Way of War goes to war - Jagged Alliance 2 1.13 AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez infantryman, 27 Lipiec 2010.

?

Czy w tym przypadku (i podobnych) powinienem wczytać grę?

1. Nie. Wojna to wojna. Zdarzają się różne, nawet najdziwniejsze, wypadki.

0 głos(y/ów)
    0,0%
  2. Tak. Najemnicy stworzeni przez użytkowników nie powinni ginąć w wyniku tak głupich sytuacji.

0 głos(y/ów)
    0,0%
  1. infantryman

infantryman Ten, o Którym mówią Księgi

Nie jest to pierwszy AAR rozgrywany w Jagged Alliance, ale mój będzie nieco inny.

Do zabawy chciałbym zaprosić członków Way of War. Każdy uczestnik forum może stworzyć jedną postać, którą ja pokieruję w tej grze*. Limit postaci wynosi 6, jednak każda zabita postać zostanie zastąpiona kolejnym rekrutem.

Moja wersja gry to Jagged Alliance 2 1.13. Wspomniałem o zastępowaniu martwych postaci nie bez powodu, gdyż grać będę na stosunkowo wysokim poziomie trudności, a dodatkowo w celu zwiększenia realizmu rozgrywki zwiększyłem obrażenia zadawane przez broń palną o 75%, a w przypadku eksplozji o 125%. Po prostu trudno jest mi zaakceptować sytuację, że żołnierz może sobie biegać po polu bitwy z dziurą w głowie, co nierzadko się zdarza w niezmodyfikowanej wersji gry, choć trzeba przyznać, że mod 1.13 bardzo tę sytuację poprawił.

Będę również unikał zapisywania gry w czasie walki, ponieważ na wojnie nie ma ALT+S i ALT+L, a za błędy niekiedy płaci się życiem ;).

Tworzenie postaci zaczynamy od wypełnienia krótkiego formularza:

Imię i nazwisko:
    Pseudonim (maksymalnie 8 znaków, najlepiej jeśli to jest nick z forum, lub jego skrócona wersja):
    Wybierz portret:
    (obrazki z numerami seryjnymi w kolejnym poście ze względu na limit obrazków)

Wybierz budowę ciała, kolor skóry, włosów i kolor ubioru (oddzielnie kolory spodni i koszulki)
    budowa ciała: zwykła, mocno umięśniona [kobiety nie mogą być mięśniarkami]
    kolory ubrań: jasnozielony, ciemnozielony, szary, czarny, biały, niebieski, brązowy, czerwony, pomarańczowy
    kolory włosów: czarny, jasny blond, ciemny blond (czy też kasztanowy, nie znam się na tym zanadto), siwy, rudy
    kolory skóry : jasny biały, ciemniejszy biały, jaśniejszy czarny, ciemniejszy czarny

Wybierz charakter:
    (Od charakteru zależy głównie co i w jakim stopniu wpływa na morale)

Wybierz przypadłość: (za przypadłość otrzymujesz dodatkowo 20 pkt umiejętności do rozdania, za wyjątkiem "Psychotic", która daje tylko 5 pkt)
    (Niektóre przypadłości nie mają skutków w grze, inne dają kary do wykonywania określonych czynności. "Psychotic" natomiast oznacza, że postać czasem dostaje w czasie walki świra i zaczyna strzelać w swój cel ogniem automatycznym, niezależnie od otrzymanych rozkazów. Z drugiej strony, psychopaci dostają coraz większe bonusy do celności, gdy ciągle atakują ten sam cel.)

Wybierz specjalność: (Do wybrania są dwie, wybranie jednej oznacza, że będziesz ekspertem w danej dziedzinie, a bonus będzie podwójny, za nie wybranie żadnej specjalności otrzymujesz dodatkowe 50 pkt umiejętności do rozdania. Techniczne specjalności, jak ślusarstwo lub elektronika nie mają poziomu eksperta. Specjalności dają szczególne bonusy do wykonywania akcji określonego rodzaju.)

Rozdziel punkty umiejętności: (do rozdania jest 100 punktów, ale za każde obniżenie poziomu umiejętności z poziomu domyślnego (czyli 55) o 1 pkt daje 1 kolejny punkt do rozdania, maksymalnie można mieć 95 pkt danej umiejętności, minimalnie 15, można zejść z 15 do 0, co następuje skokowo i daje normalnie 15 punktów, podniesienie poziomu doświadczenia kosztuje 10 pkt, a za każdy kolejny poziom dodatkowe 5, czyli podniesienie do lvl 3 kosztuje 15, a lvl 4 20 pkt ; możecie dać mi dokładne liczby, lub tylko powiedzieć mi na czym mam się koncentrować przy ich rozdzielaniu)
    [opis umiejętności: http://jaggedalliance.pl/wiki/Kategoria:Statystki_postaci_w_Jagged_Alliance_2 ]

Tabela kosztów poziomów doświadczenia:

1 lvl - 0 (poziom bazowy)
    2 lvl - 10
    3 lvl - 25
    4 lvl - 45
    5 lvl - 70
    6 lvl - 100
    7 lvl - 135
    8 lvl - 175
    9 lvl - 220

Od siebie dodam, że najważniejsze umiejętności dla każdego najemnika to Zdrowie (Health), Zwinność (Agility), Zręczność (Dexterity), Mądrość/Inteligencja (Wisdom) i Umiejętności strzeleckie (Marksmanship). Przydatni w drużynie byliby specjaliści z różnych dziedzin, jednak nie warto brać szczególnie wysokich poziomów umiejętności takich jak mechanika, dowodzenie, medycyna, czy ładunki wybuchowe, bo tych jest się najłatwiej nauczyć. Nie warto brać też zbyt dużo poziomów doświadczenia, bo one same wskoczą w miarę postępu gry.

Zachęcam do tworzenia własnych postaci, i mam nadzieję, że nie skończą one, jak sugeruje poniższe ostrzeżenie.

O przydziale decyduje kolejność zgłoszeń, ale może być ich więcej niż 6, gdyż potrzebne mi będą strategiczne rezerwy :).

(instalowałem angielskie JA2 1.13 na polskiej wersji z CD Action, dlatego będziecie widzieli dziwną mieszaninę języka polskiego i angielskiego)

(na obrazkach saldo konta wynosi $15 000, ale w rzeczywistości na tym poziomie trudności, na starcie będziemy mieć $30 000)

* - ale będę otwarty na wszelkie sugestie dotyczące postaci i kierowania nią, i nie będę niepotrzebnie narażać jej życia ;)

2. infantryman

Aktualna proporcja mężczyźni/kobiety: 6/4

Nowa kolejka po uwzględnieniu aktualizacji postaci:

Mężczyźni:
    1. Kowal
    2. Kessair

Kobiety:
    1.OneTwo

Kolejka rezerwowa (postacie nieaktualne):

Mężczyźni:

1. barlow

Kobiety:

1. Doniczka@2345
    2. Ormus n2o

Portrety postaci (wraz z aktualnymi użytkownikami)

M1 (Milven)

M2 (Laveris de Navarro)

M3 (Matheos)

M4 (Arekus)

M5

M6

M7 (MatriXonBB)

M8(Kentucky)

K1

K2

K3

K4 (Nikt Ważny)

K5

K6 (Burlak)

K7

K8 (casanunda)

3. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Powodzenia w pisaniu. Widzę nowsza wersja niż u mnie. Polecam mody dodające przedmioty. Sam nie zagram, bo mam już postać w I.M.P (u siebie) ;)

4. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

Personalia :Medievanna Blanka
    Płec : Piękna ( ale to tylko dlatego , bo taki jest limit)
    Pseudonim: Leila
    Portret : K7
    Kolory : Włosy - pomarańczowe , Skóra- blada , Ubranie - czarne
    Charakter : Agresywny
    Przypadłosc : Nerwowa
    Specjalnosc : Snajperka , Kamuflaż
    Umiejętności : Mądrośc + 5 , Celnośc + 25 , Zdrowie +5 , Zwinnosc +10 , Zrecznosc +10

5. infantryman

Dziękuję bardzo za Twoje zgłoszenie Medievisto, ale zachęcam do zmiany poziomów umiejętności, bo postać, którą stworzyłeś bardzo kiepsko by sobie radziła w walce. Radzę odjąć sobie od umiejętności, takich jak dowodzenie, medycyna, mechanika, materiały wybuchowe i skupić się na zdrowiu, zwinności, celności, mądrości. Możesz sobie nawet niektóre wyzerować - nie musisz być specjalistą od wszystkiego! W Jagged Alliance poziomy w wysokości ok. 70 pkt wymienionych przeze mnie podstawowych umiejętności to absolutne minimum, jeśli chcesz przeżyć. Mądrość jest super-ważna, bo od niej zależy jak szybko uczysz się innych umiejętności nie-fizycznych. A jest bardzo trudno uzyskać nowe punkty zdrowia i zwinności!

6. Medievista

W takim razie tutaj odejmujemy 20 i dodajemy do tego co już było , czyli madrosc + 30 , celnosc + 30 , ruchliwosc + 30 , zwinnosc +25 , zdrowie + 20 (mam nadzieje , ze dobrze to policzyłem :) )

7. Severian

Severian Doctore

Pewien jesteś, że 50, a nie 100?

8. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Nejlepiej wywalać mat. wybuchowe i medycynę jak się tym nie specjalizujesz, a punkty rozdysponować na inne cechy ;)

I nie oszczędzajcie na celności!

9. infantryman

Loner to charakter a nie przypadłość

10. adammos

adammos Guest

Sorry, pokręciło mi się.
    Już poprawiłem :)

11. infantryman

Domyślna wartość to 50

O, pomyliłem się - za brak specjalności dostaje się 2*25=50 pkt.

Masz jeszcze 15 punktów do rozdania dzięki temu, że wybrałeś przypadłość

12. Severian

Severian Doctore

Mnie wyszło, że jest 600pkt do rozdysponowania w sumie i chyba +20 za przypadłość, ale tego już nie ruszałem - w razie czego daj na co chcesz ze wskazaniem na medycynę ;)

Imię i nazwisko: Joe Firestone
    Pseudonim: Severian
    Portret: M8
    Budowa ciała: Normal
    Kolor skóry: jasny biały
    Kolor włosów: czarny
    Kolor ubioru: ciemnozielony
    Charakter: Friendly
    Przypadłość: Heat Intolerant
    Specjalność: Stealth
    Umiejętności:
    - Health: 85
    - Dexterity: 75
    - Agility: 85
    - Strength: 85
    - Wisdom: 85
    - Leadership: 45
    - Marksmanship: 85
    - Explosive: 0
    - Medical: 55
    - Mechanical: 0

13. Medievista

Skoro tak , to uzupełniamy wszystko do + 30 ( z tych co już wcześniej wymieniałem) :)

14. iwetta

iwetta Guest

Imię i nazwisko: Genowefa Iksińska
    Pseudonim : iwetta

Wybierz portret:
    K3

Wybierz budowę normal,
    kolor skóry ciemniejszy biały,
    włosów jak w tym portrecie
    kolory ubrań: ciemnozielony

charakter: optymist

przypadłość:nervous

specjalonść: electronic, lock picking

umiejętności: winsdom +20, deterity +20, medical -10, explosive -10, mechanical +20, health +20, lvl 2

poprawione, jak coś to pozmieniaj

15. infantryman

Iwetta, ponieważ specjalność electronics nie ma poziomu eksperta, masz do rozdania 25 dodatkowych punktów, lub możesz wybrać drugą specjalność (przy dobrej mechanice polecam lock picking). Zalecam również abyś sobie zmniejszyła sobie leadership, bo na niewiele się ono zda, jeśli nie masz specjalności training.

@Severian: rozdysponowałem dodatkowe punkty przysługujące Ci za przypadłość

Nasza drużyna jak na razie przedstawia się następująco:

Po drużyny dołącza iwetta:

16. adammos

adammos Guest

Personalia: Adam Tymovich
    Pseudo: Stalker
    Portret: M5
    Budowa: normalna
    Kolor ubrania: czarne
    Kolor włosów: blond
    Kolor skóry: jasny biały
    Charakter: Loner
    Przypadłość: Nonswimmer
    Specjalności: Night operations, Stealth
    Umiejętności:
    Health - 85
    Dexterity - 85
    Agility - 80
    Strength - 80
    Wisdom - 85
    Leadership - 30
    Marksmanship - 85
    Explosive - 45
    Medical - 0
    Mechanical - 15

Prawdopodobnie coś pokręciłem z umiejętnościami, mógłby jakiś dobry człowiek to sprawdzić? :p

17. infantryman

@adammos, być może masz 30 punktów do rozdania, ale muszę to sprawdzić, a mechanical możesz mieć min. 35 albo 0, podobnie z dowodzeniem

18. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Dobra czas na mnie:

Imię i nazwisko:Eddie Blackadder
    Pseudo w światku najemniczym: "Mister T" :)
    Płeć:męska, zdecydowanie (czyt: wolę poczekać na czyjąś śmierć, niż udawać)
    Budowa ciał/wygląd: big body, czerwone ubrania(koszula i spodnie),czarne włosy,ciemny czarny
    Portret:M1
    Charakter: Big shot(nie wiem co to oznacza, ale mam nadzieję, że oznacza miłość do strzelania:D)
    Przypadłość:Heat intolerant(jak można brać dwie, to chciałbym jeszcze nervous)
    Specjalność: Heavy weapons, Hand to hand combat(czasem lubię po prostu komuś przypierdzielić z piąchy w nochala)

Punkty do rozdania:
    20(przypadłość) + domyślne 50 + 30 po odjęciu z medycznych rzeczy + 15 z Mechaniki samochodowej + 30 po wyssaniu Leadershipa = 130
    To daj tak:
    Siła - 30(ma byc:85)
    Strzelectwo - 30(85)
    Zdrowie - 30(85)
    Inteligencja- 15 (70)
    Materiały wybuchowe - 15(70)
    Zwinność - 10(65)

Medyczne - 0
    Leadership - 0
    Mechanika samochodowa - 35
    Dexterity - 55

Sprawdzisz czy dobrze?

PS. Tak, to ma być taki Mr. T z Drużyny A. Ma robić za tarana, wpadać na pole walki zostawiając za sobą dym, ogień, trupy i kawałki pizzy.:D

19. infantryman

@adammos, poprawiłem kilka rzeczy, które nie zgadzały się jeśli chodzi o umiejętności, czy może być tak, jak poniżej, czy chcesz coś zmienić? Jak chcesz, to mogę usunąć medycynę i poprawić zręczność, oraz siłę lub znajomość ładunków wybuchowych

20. Arekus

Arekus Ten, o Którym mówią Księgi

Arkadiusz „Arekus” Nowak
    Mężczyzna

Portret:
    M4

Kolor ubrania:
    Niebieski
    Kolor włosów:
    Czarny
    Kolor skóry:
    Jasny biały
    Normal body

Arrogant
    Nonswimmer
    Sniper

- Health: 85
    - Dexterity: 85
    - Agility: 85
    - Strength: 85
    - Wisdom: 85
    - Leadership: 35
    - Marksmanship: 85
    - Explosive: 0
    - Medical: 55
    - Mechanical: 0

21. infantryman

@Arekus: pseudonim zbyt długi, może być maksymalnie 8 znaków, a umiejętności nie mogą być wyższe od 95 [EDIT: 85]

22. Arekus

Arekus Ten, o Którym mówią Księgi

Poprawiłem pseudonim ale nie rozumiem o co chodzi z umiejętnościami przecież nie są wyższe niż 95

23. infantryman

@Arekus: przepraszam, pomyliłem się, nie mogą być wyższe niż 85

do drużyny dołącza Stalker-adammos

24. infantryman

@Milven, limit mężczyzn został osiągnięty, musisz zostać transwestytą :D , jeśli chcesz uczestniczyć w pierwszym rzucie strategicznym

Drużyna po dodaniu Arekusa

25. infantryman

Milven przeszedł do rezerwy, potrzebujemy jeszcze jedno zgłoszenie, by zacząć AARa, niestety, stworzona postać musi być kobietą

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie