska Polskiego podczas przeglądu w przededniu powstania

Chruściel:
    Ja jestem przeciwny powstaniu. Nie jesteśmy jeszcze gotowi, należy czekać na kolejne zrzuty i maksymalnie dozbroić nasze armie. Ogółem w rejonie ogarniętym powstaniem możemy liczyć na około 10 oddziałów piechoty oraz 5 oddziałów milicji, utrzymamy się maksymalnie 2 – 3 tygodnie, zanim Szkopy nie sprowadzą posiłków !

T:Panowie, spokojnie brytyjska flota ekspedycyjna wraz z polskim niszczycielem „ORP Błyskawica”, „ORP Burza” i okrętem podwodnym „ORP Sokół” będzie stanowiła ochronę dla konwoju płynącego do Polski, dlatego konieczne jest przejęcie rejonu Gdańska, bądź Kołobrzegu. Jedyny problem mogą stanowić siły powietrzne. Według Londynu, bez zezwolenia Stalina na użycie lotnisk niemożliwe będzie opanowanie polskiej przestrzeni lotniczej. Niemniej oprócz wyposażenia z Wielkiej Brytanii płyną do nas 3 Dywizje Piechoty i 1 Dywizja Pancerna. Uwierzycie w to ? Dlatego rozpoczęcie powstania jest n i e u n i k n i o n e, jeśli nie chcemy narazić naszych wojsk koalicyjnych na niemieckie powitanie. Wszyscy wiemy, jak to by się skończyło.

ORP Burza

ORP Sokół

ORP Błyskawica

Konwój Północnoatlantycki, w skład którego wchodziła Brytyjska flota ekspedycyjna

Ch: Skoro tak sprawę przedstawiasz panie pułkowniku, jeśli też taka jest wola Londynu… pozostaje nam czekać na ostateczny rozkaz. I jeszcze jedno… pokażmy tym dupkom zza Maginota, co to znaczy walczyć.

K: Nic dodać, nic ująć. Mam nadzieje, że ta krew nie zostanie przelana na daremno. Czy pragnienie skrawka ziemi to grzech… ?

T: Panie podpułkowniku, proszę się nie rozczulać i marzenia pozostawić sobie na czas, w którym odzyskamy niepodległość. My tu gadu-gadu, a wróg nie śpi. Pora opuścić to miejsce.

W tym samym czasie były produkowane
    polskie plakaty propagandowe. Miały zostać rozwieszone
    w przeciągu 3 dni od powstania.

Koniec na dzisiaj. AAR pisany, gdyż... chyba tak podzialal na mnie 3. Maja. A tak powaznie, to po prostu pewien splot okolicznosci natchnal mnie. Jest to AAR czesciowo fikcyjny, wiec rozumiem, ze nie kazdemu sie spodoba. Postanowilem rozpoczac od 1944, gdyz praktycznie nie ma takich AARow, a zwlaszcza Polska. Jak to sie potoczy dalej, zobaczymy ;) Poza tym dawno nie udzielalem sie w zyciu eufi, wiec pora to nadrobic. Co do czestotliwosci i dlugosci odcinkow, musze sie zastanowic. Mam nadzieje, ze nie strace szybko weny, ani mi gra nie zwariuje ;) Mozecie trzymac za mnie kciuki, a co do spraw technicznych, podam przy 1 odcinku. Scenariusz pisany od 0, wszystko sie moze zdarzyc ...

Link z obrazkiem do serwera zawierającego treści uważane przez oprogramowanie szkodliwe skasowany.

Raf

2. Camillo

Rozdział 1
    Operacja Kapitol cz.1

...czy widzisz te gruzy na szczycie?
    Tam wróg twój się kryje jak szczur!
    Musicie, musicie, musicie!
    Za kark wziąć i strącić go z chmur!
    I poszli szaleni, zażarci,
    I poszli zabijać i mścić,
    I poszli jak zawsze uparci,
    Jak zawsze za honor się bić...

Reichstag, Berlin 09:00:03

Himmler: Mein Führer, wir haben Problem !
    Hitler: Was hast du wieder Himmler gemacht ? Probleme mit Jude ?
    Himmler: Nein, mein Führer… Polnische schweine !
    Hitler: Do rzeczy !
    Himmler: Teraz wszystko zaczyna się układać w logiczną całość. Flota płynąca na Bałtyk, przy narażeniu się na nasz atak, polskie plakaty propagandowe, wzmożone bombardowania Niemiec wschodnich… to wszystko było tylko w celu przygotowania. Polacy wszczeli bunt. Sprawa jest bardziej skomplikowana, bo po zajęciu Lwowa przez Sovietów oraz centralnej Polski przez Polakow, nasze wojska zostana odcięte od zaopatrzenia !
    Hitler: Jaki w tym problem Heinrich, na Bałtyku pływa wyłącznie nasza flota. Bez obaw, na razie wspomożemy się konwojami, a później jak załatwimy problem Polski skierujemy się na wschód. Pamiętaj meinen Freund, jeszcze wygramy tą wojnę…

Polska, Warszawa 09:11:43
    Posiedzenie rady ministrów

Tumidajski: No panowie, jak na razie wszystko zgodnie z planem, jedynie nasza Royal Navy się spóźnia. Opanowaliśmy ¾ terenów z okresu międzywojennego. Musimy się jednak sprężać, obawiam się, że Rosjanie spróbują zagnić wojska niemieckie w naszym kierunku i te żeby się cofnęły na nasze tereny. Z drugiej jednak strony mamy szanse wybić szturmujących nas Niemców. Na razie dużym sukcesem jest zajęcie tych terenów, ale to dopiero początek, teraz je trzeba jeszcze obronić.

Mapa Polski i okolic w pierszym dniu powstania

Okulicki: Według informacji, które otrzymałem, nasza flota będzie tu w przeciągu 2 dni. Nie jest to oczywiście termin, o jaki nam chodziło, ale do tego czasu bez wątpienia utrzymamy się. Jednak mam też złą wiadomość. Według pierwotnych ustaleń w okolicach łodzi stacjonowała niewielka dywizja. Najnowsze dane mówią, że jest to 20 Dywizja Pancerna SS działająca przed czołem frontu. Stanowi duże zagrożenie dla działających w rejonie wojsk Polski. Jednak jednostka sprawia wrażenie zajętej czym innym.

Chruściel: Niemniej musimy zachować czujność w tym regionie. Musimy jednak się skupić na najbliższych dniach i wytrwać jakoś na nadejście posiłków. Stalin wstępnie się zgodził na udostępnienie lotnisk, ale tylko jednostkom transportowym. Oznacza to, że dodatkowe wsparcie będziemy otrzymywać drogą powietrzną. Jeśli chodzi o obecne siły, to na wezwanie na razie odpowiedziało 16 dywizji piechoty. Armia Kraków przejęła także 2 niemieckie czołgi Pzkpfw IV i V, jednak to kropla w morzu.

Tumidajski: Panowie, trzeba rozplanować w naszym państwie wszystko. Przemysł jakiś mamy, ale wykorzystać będziemy go mogli dopiero za jakieś 3-4 tyg. To samo się tyczy zespołów badawczych, w kraju nie posiadamy żadnego, jedynie generał Maczek, który jest w drodze do Polski. Pozostałe działają z terenów Wielkiej Brytanii. Dostalismy wlasnie informacje, ze zostaly sformowane 3 jednostki milicji w Opolu. Które wraz z 20 Pancerną dywizją SS rozpoczęły atak na centralną Polskę. Nienawidze tego, mamy związane ręce, proponuje następne spotkanie za 2 dni.

Tymczasowy Rzad Powstanczy

22 lipca 1944r, Gdzieś w Warszawie

Tumidajski: Witam Panów, jakie wieści ?

Chruściel: Utrzymaliśmy Lwów. To znaczy 5. Dywizja Piechoty AK im. Dzieci Lwowskich, jednak Armia Zamość nie wytrzymała ataku 2. krotnie większej armii niemieckiej. Zamość jest skazany na porażkę, a z Lwowa zapewne będziemy musieli ewakuować ludzi. Tak, tak Lwów padnie łupem ZSRR, ale nie możemy narażać chłopców.

Walki na przedmieściach Zamościa

Rozlega się huk, zostają raptownie otworzone drzwi…

Świrski:
    Witam Panów, mamy lekkie opóźnienie.

Tumidajski: Lepiej późno, niż wcale, mamy problem, gdyż Niemcy szturmują nas i to skutecznie, czy są jakieś nowe wieści z Londynu
    Świrski: Sam chciałem o to spytać…

_________________________________________________________cdn.

Gwoli formalności :p

Doomsday v1.3
    SKIF
    Sprity BeBro i Zyklonuka
    Zoor's Flag/Shield Pack
    Uzupelnienie TT Polski (nie pamietam jak to sie nazywa :()

Odcinek bylby w calosci, ale pewne problemy zmusily mnie do zamieszczenia tylko pierwszych dni powstania ;)

O, teraz to zauwazylem, oczywiscie Smigly-Rydz zostanie zmieniony, moje niedopatrzenie.

3. Camillo

Rozdział 2
    Operacja Kapitol cz. 2 Walka o Przetrwanie

Wy przynajmniej, coscie legli,
    W obcych krajach za kraj swój,
    Bracia nasi, z grobów zbiegli,
    Blogoslawcie bratni bój.
    Lub zwyciezem, lub gotowi,
    Z trupów naszych tame wzniesc
    By krok spóznic olbrzymowi,
    Co chce swiatu peta niesc.

Pod koniec 1 tygodnia walki, wszyscy zdawali sobie sprawę, że zapędy terytorialne dowódców Polski były zbyt duże. Początkowe sukcesy długo planowanej akcji powstańczej należały do przeszłości. Wojska Armii Krajowej zostały podzielone i okrążone przez liczniejsze i uzbrojone, choć niedoświadczone wojska Wehrmachtu. Bastionami stawiającymi zaciekły opór wrogowi pozostawały Kraków, Warszawa, Gdańsk oraz tereny Lubelszczyzny i Polesia, skąd wyprowadzane były jedyne skuteczne kontrataki z terytorium Polski okupowanej przez wroga. Nierzadko dochodziło do starć, gdy po jednej stronie walczyły Armia Czerwona i Wojsko Polskie w szturmie na armie niemiecką, by potem wzajemnie uszczuplać swoje szeregi. Stan wojsk AK topniał z dnia na dzień, a pogoda wstrzymywała możliwość zrzutów spadochronowych. Na wschodzie, nasi 'przyjaciele' Sowieci zatrzymali ofensywę w dniu powstania pozostawiając armie w stanie wegetacji, zajmując jedynie tereny na linii Mińsk-Psków.
    Kiedy w heroiczny sposób został wyzwolony Lwów przez jedną dywizję piechoty, mającą przeciw sobie kilkukrotnie większą armię, wszyscy odzyskali wiarę w zwycięstwo. Jednak paraliż który ogarną hitlerowskie Niemcy nie trwał długo. Już 24 czerwca Armia Lwów musiała się wycofać w kierunku Zamościa, by po niespełna kilku godzinach ewakuować się do Chełma, a później przez Kraśnik i Ostrowiec Świętokrzyski do Kielc, które już okrążała 4. Rezerwowa Dywizja Pancerna SS.

Rozklad sil

25. czerwca o godzinie 11:00 rozpoczął się szturm na Kraków, miasto stanowiące jeden z najdłużej utrzymujących się punktów obrony Armii Polskiej. Przeciw sobie stanęli generał Schweppenburg z armią w sile 2 dywizji piechoty i 1 dywizji pancernej SS wspierany przez 8. Pancerną Dywizję SS generała Engelbrechta. Oraz po stronie polskiej generał Sawicki w sile 3 dywizji piechoty. Atak rozpoczęła salwa niemieckich dział, wielowiekowy dorobek architektoniczny miasta zamieniał się w gruz w przeciągu kilku sekund. Ogień był jednak prowadzony przez niedoświadczonych żołnierzy, co nie wykorzystywało w pełni potencjału artylerii niemieckiej. Najmłodsi żołnierze atakujący miasto w oddziałach SS nie mieli nawet 18 lat.

Ostrzal niemiecki

Ostrzał zakończył się po 15 minutach. Niemcy byli żądni zemsty, niszczyli, burzyli, chcieli zrównać miasto z powierzchnią ziemi. Ich rozkazy były jasne "wytępić Polskość", jednak nigdy nie został i nie zostanie zrealizowany ten rozkaz. Gdy wystrzały ucichły nastąpiło to, czego obawiano się najbardziej. Huk zamienił się w rytmiczny stukot butów oraz powolny zgrzyt gąsienic. Pierwsza fala atakujących została szybko wyeliminowana przez garnizon krakowski, jednak systematycznie oddziały polskie były spychane w głąb miasta.

Por. Miłkowski: Coś nie tak panie generale ? Poza tym, że dostajemy lekko mówiąc w plecy od Szwabów, jeszcze mamy szanse wygrać. Ich morale słabną !
    Gen. Sawicki: Nasze też - pomyślał Sawicki - Nie dostaniemy posiłków... "Czasy są bardzo trudne mój przyjacielu", oto odpowiedź, którą otrzymałem.
    Por. Miłkowski: Będzie dobrze panie generale, jeszcze dzisiaj będziemy świętować zwycięstwo. - Po czym wybiegł z budynku. Później nikt już go nie widział.

Niemcy przy użyciu pancernej siły czołgów oraz dużej przewagi liczebnej otoczyły Polaków. Dopiero około godziny 17 zdołano przełamać pierścień okrążenia. Generał Sawicki zarządził odwrót. Kraków był w rękach wroga. Choć mogłoby się wydawać, że Polacy odnieśli druzgocącą porażkę, to w rzeczywistości obrona Krakowa dała cenny czas Armii Pancernej Generała Maczka na dotarcie do Wielkopolski, związując w walce większość aktywnie działających wojsk na zachodzie Polski. Jednak terytorium ogarnięte powstaniem kurczyło się... A sztab nie miał pomysłu jak rozwiązać tą sytuację.

Walki na ulicach Krakowa

W tym samym czasie Polacy nie tylko opłakiwali porażki...

A na ściany budynków...

Doszedlem do wniosku, ze pisze, kiedy mam czas, wiec dlugosc odcinka moze byc rozna oraz przerwa miedzy nimi... takze ;)

Moze i odcinek sredni, ale film o walce w Ardenach jakos natchnal mnie w te strone ;) Milego czytania :)

@2 Panow powyzej, czy wy czytacie, czy tylko obrazki przegladacie ? Co ja pisalem 2 razy pod kreska :p ?

4. Camillo

Rozdział 3
    Operacja Kapitol cz. 3 Brutalna rzeczywistość

„...Od Krakowa bita droga
    Do Warszawy wrócim,
    Co zastaniem reszte wroga
    Na leb w Wisle wrzucim..."

Okolice Krakowa

Andrzej: Słyszysz to ? To Niemcy... strzelają. Ale do kogo ?! Przecież nasi zarządzili odwrót.
    Władek:Ci.... bo nas usłyszą. Poza tym ja też przez ciebie nic nie słysze.

...1 szkopa mniej...

Władek: To nasi, nasi ! Nie opuścili nas !
    Spadochroniarz: Halo, jest tam kto ? Możecie mi pomoc ?

Lądowanie spadochroniarzy, wielu nie trafiło w to samo miejsce, z powodu złych warunków pogodowych.

Tumidajski: Panowie, zebraliśmy się tutaj, by omówić sytuację Polski. Jest źle, musicie przyznać, jednak w wielu miastach działa jeszcze silna partyzantka, która stale utrudnia życie oddziałom niemieckim. Jednakże straty terytorialne są znaczące. Musimy odbić z rąk wroga Częstochowę. Zmierzają w tamtym kierunku rozbite oddziały z pod Krakowa, nie mogą wpaść w ręce wroga. Na szczęście dotarły do nas całe i zdrowe oddziały Sosabowskiego. Zapewniając obronę Krakowa. Armia Zamość musi zostać przemieszczona do Częstochowy i połączyć się z armią Gen. Maczka... - otwierają się drzwi i wchodzi młody oficer wręczając kopertę. Chwila ciszy.

Dwie dobre wiadomości... Armia Zamość przy wsparciu armii Gen. Sosabowskiego przejęła Częstochowę. Oraz Inżynierowie tejże armii odbudowali 2 pasy startowe lotniska Kraków, co umożliwia nam od dzisiaj korzystanie ze wsparcia lotnictwa.

Romer: W takim razie mamy powody do świętowania, jednak nie można zapominać, że na wschodzie wojska niemieckie pchane przez Sowietów próbują się przedrzeć na ichni Vaterland. Musimy zatem zabezpieczyć tereny wschodnie. Bez tego ani rusz, jednak... - znów pukanie, drzwi się otwierają i młody oficer wręcza kopertę, tym razem na twarzy Tumidajskiego widać przerażenie.

Chruściel: Coś się stało ?

Tumidajski: Sam oceń....

Romer: Okulicki sam podjął decyzje o ataku na najlepsze jednostki niemieckie w rejonie ?
    Tumidajski: Napisane jest, że nie miał innej możliwości, gdyż inaczej zostałyby oddziały Armii Zamość zostałyby rozniesione przez armię niemiecką.
    Chruściel: Właśnie dostałem wiadomość, że moje oddziały związując w walce niemieckie wojska, pozwoliły na obronę Kielc. Popatrzmy... w tym momencie te tereny są pod naszą kontrolą

Mapa polityczna Polski

Krajewski Panowie, dostałem informacje, że niemiecki wywiad przechwycił informacje o miejscu naszego przebywania. Luftwaffe zmierza w tym kierunku. Na wszelki wypadek proponuje opuścić ten lokal. Mamy świetnych lotników, ale ... zawsze lepiej dmuchać na zimne. - Powstały szmery i głowy powstańcze skierowały się do wyjść. Tak skończył się kolejny trudny dzień pod polskim niebem...

Równocześnie z rozpoczęciem bombardowań oddziałów niemieckich na terenach polskich, rozpoczęło się niszczenie zajętych przez nich budynków. W celu pogorszenia polskich morale, zaczęto rozklejać takie plakaty...

Nie jestem zadowolony z tego odcinka. Ale mial byc w tym tygodniu, wiec jest. Powstalo wiele AARow Polska od czasu jak zaczalem pisac. Zastanawiam sie czy nie zawiesic go do czasu, az zostana tylko ci ktorzy maja zamiar wytrwac w pisaniu, a nie pisza pod wplywem chwili. Nie lubie jak moj AAR jest jednym z kilkudziesieciu tym samym panstwem.

Bartolomiusz - moze nie jestem specem w ostrzale artyleryjskim, ale o ile mi wiadomo, kiedy 10 dzial nawet by stalo potrafilyby wystrzelic ze 100 pociskow w ciagu 5 min.

5. Camillo

Rozdział 4
    Operacja Kapitol cz. 4 Raz na wozie raz pod wozem

„I naprzód marsz, Ojczyzny dzieci,
    Bo nadszedł chwały naszej dzień.
    To tyran przeciw nam zawiesił
    Zbroczony krwawo sztandar ten.
    Zbroczony krwawo sztandar ten.
    Słyszycie z bitew pól niesiony.
    Żołnierzy przeokrutnych ryk?
    Już idą, nam zaciągnąć stryk,
    By zarżnąć nasze syny, żony"

Kolejne dni obfitowały w zawieszenie wszelkich większych potyczek między armią Polski oraz Wehrmachtem. Większość jednostek przerzucano na fronty: wschodni oraz zachodni w celu łatania wyłomów na froncie, powodowanych przez co raz bardziej napierającą i nabierającą szybszego tempa Armię Czerwoną. Zaciętą obroną wsławili się Niemcy w okolicach Lwowa. Mimo świadomości doświadczenia oraz niejednokrotnie geniuszu taktycznego dowódców niemieckich, nikt nie spodziewał się tak skutecznego odpierania ataków rosyjskich. Przedłużające się zdobycie tego miasta rozwścieczyły Stalina, który obwiniał o niepowodzenia niekompetencję dowódców. Natomiast na północy żołnierze Wehrmachtu przyjęli doktrynę "ratuj się kto może". Efektem tego było powolne wdzieranie się Rosji do Estonii. Dla Polaków dni te były błogosławieństwem, z pośród rekrutów były uzupełniane jednostki, a ze zdobycznego sprzętu w niewielkich potyczkach, formowano nowe jednostki doświadczalne.

Gdzieś na wschód od Warszawy

Laskowicz: Jak myślicie, ile jeszcze pociągniemy ? Mi się wydaje, że bez wsparcia Rosji, nie wygramy tej wojny, ale oni są skorzy do pomocy tylko kiedy chodzi o "ochronę mniejszości rosyjskiej".
    Berezutsky: Ja tam ne wim. Jest dobrze, od tygodnia spokój, my si bronim od 3 tygodni. A co dali, jak to mówia - pozyjom, uwidim. Nie trza psuć.
    Kotowski: Pozyjemy, zobaczymy ! Ha, dobre. I ty walczysz o niepodleglosc ? Świetnie, z taki zapałem z pewnością wygramy...
    Berezutsky: Polsha... Ale Hitler wspolny wrog.
    Laskowicz: Właśnie dostaliśmy wiadomość, Lwów znów walczy. Wasyl, mógłbyś brać przykład od swoich ziomków. Ale to nie wszystko, W Wilnie też mają niezłe piekło, zostały sprowadzone do zwalczenia powstania w tamtym regionie dodatkowe jednostki.
    Giermek: Haha ! Wzięli się nareszcie do roboty, nie tylko my.

ppłk. Zawistowski: Słysze, że wieści szybko się rozchodzą...
    Laskowicz: Jasne, trzeba się cieszyć z każdego skrawka odzyskanej polskiej ziemi.
    ppłk. Zawistowski: Racja. Ale teraz odpoczywajcie, zbierajcie siły. Jutro czeka nas trudna przeprawa, słyszałem, że Niemcy pod Łosicami pobili 29 Dywizje Piechoty AK. Reszta niedobitków została wcielona do Armii Polesie.
    KotowskiCzyli... znajdujemy się na najbardziej wysuniętym punkcie linii frontu ? Świetnie . . .

W tym samym czasie wojska Polskie pod dowództwem Witolda Szreckiego przejęło władzę w okręgu Lwowskim i południowej Lubelszczyźnie, wykorzystawszy brak wojsk w tym terenie. Tak na prawdę gdy do Tumidajskiego doszła wiadomość o odrzuceniu Niemców i zbliżaniu się Rosjan, postanowił działać, zagrywając jednocześnie sprytnie na nosie Stalinowi. Jednak największy problem stanowiło zaopatrzenie powstańców. Był to trudny orzech do zgryzienia dla polskiego dowództwa, gdyż linie zaopatrzeniowe najkrótszą drogą mogły przechodzić przez Zamość, a ten był kontrolowany przez Niemców. Dodatkowo w okolicach miasta stacjonowały oddziały niemieckie. Jak się jednak później okazało, na szczęście tylko w sile 1 dywizji. Niemniej Polacy mieli nie lada problem z ich pokonaniem, mimo 8-krotnej przewagi liczebnej. Ostatecznie Zamość na pewien czas wrócił do Polski.

Na północ od Lwowa, też nie próżnowano. Gdy drugie lwowskie powstanie odniosło skutek, postanowiono iść za ciosem, przejmując Wilno. Na dłuższą metę było to samobójstwo, gdyż już w pierwszych dniach powstania oddziały zostały otoczone przez wroga, a jedynie wsparcie z centralnej Polski związywało wojska pancerne, nie dopuszczając do ataku na północne tereny.

Ostatecznie po 3 dniach zaciekłej walki o Lwów i Lidę, pierścień okrążenia został przerwany. Mniej szczęścia miały wojska na południu. Zamość i Lwów zostały ponownie zdobyte przez Niemców, a co gorsza, uwidaczniają się zamiary Rosji. Zbierają wojska na granicy, w celu uderzenia w końcowej fazie powstania, by znów móc się cieszyć z roli wyzwoliciela kraju. Przytaczając cytat Kowalskiego, "...wdepnęliśmy w ****o, po same uszy."

Obrazki byly gotowe wczesniej, ale nie bylo czasu na fabule. I nie ma go za duzo. Musialem sie pospieszyc bo final ligi sie zaczyna :p Nie kryje, ale chcialem zamiescic dizisaj odcinek. Milego czytania

6. Camillo

Techy podstawowe, pancernych zadnych. :| Calosc produkcji pozeraja uzupelnienia i zaopatrzenie.

Tak

Tak, jednak na razie postanowilem sie skupic na opisie dzialan zbrojnych.

To sie zobaczy ;)

Dokladnie przeanalizowalem, srednio jednostki niemieckie maja 50-70% stanu osobowego. Polskie, 60-90%. O to ci chodzilo :p ?

Porownanie sil

1. Niemcy
    Piechota '39 - 9*
    Piechota '41 - 5*
    Piechota '43 - 53
    Milicja '45 - 3*

Piech zmech - 8
    Piech zmot - 2

HQ - 4

Pzkpfw IV - 3
    Pzkpwf V - 12

2. Polska

Piechota '39 - 6
    Piechota '41 - 5
    Piechota '43 - 11
    Milicja '45 - 5
    Spad '45 - 3

Kaw '39 - 4

HQ - 1

Panc - (T-34 m.41) - 1 - 20% stanu osobowego

Aha i podalem tylko liczebnosc armii niemieckiej w prowincjach graniczacych z Polska.

---------- Post dodany 14:46 ---------- Poprzedni post dodano Wczoraj o 18:06 ----------

Rozdział 5
    Nowe Nadzieje

...Dopóki stara wiara
    Rozgrzewa naszą krew,
    Zdobędziem kraj nasz cały,
    Bo każdy Polak lew.

Stać będzie kraj nasz cały,
    Stać będzie Piastów gród.
    Zwycięży orzeł biały,
    Zwycięży polski lud...

Warszawa, siedziba rządu tymczasowego

Tumidajski: To bedzie rownoznaczne, z uznaniem ich pretensji do ziem zachodnich. Z drugiej jednak strony ten pakt nie jest dożywotni, a jak pokazały wydarzenia z lat 20. Rosjanie nie sa nie do pokonania. Bardzo potrzebujemy teraz ich pomocy, zwłaszcza, że zapewnią nam plecy i będziemy mogli skierować siły na maksymalnie dwa fronty.
    Romer: Zgadzam się, trzeba teraz zachować pokerową twarz i zgodzić się, na warunki komunistów, inaczej kruchy może być nasz los. Zatem, jaka jest nasza ostateczna decyzja ?
    Tumidajski: Godzimy się na ich 'propozycje', jednak spróbuj dla nas wynegocjować Lwów i Wilno. To i tak mało, ale w obecnej sytuacji nie możemy sobie na więcej pozwolić, w końcu to Rosjanie rozdają karty...
    Romer:Rozumiem...

Lipiec 1944 w Europie wschodniej obfitował w wiele zawirowań. Prowincje przechodziły z rąk do rąk, a najbardziej korzystali na tym Sowieci. Każdy atak na prowincję wroga kończył się odpowiedzią i kontratakiem w innej prowincji. Jednak to Polacy czerpali większe korzyści z takiej taktyki, niż Niemcy. W miejsce straconego 1 większego miasta, odzyskiwano 2 większe. Za stracone 5 wsi, odzyskiwano 15. Bój toczył się o każdy skrawek ziemi. Po okresie względnego spokoju w czerwcu, nadszedł czas na wznowienie działań. Na pierwszy ogień poszedł Białystok. Zajęty został przez Armie Polesie, o raz Armie Nowogrodek. Liczne kontrataki w celu odbicia miasta przez Niemców na szczęscie dla Polaków ciągle kończyły się fiaskiem.

Po kilku tygodniach walki, przyszedł czas na werbunek nowych żołnierzy...

O dużym szczęsciu mogą mówić żołnierze Armii Lwów, prowadzący odwrót z Lwowa, gdyż udało im się przybyć do Zamościa godzinę przed wrogiem. Jednak ich stacjonowanie w mieście nie trwało długo, 6 lipca zarządzony został kolejny odwrót w kierunku Kielc. Zamość padł w ręce niemieckie, żeby 2 dni później został zajęty przez Rosjan.

Następna w lipcu, 2 w kolejności polska ofensywa ruszyła w kierunku Radomia. 10 lipca o godzinie 6:00 tereny zajmowane przez wojska niemieckie zostały zaatakowane przez samoloty bezpośredniego wsparcia oraz myśliwce wielozadaniowe Amerykańskich Sił Powierznych, stacjonujących na stałe w Warszawie oraz Lublinie. Zadały one dotkliwe straty i tak przerzedzonym formacjom wojsk niemieckich, większe niż się spodziewano. O godzinie 7:30 nastąpił atak wojsk lądowych. Nastąpił z 3 stron jednocześnie, Główne uderzenie prowadziły Armia Kraków w sile 2 Dywizji Piechoty i 1 Pułku Milicji oraz Armia Lwów w skład której wchodziły 4 Dywizje Piechoty i 3 Pułki Milicji, które jeszcze 3 dni wcześniej walczyły w obronie Lwowa, a później Zamościa. Od wschodu natomiast 2 Dywizje Piechoty Armii Zamość i 3 Dywizje Piechoty Armii Warszawa w formie wsparcia. Po 4 dniach zaciętych walk 20 Dywizja Pancerna SS została zmuszona do odwrotu. Bitwa ta została okrzyknięta Grunwaldem XX wieku. Pierwszy raz pancerne, elitarne wojska niemieckie SS zostały pokonane. Fakt, że przewaga Polaków była miażdżąca. Mimo to Niemcy bardzo skutecznie odpierali atak. Ostatecznie jednak musieli uznać wyższość Polaków. Wtedy też powstało powiedzenie "Polak potrafi".

Okulicki: Udało się. Nareszcie, chwila warta uwiecznienia. Polska triumfuje nad Niemcami.
    Komorowski: Tak, chłopcy się spisali, ale dzisiaj muszą dać z siebie jeszcze więcej, w kierunku Przemyśla zmierzają Węgrzy, nie jestem pewien, czy 1 jednostka przeciwstawi się atakom liczniejszych wojsk.
    Okulicki: W takim razie, zarządzę ich odwrót.
    BartczakPrzepraszam, ze się wtrącę, ale za późno.

Bitwa nie trwała nawet godziny. Działania zbrojne ograniczały się do jak najszybszego opuszczenia placu bitwy, przy jednoczesnych jak najmniejszych stratach.
    15 lipca Polacy doświadczyli wielkiej straty. Odcięty od zaopatrzenia, zdany na żołnierzy stacjonujących tam, padł Gdańsk pod naporem wroga. Do niewoli dostało się 20 000 polskich żołnierzy. Łupem Niemców padło też około 1000 pojazdów. W tym czołgi Sherman oraz Cromwell. Polska Flota Wojenna została zmuszona do opuszczenia portu i zaatakowana przez flotę
    niemiecką. Na dno poszło 2/3 statków. A za uciekającymi okrętami w pogoń ruszyły 2 pancerniki i 4 krążowniki niemieckie.

Jednakże druga połowa miesiąca była łaskawsza dla Polaków. 16 lipca w ramach współpracy polsko-rosyjskiej, planowano odbić rejon Zamościa. Jednak z nieznanych przyczyn, wojska polskie zostały wykluczone z działań zbrojnych. A samo miasto dostało się pod kontrolę radziecką.

19 lipca Armia Lwów rozpoczęła kolejną ofensywę. Tym razem nie mogła liczyć na żadne wsparcie. Ale przeciwnik był już na skraju wyczerpania, ze względu na obowiązkową reorganizację i uzupełnienie wycofał się w gląb kraju.

21 lipca był dniem rozbicia armii niemieckiej pod Slonim, a 25 lipca rozpoczęto ofensywę na Kraków przez Armię Kraków i 1 Armię Spadochronową, przy wsparciu 14 Pułku Ulanow. Lacznie 6 Dywizji Piechoty 1 Pulk Milicji i 1 Pulk Kwalerii rozpoczął szturm dawnej stolicy Polski. Niemcy nie mieli zamiaru ginąć za obcą ziemię. 27 lipca, na gruzach katedry krakowskiej została zawieszona polska flaga.

Mimo wielu sukcesów, Polska poniosła duże straty w minionym miesiącu. Zostali pozbawieni szybkiego kontaktu morskiego z Wielką Brytanią, a co za tym idzie wszelkich posiłków drogą morską. Najbliższy port rozładunkowy znajdował się w Rydze, która od 18 lipca jest pod kontrolą Rosjan, jednak używanie go na rzecz Polski jest uzależnione od 'widzi mi się' Stalina. Odpadła również od Polski Częstochowa, której obrona była znikoma. Stało się też to, co przewidywano na początku powstania. Niemcy, spychani przez ofensywę sowiecką szukali odwrotu przez tereny polskie. I 29 lipca zajęte zostało Wilno, w którym organizowano obronę i punkt reorganizacji wojsk niemieckich.

Mapa polityczna Polski, 1 sierpnia przedstawiała się następująco:

7. Camillo

Spokojnie, odcinek bedzie na dniach, tylko musze opracowac sensowna metode zatrzymania armii radzieckiej, ktora zachowuje sie jakby miala naped rakietowy. Mysle, ze kolo niedzieli pojawi sie ;)

---------- Post dodany 21:42 ---------- Poprzedni post dodano Wczoraj o 22:37 ----------

Rozdział 6
    Jak nie powinien walczyć żołnierz niemiecki

ZORZA WOLNOŚCI SIĘ PALI,
    NAD POLSKĄ IDĄCYCH LAT.
    MOC NASZA PRZEMOC POWALI-
    NOWY DZIŚ RODZI SIĘ ŚWIAT !

ZA NASZĄ WOLNOŚĆ I WASZĄ !
    BRACIA,CHWYTAMY ZA MIECZ !
    ŚMIERĆ ANI TRUD NIE STRASZĄ -
    ZWYCIĘSKI ORLE NASZ - LEĆ !"

30 lipca 1944r, Londyn

Churchill: Jak tam polska sprawa Lordzie Halifax ? Udało im się coś wywalczyć, czy znów zbieranina idealistów ze wschodu musi uznać wyższość sąsiadów ? Poczekaj, zgaduję... Sowieci zatrzymali front, przeczekali powstanie i przejęli tereny tworząc w Polsce marionetkę ?

Wood: Nic podobnego. Polacy mają się nazbyt dobrze. I nawet zdołali według naszych wstępnych ustaleń wynegocjować od Armii Sowieckiej korpus ekspedycyjny do wspólnego wyzwalania ziem zaodrzańskich.

Churchill: Czy to oznacza, że Polacy chcą dołączyć do sojuszu z Rosją ?! Zdradzić nas ?

Wood: Nie wydaje mi się. Ale jeśli będziemy dalej zaniedbywać sprawy Polski, może to się nam odbić czkawką w postaci polskich Niemiec wschodnich. A kto wie, może i więcej. Przez Polaków też Rosja zmieniła kierunek natarcia w stronę Grecji, kiedy my jesteśmy dopiero w Chorwacji. Oni już 'odwrócili' Rumunię, Finlandię, Bułgarię i Węgry. Wkraczają do Edessy, zostało nam na prawdę mało czasu.

Churchill: Stop, muszę to wszystko przemyśleć....

W tym samym czasie, Okolice Krakowa

- Żołnierze, odbijecie dzisiaj miasto, które należy do Polski od lat, a wróg rości sobie do niego bezpodstawne prawa. Mamy wsparcie artylerii, wielokrotną przewagę, w powietrzu panują amerykańscy lotnicy, ale przede wszystkim mamy WAS. Bądźcie zwarci i oczekujcie na rozkaz ataku. Spocznij. - Po tych słowach generał Kukiel wszedł do tymczasowej kwatery dowodzenia. Był to doświadczony dowódca, urodził się i wychował w Małopolsce. Karierę wojskową rozpoczął w na początku XX wieku, zakładając wraz z m.in. Sosnkowskim i Piłsudskim Związek Walki Czynnej. W tym samym czasie studiował i pracował naukowo. W 1909 uzyskał doktorat na Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Franciszka Józefa we Lwowie. W latach I Wojny Światowej żołnierz I Brygady Legionów Polskich. W 1917 roku ukończył Wojenny Kurs Oficerów Sztabu Generalnego. Aktywnie walczył w wojnie polsko-bolszewickiej. Od 1930 w stanie spoczynku jako generał brygady - emeryt. W 1939 roku zgłosił się na ochotnika do wojska, awansowany do stopnia generała dywizji. Wsławił się szturmem Radomia podczas ostatnich dni. - Jakie mamy szanse w dzisiejszym ataku ? - zapytał porucznika strapiony generał - Atakując Kraków, mamy szansę odbić moje rodzinne strony - dodał. - Wiem co czujesz, gdy odbijaliśmy Zambrów, miałem podobne uczucie. - Zambrów ? - zdziwił się Kukiel. - Miasto na południe od Łomży... - odrzekł porucznik. - A już kojarze, to wtedy jak Makowiecki z Kowalskim zniszczyli 25 czołgów niemieckich przy pomocy przejętego działa przeciwlotniczego Niemców ? - przywołując miłe wspomnienia zapytał generał - Dokładnie - odpowiedział oficer. - No, godzina 17:01, pora atakować.

Walka nie trwała długo, po 3 godzinach armia polska triumfalnie wkroczyła do Krakowa zrywając niemieckie flagi oraz wieszając polskie, a takze przejmując kluczowe budynki.Do 19 sierpnia miasto było 3 razy zdobywane i 3 razy tracone. Kolejny tydzień upłynął pod znakiem obrony i umacniania obecnych granic. Jedyna większa bitwa odbyła się w okolicach Torunia, gdzie zostało okrążone i wzięte do niewoli 10 000 wojsk niemieckich, a samo miasto przejęte.

13 Sierpnia 1944 r.

15 Sierpnia 1944 r., Okolice Częstochowy

Dzień który nadchodził, nie przypuszczano, że przyniesie zmiany w działaniach na froncie. W powietrzu można było wyczuć powiew ciepłego, letniego wiatru, choć noce były mroźne. Jednak krajobraz całkowicie nie pasował do danej pory roku, do pory rozkwitu, ciepła. Zamiast owocujących kwiatów pełno było spalonych drzew, śladu, że jeszcze niedawno przechodził tędy front. Nikt nie przypuszczał, że 16 sierpnia może być dniem, kiedy losy powstania zostaną przesądzone, kiedy Niemcy odniosą druzgocącą klęskę i kiedy ostatecznie Wojska Polskie zajmą należne im miejsce.
    Przy ogniskach siedzieli żołnierze, nucąc znane żołnierskie pieśni, rozmawiając, dowcipkując...
    - Czuję że to będzie kolejny nudny dzień - zaczął jeden - Też mi się tak wydaje - zgodził się drugi żołnierz - chociaż niczego nie można być pewnym, pamiętajcie, że większość naszych wygranych zawdzięczamy zaskoczeniu, może i tym razem dowódcy chcą stosować tą taktykę. - Dodał. - Mi tam brakuje wsparcia wojsk pancernych - wtrącił inny - Słyszałem, że pod koniec miesiąca, mają do nas dotrzeć ruskie czołgi T-34. Słyszałem też, że te maszynki niejedno potrafią. Ale to tylko pogłoski, więc nie mogę was zapewnić. - ostudził kompanów - Jednak trzeba być dobrej myśli - ostatecznie dodał. - Idźcie spać, już późno. A jutro może być ostatni dzień walk, chyba nie chcecie przysypać w nim ? - powiedział dowódca.
    O 6:00 żołnierze mieli obowiązkową pobudkę w celu przegrupowania w stronę Częstochowy. O 11 nastąpił atak... walki trwały 5 dni, a zaangażowane w nie była 1/3 wojsk polskich. Pierwszego dnia nastąpił główny atak z Radomia, przy wsparciu z Łodzi i Kielc. 17 sierpnia dołączyły do walk oddziały żydowskie, natomiast 19 czerwca cała Armia Południe. W obliczu wielkich strat własnych Niemcy zarządzili odwrót o 3:00 20 sierpnia 1944 roku. Wynik bitwy był 20 000 rannych bądź zabitych po stronie niemieckiej do 3 000 rannych i poległych po stronie polskiej. ​

27 Sierpnia do walk włączona został Armia Pancerna w skład której wchodziły czołgi T-34. Dowództwo nad nią objął gen. Maczek, nazwę przejęła po poprzedniej 1. Armii Pancernej, tym razem może lepszy los spotyka oddziały pancerne...

..::KALENDARIUM WALK W POLSCE::..
    30 lipiec - Atak na Kraków; przejęcie i strata miasta
    1 sierpień - Reorganizacja Armii Nowogródek i Konnej Armii Nowogródek
    2 Sierpień - Potyczka pod Toruniem
    6 sierpień - Atak na Kraków - nieudany
    9 sierpnia - Wielka Reorganizacja Wojska Polskiego
    10 sierpnia - Potyczka pod Łodzią
    12 Sierpnia - Atak na Kraków; przejęcie miasta
    13 sierpnia - Oddziały Żydowskie w Polsce
    15 sierpnia - Zajęcie Królewca
    16 sierpnia - Oblężenie Częstochowy
    19 sierpnia - utrata Królewca/wzmocnienie ofensywy na Częstochowę
    20 sierpnia - odwrót wojsk niemieckich, zajęcie Częstochowy
    21 sierpnia - kontratak na Królewiec, przejęcie miasta
    26 sierpnia - zajęcie Elbląga, mała potyczka z wojskami niemieckimi
    27 sierpnia - włączenie do działań 1. Armii Pancernej
    28 sierpnia - utrata Krakowa
    29 sierpnia - odbicie miasta przy wsparciu artylerii radzieckiej (w następnym odcinku)
    3 wrzesień - Zajęcie Bydgoszczy (w następnym odcinku)
    5 wrzesień - incydent z Suwalski - potyczka polsko - radziecka (w następnym odcinku)

..::Wieści z frontów::..

Polska

Wlochy

Francja

Daleki Wschod

Jaki podoba Wam się system dialogów bardziej, opisowy, czy szczegółowy ? Jeszcze dzialalnosc ministerstwa spraw zagranicznych jest 'uspiona' do nastepnego odcinka. Poza tym, troche dziwny mi sie wydaje ten odcinek fajnie mi sie gralo, sadzilem, ze super odcinek bedzie, ale nie jestem do konca usatysfakcjonowany. Ocene pozostawiam Wam.

8. Camillo

Rozdział 7
    Wir fahren nach Berlin !

Grzmijcie bebny, ryczcie dziala
    Dalej dzieci w gesty szyk
    Wiedzie hufce wolnosc, chwala,
    Tryumf blyska w ostrzu pik!
    Lec nasz orle w górnym pedzie,
    Slawie, Polsce, swiatu sluz!
    Kto przezyje wolnym bedzie,
    Kto umiera wolny juz.

1 września 1944
    Moskwa

- Witajcie towarzysze – rzucił niedbale Stalin wchodząc do pomieszczenia – Czy Polacy już odpowiedzieli o swoich najbliższych planach względem polityki, działań militarnych itd.? – ze zmarszczonym czołem zapytał dyktator.
    Wrzesień w Moskwie mimo zbliżania się późnych pór roku był ciepły i wilgotny, a Stalina bardzo męczyła ta pogoda. Ciągłe wahania ciśnienia przyprawiały go o ostry ból głowy, jedynie alkohol uśmierzał ból, jednak następnego dnia powodował spotęgowanie bólu, więc szybko można było zauważyć kolejne opróżnione butelki. Ten tydzień był jednak dla Stalina wyjątkowo męczący, a do tego czekała go w najbliższym czasie podróż do zachodniej Europy, co wprawiało go w co raz gorszy nastrój.
    - Milczycie ? – zapytał nabijając i odpalając swoją ulubioną fajkę, po czym rozparł się w fotelu.
    - Soso, spokojnie, nie chcieliśmy cię od razu niepokoić, gdy tylko tu przyszedłeś – odparł Beria.
    - Nie nazywaj mnie tak ! Nie lubie tego. - Soso, bądź Sosko to pseudonim, którym bliskie osoby nazywały Stalina.
    Potrzebował chwili, żeby się uspokoić, co kosztowało go nie mniej nerwów niż sama wypowiedź współpracownika. Kiedy już wyrównał mu się oddech przemówił.
    - Więc jak, czy w końcu dowiem się czegoś chociażby o stanie walk za naszą zachodnią granicą ?! – przemówił jak na własne warunki spokojnym głosem, choć miał ochotę rozstrzelać cały pluton żołnierzy z Berią na czele, co też bardzo go zdziwiło.
    - Polacy - nieśmiało rozpoczął Mericekow - przekroczyli Odrę i według naszych najnowszych ustaleń kierują się większością sił lądowych w stronę Berlina, ale z da… - przerwał widząc twarz Koby.
    - Czy to oznacza, że te podłe kapitalistyczne świnie zaczynają działać bez uzgodnienia z nami ?! – powoli Stalin tracił nad sobą panowanie, oczy nabiegły mu krwią, a na szyi niebezpiecznie zaczęła pulsować żyła. – Nie, tego za wiele ! – wypowiedział wyrzucając przy tym na mapę krople śliny.
    Współpracownicy patrzyli się z politowaniem na swojego przywódcę, jednak znając zbyt dobrze jego charakter i niechlubną lekkość wydawania decyzji śmierci bali się zareagować.
    - Czy mamy w jakiś sposób zareagować ? – zapytał nieśmiało Tymoszenko.
    - Jedyne co możemy na razie zrobić, to… zająć tereny wzdłuż linii rzek Narwi, Wisły i Sanu, które do nas należą od 1939 roku. - Wystękał – nie możemy sobie na razie na więcej pozwolić, dopóki Polska nie będzie tak ważnym partnerem dla Aliantów – dodał lekko przygaszony.
    Po tych słowach Wyszedł zaczerpnąć powietrza na taras. Minęło kilka minut, nim wrócił, w tym czasie współpracownicy zaczęli rozmawiać o stanie dyktatora. Rozmowy urwały się gdy z powrotem stanął w nich Gruzin.
    - Jak duża jest siatka szpiegowska na terenie Polski ? – zapytał entuzjastycznie. – Nie ważne i tak rozbudować. - nim uzyskał odpowiedź dodał.
    - Tak jest ! – krzyknął nieco za głośno Ilichev, co zaowocowało grymasem bólu na twarzy Stalina i wspomnienia minionego wieczoru, o którym wolał zapomnieć. Spojrzał się tylko na ministra wywiadu, lecz jego wzrok zatrzymał się na Merieckowie.
    - Zapomniałem, sprawa Polski mnie pochłania… – On ma fobie na punkcie Polaków, co oni musieli mu zrobić w 1921 roku ? – zastanowił się marszałek radziecki. – Jak postępy kampanii południowej ? – kontynuował z zainteresowaniem Stalin.
    - Bardzo dobrze, Rumunia została przejęta przez nasze wojska, Bułgaria podobnie, zgodnie z twoimi rozkazami zostały tam powołane rządy marionetkowe. To samo tyczy się Słowacji, Węgier, serbskiej części Jugosławii i Albanii…
    - Wyśmienicie – przerwał Stalin – czy budowa portu dla floty śródziemnomorskiej została rozpoczęta ?
    Merieckow nienawidził osób które przerywały kiedy on mówił. Jednak ze względu na osobę z którą w tym momencie rozmawiał postanowił zatrzymać co o nim sądzi dla siebie.
    - Została rozpoczęta, w przeciągu 4 miesięcy będzie stanowić jeden z największych portów w akwenie morza Śródziemnego – dokończył Kuzniecow.
    - Tak, tak - zaświeciły mu się oczy, zapalił fajkę i wyszedł zostawiając zgromadzonych samym sobie.

[​IMG] Miejsce obrad

W tym samym czasie w Polsce, po odrzuceniu od granicy Niemców rozpoczęła się akcja wyzwalania Czech. Misja ta została powierzona lewemu skrzydłowi Armii południe, w sile 4 dywizji piechoty, wspomagane przez 23, 26, 27 Pułk Ułanów AK generała Abrahama, a także 19 Dywizję Pancerną im Stanisława Maczka, pod dowództwem w/w generała. Pierwszym celem stała się Ostrawa. Rozprowadzane przez wywiad aliancki informacje o skierowaniu wszystkich dywizji polskich na Berlin owocowała zbieraniem wszystkich jednostek w stolicy III Rzeszy. Dlatego też obrona nie stanowiła szczególnego oporu wojskom polskim. 5 września 23 i 26 pułk ułanów AK wyprzedził czoło armii i wraz z dywizją pancerną generała Maczka przebiły się przez Kutną Horę i Pilzno wkraczając 8 września do Liberca. Manewr ten kompletnie zaskoczył Niemców, którzy okopali się oczekując ataku w Pradze i tam koncentrując niedobitków Armii Czcech i Moraw. Natarcie zostało wstrzymane ze względu na ataki proniemieckiej ludności czeskiej. Jednak 14 września nadszedł rozkaz rozpoczęcia ataku szturmu Pragi. Stolica Czech poddała się po 2 dniach walki. Do niewoli wziętych zostało 20 000 żołnierzy Wehrmachtu
    .

Przejęty niemiecki transporter opancerzony Sd.Kfz.251

Po sukcesie czeskim ramię Armii Południe zostało z powrotem skierowane na północ w celu dołączenia do reszty Armii Południe, której tymczasowym dowódcą został Tadeusz Dworak. 16 września zajęte zostało Usti, a dzień później po krótkich walkach Drezno i Lipsk. Tymczasem Armia Północ generała Fieldorfa też nie próżnowała atakując Szczecin i Pomorze przednie, napotykając jedynie nieliczny opór wroga. 21 września natomiast rozpoczęła się największa bitwa od kilku tygodni.
    Natarcie rozpoczęła Armia środek pod dowództwem generała Andersa. Atak rozpoczął ostrzał artyleryjski, jednakże niedoświadczenie artylerzystów polskich nie pozwoliło w pełni wykorzystać możliwości dział. Ostrzał trwał godzinę, po tym czasie do walki ruszyła piechota w sile 7 dywizji oraz 2 armie pancerne generała Maczka oraz służącego w armii francuskiej generała Kozickiego. Jednak atak został bezproblemowo odparty, co stanowiło pierwszą od miesięcy porażkę Wojska Polskiego. Zostały zajęte tylko 2 dzielnice Berlina okupione wielkimi stratami po stronie polskiej.

Widok Berlina po ostrzale artylerii

Postanowiono przeczekać i przez noc prowadzić ciągły ostrzał miasta, przy jednoczesnym bombardowaniu stolicy przez lotników angielskich i francuskich. O godzinie 6:00 nastąpił kolejny atak wojsk polskich, tym razem rzucono do walki większość oddziałów. Armia Centrum atakowała ze wschodu, lewe skrzydło Armii Północ z północnego wschodu, a prawe skrzydło Armii Południe z południa. Głównym założeniem dowódców było otoczenie i zniszczenie większości wojsk niemieckich, co też drugiego dnia udało się, jednak wieczorem pierścień okrążenia został przerwany, a wojska wroga wycofały się. Po krwawych walkach Berlin został zajęty, chociaż niemałym kosztem. Większość sił polskich sił pancernych została rozbita. Jedynie 20% czołgów pozostało w stanie nieuszkodzonym. Natomiast Berlin przypominał kupę gruzu.

Walki o Berlin

Walki w rejonie Brandenburgii otworzyły Polakom drogę do serca Niemiec, dawnego centrum przemysłowego – Nadrenii oraz Danii. 10 października Wydzielona z Armii Środek, Armia Centrum triumfalnie wjechała do Kopenhagi witana przez ludność cywilną. 18 października doszło do pierwszego spotkania Wojska Polskiego i wojsk zachodnich Aliantów. Polska otrzymała także wojska ekspedycyjne, od swoich sojuszników. Generałowi Andersowi i generałowi Maczkowi powierzono zdobycie ostatniego bastionu w macierzy niemieckiej – miasta Essen. 21 października miasto skapitulowało.

Wojska ekspedycyjne.

Jedyne tereny które zostawały pod dowództwem niemieckim została Norwegia.
    6 Grudnia zapowiedziano na za dwa tygodnie pierwsze wybory w wolnej Polsce, które mają być zapowiedzią odnowy państwa polskiego. Jednak najwieksze obawy sa zwiazane z frekwencją. Tym bardziej, że infrastruktura polska jest zniszczona oraz dokładne dane obywateli są nieznane. Jednak organizatorzy są dobrej myśli i w częściowo niezniszczonych budynkach są organizowane placówki wyborcze.

Rząd niemiecki w Norwegii skapitulował 9 Grudnia.

Cdn. jeszcze dzisiaj, ale nieco pozniej :p
    Zachecam do czytania i komentowania.

Ciekawy jestem tez waszej opinii nt. rządu. Oraz watku ze Stalinem.

9. Camillo

Rozdział 8
    Nowy porządek w Europie
    Sonnez, clairons! Polonais, à ton rang!
    Suis sous le feu ton aigle qui s'élance.
    La liberté bat la charge en courant,
    Et la victoire est au bout de ta lance.
    Victoire à l'étendard que l'exil ombragea
    Des lauriers d'Austerlitz, des palmes d'Idumée!
    Pologne bien-amée,
    Qui vivra sera libre, et qui meurt l'est déjà!

Po kapitulacji Niemiec 9 Grudnia 1944 roku, po stronie „Państw Osi” walkę utrzymywała tylko Japonia. Nękana atakami słabła z dnia na dzień. Natomiast w Europie przyszedł czas na ustalanie nowego porządku. 15 Grudnia rozpoczęła się konferencja pokojowa w Pradze. Miasto to jako jedno z nielicznych w środkowej Europie zdołało częściowo uniknąć zniszczeń, ze względu na zajęcie niebronionego przez Niemców miasta. Atmosfera jaka panowała między Aliantami i Sowietami była lekko mówiąc napięta. Każdy pomysł granic był torpedowany przez przeciwną stronę, uważając że każda z zaproponowanych jest zbyt niekorzystna dla opozycjonistów. Na początku ustalono granice wpływów alianckich i sowieckich oraz zapowiedziano 1 Luty na datę kolejnej konferencji, która odbędzie się w Wiedniu. Największe spory toczyły się o granicę polsko-radziecką. Roosvelet, bylł obojętny czy granicę stanowić będzie linia Wisły, czy Bugu. Natomiast Churchill i reprezentujący stronę polską Stanisław Mikołajczyk chcieli przesunąć granicę maksymalnie na wschód. Początkowo Stalin był skłonny do niewielkich ustępstw. Jednak Alianci widząc możliwości wynegocjowania korzystniejszych warunków zażądali więcej, co spotkało się z całkowitym sprzeciwem Związku Radzieckiego. Ostatecznie granica rozciągnięta została od Suwałk po Lwów, lecz bez Stanisławowa. W zamian Sowieci otrzymali prowincje serbskie, do których Serbia zgłaszała pretensję oraz zgodę na utworzenie Wielkiej Albanii.

Mapa Polski

Kolejnym obiektem sporów była Czechosłowacja. Rosjanie kontrolowali 2/3 kraju i z tego względu zażądali przynależności kraju do nich. Z drugiej jednak strony reszta kraju została wyzwolona przez Polaków, więc Czechosłowacy mięli pełne prawo przynależności do Aliantów. Sowieci znużeni marazmem postanowili rozwiązać sprawę osobiście, tworząc niepodległą Słowację z Rudolfem Slanskym i Michalem Knosko na czele. W reakcji na to Polacy sprawujący kontrolę nad tymi terenami postanowili utworzyć rząd czeski, bez porozumienia z Churchillem, więc towarzyszyło spore zdziwienie, gdy nie zezwolili na zwrócenie obszaru kontrolowanego przez nich prawowitemu właścicielowi.

• Rząd i granice Czech

Niemałym problemem była też sprawa Jugosławii, która składała się z 3 wielkich okręgów, kontrolowanych przez 3 państwa – Francję, Wielką Brytanię i Związek Radziecki. Ostatecznie ze względu na modyfikację granicy polskiej zdecydowano się na oddanie całości terenów, do których pretensje zgłaszała Serbia. Jednocześnie utworzono na tym terenie 4 niepodległe państwa: Słowenię, Chorwację, Bośnię oraz Czarnogórę.

Rządy i granice państw dawnej Jugosławii

Bez większych przeszkód ustalono wygląd Włoch, początkowy pomysł podzielenia na szereg mniejszych państw (Wenecja, Neapol, Sardynia etc.) zostały szybko odrzucone i uznane za niepraktyczne. Jedynie nowo powołany rząd Słoweński do końca utrzymywał ideę podzielenia półwyspu Apenińskiego, licząc na lepsze możliwości konkurencji z małymi państwami, niż z wielkim sąsiadem jakim były Włochy. Rozpatrywano także miejsce nowej stolicy: Milan, Genua, Neapol, jednak ostatecznie zdecydowano się na Rzym mimo zniszczenia. Ale względy historyczne wygrały. Nowym premierem został Pietro Badoglio, a z zesłania w Egipcie wrócił Wiktor Emmanuel III

Granice i rząd Włoch

Największe kontrowersje towarzyszyły nowemu porządkowi w Niemczech. Zostały one podzielone na 5 stref (niektórzy uważają, że 6) z czego 2 były pod bezpośrednimi kontrolami Aliantów, 2 pod pośrednimi, a 1 całkowicie niezależna (Niemcy zachodnie). Tam znalazło schronienie wielu byłych nazistów. Jednak uważano taki podział tymczasowo za najskuteczniejszy i najsprawiedliwszy. Nadrenia została pod bezpośrednim zwierzchnictwem Francji, podobnie Brandenburgia, włączona do Polski. Saksonia została wydzielona jako niepodległe państwo z Niemiec wschodnich, a Bawaria z Niemiec południowych, jako marionetka brytyjska. Państwem które miało największą niezależność był Hamburg, a w zasadzie Niemcy zachodnie. W przyszłości to państwo zostanie przyczyną wielkiej reformy państwowości niemieckiej. Ostatnią strefą która zmieniła właściciela został Holszyn, włączony do Danii 29 Grudnia 1944 roku.

Mapa i rządy państw niemieckich

Bez większych problemów doszło do uzyskania niepodległości przez Austrię. 19 grudnia został powołany rząd, który jednak zgłaszał pretensje do Włoskich Trydentu i tzw. Wenecji Julijskiej, ze względu na możliwość dostępu do morza, jednak ich żądania zostały odrzucone.

Rząd i granice Austrii

Kolejne postanowienia dotyczyły krajów Beneluksu. Sowieci zaproponowali połączenie krajów w jeden silniejszy, jednak odpowiedź Aliantów miała wymowność w stylu: „Odwal się, to nie twoje”. Ostatecznie przywrócono księżną Charlotte i premiera Josefa Becha w Luksemburgu, a Holandii i Belgii zwrócono tereny przedwojenne.

Mapa Europy pod koniec '44 roku

Polska
    20 Grudnia 1944r.

Wybory w Polsce na początku '45 roku

Nowy rząd polski po Nowym Roku chcąc zachować mocarstwową rolę w regionie i widząc potrzebę modernizacji armii, w obliczu długiej granicy z Związkiem Radzieckim, przy przewadze liczebnej przeciwników 10:1 widziano potrzebę budowy nowego czołgu. Zbierając doświadczenia podczas walk polskich T-34, ogłoszono przetarg na nowy czołg. Zgłosiły się do niego: Państwowe Zakłady Inżynieryjne, Fabryka Broni Radom, Centralne Warsztaty Samochodowe oraz STAR. Najwięcej punktów uzyskały PZInż oraz CWS, jednak to Państwowe Zakłady Inżynieryjne uzyskały ostatecznie koncesję na projektowanie i budowę czołgu. Był to pojazd całkowicie gąsienicowy, spełniający standardy czołgu średniego. Jednostkę napędową stanowił 1 silnik gaźnikowy firmy Rolls-Royce o mocy 600 Koni Mechanicznych. Wymiary czołgu to: 6,55 metrów długości, 3 metry szerokości, 2,15 m wysokości, 0,40 m prześwitu. Masa bojowa około 40 000 kilogramów, opancerzenie stanowiły blachy walcowane od 30 do 100 mm. Prędkości przez niego rozwijane podczas testów bojowych zaskoczyły nawet samych konstruktorów, gdyż na drodze wynosiły 55-60 km/h a w terenie do 35 km/h, zasięg - 180 do 200 km. Uzbrojenie stanowił 1 ciężki karabin maszynowy 7,92mm wz. 10/28 i 08 "Maxim" oraz 1 armata 75 mm wz. 44 „Koliber” rodzimej konstrukcji. Prędkość początkowa pocisku przez nią wystrzeliwanego wynosiła 800 do 950 m/s, a donośność wynosiła do 1500 m. Był porównywalny z brytyjskim czołgiem Mk. VIII Challenger.

Prototyp czołgu 40TP "Groźny"

Kolejny przetarg, który ma się odbyć 20 stycznia, będzie dotyczył projektowania i budowy nowego myśliwca przechwytującego i bombowca taktycznego, ze względu na całkowity brak lotnictwa wojskowego.

Cdn.

==========
    Nowa czcionka :)
    Okres pokoju, na czym sie teraz skupiac bardziej ?

10. Camillo

Rozdział 9
    Nowy porządek w Europie cz. 2

„Opowiem ci historię wojenną. Kiedy poszliśmy na bagnety, to udało mi się zdobyć plecak rosyjskiego żołnierza. I wiesz, co w nim znalazłem?
    – Listy od matki?
    – Nie. Taką dziwną laleczkę, pewnie pamiątkę.
    – Mówiła po rosyjsku?
    – Nie kpij. Nazywała się wańka-wstańka. Jak ją przewróciłeś, to zawsze wstawała. Obojętnie, co z nią zrobiłeś, zawsze potrafiła wstać.
    – No i co z tego?
    – Polska to właśnie taka laleczka. Likwidowaliśmy ją wiele razy. A ona zawsze potem stawała na nogi.”
    Andrzej Ziemiański

Mijały dni, a Europa powoli starała się podnieść po trwającej ponad 5 lat wojnie. Największych nakładów pracy i pieniędzy wymagały Polska oraz Niemcy. Ich gospodarki praktycznie były w bardzo złym stanie. Zwłaszcza Niemiecka. Włochy były osłabione ze względu na brak surowców i ogólny kryzys wiążący się z falą strajków robotników. Jednak jak miało się okazać, obecny wygląd Europy wcale nie był ostatecznym. Konferencja wiedeńska wniosła kilka znaczących zmian, przeważnie na korzyść Aliantów, choć niełatwo wywalczonych. Świat wstrzymał oddech, gdyż rysowało się na horyzoncie widmo nowej wojny, która mogła być gwoździem do trumny już zmęczonego ciągłymi walkami Starego kontynentu. Wszystko zaczęło się niepozornie, od dyskusji… może nawet lepszym określeniem będzie – monologu Stalina, który przedstawił granice państw marionetkowych. Na pierwszy ogień poszło państwo, do którego wódz Sowietów czuł nie wiedzieć czemu specyficznego rodzaju sentyment – Słowacja. Może dlatego, iż ponad połowa dawnej Czechosłowacji, została przez niego wyrwana z rąk Aliantów… Początkowe jej granice sięgały Bratysławy na zachodzie i Preszowa na wschodzie, wśród dawnych terenów czechosłowackich. Stolicą została Bratysława. Podział administracyjny pokrywał się z przedwojennym, jedynie tereny wokół stolicy zostały podzielone na Kraj bratysławski oraz Kraj trnawski. Zostały także przekazane tereny wokół Brna, jednak tymczasowo pozostające pod panowaniem Stalina.

Mapa i rząd SRS

Kolejno przedstawiona została Rumunia, którą potraktowano stosunkowo łagodnie. Królem Rumunii, a jednocześnie księciem Mołdawii został Mihai I. Premierem Iuliu Maniu, o stosunkowo liberalnych poglądach na tle polityków rumuńskich. Za jego sprawą kraj dosyć szybko wydźwignął się z powojennego kryzysu. Już w lutym 1945 roku osiągając 8 lokatę wśród gospodarek Europy, a 17 na świecie, zaraz po Argentynie. Natomiast pod względem wzrostu gospodarczego uplasował się na 5 miejscu, zamykając gospodarcze quintivium razem z Saksonią.

Mapa i rząd RRS i MRS

Odkąd Jugosławia została podzielona na strefy wpływów radzieckich i alianckich na Bałkanach znów zawrzało. Serbia która rościła sobie prawa do wszystkich terenów od Klagenfurtu po Ateny nie ustawała w próbach scalenia terytoriów. Przy pomocy Stalina podsycano tendencje rewolucyjne w krajach ościennych. O włos od wojny domowej była pod koniec stycznia Grecja.
    Jednak z trudem, ale udało się opanować tendencje rewolucyjne, przynajmniej tymczasowo w kraju. Skład rządów Serbii i jej autonomicznego regionu – Vojvodiny - przedstawiały się następująco:

Granice i rząd SRS i VRS

Rząd Węgier i Bułgarii składały się generalnie z komunistów działających w kraju od lat przedwojennych. Ciekawostką jest fakt, że na stolicę komunistycznych Węgier obrano Győr, który został wyzwolony przez wojska kanadyjsko – australijskie, a następnie przekazany Sowietom.

Granice i rząd BRS

Najciekawszym państwem była Albania. W której głowne urzędy piastowało 6 osób, a średnio na 1 osobę przypadało 1,67 stanowiska.

Granice i rząd MRS

Po stronie alianckiej w ciągu ostatniego miesiąca zaszło sporo zmian. W wyniku referendum we Włoszech głową państwa przestał być król, a został prezydent - Enrico de Nicola. Frekwencja wyniosła 70%, a o zniesieniu monarchii zdecydowały jedynie 2%, gdyż głosy rozłożyły się 51% do 49%. Podobna sytuacja miała miejsce w Czarnogórze, tu po wielu zmianach na najwyższych szczeblach władzy ostatecznie, również w wyniku referendum wybrano głową państwa Danilo I Petrova-Nijegos, decydując się na ustrój monarchii parlamentarnej.

Ostatnimi prowincjami które zmieniły właściciela były: Stryj, Hollabrun oraz Brno. Dwie pierwsze na rzecz Polski i Austrii, trzecia dla Słowacji. Stalin niechętnie zgodził się na oddanie tych terenów, zapewne czując winę przy zarzutach wspierania Japończyków w wojnie i na niepodejmowaniu żadnych działań wspierających Aliantów musiał iść na kompromis.

2 Lutego rząd polski przemieszczając na granicę ze Słowacją część wojsk Pierwszej Brygady zmotoryzowanej im. Gen. Maczka zmusił Południowych sąsiadów do rozmów. Ich tematem były żądania terytorialne względem Słowacji, a konkretnie tereny na południe od Zakopanego wraz ze słowackim szczytem "Lodowy". Jest on trzecim co do wysokości (po Gerlachu i Łomnicy) samodzielnym szczytem tatrzańskim, a w okresie od listopada 1938 do września 1939 był najwyższym szczytem Polski. Nazwa szczytu najprawdopodobniej związana jest z polami długo utrzymującego się lodu i śniegu. Ze szczytem wiąże się też kilka legend. Stoki Lodowego Szczytu i Śnieżna Dolina były miejscem poszukiwań legendarnych skarbów. Jeden ze swoich najsłynniejszych wierszy poświęcił Lodowemu Jan Kasprowicz. Wracając do tematu - rozmowy trwały długo jednak ostatecznie uzyskano zgodę Słowacji na odstąpienie od części terenów, które były zamieszkiwane głównie przez Polaków. Był to pierwszy sukces dyplomatyczny nowej Polski.

Szczyt Lodowy

20 Stycznia w Polsce odbył się przetarg na projektowanie i budowę myśliwca. Całość miała być oparta na konstrukcjach niemieckich Messerschmittów Me163 "Komet", oraz Me262, a także pomocy Franka Whittle'a. Do przetargu zgłosiły się m. in. Państwowe Zakłady Lotnicze, Podlaska Wytwórnia Samolotów, Polskie Warsztaty Lotnicze oraz Wytwórnia Sprzętu Komunikacyjnego - Świdnik. Wszystkie wytwórnie, ze względu na kryteria wymienione w zleceniu przedstawiły zbliżone projekty. Jednak nie wyłoniono zwyciężcy, ex aequo 1 miejsce zajęli WSK oraz PZL. Efektem tej współpracy był PZL.92 "Sokół". (Postanowiono kontynuować przedwojenne nazewnictwo). 1. osobowy, prosty w obsłudze i pierwszy w Europie wschodniej odrzutowiec. Jednostkę napędową stanowił silnik Rolls-Royce Derwent II. Rozpiętość skrzydeł wynosiła 12 metrów, długość 12,83 m, masa własna 5 023 kg, a startowa 6 382 kg.
    Prędkość maksymalna w locie poziomym wynosiła 869 km/h, a w locie nurkowym do 990 km/h. Bywały też niepotwierdzone przypadki przekroczenia bariery dźwięku, jednak oficjalnie nigdy się to nie udało. Uzbrojenie stanowiło 6 działek kal. 13 mm.

6 Lutego złapano na gorącym uczynku szpiega rosyjskiego próbującego przechwycić plany dotyczące nowej konstrukcji polskiego myśliwca. Stosunki między oboma państwami uległy jeszcze głębszemu ochłodzeniu. I zmusiły rząd do zwiększenia funduszy w celu zapobieżenia podobnym zdarzeniom w przyszłości.

..::WIEŚCI Z FRONTU::..

Europa

Azja i Oceania

CDN.

========================
    Przepraszam wszystkich za brak odcinka. Brak czasu spowodował przedłużenie opublikowania. Nie udało mi sie też zamieścić wszystkich planowanych wątków. Pojawią się przy okazji następnego odcinka.
    Zapraszam do czytania i komentowania. ;)

11. Camillo

Rozdział 10
    Zmiany

"Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska."
    Józef Piłsudski

Jadnak postanowienia Procesów wiedeńskich zostały niebawem złamane. Wśród państw poniemieckich bezpośrednie zwierzchnictwo i podległość zachowały wyłącznie Brandenburgia, Nadrenia i Saksonia. Bawaria i Hamburg stały się niebawem nową ostoją nazizmu. W efekcie czego rozpoczęo obrady na temat przyszłości państwowości niemieckiej.

Berlin, 11 Marca 1945 r.

- Panowie, zebraliśmy się tutaj, aby wytyczyć kierunek rozwoju Niemiec, jak i Europy centralnej. To co się dzieje obecnie, zwłaszcza w Niemczech Zachodnich i Bawarii to jawny sabotaż naszych prób denazyfikacji. Paradoksalnie dawna stolica III Rzeszy jest ostoją demokracji niemckiej. - Powiedział zadyszny premier Wielkiej Brytanii - Zanim przedstawie swoje zdanie na ten temat, czekam na wasze opinie - zakończył Churchill.
    - Jestem za jednoczeniem wszystkich ziem zaodrzańskich - rozpoczął Bagiński - w końcu są to ziemie narodowo niemieckie. Pragnę też dodać, że w rejonie Brandenburgii odczuwamy co raz większe napięcia z powodu naszego zwierzchnictwa ichnich terenów. Kończąc, chcemy silnego, stabilnego sojusznika na zachodzie, niż małych, nistabilnych państewek, podatnych na wpływy zagraniczne. - Zakończył prezydent Polski.
    - Jestem podobnego zdania - rozpoczął prezyden Francji - jednak naniósłbym pewne poprawki na plan Polski. Uważam, że obszar Kolonii i Zagłębia Saary powinny zostać w rejonie naszych wpływów, a najlepiej cała Nadrenia ze względu na duży potencjał przemysłowy powinna zostać trwale Francji przyznana jako nadzorcy. Jednakże popieram pomysł pana Bagińskiego, również wolimy silnego sąsiada. - zakończył de Gaulle.
    - A jakie jest stanowisko Stanów Zjednoczonych ? - zapytał Churchill
    - Popieram przedmówców.
    - Typowe olanie sprawy przez amerykanów, gdzie widzą swojego interesu - pomyśleli zgromadzeni.
    - Cóż, skoro taka jest wasza wola ... nie mam zamiaru się sprzeciwiać, tym bardziej, że sam miałem to zaproponować. Korzystając z okazji, pragnę zaapelować o zwołanie kolejnych obrad w celu omówienia polityki względem Związku Radzieckiego. Liczebność ich wojska, na granicy naszych państw w połączeniu z nieobliczalnością Stalina nie może wróżyć nic dobrego. - definitywnie zakończył premier brytyjski pospiesznie wychodząc z budynku odbudowywanej części Berlina.

Rząd RFN

Niebawem nowy rząd niemiecki dołączył do sojuszu. 5 dni później zostały zwrócone prawowitemu właścicielowi ziemie Nadrenii i południowej części Bawarii, a stolica przeniesiona do Magdeburga. Rząd francuski niechętnie musiał zgodzić się na strate terytoriów pod naciskiem Wielkiej Brytanii i Polski.

Mapa Niemiec

16 marca doszło do generalnej inspekcji wojsk lądowych. Efektem tego była reorganizacja i dyslokacja Armii Wojska Polskiego. W ramach nowego WP służyły 3. armie główne oraz 1 pomocnicza. Dowództwo w nich zostało powierzone generałom Maczkowi i Okulickiemu oraz marszałkowi Andersowi. I tak w skład 1. Armii WP wchodziło: 19 dywizji piechoty, 2 dwyizje dowodzenia; w skład 2. Armii wchodziło 8 dywizji piechoty, 10 dywizji piechoty zmotoryzowanej (Kanda + UK), 5 dywizji kawalerii 2 dywizje milicji, 1 dywizja dowodzenia; w skład 1. Armii Pancerno-motorowej 5 dywizji Pancernych T-34 (przestarzałe, zniszczone odkupione od ZSRR, wyremontowane w Polsce), 1 dywizja pancerna 20TP, 1 dywizja pancerna M4 Shermann (USA), 2 dywizje pancerne Mk VIII Cromwell (Wielka Brytania), 1 dywizja pancerna Mk VI Crusader (Kanada), 9 Dywizji piechoty zmotoryzowanej (UK, CAN, POL) oraz 1. Armia Pomocniczej w liczbie 4 dywizji milicji.

Rozlokowanie armii

17 marca została podpisana umowa z Wielką Brytanią na kupno flotylli nowoczesnych niszczycieli, w celu odbudowy zniszczonej przez Niemców Marynarki Wojennej RP. Do Polski trafią na przełomie kwietnia i maja. W dalszym terminie planowane jest kupno kolejnych 2 flotylii niszczycieli V generacji wraz z planami konstrukcyjnymi, 2 lekkie krążowniki IV generacji i 5 Okrętów podwodnych V generacji. Całość umowy ma być zrealizowana do roku 1947-48. Kolejna umowa była zawarta ze Stanami Zjednoczonymi na kupno 3 flotylli niszczycieli III i V generacji oraz 1 lekkiego krążownika V generacji. Natomiast negocjacje z Australią w sprawie kupna 3 flot niszczycieli III generacji i 1 przestarzałego ciężkiego krążownika zakończyły się fiaskiem. Umowa ze Stanami Zjednoczonymi zostanie zrealizowana na początku maja.

Flota zakupiona od państw sojuszniczych

Fiaskiem i zniszczeniem siatki szpiegowskiej w Moskwie zakończyły się próby przeprowadzenia oczernienia wizerunku Związku Radzieckiego. Sytuacja staję się co raz bardziej napięta. Obecnie tylko Polska, Czechy, Norwegia, Dania i Niemcy utrzymują poprawne stosunki z tym państwem

Pod koniec marca sytuacja w Azji i Oceanii staje się dla Japonii trudna. Został zajęty cały Półwysep Koreański, ponad połowa wysp Archipelagu Japońskiego oraz ponad połowa Mandżurii, gdzie do walki w końcu włączyły się siły Związku Radzieckiego. Z drugiej jednak strony zostało powstrzymane 'parcie' Brytyjczyków z Indii zachodnich na tereny Wietnamu. Japońskie wojska okopując się na terenie Laosu zatrzymały ofensywę wojsk zjednoczonych. Doktryna żabich skoków przynosi efekty także na Filipinach i Indiach holenderskich. Japoński przemysł praktycznie już nie istnieje, o co postarali się lotnicy alianccy, a kolos co raz bardziej chyli się ku upadkowi. Z początkiem kwietnia ruszy nowa ofensywa na Chiny z północy i południa.

Sytuacja w Azji Wschodniej i Oceanii

AAR wyczyszczony i zamknięty. W razie czego, kontaktować się z funkcyjnymi działu.
    Biedrona

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie