!Rzym! - od 1936r. - prowadzone przez Urich - mój pierwszy AAR

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez urich, 13 Listopad 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. urich

urich Ten, o Którym mówią Księgi

Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jest to mój pierwszy AAR, więc nie bądźcie zbyt srodzy, ale oczywiście krytykujcie, i mówcie co mam poprawić. Mam zamiar dodawać kolejne odcinki raz na dzień, lecz oczywiście mogę być nieobecny, lub nie mieć weny, więc nie upominać się zbytnio.(Uwaga, tutaj eksperymentuję z różnymi opcjami imageshacka, bo do tej pory używałem tylko direct linka ^^)

Kampania Rzymu, w scenariuszu Abyss, styczeń 1936r.

Oto tereny Rzymu(zielony), oraz tereny które nam się prawnie należą(ciemno-zielony), a zostały zagarnięte przez barbarzyńców.

Europa
    Afryka

Nasz stan garnizonowy to:
    Piechota(wszystko w Rome):
    1. Corps(3 Dywizje Piechoty – z I WŚ)
    2. Corps(3 Dywizje Piechoty – z I WŚ)
    3. Corps(3 Dywizje Piechoty – z I WŚ)
    4. Corps(3 Dywizje Piechoty – z I WŚ)
    Armored Corps(3 Czołgi – z I WŚ)

Lotnictwo(wszystko w Rome):
    Bomber Group 1(4 Bombowce Taktyczne – z I WŚ)
    Bomber Group 2(4 Bombowce Taktyczne – z I WŚ)
    Fighter Group 1(4 Myśliwce Przechwytujące – z I WŚ)
    Fighter Group 2(4 Myśliwce Przechwytujące – z I WŚ)

Marynarka(w La Spezia):
    Main Fleet(24 okręty, rozpiszę gdy podzielę marynarkę na poszczególne folty – wszystko z I WŚ)

Skład ministrów oraz suwaki:

No to zaczynamy:

3 stycznia 1936r

- Europa Sowiecka prosi nas o sojusz. Podpisujemy go, mimo niechęci do nich. Będzie można ich wykorzystać do walki z Burbonami.

- Nasza technologia jest na najniższym poziomie, więc zaczynamy badania:
    [​IMG][​IMG]

1. Doktryna nacisku na mobilność – nasza armia powinna być szybka i mobilna, oraz posiadać wysokie zorganizowanie. Przyda nam się to do podbojów.

2. Wczesna dywizja piechoty – wiadomo, z zacofanym wojskiem, nie będziemy się liczyć jako jedna z potęg, oraz w razie ewentualnych konfliktów zbrojnych, poza obroną przypuścimy szybki kontratak.

3. Tankieta – sieje strach na polu bitwy, jest opancerzona, szybka, czego tu chcieć więcej?

4. Odwodowe węzły magazynowe – przyda nam się to do dyslokacji strategicznej, bo co nam po dużej armii, jak dojdzie na pole bitwy już po wojnie?

5. Podstawowe narzędzia mechaniczne – aby móc stworzyć prawdziwe imperium, trzeba mieć dobrze uprzemysłowione państwo.

- Ustawiliśmy produkcję wojska oraz fabryk. Oto jak się prezentuję nasz przemysł:

Szkolimy 10 jednostek piechoty, seryjnie, dzięki czemu armia nie powinna mieć żadnych braków, dobrze by było, gdyby była nadwyżka żołnierzy.

Rozpoczęliśmy produkcję czołgów. W przyszłości mamy zamiar stworzyć z nich specjalistyczne bataliony, które dzięki swojej mobilności, będą służyć do ekspansji naszych terytorów.
    [​IMG][​IMG]

Rozpoczęliśmy budowę statków podwodnych. Produkujemy na razie 20 sztuk, co nie jest zbytnią stratą, bo do ich budowy nie potrzeba zbyt wiele ludzi, a przydadzą się one do niszczenia konwojów przeciwnika.

Budujemy również dużo fabryk. Na razie budowa rozpoczęła się w : Rome, Pescara, Milan, Venice, Genoa, Bern, Turin, Zagreb, Rijeka, Banja Luka, Zenica.

Po zakończeniu budowy fabryk oraz floty podwodnej, planujemy zainwestować w marynarkę. Mamy nadwyżkę zasobów, więc poprzez handel powinniśmy mieć dużo surowców, a w razie wojny, nie powinniśmy mieć żadnych przestojów. Oto jak pracuje nasz przemysł:
    [​IMG][​IMG]

Dzięki rezerwie taktycznej, nawet gdyby niezadowolenie nam wzrosło, jesteśmy w stanie uspokoić ludzi.

2. urich

urich Ten, o Którym mówią Księgi

oto przynudzany odcinek specjalnie dla narzekających. w komentach powiedzcie ktory styl wolicie ^^ w sumie to jest bardziej polaczenie obu styli :rotfl:

7 styczeń 1936

Godzina 15:00, Rozmowa telefoniczna
    - Janos Voros: Josipie, wydałem ostatnio rozkazy wszystkim naszym wojskom lądowym, by przeniosły się na pogranicze z Burbonami oraz Prusami. Nie chcę, by wzięli nas z zaskoczenia. Jeżeli takie ustawienie nie będzie nam odpowiadać, podzielimy oddziały na pojedyncze dywizję, dzięki czemu będziemy w stanie obstawić prawie cały północny front, kosztem siły. Czy ta depesza, którą dostałem od ciebie dziś rano, nadal jest aktualna?
    - Josip Broz: Tak towarzyszu, robimy zebranie jutro w stolicy, mam nadzieję że będziesz obecny.

Godzina 16:30, Rozmowa telefoniczna
    - Janos Voros: Witam, towarzyszu. Czy ty też dostałeś depeszę od towarzysza Broz`a?
    - Ivan Ribar: Tak, dostałem. Słyszałem że on chce prawie całkowicie zmienić skład radnych oraz ministrów Rzymu. Szykują się wielkie zmiany, dostaliśmy ostatnio rozkaz, o przebazowaniu bliżej Burbonów. Może szykować się wojna prewencyjna towarzyszu, nie wiadomo co mu w głowie siedzi.
    - Janos Voros: Domyślam się, dlatego też wydałem rozkaz na przejście wojsk na granicę z Burbonami. Lecz nasza armia nadal jest zbyt mała, nie będziemy w stanie bronić naszych afrykańskich prowincji.
    - Ivan Ribar: Wiem, i właśnie dlatego, trzeba będzie namawiać Josipa, by zaatakować Burbonów za 3 miesiące.

8 styczeń 1936

Godzina 13:00, Konferencja w Rome
    - Josip Broz: Towarzysze! Nie możemy pozwolić na to, by Burboni chodzi po naszej ziemi! Wzywam tutaj naszego ministra zbrojeń, Giovanni`ego Ciraolo, by wypowiedział się w tej sprawie.
    - Giovanni Ciraolo: Nasza sytuacja wygląda tak: mamy mało wojska, za mało, by obstawić Afrykę, i przygotować atak na Burbonów. Najwcześniej armia będzie gotowa za rok!
    - Janos Voros: Sprzeciwiłbym się tym słowom. Najwcześniej bylibyśmy zdolni do przeprowadzenia ataku, za 3 miesiące, gdy pierwsze 10 dywizji piechoty zakończy szkolenie.
    - Giovanni Cirlaolo: Nawet wtedy nasza armia będzie zbyt słaba.
    - Janos Voros: Towarzysze! Lepiej zaatakować teraz, gdy Burboni są jeszcze słabi, czy za rok?
    - Josip Broz: Towarzysz Voros ma rację. Ofensywę przeprowadzimy za trzy miesiące, dokładną datę się jeszcze ustali. Szukamy również nowego ministra zbrojeń, ponieważ towarzysz Ciraolo stoi po stronie Burbonów
    - Giovanni Cirlaolo: Co! Toż to skandal! Jakim prawem osądzasz mnie o współpracę z naszymi wrogami?!
    - Josip Broz: Aresztować go. Ma mieć rozprawę w trybie natychmiastowym!

Godzina 19:00, Rozmowa telefoniczna
    - Ivan Ribar: Widzisz? Mówiłem ci! Josip stał się fanatykiem, i wywali z rządu każdego, kto nie stoi po jego stronie. Gdyby nie twój plan z zajęciem go wojną, mamy niecałe 3 miesiące na przemyślenie co dalej.
    - Janos Voros: Wiem. Co takiego planujesz? Przewrót?
    - Ivan Ribar: Nie zastanawiałem się nad tym jeszcze. Prawdopodobnie spróbuję pomóc zaplanować ten atak tak, by Rzym przegrał, a sam Josip zginął, jak nie zabity przez przeciwnika, to przeze mnie. Nie możemy tak traktować ludzi naszego narodu. Ludzie domagają się wolności!
    - Janos Voros: Nie wiem, może masz rację, może nie. Nie chce się na ten temat wypowiadać. Nie teraz.

- Zmiana w rządzie!
    Nowy minister zbrojeń: Vittorio Vidali
    Nowy minister bezpieczeństwa: PalmiroToglatti

9 styczeń 1936

- Nasze lotnictwo zostało przebazowane z Rome

10 styczeń 1936

- Nasza marynarka została przebazowana z Rome

17 styczeń 1936

- Zauważono jednostki wroga! Burboni zaczynają się zbroić koło granicy Rzymsko-Burbońskiej!

20 styczeń 1936

Depesza do Josip`a Broz`a
    -Vittorio Vidali: Właśnie dostaliśmy pełny spis wojska, oraz pierwsze plany ataku na Burbonów. Wszystko powinno być już na pańskim biurku.

Spis wojska:

Plan ataku:

Plan podboju europejskiej części powinien zająć około 2 miesiące, potem jednostki siedziałyby okopane, czekając na posiłki, które się jeszcze szkolą, dalsze plany za kilka dni.

Plan podboju marynarką będzie polegał na zablokowaniu całego morza, systematyczne niszczenie konwojów poprzez statki podwodne, a jedna flotylla będzie w miejscu, w razie potrzeby będzie ostrzeliwać brzeg, ale o tym będzie w dalszych planach.

Plan podboju Afryki sprowadza się do szybkiego podbicia i utrzymania dużych prowincji, a większymi oddziałami systematyczne wypieranie wroga na zachód. Dalsze plany za kilka dni.

Jako, że już od ponad 30 dni nie pojawił się nowy odcinek, AAR-a wyczyściłem i zamykam. W razie chęci kontynuowania Autor jest proszony o kontakt z administracją forum.

Pozdrawiam
    Severian

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie