Razem ku wolności - Sardynia-Piemont

Temat na forum 'Victoria - AARy' rozpoczęty przez Camillo, 26 Październik 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Camillo

Camillo Ten, o Którym mówią Księgi

1 stycznia 1836 rok, Gdzieś w Genui…

Paolo: Witam Panów. Dziękuję, że zechcieliście tu przybyć w dniu dzisiejszym. Otóż powód jest zaiste niebagatelny. Jak wiecie nasz wspaniały kraj odnotował w minionych latach wielki postęp przemysłowo-naukowy. Jednakże ostatnimi czasy kolejne postępki króla wydają się być co najmniej dziwne. Nie byłoby to dla nas zmartwieniem, o ile kraj na tym by nie tracił… Jednakże kiedy cierpi na tym jego dobro musimy ingerować… Dlatego też wszystkim tu zgromadzonym proponuje plan niecny, ale też niezbędny… Pozwoli to naszemu państwu wznieść się ponad inne, jednakże musicie wiedzieć, że nasza droga będzie trudna i wymagała wielu wyrzeczeń. Więc proszę teraz aby osoby które sądzą, że nie podołają o opuszczenie sali.

Nastąpił ruch oraz szemranie, jednak nikt nie opuścił budynku.

Paolo: Cieszy mnie wasza decyzja, jednak musicie wiedzieć, iż teraz nie ma odwrotu. Proszę również powitać naszego gościa. Jest to mój dobry przyjaciel Alessandro, na stałe mieszkający w Wielkiej Brytanii. Postanowił zaangażować się dla dobra narodu… -kolejne szemrania, oraz nieśmiałe brawa - Giuseppe, proszę cie o zabranie głosu i przedstawienie nam obecnego stanu gospodarki państwa, nasz gość z niecierpliwością oczekuje na informacje na temat naszego kraju. Czlonkowie naszej partii też są łakomi wiedzy…

Giuseppe (Człowiek ds. Gospodarki): Nasza gospodarka to w połowie rolnictwo. 25% ludności w naszym kraju znajduje zatrudnienie w kopalniach. Natomiast tylko niewiele ponad 10% społeczeństwa pracuje w fabrykach i manufakturach…

…stan dziejszych fabryk jest następujący: W prowincji stołecznej, posiadamy 4 fabryk oraz hutę na wyspie: Sardynii. Ich stan personalny jest zadowalający, jednak wydajność pozostawia wiele do życzenia. W najbliższym czasie planu…

Paolo: Dziękujemy ci. Myślę, że na dzisiaj tyle informacji wystarczy. Fabio, czas na twój raport o stanie wojsk lądowych.

Fabio (Arystokrata, zdolny dowódca, Osoba ds. Wojskowych): W stolicy stacjonuje mój oddział, składający się z 1 dywizji kawalerii oraz 2 dywizji piechoty. Ponadto 1 oddział we francuskojęzycznej części naszego państwa oraz jeden w sile 1 dywizji piechoty na terenie Sardynii. Nie są mi znane rezerwy mobilizacyjne, jednak mniemam, iż nie przekraczają 40.000 żołnierzy. Co daje nam łącznie około 80.000 wojsk. Posiadamy też jeden prototypowy wehikuł latający, jednak ze względu na trudności w pilotażu, jego testy zostały zaniehane. W obliczu kiepskich stosunków z monarchią Habsburgów jest to... po prostu mało.

Paolo:
    To wszystko ?

Fabio:
    Na temat wojsk lądowych owszem. Nasza flota napawa jednak większym optymizmem. Należy do jednej z najnowocześniejszych i najliczniejszych w Europie… -Chwila ciszy. I lekkie niedowierzanie zgromadzonych - Przesadziłem. Nie jest najliczniejsza, może też nie najnowocześniejsza, ale zajmuje 15 miejsce w Europie.

Paolo: Kiedy twoje wojska będą gotowe do działania ?

Fabio: Od zaraz.

Pablo: W takim ra...

Alessandro: (…)Wybczcie że przerwę, ale mogę wiedzieć cokolwiek więcej na temat waszej… Naszej technologii, piśmienności, coś więcej o ustroju ?

Paolo:
    Naturalnie, ale… NIGDY WIĘCEJ MI NIE PRZERYWAJ ! Przypomina mi się, jak byliśmy mali, zawsze musiałeś wtrącić 3 grosze. Ale cóż, Andrea, spełnij prośbę naszego gościa.

Andrea (Prawa ręka): Piśmienność w naszym kraju wynosi 45%. Nie ma co się oszukiwać, nie brylujemy w tym na tle innych państw. Aczkolwiek odnotowaliśmy największy wzrost podczas ostatnich trzydziestu lat, spośród wszystkich europejskich państw. Żaden z moich ludzi nie ma jeszcze dostępu do postępu badań, aczkolwiek nie ma się czym chwalić. Co do ustroju… przejrzyj sobie tą teczkę…

Alessandro:
    Dziękuje – lekko zdołowany – Nie mam więcej pytań.
    Fabio: Dziękuję wszystkim, na dziś to koniec.

Gdy wszyscy wyszli:

Fabio: Co sądzisz, o naszych szansach ?
    Alessandro: Łatwo nie będzie, ale na pewno nam się uda…
    Fabio: Twój optymizm…
    Alessandro: A powiedz mi szczerze, czy nam coś kiedykolwiek nie wyszło ?

Następnego dnia 23:00

Paolo: Jak armia ?
    Fabio: Cała poparła idee zmian.
    Paolo: Powodzenia...

Paolo: Udało się !
    Alessandro: A nie mówiłem ?
    Pablo: Znów musiałeś mieć racje...

---------------------------------------------------

Tym oto akcentem, postanowiłem wrócić na forum eufi ;) Co z tego wyjdzie, nie mam pojęcia. Ale próbować zawsze warto :>

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie