Rekonkwista - AAR

Temat na forum 'CK - AARy' rozpoczęty przez tjord, 14 Listopad 2004.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. tjord

tjord Nowy

(W związku z nieuraodzajem aar-ów ja postanowiłem coś skrobnąć- mam nadzieje że to opowiadnako spodoba sie wszystkim czytającym :))

[glow=blue:40b7a89f9e]1. Hrabstwo Vendome[/glow:40b7a89f9e]

Ja, Ibrahim ibn Halef, wygnany przez potężnego władcę Kordoby, przybyłem do hrabstwa zwanego Vendome w królestwie Fransija. Władał nim młod, acz zdolny, 10 letni hrabia Renaud de Rohan. Miał on mocarstwowe ambicje- zamierzał pobić swojego seniora i samemu zostac księciem d'Anjou. Czy mu się to udało, przeczytacie poniżej.

Sytuacja hrabstwa na początku:
    - Średni Dochód 4.03 $
    - Wojsko w liczebności 450 osób, w tym wielu rycerzy
    - Wielki kapitał ambicji :)

1066
    Renaud de Rohan 10-letni hrabia został przez regentów skierowany na studia wojenne do Paryża.

1072
    Hrabia Renaud obejmuje swoje samodzielne rządy. Od siebie dodam że zostałem mianowany naczelnym skrybą hrabstwa :)

1073
    Arabowie opanowali półwysep Bertański. Nasz władca, mając nadzieje na uzyskanie nowych ziem dołączył się do wojny, ale się przeliczył- ziemie podzielili między siebie królowie Francji i Anglii

1074
    Hrabia wziął ślub z Konstancja de Normandie, córką króla Angielskiego. Jego prestiz ( i finanse) wzrosły niepomiernie :)

1076
    Hrabiemu urodziło się pierwsze dziecko- śliczna dziewczynka imieniem Mahunt

1080
    Urodził się następca hrabiego- dano mu imie Mnassies

1088
    Wojna Francusko- Angielska. Frnacuzi opanowali Angielską Bertanię, A Anglicy Posiadłość Francuska na półwysepie Iberyjskim, Malagę.

1092
    Wojna z arabami- naszemu wielkiemu hrabiemu udaje się uzyskać pierwszą posiadłość w Iberium- Grenadę.

1093
    Ślub następcy hrabiego z córką króla Czech, Eliską

1095
    Anglicy zdobywają Paryż, Szampania i Burgundia buntuję się przeciwko prawowitemu królowi Francji.

1106
    Początek 2 wojny arabskiej- z szejkanatem Granady.

CDN. Już jako Księstwo Almerii

2. tjord

tjord Nowy

Spokojnie, będę ciągnął, ale na razie próbuję się w lidze qpm, a AAR-a dokończę później

[ Dodano: Nie Lis 28, 2004 10:14 pm ]
    2.Początek rekonkwisty

Ja, Omar Mułla Aga syn Ibrahima ibn Halefa odziedziczyłem po moim sławetnym ojcu (niech allach ma go w swej opiece) te oto księgę oraz zadanie prowadzenia jej dalej. Mój pan, 50-letni Renaud de Rohan pokazał mi sytuacje hrabstwa i moge napisac że:

-Sredni dochód wynosi 10.43
    -Wojsko zmobilizowane do wojny liczy 2300 cięzkozbrojnego rycerstwa
    -Prownicje: Hrabstwo Vendome, hrabstwo grenady

I. 2.WOJNA ARABSKA

1106
    Początek wojny między szejkanatem Granady a Hrabstwem Vendome

13 Stycznia 1107
    I wielka bitwa rekonkwisty pod Malaga zakończona zwycięstwem chrześcijan - Vendome zdobywa Malagę.

25 Grudnia 1108
    Kapitulacja Szejkanatu granady - Renaud de Rohan zaczyna sie tytuować Księciem Almerii

II. DOBROBYT

1110
    Rodzi się 2 syn księcia- Filip

1111
    Mahunt de Rohan wychodzi za mąż za księcia Bertanii Boucharda Kapeta
    Książe Burgundii odbiera kapetyngom tytuł króla Francji. kapetyngowie zadowalają się księstwami Orleanu i Bertanii

1113
    Śmierc księżnej Konstancji. Książe Renaud wychodzi za swoją wnuczkę :!: :!: :!: Almoudis

1115
    Rodzi się kolejny następca tronu (Mnaisses nie ma synów) - Almaric de Rohan (na szczęscie bez inwalidztwa :) )

III. 3. Wojna Arabska

1116
    Księstwo Almerii wypowiada wojnę Emiratowi Murcjii

30 Marca 1117
    Rozbicie wojsk muzułmańskich w bitwie pod Epres.

1118
    Kapitulacja Murcji

1119
    Pada Mertola - Emirat Murcji przestaje istnieć, Renaud przyjmuje tytuł księcia Murcji i Almerii

Sytuacja Księstwa pod koniec gry:

Dochody - średnio 54 $
    Potencjał ludzki - 5500 żołnierzy
    Szanse na królestwo kastylii lub Aragonii

CDN.

Na zaostrzenie apetytów dołączam screen już z 1027 roku; książę ma już 3 żonę

3. tjord

tjord Nowy

3. Wypieranie Arabów

Ja, Omar mułla Aga, wierny sługa mojego pana, 58-letniego Renauda de Rohan uczestniczyłem w naradzie najwyższych książąt francuskich. Rozważano kwestię- odbic Kastylię czy Aragonię z rąk moich pobratyńców. Padł wybór na Aragonię. Jednak mój pan wychodząc szepnął do mnie
    -To głupcy. Ja się biorę za Kastylię
    Nie wiedziałem że to pierwszy objaw jego szaleństwa

Stan na początku :
    Dochód 54 $
    Prowincje: Murcia, Granada, Almeria, Malaga, Dania (wasal), Murcia (wasal), Vendome (Biskupstwo)
    Wojsko ok. 4000 żołnierzy.

I. 3. Wojna arabska

1020
    Księstwo wypowiada wojne Emiratowi Walencji, wykorzystując to, że jet ona w stanie wojny z Emiratem Saragossy.

1021
    Pada Walencja. W tym czasie zostaje zawarty pokój między emiratami.
    Polskę zdobywają Pieczyngowie

1022
    Upadek Castillonu. Wojska króla Francji zaczynają pobijać Leon- ostatnią prowincję Emiratu Walencji.

1023
    Szejkanat Salamanki nierozważnie wypowiada wojnę naszemu ksiąstwu.

1024
    Pada Leon. rozpoczęcie oblężenia El Bierzo.
    Republika Wenecji staje się Emiratem

1025
    Kampania w stylu Blitskrienu (po naszemu to piorunujące uderzenie)
    Ksiąstwo zdobywa Salamanką, El Bierzo i zamorę.

1026
    Książę Reanud zaczyna zdradzac pierwsze objawy chorobowe.
    Zdobycie Toledo i Sorii- koniec szejkanatu Salamanki
    Anglicy podbijają Orlean

1027
    Książę Renaud w niepoahmowanym szale morduje swojego syna, Andre. Pomimo odbycia pielgrzymki do Camposteli, papież nie zdejmuje klątwy.
    Almaric de Rohan otrzymuje hrabstwa El Bierzo i Zamora.
    Książe do swoich tytułów dołącza księstwa Kastylii i Walencji

Sytuacja księstwa pood koniec:

dochód: 60 $
    wojsko: 8200 żołnierza

4. tjord

tjord Nowy

Ech... AAR się skończył- niezapowiedziany format :(
    Ale postaram się skrobnąć coś nowego o większym stopniu trudności- z dala od pogan.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie