Wakacyjny AAR Draka - Fm 15

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Drakensang, 9 Sierpień 2015.

1. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Skoro w dziale panuje cisza i nie zanosi się na zmianę sytuacji, to postanowiłem napisać AAR z Fm 15, który jest najnowszą częścią serii Football Manager.
    W tym AARze będę prowadzić Chelsea i reprezentację Belgii, jeśli będzie to możliwe to do Chelsea będę chciał sprowadzić jak najwięcej Belgów. Poza tym będę chciał pozbierać jak najwięcej achievmentów na Steam i wygrać wszystkie możliwe tytuły i pobić rekord Guardioli co do ilości tytułów zdobytych w sezonie(6), żeby go pobić, będę musiał wygrać LM, Capital One Cup, FA Cup, Premiership, KMŚ, Superpuchar Europy i Tarczę Wspólnoty. Updaty będą co miesiąc w grze z wyjątkiem podsumowania sezonu i podsumowania okienek transferowych. O Belgii napiszę jak będę wybierać skład na mecze reprezentacji, czyli gdzieś pod koniec sierpnia.

Chelsea skład:

Bramkarze:
    Thibaut Courtois
    Petr Cech[​IMG]

Komentarz:
    Zmian w tym sezonie nie ma i nie będzie, jeśli w zimę pojawi się jakiś fajny bramkarz za niezbyt dużą ilość funtów to go kupię, jeśli nie to dopiero po sezonie poszukam zamiennika dla Cecha. Jakby się dało to będę chciał ściągnąć DDG albo innego światowej klasy bramkarza. Ale to będzie oznaczało wydatek rzędu 20-30 milionów funtów albo i więcej. Cech będzie głównie grał mecze w pucharach i z gorszymi przeciwnikami w lidze.

Boczni obrońcy:
    Cesar Azpilicueta[​IMG]
    Branislav Ivanović[​IMG]
    Filipe Luis[​IMG]
    X

Komentarz:
    Najwięcej będą grali Azpilicueta i X, którego poznacie przy transferach, Ivanović ma szansę na sporo meczy na środku obrony, gdyż gram bardzo ostro i wielu obrońców często jest zawieszonych za kartki i nie może grać, a poza tym jak się sezon rozkręci zaczną się problemy z kondycją i kontucjami.

Środek obrony:
    Gary Cahill[​IMG]
    John Terry[​IMG]
    Kurt Zouma[​IMG]
    Branislav Ivanović
    Y

Komentarz:
    Ivanović i Terry będą grali jak reszta będzie połamana, albo będzie miała problemy z kondycja, albo będzie wisieć za kartki

Pomoc:
    Ramires[​IMG]
    Nemanja Matić[​IMG]
    John Obi Mikel
    Cesc Fabregas[​IMG]
    Z
    A

Komentarz:
    Ramires i Matić są na wylocie, jak się uda to w teraz, jak nie to zimą albo po sezonie. Mikel musi pokazać, że umie grać jak nie to wyleci, bo nie potrzebuje wielu defensywnych pomocników.

Ofensywni pomocnicy & skrzydłowi
    Eden Hazard[​IMG]
    Oscar[​IMG]
    Juan Cuadrado[​IMG]
    Wilian[​IMG]
    B

Komentarz:
    Wilian wyleci, bo nie pasuje do mojej koncepcji gry i nie jest najlepszej jakości, a za pieniądze z jego transferu mogę kupić Adama Traore czy innego wonderkida, który będzie dużo tańszy w utrzymaniu. Eden Hazard będzie grał jak najwięcej, bo ma spore szansę na Złotą Piłkę, podobnie Cuadrado, miejsce na środku musi się jeszcze wykrystalizować, ale prawdopodobnie to Oscar tam będzie grał.

Napastnicy:
    Diego Costa[​IMG]
    Didier Drogba[​IMG]
    Loic Remy

Komentarz:
    Costa jeśli będzie zdrowy to będzie grał jak najwięcej, pozostali w zależności od sytuacji z kontuzjami i zmęczeniem. Muszę tu kupić jakiegoś wonderkida, bo Costa nie da rady grać na podobnym poziomie przez cały sezon.

Technikalia:
    Fm 15.3.2 + name fix + facepack + inne wodotrsyki graficzne
    Transfery się pojawią dzisiaj w nocy, muszę kilka jeszcze sfinalizować i kilka zaplanować, a teraz zapraszam do zgadywania kto się kryje pod literami.

2. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Formatowanie epickie, plus za nieszablonowy początek, kolejnej rady gabinetowej 1.1.1936 bym nie zniósł

3. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

> miej w kadrze Courtoisa i Cecha
    > chciej kupić de Geę
    > za sezon ogarnij, że jeszcze Neuer się przyda

4. Drakensang

Cech jest już starawy i go zwyczajnie nie lubię. a Courtois ma zwyczaj łapać kontuzję przed najważniejszymi meczami, więc wole mieć kogoś kto spokojnie wskoczy do na jego miejsce. Utd ma teraz Romero, Valdesa i DDG i nikt nie komentuje, a wszyscy są na podobnym poziomie.

5. Irkuck

Irkuck Nowy

Nie lepiej było wstawić 2-3 obrazki zamiast tej rozpiski?

6. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Valdes - na wylocie
    De Gea - niepewny, bo Real chce go podkupić

7. Sidorf

Sidorf Znany Wszystkim

Jak ja nienawidzę tej drużyny. Nie wiem dlaczego. Od jakichś 10 lat kibicuję ich przeciwnikom. Chyba że grają z Realem/Barceloną wtedy nikomu. W grze są tak samo denerwujący. Mistrzostwo dwa razy z rzędu, zbliża się trzecie i to na prawie domyślnym składzie. Hazard niszczy wszystko i wszystkich. W dodatku Abramowicz przekupił SI żeby nie dostawali kontuzji, bo prawie zawsze wszyscy zdrowi. Na szczęście wirtualny Mou to człowiek mądry inaczej. Sprzedał mi do Arsenalu Courtois za 25 mln ojro plus Valdes, który bardzo chciał grać w LM.

8. Drakensang

Co do kontuzji to się mylisz, są sezony kiedy nie mam żadnego złamania, a są też takie kiedy lekarze nie nadążają z leczeniem graczy. W tym AARze Verrati na dzień dobry naciągnął sobie mięśnie brzucha.

9. Sidorf

Sidorf Znany Wszystkim

Przecież nie pisałem poważnie z tym przekupieniem ;)

10. Drakensang

Wiem. W tej wersji kontuzje są lekko przesadzone, jak będę miał szeroką ławkę to ustawie na jakiś miesiąc trening kondycji na very high i zobaczycie co się stanie.

11. Drakensang

Odc.2 "Transfery & lipiec"
    Transfery:
    Eder Alvarez Balanta - 17,25 milionów funtów
    James Ward-Prowse - 23,5 miliona funtów
    Youri Tielemans - 16 milionów funtów
    Memphi Depay - 35 milionów funtów
    Marco Verratti - 13,5 miliona funtów
    David Alaba - 55 milionów funtów
    Klub na transfery wydał łącznie 160 milionów funtów, ale zdecydowana większość tych płatności jest rozłożona w czasie, w większości przypadków jest to okres 48 miesięcy. Przez co faktyczna cena tych zawodników jest dużo niższa, ale budżet zostanie zmniejszony o kilka milionów w ciągu kolejnych czterech lat.Na listę transferową zostali wystawieni John Obi Mikel, Wilian i Ramires, ale jeszcze żaden klub nie złożył oferty, ale jest kilka zainteresowanych ich kupieniem są to Manchester City, Juventus i PSG. W lipcu wiele angielskich klubów się wzmacniało, ale część się też osłabiła. Czerwone Diabły kupiły Jana Verthogena z Tottehamu za 15,75 miliona funtów, a zaraz potem sprzedały tam Phila Jonesa za 15 milionów. Najbardziej się wzmocnił Arsenal, który za 19 milionów kupił Andera Iturraspe z Athleticu Bilbao, a za 9 kupili Dragovicia z Dynama Kijów
    Sparingi:
    New York Red Bulls 7-0 (Oscar x2, Fabregas, Cuadrado, Costa x2, Hazard)
    Houston Dynamo 4-0 (Ramires, Wilian x2, Hazard)
    MLS All-Stars 4-0 (Hazard x3, Costa)
    AZ Alkmaar 3-1 (Cuadrado, Hazard Depay)
    --------------------------------------------------------------------
    Kontuzje w tej grze są dziwne, MU ma teraz połamanych wszystkich bramkarzy, a Amosa gdzieś sprzedali.

12. Legend

Legend リヴェン

Możesz przejść na Euro ? Zawsze używałem tej waluty i bez prostych obliczeń kwoty w funtach są mało dla mnie czytelne.

Nie wiem jakim cudem kupiłeś Verattiego tak tanio. Ze mną PSG zaczynało dopiero rozmawiać przy 40 mln E.

13. Drakensang

Mogę przejść na Euro, a co do Verratiego to chyba szczęście i szum w mediach.

14. manuelcastro

manuelcastro Ten, o Którym mówią Księgi

17 milionów funtów za Balante to przesada, podobnie jak kwota za Tielemansa, Ward-Prowse mnie często zawodził, za to Veratti to chyba jakaś promocja była. Przejdź na euro.

15. Drakensang

Ward-Prowse ma świetne wykonywanie rzutów wolnych i strzały z dystansu, taka tańsza wersja Pogby.

16. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Granie najlepszymi klubami w danym kraju w ogóle mnie nie jara, no chyba że klub z wielką tradycją stoczył był się na dno i trzeba go z niego wyciągać - wtedy jest frajda.

Niemniej jednak - powodzonka.

17. Drakensang

Odcinek 3 Sierpień​
    Sparingi:

Parma 3-2 (Fabregas x2, Costa)
    Chivas USA 11-1 (Costa x5, Hazard x3, Cuadrado x2, Depay)
    Premier League:

[1/38] Manchester United 5-0 (Costa x2, Hazard, Oscar, Mata samobójczy)
    [2/38] West Ham United 2-0 (Hazard x2)
    [3/38] Arsenal Londyn 2-1 (Hazard, Cuadrado)
    Taktyka i tabelka:[​IMG]
    Używam typowego 4-5-1, jak będę miał większy wybór wśród bocznych obrońców przejdę na wariat z wysuniętymi, ale to jest jeszcze pieśń przyszłości.
    Sparing z Parmą wygrany dzięki pomocy sędziego, dwa razy odgwizdał karne i rozdał trochę kartek, część była wyjęta z miejsca gdzie plecy tracą swoją ładną nazwę. Bałem się, że to będzie początek słabszego okresu, ale kolejne mecze pokazały, że był to tylko wypadek przy pracy i dużo szczęścia po stronie Parmy. Z Chivas spodziewałem się pogromu, ale nie wiedziałem jak wielki on będzie, w tej grze wygranie wyżej niż 7-0 jest wyzwaniem, więc 11 pod koniec było dla mnie sporym zaskoczeniem. Wszyscy gracze, którzy mają wygrywać mecze pokazali, że mają formę i są gotowi do rozgrywek ligowych

Liga się zaczynała od spotkania z Manchesterem Unite, na papierze przeciwnik trudny, ale DDG i Valdes byli kontuzjowani, Shaw też, a obrona przepuszczała absolutnie każdy strzał, a w 22 minucie Rooney wyleciał z boiska za skoszenie Hazarda, w tym momencie było pewne to, że Utd przegra i jedynym pytaniem był rozmiar tej porażki. Ostatecznie stanęło na 5-0, ale spokojnie mogło być 8-0, ale tutaj ich ratował bramkarz, który sporo strzałów albo zatrzymał, albo gdzieś odbił. West Ham początkowo stawiał ciężkie warunki, ale jak sfaulowali Hazarda w polu karnym ich cały plan poszedł się jebać, przed końcem pierwszej połowy Hazard jeszcze raz trafił i emocje w meczu się skończyły, poza tym sędzia rozdał sporo kartek, bo to mecz derbowy i kilku graczom zaczęły puszczać nerwy. Tydzień po meczu derbowym z West Hamem, był kolejny mecz rozgrywany z rywalem derbowym, tym razem był to Arsenal, mecz przez długi czas był bardzo wyrównany, dopiero minutę przed przerwą Hazard egzekwował rzut karny i ustalił wynik na 2-1.

W sierpniu odbywały się losowania 3 rundy Capital One Cup, Ligi Mistrzów i Ligi Europy. W Capital One Cup przeciwnikiem będzie Wigan, zespół który obecnie znajduje się w Championship, więc nie powinien sprawić zbyt dużo problemów i będzie to okazja dla kilku graczy, żeby pokazać co potrafią. Podczas losowania grup LM szczęście się uśmiechnęło do klubu bo zagramy w w grupie E z BVB, Atheliciem i Spartą Praga, najciekawsza są grupy A i F, w grupie A wylądowały Manchester City, Shalke, Napoli i Monaco, natomiast w grupie F znalazły się: Roma, Bayern, CSKA i Liverpool. W Lidze Mistrzów nie ma żadnego polskiego klubu Legia awansowała do LE, gdzie zagra w grupie D przeciwko Fiorentinie, Evertonowi i Krasnodarowi.
    Grupy LE:[​IMG]
    Grupy LM:[​IMG]
    Dzięki posadzie szkoleniowca Belgii dostałem informacje o Zakarii Bakkali, który jest wszechstronnym skrzydłowym, może też grać jako K10 albo napastnik. Jego kontrakt wygasa z PSV w czerwcu, ale wolałem nie ryzykować walki o jego podpis z innymi klubami i za 3 miliony euro zmieni kluby już w styczniu.
    screeny się pojawią jak je obrobię

18. manuelcastro

manuelcastro Ten, o Którym mówią Księgi

Po Bakkaliego zwykle nikt się nie zgłasza i wędruje do mnie po zakończeniu sezonu - solidny zmiennik za Depaya

19. Drakensang

W jednej z gier musiałem walczyć o niego z Arsenalem, więc wolałem wcześniej mieć pewność, że trafi w moje ręce, po sezonie będę chciał Januzaja wyciągnąć z Utd, będzie cholernie drogi, ale jest warty swojej ceny.

20. Drakensang

Fabregas jest bardzo blisko wylądowania na liście transferowej, jak go normalnie lubię to ostatnio spowodował dwa karne dla przeciwnika, nie umie odbierać piłki i przegrywa nawet z Ward-Prowsem, któremu te błędy można jeszcze wybaczyć, bo jest młody.

21. Drakensang

Odcinek 4: wrzesień i Belgia​
    Reprezentacja:
    Niemcy 0-2
    [1/10] Bośnia 3-3 (De Bruyne, Mertens, Mirallas)
    We wrześniu jest pierwsza przerwa reprezentacyjna nowego sezonu i w czasie jej trwania Belgia pod moją wodzą przegrała 2-0 z Niemcami, co dla mnie było do przyjęcia, gdyż się nie spodziewałem cudów od zespołu, który w większości uczy się nowej taktyki, jedynie Hazard, Tielemans i Courtois mają jakieś pojęcie o niej, bo to jest ta sama taktyka, jaką używam w klubie. Mecz z Bośnią był typowym meczem, w którym FM robi wszystko, żeby gracz nie wygrał, do 90+3 minuty, prowadziłem przewagą jednego gola i wtedy Bośniacy go zdobyli. Ale na całe szczęście najtrudniejszy przeciwnik z tego roku, już za mną i teraz się koncentruje na meczu z Andorą i Izraelem, które w teorii powinny być wygrane, bez większych problemów. Słabi przeciwnicy często powodują, że team myślowo jest na wakacjach i do przerwy potrafi przegrywać i dopiero po opieprzu w trakcie przerwy się biorą do roboty.
    Chelsea:
    Liga:
    [4/38] Everton 3-2 (Hazard x2, Cuadrado)
    [5/38] Sunderland 3-1 (Oscar, Ward-Prowse, Remy)
    [6/38] Aston Villa 3-2 (Costa, Oscar, Cuadrado)
    Capital One Cup 3 Runda:
    Wigan 5-0 (Depay x2, Ramires, Zouma, Caldwell sam.)
    LM:
    [1/6] Sparta Praga 3-1 (Depay x3)
    [2/6] Athletic Bilbao 1-1 (Costa)
    We wrześniu rozgrywki klubowe zaczynały się dopiero 13 września, ale mimo tego na ten miesiąc było zaplanowane 6 meczy, normą było to, że skład był mocno rezerwowy, albo zwyczajnie zmęczony, zwłaszcza pod koniec miesiąca. Ale przechodząc do meczy, to pierwszy był Everton, który jest jednym z mocniejszych zespołów ligi i potrafi urwać punkty nawet najlepszym, tym razem do tego niewiele im zabrakło, bo do przerwy był wynik 2-2 i dopiero po niej i po czerwonej kartce, dla jednego z ich obrońców Cuadrado zdobył gola. Po meczu z Evertonem przyszedł czas na wyjazd do Pragi, gdzie Sparta postawiła autobus w polu karnym i się dzielnie broniła przed stratą gola. Ale ich bardzo agresywna i brutalna gra się na nich zemściła, kiedy w 18 minucie sędzia stracił cierpliwość i wyrzucił jednego z ich graczy, który się spóźnił ze wślizgiem. To pozwoliło na rozwinięcie skrzydeł ofensywie, ale najpierw Costa spartolił rzut karny, co mu się nie powinno zdarzyć, ale zaraz potem się zrehabilitował i wystawił piękną piłkę Depayowi, który jeszcze dwa razy trafiał do siatki. W tak zwanym międzyczasie Sparta zdobyła gola i Verrati zebrał żółtą kartkę, co u niego jest niestety normą :( Po powrocie z Pragi do pokonania czekał Sunderland na The Stadium of Light i wielkich problemów nie sprawili, mimo że użyłem bardzo rezerwowego składu. Ostatecznie skończyło się na 3-1. Kolejnym przeciwnikiem było Wigan w Capital One Cup, jest to mało znaczący puchar, ale i tak pozwoliłem grać lepszemu składowi. Ostatecznie stanęło na 5-0 i zbyt dużego oporu nie stwierdzono, ostatnim przeciwnikiem w lidze w tym miesiącu była Aston Villa, która zażarcie się broniła i zdołała nawet zdobyć dwa gole, ale ostatecznie przegrała. Ostatniego dnia września na Stamford Bridge, przyjeżdżali piłkarze Athleticu Bilbao w ramach Ligi Mistrzów, przez zdecydowaną większość meczu na stadionie było więcej przepychania się i rozdawania kartek, niż było emocji. Ogólnie mecz był bardzo nudny i się skończyło na podziale punktów w 27 minucie Costa strzelił gola, ale w 44 Mikel San Jose wyrównał i mecz się w zasadzie skończył.
    Tutaj są informacje o lidze i pucharach. Zaskoczony jestem Evertonem i Newcastle, spodziewałem się, że Newcastle będzie gdzieś blisko dna, a Everton gdzieś bliżej lidera. Tabela jest lekko do przodu, ale tylko mój mecz zdążyłem rozegrać i reszta wygląda tak jak wyglądała przed jego rozegraniem. Z innych informacji to Hazard ma bardzo dużą konkurencje na lewym skrzydle i na ten moment Depay wypada dużo lepiej od niego, ale jak na skrzydle będzie zawodzić to będę go przesuwał na środek. Fabregasa od listy transferowej dzieli tylko moja dobra wola, jestem już zmęczony jego głupimi błędami, które można wybaczyć jedynie młodszemu graczowi.

22. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Nie rozumiem o co tutaj chodzi, ale lubię tabelki. Po pierwsze, czy jakiś polski zespół dostał się do LM/LE? Po drugie, czemu zarząd ma w dupie Capital One Cup?

23. Drakensang

Legia jest w LE, w poprzednim updacie masz pokazane wszystkie grupy LE i LM.
    Capital One Cup jest mniej ważnym pucharem i nic ważnego nie da, poza wejściem do LE, gdyby się wygrało co dla mnie nie ma znaczenia, bo prawdopodobnie będę mistrzem.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie