Polska Socjalistyczna Republika Rad

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez Jachex, 26 Październik 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Jachex

Jachex Aktywny User

ODCINEK I

25 października 1917 roku atakiem na Pałac Zimowy rozpoczęła się nowa epoka w historii Rosji , Petersburg znalazł się w Bolszewickich rękach a Rosja pogrążyła się w wojnie domowej .
    rząd Bolszewickiej Rosji

Po dwóch latach siły zwolenników (Białych) starego porządku znalazły się w krytycznej sytuacji – Generałowie Denikin i Kołczak tracili inicjatywę i przegrywali bitwa za bitwą , Ukraińcy z URL i ZURL byli pacyfikowani przez Bolszewików i Polaków a Estonia po niedługiej niepodległości stałą się sowiecką republiką . pod koniec roku tereny dawnej Carskiej Rosji prezentowały się tak....

Bolszewicy już na początku roku 1919 planowali inwazję na Polskę lecz ciężka sytuacja na frontach zmusiła ich odrzucenia planu infiltracji terytorium RP a tym samym rozpoczęcia działań wojennych . W Październiku po rozprawieniu się z „Białymi” , Ukraińcami i powstańcami Machno można było przystąpić do operacji „Grot”
    plan operacji "Grot"

Armia Czerwona czekała tylko na rozkaz do ataku , a po jego ogłoszeniu ruszyła jak burza wdzierając się na terytorium Polski . Sowiecka inwazja była zaskoczeniem dla Polskiego rządu toteż na początku nie wiedziano co należy robić .

Tymczasem w Moskwie Lenin wygłosił przemówienie skierowane do żołnierzy Armii Czerwonej . Zmobilizowano też kolejne dywizje które natychmiast ruszyły na front .

Bolszewicy z łatwością zdobyli nadgraniczne Polskie miasta , na Moskiewskich ulicach zapanował entuzjazm tym większy że Kołczak poniósł na Syberii kolejną porażkę , jednak to był dopiero początek wojny i wszystko się jeszcze mogło wydarzyć.....
    Pierwsze dni inwazji
    druga porażka Kołczaka

2. Jachex

Jachex Aktywny User

ODCINEK II

Chłodny Jesienny poranek , młody sprzedawca gazet wydzierał się na całą ulicę :
    KURIER WARSZAWSKI , KURIER WARSZAWSKI , MOSKALE NAPADŁY NA POLSKĘ !!!

KURIER WARSZAWSKI

Wczoraj w godzinach wieczornych zbrojne ramie Bolszewickiej Rosji : " Armia Czerwona" wkroczyła na terytorium naszego kraju ... Naczelnik państwa potwierdza że znajdujemy się w stanie wojny ... Ojczyzna w niebezpieczeństwie....

Pierwszą fazą operacji "Grom" było opanowanie dwóch ważnych miast : Wilna i Lwowa , oba były silnie bronione przez Wojsko Polskie i cywilnych ochotników , Na pierwszy ogień poszło Wilno , Bolszewicy zaatakowali miasto z kilku stron i szybko odnieśli zwycięstwo .
    Armia Czerwona wkracza do Wilna

Po zdobyciu Wilna Bolszewicy zwolnili tempo swojego marszu toteż do stycznia nie podejmowano żadnych większych akcji na froncie Polskim .Inaczej miały się sprawy na dalekiej Syberii gdzie rozwiązano problem Kołczaka .
    Niósł Kołczak razy kilka ponieśli i Kołczaka

drugiego stycznia przekazano Litwinom Wilno w zamian za neutralność w Polsko-Bolszewickim konflikcie

Luty 1920 roku oznaczał upadek Lwowa...

W marcu w pierwszym większym zdobytym przez Bolszewików mieście : Białymstoku Utworzono Tymczasowy Komitet Rewolucyjny Polski (TKRP) . TKRP wydał manifest do ludu Polskiego....
    TYMCZASOWY KOMITET REWOLUCYJNY POLSKI

Dwudziestego pierwszego kwietnia osiągnięta linia frontu przebiegała wzdłuż rzeki Bug

#############################################################################################

Mam taką prośbę do Zoor-a otóż potrzebuję flagi i shielda dla PSRR w stylu HoI , mam tu pewien wzór , ale jeśli chciałbyś to wykonać to prosił bym byś rzucił tu też jakimś innym wzorem bo z tej flagi zbyt zadowolony nie jestem

potwierdzam będę to potem męczył od 1936 w górę :Devil:

Dziękuje też wszystkim Formowiczom że tak ciepło przyjęli ten nazwijmy to eksperyment xD

3. Jachex

Jachex Aktywny User

ODCINEK III

21 kwietnia Bolszewicy ruszyli na Przemyśl i Zamość , walki nie trwały długo i oba miasta zostały zdobyte .Armia Czerwona podchodziła pod Kraków w którym wybuchła panika , ludzie uciekali z miasta jak szczury z tonącego okrętu , na drogach pod Krakowem rozgrywały się sceny jak z apokalipsy , uciekali wszyscy od matek z dziećmi po wiekowych starców , kierowali się głównie na Wielkopolskę mając nadzieję że Bolszewicka zaraza zostanie jakimś cudem powstrzymana

Wkrótce upadł Lublin , kolejne ważne miasto na drodze do Warszawy

Miasto Moskwa rozmowa Lenina z Dzierżyńskim

-Towarzyszu Dzierżyński proszę opowiedzieć mi jak przebiega operacja "Grom" ?
    -Dość ciężko , to znaczy wygrywamy i opór tych Burżujów długo nie potrwa ale chwytają się każdej możliwej deski ratunku , rozumie towarzysz : wysadzają nam tory kolejowe , organizują partyzantkę i starają się nas oczernić na arenie międzynarodowej ... Martwi mnie jedna rzecz co z Niemcami jak wkroczymy do Wielkopolski to może być nieciekawie...
    -Niech towarzysz nie zaprząta tym sobie głowy , zanim ruszymy na Niemcy musimy odnowić nasze siły i stworzyć pozory chwilowej przyjaźni z Niemcami...
    -do czego towarzysz zmierz...
    -To proste zatrzymamy się na granicy z Niemcami z 1914 roku i oddamy im Wielkopolskę...

Między czasie rozpoczęła się bitwa o Warszawę...

Piłsudski zawiódł , Warszawa upadła a nad Belwederem oczekującym teraz nowych gospodarzy powiewał teraz czerwony sztandar , złapani Polscy dowódcy oczekiwali na wyrok zamknięci w Cytadeli Warszawskiej...

##########################################################################

No cóż dzisiaj krótki odcinek , ale przynajmniej podgrzeje trochę atmosferę i spotęguje napięcie xD

4. Jachex

Jachex Aktywny User

ODCINEK IV

Komunikat

Tymczasowy Komitet Rewolucyjny Polski obejmuję władzę w Warszawie , a tym samym powołuje do istnienia Polską Socjalistyczną Republikę Rad . TKRP zostaje przemieniony w Robotniczo-Chłopski Rząd P.S.R.R , który stawia sobie za cel :

a)Pozbawienie władzy Szlachecko-Burżuazyjnej na terenach nie zajętych przez Armię Czerwoną
    b)Powołanie Komitetów fabrycznych w miastach i folwarcznych na wsi
    c)Znacjonalizowanie fabryk , majątków ziemskich oraz lasów
    d)Powołanie do życia organy bezpieczeństwa , gospodarcze i aprowizacyjne
    e)Zagwarantowanie obywatelom , lojalnie wykonującym rozkazy i polecenia władz , zupełnego bezpieczeństwa​
    Warszawa
    30 czerwca 1920 r
    TKRP​

Czwartego czerwca zmobilizowano pod broń kolejne oddziały

dziewiątego czerwca rozpoczęły się walki o Kraków , Polacy walczyli z wręcz fanatycznym oddaniem , jednak Armia Czerwona szybko przełamała opór .Kraków został zdobyty , a rządy mocarstw Europejskich zaprzestały wysyłania broni i zaopatrzenia dla rządu Dmowskiego który przeją władzę po pochwyceniu przez Bolszewików w niewolę Piłsudskiego.

dwudziestego siódmego Lipca padł Radom

a po miesiącu tj:trzydziestego sierpnia nad Częstochowskim klasztorem zawisła czerwona flaga ,a cudowny obraz wywieziono gdzieś w głąb Rosji....

drugiego września Armia Czerwona zatrzymała ofensywę na przedwojennej granicy Rosji z Niemcami , tegoż samego dnia Niemieckie wojska wkroczyły na Wielkopolskę , Pomorze , Kujawy oraz tereny Wolnego Miasta Gdańska .Po dwunastu dniach Polskie wojska w Bydgoszczy i Toruniu* skapitulowały przed Niemcami , a Anglia i Francja nawet nie kiwnęły palcem by ukarać Państwo Niemieckie.
    Przez Bałtyk w kierunku Neutralnej Szwecji uciekł Dmowski i Paderewski by utworzyć rząd Polski na emigracji

dnia 13.09.1920 roku II RP przestała istnieć

TERYTORIUM POLSKIEJ SRR

Dwunastego Października Bolszewicy wkroczyli na Litwę

Po zajęciu większości terytorium kraju i rozbiciu nielicznej Armii Litewskiej Litwa przestała istnieć , a na jej miejscu powstała Litewska SRR

Na Łotwie gdzie panował marionetkowy rząd rozpisano "wolne" wybory po których ogłoszono powstanie Łotewskiej SRR

##################################################

* układ prowincji niezbyt pasuje do granicy sprzed I WŚ więc uznałem że Toruń będzie leżał w moim AAR-że w prowincji Bydgoszcz

5. Jachex

Jachex Aktywny User

Rząd PSRR : jak widzicie sporo osób się nie zgadza z czasami gry : po prostu w grze jest rok 1936 a ja opisuje wydarzenia z lat dwudziestych stąd w rządzie Marchlewski i Dzierżyński , tych dwóch panów przygotował dla mnie Otto_Strasser za co mu jeszcze raz dziękuje , a na resztę nie miałem pomysłu więc pozostawiłem standardowych ( zresztą jak będzie jakaś rozmowa na wysokim szczeblu to występować w niej będą tylko głowa państwa i szef rządu , a nie jakieś pachoły :p )

Mapa PSRR . CORY mam tylko na Bydgoszcz i Poznań

Mapa Europy

piszcie co ewentualnie zmienić bo odcinek jeszcze nie rozegrany , kwestia flag cały czas jest jeszcze otwarta .Mam też dwie koncepcje dotyczące ZSRR :
    1)zostawić jak jest
    2)ZSRR jest zbiorem komunistycznych państw : PSRR , USRR , RFSRR , BSRR itd powiązanych sojuszem

Minęło ponad 30 dni od ostatniego odcinka, więc AAR-a wyczyściłem i zamykam. Jeśli Autor chciałby pisać go dalej, proszę o kontakt z administracją forum celem ponownego otwarcia tematu.

Pozdrawiam
    Severian

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie