Skąd ten cytat?

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez ers, 26 Luty 2016.

1. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Zainspirowany podobną gra na innym forum tworze ten wątek.

Zasady:
    1. Dajemy cytaty z książek, filmów, anime, gier, polityki, sławnych ludzi i ogólnie wszystkiego z czego się da.

2. W przypadku dzieł sztuk literackiej i filmowej oraz audycji radiowych bądź tekstów piosenek można dać drugi cytat z danego źródła gdy zagadką stoi w miejscu lub nikt nie trafia z odpowiedziami.

3.Tak samo z słynnymi osobami, jeżeli można określić je po więcej niż jednym cytacie.

5. Staramy się dawać takie cytaty, by można było określić autora słów lub utwór z którego pochodzi.

6. Można zamazac część cytatu jeżeli padam tam słowo, określenie, imie, nazwisko, lub cokolwiek innego umożliwiającego natychmiastową identyfikację cytatu. Używamy tego, gdy np. cytat w pełnej postaci łatwo rozpoznać, a my chcemy nie co podnieść poziom gry. Zabrania się wymazywania rzeczy, których brak mógłby uczynić cytat nie rozpoznawalnym.

7. Zadając zagadkę określamy czy chodzi nam o konkretną postać, czy ogólnie utwór z którego pochodzi cytat, jeżeli zadany cytat można przyporządkować więcej niż jednej odpowiedzi, np.
    "You should no pass" odnosi się do Gandalfa, jak i Władcy Pierścieni: Drużyny Pierścienia, więc żądający powinien uscislic o która odpowiedź mu chodzi.

To by było na tyle zasad. Do punktacji stosujemy przyjete już zasady, takie jak w innych quizach.

Pierwsze zadanie:
    Z jakiej to książki:
    "- Proszę nie zapominać o tym lekkim ruchu nadgarstka, który tak długo ćwiczyliśmy! - zaskrzeczal profesor xxxx, usadowiony jak zwykle na stosie książek. - Smagnąć i poderwać, pamiętajcie, smagnąć i poderwać!"

Wysłane z mojego ZTE Kis 3 przy użyciu Tapatalka

2. Piterdaw

Piterdaw Ten, o Którym mówią Księgi

Parry Hotter i Filozof Kamieniowy, profesor Flitłik

3. ers

Kamień Filozoficzny i nie musiales podowac nazwiska postaci. Nawet tak społecznego.

Zadajesz.

Wysłane z mojego ZTE Kis 3 przy użyciu Tapatalka

4. Piterdaw

To ja dam coś ambitniejszego. Wystarczy mi autor utworu, z którego pochodzi cytat.

Miłość bowiem, jakkolwiek bądź ziemska
    Gdy ustaje… to nie jest rzecz miła!...
    (Przynajmniej tak sądzę moja luba!
    Że to nie musi być najprzyjemniej

5. Piterdaw

Widzę że jednak przegiąłem z poziomem trudność, także podpowiedź. Autorem utworu, z którego pochodzi cytat jest wybitny poeta okresu romantyzmu, w swoich czasach nieco niszowy, ale następnie odkryty przez pokolenie Młodej Polski.

6. Szowek

Szowek Ten, o Którym mówią Księgi

Hrabina, Pierścień wielkiej damy?

7. Piterdaw

Dokładnie, gratulacje :)

8. Szowek

Piterdaw - 1
    Szowek - 1

- (...)kiedy zobaczy pan, że ludzie bogacą się dzięki łapówkom i pociąganiu za sznurki, nie zaś dzięki pracy, a pańskie prawa nie chronią pana przed nimi, lecz ich przed panem - kiedy zobaczy pan, że nagradza się zepsucie, a uczciwość zmienia się w poświęcenie - może być pan pewien, że społeczeństwo jest skazane.

Ostatnia edycja: 1 Marzec 2016
  9. ers

A ja prosiłbym o punktacje.

10. Szowek

Już wstawiłem.
    Przy okazji dam małą podpowiedź. Otóż można stwierdzić, że autorka książki z której pochodzi cytat stworzyła pewną filozofię.

11. moskal

moskal Опричник

Atlas zbuntowany

12. Szowek

Tak, zadajesz.

13. moskal

moskal Опричник

Piterdaw - 1
    Szowek - 1
    moskal - 1

Proszę o tytuł utworu, w którym znalazł się poniższy czterowiersz

14. Szowek

List Wielopolskiego?

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

15. moskal

moskal Опричник

Nie - autor najprawdopodobniej był chłopem galicyjskim, który "rzezał panów". Wielopolski był błękitnokrwistym i nie brał udziały w rabacji.

16. moskal

moskal Опричник

W tytule znajduje się kot i czerwona czapka.

17. moskal

moskal Опричник

"Wyzwanie Niemców przez kota w czerwonej czapeczce" - googlarka podawała tylko kilka pozycji i w jednej z nich wystarczyło cofnąć się o jeden akapit wstecz aby odnaleźć tytuł.

Coś innego. Jaka postać, w jakiej grze, wypowiada poniższe słowa.

18. Elas

Elas Genialdo

@moskal podpowiedź? Bo szkoda tego quizu ;)

19. moskal

moskal Опричник

Pytanie jest tak proste, że podpowiedzi to jednak przesada...

Gra - strategia turowa w świecie fantasy. Fani hejtowali herosów (z perspektywy czasu - zapewne słusznie). Ostatnia część serii ją właściwie zabiła. Zostały ogniska fanów ulokowane w Polsce i Rosji, skupiające się na jednej części serii.
    Postać - martwa kobieta, fabularnie nic nie znaczy, jak ktoś grał rasą X to musiał to usłyszeć.

20. emik

emik Znany Wszystkim

Banshee z Disciples 2

21. moskal

moskal Опричник

Tak jest

22. emik

emik Znany Wszystkim

Piterdaw - 1
    Szowek - 1
    moskal - 1
    emik - 1

Z jakiej książki pochodzą te słowa:
    "Ludzie mają zbyt mało czasu, aby cokolwiek poznać. Kupują w sklepach rzeczy gotowe. A ponieważ nie ma magazynów z przyjaciółmi, więc ludzie nie mają przyjaciół."

23. Elas

Elas Genialdo

@emik Pokolenie Ikea?

24. Mały Książę?

25. emik

emik Znany Wszystkim

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie