Total Annihilation : The New Orders

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez von Blackowitz, 23 Lipiec 2013.

1. Total Annihilation : The New Orders

[​IMG]iele lat temu galaktyka wiedziała, co znaczy pokój. Raj był rządzony ręką nauki, a ręka ta należała do galaktycznego rządu zwanego Rdzeniem ( CORE ).

[​IMG]aradoksalnie to ostateczne zwycięstwo nad śmiercią przyczyniło się do upadku raju i rozpętało wojnę, która mogła rozszerzyć się na miliony światów. Proces zwany "wzorowaniem" obejmował elektroniczną duplikacje matryc mózgowych i pozwalał na transfer świadomości do wytrzymałych maszyn. W efekcie oznaczało to nieśmiertelność i Rdzeń zarządził poddanie temu procesowi wszystkich obywateli w celu zapewnienia im bezpieczeństwa.

[​IMG]zęść społeczeństwa nie chciało odrzucić swoich ciał w taki sposób, znalazło się wielu takich, którzy uznali "wzorowanie" za okrucieństwo. Uciekli oni do zewnętrznych granic galaktyki, gdzie zebrali się tworząc formę ruchu oporu, znaną jako "ARM". Rozpoczęła się wojna, mimo że tak naprawdę nigdy oficjalnie nie została wypowiedziana przez żadną ze stron. "ARM" wyprodukowała dla swoich armii kombinezony bojowe wysokich mocy, a "CORE" przeniósł umysły swoich żołnierzy do równie śmiercionośnych maszyn. "Rdzeń" tysiąckrotnie powielił swoich najlepszych wojowników. "ARM" odpowiedział użyciem klonowania. Wojna szalała przez ponad cztery tysiące lat, zużywając zasoby całej galaktyki i pozostawiając tylko spaloną jałową ziemię.

[​IMG]bie strony popadły w ruinę. Ich cywilizacje dawno już zaginęły, a ogromne kompleksy wojskowe zostały zniszczone. Armie uległy do kilku rozrzuconych niedobitków, kontynuujących walkę w spustoszonych światach. Ich nienawiść napędzana przez tysiąclecia konfliktu sprawiła, że walczyliby aż do śmierci. Dla każdego z nich jedynym do zaakceptowania wynikiem była kompletna i bezwzględna eksterminacja wroga.

2. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Ciekawie się zapowiada.
    Mógłbyś przybliżyć tą grę bo jej nie kojarzę?

3. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Raczysz żartować? Jak można nie znać klasyki rts jaką jest TA?

Wysłane z Tapatalk HD.

4. Drakensang

Z tego co czytałem teraz wygląda ciekawie.
    Więc czekam na pierwszy odcinek.

5. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Jak ta klasyka RTS wychodziła to Darkensang miał pare miesięcy, ewentualnie w ogóle ich nie miał, wiec w jego przypadku można jej nie znać :p

TA to nadal jeden z lepszych RTSów w jakie grałem, a w moich początkach giercowania przerobiłem ich całkiem sporo, póki mi się upodobania gierkowe nie zmieniły. Stawiam go na równi z Warzone 2100, a może nawet i wyżej. W obydwa tytuły z taką samą przyjemnością mogę grać i teraz, po latach. W sumie największa w tym zasługa tego, że nadal są rozwijane przez fanów, ale to szczegół, bo podstawowe wersje gry również się bronią.

Co do samego AARa - powodzenia! :)

6. Total Annihilation : The New Orders

[​IMG][​IMG]

[​IMG]astał czas wojny i chaosy, galaktyka jest na krawędzi zagłady. Walki dotarły wszędzie, na wszystkie planety, na miliony światy. Garstka tych, którzy sprzeciwili się CORE ci, którzy przetrwali początkowe walki na Ziemi i całkowite zniszczenie Układu Słonecznego przez nową technologię "BLACK HOLE CONVERTER" uciekli do rubieży galaktyki. Tam zajęli planetę Empyrrean, układu FHX-12b. Od tej chwili stała się nowym domem, jednocześnie lokalizacja tego systemu została doskonale ukryta. Tak powstał ARM, początkowo jako ruch oporu potem już jako regularna armia, która w ciągu czterdziestu lat zjednoczyła wszystkich tych, którzy wystąpili przeciwko CORE. ARM to jedyna zdolna siła do uratowania galaktyki przed tyranią CORE i okrucieństwem procesu "wzorowania". Są również światy, które nie opowiedziały się za żadną ze stron. To one mogą zmienić bieg wojny.

[​IMG]becna sytuacja w wojnie pomiędzy ARM, a CORE jest następująca. Obie strony nie mają dość sił, aby zdobyć przewagę nad przeciwnikiem. CORE opanował centrum galaktyki, tymczasem ARM zajmuje rubieże galaktyki. Obie strony dążą do całkowitej eksterminacji wroga. Jest to epos o tej wojnie...

W MROKU KOSMOSU, 2344RW ( rok wojny )

Kod:
    ---- SONDA OBSERWACYJNA SRX-9Y ----

---- ODLEGŁOŚĆ OD EMPYRREAN : 0,68 LATA ŚWIETLNE ----

---- WYKRYTO ZAKŁÓCENIA CZASOPRZESZTRZENNE ----

---- ODLEGŁOŚĆ OD SONDY : 0,237 LATA ŚWIETLNE ----

---- WYSYŁANIE DANYCH DO GŁÓWNEJ SONDY ----

Kod:
    ---- GŁÓWNA SONDA OBSERWACYJNA EMPYRREAN ----

---- OTRZYMANO SYGNAŁY OD WSZYTKICH SOND MNIEJSZYCH ----

---- ANALIZA DANYCH ----

---- WYKRYTA ZOSTAŁA FLOTA INWAZYJNA CORE, KIERUNEK : EMPYRREAN ----

---- SKŁAD : DWIE FREGATY I TRANSPORTOWIEC ----

---- POTWIERDZANIE DANYCH ----

---- ALARM !!! ----

---- WYSYŁANIE ALARMOWEGO SYGNAŁU TACHIONOWEGO DO EMPYRREAN ----

Kod:
    ---- ARM BATTLENET ----

---- LOGGING IN ----

11011000111 00011011001 00010000111
    10111110110 11000001011 10001000111
    01101000110 10000111011 10110000101
    10000011101 10111101000 00110110100
    11000101100 10000001110 10000001000
    10001111010 10000011101 10001000100
    00100111011 00100001000 00000010001 

---- WELCOME BACK COMMANDER ----

---- DOWNLOADING DATA FILES ----

---- OBECNA POZYCJA ----

---- UKŁAD : G-312 AF ----

---- PLANETA : CALABRAN G-312 AF ----

---- TYP PLANETY : PUSTYNNA  ----

---- POZIOM PLANETY : 4 ----

---- ODLEGŁOŚĆ OD EMPYRREAN : 112,79 LATA ŚWIETLNE ----

---- CEL GŁÓWNY : POMOC PRZY BUDOWIE UMOCNIEŃ OBRONNYCH ----

---- ODBIERANIE SYGNAŁU TACHIONOWEGO Z EMPYRREAN ----

---- DEKODOWANIE ----

---- TRANSMISJA DANYCH ----

10011011111 00011011111 01010000001
    10100001101 01000001011 10001010111
    01111111100 10000111011 10110110101
    10000011101 10111101000 00110110110
    11000100000 00111101110 10000001011
    10111111010 01100011101 10001001100
    00100000011 00110101000 00011010001 

---- DANE UZYSKANE ----

---- ANALIZA DANYCH ----

7. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Jest super, ale... DAJ ROZWAŁKĘ!!!!!!!!!! ;)

8. Obiecuje, że będzie :) już w następnym odcinku.

9. Drakensang

Kiedy ciąg dalszy? Lud chce igrzysk.

10. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Tylko czemu ARM... :( CORE FOR THE WIN! ;P A tak na poważnie, z chęcią potowarzyszę wam w tej podróży, już dawno nie miałem przyjemności z TA. Trzymam kciuki

11. davere

A ja szukając parę dni temu w swojej szafie czystych płyt miałem w swych ręcach pudełko z płytą z tą grą. W sumie na tym się to spotkanie zakończyło, ale nie wykluczam, że w niedalekiej przyszłości kolejne obcowania będą bardziej dogłębne ;)

12. Ja najbardziej czekam, aż wyjdzie Planetary Annihilation : https://www.youtube.com/watch?v=FhEYvOYceNs - polecam :)

Co do CORE, ich historię też opowiem jak dojdę ARM do CORE PRIME lecz na razie walczę Windowsem ponieważ ciągle mi zawiesza TA. Ale mam tajną broń - Windows 98 od kolegi.

13. davere

Nie trzeba aż tak kombinować. Możesz spróbować uruchamiać przez własny pliczek (działało to idealnie z Fallout 2, wiec myślę, że tutaj też powinno zadziałać) windows batch file, który najpierw wyłacza Łidołsowego (Windows7) explorera, a później dopiero bierze się za plik exe.

Kod:
    @echo off
    taskkill /f /im explorer.exe
    (tutaj nazwa pliku exe do Total Annihilation, chyba TA.exe; bez nawiasów ;) )
    pause
    start explorer.exe
    exit
    Napisać w notepadzie i zapisać jako plik z rozszerzeniem .bat w katalogu z grą.

Powinno zadziałać, choć ręki nie dam sobie uciąć ;)

-----------------------------------------------------------------------------------
    E: kurde, aż zainstaluję, żeby sprawdzić czy działa :p

14. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Nie kuś bo wydam 3 dolary na gogu za TA... ;P

EDIT: Kurde, musiała się promocja skończyć, teraz za 6 dolarów...

15. Total Annihilation : The New Orders

[​IMG][​IMG]

Kod:
    ---- ROZKAZ NR 709368DB43 DLA ARM COMMANDER GX-340N ----

---- NATYCHMIASTOWY POWRÓT NA EMPYRREAN W OBLICZU INWAZJI CORE ----

---- SYSTEM TRANSPORTU : GALACTIC GATE ----

---- PRIORYTET NAJWYŻSZY ----

---- KONIEC TRANSMISJI ----

POWRÓT DO EMPYRREAN, 2345RW

[​IMG]iły inwazyjne CORE dwa tygodnie temu dokonały desantu na nieprzygotowaną do obrony Empyrrean. Cała nadzieja jest w ARM Commanderze, lecz przeciwnik zablokował Galactic Gate - bramę kwantową do innych światów, który wymaga olbrzymich ilości energii do przetransportowania danej masy. Sztab Główny ARM postanowił, że wyśle Samodzielną Grupę Uderzeniową ( SGU ) w celu zabezpieczenia bramy kwantowej. Przyszłość Empyrrean jest w ich rękach.

Galactic Gate, cel główny misji :

Kod:
    ---- STUMPY : SGU PRZYGOTOWANA DO ZADANIA ----

---- STUMPY : GRUPA RUSZA W KIERUNKU NW ----

---- FLASH 1 : ZA ARM ----

---- PEEWEE 2: WYKRYTO PIERWSZE ODDZIAŁY WROGA ----

---- STUMPY : ZNISZCZYĆ ----

---- HAMMER : ZNISZCZONE , WZGÓRZE ZDOBYTE ----
    Atak na wzgórze zakończone sukcesem :

Kod:
    ---- STUMPY : IDZIEMY DALEJ , KIERUNEK NE ----

---- ROCKO : TAK JEST ----

---- JEFFY 2 : WYKRYTO KONCENTRACJĘ SIŁ CORE ----

---- STUMPY : WDROŻYĆ PROGRAM WALKI GAI-3B ----

---- STUPMY : WROGA ZNISZCZYĆ ----

---- RESZTA SGU : PROGRAM WDROŻONY, TAK JEST ----
    Kolejne walki i zasadzka na oddziały CORE :

Kod:
    ---- JEFFY 1 : WYKRYTO DWA KBOTY WROGA NA NNW OD NASZEJ POZYCJI ----

---- STUMPY : ZROZUMIAŁEM, CEL : ZNISZCZYĆ ----

---- RESZTA SGU : TAK JEST, ZA ZWYCIĘSTWO ARM ----
    AK zostają zniszczone :

Kod:
    ---- STUMPY : ODDZIAŁY CORE ZOSTAŁY ZDZIESIĄTKOWANE ----

---- STUMPY : ZNISZCZYĆ OSTATNIE JEDNOSTKI CORE ----

---- RESZTA SGU : TAK JEST ----

---- PEEWEE 3 : ZADANIE WYKONANE ----

---- STUMPY : KIERUNEK GALACTIC GATE ----

---- STUMPY : OBIEKT ZABEZPIECZONY, CZEKAĆ NA PRZYBYCIE ARM COMMANDERA ----
    Zniszczenie ostatnich jednostek wroga i marsz na Galactic Gate :

Kod:
    ---- STUMPY : WITAMY NA EMPYRREAN ----

---- ARM COMMANDER : ZA ZWYCIĘSTWO ARM ----

16. Drakensang

Powiedz są tutaj walki w kosmosie, bo jeśli tak jest dla mnie wtedy równie dobra jak Sword of the stars?

17. Nie, ale Planetary Annihilation - https://www.youtube.com/watch?v=FhEYvOYceNs , następca TA będzie mieć tą możliwość.

18. Zoor

Zoor Ideolog gender

Nawet nie pamiętałem, że ta gra jest tak brzydka - w 1998 człowiek inaczej świat postrzegał ;)

19. Jest jeszcze TA Spring, do niej jeszcze wrócimy ...

20. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Nie powiedziałbym brzydka, a inna, bo nie jest w rzucie izometrycznym i posiada wzgórza (element 3d). Jak dla mnie gra wyglądała nieźle, animacje mechów prezentowały się ładnie, a wybuchy były chyba najlepiej zrobionymi w tamtych latach, szczególnie jak cały ekran Ci płonął.

21. Zoor

Zoor Ideolog gender

W czasach, kiedy zagrywałem się w TA, grafiką byłem po prostu zachwycony - a podpalanie lasów było moim ulubionym zajęciem, szczególnie na jednej skirmishowej mapie z rozległym morzem oddzielającym mnie od przeciwnika. Dzisiaj to jednak już nie wygląda tak fajnie - są gry, które zestarzały się lepiej.

22. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Z RTSów może Starcraft (którego nie cierpię :p) i AoE na pewno, ale jak mówiłem, ciężko mi porównywać grę w rzucie izometrycznym do tego z TA. W sumie kwestia gustu, ale "brzydka" to dla mnie i tak przesada, choć może przemawia przeze mnie sentyment i to, że gra była bardzo innowacyjna pod względem mechaniki jak na swoje czasy.

W sumie najbliżej technologicznie są pierwsze C&C i Red Alert, a one się zestarzały już kosmicznie :) (Tylko graficznie, dalej są bardzo grywalne, nawet gdy GUI jest tragiczne).

23. Maciej-Kamil

Maciej-Kamil Ten, o Którym mówią Księgi

Zapowiada się Celująco, oby nie skończyło się na jednej misji...

24. W sumie jest ponad 50 misji w postawce + 24 misje w CC i około jakieś 40 misji w BT. Jest naprawdę dużo, nie martw się :)

25. Związku z tym, że dzisiaj jadę na wakacje następny odcinek będzie gdzieś tak za około 10 dni. Materiały mam już przygotowane na kilka następnych odcinków więc nie martwcie się :) . Wcześniej nie mogłem dać odcinka ponieważ przygotowywałem artykuł historyczny dotyczący walk o Lubań w 1945. Muszę go jeszcze dokończyć ( mapy i organizacja jednostek niemieckich ) więc gdy go dokończę to na pewno Wam powiem :)

Do zobaczenia do następnego odcinka, gdzie zapoznam Was z ... :)

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie