Unia Polsko-Czechosłowacka...

Temat na forum 'HoI - AARy' rozpoczęty przez wizard, 19 Październik 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. wizard

wizard Guest

[​IMG]Unia Polska Czechosłowacka![​IMG]
    Poziom:Normalny
    Agresywność:Wściekły
    Polska:Wizard
    Czechosłowacja:Szymik​

Po oficjalnym spotkaniu w Warszawie marszałek.Józef Piłsudski z szefem rządu Czechosłowacji Edvard Beneš

[​IMG][​IMG]
    Za czeli się domyślać co planują Niemcy i postanowili stworzyć front anty niemiecki opartą na tatrach i na rzece Wiśle​

Początkowo współpraca szła bardzo dobrze, rozwijano bunkry, tworzono liczne plany obronę, dzielono sie wiedzą technologiczną , az tu nagle Niemcy wysunęli żądania co do terenów należących do Czechosłowacji i Alianci pod wpływem presji wyrzucili Czechosłowację z sojuszu... (po szczycie w Monachium)
    Ale już po miesiącu negocjacji Václav Havel przekonał aliantów za pośrednictwem J.Becka ze Czechosłowacja jest potrzeba aliantą.
    i tak o to Polska i Czechosłowacja mogli dalej tworzyć swoje linie obronę .

Koniec odcinka 1
    C.D.N.

2. wizard

wizard Guest

Odcinek 2.

Odcinek 2
    No i stało się! rok 1939, podpisano Pakt Ribbentrop-Mołotow
    Niedługo potem III rzesza zażądała od polski gdańska, no i wojna była nie nieunikniona , wiedziano ze jeśli odda się Gdańsk to Niemcy będą chcieli kolejne ziemie zyskać po przez agresywną politykę.

Czy Polska i Czechosłowacja dadzą rade?

godzina 3:04 usłyszałem telefon mówi Gen.E. Śmigły-Rydz , pytam co się stało i z nie dowierzaniem usłyszałem najstraszniejsze Mamy Wojnępo mimo wczesnej pory wstałem i udałem się do Cieszyna w którym graniczymy z Czechosłowacja i jak to określił prezydent Ignacy Mościcki najsłabszym punktem naszej obrony i tam właśnie zdecydowałem się kierować obroną , na początku liczne 12 dywizji w tym 9 przeciwlotniczych 1 artyleryjska i 2 normalne trzymały się dzielnie i zniszczyły 2 samoloty Luftwaffe,aż tu nagle Włosi dołączyli do Osi , ktoś na sali rzekł , to juz po nas , na to Józef Beck
    -Wyprowadzić go!
    -Włosi to silna armia ale nie podołają naszej Uni
    co zmobilizowało wszystkich dowódców armii polskeij

Obraz polityczny tuz przed wojną

No i obrona oparta o wisłe spisywała sie bardzo dobrze aż tu nagle przybiega do mnie Józef Beck cały zmachany i krzyczy Rumuni , zdradzieccy Rumuni!

Podpisywaliśmy z nimi pakt przyjaźni Polsko-Rumuńskiej a teraz oni do Osi dołączają , niech pan szybko wyśle tam Gen.Władysława Andersa i niech on zrobi z nimi porządek i jak powiedział tak się stało
    No i się udało Zsrr zażądali od nich terenów i całe ich zamieszanie wykorzystał W.Anders i przeją prowincje Lasi, Czyżbyśmy byli w stanie przejąc rumunie rzekł Ignacy Mościcki? Nie odparł ktoś na sali, na razie nie, pomóżmy pierw Czechosłowacji przejąc Budapeszt wtedy oni nam pomogą w przejęciu Rumuni a następnie Bułgarii, i Zaczął się hałas na sali i nagle wstał gen. Dywizji Bronisław Duch
    i Rzekł Nie wolno zapominać o tym ze Niemcy mobilizują coraz wieksze siły no i nastała cisza...
    po chwili pyta się Prezydent , jak tam sytuacja we Francji... wszyscy z przerazeniem spojzeli na niego następnie na ambasadora francji , mysląc ze Francja została juz zdobyta,
    -aktualnie wyganiamy Niemców z terenów Belgii i Atmosfera się rozluźniła , w całym gwarze na sali nikt nie dosłyszał słów Gen. W.Andersa może Niemcy zbierają całe siły pod naszą granice...
    C.D.N

3. wizard

wizard Guest

Odcinek 3

No i wojna na Bałkanach zaczęła się na dobre
    Nasi przyjaciele z Czechosłowacji wynaleźli znakomite technologie co pozwoliło im stworzyć "Ulepszone czołgi 70mm" które były najnowocześniejsze na świecie.

Było wiadome ze podbicie Rumuni to już nie będzie taki problem,
    -lecz co z Bułgarią rzekł gen.dyw. W.Anders ? , nawet Niemcy się bali tych górzystych terenów...
    Nastała cisza
    -jutro to omówimy... rzekł J.Beck

Sytuacja na froncie przedstawiała sie w następujący sposób

Jak widzimy Francuzi zdołali odbić Koln , Czechosłowacja z naszą pomocą podbija rumunie, a forty na froncie niemieckim trzymają sie doskonale... czyżby porażka III rzeszy? nie zapominajmy ze Japonia nie dołączyła jeszcze do wojny...

Po około 2 miesiącach usłyszelismy w radio pilny komunikat
    Jugosławia dołączyła do osi czy Czechosłowację czołgi poradzą , na to Gen.Dyw Sosabowski , wstał i rzekł jeśli szybko i sprawnie przeprowadzicie atak to uda wam się podbić Jugosławie , później prezydent i minister spraw zagranicznych Czechosłowacji wyszli by sie naradzić po niecałych 5 minutach wrócili i rzekli "co było powiedziane ,by było dane na pole!" i po krótkich przygotowaniach czołgi ruszyły do ataku , armia składająca się z 9 dywizji ruszyła na Belgrad , i po nie całym miesiącu Jugosławia należała do Czechosłowacji i czechosłowackie można było nazwać nowym imperium w europie, lecz czy to imperium miało wystarczającą ilość wojsk żeby się obronić?

Odcinek krótki ale bardzo waleczny, czy dzięki tej waleczności uda się podbić III rzesze.?

C.D.N​

4. wizard

wizard Guest

Odcinek 4

Kontrofensywa
    Pewnego spokojnego dnia prezydent Ignacy Mościcki przeglądał raporty Polskich oficerów aż tu nagle , sekretarka krzyknęła prezydent Václav Havel na drugiej Lini , mówi ze coś polnego.
    -Tak słucham powiedział z zaciekawieniem
    -słuchaj bracie , jak sam widzisz nasze armie pewnie stoją na granicach, co myślisz o kontrofensywie?
    po kilku sekundach ciszy Mościcki rzekł
    -to genialny pomysł, być może Niemcy przygotowują armie do ataku wiec zniwelujemy ich plany
    -tak myślałem ze poprzesz te plany, mój dowódca prześle ci faksem plany ataku

Tak wiec z zapałem I.Mościcki krzykną do sekretarki dużą kawę szybko i wziął się do pracy, przeglądając notatki i raporty szpiegowskie dochodził do coraz to nowszych pomysłów ataków, na naradę zwołał swoich najbliższych doradców i dowódców dywizjonów na granicy i Gen.Dyw W.Andersa który stacjonował ze swoimi górskimi dywizjami w Pradze, i szczegółowo opowiedział plany , większość z nich została poparta i przyjęta, szybka końca zajmie Bydgoszcz i za nimi pójdą 3 dywizie W.Andersa a następnie końca szybko przejmie Gdańsk a Gen.Rydz-Śmigły przejmie opole już po 2 tygodniach sytuacja na froncie wyglądała wręcz idealnie , w ministerstwie we Lwowie już świętowano. Wojska Polskie odbiły środkową Polskę i Elbląg, Czechosłowackie odziały ze swoimi nowoczesnymi czołgami podbiły berlin.
    oto ostatni raport jaki otrzymał Ignacy Mościcki.

Było wiadome ze teraz Niemcy będą już się tylko mogli bronic, lecz stosunki z ZSRR idealne nie były liczne wojska na granicy podnosiły ciśnienie wielu polskich dowódca, ale nie zważając na to Mościcki kazał zając całą linie nadbrzeżną aż do Hamburga zostawiając Czechosłowacji prowincje z dostępem do morza.
    A po obtoczeniu Gdańska, zarządzono ofensywę na niego wali trwały długo i dzielnie broniący się Gdańsk wytrzymał ofensywne polaków z 3 stron przez 2 tygodnie.aż w końcu został zdobyty przez Gen.Rydz-Śmigły. Nazywany żartobliwie przez (graczy?) Rydzykiem.:)

[​IMG].

A już po niedługim czasie sytuacja na froncie wyglądała w następujący sposób

I jak to rzekł Gen.Dyw Sosaboski ,który był zawsze bardzo pewny siebie przynajmniej potrenuje sobie strzelanie z AWM do tych faszystowskich świń, a moja rodzina będzie mogła taniej mydła kupować, na co trochę wkurzony Gen.Rydz-Smigły rozkazał mu bronic tyłów w Gdańsku.Czyżby koniec jego kariery wojskowej?

Czy Hitler podoła obronie w alpach?
    Po krótkim czasie z imperium niemieckiego zostały tereny dawnej Austrii.

A niewolno zapominac ze amerykanie zabrali się już za "buta, wiec jedynym realnym zagrożeniem dla świata zostaje Japonia.
    Po ataku ZSRR na Finlandię , Finowie wstępują do osi, co polskich intelektualistów bardzo zainteresowało w Polsce, powstawały nowe plakaty propagandowe, i Ignacy Mościcki na jednym z orędzi do narodu, a czemu by polska miała nie skorzystać na wojnie z finami nam tez się coś należy i wysłano najpopularniejszego dowódce polskiego który bez kłopotów , szybko i sprawie zajął wyspę fińską , a była to pierwsza polska wyspa, w ministerstwie ktoś rzekł wreszcie się na coś przydadzą tak rozwijane przed wojną technologie morskie.

I tak o to konczy sie najbardziej ofesywny odcinek do tej pory,
    dzięki wielu uwagą trochę zmieniłem pogląd pisania , mam nadzieje ze sie podobało i prosił bym o liczne komentarze co ewentualnie można jeszcze poprawić.

Jako że minęło już ponad 30 dni od ostatniego odcinka, to AAR wyczyściłem i zamykam. W razie chęci kontynuowania proszę o kontakt z administracją forum.

Pozdrawiam
    Severian

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie