Repubblica di Venezia - czyli AAR Wenecją

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez 50Cube, 7 Luty 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. 50Cube

50Cube User

Odcinki będę pisał co 20 lat, nie będzie tutaj jakichś obrazków czy cytatów z internetu, będzie to po prostu opowieść o mojej grze. Jednak postaram się opisywać ją tak, aby czytało się jak najprzyjemniej.

Grę rozpoczynam Wenecją w 1550r – no to zaczynamy:

Odcinek 1

W Wenecji władzę sprawował Doża Franco Donato.

Dobrze znał się na administracji i dyplomacji, ale miał małą wiedzę wojskową.

Tak przedstawiała się Wenecja i okolice (stan na rok1550):

Nie można też zapomnieć o wyspach:

Silni i duzi sąsiedzi (Austria i Turcja) to niezbyt miłe otoczenie. Trzeba było uważać, aby ich nie zdenerwować, a najlepiej wejść z którymś do sojuszu wojskowego. Wiemy, jaka jest Turcja – zadziorna i waleczna, także ciężko byłoby tutaj o sojusz. Pozostawało polepszyć stosunki z Austrią. Szybko zawarłem sojusz ze Szwajcarią.

Aktualna misja brzmiała:
    Zmonopolizować włoski handel

Więc trzeba było wziąć się do pracy:

Jednak nie wszyscy chcieli współpracować:

Sojusz ze Szwajcarią było niezłym posunięciem, ale z Polską jeszcze lepszym.

Propozycje sojuszu wojskowego napływały wręcz ze wszystkich stron:

Jednak wszystko miało swój powód:

Trzeba było się zgodzić i sprawdzić swoich sił.

Jednak wojny skończyły się szybkim powrotem do SQ.

Postanowiłem zrobić sobie małą kolonię w Ameryce:

Po kilku miesiącach pokoju, Polska poprosiła mnie o wsparcie w wojnie.

16 października 1554r. zmarł dotychczasowy władca, na jego miejsce wybrany został kandydat wojska – Agostino Gritti.

Był lepszym dyplomatą i lepiej znał się na wojsku, jednak, jeśli chodzi o administracje to w tej dziedzinie wiedzy zostawał daleko z tyłu za swoim poprzednikiem.

Dla mnie wojna zakończyła się powrotem do SQ, ale Polska zabrała Kurlandię Zakonowi..

Później znów Hiszpanie poprosili o wsparcie, niby tacy silni, a nie umieją sobie poradzić z kilkoma małymi państewkami...

Kolejne wybory odbyły się 1 października 1557r., wybrany został kandydat dyplomatów – Niccolo Lomellini.

Lomellini był bardzo przeciętnym władcą, niezła wiedza wojskowa i administracyjna, troszkę lepsza dyplomacja.

Z moją pomocą, Hiszpania zyskała przewagę w wojnie, ja podbiłem Saksonię i Anhalt i 1 prowincję Hanzy. Podpisałem pokój w związku, z którym Hanza dołączyła do mojej ligi handlowej i zapłaciła 25 dukatów.

1 października 1561r. odbyły się kolejne wybory, tym razem władzę objął kandydat biurokratów – Silvestro Rovigo.

Rovigo bardzo dobrze zna się na administracji, nieźle panuje nad dyplomacją, ale ma bardzo nikłą wiedzę na tematy wojskowe.

Misja : Zmonopolizować włoski handel została pomyślnie wykonana, aktualna brzmi : Zabezpiecz Prawa Handlowe. No to do roboty!

3 września 1562r. anektowałem pokojowo Raguzę. Teraz czaję się na, któregoś z moich małych sąsiadów, ale narazie jeszcze czekam.

W 1564r. Polska odziedziczyła tron po Litwie, to dobra wiadomość, bo mam z nimi sojusz . ;)

1564r. podpisałem sojusz z Bawarią, mogłem czuć się coraz bardziej bezpiecznie, ale chciałbym jeszcze sojusz z Austrią.

Następne wybory nadeszły w 1565r. Wybrany został kandydat wojska – Francesco Flangini.

Francesco kompletnie nie zna się na administracji i dyplomacji, ale świetnie znał się na tematyce wojskowej.

No nareszcie! W końcu jakaś wojna, znów Hiszpanie proszą o pomoc.

W 1569r. nadeszły kolejne wybory, wybrany został Luigi De Blazio – czyli kandydat dyplomatów.

Był on dobrym dyplomatą, bardzo dobrym wojskowym, ale nie znał się na administracji.

Tymczasem na innym lądzie powiększyła się moja kolonia.

Wojna zakończyła się powrotem do SQ. Ja już czaiłem się na Mantue.

Jak potoczy się dalszy ciąg wydarzeń?
    Czy Wenecja zjednoczy Włochy?
    Czy stanie się potęgą w Europie i na świecie?

Jeśli chcesz to wiedzieć – czytaj następne odcinki!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Napiszcie, czy wam się podoba. Mam coś zmienić, poprawić itp.? Doradźcie coś, aby było ciekawiej!

2. 50Cube

50Cube User

Odcinek 2

1 lutego 1572r. w końcu doszło do wojny na linii Wenecja – Mantua. Wojna przebiegała szybko i sprawnie i niebawem podpisano pokój.

Moim następnym celem stała się Ferrara.

W 1573r. kolejne wybory wygrał znów kandydat wojska – Vitale Bembo.

Vitale był słabym władcą. Wprawdzie był niezłym wojskowym, ale kompletnie nie znał się na administracji i dyplomacji.

Nic nie działo się już do 1577r, w którym następne wybory przyniosły Wenecji nowego władcę, kandydata dyplomatów – Sebastiana Trevisano.

Król z greckim imieniem był wprost doskonałym władcą, jakim nie pogardziłby żaden kraj. Miał świetnie opanowaną wiedzę na 3 najważniejsze tematy:
    - wojsko
    - dyplomacja
    - administracja
    Ogromny żal i żałoba spadnie na kraj, gdy odejdzie tak wspaniały człowiek! Lecz narazie nie martwmy się na zapas, cieszmy się, że mamy tak wspaniałego władcę.

Czekałem, aż zejdzie mi BB i ruszę na Ferrarę, a tymczasem nadeszły wybory (rok 1581) i po raz pierwszy, od 31 lat nie wybrano nowego króla, lecz pozostał dotychczasowy władca – Sebastian Trevisano.

Opóźniająca się wojna nastała w lipcu 1584r., wybuchła konflikt: Wenecja vs. Ferrara & Wirtembergia & Państwo Papieskie. Oczywiście zwycięzca mógł być tylko jeden, jednak potem nadeszło coś, czego się nie spodziewałem.

Jednak król Wenecji zachował zimną krew i wykorzystał swoje znajomości i umiejętności, by szybko zyskać pomocnika w tej wojnie.

Wojna przebiegała szybko i sprawnie:

10 miesięcy po rozpoczęciu wojny podpisano pierwszy pokój:

A zaraz po tym następny:

W trakcie wojny przyszedł czas na... wybory. Myślę, że niemądre byłoby zmienianie władcy kiedy indziej niż w czasie pokoju., szczególnie, że dotychczasowy sprawuje się bardzo dobrze.

Wojna zbliża się do końca, została tylko Anglia:

Ale wojna z Anglia skończyła się powrotem do SQ.

Czy Wenecja zdobędzie więcej włoskich prowincji,
    czy zjednoczy Italię i będzie potęgą na świecie?

3. 50Cube

50Cube User

Odcinek 3

Sebastian Trevisano panował w Wenecji już od 16 lat i zapowiadało się, że jeszcze trochę tym królem pobędzie, bo wygrał kolejne wybory.

Moim następnym celem była Parma lub Modena i trzeba było się śpieszyć, bo czas nieubłaganie leciał, jednak Austria była zobowiązana ich chronić, a ja (przynajmniej narazi) nie chciałem wojny z Austriakami.

W 1599r wybuchła wojna na linii Toskania vs. Modena & Państwo Papieskie & Szwajcaria. Siedziałem z boku i obserwowałem jak zakończy się ten spór.

Toskania została szybko rozgromiona i skończyło się na tym, że Państwo Papieskie zabrało jedną prowincję Toskanii.

Tak przedstawiał się mój kraj w Europie na początku XVIIw.

W 1602r. postanowiłem ruszyć na Państwo Papieskie, gdyż ono nie było członkiem Cesarstwa Rzymskiego, a ostatnio zabrali (graniczącą ze mną) prowincję Toskanii, na którą będę teraz polował. PP miało 2 sojuszników : Modena i Szwajcaria (to także mój sojusznik). Szwajcarzy okazali się zdrajcami i odsunęli się ode mnie.

Wojna przebiegała po mojej myśli i już wkrótce podpisano pierwszy pokój:

W międzyczasie Bawaria poprosiła mnie o wsparcie w wojnie z Palantynatem... Anglią i Rosją. Głupio się zgodziłem, myśląc, że jakoś tam będzie, ale zobaczymy.

Jednak moja wojna przebiegała dobrze i podpisałem drugi i trzeci pokój:

W wojnie z Anglikami plus był taki, że toczyli oni właśnie krwawą wojnę ze Szkotami, więc byli trochę osłabieni. Najbardziej bałem się Rusków.

Ale potem przyszła do mnie bardzo radosna wiadomość:

Teraz nie bałem się już nikogo, bo miałem sojusz z dwoma potężnymi krajami: Austrią i Hiszpanią.

Czy Wenecja poradzi sobie w wojnie z Anglią?
    Jak rozwinie się ten konflikt?
    Jak skończy się ta potyczka?

4. 50Cube

50Cube User

Odcinek 4

Chociaż wojna z Anglikami była krwawa i długa, a wynik był bardzo wyrównany – 0% to oni za nic nie chcieli powrócić do SQ, więc już przyznałem się do porażki, żeby mieć spokój. A Anglikom jeszcze się kiedyś odgryzę, choćby z pomocą Hiszpanii czy Austrii.

W roku 1611r. moje technologie przedstawiały się tak:

A tak polityka wewnętrzna:

Teraz może trochę statystyk:

W 1614r. Hiszpania prosiła o wsparcie w trudnej wojnie.

Nie chciałem schować się przed Francuzami i pokazać, że się ich boję, ale też zbytnio nie kwapiłem się do ataku.

Postanowiłem ruszyć odważniej, natarłem na Francuzów od Wschodu i zdobyłem kilka prowincji, Francuzi nie dawali rady w tej wojnie. Hiszpania dobrze sobie radziła, więc postanowiłem się odłączyć i podpisałem pokój. A wykorzystując fakt, że Francja jest bardzo bogatym krajem – wyciągnąłem od nich kupe kasy.

Niestety, w 1623r. zmarł dotychczasowy król, który rządził przez 46 lat! Będziemy go jeszcze długo opłakiwać, ale... „umarł król – niech żyje król” – wybrany został następca, kandydat dyplomatów – Marino Foscolo.

Był to dobry król, ale jednak ze swoim poprzednikiem przegrywał.

Nic ciekawego się nie działo przez kolejne lata, bo wojnę z Czirokezi, którą wypowiedzieli Austriacy chyba nie można uznać za godną opisania. No może nic poza jednym widokiem – Rosji gromionej przez Turków (zajmowali im już prawie cały kraj).

W 1627r. nastały kolejne wybory, znów wygrał kandydat dyplomatów – Cristoforo Schio.

Była bardzo przeciętnym władcą, słabszym od jego poprzedników.

Znów nic nie działo się do kolejnych wyborów, czyli do 1627r. Po raz kolejny wygrał kandydat dyplomatów – Bruno Cornano.

Okazywało się wręcz, że im późniejszy król, tym mniejsze są jego umiejętności.

Czy Wenecji uda się zjednoczyć Italię?
    Czy będzie potrafiła umiejętnie wykorzystać sojusze?

5. 50Cube

50Cube User

Odcinek 5

Z utęsknieniem czekałem na kolejne wybory, nadeszły one w 1635r. Wybrany został kandydat wojska – Mosé
    San Paulo.

Na takiego władcę czekałem! Był, jak do tej pory, najlepszym dożą w Wenecji od czasów Sebastiana Trevisano, miał nawet od niego większe umiejętności.

W roku 1647 Bawaria, która jest na dobrej drodze, by zjednoczyć Niemcy zaczęła wypowiadać wojny malutkim państewkom w centrum Europy. Postanowiłem, że się z nimi trochę „pobawię” i poszedłem bić państewka, których uzbierało się już dosyć sporo.

Państewka szybko ulegały i było ich już coraz mniej. Zaczęły sypać się pokoje, np.

Pod koniec 1649r. moje technologie prezentowały się tak:

Polityka wewnętrzna:

Dawno nie pisałem też o moich poczynaniach na innym lądzie, więc teraz wstawię parę screenów z mich kolonii:

Aktualny doża wygrywał „wybory” cały czas i zapowiadało się, że pobije „rekord” Sebastiana Trevisano – czyli okres najdłuższego panowania (aktualny „rekord” – 46 lat, San Paulo rządzi już przez 15)

Czy Wenecja zjednoczy Italię i stanie się potęgą na świecie?
    Czy będzie potrafiła przeciwstawić się mocniejszym państwom?

6. 50Cube

50Cube User

Odcinek 6

Bawaria w XVIIw. ostro wzięła się do jednoczenia Niemiec i wypowiadała wojny wszystkim wokół, postanowiłem przyłączyć się do bicia, bo miałem problemy z prestiżem, więc na pokojach mogłem sporo zyskać.
    Tak tez się działo i mój prestiż wyglądał już o wiele lepiej.

Gdy BB spadło mi do zera chciałem wypowiedzieć wojnę Parmie, ale nie mogłem, bo była częścią Cesarstwa Rzymskiego i Austriacy zobowiązani są ich bronić – o bardzo mnie irytowało. To samo było z Toskanią.

Wypowiedziałem, więc wojnę Czarnogórze i po kilkunastu dniach anektowałem ją.

Niestety, Bawaria wciąż prowadziła wojny z państwami wokół, a jednym z nich był Trewir, który miał potężnego sojusznika - Austrię. Choć ja miałem sojusz z Austrią to nic nie dawało, więc wolałem zerwać sojusz z Bawarią niż z Austrią.

Była to przykra rzecz, jednak musiałem pomóc Austriakom w wojnie z... Polakami. Dobre było to, ze Polacy mieli sojusz z Toskanią, a ja bardzo chciałem mieć ich prowincję. Zająłem więc Toskanię i ruszyłem na Polaków, aby zgodzili się oddać prowincję sojuszników.

Niestety, ubiegli mnie Austriacy i podpisali jakiś durny pokój z Toskanią.

Później Polacy podpisali sojusz z Portugalią, więc rzuciłem się na nich w Ameryce.

Jednak wojna skończyła się powrotem do SQ, choć byłem w niej na [+] – Portugalczycy za nic nie chcieli innego pokoju.

W roku 1667 wypowiedziałem wojnę Państwu Papieskiemu i jego sojusznikiem. Zrodził się więc konflikt – Wenecja vs. Państwo Papieskie & Toskania & Szwajcaria & Portugalia. Tak, znów Portugalia, bowiem udzielała im gwarancji.

Po jakimś czasie podpisany został pierwszy pokój:

Reszta wojen niestety skończyła się powrotem do SQ.

Na prośbę kilku czytelników, pod koniec XVII postanowiłem zrobić krótki opis wydarzeń na świecie:

Półwysep Iberyjski

Tutaj panuje oczywiście mój sojusznik – Hiszpania, ale i mój wróg – Portugalia. W sumie to nie ma tutaj więcej państw, a te dwa żyją ze sobą w pokoju, więc nic się nie dzieje.

Półwysep Apeniński

Półwysep Apeniński – czyli głównie mój obszar, oczywiście tez porozrzucanej po Europie - Hiszpanii. Tu dzieje się już więcej, ale większość wydarzeń 9przynajmniej ze mną związanych) już znacie.

Europa Zachodnia

Tutaj swoje robi Francja, choć dzielnie trzyma się też Nawarra – malutkie państewko położone między dwoma mocarstwami. Trzyma się jeszcze mała Burgundia.

Europa Środkowa

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu Bawaria podbijała wszystkich wokół, jednak jej zapędy się skończyły i zostały jej tylko pierwotne prowy. Znów jest tu chmara małych krajów i jakoś nikt nie kwapi się żeby ich „zjeść”. Swoje tereny ma też Austria, Hiszpania i Szwajcaria.

Europa Wschodnia

Tutaj chyba dzieje się najwięcej, prawie cały czas jakieś wojny. Na początku mojej gry panowała tutaj Polska, która po niedługim czasie połączyła się z Litwą. Teraz Polsce z jej pierwotnych prowincji zostały tylko Toruń, Płock i Galicja. Poznań, Kalisz i Łódź zabrali Austriacy, a Lublin, Kraków i Ruce – Turcja.
    Austriacy zagrodzili Polaków też od wschodu zabierając po 1 prowincji Prusom (Prusów przez długie lata nie było na mapie świata, dopiero ostatnia wojna Austriaków z Polakami, która zakończyła się druzgocącym zwycięstwem moich sojuszników, pozwoliła Austriakom uwolnić Prusy spod zaborów Polski), Litwie i cały Psków oraz Rygę.
    Nad Austriakami 1 prowincję kontrolują Bawarczycy, a pod nimi z jedną prowincją – Litwa. Dalej na wschodzie zawodzi Rosja, która oddała już sporo prowincji Turkom.
    Austriacy odcięli Polaków od morza najpierw zabierając kilka prowincji, a potem uwalniając Prusy. Swoje 3 grosze dorzuciła też Kurlandia, która graniczy z Prusami i Austrią.

Skandynawia

Tutaj bezwzględnie panuje Szwecja, która na spółkę z Danią zmiotła z ziemi Norwegię. Swoje prowincje ma też Rosja i jedną ... Anglia. I to bez dostępu do morza. Dziwne jest tylko to, że jeszcze nikt nie skolonizował Laponii, a mogłyby to zrobić nawet 4 państwa: Szwecja, Dania, Rosja i dawniej Norwegia. Na tym terenie nie ma również Finlandii, którą „zjadły” Szwecja i Rosja.

Wyspy Brytyjskie

Pozwólcie, że tak nazwę te tereny, chociaż nie do końca Brytyjskie, bo do Wielkiej Brytanii jeszcze bardzo daleko. Tak, beznadziejnie wręcz spisuje się Anglia, która od początku mojej gry zdobyła może trzy prowincje. To chyba wyścig – kto WOLNIEJ zjednoczy państwa: Italię, Wielką Brytanię i Niemcy. Do Niemców najdalej, Wielka Brytania słabo, ja się przynajmniej staram.

Afryka

Oj, coś wolno idzie kolonizowanie „Czarnego Lądu”. Szczególnie zawodzi Hiszpania, stara się Francja i Portugalia, ale najwięcej prowincji ma tu Turcja. Mnie tez tam jakoś nie ciągnie. Narazie raczej w spokoju żyją Afrykańskie plemiona.

Ameryka Południowa

Jedno słowo – Hiszpania. I wszystko jasne, większość terenów należy właśnie do tego kraju. Duża jest tam też Portugalia, ja też mam tam trochę prowincji, po kilka mają: Anglia i Toskania. Dziwne, że w ogóle nie ma tutaj Francji.

Ameryka Północna

Można by powiedzieć, że znów panuje Hiszpania, ale tym razem nie tak wyraźnie. Choć nie wiem czy Anglia nie ma więcej prowincji, zależy czy liczyłyby się wyspy. Ja też mam swoje tereny, ma je również Portugalia. I ma... Rosja, tak, Rosjanie maja kilka prowincji – w większości są to dawne plemienia m.in Czirokezi. Tutaj, w przeciwieństwie do Ameryki Płd. żyją dawne ludy i osady. Tak, jest tu trochę murzynów.

Na koniec, na prośbę jednego z czytelników, wstawiam ranking rocznego przychodu, w którym jestem dosyć wysoko – co mnie bardzo cieszy.

Czy Wenecja zjednoczy Italię?
    Jak potoczą się jej dalsze losy?

7. 50Cube

50Cube User

Odcinek 7

W 1672r. wypowiedziałem wojnę państwu Ramazan. Za tym pociągnęły się inne wojny, m.in. z Turcją. Do mnie dołączyła się Austria. Zaraz podpisano pierwszy pokój.

Wojna narazie przebiegała pomyślnie:

Po 2 latach skończyła się krwawa i trudna wojna z Turcją. Jednak Wenecja i Austria okazały się silniejsze od ogromnych Turków.

Oj! Trochę dużo BB, zapowiadają się długie lata bez żadnych wojen.

Och nie! To w końcu musiało nastąpić. Umarł dotychczasowy doża – Mosé San Paulo! Panował przez 39 lat i nie pobił dotychczasowego rekordu Sebastana Trevisano (46 lat). Jednak San Paulo wiele zrobił dla kraju, choćby pokonanie jednego z silniejszych państw na świecie –Turcji.
    Wybory wygrał kandydat dyplomatów – Carlo Bassano.

Ten władca niestety nie spełniał moich oczekiwań...

Przez 6 lat mój przychód wzrósł diametralnie i awansowałem a rankingu na 5 miejsce.

Kolejne wybory nadeszły w roku 1678. Wygrał kandydat wojska – Mosé Zustiniani.

Wciąż trzeba czekać na trzeciego, świetnego dożę...

W roku 1680 moje państwo wyglądało tak:

W roku 1682 nastały kolejne wybory. Wybrany został kandydat wojska – Giuseppe Dolsfin.

Jest już lepiej, ale jeszcze nie o takiego dożę mi chodzi.

Do następnych wyborów nic się już nie działo. Choć dotychczasowy doża był niezłym władcą, to wybory przegrał, a wygrał je kandydat dyplomatów – Vittore de Blazio.

To już prawie o to chodzi, jednak jeszcze mu trochę brakuje do doskonałości.

Czy Wenecja stoczy jeszcze krwawe boje z Turcją?
    Czy powalczy z Hiszpanami by zjednoczyć Italię?

8. 50Cube

50Cube User

Odcinek 8

Vittore de Blazio, ku zdziwieniu wielu osób wygrał następne wybory i okres jego panowania przedłuży się o klika lat.

W 1694r. wypowiedziałem wojnę Parmie, bo chociaż była ona członkiem Cesarstwa Rzymskiego, to aktualnie Imperatorem była Toskania.

W czasie wojny nadeszła pora na wybór kolejnego władcy. Nowym dożą został kandydat wojska – Marco Antonio Flangini.

Wojna z Parmą zakończyła się pół roku później. Zostały jeszcze inne państwa.

Po roku przyszedł trzeci pokój:

Reszta skończyła się powrotem do SQ.

Aktualny doża, choć nie jest idealny wygrał kolejne wybory i będzie panował przez następne lata.

Jest to koniec tego AARa, dziękuję za to, że wytrwaliście ze mną w tej rozgrywce i pomogliście dopracować „dzieło”.

Zamknięto i wyczyszczono [konserw]

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie