Till Striden! -AAR Szwecja

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Patrychol, 8 Styczeń 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Patrychol

Patrychol User

Rozpoczynam kolejnego AARa
    Ostatniego niestety ukończyłem za wcześnie, ponieważ rozpoczynałem nową szkołę i nauka(czytaj rodzice) mi nie pozwoliła kontynuować.

In Nomine bez modów, styl pisania taki jak poprzednio(po 10 lat rozgrywki, 0 tworzenia alternatywnej historii i obrazków ludzi z google)
    W tym AARze w miarę możliwości poświecę uwagę opisywaniu strategii w dużych wojnach

Cele
    Zjednoczyć Skandynawie
    Uzyskać władze nad morzem Bałtyckim ]:->
    Zbudować potężną flotę i stworzyc wilką i niepokonaną armię ]:->

A wiec zaczynamy :)

Szwecja jest nawet dużym państwem usytuowanym na Półwyspie Skandynawskim. Moi najwięksi rywale na każdym polu to oczywiście Norwegia i Dania - państwa które tylko czekają na bycie podbitym przez wielką Szwecję ]:-> Zagrożny może czuć się równiez Nowogród, który graniczy ze mna od wschodu.

Wojsko
    1x Zbrojni
    1x Rycerze Łacińscy

4x Galera
    3x Koga
    1x Karaka

Ustrój - Monarchia Feudalna

jak na razie pójdę w centralizację lub jakość, później się zobaczy.

Tutaj idziemy w rząd, a poźniej wybiorę patrzac na potrzeba wschodzącego imperium ]:->
    To chyba wszytsk oco mma do powiedzenia :)
    Niedługo skoncze pierwsze 10 lat rozgrywki i pojawi się 1. odcinek

Połamania oczu!

2. Patrychol

Patrychol User

Till Striden!
    Karl VII
    1448-1457

Anno Domini 1448

No to zaczynamy...

Pierwsza misja narodowa - skolonizować Laponię ( easy) Od razu wysyłam kolonistę, a chwile po tym podejmuję decyzję o finskiej kawalerii, co zmniejsza koszt tego typu jednostki.

W międzyczasie podpisuje sojusz z Meklemburgią, Pskowem i Twerem, oraz zawieram mariaż z Anglią, Jarosławem oraz Fryzją.

Udaje się skolonizować Laponię, dzięki czemu zdobywam na nią core'a. Następna misja to zajęcie Estonii, od razu rozkazuję zwerbowanie dwóch oddziałów Zbrojnych i rozpoczynam przygotowania do wojna z Krzyżakami.

Pod koniec roku pierwsza ekskomunika - pada na...... Austrię Oo

1449 Anno Domini

Na początku sojusz z W.Ks.Moskiewskim

Później reforma w wojsku - Rycerzy Łacińskich zamieniam na Rejzy( powód? Preferuję ofensywę, a jak na razie nie zanosi się na wojnę obronną więc biorę Rejzy z bonusem morale do ataku)I od razu rozkazuje zwerbować jeden oddział tej jednostki.

Później przerzuciłem pasek w stronę Doktryny Lądowej i oto skutek

Pare dni później okazuje sie ze odkryłem nowy poziom we wszystkim oprócz tego nieszczęsnego morza

1450 Anno Domini

Rozkaz zwerbowania oddziału Zbrojnych i dołączenie króla jako generała wojsk inwazyjnych na Krzyżaków

Później kolejno: umowa handlowa z Pskowem i Krzyżakami oraz mariaż z Brunszwikiem

1. Maja 1450 AD rozpoczynam wojnę z Zakonem Krzyżackim- cel? odbicie Estonii.
    Moja taktyka to wyczyszczenie północnej cześć Zakonu i blokowanie przejścia przez Ozylię na zmianę moimi Galerami i uciekać przed dużą flotą Krzyżaków.

Do wojny dołącza się Meklemburgia i W.Ks. Moskiewskie, a nie wspiera mnie Twer i Psków.

Po wypowiedzeniu wojny Krzyżacy anulują umowę handlową, ale podpisuję sojusz z Szkocja i akceptuje propozycje o mariaż od Fryzji.

Do końca tego roku rozegrało się kilka małych potyczek w celu wyeliminowania stacjonujących na terenie Estonii żołnierzy.

1451 Anno Domini

Na początku roku udana kolonizacja Laponii oraz rozkaz budowy fortu w Savolaksie oraz mariaż z Czechami i Twerem

W środku roku zwycięstwo podczas oblężenia Estonii

Bunt w Varmlandzie i Bergslagen przeciwko podatkom wojennym, więc je znoszę i po zrekrutowaniu oddziału Rejz i Zbrojnych zatrzymuję buntowników.

1452 Anno Domini

Na poczatku roku dowiaduje się o udanej podwójnej kolonizacji Laponii oraz o istnieniu Wysp Kanaryjskich( oczywiście to ja je odkryłem ale oni przypisuje to jakiejś Kastylii)

A chwilę później dowiaduję się o zwycięstwie podczas oblężenia Inflant

Zauważyłem że Polska i Litwa także zaatakowały Krzyżaków i błyskawicznie zajeły 3/4 państwa więc bedę miał ułatwione negocjacje ]:->

Oraz Ozylii, która poddała się też szybko

Pod koniec roku umowa handlowa z Munster

1453 Anno Domini

Na początku roku przyłaczam się do oblężenie ostatniej niepodległej prowincji Krzyżaków i po szybkim szturmi zostaje ona zdobyta i polacy, i ja podpisujemy pokój z Krzyżakami

Po wypełnieniu misji dostaję następną o podbojach, ale tym razem mam podbić Liwonię. Na razie nie będę jej wykonywał bo muszę odpocząć po wojnie z Krzyżakami i ulepszyć moja armię.

Chwilę później odkrywam kolejny poziom w technologii morskiej i jeśli dobrze pamiętam to został jeszcze jeden poziom do blokowanie portów ]:->

Rozkazuję wybudować Karakę, żeby ulepszyć moją flotę, które lekko spadła w rankingu oraz akceptuje propozycję mariażu od Polaków.

1454 Anno Domini

Sojusz z Pskowem i mariaż z Jarosławem.

Później rozkazuję zwerbować oddział zbrojnych i stabek leci w górę

Pod koniec roku udana kolonizacja Laponii.

Nudny rok, a moze to cisza przed burzą?

1455 Anno Domini

Na początku roku rozkazuję zwerbować 2 oddziały zbrojnych.

Zatrudniam mojego pierwszego doradcę, który zmniejsza wydatki na stabilność...

.... czego efekty widać od razu bo jeszcze w tym samym roku stabek znów idzie w górę.

Pod koniec roku kolejna udana kolonizacja Laponii i dowiaduję sie że odkryto tam złoża żelaza.

W tym roku obserwowałem uważnie Norwegię która zostawała szybko zajmowana przez wojska uzurpatora, co byłoby mi na rękę, bo Norwegia uzyskałaby niezależnosć od Danii, po upadku. Jednak armia norweska cudem ( 4000 wojsk uzurpatora z przywódcą vs 2000 Norwegów bez przywódcy) wygrywają bitwę i rozgramiają buntowników, co konczy moje marzenie o szybkim zajęciu Norwegii.

1456 Anno Domini

Miałem mieszane uczucia po zobaczeniu tej wiadomości, ale wiedziałem jedno - muszę szybko wypowiedzieć wojnę Danii, zanim zrzucą wojsko na pozostawioną bez armii Norwegię.

Jak pomyślałem tak zrobiłem - po zwerbowaniu kolejnych trzech oddziałów Zbrojnych wypowiedziałem wojnę Danii. Po mojej stronie stanęła tylko Szkocja.

Moja taktyka to zajęcie pojedynczymi pułkami kolejne prowincje w Norwegii a główną armią zaatakować Skanię i Halaland, a później robić inwazję na Danię właściwą.

Po kilku potyczkach z główną duńską armię wyparłem ich z moich granic ,a moje armie w Norwegii zajęły nieufortyfikowane prowincje. A z pomocą szkockiej floty zniszczyłem 3 kogi duńskie z 3- tysięczną armią na pokładzie ]:->

Pod koniec roku mariaż z Francją i Tyrone.

Nowym przywódcą HRE jest Louis IV z Palatynatu, a Styria nakłada ekskomunikę na kolejnego króla Austrii( ciekawe jak Styria nie wywołała jeszcze wojny z Austrią)

1457 Anno Domini

Na początku roku stab w górę i jestem w końcu na +0, a ryzyku buntu spadło drastycznie( największe to 1.5% w Inflantach)

Prawie tego samego dnia wygrałem oblężenie w trzech prowincjach duńskich i kieruję się na następne ]:->

Pod koniec roku całkowicie rozbiłem ostatnie kogi Duńczyków, co nie pozwoli im transportować wojska drogą morską przynajmniej przez następne pół roku.

----------------------------------------------------------------------------------

Tak kończę pierwszy odcinek zrestartowanego AAR'a
    Odcinek wyszedł z lekką obsuwą( nie ma to jak internet na wsi)
    Postaram się wstawić nowy odcinek jutro.

@Michall55

Dziękuję :)

3. Patrychol

Patrychol User

Till Striden!
    Odc. 2 "Can Sweden into space?"
    Część I
    1458-1467

Nowe podboje,nowi przyjaciele, nowy rok to wszystko przyniesie nowy odcinek. Ale jedno pytanie dominuje nad wszystkimi. Tytułowe : "Can Sweden into space?"

1458 Anno Domini

Na dobry początek zwycięstwo w oblężeniu Akershusu i Agderu. Nikt nie zatrzyma Szwecji :).

Nawet fakt, że pokój szybko podpisuje Szkocja nie zepsuje bardzo udanej kampanii przeciwko Danii

.... I nawet irytujące bunty które przysporzą mi jeszcze dużych kłopotów nie psują moich planów podboju

Koniec roku udany- stabek w górę, rozbicie największej ramii Duńczyków z ich królem na czele.

1459 Anno Domini

Kolejny rok rozpoczęty wygranymi oblężeniami, ale zwycięstwa w Skanii niestety nie uwieczniłem :/.

Szkoci wypowiedzieli wojnę samobójczą, w której ich nie wspomogę, bo to samobójstwo.

Później mariaże z Meklemburgią i Węgrami i sojusz z... Polską która jeszcze niedawno nie lubiła mnie tak bardzo że nie chcieli mnie przepuścić przez granice.

Na koniec roku udana kolonizacja Laponii.

1460 Anno Domini

Początki roku- najbardziej udane okresy w tym odcinku. Tym razem odkrycie nowego poziomu w dwóch dziedzinach...

.....i wybieram doktrynę "Bank narodowy". Ta doktryna obniża inflację, które jest problemem w Szwecji i dzięki temu, mogę wejść finansowo na prostą :).

Dalej dwa eventy, jeden sam wyskoczył a drugi poszedł z powodu przesunięcia paska na wolnych poddanych :).

Kolejna forteca duńska zdobyta :).

Sprowadziłem następną osobistość na mój dwór. Musi poprawić moją lekko nadszarpniętą reputację.

Pod koniec roku mały bunt w Eidsivie, sojusz z Branderburgią i rozpoczęcie budowy Kogi.

Ciekawy rok :).

1461 Anno Domini

Pada stolica Danii- Zelandia. Koniec wojny coraz bliższy :).

A po chwili największy jak do teraz bunt w Skanii, ale szybko rozbity przez moją armie i flote które nie pozwoliła buntownikom się przedostać do Zelandii ]:->

Na koniec roku udana kolonizacja Laponii i sojusz z Czechami i Luneburgiem.

1462 Anno Domini

Początek roku i kolejne twierde Danii padły :).

Czesi proszą o pomoc z Krzyżakami , ale na razie armia Krzyżacka jest za mocna i jestem zbyt zaangażowany w konflikcie z Danią

na koniec roku stab w górę.

----------------------------------------------------------------------------------
    To na tyle jeśli chodzi o I część. Drugą wstawię najprawdopodobniej jutro.
    Opinie, podpowiedzi i pytania mile widziane :)

4. Patrychol

Patrychol User

Till Striden!
    Odc. 2 "Can Sweden into space?"
    Częsć II

1458-1467
    Karl VIII

1463 Anno Domini

Rok zaczynamy od wyboru nowego cesarza pochodzącego z Kleve.

Oraz od miłej zmiany kulturowej w Savolaksie :)

Pokój z Danią podczas którego zabrałem im wszytski prowincje z Norwegii oprócz Islandii oraz Gotlandią i Jutlandią. Po kolejnej wojnie zabiorę im Islandię żebym mógł kolonizować, albo lepiej - zwasalizuję ]:->

Na koniec mariaż z W.Ks.Moskiewskim z którym moje relacje raz rosną a drugi raz spadają.

1464 Anno Domini

[​IMG][​IMG]

Przegrane potyczki z patriotami norweskimi poskutkowały tym....
    Jednak po dodaniu króla do armii walczącej z buntem szybko ich rozbiłem.

Na koniec roku sojusz z .... W.Ks.Moskiewskim -.- Prawdopodobnie przy następnej wojnie nie dołączą. Ale co mi tam.

1465 Anno Domini

Na (nie)miły początek:
    event o krztuszącym się banku narodowym. Wybrałem 2. decyzję bo pierwsza wymagała ode mnie posiadania 296 dukatów, których nie miałem.

Do końca tego roku nie stało się nic oprócz krucjaty na Maroko które jest teraz jechane przez wielka Tunezję, która wchłonęła już Algier.

1466 Anno Domini

Mariaż z Luneburgiem, Brandenburgią i Hesją.

Tym razem to ja nie przyjąłem wyzwania Actimela. Jestem zbyt zajęty tłumieniem licznych buntów i wciąż nie odsyskałme zdobytej przez buntowników twierdzy.

Kolejny event i znów nie miałem kasy żeby wybrać pierwszą decyzje.

Po uporaniu się z niewiernymi dość szybko zająłem zbuntowaną prowincję.

1467 Anno Domini

[​IMG][​IMG]
    Niezbyt udany rok dla mojego wojska. Straciłem 4 oddziały(albo jak to sie nazywa) co w moim przypadku jest niemałą stratą. No cóż będę się musiał uzbroić na nowo.

Na koniec roku stab w górę i sojusz wojskowy z Anglią.

Tak kończy się 2. odcinek mojego AAR'a po trzecim wstawię odcinek opisujący sytuację w Europie, nowe potęgi statystyki oraz kilka mapek i taktykę na następne lata.

@Maciey Problemów z mp na razie nie mam bo moja armia nie jest aż taka duża. Postaram się nabić trochę Landu, usprawnić moją armię bo jeśli problem z MP będzie duży to kluczowe będzie posiadania bardziej zaawansowanej i profesjonalnej armii.

Zamknięto i wyczyszczono [konserw]

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie