Suuu Zuuu Kiii - AAR Cesarstwem Japonii

Temat na forum 'Darkest Hour - AARy' rozpoczęty przez Dynamic, 13 Kwiecień 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Dynamic

Dynamic Ten, o Którym mówią Księgi

Odcinek 0 (Prolog)

A więc. To było tak.

Dzień: 12 kwietnia 2011
    Miejsce: gdzieś w Polsce.

Dzień jak co dzień (nie licząc lekkiego kaca po nocnej imprezie urodzinowej) – człowiek to co miał zrobić odkłada na pojutrze aby mieć dwa dni wolnego. Czołgi kiszą się w garażu, dowódca 501 Schwere Panzer Abteilung, Obersturmbannführer Administrator zabrał klucze do miejsca gdzie stał mój kochany Jagdtiger i Königstiger, mówiąc coś o „hardwajpie”. Podobno mają całą ekipę przenieść znowu do czołgów lekkich. Nie brzmi to zbyt wesoło. Powoli zbliża się wieczór – czas na wizytę na forum. I już od razu widać, że coś się stało.

Aha. Chcą coś przede mną ukryć. Konkurs? Trzeba to zbadać. Po rozmowie z kolegą hakerem dowiedziałem się, jak odczytać ukryte wyrazy. Dobrze znać GeoHota. Oto rozszyfrowane elementy. Co więcej – jest to odnośnik to tematu na forum!!

Okej, szybkie zapoznanie z tematem i wiadomo co się święci. W sumie można wziąć udział. Ale jak mówił Sun Tzu – „aby zwyciężyć trzeba poznać swojego przeciwnika”.

Sun Tzu

Rozmowa dała mi wiele do namysłu. Konkurencja będzie ostra. No i do tego ów mistyczny Mazarini. Jednak nawet to nie przekonało mnie do końca…

Dzień: 13 kwietnia 2011 roku
    Miejsce: to samo (no chyba, że mi się przesunęło krzesło)

A niech to szlag. Hardwajp to jednak prawda. Wszystkich legendarnych członków Forumowych Sił Pancernych przeniesiono do lekkich dywizji pancernych. Nie uczynili wyjątku nawet dla Capriego… W dodatku ukradli mojego autorstwa okrzyk „Mój ci on!”. Faszyści…
    I ponownie Nuke… Tym razem mnie zaskoczył.

Japonia nie może być reprezentowana tylko przez Mazariniego. Miałby zbyt łatwo. W sumie można napisać tego AARa Japonią :D

No i tak to się właśnie zaczęło. Ale skoro napisałem, że nie będzie na poważnie, to nie będzie.

--------------------------------
    Tytuł wymyśliłem wspominając dźwięki wydawane przez motor mojego kuzyna.
    Oto i moja muza:

Motor aktualnie szuka nabywcy, więc jak ktoś chętny to proszę na PW (drogi adminie, to tylko żart, zero komercji na forum ;) )

No i pozdrowienia dla kolegi Mazariniego, który pisze również Japonią ;)

2. Dynamic

Odcinek 1

Dzień: 13 kwietnia 2011
    Godzina: 21:00

Okej… Teraz tylko napisać AARa. Łatwizna. Ale to nie może być zwykły AAR. Takich będzie dużo. Trzeba napisać coś odmiennego. A może by tak zrobić coś szalonego? Muszę to zrobić.
    Telefon do ręki.

- Jaca?
    - No siemanko. Co tam?
    - Jest sprawa. Muszę się cofnąć do Japonii w 1937 roku. Da radę coś zrobić?
    - Jest tylko jeden sposób. Matrix.
    - Jaki ***** Matrix?
    - Niestety nie da się wytłumaczyć, czym jest Matrix. Musisz wyzwolić się z więzienia Twojego własnego umysłu. Musisz to poczuć. Będę za godzinę.
    - **********. Czekam.

Po rozmowie z Jacą naszły mnie kolejne wątpliwości. Cofnę się do 1937 roku i co dalej? Jak dostanę się do cesarza? Jak zaplanuję wszystko tak, aby odbyło się jak na screenach z których muszę korzystać? Muszę mieć kartę przetargową. Coś, co sprawi, że cesarz będzie chciał się ze mną spotkać. Tylko co?

Potęga atomu… ​
    Trzeba wykonać kolejny telefon.

Godzina: 21:15

- beeep, beeep, beeep. Tutaj George Hotz, nie mogę w tej chwili z Tobą rozmawiać. Proszę zostaw wiadomość.
    - Kuźwa. Co ja teraz zrobię. Geo, jak odczytasz wiadomość to oddzwoń. Pilne.

- Dryyyyń.
    - No hej, sorki że nie odebrałem od razu. Nie mam ostatnio spokoju, wiesz ta cała sprawa z Sony. Mów o co chodzi.
    - Potrzebuję akt z Los Alamos. Okres 1942-1945. Projekt Manhattan. W szczególności rozszczepienie jądra atomowego i struktura bomby. Dasz radę?
    - Ja bym nie dał? Poszperam w archiwach Departamentu Energii. Wyślę Ci całość za 15 minut.
    - Co ja bym bez Ciebie zrobił?
    - Sam byś się wreszcie nauczył!

Jakieś 15 minut później drukowanie akt Los Alamos National Laboratory idzie pełną parą. Najważniejsze informacje zebrane w 200 stron maszynopisu. W samą porę.

Godzina 21:45

Dzwonek do drzwi. Przyjechał Jaca.

Cesarz Haile Selassie

Cesarz Hirohito​

- Tabletka? Jak ona działa?
    - Po prostu połknij czerwoną tabletkę i popij wodą. Sam zobaczysz.
    - A jak mam wrócić tu z powrotem?
    - Wrócisz gdy przyjdzie odpowiedni moment. Nie martw się o to.
    - Chwila, chwila. Czemu masz dwie tabletki? Po co ta niebieska?
    - Ty chcesz swojego Hirohito, ja lecę do Haile Selassie. Zawsze chciałem gościa poznać.
    - Ty? Przecież Ty jutro poprawiasz semestr z angielskiego. Miałeś dziś zakuwać.
    - Przecież cofając się do 1937 będę mieć więcej czasu na naukę nie?
    - *****, o tym nie pomyślałem!
    - No to dawaj. Jeden, dwa, osiem!

Jaca i jego tabletki.

To działa...

-----------------------------------------
    Wiem, że styl co najmniej dziwny, może się komuś nie spodobać. Jedna na to rada - nie czytać.

Nazwa aara zmieniona na prośbę autora.
    Pozdrawiam, N.

3. Dynamic

Odcinek 2

Dzień: 5 stycznia 1937
    Miejsce: Tokio, Japonia
    Godzina: 9:00

Niezłe te tabletki, jestem w Japonii. Bomba. Co to ja chciałem zrobić? Aaa, no tak, przekonać ich, że mnie potrzebują. Muszę znaleźć jakiegoś fizyka, który pozna się na moich materiałach. Dobrze, że kiedyś się w Hoi II grało. Jak on się nazywał? Yoshio Nishina? Panowie z Paradoxu uznali, że zasługuje jedynie na skill 4, ale lepszego Japończycy nie mają. Czyli pora na wizytę w Laboratorium Badań Jądrowych na Instytucie Riken.

Profesor Nishina​

Dzień: 5 stycznia 1937
    Miejsce: Instytut Riken, Japonia
    Godzina: 9:00

[…]
    - Możliwość zaistnienia reakcji łańcuchowej istnieje tylko w uranie 235. Problem polega na znalezieniu możliwości oddzielenia uranu 235 od nierozszczepialnego uranu 238. W chwili obecnej takie coś jest niemożliwe.
    - Co byłby pan w stanie zaoferować za taką możliwość panie Nishina?
    - A czego pan oczekuje?
    - Rozmowy z premierem Koki. Chciałbym przedstawić mu pewną wizję.
    - To się da załatwić. Proszę pokazać te akta.
    […]

Reakcja łańcuchowa rozpadu jądra atomu​

Dzień: 7 stycznia 1937
    Miejsce: Tokio, Japonia
    Godzina: 12:00

- A teraz głos zajmie profesor Yoshio Nishina.
    - Dziękuję premierze. Chciałbym podziękować za możliwość wygłoszenia wykładu w tym gronie. Moja praca prezentuje możliwości wojskowego wykorzystania energii nuklearnej. Do tej pory zasadniczym problemem był nierozszczepialny uran 238. Jednak wszystko wskazuje na to, że dzięki obecnemu tutaj panu Dyna Mickowi uda nam się przeskoczyć tą trudność. Pan Mick przedstawił mi materiały, które zweryfikowałem i postaram się tutaj pokrótce przedstawić. Masę krytyczną tworzy 10 kilogramów Uranu 235. Masa ta w odpowiednich warunkach wyzwala reakcję łańcuchową prowadzącą do eksplozji o wielkiej sile. Oblicza się, że działanie tychże 10 kg uranu odpowiada 1600 tonom trotylu.
    […]
    - Przejdźmy do sedna sprawy. Czego pan potrzebuje profesorze?
    - Uran może być pozyskiwany z rudy uranowej. Do wstępnych badań będzie potrzebne minimum 10 ton oczyszczonego uranu. Oprócz tego prosiłbym o ściągnięcie do kraju profesora Sin-Itiro Tomonagi, który aktualnie przebywa w Europie. Ogromną pomocą byłyby dalsze dokumenty pana Micka. Otrzymałem obszerną dokumentacja pozwalającą na przeprowadzenie oddzielenia Uranu 235. Pan Mick jest w posiadaniu akt dotyczących budowy bomby bazującej na ładunku uranowym.

Profesor Tomonaga​

- Czego pan oczekuje w zamian za pomoc w naszym programie uranowym panie Mick?
    - Przede wszystkim utajnienia projektu. Poza tym, wiem, że Japonia planuje inwazję na Chiny. Wiem również, że ta inwazja jest planowana na lipiec tego roku. Chcę aby ją przesunąć w czasie, na maj. Do tego czasu zobowiązuję się doprowadzić do przeprowadzenia rozszczepienia jądra atomowego.
    - Generale Hajime, czy są takie możliwości?
    - Przygotowania do inwazji trwają już od ponad roku. Armia Kwantuńska jest w stanie gotowości bojowej. Nie uda nam się zaangażować wszystkich planowanych jednostek, ale to jest możliwe.

Yoshio Nishina podczas pracy​

Pierwsze rozszczepienie jądra atomowego zostało dokonane w Japonii, 11 kwietnia 1937 roku. To niezwykłe wydarzenie zostało jednak utajnione. Wiedzieli o nim jedynie cesarz Hirohito, premier rządu Hirota Koki, szef sztabu generalnego, dowódca armii oraz fizycy kierujący pracami na Instytucie Riken - Yoshio Nishina i Sin-Itiro Tomonaga. Oficjalnie jednak pierwszego rozszczepienia jądra atomu dokonał Otto Hahn pod koniec roku 1938. W roku 1944 za to odkrycie przyznano mu Nagrodę Nobla.

Japońska agresja na Chiny - 7 maja 1937 roku

Od ponad miesiąca nie pojawił się nowy odcinek więc zamykam aar. W razie chęci kontynuowania skontaktuj się z którymś z moderatorów działu.
    Pozdrawiam, N.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie