Rosja - Od cara Ivana III do carycy KatarzynÄ? II(R-OCI3dCK2)

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Pablos_, 10 Lipiec 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Pablos_

Pablos_ Guest

Rosja - Od cara Ivana III do carycy Katarzynę II(R-OCI3dCK2)

Witam was wszystkich, jest to mój pierwszy AAR(do wczoraj nie wiedzialem ze cos takiego istnieje) więc uwzględnijcie to przy ocenianiu.
    A więc:

IMPERIALISTYCZNA ROSJA- OD IVANA III PO KATARZYNĘ II

Był 1 stycznia roku pańskiego 1492. Car Rosji, Ivan III, podpisal zly dokument, raczej przybil bo pisac nie umial, i wypowiedzial wojne niejakiemu Księstwu Pskowa(Widocznie twórca lubił zwierzęta), a więc niczego nie świadom, poszedł do
    RUP- u w Moskwie i wyslal.

Cześć lala - Powiedzial do facetki siedzącej za okienkiem.
    Dzieńd... o fuck... Allah agb... tfu, pomylilo mi sie, Witamy szanownego Cara Rosji Ivana III.
    Oj, nie tak formalnie, mam maly listek, do wyslania, do Kazania, stolicy Kazania(Ale mszami zawialo:p).
    Oczywiście, proszę znaczek.
    Dziękuje - odpowiedzial i odszedł wkładając znaczek do kieszeni.

Władca Kazania bardzo sie zdziwil gdy slyszal co mu czytają:

O, wielki arnvindzie, wladco Pskowski, glupia lajzo, ja Ivan III mowie ci: Szykuj majtki bo bedziesz kupkal jak ci zajmiemy stolice:).

Odeslal to wiec do Pskowa.

Danilo Shenja, generał Rosyjski, ruszyl natychmiast(ze swoimi wojskami oczywiście) do Pskova, stolicy Pskowa(ehh...)

Po czterdziesto- dniowym szturmie wyslal do Ivana III wiadomość:

Królu, tj, Carze Rosji Ivanie III, poszlimy, zniszczylimy, wpadlimy, zajelimy, a tera to zaanektuj!
    Koncze bo muszem do kibelka, narqa

Król bardzo ucieszony(myslal ze zajął Kazań), kazal natychmiast to zaanektować, w miedzyczasie, znowu mu sie pomylily dokumenty i zażądał tronu Neapolitaskiego z racji pochodzenia.

Znacząco to popsuło ich relacje, król Neapola, nie zwracał sie do Ivana juz: "per carze", tylko "per oblechu".

Po 3 latach rządzenia nareszcie dobrze wyslal dokument, wypowiedzial wojnę Kazaniowi.

Od razu dwóch Danilo'ów ruszyło do Tambowa i Voronez'u

End of Part One

2. Pablos_

Pablos_ Guest

13.III.1496
    Wyprawa do Kazania niezbyt sie udala, wiec obydwóch Danillo'ów wysłuchało Kazania, oczywiście puścili jednym uchem a wypuścili drugim, na koniec powiedzieli

Narqa carku, my idziem na urlop, wracamy 7 lutego!
    Ok.. CO?!
    Nam, jako generałom jedynych wojsk w kraju należy się urlop!
    A co zakonem Krzyżackim, co z Polską, co z Litwą, co z Syberią?!
    Eee... wracamy 7 lutego!
    A co z babami do zgwałcenia?!
    Co? Aaaa, skoro o tym mowa do my idziemy od razu na wyprawę, gdzie?
    Zakon Krzyżacki!
    Eeee... najgorsze, ja tam najbardziej lubie Litewskie!
    Noooo
    Nie no, dobra carku, grzejemy do tego całego zakonu, narqa!

Wyprawa wojenna do zakonu Krzyżackiego także niezbyt się udała, nie dość że nie zajęto ani jednego miasta, na wojnie podczas gwałcenia baby został zabity Danillo Shenja, ZK zajął Psków, po prostu tragedia...

Któregoś dnia do komnaty króla wpadł jakiś facet, dość śmiesznie ubrany, w Chińskie materiały, między innymi długi żupan, ale z długimi rękawami, miał na sobie dużo czerwonych, pięcioramiennych gwiazdek.

Tak go car naszkicował na komisariacie:

[ Dodano: Nie Lip 10, 2005 12:15 pm ]
    Screeny za chwilę będe robił, jednak nie będą to screeny bitew a tylko granic po wojnie:))

3. Pablos_

Pablos_ Guest

Ok, postaram sie pisac jasniej, mam III nowe części, musze je podrasowac, wrzucic screeny na neta.

P.S. Kto chce występować?
    Mam do obdzielenia pare ról
    m. in. Gen. Glinskiego, Wladce Syberii, Króla Polski...

[ Dodano: Nie Lip 10, 2005 4:14 pm ]
    Part three

Sytuacja zaczęła odwracać się na początku 1499 roku, wojska Rosyjskie zajęły pierwsze miasto Zakonu Krzyżackiego, stolicę prowincji Ingermanland.

4.1.1499
    Carze, carze!!
    Czego glupi patafianie? - powiedzial rozespany car...
    Zajelismy Krzyżackie miasto!!!
    Tak, ktore???
    Te z Ingermanlandu!
    Eeee, daj mi spokój, ide spac
    Wywaliśmy też ok. 900 krzyżaków z Rosji, i oblężyliśmy Psków!
    no, super, cos jeszcze? - odpowiedzial znudzony car
    Tak!
    COooooooo?! - car se ziewnął
    Polaki zajęły trochę Turcji!
    Cholera, coś jeszcze?
    Tak!
    Co znowu?!
    Mam dla ciebie śniadanie!
    No, pierwsza dobra wiadomość dzisiaj, a co na śniadanie?
    Ryby z morza Białego!
    A odmroziliscie je, wczoraj dostalem rano na sniadanie lody rybne, a nie ryby.

Tego samego dnia wpadł do komnaty cara posłaniec:
    Królu, tfu, carze!
    Jak śmiesz przerywać carską uczte?!
    Straże powiesić go!
    Ale carze, odbiliśmy Psków!
    Stać, coś powiedzial?
    Odbilismy Psków!
    No to fajnie, cos jeszcze?
    Tak, juz prawie zwerbowaliśmy siły żeby wywalic do konca Krzyżaków z Rosji!
    Tak?
    Tak.
    No to teraz mozecie go powiesic!

End of part Three.

25.VI.1554r.
    List do króla Polski @Kamilek@:

Cześć warchole, ja Ivan IV przez ludność zwany groźnym, wypowiadam ci wojnę, jeśli nie będziesz walczył bohatersko w obronie tego czegoś co ty nazywasz Polską zostaniesz przeze mnie okrzyknięty najohydniejszym zdrajcą całego swojego narodu, jeśli nie umieścisz, w razie naszej wygranej, czego jestem pewien, Kazanowski'ego na tronie, także będziesz zdrajcą, więc miej się na baczności, mam nadzieję że twoje wojska umieją walczyć, aha, bym zapomniał, dałem moim ludziom piłki do metalu żeby mogli przebić sie owłosienie kobiet w twoim państwie!
    STRZEŻ SIĘ!!!

14.V.1555r.
    List od króla @Kamilek@(Kazanowskiego) do cara Ivana IV.

Mam nadzieję poteżny władco Rosji, carze Ivanie IV że przyjmiesz w zamian za pokój dwie prowincję, Bogutjar, który bezprawnie zabraliśmy wam w 1498r. i Belgorod, który tak naprawdę do was nalezy, liczę na to że zaanuje pokój na długo między Polską, a Rosją, między malutką i biedniutką Polską, a poteżną i wszechmocną Rosją, jeśli tak się nie stanie, będe mocno zaiwedziony, w darze przekazuje ci też 250 dukatów, abyś miał za co prowadzić wojny i kolonizować nowe obszary.

2.I.1566r.

List do cara Ivana IV "Groznego":

Szanowny carze, mam nadzieję iż ucieszy cię fakt że odkryliśmy ziemię, tak, wiem, ciągle tylko odkrywamy ziemię i pewnie to dla nikogo nic ciekawego już, ale ziemia ta jest wyjątkowa, jest ona bardzo niedostępna, my, straciliśmy 300 kompanów żeby zdobyć te tereny, nie ze względu na tubylców, lecz ze względu na warunki tam panujące, nocami jest tak zimno ze jesli wystawisz nogi za koc na 15 minut, to potrafią odmarznąć, ja sam straciłem jedno ucho i członka, straciłem go przy załatwianiu naturalnych potrzeb gdyż było bardzo zimno i oddalenie zamarzło w powietrzu.;)

Szwecja zabrała nam prowincję Tavastland z miastem Tavastlehus, natomiast my zabralismy Polakom Welikie i Kursk.

Postawiłem manufakturę wyposażenia okrętowego w Kijowie i browar w Estonii, z sojuszu odeszły Chiny, Japonia i Holandia, została jedynie Brandenburgia która jednak w wojnie z Polską straciła Śląsk i zachodnią część kraju.

3.VI.1571r.
    Turcja wypowiada wojnę Mamelukom(zawsze mi się kojarzy z bułką w mleku:)), wszyscy z nowego sojuszu prócz Omanu i Nubii wypowiadają im wojnę, ja też...

25.XII.1574r.

List do cara Ivana IV "Groznego":

Ej, carze, pomóż nam, ni w ząb nie możemy się przebić do tych muzułmańskich dziur, podbno są wielkie ja pięść, na następną wojnę z muzułmanami daj nam jakieś piły czy małe miecze, ni dziada sie nie mozemy dostac, jeszcze jak wpadamy ze je zgwalcic to one serwują nam ohydne ciasteczka z koziego mleka, trudno ich nie zjeść, nie jesz, nie gwałcisz, ehhh... one są naprawdę dziwne, każdy z nas ma po 900 dzieci i jakby sie z kazda ozenil to ze 500 zon, bo skoro po jedno dziecko na babe to wychodzi 900 dzieci na 500 bab, dobra ta moja matematyka, co?
    I jeszcze Turki, polecialy z nami w h**, my sie mordowalismy(doslownie), zeby zająć te ich prowincje, a na koniec oni se wzieli tylko trzy i na marne strata 30.000 ludu, mam nadzieje ze cos na to poradzisz...

Sąd, każdy władca musi coś posądzić, nawet bez wyniku ale musi posądzić, więc poszło o gruszę na miedzy, nie wiadomo czy je są gruszki które spadają, czy należą do sąsiada 526421 czy do sąsiada 563124(Tak są nazywani rolnicy w Rosji), podczas sądzenia do sądu przyszedł Józwa Stalin i arnvind, władca tego Pskowa całego...

Ej, ty, carze, my byliśmy tam, gruszki które spadają w połowie należą do jednego w połowie do drugiego a te na miedzy będą carskie!
    Mi to odpowiada!
    Nam też!
    No to jak, idziemy na porozprawową kiszkę?

Pierwszego stycznia 1584r. carem Rosyjskim został Fedor I!
    Jest głupi, nie umie liczyć i pisać ale umie czytać, najbardziej to oczekuje wycieczki do browaru Moskiewskiego i browaru Estońskiego, jak wiadomo car dostaje tyle piwa ile chce za darmo.

List złożony wszystkich generałów do cara Fedora I:

Siemasz caruś, jak leci, słyszelimy żeś się strasznie upił w tym browarze, u nas to ni piwa, ni bab do gwałcenia, no w końcu nie bedziem gwalcic wlasnych sasiadek ani tym bardziej zon, to jak, lecim na winko do Francuzów?

Hehlut junior!
    Nie mam na imie hehlut tylko Helmut!
    Nieważne, co dzisiaj na obiad?
    Duszona kaczka astrachańska.
    Bueh, zrób no jakąś jajecznice czy co...
    Car by tylko jadł jajecznicę...
    A powiesić cie?
    Dobrze, dobrze juz ide, jeszcze jakas prosba?
    Daj no m tu ze dwie nierządnice.
    Ależ carze!
    Straże!!
    Dobrze carze.
    Coś jeszcze Hehlucie?
    Tak carze, jest tu grupa rzemieślników, domagają się abyś postawił Browar i M. wyposażenia okrętowego.
    Dobra daj ich tutaj.
    Witam carze.
    No cześć, siadaj, co chcesz?
    niedługo wejdziemy we wczesny barok...
    Sam jesteś barok, STRAŻE!!
    Ale barok to taka epoka.
    Aha, no to mów dalej.
    A więc, wchodzimy w ten wczesny Barok i aby dalej się rozwijać potrzebujemy co najmniej dwóch manufaktur.
    A co to jest to cale manufaktur?
    Manufaktura- Fabryka w której wszystko robi się ręcznie, od początku do końca.
    A nie można nogami?
    Nie, nie mozna.
    Ok, więc ile takie coś będzie kosztować?
    Ok. 1892 dukaty.
    wilkołak Jr.!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Słucham- powiedzial wysoki i chudy człowiek z małą głową.
    Jak tam nasz budżet?
    A no jedno okno wypadlo i potrzebujemy nowe loza do komn... aaaa, o ten budzet chodzi?
    A więc mamy 816dukatów.
    Poczekaj az uzbieramy 1892 dukaty i postaw M. wyposażenia okrętowego w Ingermanland i Browar w Inflantach.

List od głównego urzędu skarbowego do cara:

Ej, ty, zanotowalismy deflacje, inflacja spadła o 33%, fajnie, co?!

Hehlut!
    Helmut...
    Co to jest deflacja i inflacja, jakieś choroby?
    infalacja to utrzymujący się wzrost cen produktów a deflacja to coś odwrotnego
    Czyli jeśli mamy deflacje to zle?
    To dobrze.
    Aha, masz mi cos jeszcze do powiedzenia?
    Nie carze.
    To spier...

CARZE, CARZE, weszliśmy we wczesny barok, nareszcie, musisz postawic Akademie sztuk pieknych!
    Nic nie musze i co to jest ta akadejma sztuk pieknych?
    Akademia, tam sie zjezdzaja artysci i robia sztuke.
    To znaczy banda oszo... artystów kujących w drewnie, kamieniu i metalu i robiących mazy?
    Tak.
    I co z tego będziemy mieli?
    Poprawioną stabilność...
    eee... nie stawaiac.
    ...i pieniądze...
    No to może, zastanowie sie...
    I obrazy gołych dup- Powiedzial Helmut, wiedzial ze car uwielbia oglądać... dupy, takie ludzkie tylki.
    STAWIAĆ NATYCHMIAST, W POLTAVIE!!!

3 stycznia 1598r. - Dwór carski

Cześć Helmuł
    Helmut... - powiedzial ze zrezygnowaniem Helmut
    Ej, o co chodzi, wzieli mnie z domu jak wyrzucałem gnój, umyli, ubrali w jakies smieszne fatałaszki i wyslali tutaj, co ja niby mam robic??
    Rządzić... tak jak każdy poprzedni, to znaczy wydawać pieniądze, mordowac nieposlusznych, wypowiadac wojny...
    Aha, cos jeszcze?
    Ho, ho, ho albo i więcej.
    A ten koleś, co on tu robi?- Powiedzial car pokazujac na Stalina.
    On nam pomaga opracowywać taktyki.
    A co to jest taktyki i co znaczy opwocywac?
    Nie opwocywać tylko opracowywać, a taktyka to dzialanie na polu bitwy.
    A macie tu jakąś bitwę, jeśli tak to pokażcie...
    Proszę za mną.
    (Teraz dialog rozgrywa się w jednej z carskich komnat)
    O, tutaj, to jest bitwa, prawda że ładny obraz?
    To w koncu jest bitwa czy obraz?
    Obraz przedstawiający bitwę.
    Eeee, ta bitwa to do ludzi podobna, to tak jak wziąść kilka ludzi, wrzucic do sloika i potrząść, ciekawe jak ta bitwa smakuje, Helmuł, jadłes kiedys dżem z bitwy?
    Z czego?!
    No bo mówicie że macie pola bitwy.
    Pola bitew to pola na których rozgrywają się bitwy!
    Jak to rozgrywają, to te bitwy nie rosną?
    Ehh... a jak wasza mość ma na imię?
    Boris Godunov

6 sierpień 1599r.
    Car spada z 340 stopniowych schodów, ginie na miejscu, władzę znów ja obejmuje:)

26 lipca 1600r.

Witam szanownego regenta.
    No cześc.
    Polska na znów wojnę wypowiedziała, to będzie bodajże siódma wojna między nami...
    Najwyraźniej.
    To ostatnia w XVI w. a pierwsza w XVII w.
    No, to rzeczywiscie epokowa sytuacja!
    Ehh.. ide juz...
    A to se idz.

1 stycznia 1605r.

Znowu mi władze odebralI, tym razem jakiś Dmitri przyszedł... grrr...

Cześć Helhuł.
    Boże, co kolejny to gorzej na mnie mówi, od Hohleta przez Helmuła do Helhuła.
    Coś ci nie pasuje?
    O, ten to przynajmniej wie co ma tu robić...
    No wiem, mam rządzić.
    Wow, bravo.
    Dzięki, a teraz masz miesiąc wolnego i bilety w tą i spowrotem na Sardynię, ale jakby był jakiś bunt to uciekaj zaraz, ok? Nie chce stracic slugi!

Kurczę, ci carowie zmieniają się jak liczba naszych wojsk, po roku rządzenia odszedł Boris ale wszedł: Vassili CHOUISKI:))

W 1610 roku za to mialy miejsce dwie rzeczy dziwna i malo dziwna, najpierw malo dziwna: odkrylismy całą syberię, bardzo dziwna, mamy nowego cara o dość dziwnym imieniuL: TIME OF TROUBLES

W tej chwili przyznaję się, bez bicia, po raz pierwszy w tej kampanii użyłem kodu, wpisalem event 9 zeby zabic ten czas kłopotów...

List do mnie:

Cześć regentuś, mam dla ciebie dobrą wiadomość, cała Syberia prócz Nahodki którą zajęła kiedyś Japonia a kontrolują Chiny, jest nasza!

1 stycznia 1613

Pierwszy normalny car, MICHAIL III ROMANOV, to ten z orełkiem, wszechstronnie wykształcony, o normalnym nazwisku, po prostu ideał:)

4. Pablos_

Pablos_ Guest

Part four

11.07.1500r.

Ivan III groźnie chory, wylądował u cyrulika!
    Zakon Krzyżacki prawie zajęty, na front trafiają pierwsze działa...

Na początku roku 1501r., Rosja wypowiedziala wojne Złotej Ordzie której była kiedyś lennikiem...

Od razu zajęto jedną z prowinji!

Szanowny regencie!
    Słucham...
    Zajęliśmy prowincję Złotej Ordy.
    Bardzo mi miło, coś jeszcze?
    Tak!
    Słucham.
    Heretycy w Estonii nawróceni na prawdziwą wiarę!
    No, nareszcie coś zrobiliście w tym durnym kraju!

13.I.1501r.

CAR NIE ŻYJE!

Listy do Regenta i nowego Cara Vasilliego III
    Początek 1504r, - Przegoniliśmy złotoordyjczyków z Kujbyschewa
    Połowa 1504r. - złotoordyjczycy przegonili nas z Kujbyschewa
    Koniec 1504r. - Przegonilismy złotoordyjczykow z Kujbyschewa
    i tak do konca 1506r.

13.06.1508

Carze, carze! - Wbiegł ten sam posłaniec który zbudził kiedyś cara Ivana III
    Czego chcesz Jełopie?
    zajelismy całą złotą ordę!
    No i co z tego?!
    Musisz ją zaanektować!
    A ja nie chce!
    Musisz!!
    No dobra, gdzie mam przybić pieczątke?
    O, tu, na tym dokumencie...
    Ok.

End of part four

Part five

25.06.1508r.

Car, jak zwykle swego przyzwyczajenia, skubał sobie brwi gdy nagle wpadł do komnaty posłaniec.

Ty, hopie co rzundzisz!
    Czego wieśniaku?
    Polaki nom wujne powiadły!
    co?!
    Dajcie mi tu tłumacza!
    Co on mówi?
    Że polacy nam wypowiedzieli wojne!
    Aha, to znaczy? - zapytal sie szeptem car
    Że polacy chcą nam zabrać ziemie albo i kasę!
    A to daj im tyle kasy ile bedo chcieli.
    Ale carze!
    Daj ty fajtłapo, ja się znam na pieniądzach!
    Dobra głupia łajzo!
    Wykastrowac go i powiesic za jaja! - Wrzasnął car!
    Rolnik sie popatrzył, podrapał po głowie.
    Muge jusz ić, kruwa sie cili!
    Dobrze, idź wieśniaku.
    Dziękuje, dowiddzenia.

Pod koniec czerwca 1509r. car po ostrym balecie, pijany jak bela, oddał Polakom (bez walki o nią) prowincję Bogutjar.

End of part five

Part Six

(moze troche na razie przynudzam ale jedyne co mam do opisywania na razie to wojny, chyba ze wprowadze cos nieistotnego, malego ale fikcyjnego)

Któregoś tam dnia do cara przebywającego w Ogrodzie przyszedł Listonosz.

Dzieńdobry!
    Czego brudna kupo?
    Mam listy do jego wielmości cara Vasilliego III.
    Czytaj!
    Ależ mi nie wolno.
    Dobra to daj:

List od gen. Glinskiego

TE, VASIL, ODKRYLIMY DZIWAKÓW.
    KTOREGOS DNIA OGLADAJAC ORENBURG(NA WYCIECZCE KRAJOZNAWCZEJ), SPOTKALIMY DWOCH FACETOW I BABE, BABE OD RAZU WZIELIMY I KAZDY Z 6.250 ZOLNIERZY JĄ ZGWAŁCIŁ.
    FACETOW ZAPYTALIMY: "SKĄD WY JESTEŚCIE?"
    ONI NA TO MACHNĘLI RAMIONAMI!
    NO TO MY: "SKUND WY JECHOĆ?"
    ONI NA TO: MY JESTEŚMY Z SYBERII I RUSKIEGO NIE ZNAMY
    ALE MY NIE ODPUSZCALI: SLUCHAJ CHLOPIE, WIESZ KTO JESTEM? WIELKI JEGOMOŚC GLINSKI, GEN. ARMII ROSYJSKIEJ, NAJBLIZSZY PODDANY CARA ROSJI, NA ZAWSZE POD NIM;)
    ALE KIEDY ONI SIE ODWROCILI, TO MY ICH ZGWALICILI!

List do gen. Glinskiego do cara Vasilliego III.

ALE PO CO WY TYCH FACETÓW GWAŁCILI?
    A TAK W OGÓLE TO CO MIALO ZNACZYC TO "NA ZAWSZE POD NIM"?

Na początku roku 1517 wojska gen. Glinski'ego wkroczyly do Syberi.

Do generala prowadzącego nową, 56 tys. armię podbiega na koniu mlody porucznik:

Generale, gdzie jedziemy?
    Jak to, cioto, gdzie jedziemy, na wojne!
    A... aaa...
    Co?
    A ja musze sie nauczyc lepic pierogi ruskie.
    I nie ruskie a rosyjskie!
    Dobrze.
    Nauczysz sie za rok, jak wrócimy...
    A jak nie wrócimy?
    Wrócimy, wrócimy...
    A skąd ta pewność?!
    Wymyśliłem nową, niezawodną taktyke, pomógł mi w tym niejaki Józef Stalin.
    Kto to?
    Bredził coś że jest ze Związku Radzieckiego, jedyny związek jaki znam to związek czerwonej przepaski pod kolanem!(Mówiąc to, gen. pokazał swoją nogę w czerwonej podwiązce)
    Heh... kto by pomyslal, a ta taktyka, to co?
    Zbieramy 3/4 chłopów z całego kraju i wszystkich wywalamy na wroga!
    Oj!
    Co, oj?!
    Nie, nic, dziękuje, miłej śmierci.
    Ehhh... ta młodzież - pomyślał sobie gen.

List do Cara Vasilliego III
    Taktyka ta w rzeczywistości wyglądała zpełnie inaczej, zebralismy ok. 130tys. wojsk i postawilimy je przy granicy na świetnym widoku, a że wojska syberyjskie nie znały łuku, nie trzeba się było niczego obawiać, na sam początek, zniszczylismy całą armię syberyjską, i ruszylismy na szturm.
    Palilismy, zabijalismy, gwalcilismy kobiety, starcow i dzieci, chłopów oczywiscie mordowalismy...
    Syberia została zajęta w trzy miesiące, teraz potrzebujemy ok. 90tys. piechoty i ok. 80 dział do ostatecznego zajęcia Chanatu Astrachańskiego.

List do gen. Glinskiego:
    Oczywiscie.

28.stycznia.1518 roku. do cara przybiegł posłaniec.

Witam szanownego cara Vasilliego III.
    No, witam, witam, o co chodzi?
    Chciałbym posłusznie zameldować że dokonaliśmy aneksji Chanatu Astrachańskiego, chciałbym posłusznie, ale nie mogę - W tym samym czasie wyjął szablę spod żupanu i odciął carowi głowę, wychodząc powiedział do strażników że car nie ma na karku już żadnych problemów, wpadł w karetę marki Merc- Wenz z 17 koniami i pospiesznie wyjechał z Rosji do Szwecji.

7.II. 1518r. Dokonano pierwszych odkryć geograficznych!

Nowy teren nazwano OMSK, od wymsknięcia, gdyż podczas zapisywania nowej nazwy tego terenu, pisarzowi, wymskneło się pióro, pociągnął ręką, gdyż chciał złapać i zalał całą kartkę, następnego dnia nazwał to OMSK!

List do Cara Vasilliego III.
    06.III.1521r. Armia Finlandii dotarła do nieznanego Jeziora, niektórzy rzucali do niego kamyki i opowiadali bajki, więc nazwałem to jezioro, jeziorem Bajkał.

List do Cara Vasilliego III

Carze, potrzebujemy natychmiastowej pomocy, dzieje się tu tyle że ze trudno cokolwiek opisać, my atakujemy duńczyków, duńczyki atakują nas, potem dochodzą szwedzi i 8.000 naszych, najgorszym rejonem jest Prowincja INGERANLAND, dochodzi tam do nieustannych starć Rosyjsko- Szwedzko- Duńskich, dzieją się dantejskie sceny, po tej wojnie bedziem mieli ze 5.000 ludności więcej niz przed, to ze względu na gwałty, i jeszcze ci szwedzi noszą takie ohydne kufajki... bueh.

11.I.1531r.

Straciłem władzę, na tron wgrzebał sie bodyguard... tfu. Boyad, jakiś taki dziwny, podobno z królewskiej rodziny, jak na razie było trzech carów, ale żaden z nich nie umarł śmiercią naturlną, wiecie czyja to zasługa?:)

3.II.1531r. - Gen. Glinski nie zyje!

Helmucie, zobacz co ten... ten... łeb ode mnie chce!
    Dobrze carze. - powiedzial Helmut wychodząc z komnaty cara.
    Carze, to jest Antoni Liczybuła, miejscowa gruba ryba w biznesie.
    Co?
    Powiedzial do Antka car.
    Carze, ja Antoni Liczybuła proszę o wybudowanie browaru, wielkiego browaru który przyciągnie rzesze ludzi, wspaniałego browaru który... y... yyy...
    Co yyy, Helmucie, co nam da ten browar?
    Nic carze, poza...
    POWIESIĆ GO!- wrzasnął car pokazując palcem na Antoniego.
    Ale carze, ten browar da nam jeszcze piwo!
    Nie, nie wieszac go.
    Da nam piwo? Czego potrzebujesz?!
    Tylko 773 dukatów.
    wilkołak!!!!!!!!!!!- Wydarł się car, aż się cały dwór zatrząsł!
    Słucham? - powiedzial maly ludzik z ogromną głową wychodząc z ciemnego kąta.
    Ile mamy dukatów?
    23 panie.
    Poczekaj aż uzbieramy 773 dukaty i postawimy browar w Moskwie.
    Tak panie.

8.XI.1538r. Browar stanął w Moskwie, pierwsza manufaktura, car od razu pijany przewraca się na ulicy, Helmut nosi go pod pachą!

Heeeeeeeeeeeejj, heeeeeeeej, heeeeeeeeeeej sokoły, łomijajcie góry lasyyy, czk, dołyyyyyy, dzwooooooooń, dzwooooooooń, dzwooooooooooooń dzwoneczk, czk, u, mój, czk, steeeeeeeeeepowy skłowroneczku
    Carze, tak nie można!

List złożony od wszystkich dowódców do cara Bodyar'a
    Pod koniec 1539r., bądź na początku 1540r, wypowiedzielismy wojnę Polsce, po raz czwarty:)
    3/4 Wojsk z którymi zaczynaliśmy poszło z dymem, skończyło, ale żołnierze mieli ucieche, mogli gwałcić litewskie baby ile chcieli, zdarzalo sie ze jak jeden wpadł do domu to przez tydzień nie wychodzil, skoro bylo: BABKA, PRABABKA, MATKA, CÓREK ZE 12, SASIADEK 18, KURY, KOBYLY, KROWY, SWINIE, SUKI, WRONY to mial co gwalcic!

1.I.1547

Ej, ty Hohlet, psssst, Hohlet, ho no tutaj!
    Nie nazywam się Hohlet tylko Helmut!
    Dobrze Hohlet, co ja niby mam robić na tym dworze?
    Rządzić!
    Eeee... ok, tylko co to znaczyć ma niby?!
    Wydawać pieniądze, MORDOWAC NIEPOSLUSZNYCH, wypowiadac wojny.
    Aha.
    A jego wielka wielgomość jak ma na imię?
    Jam car IVAN IV.
    Heh, ok!

7.IX.1548r.

List chwalebny od króla Branderburgii do Cara Ivana IV:
    Król Polski jest nieźle wkurwiony, piąta wojna, piąta wojna!
    Bardzo się cieszę z zaangażowania mojego królestwa w nią, acz boje się czy nic się mi nie stanie, mam nadzieję że osiągniemy chwałę w walce z tobą!

Wojna zakończyła się bardzo dobrym wynikiem, Polska została przecięta wpół!
    W posiadaniu Rosyjskim znalazł sie także Kijów i Poltava, w 1668 to my będziemy mieli niezłą jatkę:)

5. Pablos_

Pablos_ Guest

Kolejne próby odbicia zbuntowanej Kurlandii pełzną na niczym... Grrr...

To jak, zapłacimy wam 17.000.000 dukatów i możemy pisać, co chcemy?
    Tak, wszystko
    (Nagle wpada do komnaty jakiś facet) MA-AA-AA-AM W-AAA-SS, ma-aaa-m cię Ty-tytt-yyygrysie Rywinie! Wando Rapacholin!!! MA-AAA-M WA-AAA-S OBY-BYYYY-DWU, C-CC-CCO, MY-ŚLEEE-EEE-LIŚC-EE-EEE, ŻE-EEE U-CIEEE-KNIEEE-CIE PRZZ-EE-D A-A-AA-DAAA-SIEM MNI-CCHEEEMM?
    (W skrócie: Na dworze wybuchł skandal, afera korupcyjna)

Carze, to ja Shenia, twój nowy generał, mam nadzieję, że się polubimy, jeśli nie to rozwiąże jednostkę, co ty na to?

Ja też mam nadzieję, że się polubimy, przy okazji, nie wieszaj nikogo na drzewach przed wjazdem do Moskwy, ja nie mam nic, przeciwko, ale król Wenecji mówił, że to nie wygląda zbyt estetycznie, wieszajcie na przykład w Orenburgu, z dala od większych miast i byłych stolic typu: Astrachań, Samara, ok.?

Pierwszego Marca 1633 roku, wilkołak, minister finansów zgłosił się do cara Michaiła III Romanova:

Witam najwyższego cara.
    Czego głupia świnio?
    Mam nadzieję, że cara ucieszy wiadomość o rozpoczęciu budowy siedmiu nowych, potężniejszych fortec?
    Eeee, idź stąd póki cię nie kazałem powiesić!!

(P.S. Wolny czas, o którym nic nie pisze ofiarowany jest zazwyczaj na zbrojenia lub kolonizację.)

W 1639 roku, kolejne państwo mnie załatwiło, tym razem manewr Pałatki wykorzystała Szwecja, wciągnęła mnie w wojnę z Danią, a jak przyszło co do czego i zająłem połowę Danii, oni se wzięli dwie prowincje!
    Od dzisiaj nie wchodzę w żaden sojusz!

Witam cara!
    Witam, czego?
    Zaanektowaliśmy Krym, i ruszamy na Tureckie punkty handlowe na pustyniach Kaspijskich!
    Dobra, możecie go powiesić!- powiedział car do trzęsących się aż z podniecenia strażników, od czasów Bodyar’a wieszanie było zakazane.

1645r. Nowy car Alexis I, odwołuje zakaz o wieszaniu!

Wehr!
    Tak carze?
    Mam nadzieję że generałom się spodobał ten gest.
    A jakże, już powywieszali połowę muzułmanów, muzułmanek i muzułmaneczków.

Cześć carze...
    No, cześć, co chcesz?
    Żołnierze się nudzą, co powiesz na małą wojnę?
    Z chęcią, tylko, z kim? Szwecja za duża, Polska za nudna.
    Dania w sam raz, dobrze, już wysyłam żołnierzy na Danię!!
    Dobra, aha i jeszcze jedno!
    Tak carze?
    Pamiętaj żeby ich zaanektować, nie chce żeby cała robota spoczywała na mnie!
    Dobrze.

Jak to miło carze, prawda?
    Co miło, co ty bredzisz?!
    Zajelimy Danię!
    No, to rzeczywiście miło, mam nadzieję, że żołnierze także się ucieszą...
    Już się cieszą, dostali tylko Gotland do patrolowania!
    No, ja wiem ja uszczęśliwić ludzi!

To jak królu, dobijamy Polaków?
    Tak, powiedz mi jeszcze... Ile mamy manufaktur?
    Dziewięć.
    Aha, miło to słyszeć, może jeszcze coś masz mi do powiedzenia?
    Tak!
    Co takiego?
    Jak na razie, próby powstania duńskiego, skierowanego przeciw nam spełzły na niczym, tak samo jak na Krymie.
    Które państwo jest najpotężniejszym państwem Europy i całego świata?
    Oj, zadałeś dość ciężkie pytanie, zdaje mi się, że Rosja, po podliczeniu wojsk, rozmiara...
    Cicho, pytam się, które?
    Rosja panie.
    Doskonale, straże, powiesić go!

Witam nowego cara- rzekł Wehr
    No, witam, macie jakieś dziwki?- Zapytał się car
    Tak carze.
    Przyprowadź tu dwie.
    Dobrze.
    (Za godzinę w komnacie cara)
    Aaaaaaaaaaa- wrzasnęła jedna wpadając w carski obiad.
    CARZE!
    Chodź tutaj, STRAŻE!
    Tak carze?
    Możecie se je wziąć!
    Dobrze, coś jeszcze?
    Jego też zgwałćcie, a potem powieście!
    Dobrze.

Niestety, muszę was powiadomić o czymś naprawdę smutnym, wkurzające jest to, że komputer to tylko maszyna, musiałem sformatować dyski, nie C czy D, tylko obydwa, wpier... Mi się jakiś wirus, więc nie ma szans na ocalenie zapisów, jak tylko zainstaluję windowa z powrotem, odezwę się do was

!!KONIEC!!

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie