Szwedzki AAR - "Lew Północy "

Temat na forum 'Victoria - AARy' rozpoczęty przez Kamil14, 14 Maj 2006.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Kamil14

Kamil14 User

Król : Oskar II Bernadotte
    Partia aktualnie rządząca : Konservativa Partie

[center:0fd89eeee8] 5 sierpień 1881 Pałac Oskara II , Sztokholm[/center:0fd89eeee8]

- Wspaniale Anckarstron !! Świetny plan ataku !! Widziałem że moge na Tobie polegać !
    Niech Rosja drży przed naszą potegą - potegą Lwa Północy ! Myśle że nie ma żadnych przeciwskazań by atakować 9 września ?
    - Nie ma panie , Rosja zbyt zajęta jest wojną z Niemcami i problemami wewnętrznymi , wejdzmy gładko w głąb Rosji.
    - Cieszy mnie to bardzo . Plan " Zielony niedźwiedź " jest wykonany , pamiętaj że ma być on ściśle tajny aż do dnia ataku.
    - Będe pamiętał... klnę się na ojczyznę...

Plan ataku " Zielony Niedźwiedź " :

[center:0fd89eeee8] 10 sierpień 1881 Pałac Oskara II , Sztokholm[/center:0fd89eeee8]

- Witaj Krafft , jak zwykle na czas
    - Pędziłem co sił w nogach , o co chodzi panie ?
    - Za niedługo wybory... planuje się kolejne zwycięstwo Konservativa Partie ..... czas to zmienić , mogą popsuć moje plany ... Rozumiesz mnie ?
    -Nie bardzo , panie ...
    - Wam wszystko trzeba dokładnie tlumaczyć ?! Wybory ma wygrać Landmannapartiet !! Wiem o tym że poprą mnie i przekonają ludność o słuszności moich planów. Mówiąc króko.... masz sfałszować wybory.....
    -Rozumiem , zrobię to.

Tak jak się spodziewaliśmy partia Landmannapartiet wygrała wybory :

teraz już możemy być pewni że nic nie zatrzyma planów Oskara II w sprawie podbojów ...

To mój pierwszy AAR więc proszę o wyrozumiałość :)
    [/b]

2. Kamil14

Kamil14 User

Zgodnie z planem „ Zielony Niedźwiedź „ wojska Szwedzkie zaatakowały 9 września terytorium Rosji. Nie napotykały one wielkiego oporu , stoczono jak na razie kilka małych bitew z małymi garnizonami Rosyjskimi . Zapowiadało się że do końca września cała Finlandia będzie zdobyta. Niestety.... coś pokrzyżowało plany Oskara II .

[center:48d6f3359e]
    Dziennik Szwedzki [/center:48d6f3359e] [center:48d6f3359e] Nr.10 , 14.10.1881 r.[/center:48d6f3359e]

Pokój Rosyjsko – Niemiecki

Sensacja !! Dziś o godzinie 14.00 został oficjalnie zawarty pokój między Rosjanami , a Niemcami. Wojna trwała 4 miesiące , była ciężka i spowodowała wiele szkód dla obu stron . Trudno więc wyłonić zwycięzcę z tego konfliktu . Obie strony podpisały traktat pokojowy który ma trwać 6 lat. Jest to zła informacja dla naszego państwa , ponieważ na pewno wojska Rosyjskie zostaną przesłane na nasz front , co może spowodować ciężkie walki .

[center:48d6f3359e] Dziennik Szwedzki Nr.19 , 14.10.1881 r.[/center:48d6f3359e]

Zwycięstwo floty Szwedzkiej

Ciężka bitwa naszej floty z flotą Rosyjską w zatoce Kattegat zakończyła się naszym zwycięstwem !! Utraciliśmy tylko jeden okręt - fregatę „ Ostersund „ , przeciwnik stracił aż 8 okrętów ! Bitwą dowodził generał sir Sversten . Oskar II oficjalnie przyznał mu najwyższe odznaczenie Szwedzkie „ Lwa Północy „

[center:48d6f3359e] Dziennik Szwedzki Nr.22 27.10.1881r.[/center:48d6f3359e]

Mobilizacja sił Rosyjskich
    Nasz wywiad donosi o mobilizacji wojsk Rosyjskich . Zgodnie z jego informacjami wiemy że wszyscy mężczyźni w wieku 18-55 lat zostaną wysłani na front w Finlandii , co może zatrzymać nasz pochód a nawet go poważnie osłabić . Król Oskar II zareagował podobnie przymusowo włączając do armii chłopów w wieku 20-56 lat .

[center:48d6f3359e] Dziennik Szwedzki [/center:48d6f3359e] [center:48d6f3359e] Nr.26 2.11.1881r. [/center:48d6f3359e]

Klęska naszych wojsk !!

Wczoraj nasza dzielna armia pod Turku , Mendalaksza przegrała bitwę z przeważającą ilością armii wroga. Pozostali przy życiu musieli się wycofać w celu przeorganizowania .

Dziennik Szwedzki Nr.39 27.11.1881r.

Kontrofensywa Rosji , stolica w niebezpieczeństwie !

Po wielu klęskach nasza armia musiała opuścić tereny Finlandii . Wczoraj wojska Rosji wkroczyły do Marienhamm , zajmując całą wyspę po ciężkich walkach. Nasza stolica jest w wielkim niebezpieczeństwie . Już dziś budowane są barykady i umocnienia . Oskar II zapowiedział że nie opuści stolicy przed Rosjanami . Chce zostać i wspomagać duchowo armię Szwedzkie . Wierzy w to że obronimy stolicę .

[center:48d6f3359e] Dziennik Szwedzki Nr.43 29.11.1881r[/center:48d6f3359e].

WALKI W STOLICY

Dziś zaczęła się wielka bitwa o stolicę !! Wróg posiada przewagę liczebną . Zgodnie z zapowiedziami Oskar II nie opuścił miata... módlmy się za naszych żołnierzy...

---------------------------Od Autora--------------------------------

Nie spodziewałem się że Rosja tak szybko zakończy wojnę z Niemcami . Rosjanie rzucili sie na mnie całą parą ! Spróbuje to odeprzeć chociaż będzie trudno :p

jankiel

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie