Power of Blitzkrieg- AAR Niemcami

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez mms1994, 12 Wrzesień 2009.

?

Co powinien zawierać ten AAR

Poll closed 14 Wrzesień 2009.
  1. Humor

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. Humor

0 głos(y/ów)
    0,0%
  3. Opisy walk

0 głos(y/ów)
    0,0%
  4. dialogi

0 głos(y/ów)
    0,0%
Multiple votes are allowed.
Status Tematu:
Zamknięty.
  1. mms1994

mms1994 Guest

Odcienk I-"Droga do władzy jest krótka, ale kręta"

1.02.1933-13.12.1933

Sytuacja w Europie w 1933r była nader spokojna, zwiastowało to rzecz, której świat jeszcze nie widział. Zdanie "Państwa Etenty wygrały wojnę" jest nie do końca prawdziwe. "Wielką Wojnę" jak określano I Wojnę Światową wygrały tylko Stany Zjednoczone. Inne państwa borykały się z problemami bezrobocia, inflacji, buntami czy przewrotami.

Jednakże zaradzić im umiał tylko jeden człowiek, aktor, pisarz, malarz z Wiednia- Adolf Hitler.

Wygranie przez niego wyborów oznaczało represje, fale terroru względem osób nie odpowiadających obrazowi prawdziwego Niemca z książki "Mein Kamf". Przykładem bezwzględności nowego przywódcy jest choćby podpalenie przez bojówki NSDAP- SA parlamentu III Rzeszy(Reichstagu).

11.11.1933, Berlin, Reichstag

Adolf Hitler: Dzień dzisiejszy jest "Dniem Historycznym", gdyż jutro nastanie nowa era, "Era III Rzeszy". Dlatego wzywam was, posłowie Reichstagu, reprezentanci Narodu Niemieckiego, połączmy siły i razem zwycięsko przetrwajmy ten trudny okres...

Po długich brawach Kanclerz zszedł z mównicy i udał się do swojego apartamentu aby poszukać prostego rozwiązania problemu surowcowego. Przejęcie Luksemburga nie dało zamierzonych efektów, natomiast mocno rozdrażniło państwa alianckie. Jedynym państwem posiadającym duże złoża wysokiej jakości rudy żelaza była Szwecja...

Wojska Lądowe

Po rozpoczętej na wiosnę rozbudowie armii, mającej się zakończyć w 1939r, przyszedł czas na wybudowanie linii obronnych tzw. "Westwall" i "Ostwall". Planowane ukończyć je w 1940r.
    Armia Niemiecka składała się z 1. Armii, jednego korpusu pancernego i kilku korpusów piechoty, jednakże przedstawienie dokładnej ich liczby jest nie możliwe z powodu ciągłej orzbudowy.

========================================================================================

Hoi2 DD ARM 1.2 MOD34 v0.8, GIP.

Zapraszam do komentowania i informowania mnie o literówkach.
    Odcinki będą trwały rok do momentu rozpoczęcia wojny.

2. mms1994

mms1994 Guest

Nie, ale dziwnie wyglądał[odcinek] gdy to zdjęcie było mniejsze :faja:

Odcinek II- "Przetrwać może tylko silniejszy"

13.12.1933-1.12.1934

Zdjęcie znalezione przy jedynym żołnierzu, który zginął w 1934r.

16 Grudnia 1933r. stała się rzecz, której się nikt nie spodziewał. Szwecja neutralne państwo zerwało wszystkie umowy handlowe z Niemcami.[​IMG]
    Rząd nie mając wyboru z powodu zmniejszających się gwałtownie zapasów rudy żelaza zlecił wojskowym wykonanie planu inwazji na Szwecję. Do zadania tego został wybrany gen. lt. Johannes Blaskowitz.
    40 dni później zwodowano KMS Admiral Graf Spee, był to niezwykły moment dla całej Kiergsmarine, ponieważ jest to najpotężniejszy okręt. Od razu po zwodowaniu zaplanowane użycie go podczas akcji desantowej w celu osłania transportowców i zapewnienie ostrzału artyleryskiego.
    I tak 5 kwietnia 1934r. rozpoczęto operację Neptun. O godzinie 17:30 flota desantowa wypłynęła z Gdańska i zacumowała obok Sztokcholmu. 7 kwietnia 1934r. rząd III Rzeszy wypowiedział wojnę Szwecji, zaraz po tym rozpoczęto operację desantową w sile 3 dywizji piechoty. Do 15 kwietnia wzmocniono przyczółek kolejnymi 3 dywizjami.[​IMG]
    Po dość długich walkach spowodowanych brakiem sprzętu zimowego po 2 miesiącach Szwecja zgodziła się na propozycję pokojową zakładającą zmiany rządu i stanie się państwem satelickim Niemiec.
    Przeprowadzona kampania nie była krwawa(w czasie niej zginął 1 żołnierz, 2 zaginęło i około 200 zostało rannych), ale ukazała niedociągnięcia i błędy popełniane przez żołnierzy i oficerów. Nie ukazała również możliwości wojsk pancernych z powodu brak miejsca do ich wykorzystania. Jednakże żołnierze nie mogli jeszcze wrócić do kraju do rodzin, czekała ich misja "stabilizacyjna" polegająca na pomaganiu w naprawie dróg, mostów, domów.
    Zgodnie z przewidywaniami Hitlera alianci nie zareagowali na to wydarzenia, to ośmieliło go podczas pobytu na wakacjach w Stanach Zjednoczonych oglądał doki, porty, stocznie. Zaraz po powrocie zarządził budowę 5 nowych lekkich krążowników i w 1935r. rozbudowę floty o kilka nowoczesnych okrętów głównych.
    Sytuacja w Europie pod koniec 1934r. przedstawiała się następująco:
    Natomiast po śmierci Prezydenta Hidenburga w sierpniu 1934r. A. Hitler został jego następcą.

=======================================================================================

W następnym odcinku będzie więcej akcji ;), a co za tym idzie będą dialogi.
    Zgadnijcie co teraz się stanie...

3. mms1994

mms1994 Guest

Mapka z mod34

Odcinek III-"Nawet pokój może być wojną..."

1.12.1934-1.01.1936

12 grudnia 1934r. odbyła się konferencja w Londynie z udziałem największych potęg morskich: USA, UK, Francji, Włoch, Japonii. Dotyczyła ona tonażu flot całego świata. Hitler odmówił podpisania umowy ze względu nie zaproszenia go na tą konferencję.
    15 marca sztab główny sił lądowych ogłosił przejście w stan spoczynku wszystkich generałów, którzy walczyli w I wojnie światowej(w stopniu generalskim) oraz wszystkich, którzy przed 1925r. zostali nominowanie na generała. Akcja miała na celu odmłodzenie kadry dowódczej oraz zyskanie większego wpływu na wojsko.
    Kolejnym etapem rozwoju sił lądowych III Rzeszy było odrzucenie traktatu wersalskiego i nazwanie sił lądowych Wermachtem.
    Po długich rozmowach ze Szwajcarią gwarantowano jej niepodległość co polepszyło stsunki między tymi krajami.
    Po pięknym, słonecznym i spokojnym lecie nadszedł czas 4 października, atak Włoch na Etiopię, jedyne niepodległe państwo w Afryce. Włosi bez większych trudów pokonali ich do Świąt Bożego Narodzenia.

1 stycznia 1936 IX. Armeekorps lt. gen. Walthera von Brauchitscha wkroczył do Nadrenii, strefy buforowej pomiędzy Francją i Niemcami. Oznaczało niemal wypowiedzenie wojny, jednak alianci zbagatelizowali sprawę co dużo ich kosztowało...
    Na początku 1936 Hitler dokonał zmian na stanowisku ministrów, w poprzednich latach Niemieccy naukowcy odkryli wiele rzeczy, które usprawniły i polepszyły Niemiecką gospodarkę, Wermacht i Kiergsmarine.

==========================================================================================
    Odcinki będą dłuższe podczas wojny(nie ma co prawie opisywać, a pracuję nad dialogami).
    Znacie jakieś dobre serwisy(nie trzeba się rejestrować), a obsługują *.bmp i długo trzymają zdjęcia?

4. mms1994

mms1994 Guest

Odcinek IV-"Demonstracja siły..."

1.01.1936-6.08.1936
    Powstańcy przygotowują się do obrony.

15.02.1936, Berlin, gabinet Kanclerza
    -Mein Fuhrer, już przyszedł.
    -Dobrze Hans, wpuść go.
    2 minuty później
    Friedrich Zallmer*- Guten Tag, Mein Fuhrer, przepraszam za spóźnienie.
    Adolf Hitler- Nie szkodzi, proszę siadać.
    FZ- Czy mogę wiedzieć w jakiej sprawie zostałem wezwany?
    AH- Od tego chciałbym zacząć. Niepokoją mnie bojowo nastawione, nie które grupy społeczne w Hiszpanii. W szczególności chłopi.
    FZ- Mhm... w Wigilię zeszłego roku w ambasadzie przebywał hiszpański generał, Fr... Fra..., Franco. Słyszałem jak mówił coś o nowej Hiszpanii, coś o przeciw stawieniu się tyranii. Na wszelki wypadek chciałem się upewnić o co mu chodziło, więc zaproponowałem mu odwiezienie. Podczas drogi siedział cicho, jakby myślał co powiedzieć, otwierając co jakiś czas usta. W końcu 2-3 minuty przed adresem pod który chciał jechać poprosił aby się zatrzymać, że pójdzie dalej na piechotę. Wychodząc powiedział "Do zobaczenia w Nowej Hiszpanii". Zaraz po powrocie do ambasady zacząłem szukać o co chodzi z tą "Nową Hiszpanią". Po ponad tygodniu przeczytałem w gazecie, że wybrano nowego lidera "Nowej Hiszpanii". Umówiłem się z nim na spotkanie jako przedstawiciel pewnej firmy ze Szwajcarii i zapytałem wprost "Czy planujecie użyć siły w wyzwalaniu Hiszpanii", pokiwał tylko głową i powiedział, że jest zajęty.
    AH- A jak nastroje w społeczeństwie?
    FZ- To zależy od pozycji i od bogactwa. Biedniejsi czekają tylko na cud, natomiast bogaci, głównie komuniści próbują za wszelką cenę pozostawić obecny stan rzeczy.
    AH- Dziękuję, proszę się stawić na jutro na naradę.
    FZ- Jawohl, Mein Fuhrer.

16.02.1936, Berlin, podziemia siedziby Hitlera.
    AH- Witam państwa na nagłym spotkaniu, to jest Friedrich Zallmer, pracuje w ambasadzie w Madrycie. Obawiam się, że w Hiszpanii szykuję się powstanie, dlatego proszę o przygotowanie planu, który zakłada desant w Hiszpanii.
    J. Blaskowitz- Mein Fuhrer, a gdzie dokładniej?
    E. Reader-Proszę mi pozwolić się wtrącić, nasze okręty pozwalają na desant tylko na północnym wybrzeżu Hiszpanii.
    AH- Dokładnego miejsca nie da się podać, ponieważ nie znane są jeszcze miejsca buntu. Może pan Blaskowitz, ma pan doświadczenie.
    JB- Jawohl, Mein Fuhrer.
    AH- Poproszę go skończyć do końca miesiąca, "operacja WOLF".

Zgodnie z rozkazem gen. lt. Blaskowitz przegotował "operację WOLF". 22 marca ogłoszono przygotowania do niej pod przykrywką ćwiczeń w Portugalii.

Zallmer, zaraz po powrocie do ambasady przygotował i wysłał do Berlina mapę przedstawiającą nastroje w społeczeństwie:
    -kolor niebieski- powstańcy
    -kolor czerwony- tereny niepewne
    -kolor fioletowy- republikanie

17 lipca zgodnie z przewidywaniami Hitlera Nacjonaliści ogłosili powstanie nowego państwa i rozpoczęli walkę z Królem, burżuazją i wszystkimi, którzy nie przyłączyli się do powstanie.

20 lipca w obronie starego porządku stanęli alianci i Związek Radziecki, Francja zaproponowała dołączenie się również III Rzeszy, jednak Hitler odmówił tłumacząc się zbyt małą armią. Mimo to w ambasadzie w Paryżu otrzymano mapę, którą natychmiast odesłano do Berlina. Przedstawiała ona śmiały plan oskrzydlenia i zamknięcia sił powstańczych w centrum, bez dostępu do morza, czyli zapasów kierowanych z Włoch i kolonii.

21 lipca Włochy wspomogły teraz już militarnie Nacjonalistów, jednakże to był krok chybiony ponieważ po początkowych porażkach na granicy z Francją i w Afryce, dopiero 4 sierpnia udał im się przywrócić granice sprzed konfliktu.
    Sytuacja w europie wyglądała następująco:

Hitler zwołał naradę ogólną na 3 sierpnia w Reichstagu, w celu opracowania strategii na najbliższe lata.
    3.08.1936, Reichstag.
    AH- Witam wszystkich, posłów Narodu Niemieckiego, oficerów Wermachtu, Kiergsmarine i innych uczestników spotkania. Trzeba jasno przedstawić nasze stanowisko w konflikcie Hiszpańskim. Panie von Neurath proszę zapewnić aliantów o potępieniu przez nas powstańców i jednocześnie o naszym poparciu Hiszpan i Włochów, ja osobiście mam spotkanie z Mussolinim 10 sierpnia w Szwajcarii w celu "przekonania go do podpisania pokoju". A teraz pora omówić Wermacht i Kiergsmarine. Niech pan zacznie generale von Fritsch.
    VF- Więc, nie mamy szans jeślibyśmy dołączyli się do wojny po stronie nacjonalistów, jednocześnie dołączenie się do wojny po stronie republikan pozwoliło by aliantom poznać stan naszego Wermachtu co jest nie korzystne. Według mnie powinniśmy pozostać neutralni tak jak USA, Japonia czy państwa bałkańskie.
    AH- Dziękuję za wypowiedź i przedstawienie swojego zdania, a teraz pana kolej Reader.
    ER- Kiergsmarine nie masz żadnych szans z flotą aliantów, stosunek sił byłby 20:1. Osobiście również jestem zdania aby pozostać neutralnym państwem w tym konflikcie.
    AH- Dziękuje za wypowiedź i przedstawienie swojego zdania, a co pan, panie Canaris o tym sądzi?
    WH- Według naszych agentów na granicy z nami nie stacjonuje za wiele wojska, jednak we Francji i Anglii ogłoszono mobilizację. Dołączenie się do wojny po stronie nacjonalistów to samobójstwo, może słabe jakościowo i źle przeszkolone wojska lądowe, ale liczne i ze wsparciem RAFu i lotnictwa francuskiego.
    AH- Dziękuję wszystkim za przedstawienie swojego zdania, obecnie pozostaniemy neutralni, ale proszę szykować plany na wypadek wojny ze Związkiem Radzieckim, Polską i Aliantami.

*-Friedrich Zallmer- Niemiecki agent wywiadu, pracuje jako kelner w Niemieckiej ambasadzie w Madrycie.
    =============================================================================================
    To tyle na dziś ;), a co wy sądzicie przyłączyć się do kogoś?[do wojny]
    Dlaczego AI tak zwariowało?
    Sprawdzałem 2 razy tekst w wordzie, mam nadzieję, że nie ma literówek.

AAR wyczyszczony i zamknięty. W razie chęci kontynuowania, kontaktować się z funkcyjnymi działu.
    Biedrona

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie