Ta jedna wysepka posród oceanu

Temat na forum 'Victoria - AARy' rozpoczęty przez tjord, 31 Styczeń 2006.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. tjord

tjord Nowy

[shadow=red:6a3a6761ad]Ta jedna wysepka pośród oceanu...[/shadow:6a3a6761ad]
    Wcale taki nie masochistyczny AAR Saxe Coburg-Gotha by Tjord

Victoria 1.3b + Vip 0.4 (Lub pokrewny :D)

Sytuacja księstwa w 1836 r.:

Obecnie księstwem włada Ernst I Wettin Saxe-Coburg-Gotha

Pamiętnik hrabiego Karola Wettyna, trzeciego syna Ernsta I

1.1.1836
    Zostałem mianowany kanclerzem ksiestwa! Nareszcie, po to przeciez się przygotowywałem w Wittemberdze. Kraj prosperuje całkiem dobrze, wydobywamy głownie rude żelaza, zacofani tez nie jesteśmy, hmm... ale mamy troche małe terytorium. Pora to zmienić. Może uda się młodemy Ernstowi II zjednoczyć Niemcy?

3.1.1836
    Porzadki czas zacząć! Z funduszy panstwowych uruchomiłem stypandia dla najlepszych uczniów. Do tego nasi wysłałem urzędników na przeszkolenie. Trzeba będzie także dookoptowac nowych. W tym celu zaciagniemy pozyczkę. Rozwój kosztuje!

4.1.1836
    Kanclerz skarbu podniósł cła. Jeszcze podziękują!

6.1.1836
    Zlikwidowałem policje. Za dużo kosztowała. I tak nie ma u nas co krasc z takimi cłami.

27.1.1836
    Na rynku Koburga pojawił sie jakiś pieniacz głoszacy, ze ludzie powinni dążyć do Ideałów.
    Podobno podpuścili go do tego moi urzednicy. Hmm...

20.12.1837
    Kupilismy licencję na silniki parowe.

11.1.1838
    Wymienilismy sie z ksiestwem Nassau - oni nam sprzedali nowe karabiny, myśmy im dostarczyli silników parowych.

26.11.1838
    W naszej manufakturze doszło do przełomu! Przeszlismy na produkcję mechaniczna. Doprawdy, jeszcze troche i dogonimy Anglików!
    PS. Te silniki parowe wcisnelismy jeszcze Weimarowi. Dostalismy za to kilku ich oficerów
    (Zaraz potem wyskoczył event Magnificent Leader)

28.1.1839
    Zaczelismy budowe pierwszej prawdziwej fabryki - panele drewiane beda produkowane w Koburgu!

11.8.1839
    Tym razem wymieniliśmy sie oficerami z Hesją-Kassel. Ci sa bardziej pofesjonalni. W zamian za to dostali nasz towar eksportowy - licencję na maszyny parowe.

19.8.1839
    Wygonilismy naszych żydów do pracy w Tartaku. Niestety, na koszt panstwa. Lenie!

30.10.1839
    Sukces dyplomatyczny! Sprzedalismy Holendrom części maszynowe do drukarni. W zamian za to dostaliśmy księstwo Luksemburga! Niech żyje Ernst Saxe-Coburg-Gotha-Luxemburg!

10.2.1840
    Zostaliśmy docenieni! Królowa Imperium Brytyjskiego poslubila syna księcia, Alberta! Wiwat młoda para! (I ich maszyny parowe)

9.2.1840
    Skonczyliśmy budowę Tartaku. Dzieki nabyciu Luksemburga mamy wystarczajaco duzo siły roboczej.

11.3.1841
    Wprowadzilismy służbę zdrowia.

11.4.1842
    Uruchomilismy koleje w księstwie! Mlośc miszkańsów Luksemburga do naszego księcia nie zna granic! Kto by pomyślał, ze my, Niemcy, bedziemy dobroczyńcami dla innych narodow.

21.5.1843
    Hrabia Holsztyna obraził naszego ksieciunia! Mysli, że król Danii sie za nim wstawi, ale gugu! Król jest naszym sojusznikiem i oleje niewiernego wasala!

1.3.1843
    Zajęliśmy Luneburg. Hrabia Holsztyna jest oblężony przez Dunów

2.4.1843
    Rozbilismy "wojsko" Hrabiego. Luneburg nasz, hrabia wygnany. Dunowie osadzili nowego, który nie chce przeprosić naszego ksiecia! Jestemy posmiewiskiem Niemiec. Taka wstyd... Ale Luneburg zostaje nasz!
    (Wyskoczył jakis event. Duńczyki dalej maja za wasala Holsztyn,ale okrojony przeze mnie. VIP ma czasem głupie rozowiazania, bo prestiżu za wypowiedzenie wojny nie odzyskalem.)

30.1.1844
    Ernst I nie zyje! Przeziebił sie na polowaniu.
    Wiwat Ernst II, mój nowy chlebodawca! W koncu dla mnie jest ksieciem półkrwi!

12.7.1844
    By zaskarbic sobie sympatię mieszkanców Luneburga, budujemy u nich fabryke Konserw.

15.9.1844
    Ale głupi ci Holendrzy! Kupilismy od nich za bezcen (czytaj: Technologie) kolonie w Afryce, które potem sprzedaliśmy za wielokrotnosć ceny Brytyjczykom (czy wspomnialem, że mamy z nimi sojusz? Gdybym nie zostal kanclerzem, byłym kupcem.
    (Brytole oferowali technologie i kasę- wiec nie straciłem punktów badań)

27.6.1845
    Szerzy sie rewolucja! 200 pijaków od 2 miesięcy wybija mi szyby w ministerstwie. A wojsko nie chce się zmobilizowac - żąda podwyżki!

25.5.1846
    Pijaki dalej szaleją.
    To nie przeszkadza nam jednak w negocjacjach. Za technologie kupiliśmy od zadłużonej Saksonii Lipsk. Nareszcie jakiś złoza węgla! Możemy rozpocząc ekspansję przemysłowa.

29.6.1846
    Pojawiła sie jakaś szwedka w naszej operze. Strasznie fałszuje, ale ambasadorom się podoba.

2.7.1846
    Koniec budowy fabryki konserw w Luneburgu. Eat this!

27.8.1846
    Wymiana technologiczna z Weimarem - Parowce za lepsza kolej i Artylerię.

2. tjord

tjord Nowy

Kolejne zapiski pamiętnika Kanclerza księstwa Saxe-Coburg-Gotha von Holstein-Luxemburg-Detmold

11.12.1846
    Sprzedaliśmy nasze statki Księciu Detmoldu. W zamian za to bakierzy Detmoldzcy uruchomili u nas giełdę.

25.5.1848
    Handel zaczyna mnie nużyć. Tym razem sprzedalismy Holendrom nowoczesne lokomowtywy. W zamian za to mennica Holenderska wybiła nam nowe monety.

25.3.1849
    Kupiliśmy Chemnitz od Saksonii. Sa strasznie zadlużeni. No cóż, utrzymywanie armii austriackiej u siebie to nie najlepszy sposób na podratowanie ekonomii.

23.11.1849
    Tym razem zakupilismy Neusterlitz od Dunczyków. Zdobyli go w jakiejś wojnie i chceli się pozbyc. Dostali za to technologię morskie.

12.10.1851
    Wspaniałe wiesci! Minister Gruber zawarł sojusz z Królestwem Szwedzkim! Pora gotowac się do wojny
    PS. Prusacy wypędzili Pijaków. Chemnitz się ciagle buntuje, lecz stacjonują tu Austryjacy.

24.12.1851
    Zbudowaliśmy hute stali w Lipsku. To najlepsza inwestycja w ksiestwie od lat!

18.3.1852
    W sojuszu ze Szwecja wypowiedzeliśmy wojnę Danii i jaj pachołkowi, hrabiemu Holsztynu.
    Dunczycy sie buntuja przeciw swojemu królowi!

4.5-19.5.1852
    Bitwa pod Kilonią. Rozgromiliśmy wojska hrabiego. Duńczycy walczą ze Szwedami w Skanii.

17.9.1852
    Zdobyliśmy Kilonie. Książe przybrał wczoraj tytuł Hrabiego Holsztynu

28.11.1852-13.1.1853
    Starcia z Duńczykami pod Flensburgiem. Miasta nie zdobyliśmy

14.1.1853
    Szwedzi zdobywają Aalborg

16.1.1853
    Pokój z Dania. Utrzymalismy Holsztyn! Szkoda, ze nie zdobyliśmy Flensburga...

14.9.1853
    Dobra nasza! Zakupiliśmy od Holendrów Arlon i Liege. Belgowie mają się z pyszna, lecz cos zrobimy, by ich ułagodzic.
    (Strasznie łatwi w negocjacji ci Holendrzy... ich AI nie zmienialem)
    Zaczyna brakowac nam dyplomatów. Musimy coraz bardziej ustepować.

13.3.1854
    Powstał u nas nowy krąg uniwesytecki. Dostal wsparcie z rządu.

24.8.1854
    Dokupilismy jeszcze Hasselt. ednak Flamandowie się strasznie buntują.

11.1.1856
    Nadaliśmy autonomie Flamandom. Osadzilismy tam kuzyna księcia, Fryderyka Saxe-Coburg.
    Król Leopold Belgijski sarka na to, ale on jest dalszym krewnym.

19.1.1857
    Koniec rewolucji! Spokój powraca do naszego kraju.

2.2.1856
    W Liege rozpoczeła prace Fabryka Mebli, załozona jeszcze przez kapitalistów Amsterdamskich.

16.6.1857
    Zwodowalismy pierwszy statek! Fregate "Ernst I" mozna podziwiac w Kilonii.

1857:
    Seria eventów
    Populism-Estabilishment
    Anitclericalism-Clericalism
    Aristocracy-Meritocracy
    Nepotism-Biurokracja

25.9.1857
    Pojawił się u mnie znany dyplomata, Georg Welser. Jego usługi drogo kosztują, ale jaki on skuteczny!

14.11.1857
    Powstało u nas muzeum. Prestiz rosnie, ale perspektywa edukowania rolników mnie przeraża.

7.1.1858
    Książe Lippe-Detmold wystąpił ze związku. Prusacy szykują się do interwencji.

16.9.1858
    Interwencja w Detmoldzie. Ksiestwo nalezy do nas!

7.12.1858
    Razem z Austryjakami przejeliśmy ładunek kupców Pruskich. Nasze stosunki z Prusakami znacznie ochodły.

26.2.1860
    Zbudowalismy Frabryke części maszynowych w Maklemburgii. Dochody ksiestwa wzrosły, że hoho!
    ________________________________________________________________________________________

OT skasowano - AAR zamknięty - w celu kontynuowania proszę zgłosić się do administracji forum.
    Raferti

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie