Warszawa - plan miasta

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez casanunda, 23 Sierpień 2016.

1. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

Witam!! :)

Zeby nie bylo ze zaginalem, porwano mnie, jakas szalona kobieta przetrzymuje mnie w piwnicy, postanowilem popelnic tego posta. Jako ze praca nad aarem idzie jak krew z nosa (ale jesli wyjdzie to bedzie lepszy od podrecznika do historii!!) wiec zajmuje sie czasami tematami okolo aarowymi.
    Ponizej znajdziecie plan miasta Warszawy z ATL (z mojego aara). Oczywiscie nie jest skonczony. Bija w oczy slabo narysowane forty na pradze. Sam plan z racji tego ze robilem go na podstawie 3 roznych planow (1831, 1880, 1935) mozna zauwazyc pewne niescislosci ktore staralem sie zamaskowac jak potrafie najmocniej.

W kazdym razie Pytanie jest nastepujace: co dodac do mapy, czego na niej brakuje?
    Napewno chce umiescic w niej plac Pilsudskiego oraz nowy dworzec Ktos ma jakies lepsze plany tych projektow? Co z fortami na pradze? Pytanie czy cmentarz prawoslawny nie znajduje sie przypadkiem na dawnym forcie (na woli)? Pozniej postaram sie umiescic mape z rozpoznanymi najwazniejszymi obiektami.

PS:
    link1
    link2

PS2: W warszawie bedzie stacjonowalo (obecnie dane na rok 1910):
    - sztab korpusu Gwardii, 1 Dywizji Piechoty Gwardii oraz Dywizji Kawalerii Gwardii
    - 1 Brygada Piechoty Gwardii (pgren gw. oraz 1 pp gw.)
    - 1 Brygada Artylerii Gwardii (1 oraz 4 pap gw)
    - 1 Brygada Kawalerii Gwardii (psk gw. oraz pszwol gw.)
    - dywizjon artylerii konnej gwardii
    - oddzialy korpusne: batalion przyboczny gwardii, kompania zandarmerii przybocznej gwardii
    - byc moze do tego dolaczy takze 4 Brygada Piechoty Gwardii (5 pp gw. oraz 6 pp gw.)

oraz:
    - sztab I Korpusu Armijnego oraz 3 Dywizji Piechoty
    - 6 Brygada Piechoty (4 pp) - reszta poza Warszawa

Pytanie jest czy przypadkiem nie potrzebujemy wiecej koszarow? Myslalem czy nie postawic jakis juz na Pradze? Dla Gwardii przeznaczone sa dawne koszary (cydateli nigdy nie wybudowano) oraz koszary "legionowe" To takze wytlumaczy dlaczego stadion Legii jest stadionem Gwardii.

PS3: Na sluzewcu brakuje jeszcze nowego toru. Moglbym tam jakies koszary stworzyc.

Szowek, finker i cobran lubią to.
  2. lysy

lysy Panzer Legion

Te białe linie wyglądają jak autostrady a nie ulice początku XX wieku. Druga rzecz, to może kolejne garnizony umieścić w miejscowościach pod warszawskich. Nie pamiętam co kiedy wchłonęła stolica ale może w nie każdej dzielnicy musi być wojsko. Z dworcami poszedłbym historycznie czyli Warszawa Główna i Wileńska. Most pomiędzy nimi dobudujesz w latach dwudziestych. Jeśli będziesz już miał np. 1913, to warto pomyśleć nad Okęciem:D

3. casanunda

te biale to wlasnie dworce i glowne linie kolejowe - tylko jeszcze nie narysowane miedzy innymi z braku decyzji dotyczacej dworcow :)

Ostatnia edycja: 23 Sierpień 2016
  4. casanunda

Nowa wersja:

Dodana kolej, metro (plan z 1938 roku) i planowany plac pilsudskiego (przerobiony przeze mnie)

PS: kolej brazowa, metro kropkowane, czerwone wazne budynki

Ostatnia edycja: 13 Wrzesień 2016
  5. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

To Metro ma więcej nitek niż współczesne.xD

6. casanunda

7. Tobi

Tobi Ten, o Którym mówią Księgi

Nie wiem co to za AAR, ale skoro już mówimy o planach rozbudowy warszawy z przedwojnia to się wtrącę. :3 Pytałeś co można by dodać, ja raczej podrzucę rzeczy, z których część może by przydatna, część bezsensowna. Do Twojego uznania. :)

-Wieża Niepodległości
    (makieta na drugim planie)

-Oś marszałka Piłsudskiego
    (z Świątynią Opatrzności)

-plan placówek oświaty

-plan rozbudowy sieci tramwajowej
    (nie ile ile z niego już zawarłeś)

-makieta przebudowy Placu Zamkowego

-gazownia miejska na Pradze

-makieta Muzeum Narodowego z projektem zagospodarowania okolicy

-makieta rozbudowy Ministerstwa Komunikacji

-makieta rozbudowy Banku Gospodarstwa Krajowego na al. Jerozolimskich

-makiety dwóch projektów gmachu Polskiego radia na pl. Unii Lubelskiej

Na deser mógłbyś spróbować odczytać co z tego:

Na koniec wspomnę jeszcze tylko o promenadzie nad Wisłą przy Osi marszałka Piłsudskiego oraz tunelu dla samochodów pod Krakowskim Przedmieściem i Ogrodem Saskim. Z rzeczy, które gdzieś wygrzebałem. Trasa N-S miała przebiegać z grubsza tak samo jak dzisiaj, za to trasa W-Z to już zupełnie inna bajka. Na Pradze miała zaczynać się na przedłużeniu Brukowej (dzisiejsza Okrzei), dalej biec mostem do Karowej, wbijać się w skarpę, a następnie biec tunelem, przecinając Krakowskie Przedmieście, Plac Piłsudskiego, Ogród Saski, wychodząc na powierzchnię przy Hali Mirowskiej, krzyżując się z Trasą N-S i wpadając płynnie w Chłodną. Nowa, projektowana dzielnica Targówek miała za to zostać połączona z resztą miasta poprzez ulicę Korzona (zrealizowano tylko niewielki odcinek na północy dzielnicy), która miała biec jej środkiem, następnie przecinać tory kolei nadwiślańskiej, obwodowej, tereny stalowni na Pradze i łączyć się płynnie z Wileńską. Co prawda na niektórych planach jest dodatkowo zaznaczona (jako projektowana) ulica w miejscu torów i rozjazdów kolejowych przy Dworcu Wileńskim (dzisiejsza Aleja Solidarności), jednakże jej budowa była raczej przewidziana na daleką przyszłość.

Na koniec. Masz tu link z kilkudziesięcioma planami warszawy z ubiegłego wieku. http://www.trasbus.com/planywarszawy.htm

Ostatnia edycja: 14 Wrzesień 2016
    Krakau lubi to.
  8. casanunda

Plac marszałka częściowo jest. Tylko nie usuwalem stadionu (to jest tor wyścigów konnych?) i przez to musiałem trochę improwizowac. Ta świątynia mnie intryguje - jakoś ją wcześniej przegapiłem. Co do starego miasta i tuneli pod nim to nie chce za bardzo kombinować żeby nie zepsuć efektu. W końcu moja warszawa składa się ze starówki z 1831 roku, miasta z 1888 i przedmieściach z 1936. Jak wrócę z pracy to na spokojnie jeszcze raz przeglądem zdjęcia. Dzięki za zainteresowanie ;)

9. casanunda

Ziomeczki takie uno pytanie. Wymyslilem sobie, ze w 100 lecie bitwy o Olszynke Grochowska dojdzie do przebudowy tych terenow i powstanie jakis nowy plac. Cos jak pola elizejskie czy tez nasz plac pilsudskiego. Pytanie czy nie widzieliscie jakis ciekawych planow (byc moze niewykorzystanych) ktore do tego molgbym uzyc?

PS: Goliat kazal mi sie pochwalic mapa. Zostala ona stworzona na peosbe kolegi Orkana z forum Historycy.org w ich kolejnej alternatywnej rzeczywistosci:

Po szczegoly zapraszam do watku: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=146606

Szowek lubi to.
  10. casanunda

Ostatnia edycja: 8 Październik 2016
  11. casanunda

Zeby nie bylo, ze temat porzucilem wrzucam nowa mape. Jeszcze brakuje paru rzeczy (oznaczonych ośrodków przemyslowych), byc moze dodam budynki kolejowe oraz pare nowych koszar.

PS: tym razem Warszawa z 1938 (chyba) roku. Troche ja stuningowalem (poszedlem po bandzie :p) w porownaniu do poprzedniej. Po pierwsze uznalem ze Praga wygladalaby calkiem inaczej. W tym ATL dochodzi do jej calkowitej przebudowy w latach 90tych XIX wieku. Poza tym zachowalem starowke w ksztalcie w jakim byla (tylko glowne osie przerobione) oraz zachowalem pasy zieleni przy kolejnych liniach krancowych miasta. Takze istnieja stare forty (listopadowe i pozniejsze). Jednoczesnie usunalem wszystkie umocnienia na Pradze (poza samym przedmosciem). Dodalem takze nowe (planowane) lotnisko oraz nieplanowany dworzec przy Okeciu oraz zakladach Skody. Ostatnimi rzeczami byly os Pilsudskiego (tutaj inaczej nazwana :p) planowana linia metra oraz tory wyscigow konnych.

filip133 i lysy lubią to.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie