United Kingdom

Temat na forum 'HoI II - AARy' rozpoczęty przez LiS, 23 Listopad 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. LiS

LiS User

To moje piersze "dzieło" mam nadzieje ze sie spodoba;

HoI2 1.3
    Poziom Trudny/Wsciekly
    Wersja: Angielska
    Kampania 1936

Czesc pierwsza 1 Styczen - 30 Czerwiec 1936

Downing Street 5 Stycznia, zebranie gabinetnu rzadu na wniosek premiera Stanley'a Baldwina:

Oficjalna atmosfera oraz jeje powaga odbila sie znaczaco na ministrach gdyz ci w ciszy jakby nienaturanie wrecz skupieni z ciezarem na barkach usiedli na swoich miejscach.
    Witam panów i ciesze się z waszego przybycia,-zaczal premier- prosze usiaść. Chcialbym omowic kilka spraw dotyczacych polityki wewnetrznej jak i zewnetrznej ktora scisle wynika z tej pierwszej. W porozumieniu z Krolem Jerzym V oraz przy poparciu parti postanowilem zrewidowac dotychczasowa postawe naszego rzadu. Powodem mojej decyzji sa raporty ktore leza przed wami a z ktorymi zapewne juz sie zapoznaliscie. Wszyscy ministrowie w zasępieniu patrzyli na raport: "Analiza polityki zagranicznej Trzeciej Rzeszy cele i konsekwencje". Jak dobrze wiecie -kontynuowal dalej szef gabinetu- dzialania Niemiec nie wrozą nic dobrego rewizjonistyczna postawa wobec traktatu wersalskiego niedawna remilitaryzacja nadreni oraz jawne lamanie postanowien pokojowych w postaci intensyfikacji zbrojen, powolania do zycia sil morskich i powietrznych, oraz ciagle zwiekszanie liczebnosci wojska moze zagrozic ładowi jaki nastal po wielkiej wojnie. Z punktu widzenia bezpieczenstwa ktore jest podstawa i braku efektywnosci Ligi Narodow, postanowilem zacisnąc sojusz z francja oraz zwiekszyc wysilek na forum miedzynarodowym w celu zahamowania ambicji niemieckich oraz poprawy funkcjonowania samej Ligi Narodow. Zdajac sobie sprawe z trudnosci jakie przed nami sie pojawiaja watpie aby system miedzynarodowy w obecnej postaci poradzil sobie z zagrozeniami jakie wynikaja z hitlerowskiej mysli politycznej. Myslac o przyszlosci naszego kraju patrzac przez pryzmat zaistnialych realiow doszedlem do wniosku iz reformy sa koniecznie potrzebne. Przemysl jest obciazony utrzymywaniem nadmiernej floty armia malo liczna i rozproszona po calym imperium a lotnictwo zle zorganizowane. Slucham panowie, jakie macie pomysly na polepszenie sytuacji? W pomieszczeniu zapadla chwilowa przeszywajaca cisza... pierwszy przerwal ja Sir Wiliam Gallacher:
    - Rozumiem i zdaje sobie sprawe iz powolanie mnie tydzien temu na urzad szefa wywiadu mial na celu zwiekszenie wydajnosci produkcyjnej dzieki wprowadzeniu nowych technologi przy wspoplracy z ministrem zbrojen i ministrem spraw zagranicznych
    - owszem -odparl premier- tylko scisla wspopraca tych ministerstw poprawi sytuacje gospodarcza naszego kraju a co za tym idzie kondycje militarna, chce zeby rozpisal pan przetargi na kilka projektow zgloszonych przez szefa sztabu i po ich ukonczeniu wprowadzil je w zycie. Odnosnie floty...
    - Jest przygotowywany plan -szef floty Royal Navy mowiac nie odrywal wzroku z raportu lezacego na stole- majacy na celu reorganizacje 121 statkow floty w 3 grupy operacyjne ktore zabezpiecza brytyjskie interesy w strefie moza srodziemnego basenu oceanu indyjskiego, morza chinskiego oraz podejma sie obrony wysp brytyjskiech, wszystko jest w trakcie finalizacji reorganizacja zacznie sie w przeciagu tygodnia.
    - Dobrze a stan naszej armi ladowej?
    - W chwili obecnej posiadamy 57 dywizji z czego 18 to piechota 29 garnizony obrony wybrzeza ponadto w koloniach stacjonuje 9 dywizji zlozonych z ochotnikow, nowoscia jest wprowadzona niedawno calkowicie mobilna kwatera dowodzenia z radiowym systemem zarzadzania. W sztabie trwaja prace nad zastosowaniem broni pancernej i relokacją wojsk
    - RAF ?
    - Nasze sily skladaja sie z 11 dywizji w chwli obecnej za wczesnie mowic o jakielkolwiek powaznej sile jaka moglo by zagwarantowac lotnictwo, w tej dziedzinie nauki przez ostatnie 10 lat zmienilo sie bardzo wiele bede informowac na bierzaco - Owen Boyed konczac usmiechna sie chytrze-
    - Anthony a ty? masz cos do dodania?
    - Tak, 7 stycznia lece do Paryza na konferencje technologiczna, w ktorej beda uczestniczyc wszystkie panstwa naszego sojuszu, w zamysle chcemy utworzyc wspolna komisje ktora bedzie nadzorowac badania nad nowymi technologiam, pozniej w ramach wymiany udostepniac je sojuszniką chcemy zeby prace roznych panstw w tej dzidzinie byly bardziej efektywne.
    - Swietnie - humor Baldwinowi wyraznie sie poprawil z usmiechem na ustach kontynuowal- podobaja mi sie wasze pomysly bede forsowac w parlamencie stosowne ustawy mam tylko nadzieje ze nie spadnie nam z tego powodu poparcie wyborcow, koniec posiedzenia czekam na raporty.

W konsekwencji polityka wewnetrzna zmienila sie w kierunku realizmu politycznego.

Rzad Wielkiej Brytani w Styczniu 1936 roku

8 Stycznia na konferencji technicznej w Prayżu doszlo dopierwszych uzgodnien i wymian technologi pomiedzy Anglia a Francja.

11 Stycznia komisje przetargowe skonczyly swoja prace i rozpoczely sie prace nad technologiami.

Jak rowniez rozpoczela sie wieka reorganizacja floty

I uroczyste porzegnanie kapitanow okretow ktore mialy wyplynac ku bazie morskiej na cejlonie kolo Indi.

Od stycznia do lipca trwały reformy badania majace na celu wyciagnac gospodarke z kryzysu. Ich realizacja zostanie przedstawiona 1 Lipca.

2. LiS

LiS User

Czesc pierwsza 1 Styczen - 1 Lipiec 1936 c.d.

2 Czerwiec biuro Stanleya Baldwina:

- Panie premierze admirał Sir Ernie Chatfield do pana - nowo przyjeta sekretarka o typowo brytyjskiej urodzie szybko wypowiedziawszy słowa czekała na dalsze polecenia-
    - Dobrze prosze wprowadzic oraz zaparzyc dwie herbaty zbliża sie "tea time".

Sekretarka zniknela za drzwiami, po chwili w pokoju stal juz szef Royal Navy

- Witam, prosze usiąść - szef rzadu zapraszajacym gestem wskazal krzesło - jak idzie reorganizacja floty?
    - W oparciu o dane wywiadu i wczesniejsze wytyczne dowodztwo utworzylo dwie glowne grupy operacyjne.
    - Dwie? - zapytał wyraznie zdziwiony Baldwin - mialy byc trzy grupy.
    - Trzecia jest tworzona, boryka sie z pewnymi trudnosciami ale do tych problemow pozwole sobie nawiazac pozniej.
    - Wiec zamieniam sie w słuch.
    - Najwiekszym zagrozeniem dla naszych interesow, ktorych głównym zabezpieczeniem jest flota, sa panstwa Japoni, Włoch i Niemiec. Cesarstwo Japoni po bitwie pod Cushimą nie ma przeciwwagi we wschodniej Azji stad tez podjelismy decyzje o wyslaniu do baz na Cejlonie floty o nazwie "Indochina Fleet" w sklad ktorej wchodza: 2 krazawniki liniowe, 6 ciezkich krazownikow, 6 lekich krazownikow i 4 lotniskowce klasy Courageus bedace w tym momencie najnowoczesniejszymi tego typu jednostkami w Royal Navy. Calosc "IF" dysponuje zasięgiem 2500 mil morskich . Natomiast jako wsparcie stacjonujace w Singapurze zostala stworzona "Indochina Support Fleet" w skladzie: 1 ciezki krazownik 3 lekkie krazowniki 5 niszczycieli oraz 2nd submarine Squadron zlozona z 4 lodzi podwodnych.
    - Wszystko pieknie tylko dlaczego..
    - Prosze pozwolic mi skonczyc -przerwał wberw etykiecie admirał i począł mowic dalej:
    - Kolejne panstwo, Włochy pod przewodnictwem Mussoliniego od 1922 przeksztalcily sie w kraj ktory nie kryje sie ze swoimi mocarstwowymi ambicjami, niedawna anekcja Etiopi udowadnia dobitnie iz w przyszlosci moga byc problemy w basenie morza Środziemnego. Egipt kanal sueski i Sudan beda prawdopodobnie na celowniku wloskiej polityki wskrzeszenia, imperium rzymskiego. Dlatego zostaly wyslane 3 eskadry: "African Fleet" "African support Fleet" i "1st submarine Squadron". W skład "AF" wchodza 4 pancerniki, 4 ciezkie krazowniki, 2 lekkie krazowniki i 2 lotniskowce klasy Hermes. "ASF" to 1 ciezki krazownik 5 lekkich krazownikow i 5 niszczycieli. "1stSubSq" sklada sie z 5 lodzi podwodnych.
    - Rozumiem, wykonał pan kawał dobrej roboty, w czym wiec jest problem?
    - Home Fleet, potrzebne sa nam dwa nowe lotniskowce 3 ciezkie krazowniki oraz 4 lekkie krazowniki- admirał wyszeptal ledwie slyszalnie.
    - Niemozliwe - odparl lekko wstrzasniety premier- w tym momencie nasza flota jest za duza i kosztowna w utrzymaniu, a pan sugeruje jej dalsze powiekszenie? Nie mozna zredukowac "African Fleet" oraz "Indochina Fleet" i czesc jednostek przydzielic do "Home Fleet"?
    - Nie -odparl spokojnie lecz stanowczo Sir Chatfield.
    - W pana przekonaniu rozbudowa floty jest konieczna?
    - Tak -odparł krotko admirał.

Momentalnie w biurze zapadla cisza, wkradająca sie konsternacja zostala przerwana energicznym pukaniem do drzwi.

-Herbata dla panow! -sekretarka wchodząc z rozbrajającym usmiechem na ustach, mowiac te slowa rozładowala cala, poniekąd powazna atmosfere, jaka panowala w pokoju.

Sekretarka kładąc na stoliku, ktory oddzielal obu rozmowcow strebrna tace z filizankami, dzbankiem wrzatku oraz całą masą roznych przedmiotów zwiazanych z brytyjskim rytuałem picia herbatki. Dopełniwszy wszystkich czynnosci wyszła.

Stanley Baldwin ktory był miłosnikiem i zapalonym herbaciarzem rozpoczął rozmowe:
    - W koncu, -szef rzadu mowiać, zalewał fusy wrzatkiem- juz nie moglem sie doczekac, nie ma to jak dobra herbata, zgodzi sie pan ze mna?
    - Owszem -odparł admirał - dlatego wracajac do poprzedniego tematu, rozbudowa floty jest potrzebna. Jak zdaje sobie pan premier zapewne sprawe, nasze szlaki komunikacyjne sa bardzo rozciagniete, a zaopatrzenie dociera do Angli glownie droga morska. Przerwanie szlakow handlowych w razie wojny w konsekwencji moze doprowadzić do brakow przedniej indyjskiej herbaty w naszych sklepach, nie mowiac juz o innych surowcach strategicznych.
    Japonczycy posiadaja w tym momencie 121 okretow w tym 6 nowoczesnych lotniskowcow. Dlatego aby bronic nasze dalekowschodnie posiadlosci wyslalem tam jak pan juz wie 4 nasze lotniskowce.
    - Z tego co wiem Włochy nie posiadaja lotniskowcow? -zapytał premier Baldwin
    - Tak ale lotniskowce stacjonujace w Alexandrii i wchodzace w skład "AF" zapewnia nam przewage i powinny szybko zapewnic kontrole nad morzem środziemnym, niszczac floty przeciwników.
    Zadaniem Home Fleet -kontynuował dalej Sir Ernie Chatfield- jest ochrona wybrzeza oraz blokada wejsc morskich na Atlantyk. W tym celu potrzebne nam sa nowoczesne jednostki, pomimo ze Niemcy posiadaja w tym momencie tylko 20 jednostek, Hitler oglosil niedawno rozbudowe Kriegsmarine stad moje prosby. Zaznaczam ze pana pozytywna decyzja nie pogwałci postanowien traktatu waszyngtonskiego.
    - Dobrze, budowa 2 nowych lotniskowcow, rozpocznie sie jeszcze w tym tygodniu, natomiast gdy zostanie ukonczona modernizacja armi lądowej, rozpoczniemy budowe krazownikow -odpowiada panu taki kompromis?- zapytał premier?
    - Tak, nawet bardzo- admirał nie krył zadowolenia - dziekuje

Popijając dalej herbate obaj dzentelmeni przeszli na mniej oficjalne tematy.

Plakat propagandowy niemieckiej floty Kriegsmarine

Krażownik liniowy HMS Repulse, pamiatkowe zdjecie zalogi przed wyslaniem w rejon Indochin.

HMS Hermes lotniskowiec wchodzacy w sklad "African Fleet" stacjonujacej w Aleksandri

Produkcja dwoch nowych lotniskowcow planowana jest na koniec kwietnia 1938

3 Czerwiec rozmowa telefoniczna premiera i ministra spraw zagranicznych
    - Irlandia wnosi o rozpoczecie biletarnych konsultacji w sprawie scedowania terenow Polnocnej Irlandi - Anthony Eden szef MSZ lekko drżacym glosem kontynuowal- przed chwila przyszla nota dyplomatyczna
    - Wiesz ktora jest godzina ? Stanley Baldwin patrzac na zegarek- myslal ze ciagle sni byla 2 w nocy.
    - Tak wiem, tez mnie obudzono ci irlandczycy chyba zwariowali.
    - Co za barbarzynstwo, jak mamy z nimi o czymkolwiek rozmawiac, dzicz! rano odrzucimy ich prosby oraz oglosze iz terytorium irlandi połnocnej na trwale podlega jurysdykcji angielskiej. Dobranoc Anthony jutro pracowity dzien wyspij sie.
    - Dobranoc Stanley.

Prosby Irlandi z samego rana zostaly odrzucone, jednym z powodow bylo niezachowanie przez irlandzki MSZ etykiety dyplomatycznej.

3. LiS

LiS User

Część druga 1lipiec - 30 grudzień 1936

1 lipiec:

Spotkanie premiera Stanley'a Baldwina z członkami rzadu.

Zapoznałem sie z waszymi raportami -Baldwin mowił szybko wyraznie czymś zmartwiony - jestem zadowolony z postepow jakich udalo nam sie dokonac. Cieszy mnie fakt reorganizacji armi stacjonujacej w Indiach i utworzenia 4 grup operacyjnych po 3 dywizje kazda. Rownież dokonania a raczej zmiany w RAF-ie mam tu na mysli wprowadzenie nowych samolotow: Mysliwca przechwytującego firmy hawker, oraz bombowca taktycznego: firmy Vickers. Rozumiem tez ze wycofywanie starych samolotów i wprowadzenie nowych zostanie zakonczone do konca roku?
    -Tak, mysle ze modernizacja naszych sil powietrznych zakonczy sie jeszce w listopadzie, od razu mowie ze potrzebny jest nam jeszcze jeden korpus, skladajacy sie z Hurricane -ów, Pozwolilem sobie takze wprowadzic reorganizacje w podziale lotnictwa, ów korpus bedą tworzyc cztery dywizjony, w skład dywizjonu bedzie wchodzic 12 samolotow, ktore dalej beda dzielic sie na eskadry w sile 6 maszyn, i klucze w zaleznosci od zadania 2- 3 maszyny. Czyli potrzeba wybrodukować 48 nowych mysliwcow. Pułk bedzie sie składał z minimum dwoch korpusów, i tymi beda dowodzić dowódcy w range MJ.General, badz trzech lub czterech korpusow, w tym przypadku dowodzic bedzie, oficer w stopniu LT.General. Czy wprowadzony podzial jest zrozumialy dla panów? - jak zwykle koncząc swoja wypodziedz Sir Cyrill Deverell usmiechnął sie chytrze, widzac iz nie wszyscy na sali pojeli o co mu chodzi.
    Tak, przejdzmy dalej, dostanie pan te swoje mysliwce, tylko na przyszlosc prosze takie szczegóły, omawiać jaśniej. -premier lekko podirytowany kontynuował.
    Udało nam sie ustabilizować przemysl, zawarto około trzydziestu umow handlowych, bilans jest dodatni, niepokoje spoleczne, strajki sa rzadkoscia, ludzie maja prace bezrobocie spadło. Modernizacja armi dobiega końca nasze stocznie buduja dwa nowe lotniskowce na wniosek szefa Royal Navy. Postanowiłem takze zlecić zakładom zbrojeniowym produkcje dziesiećiu bateri przeciwlotniczych, ktore zostaną przydzielone do garnizonów obrony wybrzeża poludniowej Angli.
    Mam nadzieje ze wszystko o czym mowimy tutaj, w ramach scisłej tajemnicy nie opuszcza scian tego pokoju. Martwi mnie -ciągną dalej szef rzadu- postawa naszego króla, Edwarda VIII ktory od stycznia, zasiada na tronie Zjednoczonego Królestwa. Przyjazń króla z tą amerykańską rozwódka, nie jest niczym złym, ale doszly mnie sluchy ze król chce ja poslubić, a do tego nie moge dopuscić.
    Wallis Simpson - odezwał sie cicho Anthony Eden szef msz - ta kobieta, poprzez "przyjazń" moze zagrozić bezposrednio rodzinie królewskiej, juz ma na koncie kilka skandali, nasz kraj potrzebuje stabilizacji, a mariaże wedle tradycji moga byc zawieranke tylko z osobami z lini królewskiej. Ten zwiazek niepotrzebnie elektryzuje opinie publiczna.
    Miałem okazje poznać panią Simpson na przyjeciu u jego królewskiej mości - szef RAF-u juz nie kryl sie ze swoim usmiechem- w rzeczywistosci, wyglada jeszce gorzej jak na zdjeciach ktore publikuja gazety.

Częśc zebranych wybuchła energicznym smiechem -Stanley Baldwin chcąc uspokoić towarzystwo powiedział - tak niestety miłosc jest ślepa, brzydka rozwódka w dodatku amerykanka idealny materiał na królową lepiej byc nie mogło- czym wywołał jeszcze wieksze rozbawianie wśród ministrów. Minister zbrojeń dostał ataku czkawki. Szef Royal Navy ktory siedzial do tej pory w ciszy, takze nie mogl sie opanowac, Anthony Eden oblał sie herbatą i szukał nerwowo po kieszeniach chusteczki. Na sali zapanował kompletny chaos.

Podam sie do dymisji -Baldwin smiertelnie powazny przykuł uwage sali - jezeli krol postanowi poslubic tą kobietę bedzie musiał abdykować - wtedy ja tez podam sie do dymisji. Prosze was azebyscie użyli wszystkich swoich zdolnosci, i wplyneli na króla aby rozważył swoje zamiary. Moje argumenty nie znalazły posluchu u jego królewskiej mości.
    Obcokrajowiec nie moze zostac wladca Zjednoczonego Królestwa, trzeba by zmienic prawo nie tylko w Angli ale takze we wszystkich dominiach, co jest niemozliwe w tej kwesti. Połowiczne zalatwienie sprawy tez nie wchodzi w rachube, krol proponowal aby pani simpson zostalka jego zona ale bez tytułu królowej, tylko co wtedy z ciągłoscia rodu? dzieci beda mialy polowiczne prawa do tronu? Krol jest chyba fantasta jezeli mysłi ze zgodze sie na jego propozycje. Jako ze władca nie odpowiada ani politycznie ani konstytucyjnie, praktycznie moze robic co chce, jego decyzje sa tylko wyrazem dobrej woli. Dlatego apeluje do was panowie abyscie zrobili wszystko co w waszej mocy aby zazegnac ten kryzys dziekuje do zobaczenia na kolejnym posiedzeniu.

Stanley Baldwin.

Wallis Simpson

Pozytywnym aspektem zebrania była decyzja o utworzeniu nowego korpusu mysliwców przechwytujacych typu Hurricane firmy Hawker.

18 lipiec:
    Wybuchła wojna domowa w Hiszpani.

21 lipiec:
    Prośby republikanckiej Hiszpani o pomoc zostaly odrzucone, Premier powiedział ze Wielka Brytania nie bedzie opowiadac sie za zadna ze stron, i poddala wniosek do komisji Ligi Narodów o pokojowe zalatwianie sporow zgodnie z paktem Brianda-Kelloga, rownoczesnie potępiła dzialania wojenne.
    Komentatorzy uznali iz pomimo swych zapowiedzi aktywnej polityki zagranicznej w Angli znów pojawiaja sie tendencje izolacjonistyczne.

9 wrzesnia:
    Na skutek ostrej krytyki opozycji, rzad musial sie wycofac z proponowanych ustaw w sferze zmian prawa karnego, był to kolejny cios dla rzadow Stanley Baldwina, ktory przetrzymal i dzieki wytrwałosci w merytorycznej konwersacji ustalono kompromis.

20 września:
    Gen. Franco przywodca rewolucji hiszpanskiej ogłosil powstanie nowej katolickiej nacjonalistycznej Hiszpani, i zapowiedzial cofniecie reform wywłaszczeniowych, wprowadzonych za komunistów, oraz zagwarantowal iz umeczony naród czeka"swietlana przyszlość".
    21 wrzesnia rzad jej Krolewskiej Mości postanowil uznac nowe władze w madrycie i nawiazał z nimi stosunki dyplomatyczne.

W pazdzierniku i listopadzie zakonczyly sie prace nad modernizacja armi. Rzad postanowil rozbudowywac stacje radarowe oraz stacjonarne baterie przeciwlotnicze w prowincjach przybrzeznych. Trwaly takze prace nad utwozeniem korpusu mysliwskiego.

11 grudzień:
    Stało sie król Edward VIII postanowił abdykować, premier Baldwin ku uciesze opozycji podał sie do dymysji, Powiedział ze jest mu wstyd, rzadzic w kraju gdzie król nie zdaje sobie sprawy ze swoich obowiazków, podziękował ministrom za wspólprace oraz zapowiedzial ze w przeciągu szesciu miesiecy wycofa sie z zycia politycznego.
    Decyzja obu meżow stanu zaskoczyla opinie publiczną, która jak zwykle o wszystkim dowiedziała sie ostatnia.

Abdykacja

Wspolne zdjecie byłego króla Edwarda VII i pani Wallis Simpson.

Nowym premierem został Neville Chamberlain, ktorego expose w Angli nazywane mową tronową odczyta przed parlamentem, nowy król, w styczniu, zaraz po nowym roku.

4. LiS

LiS User

Część trzecia 1 styczeń - 1 czerwiec 1937 "New Begining"

Po abdykacji na tron wstąpił George VI

Nowy premier, nie popisał sie swoim expose, przez komentatorów było ocenione jako "lakoniczne" zapowiedzial kontynuacje polityki wewnetrznej. Natomiast w kwesti działań miedzynarodowych zapowiedział zmiany w granicach rodzimego terytorium Brytyjskiego jak i samych koloni, co zadziwiło a wrecz zszokowało opinie publiczną, która ledwie pogodziła sie z abdykacja, a juz została potraktowana nowa porcją emocjonujacych wiadomości. W srodowisku miedzynarodowym, w zaciszu gabinetów, krążyły plotki iż Anglia, utworzy na swoich terenach zamorskich, państwa-protektoraty na ograniczonym statusie dominium.

12 Stycznia:

W wyniku skandalu obyczajowego, podał sie do dymisji szef sztabu, ktorego zastąpił:
    Lord John Gord.

Który od razu zaczął postulować stworzenie nowych dywizji piechoty, a tażke zaproponował, aby utworzyć "1st Independent Mixed Division" w skład ktorej mieli by wchodzić ochotnicy, mieszkańcy koloni, dominiów i protektoratów. Jako pewnego rodzaju eksperyment, skład mial być wielonarodowy, wymagana była by jedynie znajomość jezyka angielskiego oraz pochodzenie. Oficerowie oczywiście byliby brytyjczykami.
    Premier przyjąl plany tych projektów, na wyspach zaczęto tworzyc dwie dywizje piechoty, w koloniach rozpoczęto nabór do dywizji "mieszanki" jak nazywano ją w sztabie. Kłopoty logistyczne, organizacyjne, spowodowały ogromne opoznienia w formowaniu jednostki Decyzją glównodowodzącego dziesięć tysiecy ludzi z rożnych zakątków świata miało zostać przetransportowanych do pólnocnej Afryki, i tam rozpocząć szkolenie.
    "Mieszanka" była ideą kontrowersyjną, w samym sztabie doszło do podziałow na jej tle, jedni obawiali sie uzbrojenia ludności kolonialnej, gdyz moze to wpłynąć w przyszłosci na stabilność imperium, inni uważali iz pomysł jest dobry, choćby dlatego ze lepiej wykorzystać do walk ludzi spoza wysp. Pomysł w parlamencie, został "przepchnięty" i pierwsza dywizja miała wkrótce zostac utworzona.

Oficerowie dowodzący 1st Independent Mixed Division.

25 Stycznia:
    Irlandia zgłosiła postawy roszczeniowe wobec terenów brytyjskich na zielonej wyspie, (tym razem o normalnej godzinie) o dziwo Chamberlain, zgodził sie na wymiane not dyplomatycznych, i okazał gotowość do rozmów na tematy sporne. W wyniku spotkań przedstawicieli obu państw na roznych szczeblach, doszło do porozumienia i podmisania umowy w ktorej:

Irlandia zobowiazuje sie zapewnic tolerancje religijną, zwalczać ekstremistów z IRA,
    oraz wesprzec finansowo, obywateli brytyjskich, którzy zechcą wyprowadzic sie z Irlandii.

Anglia zgadza sie oddać, tereny pólnocnej irlandi ze stolicą w Belfaście, i wyraża nadzieje iz
    antagonizmy jakie panowały miedzy dwoma narodami wygasną, a dotychczasową nienawiść
    zastąpią bogate relacje handlowe i kulturowe.

Chyba cały świat był w szoku, w samej Irlandii, po obu stronach granicy odnotowano wiekszą ilość zgonów, spowodowanych atakiem serca. Dwa garnizony stacjonujące w Belfascie zostały przeniesione do Londynu. Anglicy oficjalnie wycofali sie z Irlandii!
    Zamieszki które wybuchły zostały szybko stłumione, przez wkraczające wojsko irlandzkie.
    Co ciekawe jak podały gazety, udało sie uniknąć rozlewu krwi. Najbardziej zadowoleni z tej calej sytuacji sa własciciele promów, zarabiający ogromne sumy na transporcie całych dobytków angielskich rodzin, które w pospiechu opuszczają wyspy.

Neville Chamberlain

Luty - Kwiecień:

Do końca kwietnia zostały utworzone dwie dywizje piechoty które weszły w skład IV korpusu, został utworzony dywizjon myśliwski, rozbudowano stacje radarowe w połodniowej Angli oraz baterie, przeciwlotnicze. Połowa garnizonów otrzymała przydział, w postaci brygad artyleri przeciwlotniczej firmy bofors, oraz został zwodowany pierwszy z seri lekich krażowników HMS Penelope.

Artyleria przeciwlotnicza, której obsługi zołnierze z garnizonów dopiero sie uczą.

IV korpus piechoty i II korpus myśliwców.

Uroczyste wodowanie, na ktorym pojawila sie cała smietanka towarzyska, włacznie z królem i znienawidzonym premierem.

17maj - 1 czerwiec:

Od połowy maja trwały tajne rozmowy, pomiedzy Anglia i Południowa Afryką. Z inicjatywy szefa rządu powstał plan, przekazania terenow brytyjskich pod jurysdykcję dominium, wszystkie prowincje na południe od jeziora Tanganika bedące w granicach wielkiej Brytani miały by zostac przekazane. Wyspy: Św. Heleny i Mauritius, rownież. Król nie miał jak zwykle nic przeciw, tereny w głownej mierze pokryte bujną dzungla, nie interesowały go specjalnie. Równoczesnie trwały rozmowy z lokalnymi działaczami politycznymi w srodkowej Afryce, rozmowy dotyczyły utworzenia protektoratów, z terenów kolonii i nadanie im z czasem statusu dominium. Do końca czerwca wszystko zostało zapięte na ostatni guzik, i podane do wiadomości publicznej. Niepodległość uzyskały Nigeria i Ghana, granice dominium Południowej Afryki rozciągały sie aż po jezioro Tanganika

Tym razem niezadowolnie społeczeństwa bylo ogromne, pod parlamentem odbyła sie ogromna demonstracja, zwolenników jaki przeciwników dekolonizacji, doszło do starć miedzy protestującymi, zamieszki trawały cała noc i jak podaja oficjalne zródła, śmierć zabrała ze soba ponad 20 osób, głownie stratowanych przez tlum.

ZSRR w nocie z 1 czerwca, pochwalilo działania Imperium Brytyjskiego mówiac iz: "Samostanowienie narodów, powinno byc najwazniejszym czynnikiem w polityce kolonialnej"
    Premier gdy dowiedział sie o nocnych rozruchach, postanowił wycofac sie ze swojej polityki, i obiecał - czym uspokoił obywateli - że żadne zmiany nie będą miały juz miejsca.

Nowa rzeczywistośc w Afryce.

1 czerwiec 1937:

Major Downson -37 letni dowódca poligonu i garnizonu w Gizie otrzymał rozkaz wyszkolenia nowo uformowanej dywizji i przystosowania jej do walk na pustyni, nie miał pojecia jak trudne czeka go zadanie, wiedział tylko ze pierwsi rekruci dotrą z Kairu juz jutro, i ze sa z róznych stron świata...

Kolejna częsc juz niedługo, mam nadzieje ze nie przynudzam i nie uzywam za trudnych słow 8) , ciekawi mnie jaką wolicie forme AAR-a same dialogi, przedstawianie wydarzeń w formie kalendarium, czy moze opcja mieszana? Zapraszam do komentowania i wytykania mi błedów

Pozdrawiam LiS

5. LiS

LiS User

Część czwarta 1 czerwiec - 1 lipiec 1937 "Recruits"

1 czerwca:
    Japonia wypowiedziała wojne Chinom, rzad Wielkiej Brytanii wystosował note potępiającą wojne, i zaproponował mediacje, Japonia odrzuciła nasze propozycje. Świat jest bezsilny wobec narastającej agresji.

Plakat propagandowy wojsk japońskich

5 czerwiec:

Wywiad w swoich raportach donosi, iz włosi ciągle wzmacniaja swoje siiły w Afryce, w Libii maja juz 15 dywizji, które ostatnio zostały powiekszone przez brygady artyleri. Co sie tyczy
    naszych wojsk w w Egipcie, Przyszedł telegram iz okres szkolenia 1st Idependent Mixed Division moze sie wydłuzyć nawet o kilka miesięcy.

Garnizon szkoleniowy w Gizie, składał sie w wiekszosci z dawnych, opuszczonych budynków po armii niegdys wielkiego imperium osmańskiego, oraz nowo wybudowanych za panowania brytyjczyków. Sama jednostka wygladała bardzo specyficznie, czesc starych budynków z bogatą typowo arabską, geometryczną ornamentyką, kontrastowała z prostymi ceglanymi budynkami architektury angielskiej. W bazie znajdował sie mały, za to niezwykle piękny meczet, pokryty białą kopułą, z niewysokim skromnym minaretem który, górował nad głównym placem. Plac niegdyś wyłozony kamieniem, lata świetności miał juz za sobą, natomiast fontanna w centralnej jego częsci pomimo widocznego, gołym okiem działania czasu miała sie dobrze, i wciąż zaopatrywała w wode. Naprzeciwko meczetu, stał budynek dowództwa, gdzie na ostatnim piętrze znajdował sie sztab dowodzenia, oraz prywatne kwatery oficerów. Pokój majora jako jedyny miał balkon, z którego rozcigał sie malowniczy widok kolejno na plac, muzłumańską świątynie i dalej na piramidy...

Dzień jak zwykle był gorący, dochodziła 17 rekruci mieli zjawic sie lada chwila. Major popijając herbate siedział za biurkiem, przeglądał listy zaopatrzeniowe oraz wertował wybiurczo, stosy przywiezionych poprzedniego dnia akt z danymi przyszłych zołnierzy. Pukanie do drzwi, bestialsko wyrwało Davida Downson'a z lektury.
    - Panie majorze na placu zaczynaja gromadzić sie pierwsi rekruci - zameldował kapitan - William Medford,.
    - Dobrze przyjacielu, wyjdzmy na balkon, zobaczmy, co nam przysłali.
    Oficerowie patrząć na plac zaniemówili, na dole kłębili sie ludzie o wszystkich mozliwych kolorach skóry, czarni bali, żólci, mulaci, arabowie, zydzi, hindusi, górale i aborygeni brakowało tylko, eskimosów i pigmejów.
    - o kurwa ale burdel czegos takiego jeszce nie widziałem - kapitan nie mogł wyjść z podziwu- w sztabie głownym ktos jest niepełnosprawny umysłowo, jak mamy nad ta mieszanka zapanować, oni sie prędzej pozabijają na wzajem, niż bedą walczyc razem ramie w ramie, kto to widział zeby żyd z arabem razem w okopie siedzieli.
    - Fakt, jak zyje nie widziałem tak idiotycznego pomysłu, wyslij telegram do Londynu, napisz ze bede potrzebował wiecej czasu na ogarnięcie całej tej sytuacji, i ze bede meldować o postępach, napisz tez ale delikatnie zeby nie zawracali dupy jakimiś terminami. Jak uda nam sie w rok ich wyszkolić to bedzie sukces.

Fatih, minąwszy bramy garnizonu znalazł sie na placu pełnym róznorodnych ludzi, ucieszył sie ze w końcu po wielodniowej podróży dotarł na miejsce, i w przypływie radości powiedział do najblizej stojącego niskiego rudzielca:
    - As-salam-alejkum
    - Co, co powiedziałeś? obraziłes mnie?!, co to znaczy?! szukasz awantury!?
    - laa ! - krzyknął fatih
    - Ty durny arabie!
    Piegowaty rudzielec rzucił sie na chłopaka, który zwinnym unikiem zszedł z drogi niziołkowi i
    spowodował tym kolizje rudego z jakimś murzynem. Wystarczyła chwila, a na placu zapanował armagedon, nikt nie wiedział o co chodzi, bili sie wszyscy. Dwa i pół tysiaca chłopa rozstrzygało pomiedzy soba walną bitwe. Walki trawły by zapewne do wieczora gdyby nie strzały, które padły z balkonu i przykuły uwage wojujących. Strzelał jakis facet w mundurze po czym zaczął krzyczeć:
    - Debile! Żołnierze pierwszego pułku na ryj... padnij- Major poprawił rozkaz kolejnym strzałem, ponad głowami rekrutów- w oka mgnieniu, wszyscy leżeli twarzą w ziemi - i niech ktoś wstanie, bedzie miał osobiście ze mna do czynienia!

- Sierżancie! kto sie podniesie, automatycznie trafia do karceru.
    - Tak jest panie majorze!
    - Maja leżec do odwołania.
    - I znależć mi winnych tej awantury.

Winnych nie znaleziono, nikt sie nie przyznał, Fatih jak zwykle w takich sytuacjach, z zamieszania wyszedł bez wiekszych uszkodzeń. Rudy za to trafił do medyka z licznymi obrażeniami, twarzy i pleców.
    Wszystko wskazywało na to ze został sprowadzony do parteru i bezlitośnie okopany. Okazało sie też iz zmowa milczenia, znana jest wszystkim nacją świata. Około 21 pozwolono przyszłym żołnierzą wstać, po czym zostali zakwaterowani, na zasadzie losowej do róznych baraków. Los sprawił ze młody arab i niski rudziliec trafili do tego samego plutonu...

- Widziałeś William co sie działo przed chwilą na placu?
    - Nie ale słyszałem strzały dlatego przybiegłem, co sie stało i czemu wszyscy leża na ziemi?
    - Bili sie, wyobrażasz sobie?
    - Wszyscy?
    - Tak
    - Widzisz David jest pozytyw w tej całej sytuacji.
    - Jaki?
    - Chłopaki maja przynajmniej ducha walki - kapitan nie krył usmiechu - poleża chwilke to sie zahartują, wieczorem robi sie zimno, to ich ostudzi.

Do końca tygodnia, dywizja osiągneła pełny stan osobowy, cały wysiłek szkoleniowy, położono pierw standardowo, na musztre, dopiero od lipca po złozeniu przysiegi, żołnierze rozpoczną normalne szkolenie.

6. LiS

LiS User

Część piąta 1 lipiec - 1 listopad 1937 "Friendship"

1 listopad 1937 : Raport wywiadu: "Outlook in easter Asia"

Minęły cztery miesiące od japońskiej agresji na państwo chińskie. Jako ze Japonia odrzuciła propozycje mediacji, rząd JKM postanowił zwiekszyć wspołprace gospodarczą z Chinami. Zostały podpisane trzy nowe umowy handlowe. W zamian za surowce mineralne, do państwa środka plynęły brtytyjskie statki załadowane, zaopatrzeniem, żywnością amunicja i bronią. Obroty handlowe zwiekszyły sie dwukrotnie, a brytyjskie firmy zbrojeniowe w końcu nie narzekają na brak ofert. Powody decyzji o wspólpracy z naszymi nowymi przyjaciółmi był jeden: funty szterlingi. Ponadto wzrost potegi Japoni w Azji wschodniej, mogł powodować bezpośrednie zagrożenie dla brytyjskich koloni w tamtym rejonie. W sztabie byli nawet zwolennicy tego konfliktu, twierdzili ze wojska cesarskie, w razie zwyciestwa, nie bedą w stanie opanować i kontrolować tak wielkiego obszaru i "ugrzęzną na chińskiej ziemi". Co w przypadku ewentualnego konfliktu było by dla nas bardzo korzystne. Dopoki japończycy walczą z Chinami mozemy czuć sie bezpieczni.

Chińscy zołnierze w charakterystycznych brytyjskich hełmach, z lekkimi karabinami typu Lee-Enfield no. 1 Mk III

Walki o miasto Taierzhuang

[​IMG] [​IMG]
    Japońkie plakaty propagandowe, dotyczące zasiedlania i rozwoju na terenach Mandzurii

1 lipiec 1937 Garnizon szkoleniowy w Gizie

Pierwszy lipca był dla rekrutów 1st independet Mixed Division, dniem szczególlnym, tego bowiem dnia ślubowali, wierność monarchi i posłuszeństwo w wykonywaniu rozkazów, oraz całkowite poświecenie w walce dopoki starczy im sił. Zostali żołnierzami. Był jeszcze jeden powód, wszyscy poza wartownikami dostali przepustki na okres dwóch dni. Do tej pory ćwicząc bezustannie musztre, myjąc gary, czy sprzątająć zawsze zapiaszczony plac, byli zbyt zajęci i zmęczeni by najzwyczajniej sie poznać. Dowództwo miało to na uwadze i wydało przepustki nie pojedyńczym żołnierzom, a drużynom, które miały w zamyśle Majora Downsona sie zintegorwać, i dzieki temu stanowić lepszą siłe bojową. Jedynym jego błędem, a moze celowym zamiarem było wypłacenie żołdu na dzien przed przepustką...
    Major był raczej człowiekim skrytym, żadko cokolwiek o sobie mówił. Służył w Egipcie juz dwanaście lat, jak nikt inny znał pustynne warunki, wiedział że w grupie jest poprotu łatwiej przeżyć, niespodzianki jakie moze zafundować bezkres piaszczystych wydm. Z tego też względu dostał dowódctwo szkoleniowe nad tą jednostką.

Czwarta drużyna, drugiego plutonu, pierwszej kompani, trzeciego batalionu, pierwszego pułku - wartownik jeszcze raz spojrzał na papier - dobrze mozecie iść, do godziny 20:00 w niedziele jestescie tu spowrotem
    - Dziekuje - Starszy szeregowy Yashas schował papiery do kieszeni.
    Czwarta drużyna z wypłata w reku, udała sie w kierunku miasta. W jej skład wchodziło sześć osób, juz wspomniany Yashas, Fatih, Malcolm, Karim, Artur i Harold.

Droga z garnizonu do miasta

Mlody arab o imieniu Fatih i rudzielec Malcolm mieli sobie wiele do wyjasnienia, gdy tylko oddalili sie od garnizonu na bezpieczną odlgłość, Malcolm ostentacyjnie zdjął okulary i schował je do kieszeni, Fatih widząc to odsunał sie na kilka metrów.

- Powiedz mi -zaczął rudzielec idac w strone araba - co znaczy As-salam-allejkum ?
    - Pokój z toba, to takie arabskie powitanie odpowiadasz na nie allejkum-salam - Fatih mówiąc nie przestawał sie cofać.
    - hah czyli ta awantura miesiąc temu na placu była o "pokój z tobą" - Yashas nie wytrzymał, i zaczął sie smiać
    Rudy czuł sie conajmniej głupio, a jego biała skóra na twarzy przybrała intensywnego czerwonego koloru. - przepraszam - wycedził przez zęby ledwie słyszalnie
    Chwile ciszy przerwał Karim - poszukajmy jakiegoś sklepu z whisky - od miesiąca nic nie piłem

Jako ze Egipt jest krajem arabskim picie alkocholu jest zabronione. Sklepu szukali dobre trzy godziny, ich wybawcą okazał sie mały sklepik schowny w bocznej uliczce słynnego bazaru w Kairze. Po zakupieniu trunków pojawił sie problem.
    - Gdzie to wypijemy ? - Artur był juz wyraznie zniecierpliwiony.
    - Jedźmy pod piramidy - propozycja Yashas'a została przyjęta bez sprzeciwu, kazdy chciał zobaczyć z bliska ów słynne piramidy.

Nie byli jedynymi żolnierzami, pijącymi tego wieczoru pod najwiekszą piramidą, dziwnym trafem większośc wpadła na identyczny pomysł, wszedzie palily sie ogniska słychać było rozmowy, smiechy, i spiewy, ktore wdzierały sie w pustynna cisze.

Fatih skad sie tu wziąłeś i czemu nie pijesz? - Malcolm pociągnął kolejnego potęrznego łyka z butelki whisky
    - Nie pije bo Koran zabrania, a zgłosilem sie do wojska bo chciałem przezyc przygode i uciekałem przed biedą, wiesz w sudanie nie jest ciekawie. a ty?
    - Musiałem uciekać z Irlandi Północnej, ostatnio sprawy sie tam bardzo pokomplikowały , wszystko przez władze...

Łapać złodzieja! - brytyjki policjant scigając bandyte z pałką w reku nie przestawał krzeczeć
    Malcolm biegł, nie ogładał sie za siebie znał Belfast jak własna kieszeń, wbiegł w wąską uliczke, skrecił w kolejna, przeskoczył przez wysoki drewniany płot- był bezpieczny.
    Jestem tutaj spalony, musze sie stąd wyrwać -pomyslał, gdy przykół jego uwage plakat:
    " British Army need's you, go to the nearest recruiting camp and became a soldier"

- Słyszałem o tym - wtrącił Yashas - Irlandia juz nie jest podzielona, wielu ludzi protestantów, musiało uciekać, z obawy przed represjami ze strony katolików. Czasem zastanawiam sie skąd sie wziął ten Chamberlain na stanowisku premiera.
    - Mniej wiecej to było powodem, jak już mowiłem, musialem opuscić zieloną wyspe - Malcolm zaprzyjaznił sie juz z butelką whisky całkowicie i nie był zainteresowany dalsza rozmową.

Wysoka temperatura, w połaczeniu z alkocholem i trudami dnia bardzo szybko przyniosła efekty, cała grupa poza Fatihem i Yashasem, upita odczuła potrzebe snu.

A ty Yashas skąd jestes? -Fatih podniosł głowe i wlepił wzrok Piramidy
    - Z Indii, prowincja Pendżab , słuchaj dośc tych pogawedek jest juz pozno, wystawimy warty jako ze reszta sie spiła nie bedziemy ich budzić zmiany po dwie i pól godziny
    - Ale dlaczego? - arab nie dokońca rozumiał
    - Dla bezpieczeństwa, twoj warta pierwsza, obudż mnie jak przyjdzie czas, dobranoc

Indyjska prowincja Pendżab

7 Pażdziernik 1937 Strzelnica garnizonowa

- Cięzki karabin maszynowy, brytyjskiej firmy Vickers, -kapitan Willam Metford nie krył zadowolenia i dumy - jest jednym z najlepszych na świecie, moze prowadzić ostrzał bez przerwy rekordzista podczas wielkiej wojny wystrzelił ponad sto tysięcy naboii. Żołnierzą zaświecily sie oczy jak małym dziecią, każdy chciał postrzelać...
    - Dziś nauczycie sie obsługi - kapitan kontynuował - lekkiego karabinu typu:
    Lee-Enfield No.1 MkIII który jest podstawową bronią w naszej armii
    Entuzjazm chłopaków nieco opadł
    - Waży cztery kilogramy, magazynek mieści dziesięć naboji kalibru 7,62 x 63mm, karabin ten jest bardzo szybkostrzelny, wasi dziadkowie strzelali jeszcze z broni ładowanej od lufy uzywajac amunicji opartej na czarnym prochu, Trzymając to cudo w rękach macie czuc sie zaszczyceni, zrozumiano?
    - Tak jest ! - drugi pluton juz nie mogł sie doczekać zajęć na strzelnicy
    - Kazdy z was dostanie dzis taki karabin i nauczy sie go czyścić oraz pozna jego częsci składowe, gdy uznam ze opanowaliscie te sztukę, bedziemy strzelać a teraz druzynami do instruktorów w celu nauki rozejsc sie!

- To sobie postrzelalismy - Harold był wyraznie niezadowolony - mam dośc zamiatania tego durnego placu w pełnym słońcu.
    - Ciszej, cierpliwosci nie jestes jedyny, juz niedlugo - Yashas bardziej pocieszał siebie niz Harolda

Miał minąc jeszcze miesiąc musztry i bezsensownych czynności sprzątających, zanim żołnierze mogli dostąpić zaszczytu na strzelnicy. Najlepszy w składaniu skomplikowanej broni był nieskomplikowany z charakteru arab o imieniu Fatih. Przez ten miesiąc charyzmatyczny i praktyczny starszy szeregowy Yashas zdobył zaufanie kolegów szeregowców i został niekwestionowanym "liderem" w czwartej druzynie

Od lewej arab Fatih, za nim Anglik Harold, z tyłu w białej koszuli Yashas, w środku Australijczyk Karim, dalej Artur równierz Anglik, i na końcu o intensywnie rudych włosach w okularach i bez koszuli Irlandczyk Malcolm

*Arabski jest zapisany fonetycznie
    Na jednym ze zdjęć jest nieprawidłowośc [historyczna w kontekscie AAR'a] spostrzegawczym gratuluje 8) zapraszam do komentowania, update jakos niedlugo .

7. LiS

LiS User

Z przyczyn technicznych zawieszam pisanie aar-a. Temat mozna zamknac. :cry:

Oczyszczony
    Prosze zarazem poprawić wulgaryzmy, za jakie na tym forum dostaje się ostrzeżenia.

Tomo55

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie