Śmierć Chrześcijaństwu! - Krym AAR

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez Pablos_, 31 Grudzień 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Pablos_

Pablos_ Guest

Kod:
    1.09PL(Stąd te dziwne nazwy miast :( )
    + Kilka własnych modyfikacji scenariusza ;)
    1. Cele:

a) Wszystkie rejony do których roszczę prawo.
      b) Podbicie Ukrainy.
      c) Klęska Litwy.
      d) Obrońca wiary.
    2. Ciutka Historii:

Chanat Krymski - historyczne państwo feudalne na Półwyspie Krymskim w XV-XVIII wieku pod panowaniem tatarskich chanów, wcześniej w XIII-XIV wieku w składzie mongolskiej Złotej Ordy. Powstał on z rozpadającej się Złotej Ordy w 1427 roku. W 1475 przyjął zwierzchnictwo Imperium Osmańskiego.

31.12.1491
    - Chanie?
    - Czegóż nikczemniku?!
    - Śniadanie
    - Pierwsza dobra wiadomośc... Co mi przygotowałeś?
    - Kaczkę duszoną, krowie ozory...
    - KROWIE OZORY?! WIESZ ŻE TEGO NIENAWIDZĘ!
    - Przepraszam jaśnie pana.
    - Zabić go!
    - Ale chanie, chanie...
    - Przebijcie mu serce!
    - Proszę... litości...
    - Mogłeś mnie nie dręczyć...
    - Ale... To twój najlepszy sługa - Żołnierz niedowierzał.
    - Powiedziałem! Zabić go! Ty też chcesz na śmierć pójść?!
    - Dobrze...

Mangli Giray, chan Krymski

2. Pablos_

Pablos_ Guest

Treść właśc.:

(Przekazy Ahmada Al- Nadjafa, nieznanego Tatarskiego kronikarza i jego potomków.)

2.1.1492
    Chan Mangli przygotowywał się do wojny przeciwko Ak Koyunlu, wielkie, słabe państwo, do dużych połaci rościmy prawo, tymczasem Wielkie Imperium Osmańskie zawiązało z nami sojusz, potężny chanat Krymski w glorii i z pomocą Allaha zjedonczy ziemie Muzułmańskie.

11.2.1492
    Przystąpiliśmy z pomocą bożą do wojny przeciwko Ak Koyunlu. 33000 piechoty Krymskiej ruszyło przeciwko słabemu, zbuntowanemu państewku, Ak Koyunlu...

11.3.1494
    Odnieśliśmy wspaniałe zwycięstwo, Azerbejdżan i Dagestan należą do nas!

2.3.1494
    Mangli Giray rozpoczął kolejną wojnę, przeciwko Gruzji, celem jest odebranie Sochi, wasalizacja i pieniądze, prawdopodobnie na kolejną wojnę...

13.8.1495
    Gruzini zgodzili się na pokój, jednak ze względu na zajęcie stolicy przez Turków oddali tylko Sochi, mała, słaba Gruzja zostanie zniszczona od razu po wygaśnięciu rozejmu.

1.1.1499
    - Chanie?
    - Jakim prawem mnie budzisz?!
    - Zdobyliśmy nowe kolonie. - powiedział wystraszony sługa.
    - Który to?!
    - Ali Abd- Cira
    - Obdaruj go przywództwem w tej prowincji.
    - Dobrze, to tyle.
    - Uciekaj! Już!
    - Tak jest panie.

24.9.1499
    Wojnę wypowiedziała nam Złota Orda, byliśmy kiedyś w jej terenach, teraz ona się ich spowrotem domaga. Nigdy ich nie oddamy! Wielka armia Krymska skierowała się do prowincji Wołgograd i Uralsk.

1.12.1499
    List od Generała Suwaida do Chana Giraya.

Stolica Bakczy Sarai leży u naszych stóp, od razu skierowałem wojsko do Uralsku. Zabiliśmy żony i potmków Złotej Ordy, Bej uciekł z synem do Samary.

11.3.1502
    Po trzyletniej wojnie Złota Orda upadła, złożony został hołd lenny Złotoordyjczyków dla Chana Krymskiego, corocznie płacone będą kontrybucje wojenne, od razu dostaliśmy 75 dukatów kontrybucji.

13.11.1503
    Tym razem się udało, Gruzini przyjęli propozycję aneksji, król Gruziński został żywcem spalony na placu w Sochi. Nie będziemy tolerować Gruzińskich skrajności!

21.8.1508
    Nasi posłowie ruszyli na wschód, do krainy Indie zwanej, odkryliśmy dyplomatycznie wielkie połacie terenu. Świat jest dużo większy niż nam się zdawało! W tym samym dniu, szósty z posłów ruszył do Bagdadu. Niósł on wieść o wojnie wypowiedzianej przez chana państwu Ak Koyunlu. Dlatego to niedawno rozpoczęliśmy przygotowania, powołaliśmy pod broń ok. 40000 ludzi, są to nieprzebrane wręcz pokłady ludności...

23.8.1508
    Dwa dni później do sojuszu dołączył Aden, który dopiero co zhańbił sojusz z Ak Koyunlu. Wojska nasze ruszyłu ku miastom Koyuluńskim.

1.6.1509
    Podczas naszego oblężenia doszły słuchy, że prowincja Armenia ogłosiła niepodległość, wycofaliśmy się z tamtych rejonów ku Bagdadowi.

Okres od 12.10.1509 do 2.4.1511
    Trwają przygotowania do kolejnej wojny, chodzą słuchy że Litwini się sprzymierzyli właśnie przeciwko nam.

2.4.1511
    Wojna! Litwa rozpoczęła wojnę przeciwko nam, było to tym głupsze posunięcie że są oni obecnie bez sojuszu. Na szczeście mieliśmy zapasowe jednostki "na stanie". Od razu całą liczbą wojska ruszyliśmy przeciwko nim.

27.3.1513
    Zwycięstwo! Odebraliśmy 3/4 Ukrainy Litwie. Jeszcze tylko Połtawa i Kijów!

3. Pablos_

Pablos_ Guest

22.11.1512
    Dnia dzisiejszego szach Perski ogłosił że dawne Ak Koyunlu należy do nich! Byli to nasi wasale, jednak na razie nie mamy w planach wojny. Dużą ilość wojska mimo wszystko zgromadziliśmy na granicy.

18.12.1514
    Wojna! Persowie znów byli nieposłuszni i wypowiedzieli nam wojnę! Duże ilości, 13.960 piechoty Krymskiej zaczęło zmierzać w kierunku Tabaristanu, koniec Persów był bliski...

20.02.1516
    Wojna! Węgrowie zwasalizowali Raguzę, zawarli sojusz, a Turcja Raguzie wojnę wypowiedziała. Duża liczba naszych wojsk, 34.968 ruszyło prosto do Mołdawii, wpierw musieliśmy bronić naszej fortecy Jedysan, jednak później gdy udała się obrona Jedysanu, wpadliśmy z furią do Mołdawii, w dwa i pół miesiąca padła ta forteca, dzięki Saksonii udało się zawrzeć ten pokój. Tureckie postępy były jednak bardzo ślamazarne, mimo podsyłania coraz to kolejnych jednostek, Raguzańczycy odpierali ataki Tureckich zastępów.
    Sytuacja wypowiedzenia wojny u chana.

- Chanie, przybył poseł, z Turcji
    - Zastawiaj stoły, ubij najbardziej utuczonego świniaka! Szybciutko, bo się spalę!
    - Już idę!
    - Wpuść go teraz.
    - Witam, jestem Belay Abn Ibelad, poseł Turecki, przynoszę wieści o wojnie, chcemy abyście wsparli nas w wojnie przeciwko Węgrom i Raguzie.
    - Oczywiście! Dawaj wino wieśniaku! Psie zapchlony, tfu!
    - Już jestem panie. Przyniosłem wino, wedle prośby.
    - A świniak gdzie?! Przypiec ciebie zamiast świni?! Już Ty... Ty... Ty śmierdzielu! Debilu jeden!
    - Nie, muszę iść. Sułtan wzywa.- Powiedział trochę zniesmaczony poseł.
    - O, jesteście, to moje żony, od siódmej do dziesiątej.
    - Witam szanowne niewiasty.
    - Oto świniak!
    - Ty sam jesteś jak świniak! A jabłko gdzie?! Utopić go!
    - Ależ chanie, jabłko mam w kieszeni.
    - Ośmieszyłeś mnie przed posłem, wymierzam ci karę publicznej chłosty, będą cię bić aż umrzesz!
    - Jezuu...
    A Ty co się patrzysz?! Zaraz będe kazał i ciebie wychłostać, albo i odciąć nogi! Znikaj!

5.10.1522
    W dniu dzisiejszym chan ogłosił wydzielenie z państwa Krymskiego tych okropnych szuji, Mołdawii, nie mają prawa należeć do naszego państwa.

1.1.1523
    Jam, nowy największy chan Krymski, Sadat I, będe rządził waszym zwycięskim państwem. Nie możemy go zignorować, zapowiada nową politykę, oraz reformę armii.

24.3.1530
    W dniu dzisiejszym otworzono nowe centrum handlu w Anglii, zaczęli tam zjeżdzać kupcy z Brytanii i innych dalekich krain. Tymczasem kolejna wojna pojawiała się powoli na horyzoncie, nasze pretensje do Armenii bądź Turcji powoli się kumulowały, dodatkowo Turcja opuściła nasz sojusz.

8.1.1533
    Wojna! Po raz kolejny jesteśmy w stanie wojny z Persją. Tym razem wciągnęła nas do tego Basra. Nie mogliśmy zignorować wezwania. Acz w wojnie walczą moi lennicy, wszyscy, Złota Orda, Basra i Persja. Postanowiliśmy ruszyć przeciwko tym najmniej lubianym.

26.5.1534
    Padła pierwsza forteca Perska. Tabriz należy do nas. Tymczasem Persja skierowała wszystkie swoje wojska do Basry. [​IMG]

13.7.1534
    Padła kolejna twierdza. Tym razem był to Tabaristan. Nie doszło do bezpośredniego starcia wojsk Krymsko-Perskich. Do 1535 padły wszystkie Perskie fortece. Szczegóły pokoju w następnej części ;)

4. Pablos_

Pablos_ Guest

Kurde no... :( Nie miało być śmiesznie a strrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaasznie <glos spod ziemi>... :D

15.5.1537
    Wojna! Kartofle(Ormianie) ruszyli przeciwko nam, jest to tym bardziej
    interesujące że nie mają wojsk. Wykrwawili się w wojnie przeciwko Turcji,
    a tu ciągle wojują...

12.2.1538
    Jestem posłem Ormiańskim Kalef Kuriavi, przysyła mnie król Ormiański,
    zgadzamy się na zaprezentowane warunki.
    Przypominam warunki:
    Prowincje Sivas i Kurdistan dla Krymu. Armenia złoży hołd Chanatowi Krymu.
    Koniec obrony ostatniej Ormiańskiej fortecy.
    1.9.1539
    Pierwszy bunt na ziemiach Krymskich. Ludność prowincji Włodzimierz się
    zbuntowała przeciwko władzy Chana. W wielkim gniewie przeciwko chan rzucił
    25.000 żołnierzy przeciwko ok. 12k.
    8.1.1543
    Kolejna wojna z Rosją. Złota Orda znów wdała się w konflikt z Rosją.
    Wycofujemy się z Włodzimierza, gdyż obrona tej fortecy jest całkowicie
    bezsensowna.

Nieznana data:
    Wojna! Chan ruszył ze swoim wojskiem przeciwko Litwinom. Muszą oddać naszą
    Połtawę!

1.1.1552
    Jam jest Dawlat Giray I, jestem waszym nowym Chanem!

15.3.1553
    Złota Orda, nasz dawny dom już nie jest państwem. Należy do nas.
    Wchłoneliśmy całe państwo.

To taka krótka aktualka ;) Mimo to z trzech godzin :evil: :oops:

Reszte screenów dam później, przed EDITA bo mi image.com nie ciagnie :/
    Ale naszła mnie szatańska myśl... umedialnimy AARa :twisted: Wojenne marsze Perskie, Tureckie, pieśń na śmierć chana... :twisted:

5. Pablos_

Pablos_ Guest

Nie dziwie się ;) Cieszę się :p Mam własną rangę, no nie?

http://rapidshare.de/files/10835795/ScreenSave42.bmp

Nieznana data:
    Sułtan Turecki Sulejman I Kanuni ogłosił upadek państwa Tureckiego. W wyniku tego przewrotu uwolniły się:
    - Katolickie - Albania, Bośnia, Serbia.
    - Muzułmańskie - Bułgaria.

W kilka miesięcy później carstwo Bułgarskie weszło w sojusz z nami.

17.11.1557
    Wojna! Małe państewko Astrachań już niedługo padnie nam u stóp. Szykujemy się do wojny z państwem Tureckim. Cieniem swej dawnej potęgi...

- Po naszej stronie gorące przygotowania. Tak samo po stronie Tureckiej i Astrachańskiej...
    - Wiem to mój adiutancie.
    - Tak więc nic innego nie mam do przekazania.
    - A GDZIE JEST MOJA ŻONA?! DWUNASTA! - Chan łupnął pieścią w stół aż cały obóz zadrżał.
    - W stolicy.
    - W STOLICY?! JAK NIE PRZYJDZIE TU W CIĄGU JEDNEGO DNIA TO KAŻĘ CI OBEDRZEĆ SKÓRĘ Z NÓG, POSYPAĆ SOLĄ I WPUŚCIĆ STADO KÓZ!
    - Tak jest panie.
    - Pamiętaj... Jeden dzień...
    - Dobrze
    - Jak się nie stawi jutro w południe zabiję cię!
    18.11.1557

- I co? Nie zjawiła się?
    - Mówią że jest w drodze...
    - Zapraszam do gara...
    - Ależ chanie! Już dojeżdza.
    - Puszczam konia w pole, tam czeka nasz podjazd, zanim koń wróci, moja małżonka ma tu być!
    - Dziękuje o panie!
    - A teraz do gara!
    - Ależ chan powiedział że nie ugotuje
    - Ale czy ja mówiłem coś o gotowaniu? Woda jest lodowato zimna, umrzesz z wymrożenia...
    - Aaa.. Aaa... Allah akbar!

Nieznana data:
    Kolejna wojna! Tym razem naszym celem stało się państwo Tureckie, postępy szły baardzo ślamazarnie. Mimo kiepskich postępów w ciągu dwóch lat podbiliśmy całą Turcję. Nastąpił rozpad Państwa Tureckiego.
    Tatarzy atakujący Tureckie wojska
    Ostatna broniąca się Turecka forteca
    12.10.1560
    - Jestem Pablos Konaro, poseł hiszpański.
    - Poseł hiszpański? o_O
    - Przychodzę z propozycją pokoju.
    - POKOJU?!
    - Yyyy...
    - A, tak, jakie są warunki?
    - Płacimy wam 67 dukatów, do wymiany.
    - Racja, zgoda.

- Adiutancie Ty mój Ty!
    - Tak chanie?
    - Od kiedy jesteśmy w stanie wojny z Hiszpanią?
    - Trzech lat.
    - Aha, dziękuje!
    -Że to my jaką wojnę prowadzimy...
    Adiutant Chana

Nieznana data:
    Wojna! Polska ruszyła przeciwko nam, jednak nasza 65.000 armia rozbiła wszystkie polskie jednostki w puch.

12.09.1571
    Padła ostatnia Polska forteca. Pokój zawarliśmy na następujących warunkach:
    175dukatów dla nas, Polska składa hołd lenny.
    15.6.1573
    Po wymianie map z Hiszpanią przystąpiliśmy do kolonizacji obszaru znanego jako Caribe. Udało się nam wprowadzić kilku osadników za pierwszym razem. Wszyscy oczekują rozwoju kolonii. Podobna sytuacja jest w Indiach, Ponidcherry czeka na Krymskich kolonizatorów.

6. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Kodów nie używam :p Poza vaticanem i dwa razy pocahontas, możecie mi wierzyć, w dowód przesyłam ten oto save z gry...(Ta część będzie niestety bez obrazków z gry, gdyż je gdzieś wcięło<obrazki wcięło, save jest>)

http://rapidshare.de/files/12933605/Krym_Listopad_1501.eug.html

21.10.1574
    (Znowu będe zanudzał, ale nie długo.)
    Wciągnięto nas w wojnę z Turcją, sojusz z Bułgarią zaowocował. Plan to wasalizacja Turcji, najpierw jednostki z Persji ruszyłyby do Angory, chwilę później 7.502 z Białogrodu poszło by w Istambuł.

14.1.1575
    Padła pierwsza Turecka forteca. Wojna rozgorzała na nowo!

6.4.1575
    Adana jest w naszych rękach! Duża liczba 30k wojowników Tatarskich przyczyniła się do zwycięstwa nad Turcją. W tym samym czasie zawarliśmy 5 układów małżeńskich między naszymi dworami, a dworami państw z Indii i nowej krainy, zwanej Indonezją.

1.11.1575
    Nowe państwo Grenada wyzwoliło się spod bezprawnej okupacji Hiszpańskiej. Dawniej było ono muzułmańskie, jednak skręciłow w nieprawdziwą ścieżkę i ich dusza zagubiła się wsród niewiernych.

1.1.1577
    Nowy władca! Muhammad II, z dynastii Girayów, syn Dawlat'a I, będzie od dziś władał naszym państwem.

24.1.1578
    Pierwsza rzecz jaką wypełnił Muhammad II to pokój z Turcją i Państwem Wielkiego Mogoła. Pokój został podpisany na warunkach:

1. Resztki Azjii Mniejszej dla nas, 105d. do rozdzielenia między sojuszników.
    2. 475d. do rozdzielenia między sojuszników - PWM.

(Od tej chwili zaczynają się kroniki potomka Al.-Nadjafa, Alema Ibn Karima)
    1.12.1580
    Zamek Chana został rozbudowany, ekipa pod wodzą najlepszego budowniczego całego imperium, Arramana Klafiko, rozpoczęła budowę.
    Kosztowało nas to 479 sztuk złota.

1.10.1581
    Chłopi prowincji Anatolia zbuntowali się przeciwko chańskiej władzy. Niezwłocznie skierowaliśmy tam 95* tysięcy wojskowych.

*Ówcześni kronikarze czasem lubili "ciut" przesadzić...

6.11.1582
    Wielki Chan Krymski Muhammad II rozpoczął fortyfikowanie naszego królestwa. Miasta w Azowie i Azejberdżanie są obecnie bezpieczniejsze. Celem jest zbudowanie fortec poziomu 3 w całym królestwie.

1.1.1584
    Jam jest Chan twój! Ludu Krymu! Jam jest twój Chan! - Tak brzmiał na placu Krymskim, przed zgromadzonymi poddanymi nowy Chan, Ghazi II. Odmówił on dalszej, tak intensywnej budowy fortec w całym Państwie. Fortece będą budowane, lecz na mniejszą skalę.

18.3.1585
    Król Polski Stefan Batory odmówił dalszego płacenia kontrybucji wojennych Chanowi Ghazi II-emu. Chan, jak to Chan, się zdenerwował, jednak jego dzielni pomocnicy i asystenci powstrzymali go przed wojną z Polską.

15.7.1591
    Po długim okresie spokoju, plugawy polski królik wypowiedział nam wojnę. Zerwali oni stosunek lenny z nami cztery lata temu. Za nami do boju ruszyły wszystkie państwa naszego sojuszu. Wybuchła wojna Krym, Armenia, Bułgaria, Astrachań, Mołdawia vs. Polska, Litwa, Kurlandia.
    - Ludu Krymski! Stoimy w obliczu potężnego niebezpieczeństwa, jakim jest Polska. Ohydni plugawcy ruszyli przeciwko nam. Obiecuje zniszczenie tego nędznego kraiku...

5.11.1592
    Wojna pozycyjna z Polakami niewiele dała. Poza utratą sporych ilości wojsk i splądrowaniem Podola. Wojska walczyły w sumie w dwóch prowincjach, Polskiej, Podolu i Krymskim Jedydsanie. Na Litwie postępy były dużo większe. Zdążyliśmy opanować Ufę, Worneż i Boguczar. Wojska Wielkiego księcia litewskiego zostały zmiecione w pył.

19.12.1595
    Odkryliśmy nowe tereny na północ od Imperium, Azteckim zwanego. Omijając okropne obrzędy Azteków, rozpoczęliśmy kolonizację Tampico. Nazwaliśmy ten teren tak, ze względu na miejscowość z której pochodził kolonizator. Pochodził on z Tomico, a że tutejsza ludność nazywała ten teren Tampico, tak postanowiliśmy go nazwać.

27.10.1600
    Po odkryciu ogromnych połaci terenów, dzięki którym założyliśmy wiele kolonii, w walce z tubylcami zginął Azzer. Odkrywca Krymski.

Najlepszy Krymski statek, Chyngis- Chan, na którym przypłynął Azzer

30.12.1600
    Rozpoczęliśmy budowę wielkiego królewskiego nadbrzeża w naszej stolicy, Bakczysarai.
    Nadbrzeże będzie dumnie nosiło nazwę "Chan Tysiąclecia, Ghazi II". Według mnie, mało szykowna nazwa.

Stocznia "Chan Tysiąclecia, Ghazi II

21.6.1604
    Astrachań, wypowiadając wojnę Wielkiej Ordzie Nogjaskiej wciągnął cały nasz sojusz w wojnę. Jednostki z Azerbejdżanu bezzwłocznie ruszyły na ratunek naszemu wasalowi, w miesiąc zajęliśmy Irgiz, prowincję Wielkiej Ordy Nogajskiej. Wielkim bohaterstwem wykazał się niejaki Karlim Azafik. Chorąży Krymski, w czasie bitwy pod Irgizem zdobył 4 chorągwie
    Wielkiej Ordy Nogajskiej. Wielka Orda Nogajska powoli upadała pod ciężarem Krymskiego wojska.

Karlim Azafik na koniu

1.1.1605
    Gdy legenda Azafika rozeszła się w obozie wroga. Chan WON-u niezwłocznie zaproponował pokój, widząc bezsilność swoich wojsk wobec bohaterskiej i chwalącej Allacha nawale Krymskich żołnierzy. W dniu dzisiejszym dokończone zostało takie Wielkie Nadbrzeże "Chan Tysiąclecia, Ghazi II"

1.1.1607
    Mamy nowego Chana! Potomek Ghazi II-ego, Muhammad IV został naszym władcą. Planuje on rozbudowę kolonii Krymskich, oraz fortec w Persji i na Ukrainie Krymskiej.

13.1.1612
    Rozpoczęliśmy budowę kolejnej stoczni. Będzie ona z dumą nosiła imię "Prorok Mahomet". Ludność prowincji Smyrna jest bardzo z tego powodu zadowolona i od razu wszyscy poszli do pracy przy stoczni Mahometa.

9.3.1613
    Chan Muhammad IV rozpoczął wojnę z niejakim Imperium Azteckim. Interesowały nas bogactwa tego jakże zacofanego kraiku. Znajdowały się tam największe kopalnie złota na świecie!

Nieznana data:
    Rozpoczęliśmy budowę manufaktury w stolicy kraju. Jest to prawdziwa oznaka iż wkroczyliśmy w ten sam wiek, co inne państwa Europy. Inne prócz Polaków i Litwinów. Między seniorem, a wasalem wybuchła wojna, z resztą senior, czyli Litwa, ją rozpoczął. Utracili kilka terenów na rzecz własnego wasala, Polski.

1.1.1627
    Dnia dzisiejszego dwa przełomy w naszym kraju. Aneksja Astrachania. Mały Nadkaspijski kraik, wasal nasz, w którym niestety wygasła męska linia potomków. Na tron Krymski wstąpił młody, acz doświadczony, potomek Muhammada IV, Jani Beg II, dawny zarządca stolicy naszej, Bakczysaraiu.

I to by dzisiaj było na tyle...

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie