Union Britain - Kaiserreich

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez sebaa, 11 Wrzesień 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. sebaa

sebaa Aktywny User

Część I
    1 I - 31 VIII 1936r.

Manchester, 15 Marca 1914r.

Jacob jechał tramwajem do kopalni – miejsca swej pracy. Jego myśli rozproszył młodzieniec, szturchając go łokciem po żebrach. Ten spojrzał na niego, chłopiec wygląd na biednego, jakby całe życie spędził na ulicy, poszarpane ciuchy i możliwy do wytrzymania fetor wydalający się z jego ciała. Wszystko to zdziwiło Jacoba, lecz po chwili przemówił do niego:
    -, Co chcesz szczeniaku?
    - Ma pan kilka groszy na chleb? – Jąkał się chłopiec.
    - Powiadasz, że chcesz zarobić? Jedź ze mną. Widać, że masz siłę w rękach. Nie chciałbyś pracować na kopalni? Akurat potrzebujemy rąk do pracy. Gwarantuję Ci nocleg, wyżywienie i dobre zarobki za ciężką i solidną pracę.
    - Jasne! – Wrzasnął chłopiec, zwracając na siebie uwagę pasażerów. Po krótkiej chwili zawstydzenia powiedział:
    - Przepraszam, powinienem się nie wydzierać.
    - Nic się nie stało. Skąd jesteś i ile masz lat?
    - Z Salford proszę pana, ale uciekłem z domu dwa lata temu, gdy mama umarła, a ojciec zamiast się mną zająć bił mnie i cały czas pił. – Posmutniał chłopiec.
    - Nie odpowiedziałeś ile masz lat?
    - Szesnaście, proszę pana.
    Wtedy tramwaj się zatrzymał i oboje wysiedli. Przez całą drogę rozmawiali o chłopcu i o Jacobie. Ten spytał go między czasem:
    - A jak Ci na imię? Nie przedstawiłeś się.
    - Tom, proszę pana.
    - Skończ z tym proszę pana, mów mi Jacob. Doszedłem do wniosku, że jesteś zbyt młody, by pracować. Postaram się ciebie przygarnąć, byś mógł podjąć naukę, gdyż urzekła mnie twoja historia.

Tom, a dokładniej Thomas Wintringham. Gdy podjął naukę w Balliol College, zainteresował się lewicowymi ideałami i strategią. Podczas Wielkiej Wojny był dowódcą pułku. Uwielbiał Karola Marksa i jego dzieła. Zafascynowany tym wstąpił do Partii Robotniczej w 1919r. Po przegranej wojnie Common Wealth się rozpadł, a do władzy w Unii Brytyjskiej doszli socjaliści. Tom, działacz PR-u i aktualnie wysoko postawiony generał został mianowany szefem sztabu, co de facto dało mu władzę nad całym wojskiem oraz potężnymi wpływami w rządzie. Dzięki niemu udało się usunąć z szeregów partii ludzi, którzy byli zbyt skorumpowani. Z jego inicjatywy prezydentem państwa został Philip Snowden – człowiek, który zreformował państwo bez użycia przemocy, jak to miało miejsce we Francji. Prowadzi spór z Oswaldem Mosleyem, który też posiada wpływ na partię, lecz znaczniejsze mniejsze niż on, lecz za nim stoją ludzie bogaci, którzy dorobili się na socjalizmie, wyzyskując Klasę Robotniczą, w większości Żydzi, których nienawidził Wintringham, gdyż wiedział, że to naród wyzyskiwaczy i lichwiarzy. Miał to wkrótce zmienić. Był zwolennikiem wyzwolenia Europy spod dominacji Niemieckiej, szukając porozumienia z Syndykalistyczną Francja – bardziej skrajnym odłamem Socjalizmu.
    Europa pod dominacją Niemiec
    Cała władze w ręce ludu.
    3 Marca1936r, Londyn, Siedziba TUC

Jak panowie wiedzą, za parę dni odbędzie się Zjazd III Międzynarodówki. Pozostaje kwestia, czy nasz rząd ma wziąć udział w tym Kongresie – rzekł Philip Snowden. Mosley się wtrącił:
    - Jak to tak? Przecież, to my mieliśmy organizować Zjazd, a nie Francuzi. Tom, słysząc to przemówił:
    - Proponuję, by reprezentował nas ktoś, kto dobrze zna Francuzów i jest z nimi w dobrych stosunkach.
    -, O kim mówisz Tomie? – Spytał zdziwiony Horner.
    - O tobie Arturze - Tom wskazał na Hornera. Mosleya opanowało zdziwienie.
    - Co!? – Zawołał Oswald. – Przecież to myśmy powinni zorganizować Zjazd, z resztą Komisarzem ds. zagranicznych jest Niclas, prawda Niclasie? – Mosley spojrzał na siedzącego obok Glaisa.
    - No, tak. Według konstytucji to ja reprezentuj nasze państwo po za jego granicami, lecz to Artur jest sekretarzem TUC. To On tu podejmuje decyzje – uśmiechnął się w kierunku Toma.
    - Skoro chcecie bym reprezentował Unię, to tak zrobię. Oswaldzie, nie masz nic przeciwko temu?
    - Tak, tak. Decyzja należy do Ciebie – rzekł Mosley, myśląc jednocześnie „Jeszcze zobaczycie” i patrząc na Toma.

Artur Horner reprezentuje Unię Brytyjską

Oswald siedział w biurze. Wyjął gazetę i przeczytał artykuł o Zjeździe III Międzynarodówki. Był wku*****y interwencją swojego politycznego wroga – Toma Wintringhama. Szukał cały czas na niego haków, lecz ten był czysty jak łza. Podjął się desperackiego zadania. Do biura wszedł mężczyzna w szarych garniturze i rzekł:
    - To bezpieczne miejsce?
    - Tak – odpowiedział Mosley.
    -, Więc przejdźmy do rzeczy. Jest pan wysoko postawionym urzędnikiem państwowym, a ja Niemcem. Czego pan od nas chce?
    - Pomocy w nowej rewolucji w kraju, przy pomocy Niemiec.
    - Hmm. To dziwna sytuacja. Jak pan chce ją zaprowadzić?
    - Nowym konfliktem..., lecz nie regionalnym, tylko światowym, a po jego zakończeniu podzielić się zdobyczami z Niemcami. Jak wiadomo, u was panuje kryzys, a ludność czy to w Azji czy w Afryce się buntuje.
    - To już pana nie powinno interesować. Mi, jako wysłannikowi Kanclerza v. Papena ciężko coś załatwić. Konflikt światowy nie jest na rękę, nam Niemcom, skoro mamy dla siebie całą Europę bez Francji oczywiście.
    - A co pan powie, jeśli powiem panu, że za kilkanaście miesięcy rozpocznie się rewolucja w którymś z krajów w Europie, a i może w Ameryce?
    - Dochodziły mnie słuchy o niestabilnej sytuacji w Ameryce, lecz to nie godzi w nasze interesy, lecz nie wiadomo mi nic o jakichś przygotowaniach do wojny w Europie. Mamy doskonały wywiad, a pan blefuję – rzekł stanowczo mężczyzna, po czym zebrał się do wyjścia. Mosley wstał i wykrzyczał:
    - Jeszcze pan do mnie wróci! I gwarantuję panu, że będę żądał wyższej ceny!
    Mężczyzna wyszedł.

9 Maja, Parlament

W Parlamencie doszło do tajnych obrad przedstawicieli Klasy Robotniczej. Na mównicę wszedł Tom Wintringham – Szef Sztabu Wojsk i najbardziej wpływowa osoba w Unii Brytyjskiej. Rozpoczął swe przemówienie:

Sytuacja polityczna na świecie nie wydaje się być zbyt dobra. W Ameryce, Europie, Azji czy Afryce dochodzi do coraz częstszych konfliktów politycznych i ekonomicznych. Nasz kraj musi się wybronić przed taki zjawiskami poprzez ingerencję w politykę naszych sąsiadów. Oburzy was pewnie fakt, iż z mojego polecenia potajemnie wysłano naszych ekspertów wojskowych oraz sprzęt do Hiszpanii, by wspomóc tamtejszych rewolucjonistów w walce z Burżuazyjnym rządem autorytarnego króla Hiszpanii, zniewalającego klasę robotniczą. Nie liczę na wasze poparcie, bo to nie ma znaczenia, lecz ogłaszam, iż każdy sprzeciw wobec mych decyzji oraz bunt zostanie stłumiony.

Wtedy w Sali obrad wybuchło gwałtowne poruszenie. Mosley jednak nic po sobie nie zdradzał, uśmiechając się tylko. Jeden z posłów zawołał:
    - Przecież to grozi wojną! A my nie posiadamy armii!
    Lecz część ludzi biła brawo Marszałkowi. Tom, widząc, że na sali zapanował harmider, próbował ich uspokoić, lecz to nie miało pożądanego skutku. Zdecydował się oddać strzał w sufit. Po rozniesieniu się echa wybuchu wszystkie oczy były zwrócone na Toma.
    Pewna kobieta, siedząca nie daleko od mównicy, a mianowicie Helen Crawfurd, szefowa Ministerstwa Bezpieczeństwa zawołała:
    -, Co pan robi, do jasnej cholery?
    Tom nie przejął się nią, wiedząc, że i ta się go boi, lecz jej odpowiedział:
    - Wy, politycy tylko żerujecie na robotnikach. Przed chwilą przerwaliście moje przemówienie! Stworzyliście chwilowy burdel. Ja na takie coś nie pozwolę. Dla mnie jesteście tylko hołotą, która wyzyskuje ludzi i żyje w luksusach za politykowanie. Na mocy Dekretu 265, który wchodzi od teraz wprowadzam zawieszenie parlamentu i przekazanie całej władzy ustawodawczej w ręce Philipa Snowdena. Jednakże jego poczynania będą prze ze mnie kontrolowane. I nie łudźcie się, że odzyskacie władzę. Policja, jak i stacjonujące wojsko pod Londynem będzie patrzyło władzy na ręce. Oznajmiam także, że ten, kto się wygada prasie, albo komuś z poza murów tej sali zostanie stracony on i jego rodzina.
    Jeden z posłów zawołał:
    - Przecież to dyktatura! Tom nie wytrzymał i rzekł:
    - Skoro Wy nie potraficie rządzić, to ktoś musi przejąć władzę, a przynajmniej patrzeć jej na ręce i kontrolować ją dla dobra ogółu.

Stan wyjątkowy w Londynie.

Piętnastego maja dochodzi do Białego Terroru, jak to określono. W Barcelonie i Madrycie doszło do pogromu Socjalistów i innych znanych działaczy Lewicowych. Odbiło się to echem na całym świecie. Unia Brytyjska zerwała natychmiast stosunki z Królestwem Hiszpanii, jak postąpiły inny kraje Europy. Tom rozpoczął wtedy przygotowania do powstania w Hiszpanii nowego państwa….

Biały Terror

Indiach – dawnej kolonii Imperium Brytyjskiego doszło do rozłamu na trzy niezależne państwa. Bengal – nasz sojusz wystosował prośbę o pomoc w ramach korzystnych dla nas umów. My wysyłaliśmy ekspertów ds. wojskowych, a Bengal pozwalał na założenie baz wojskowych w Indiach. Doskonałego miejsca na wypadek wojny.

Nasi ludzie szkolą Hindusów w walce z Burżuazją i wyzyskiem Klasy Robotniczej

AAR wyczyszczony i zamknięty. W razie chęci kontynuowania, kontaktować się z funkcyjnymi działu.
    Biedrona

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie