The world is mine

Temat na forum 'Victoria - AARy' rozpoczęty przez Fetta, 20 Maj 2006.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Fetta

Fetta Aktywny User

Naszła mnie dziś dzika myśl - spróbuję podbić świat :twisted:
    Szybko wybrałem więc państwo - Prusy - i wziąłem się do roboty. Najciekawsze jest to, że robię to pierwszy raz więc poruszam się po omacku ale na razie idzie nieźle :mrgreen:

Tak więc do rzeczy

Victoria 1.04
    Prusy
    hard / aggressive

Pierwsza rzecz którą robię to ustawienie podatków 50% i max taryf, minimalizacja wszystkich wydatków poza edukacją (max) - trzeba oszczędzać, żeby podbijać :)
    Po ustawieniu kupowania non stop konserw, broni palnej i wina ciągle ubywa.
    Im szybciej uzbieram fundusze na armię zdolną do podbicia świata, tym szybciej podbiję świat. Wpadam więc na ciekawy pomysł - podbój świata mogą przecież zasponsorować ofiary!
    Po udanej transakcji mam środki na kupowanie sprzętu dla armii - konwertuję wielkie bandy Niemców na żołnierzy i voila - w drodze jest 400 000 kawalerzystów
    Po ich wybudowaniu Prusy mają najsilniejszą armię na świecie - armię, która podbije świat! Tak więc, bez zbędnych ceregieli...
    Armia pruska zajmuje Niemcy
    Po aneksji większości państewek niemieckich armia pruska wkracza do Austrii rabując, paląc i gwałcąc wszystko, co stanie jej na drodze - jednak koszty utrzymania olbrzymiej armii sprawiają, że dług rośnie w zastraszającym tempie - biorę więc odszkodowania wojenne i jedną prowincję skracającą drogę do Wiednia :twisted:
    Po Austrii przychodzi kolej na Holsztyn, którego niepodległości decyduje się bronić Dania. Błąd.
    Mapka i budżet po wojnie z Danią

Wszelkie sugestie mile widziane - a te apropo taktyki będą szczególnie na miejscu, bo nie wyprzedzam tylko gram równo z aarem i jak wyczytam tu coś mądrego to pewnie przeniosę do gry :D

2. Fetta

Fetta Aktywny User

The world is mine - Część II
    30 czerwca 1842 roku wypowiadam wojnę Francji. W wojnie bierze udział 16 dywizji kawalerii, reszta strzeże granicy z Rosją. Armia pruska właściwie bez oporu dochodzi do Paryża - w traktacie pokojowym Prusy dostają Sztrasburg i odszkodowania wojenne.
    Wojsko jest w całości przerzucone na wschodnią granicę i...
    16 dywizji kawalerii kieruje się na Sankt Petersburg, kolejne 16 okrąża wojska rosyjskie znajdujące się na terenie Królestwa Polskiego. Okrążenie okazuje się sukcesem i już wkrótce w kotle ginie 14 dywizji rosyjskich
    Zostaje zawarty pokój w zamian za odszkodowania wojenne.

Następna jest Austria i pozostałe przy życiu państewka niemieckie. Po krótkiej wojnie następuje całkowite unicestwienie sił zbrojnych Austrii. Tym razem Prusy dostają spore obszary w rezolucji pokojowej.
    Ostatni podbój w tej sesji to Szwajcaria, zostaje jej jedna prowincja.

Gospodarka: W związku z dużą nadwyżką gotówki zacząłem rozbudowywać sieć kolei w najbardziej dochodowych RGO (w Nadrenii niektóre RGO przynoszą ponad 30 dochodu!). Rozpocząłem też rozbudowę przemysłu bawełnianego (na eksport) oraz zbudowałem fabryki parowców i artylerii. Technologie: Póki co dążę do ironcladów - dzięki nim będę mógł ściągać odszkodowania wojenne od brytoli i jankesów :D

Screen imperium:

I tutaj proszę o poradę strategiczną: czy armię do podboju świata oprzeć na artylerii, regularsach, guardsach czy piechocie bez dodatków?
    Artyleria jest świetna i ją uwielbiam ale jej utrzymanie kosztuje 3x tyle co piechoty... natomiast regularsów tylko o 50% więcej, ale ich przewaga nad zwykłą piechotą jest mała... ma ktoś doświadczenie w tej kwestii?

A odpowiadając 8):
    daldow: myśle, że nie będzie łatwo - mam zamiar grać bez bankructw (jak mnie na coś nie stać to mnie nie stać i tyle) - a utrzymanie dużej armii dużo kosztuje :)
    SZAMOT: nie wiem czy będę mógł, okaże się :p ale jakoś specjalnie mi na tym nie zależy
    Co do odszkodowań to Austria płaciła je dziwacznie - najmniejsze wyniosło koło 300 (na miesiąc!), największe ponad 8000 :lol: ale to fakt, że dzięki nim dług spłaciłem...
    Ardore: nie pamiętam ile mam badboya ale myśle, że żaden sojusz nie przetrwałby długo 8) generalnie AI nie lubi ułatwiać podboju świata (poza sponsorowaniem go).

No, wracam do roboty :D

Zgodnie z zasadami panującymi na forum AAR nie aktualizowany przez miesiąc jest zamykany. Prośby o otwarcie autor może kierować do mnie.

jankiel

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie