Sardynia-walczymy do końca!

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Patrychol, 24 Lipiec 2010.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Patrychol

Patrychol User

Prolog[/CENTER]

Rozpoczynam swoja grę Sardynią. In Nomine bez patchy ani mod'ów. Pomysł na grę Sardynia wziałem z AAR'a buszmen85.

Pierwsze Cele
    Zrobienie świetnej floty
    Poprawa stosunków z większymi państwami

Sposób prowadzenia
    Będę pisał o 15 latach rozgrywki. Będzie to AAR w którym nie będę pisał o historii mojego państewka, dialogów, wklejał zdjęci z Googli- po prostu "suchy" AAR.
    Piszę w pierwszej osobie.

Jest to mój pierwszy AAR. Jest żóltodziobem w EU, więc moje działania mogą się wydać dziwne bardziej doświadczonym graczom. W robieniu mapek jest nowicjuszem wiec nie oczekujcie miodnych mapek.

A więc zaczynamy :)

Sardynia jest państwem na malej wyspie usytuowanej pomiędzy Półwyspem Iberyjskim i Apenińskim. Największe zagrożenie mogę czuć od Aragonii, która ma dobra flotę i zajęcie takiego małego państewka będzie łatwością.

Wojsko
    2xKoga
    S.Santurnino
    Santa Grila

1xoddział Wschodniej Piechoty Łacińskiej

Ustrój-Monarchia Feudalna

Centralizacja i doktryna morska- to są kierunki w które bedą się kierować paski na początku gry.

Bedę kierował w technologię rządową do pierwszego slota idei narodowej

Terytorium
    Cięzko będzie bo Aragonia najpewniej będzie chciala zagranąć Caliagri.

To chyba wszystko :)
    Niedługo powinienem napisać pierwszy odcinek ;)

2. Patrychol

Patrychol User

Troche to trwało ale czas pokazać pierwszy odcinek :D

Odicnek 1
    Król Mariano V

1399 Anno Domini
    Pierwszy rok w grze poswieciłem na rozluźnianiu stosunków z Aragonią i Królewskimi Mariażami. Na mariaż zgodzili się:Francja, Neapol, Mediolan,Saubadia i Sycylia

Misja narodowa- Umiejscowienie 5 kupców w OH w Andaluzji.Łatwiutkie- stracę ze 25-30 dukatów a zyskam 50 ;-)

1400 Anno Domini

Stabek w górę-uśmiech się powiększa :)

Niepodległość zagwarantowały mi Akwileja i Sycylia ;-)

Gwarancja od Państwa Papieskiego wprawiłaby mnie w wielką radość gdyby nie rozszczenia od Mediolanu. Mam nadzieję że jeśli będzie wojna to wszyscy mnie bedą wspierać bo mediolan to potęga na ladzie i szybki desant na Sardynię zakończyłby sie moją porażką :/

Stało się-wojna! Tylko nie wiem czy sojusznicze AI wyśle statki wystarczajaco szybko żeby pomóc mi odeprzeć inwazję...

W międzyczasie zakończyłem misje i dostałem nową-powiększenie floty z czego sie cieszę bo powiększaniem floty właśnie chciałem sie zająć :) Więc od razu zleciłem budowę Karaki...i wyszkolenia oddziału Wschodniej Piechoty

Obok Korsyki rozpętała sie pierwsza bitwa morska :)
    6 galer Państwa Papieksiego, 4 sycylijskie oraz 2 kogi z Sardynii zaatakowały 2 galery i 2 kogi Mediolanu. Były to jedyna kogi którymi dysponował Mediolan więc dobrze, by było gdyby zostały zniszczone- Mediolan nie móglby mnie podbić ]:->

Hahahah, Genua zagwarantowała mi niepodległość, koń by sie uśmiał xp

Ciekawy rok zwieńczyl krolewski mariaż z Mantuą i przewodzacymi ŚCR Czechami

1401 Anno Domini
    Poprzedni rok był pełen neispodzianek, więc miałem nadzieje ze ten taki będzie :p

Zaczynamy od kolejnej, wręcz przekomicznej gwarancji od Neapolu, ktory jest największą potegą na ladzie na półwyspie Apenińskim.

Wspomniana wcześniej bitwa morska sie skończyła, szkoda tylko że nie zatopiliśmy tych kog zamiast galer, ale trudno, może poźniej?

Do Trosklwiej Floty dolączam admirala, który powinien powiększyć ich skutecznosć.

Tym razem to Saubadia wysuwa rozszczenia

O nie....Rzecz której unikałem od poczatku gry... Wypowiadają mi wojnę w najgorszym momencie. Ale cóz, moze uda mi się w tym zgiełku bitew morskich przekraść i zabrać Baleary }:->

Pokoj z Mediolanem zakończył sie korzystnie la mnie i Sycylii.......ale dla PaP nie ]:-> Chciałem wziąsć też dla PaP ale Mediolan nie chciał dać więc wziałem kase dla siebie

1402 Anno Domini

Zbudowałem karakę o nazwie "San Michele", galerę o nazwie "San Pietro", oraz wyszkoliłem oddział Piechoty Łacińskiej.

Do Armate de Sardynia dodałem generała Gugielmo Galettieggo.

Baleary niestety zostały zajęte przez neapol :/, więc nie pozstało mi nic, tylko poprosić o Status Quo bo Balearów to ja im nie dam xd.

Podczas wojnyz Aragonią i Saubadią, bez tak wielu sojuszników nie poradziłbym sobie, bo Aragonia ma naisilniejszą flotę w calym Morzu Śródziemnym(!!) i jedna z najlpeszych na świecie.

Podpisałem sojusz z "łatwym" PaP(wymysliłem to okreslenie ponieważ PaP podpisze sojusz praktycznie z każdym państwem którego religia to katolicyzm.

Zdecydowałem się na puerwszy podbój- wybór padł na Czarnogórę, dlaczego? 1 sojusz i to z państwem które ejst od nich oddzielone(Raguza jest teraz zajęta przez Węgrów), 0 gwarancji, no przecież to jak prosba o to żeby ich anektować }:->
    PaP nie uhonorowało sojuszu, szkoda tylko że mają tak dużą armię, pojchłbym sobie po nich później ]:->

Pod koniec rok ustabek w górę :)

1403 Anno Domini

Na początku uroku Umowa Handlowa z Węgrami, oraz stabek na max'a ;-)

W kwietniu szybki szturm i przejęcie Zety. Oczywiście Aneksja ;-D. W ostatnim dniu wojny skończyła się krótka bitwa morska po której.... przechwyciłem galerę "Jovan Vladimir" (jupiiiiiii)

Nowa prownicja. Wystarczy tylko nawrocić i zmeinić kulturę i będzie ok :)

Udany rok zwieńczył królewski mariaż z Wegrami, Muntenią, oraz budowa ambasady na Zecie.

1404 Anno Domini

Wyszkolenie pierwszego oddziału kawalerii w Caliagri.

Królewski mariaż z Bawarią i Anglią.

Niepodległość gwarantowana przez, Mediolan- szybko im się te humorki zmieniają, co nie?

Pierwszy nudny rok w tym AAR'ze

1405 Anno Domini

Królewski mariaż z: Burgundia, Lotaryngią,Connachtem, Bretanią,Kastylią i Portugalią. Huff... troche dużo tego, w następnym odcinku zamieszczę screena z dyplomatyczną mapka Europy :p

Totalny suprise, propozycja sojuszu od Krzyżaków?!(Dobra gadajcie gdzie jest ukryta kamera?) Przyjąłem od razu, bo nawet ostatnio widziałem flotę krzyzaków w całej okazałości kiedy byli podczas wojny z Węgrami,a flota Krzyżaków jest chyba 5 w Europie i 8-9 na całym świecie :-D

Całkiem udany dyplomatycznie rok z jedną miłą niespodzianką :))

1406 Anno Domini

Rok zaczyna się od wyboru nowego cesarza.

....i mariażu z Toskanią,która właśnie została wyzwolona przez Mediolan, to najbardziej pogmatwana wojna do tej pory ;-). Podczas wojny Toskania vs PaP vs Mediolan, Sycylia vs Neapol; PaP zajął i anektował Toskanię, oraz jedyną prowincję Sycylii na stałym lądzie (którą Sycylia ma dzięki mnie) Mediolan wszedł i zajął PaP Toskanię i warunkiem pokoju było uwolnienie jej i Toskania z republiki kupieckiej stała się Monarchią absolutną, jednak chwilę później Sycylia anektowała Toskanię którą wyzwolił Neapol i zajął Sycylii 1 prowincję(ale już nie tę na stałym lądzie). kurde strasznie to pogmatwane- ogólnie to Pólwysep Apeniński jest ciagle w ogniu wojny, ale zawsze wygrywa Neapol.

Zbudowałem galerę "Capoterra"
    Podpisałem Umowę handlową z Bretanią.

Pierwsza krucjata poslkiego papieża, niesety nie skorzystam bo mają sojusz z turkami.

Na koniec roku mariaż z Geldrią.

1407 Anno Domini

Rok zaczynam od mariażu z Wirtembergią, Ferrarą i Imp.Bizantyjskim

Wziałem małą pożyczke( 30 i coś dukatów) zeby zoribć głupie zadanie a ci mi karzą je teraz spłacać :crazy: ale ok

Rozkazałem wybudować następna Karakę.

Propozycje sojuszy.... Obie przyjąłem, bo i tak NA RAZIE ich nie podbiję :)
    [​IMG][​IMG]

1408 Anno Domini

Na początk uroku wsyzkoliłem oddział Wschodniej piehoty, oraz wybudowałem Karakę "lago di Biratz"

Królewski mariaż z:Anhalt,Ansbach, Palatynat, Turyngia.

W Polsce i na Litwie wybuchła wojna chłopska.

Kolejny nudny rok.

1409 Anno Domini

Królewski mariaż z Misnią i nic oprócz tego :/

1410 Anno Domini

4 poziom rządowej technologii :)
    Wybrałem "Wyszkolone załogi dzięki którym statki kosztują 50% taniej :-D

-----------------------------------------------------------------------------------
    Na tym kończę pierwszy odcinek AAR'a. W pod-odcinku opiszę nowy konflikt (oraz dodam mapke gratis)!, podczas którego cały Półwysep Apeniński uwziął się na turków i jak na razie ci drudzy są w niezłych opałach- kto wie, może też się dołączę i wezmę swój kawałek Turcji ]:->
    -----------------------------------------------------------------------------------

Proszę powiedzieć, czego w AAR'ze brakuje, co trzeba poprawić, co jest źle itp.
    I także proszę o rady gdzie kierować ekspansję walecznej Sardynii :D

3. Patrychol

Patrychol User

Odcinek 1.2

Konflikty i sytuacja polityczna na południu Europy

Podczas tych pierwszych 10 lat wiele się zmeiniło na południu Europy.
    Zniknęło kilka małych, mało znaczacych państewek, wiele innych zostało osłabionych[ale moze to juz nie takich małych xd(np. mediolan, którego rozjechałem ]:->)]
    A więc po kolei...

Półwysep Iberyjski

Pierwszy prawdziwy konflikt z udziałem państwa z tego przemiłego półwyspu to zanany wam Aragonia, Saubadia vs Sardynia & Partnerzy, który był totalną porażka atakujacych ]:->

Jednak teraz Aragonia czuje co to znaczy byc doszczędnie miażdzonym, pladrowanym itp przez silniejsze państwo tj. Kastylia :). To oto państewko zajęło w 80% Aragonię oraz całą Nawarrę(ciekawe jak to by było- zajęcie w 80% Nawarry xd). Kastylia na razie posiada 70(!!) punktów w tej wojnie, ale jak widać nie kochają swoich sąsiadów i chcą się ich jak najszybciej pozbyć :) ta otóz wojenka jest juz przesądzona i to zależy od Kastylii kiedy ona się skończy chyba że AI przyjmie pokój na zasadzie ze dadzą Aragonii dukaty xd.

Pólwysep Apeniński

Bardzo dobrze wybrałem, wybierajac Sardynie, ponieważ mam bardzo ciekawych sąsiadów ;) Ciagle jakieś wojny spory itp. ;)

Największą potęgą tego regionu na pewno jestem ja xd, ale to Neapol ma największą armię lądową i powierzchnię. Chyba najbardziej pogmatwany konnent. Jeśli jest wojna to każdy vs każdy (dosłownie xd). Ciage zmiany terytorialne, ktoś kogoś podbija, ktoś kogoś uwalnia, sam się w tym ledwo łapię xd

Azja Mniejsza i Grecja

Ten region interesował mnie od początku, szczególnie zachoowanie Otta(wo)man'ó :p

Jak zwykle zaczeli podbijać, ale tylko małe państewka :p(pewnie się boją xd) Podbili Joannitów i Korfu i na tym się skonczyło :p Bardzo ciekawie wyglada teraz Kandar który juz na początku gry podbł calą Gruzję jednak niedawno przez bunty wshcodni częsć Gruzji zostala wyzwolona a w reszcie są bunty :p. Z mapy zniknąłem Czarnogórę ]:->.

Afryka​

W Afryce prym wiedzie teraz Algier, który z łatwosćią rozgromił Tunezjei odebrał kilka prowincji Mamelukom :D. Oprócz tego to nic.

Wojna o Turcję, czyli Ty też mozesz mieć swój kawałek mocarstwa!​

Pod koniec save zauważyłem śmieszna sytuacje, tkora moze na zawsze odmienić losy państw na terenie i okolicach dzisiejszej Turcji. Półwysep Apeninsk iwziął sie za rozbiór tego państwa ]:->. Neapol zabrał 1 prowincję w Grecji, Wenecja zabrała Korfu i 2 inne prowincje, Pap zabrał Rodos,dawną Achaję oraz jedną prowincję w azji mniejszej :), a Genua wzeła sobie 2 prowincje bardziej w głębii ladu ;). Sytuacja bardzo ciekawa, muszę z niej skorzystać bo moze sie już nigdy taka nie zdarzyc :D(osłabienie turków, wyszyscy sojusznicy ich op€scili: Złota Orda, Mamelucy, Timurudżi), a ich flota przegrywa koleine bitwy morskie z Wenecją :))

No to chyba wszytsko :) Właśnie sie biorę za rozegranie kolejnych 10lat, i dziś lub w takich godzinach w jakich wyszedł 1 odcinek wyjdzie odcinek nr. 2!

4. Patrychol

Patrychol User

Sardynia- Walczymy do końca!

Odcinek 2
    Król Mariano V/Barisone IV
    1 październik 1400- 2 wrzesień 1410

1410 Anno Domini

Zleciłem budowę Kogi( armia się robi duża i nie ma czym wozic xd) i Rycerzy Wschodnich. Nic oprócz tego

1411 Anno Domini

Od razu po wyszkoleniu Rycerzy, wziałem udział w show "I ty też możesz wziaść swój kawałek mocarstwa" :). Moi sojusznicy zgodzili się dołaczyć(pewnie się boja co się by stało jakby odmówili ]:->)

Chwilę później podpisałem umową handlową z Czechami, ale to jż nie takie ważne :p
    Doszło do kolejnego królewskiego mariażu- tmy razem z Oldenburgiem oraz Litwą(zaraz nie będzie kogo poslubić xd) i zbudowałem kogę "Dolmiti di Oliena"

[​IMG][​IMG]
    Jak widać Sojusz wenecki(3/4 Półwyspu Apenińskiego) za pokój chcieli pare prowincji(a Wenecja wzięła tylko dla siebie widać że chce sobie poszpanować ]:->). A kto by pomyślał że nawet Muntenia wygra wojnę z Turcją xd

Pierwsza krucjata kastylijskiego papieża( szkoda ze nie skorzystam, bo Aragonia ma sojusz z Portugalią, która jest w top10 w liczebności armii na świecie :-()

A pod koniec roku wygrałem oblężenie Albanii :-D

1412 Anno Domini

Już na początku roku wygrałem oblężenie Burgas'u.
    ...I miałem nadzieje ze po tym szturmie zabiore tez macedonię, a tu suprise! Pierwszy raz widze zeby został jeden obrońca(ze mu sie chciało tam stać, taki smutny i samutny ;-P) Ale i tak chilę później Macedonia była moja ]:->

Parę chwil później zdobyłem takżę Silistrię, ale Turcy od razu podeszli na osłabiną armię i ja rozbili :-(

A wiec nie pozostało mi nic, jak zaproponować Otto(wo)man'om pokój :)
    ...Niestety nie chcieli mi dać Macedonii, więc wziałem Burgas ;-)

...Krzyżakom to wojen nigdy za dużo ]:->. Ale zgodziłem się, bo może by mi się udało zwasalizować Gotlandię. ;-)

Bardzo udany rok ;-)

1413 Anno Domini

Jedyna rzecz w tym roku to zajęcie Gotlandii(przeze mnie), jednak inteligentne AI krzyżaków kazało za pokój dać im 13 dukatów...

Oprócz tego to nic.

1414 Anno Domini

Koniec wojny chłopskiej w Polsce, a oprócz tego to nic(kolejny nudny rok...) ]:-<

Jak widać Aragonia praktycznie przestała juz istnieć, to dobrze bo jak tylko Portugalia zerwie z nimi sojusz to idę na Baleary :)
    A oto Morea, państwo któro oswobodziło się dzięki buntom ;-)

1415 Anno Domini

Rok zacząłem od mariażu z Saksonią oraz "Bialego pokoju" z Danią.

Chwilę później w Burgasie wybucha bunt( na razie ich pozostawie aż przeskoczzą na turków, moze coś im zabiorą ]:->)

Zbudowałem kogę "Eleanor Arborea", na Litwie kończy się Wojna Chłopska.....
    ...A ja osiągam kolejny poziom w Technologii Morskiej(jupiiiiiii) ]:->

1416 anno Domini

Dołaczyłem generała do mojej jedynej armi(nudyyyyy ]:-<)

1417 Anno Domini

W styczni uzginał krół Mariano V :-(
    Zasługi jego podczas gry to:
    Zdobycie Zety, Albanii i Burgas
    Utworznie silnej floty, dzieki której noja piekna Sardynia liczy się już z niektorymi wiekszymi panstwami
    Polepszone stosunki dyplomatyczne z praktycznie każdym państwem Europy

Od razu rozkazałem budowę kogi- jej nazwa to "Alghero", oraz zawiazłem królewski mariaż z:Bawarią, Francją, Neapolem, Anglią oraz Kastylią

Zawiązałem sojusz z Moreą, która aktualnie wlaczy z Bizancjum które jest także moim sojusznikiem ]:->

Jupiiii x2 kolejne poziomy technologii :)

1418 Anno Domini

Na początku roku ginie admirał floty [:-<

Później dowiaduję się ze Portugalia razem z Kastylią wypowiedziala wojnę Aragonii i ja muszę to wykorzystać!!!
    Tylko Krzyżacy sie do mnie dołaczają, jednak ze smutkiem stwierdziłem ze Baleary są już zajęte :-(, moi żołnierze pomogli Portugali w zajeciu Balearów i kiedy miałem juz wracać okazało się ze Aragonia została Wasalem Kastylii a ja szturmem wziałem Baleary i wrunkiem pokoju było to że oddadzę mi je i zrzekną się Caliagri ;-)

Pare chwil po wojnie sojusz zaproponowala mi Wenecja(!!) kolejny miły suprise w grze :).

Na koniec udanego roku mariaż z Austrią i Czechami ;-)

1419 Anno Domini

Mariaz z Polska, mediolanem oraz Węgrami

Po przesunięciu paska w stronę centralizacji doszło do buntu który szybko został stłumiony ]:->

Na koniec roku podpisałem sojusz z Bizancjum i Toskanią

1420 Anno Domini

Rólewski Mariaż ze Siena i ogłoszenie wojny chłopskiej w Czechach

To koniec 2. odcink, jak zawsze wstawię odcinek o konfliktach, lecz tym razem postaram sie zrobić wiecej, bardziej szczegółowych mapek wiec trochę to potrwa

5. Patrychol

Patrychol User

Sardynia-Walczymy do końca!

Odcinek 2.2
    Sytuacja polityczna w Europie(1420 rok)

Uffff długo robiłem tą mapkę ale w końcu sie udało ^^​

Skandynawia

Niedługo po rozwiązaniu unii personalnej z Danią, Szwecja wypowiedziała wojnę Norwegii, a duńczycy wspomogli norwegow(ze szwedami też mieli sojusz) co okazało sie bardzo złym wyborem, bo Szwecja całkowici zmiotła Norwegię i zabrali im 80% prowincji(to samo stało się z prowincjami Danii na Pólwyspie Skandynawskim xd).
    Teraz kolor granatowy dominuje w Skandynawii ]:->

Europa Wschodnia i Azja Zachodnia
    W tym rejonie panuje Złota Orda, na ktorą jeszcze niedawno była krucjata, podczas ktorej polakom udawało sie już zajac wiele ich prowincjii, jednak w parę mieisiecy sytuacja się zmieniła i podczas pokoju Litwa stracila prowincję. Duże wplywy ma tam też W.Ks.Moskiewskie,, które tez podebrało parę prowincji Litwie ]:->
    Ogólnie to ten region jest chyba najnudniejszy podczas tego AAr'a...

Europa Zachodnia
    Ten teren został prawi całkowicie opanowany prez francję, która podbiła 3/4 Burgundii, ciagle toczy wojny z Anglią i probuje im zabrać prowincje na stałym ladzie(na razie bez skutku) Brala udzial w 2.Rozbiorze Aragonii(zabirejac Kastylii prownicje potrzebną do utworzenia Hiszpanii ]:->) i na lądzie nie ma sobie równych. Na morzu w tym terenie panują Anglicy, ze swoja 3 co do wielkości flotą(pod wzgledem siły to 1 :p)

Półwysep Iberyjski

Tutaj z 3 dużych panstw i jednego mniejszego zrobiły się 2 wielkie, 1 duże i 1 przegrany. Kastylia stal asię w tym terenie potega, a pokazała to podbijając Aragonię( z minimalna pomocą moja i Francji :p). Jest to maly teren na którym są 2 państwa z jednymi z największych państw w Europie, wiec jesli wybuchnie między nimi ojna, to na pewno będzie ciekawie :p

Półwysep Apeniński

Lubie mieć terytorium obok tego pieknego pólwyspu, który ciągle jest w ogniu wojny :). Osttanio została oswobodzona Siena, a neapol i Wenecja razem zniszczyły Sycylię, która podzielila los Aragonii. Państwo Papieskie, które powinno byc popularne, ma najmneijszy prsetiz na świecie xd. wenecja stała się prowincjożerczym państwem, ktore ciagle jest głodne xd( pare prowincji, od Turków, wojna z Sycylią). A wiec nie mogę sie tutaj nudzic i bardzo się z tego cieszę xd

Azja Mniejsza i Poludniowo-wschodnia Europa

Przeminęła potęga imperium Osmańskiego, które zostało podzielone między mnie,Wenecje, Mameluków i Timurów. Kandar, który był państwem, które sie szybko rozwijało napotkał na przeszkodę, której nie ominął(bunt gruzinski) i teraz mają 2 oddzielone przez siebie prowincje i wojnę z Gruzją xd. Hmmm, oprócz tego to nic :p

Afryka Pólnocna oraz polnocne obszary Półwyspu Arabskiego​

Mamelucy, po krótkim ustępieniu tronu, brutalnie zepchnęli z niego algier, który nie pokazał nic podczas ciągle jeszcze trwającej bardzo długiej wojny z Mediolanem, a mamelucy zabrali Otto(wo)man'om że nie liczą sie juz prawie w ogóle w gronie mocnch państw ]:->. W Afryce pojawili się portugalczycy, którzy odebrali Maroko 1 prowincję robiąc sobie przyczułek :p

No to chyba wszytsko :p. Nie pisałem w tym odicnku o Europie Środkowej( ŚCR) bo nic tam sie nie stało , wiec nie ma o czym pisać :p
    Niestety prze4d wyjazdem nie będzie odcinka nr.3-zrekompensuję się po przyjeździe.
    A teraz żegnam wszystkich czytelników, na okres 4 tygodni i jeszcze raz proszę Modów o nie usuwanie AAR'a.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie