Włochy...

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez niki, 10 Sierpień 2010.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. niki

niki User

Spis treści
    1. Utrzymać quo 1419-1435
    2. W stronę morza 1435-1442
    3. Przegląd sytuacji politycznej w Europie w 14442

PROLOG

To mój pierwszy Aar. Eksport savea z CK. Krótki wstęp i prośba...
    Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie w savie są religie prowincji i kultura. Konkretnie chodzi o zmianę religii na katolicka czy prawosławną w Neapolu i zmiane kultury na Sycylii z niemieckiej na włoska [w ck przejsciowo neapol mieli Fatymidzi ale tylko sam neapol w ue2 prowincje są wieksze0 ] mowa oczywiście o pliku z konwersji.

Zmiany już naniesione: przeniesienie stolicy złotej ordy z Genui do Moskwy. Claimy na kilka prowincji z kultura włoską i wyrzucenie tych w skandywani i Anglii.

Włochy w XIV wieku miały wiele szczęścia. Pochłaniająca wszystko na swojej drodze mongolska szarańcza pokrzyżowała wprawdzie szyki ambitnym
    Neapolskim władcom marzących o tytule Króla Włoch, ale ostatecznie Italia uniknęła losu Polski, Cesarstwa Niemieckiego, francuskich księstw czy Anglii została wchłonięta tylko troszkę.

W obecnej sytuacji politycznej królestwo Neapolu zdaje się być najsilniejszym państwem Katolickim.

Hegemonem wśród prawosławnych jest królestwo Bułgarii , wyrosłe na gruzach cesarstwa bizantyjskiego.
    Dumnego Państwa Franków nie ma już wcale. Królowie angielscy i szkoccy już drugie pokolenie obozują gdzieś na nabytkach w Irlandii pozostałych z czasów chwały. Polscy Piastowie przenieśli swą siedzibę do hrabstwa w Szwecji podbitego w lepszych czasach i ułożywszy się z Wielkim Chanem mają częściową władzę na dwoma prowincajmi. [prowincje niepołączone , brak przejścia , przed konwersją stolicę mieli w.... Rzymie, jeden prov w węgrzech i jeden w Szwecji.]W Hiszpanii dominują muzułmani gdzie jest ledwie kilka słabych księstw chrześcijańskich walczących o przetrwanie następnego dnia. Większość Francji nazywa się teraz wielką Ordą Frańkońską a reszta to posiadłości muzułmańskie. Państwo papieskie po wojnach z Toskanią upadło a następcy świętego Piotra stali się marionetką w rękach władców najpierw Toskańskich a następnie Neapolu.

Państwo Fatymidów również podupadło. W wyniku wojen wewnętrznych stracili większość nabystków w Francji i Hiszpanii. Oderwała się większość cześć terenów na wschód od Egiptu.
    Ale tak naprawdę wszyscy drżą przed Mongołami. Z wielką brutalnością podporządkowali sobie połowę Europy i z jeszcze większą egzekwują od pozostawionych na tych terenach władców pomoc militarną i finansową aby móc podbijać następne tereny. Tak bez końca... każdy kto się sprzeciwiał nieważne kto- chłop, szlachcic, biskup czy nawet król potrafił być zabity na miejscu choćby na oczach całej rodziny i dworu. Nie było potęgi która mogłaby się temu przeciwstawić. [ja próbowałem ale zabiło mnie zużycie i 3 krotna przewaga liczebna wroga. Nie nastawiałem się wcześniej na super potęgę, zakładając że do Włoch nie dojdą...]

Polityka wewnętrzną państwa kształtowały 2 prąd.
    Jednoczenie państw miast na północy zaowowało tym że królowie neapolscy musieli się bardziej liczyć z mieszczaństwem. Trzeba było czymś też czymś kupić ludność podbitych terenów. Rosły swobody obywatelskie, a mieszczaństwo zachowało wiele przywilejów i wpływy sprzed podbojów. Zagrożenie z północy powodowało że Neapol nastawiał się raczej na obronę granic starając się utrzymać liczną armie. Zdawano sobie sprawę że ew. dalsza ekspansja będzie raczej na morzu i w tamtą stronę zaczynało się kierować wiele umysłów.
    co do religi zaś dominuje katolicyzm chociaż w południowych cześciach kraju pozostało jeszcze troche wpływów wschodnich , a nawet muzułmańskich z okresu gdy Neapol przejeli Fatymidzi.

2. niki

niki User

pierwszy odcinek wieczorem mam nadzieje....
    co do save niestety(??) złota orda rozpada sie na moich oczach bez mojej ingerencji(prawie, tylko 1 krotka wojna bez zmian terytorialnych).
    niewiem jakby to wygladalo na innych poziomach trudnniosci niz normalny/agresywny ale to chyba nic wspolnego nie ma. po prostu AIi nie umie ustawic stosownie suwaka z Religiami a wystarczy ze sie nie bedzie torelowalo buddystów i hinduistów żeby pozbyc sie buntów.

euroa w 1437

3. niki

niki User

Utrzymać qou ​

Trochę uwag.
    Gram na podstawej wersji EUII patch 1.9PL. Eksport z CK.
    Poziom: normalny/agresywny.
    Może i nisko ale nie jestem maniakiem a i dawno nie grałem w EUII.
    Świata nie zamierzam na pewno podbijać. Raczej staram się grać faburalnie w miare realistycznie, zdaję sobie sprawę że w realu tak łatwo się nie podbijało wszystkiego na około.
    - ktos pytał o religie wyzwalajacy się państwo. to zalezy od religi prowincji z stolica. i tak np Polska i państwa niemieckie sa katolickie, ale kompletny miszmasz jest w Francji z racji penetrowania przez państwa muzułmańskie przed przyjsciem mongołów. Paryż a wiec i francja ma kulture francuska z religia islamska a reszta prowincji rożnie- sa prowincje katolickie i muzułmańskie z kultrami arabska, wloska i francuską.
    z ciekawostek Litwa jest muzułmańska z tym że prowincji o kulturze liteskiej nie ma chyba żadnej. Kawalerowie mieczowi i finlandia pogańska.

- No już !! siadaj tu bo znowu dostaniesz !
    Rene chcąc nie chcąc posłuchał starego nauczyciela i usiadł na prostej mnisiej ławie benedyktyna.
    - Dziś opowiem ci o Mongołach... Twoja matka zdaje się panicznie się ich boi a nie ma czego się bać moim zdaniem. Ach ci Mongołowie! Podbili świat ale Bóg już ich karze za grzechy... Duch święty już wstępuje na ludzi i daje natchnienie do przeciwstawienia się złu. Ale o czym to ja miałem mówić.??
    Młody Rene lubił starego mądrego mnicha, choć miał dla niego ciężką rękę. Początkowo chciał się skarżyć ale matula udawała że nie słyszy. Matka Rene chciała żeby Rene był dobrym człowiekiem chociaz samej było daleko do raju. Później to zrozumiał że miał najlepszego nauczyciela.
    -a ach już wiem o czym o Mongołołach. Strach przed nimi czasem wychodzi na dobre. Książęta dogadały się z twoją Matką i razem budują nowe zamki. Biada im jak tu przyjdą..

- ale ojcze mówiłeś że nie ma się uż czego bać.
    - A no tak.. mają problemy u siebie bo ludzie się im buntują. Nie to co kiedyś gdy wszyscy siedzieli jak myszy. Bunty w Polsce, Cesarstwie Francji... to jest przyszłość moje dziecko. Może jeszcze być i tak że jeszcze za tego pokolenia Frankowie , piastowie i inne dumne rody wrócą na swoje trony. Będzie odrodzenie świata. Nowy świat , może wtedy przekłuja swoje miecze na lemiesze Pierwszy wyłom już jest...
    co prawda ostatnio wygrali jakieś wojny ale już niedługo...

-
    szkoda tylko że chrześcijanie wciąz się awanturują o jakieś głupoty jak w ostatnio w Skandynawii
    - ale kto się odrodzi ??
    - No ludzie. Jak już tego nie dożyję ale tak będzie. Z wyżyn niebieskich będę na was patrzył i radował się z wami. Wtedy będziemy mogli płynąć na nowe lądy nawracać muzułmanów odkrywać nowych ludzi , calutkich czarnych podobno i żółtych i nawracać .. nawracać ogniem i siarką jak trzeba . dlatego dobrze się stało że twoja matka zaczęła budować statki i stocznie . wpierw trzeba tam dopłynąć a to nie łatwe. ..

-

- Ale przecież wtedy już przekłują swoje miecze na lemiesze...
    Starzec choć wciąż niebywale mądry powoli odchodził od logiki
    - Co? Śmiesz podważać mój wywód ? No! dawaj tyłek do roboty . że też na starość taką okrutną robotę mi przypadło....

Joannna druga Władczyni Neapolu była kobietą która lubiła wprawdzie władzę ale nie wszystkie jej aspekty jej się podobały. Lubiła np opiekować się sztuką i byłą jednym z największych jej mecenasów w jej czasach. Jej favoryt dowodzący armią ...... ciężko westchnął gdy dowiedział się że zaczęła ściągać do Rzymu wielkich artystów z całego świata do swojej "Akademi" ale dopieła swego.

Ona sama ciężko zaś westchnęła gdy doniesiono jej o spaleniu przygranicznej wioski z Złotą Ordą. Znaczyło to tyle wypowiedzenie wojny , bo od kilkudziesięciu taki właśnie władcy Ordy mieli zwyczaj. Najwidoczniej musieli się przejąć zarzutem że zaczynają wojny bez wypowiedzenia , tak więc żeby pokazać że są nieco cywilizowani wprowadzili swój charakterystyczny sposób...

Ale przecież nawet pozwoliliśmy im na przemarsz ich wojsk po naszych posiadłościach na Węgrzech...

- oni wciąż moja pani, myślą sobie że mogą wszystko.
    Nie jest źle. szpiedzy mówią że mają pełno buntów i wielkiej armi tu nie przyślą. Może i wcale. Musimy się tylko pośpieszyć żeby wojne prowadzic na ich terenie.
    ..... przywołała syna.
    ..... Idź do Papieża i dopilnuj żeby w każdym kościele wygłosili kazanie o obronie chrześcijaństwa, że jesteśmy ostatnią twierdzą i takie tam. Ty się z krechami umiesz obchodzić.
    -Tak Matko
    Juanie idziesz na wojnę nie zawiedź mnie....

Największa bitwa tej wojny....

nieudany szturm....

Stan posiadania przed podpisaniem pokoju.

Wojna zakończona! Joanna nie chce się narazie narażać na odwet Ordy biorąc prowincję.

odradzająca się Europa

Nadchodzi ktoś ambitniejszy!

Osiągniecia Joanny drugiej
    bezsprzeczne:
    - Budowa floty
    wątpliwe
    -budowa fortyfikacji. zwiększyło to obronność kraju, ale była to własność możnych a nie królewska
    - Wojna z Złotą Ordą zakończoną kontrybucją. Historycy oceniają że już wtedy można było wyrwać ordzie jakąś prowincje.
    - Mecenas sztuki. Ściągniecie wielu uznanych artystów w jedno miejsce[akademia]
    - brak większych porażek

wyedytowałe save. podmieniłeg tag hun na cor
    ale gra sie wysypyje. co powinienien zrobic zeby zmienic węgry które nie wiadomo skad sie wziely po konwersji na korsyce na korsyke ??
    bardzo prosze o pomoc w tej małej sprawie..

Chccie żeby Francja zostało narazie muzułmańska ? tzn cześć. moga wyniknac krwawe wojny religijne w przyszlosci jak juz w przyszlosci francuzi pozbeda sie wspolnie molgolow.

4. niki

niki User

W stronę morza

w Rzymie historyczna sensacja. Luinna senior rodu Anjou rządzącego Włochami w XV wieku przekazał muzeum Narodowemu włoch zachowaną cześć rękopisów króla Renatusa de Anjou który kilkanaście lat temu został odkupiony od prywatnego kolekcjonera. rzecznik prasowy muzeum narodowego wypowiada się ostrożnie o rękopisach , ich autentyczność nie została jeszcze potwierdzona. Nie wypowiada się również o ich stanie. z nieoficjalnych informacji wiemy że tylko część zachowała czytelność. Nasza redakcja dotarła jako pierwsza do treści części rękopisów.

1435
    Niedawno zmarła moja matka. Była jaka była, prowadziła dość bezbożne życie ale jednak była moją matką. Teraz to mi przypadło rządzić królestwem Neapolu. Moim pragnieniem jest żeby, może nie ja, ale moi potomkowie czy następcy zostali królami już nie Neapolu a Itali. Królem wszystkich ludzi którzy mówią tym samym językiem. zakończy to wieki rozbicia, wieki gdy potomkowie Rzymian musieli żyć pod różnymi ustrojami. Moi poprzednicy byli już temu bliscy, ale diabelska szarańcza z wschodu pomogła i przeszkodziła zarazem. Pomógł upadek cesarstwa [Świętego Cesarstwa Rzymskiego red]. Przeszkodziła gdy szarańcza doszła do granic królestwa[Neapolu red]. Wprawdzie Papież jest na każde moje zawołanie i mieszka blisko mego zamku, sam chodziłem do niego z różnymi prośbami[w istocie rozkazami], ale pragnę żeby tytuł króla Włoch nosił ten mąż który naprawdę na niego zasługuje.
    Moi współbracia mieszkają [oprócz królestwa Neapolu red] na trzech wyspach a także na północ od granic. Malta jęczy pod władzą szejka Ommara którego poprzednicy wypowiedzieli posłuszeństwo swoim potężnym władcom [Fatymidom red.] w chwili ich słabości. [w rzeczywistości na Malcie w czasach króla .... włosi stanowili mnie jwięcej połowę ludności.]. Gdybyśmy ją wziąć pokazalibyśmy światu że mamy flotę i nie boimy się jej zaatakować. Z naszymi współbraćmi na korsyce i Sycili jednak trzeba po bożemu bo tam rządzą chrześcijanie. Tam trzeba innych sposobów. Natomiast północ trzeba wyrwać żelazną pięścią [Złotej Ordzie red]. Zrobić to czego bała się ma matka...

luty 1436
    Dziś duch święty wstąpił w moich wasali i ostatecznie zgodzili się na utrzymywanie z królewskiego skarbca całej armii[a nie tylko z domeny królewskiej red], nie rozpuszczonej po ostatniej wojnie z piekielnymi pomiotami[Złota Orda] a utrzymywanej w tym samym stanie
    ile to było dysput namów każdego z osobna i na forum.
    Głupcy .. Zapomnieli że nie tylko żołnierze przeszli na mój żołd ale i ci co żołd pobierają za jej dowodzenie.
    co prawda każdy z książąt i hrabiów dowodzi jakimś regimentem ale tylko z nazwy. Cóż oni będą wiedzieć o swym wojsku siedząc w swoich zamkach ? Paru będzie się wtrącać ale z pomocą Boską wiele krzywdy nie wyrządzą.

Październik 1436
    Władca Korsyki Książe consenza został cesarzem. Jest to elekcja i władza godna błazna bo elektorami jest ledwo kilka księciólków [po podbojach mongolskich elektorami cesarstwa rzymskiego zostali wszyscy władcy na jego terenie którzy zachowali niezależność red] a władza nie warta ogarka gdyż tym co psy nie zdołali podbic i tak rządzili przez strach. Uważam że jakąś władzę dostanie następny cesarz gdy więcej ziem się uwolni

Grudzień 1436 zacząłem układać się w listach z władcami Korsyki i Sardynii. Przyjaźni są, ale chcą być wolni jak ptaki jak i teraz jak i na wieki. Dobre warunki hołdu im daję- niskie podatki, własną armie zostawiam, urzędników swoich nie chcę wprowadzać, a przejęcie ich wysp przez koronę dopiero po wygaśnięciu ich rodu. Wiem że teraz ich nie przyjmą. ale wkrótce i na to przyjdzie czas dzięki przyjaciołom. [nie wiadomo kim mieli być ci przyjaciele. Prawddopobnie Filip, niedoszły król francuski red]
    Posłuszeństwo świniom [Złotej ordzie] wypowiedział Ludwik Ajaha zarządca Sabaudi , krewny dawnych władców którzy zostali wymordowani z prawie całą rodziną w trakcie podboju. Następnie osadzono bardziej posłusznego krewnego i tak zostało. To było pokolenia temu, teraz należy uznać Ludwika Ajaha za prawowitego władcę jako krewny dawnych władców . Ważne że chrześcijanin a i lud do mojego bardzo podobny. Dostanie ode mnie wszelką pomoc a i jak rzeba pójdę na wojnę w jego obronie. Oczywiście gdy ja lub mój mały syn koronuje się już na króla włoch powinien uznać moje zwierzchnictwo. w takim właśnie duchu idzie wymiana listów.

styczeń 1437
    Dobre wieści nadchodzą z Francji i Angli.
    Potomek kapetyngów Filip wrócił z Irlandi, a Edward
    z rodu Plantagenetów odzyskuje ziemie w Angli.
    [Kapetyngowie jeszcze przed mongolską inwazją po rozpadzie Francji w XIII wieku uciekli na dwór angielski a w kilkadziesiąt lat później razem z królem angielskim dojego lennego hrabstwa w Irlandi red] i jest w Paryżu i walczy z diabłami[złotą Ordą] Szpiegami wysłałem Filipowi trochę złota na chwałę boża a i jak trochę się trochę uspokoi na bożym świecie to i wyłożę swoją sprawę.

Luty 1437
    pomioty szatańskie szturmuje Mediolan. Niedawno władzę tam przejął jakiś hrabia. Próbowął wprawdzie nawiązać z nim przyjazne kontakty ale nie chciał razem działać. Robię to jak najrzadziej ale teraz zwołałem radę królewską z szlachtą i przedstawicielami mieszczaństwa. [w Neapolu duże wpływy mieli najbogatsi kupcy]
    styczeń 1437
    Marzec 1937
    Rada królewska się zakończyła i było jak zwykle. Szlachta chce z miejsca walczyć, mieszczanie chcą wysłać transport taniej broni dla powstańców, najlepiej opłaconego z królewskiego skarbca. Tak kupcy chcą wojować z wrogiem. Następnego dnia dotarła do nas wieść że oblężenie przerwane przez zgromadzone posiłki.

Tragedia wydarzyła się w Francji. ZAMORDOWANO ! Filipa Kapetynga prawowiernengo następcy tronu Królestwa Francji[|Filip był bez przydomku, złośliwi nazywali go potem Filipem I naiwnym] Chyba zginął dlatego że nie chciał przejść na islam. Nie wiem co teraz będzie z I córą kościoła jak ją niegdyś zwano[27 luty 1437 jest uważany za symboliczny początek Emiratu Francuskiego red]

KWIECIEŃ 1437
    Psy znowu wróciły pod Mediolan. Kupcy sprzedają Mediolanowi broń na kredy ale to nie wystarczy. Uważam że nadszedł czas wyruszenia na wojnę.
    Październik 1437
    Zebraliśmy armię na razie ok. 55 tysięczną. Hrabia Filipoo który przewodzi powstaniem w Mediolanie obiecuje mi wszystko byle odbić Mediolan. Myślę że nadszedł czas .

Październik 1438
    Odbiliśmy Mediolan i Wenecję. Armia podzielona na 3 trzy częsci idzie dalej w głąb terenu wroga. Wciąż brak oporu.

Styczeń 1439
    Pod Tyrolem rozegrała się bitwa. Idziemy dalej.

Wrzesień 1439
    Po wielu trudach w końcu osiągneliśmy jakiś pokój z diabelstwami. Zgodzili się oddać Wenecję z okolicami a nam też brakuje sił do dalszej wojny. Nie udało się co prawda dać wolności Mediolanowi ale trudno. Jeszcze to kiedyś zrobię.

Styczeń 1440 Aby szejk Ommara [władca Malty] zbyt prędko się nie dowiedział o moich planach i nie wezwał zbyt szybko na pomoc swoich braci w fałszywej wierze[innych władców muzułmańskich red] trzeba tutaj fortelu.
    Trzeba rozpuścić plotkę jakoby Fatymidzi chcieli zaatakować Neapol i stąd flotę i większość regimentów tam przesunąć [na południe półwyspu] Następnie flote na morze wyprowadzić i przestrzegać wszystkie dwore o inwazji bo tak szpiedzy mówią. Jak już nikt nie będzie wiedział co się dzieje zając znienacka maltę bez wypowiedzenia wojny jak nas psy tego nauczyły[Złota Orda] . będzię krzyk u Saracenów zwłaszcza od wypędzonego szejka, ale zbyt późny on będzie a i wiadomo że krzyk wypędzonego szejka Małej wysepki dość głośny nie będzie. Myślę że już niedługo nadarzy się okazja.

Władca Korsyki i Cesarz rzymski zarazem poprosił nas o pomoc gdyż flota Malty blokuje ich porty. Jakiś zatarg handlowy między wyspami. Wysłałem Szejkowi Ommara Ultimatum i już szykuję armię a jednocześnie plotkę o niecnych zamierzeniach Fatymidów i konieczności obrony. Armia już w drodze na Sycylie...

Październik 1441. Już po wojnie. Malta jest nasza. Szejk wypędzony. Teraz będziemy czerpać zyski z kontrolowania handlu. Wszak na Malcie zatrzymuje się wiele statków handlowych żeby uzupełnić zapasy. Fatymidzi grożą ale tutaj nie przypłyną. Inne państwa afrykańskie mają dość własnych problemów. Martwi mnie jedynie Francja ale ta wciąż musi walczyć z zarazą.

Styczeń 1441

Tak kończy się herezja. Stary zakon kawalerów mieczowych utworzonych przez Niemców a wysłanych do Bałtów szerzyć prawdziwą wiarę wprawdzie osiągneli sukces militarny, ale zaczęli wprowadzać do chrześcijaństwa pogańskie elementy i herezje żeby ułatwić misję. Po latach sami uwierzyli w herezję które uwierzyli i zerwali z papieżem. Teraz spotkała ich straszna klęska a muzułmanie na wschodzie zmusili ich do przejścia na islam. Tak kończą się herezję !!

luty 1442. Zachrowałem. Nikt nie wie co mi jest. Słabo się czuję coraz gorzej.
    [to był ostatni zapisek. Ponieważ król nie opisał objawów nie wiadomo na co umarł. Zapewne jakaś rzadka choroba niezakaźna, zapewne jakiś nowotwór występujący występujący również w sredniowieczu chociaż znacznie rzadziej niż w naszach czasach red]

ciekawostka

Ponadtwo pare korekt granic i kultur żeby było sensowniej. Odejmuję państwom które mają posiadłości bardzo oddalone od stolicy i dodaje silniejszym państwom obok. Samemu sobie odjąłem prowincję w Skandywani która zyskałem w CK jako spadek.

Osiągniecia Renatusa Anjou
    Bezsprzeczne:
    - Podbój Malty
    - Przejęcie kontroli nad pierwszą stała armią Neapolu.
    - Dalsza rozbudowal floty
    kontrowesyjne.
    - Wojna z złotą Ordą zakończona co prawda zdobyciem Wenecji ale wynik znacznie poniżej oczekiwań uwczesnych jego poddanych.
    porażki:
    nie udało mu się pomóc powstaniu w Mediolanie- niemiecko włoskiej prowncji.

5. niki

niki User

przegląd Europy w 1442

Płw Iberyjski
    Najsilniejszym pańswem regionu jest Cordoba z dość bogatymi prowincjami. Aktualnie toczy wojnę z katolicką Kornwalią której władcy niedawno oddali się pod opiekę króla angielskiego. Ten jednak nie jest w stanie udzielić realnej pomocy swojemu wasalowi koncentrując się na walkach na samych wyspach z Mongołami.
    Najsilniejszym państwem chrześcijańskim jest Katalonia z stolicą w Barcelonie. Północ półwyspu opanowała Granada z stolicą w południowej Francji. Od dwustu lat prowincję Aragonia mają Anglicy , którzy utrzymają ją nawet w latach podboju przez Mongołów gdy egzystowali na jednej prowincji w Irlandii.

Francja:
    Powoli odradza się Francja ale już raczej jako emirat czy w przyszłości może aspirują do roli Kalifatu. Wyznanie muzułmańskie dominuje w większości Francji, jednak na północy dominuje katolicyzm. Spowodowane jest to tym żeprzed inwazją mongolską w XII XIII wieku południe i środek Dawnego królestwa Francuskiego było stopniowo podbijane przez państwa muzułmańskie a północ głównie przez Anglie.
    Katolickim pańswem na północy kraju o kulturze francuskiej jest Brytania, na razie z dwiema prowincjami. Na skutek religijnych niepokojów w Francji mogą w przyszłości chcieć się do niego przyłączyć prowincje Normandia Naime i Caux.

Wyspy Brytyjskie
    : Irlandie podbijają Anglicy(niewdzięczni za bliską 100 letnią gościnę królów angielskich) a na samych wyspach odradza się również Szkocja. Wa;ia i York niezależne.

Cesarstwo Niemieckie:
    w większości jeszcze pod władaniem Mongołów. Coraz więcej państw niemieckich ogłasza niepodległość. Władza Cesarza stopniowo rośnie ale na razie jego głos jest raczej bez znaczenia.

Płw skandynawski.
    3 państwa : katolicka Norwegia, Gotladnia i wciąż jeszcze pogańska Finlandia, prawdopobnie jeszcze w tym wieku przejdzie na prawdziwa wiarę: katolicką bądź muzułmańską. Wybór władcy będzie zapewne kwestią polityczną.

Europa Wschodnia:
    Na potęgę wyrasta muzułmański kazań. Zwasalizował Państwo moskiewskie i podbił tereny zakonu kawalerów mieczowych którzy na początku XV wieku zerwali z Papieżem a przybyłych na te tereny nawracać na katolicką wiarę. Jest jeszcze Riazań i Nowogród ale o nich w Włoszech mało wiadomo poza tym że są prawosławne.
    Świadomość narodową zaczyna kształtować taki muzułmański naród jak Ukraina.
    Polska: przetrwała w szczątkowej formie z stolicą w Skandynawii a teraz powoli odzyskuje teren. Na niepodległość wybiło się inne państwo z kultura polska- Brandeburgia(!) i Śląsk

Europa południowo wschodnia.
    Dominuje Bułgaria. Odradzają się Węgry i Chorwacja.. Fatymidzi wciąż mają kilka prowincji. W Turcji o
    dominację walczy Bułgaria i Abbasydzi. Jedną prowincję ma Persja której jednak dokładne granice nie są znane.
    Niepodległośc odzyskały Węgry. Chorwacja poszerza swoje panowanie.

Bliski wschód.
    Tutaj scierają się lokalne potęgi islamskie. Tradycyjnie punkt zapalny dla całego regionu.

Afryka Północna.
    Dominuje Hammad państwo Berberów które stało się lokalnym mocarstwem. Niepodległa Tunezja i kontrolowana przez państwo Hedjaz na bliskim państwo Tunis z centrum handlowym. Dalej na wschód Fatymidzi w Egipcie. Wyspy Kanaryjskie we władaniu Fatymidów....

Włochy
    Włochy jednoczą się od stuleci... Niewielu zostało do osiągnięcia celu. Jakież to cele postawią sobie władcy tego bogatego państwa gdy już ten wiekowy projekt osiągnie sukces ?

Inne ziemie nie są we Włoszech znane. Są jedynie pogłoski o wpół legendarnej chrześcijańskiej Etiopii biblijnej królowej Saby. Gdzieś daleko na wschód złote Miasta Indii. Jeszcze dalej Cesarstwo żółtych małych ludzi. Ale to wszystkie te informacje przekazuje się raczej jako opowiastki na dworze włoskim a nie jako potwierdzone informacje.

zmiany zriobione przez edycje Save[porzadkowanie mapy po CK]

4 provy dla Kordoby
    2 dla granady
    1 dla katolickiej kornwali
    kosztem: Persji Abysidów Mammeluków i Hedjaz[dla hedjaz rekompesata w afryce.]
    Islandia i Neapol oddała provy państwom na płw iberyjskim
    Kazań w momemcie zmian mniemający dostępu do morza choćby bałtyckiego oddaje wyspę corfu Bułgarii.

6. niki

niki User

Alfons Chcę walczyć ! ​

Maj 1442
    W maju umarł król. Nowy król Neapolu Alfons I miał ledwie 15 lat, ale postanowiono że królem już zostać może. Koronacja odbyła się dość skromnie, czasy były trudne, Złota Orda jeszcze nie padła choć wiła się w przedśmiertelnych konwulsjach. Obecny był papież i co ważne władcy Korsyki, Sycylii i przedstawiciele nowopowstałej Sabaudii. Królewicz po mszy wygłosił krótką mowę choć trochę nieskładną, zadowalającą szlachtę wizją walki z Złotą Ordą o Genue. Mieszczan również gdyż kupcy też lubili wojny. Najlepiej walcząc na zapleczu dostarczając dzielnie broń i inne ważne rzeczy potrzebne do jej prowadzenia. Następnego dnia przekonano się że głośne mówienie o wojnie w dniu koronacji nie było najlepszym pomysłem. W pobliżu zamku królewskiego znaleziono szczątki córeczki jednego z książąt wypoczywającego w tym czasie w rezydencji pod Rzymem.
    Książe ten był orędownikiem wojny z Złotą Ordą a obok ofiary była zatruta strzała mongolska. W specyficznym języku dyplomacji Mongołów znaczyło to ostrzeżenie. Król chciał jak najszybciej wyruszać na wojnę ale doświadczeni królewscy doradcy- głównie mieszczanie wytłumaczyli mu że do takiej wprawy trzeba się dobrze przygotować a i lud nie będzie zadowolony z nowych podatków wojennych ledwo co odjętych po ostatniej wojnie.

Czerwiec 1442.

Najsilniejszy katolicki kraj na półwyspie iberyjskim oddał hołd królowi angielskiemu. Nie wiadomo jednak jak ciężki będzie ciężar utrzymania drugie już lennika przy życiu. Niezależnie od tego jest to pewny znak że Anglia odzyskuje siły i znów coś znaczy w świecie.

Sierpień 1442
    Okazało się że jednak chodzą po świecie jeszcze Kapetyngowie. Niejaki Franciszek z bocznej linii przybył do północno zachodniej Francji a tamtejsza szlachta obwołała go królem całej Francji. Na razie kontrulują dwie prowincje Emirat Francji z samozwańczym Emirem i ziemie Ordy na północy i południu. Sojusz z Szwajcarią i Luksemburgiem, ale trudno nazwać takich sojuszników strategicznymi. Próby zainteresowania potęg takich jak choćby Neapol czy Anglia spełzły na niczym, a o aliansach z muzułmanami nie było mowy.

Październik 1442
    Aragonia będąca teraz francuskim szejkanatem jednak niezależnym od emira wypowiedziała wojnę Korsyce. Ona sama ma silnego sprzymierzeńca jednak dwór włoski bardzo się niepokoi. Jak się okazało błędem było nie ogłoszenie Korsyki swoją strefą wpływów gdyż teraz nie można wypowiedzieć wojny Aragonii bez pewnych perturbacji dyplomatycznych. Alfons chce wysłać flotę Korsyce ale ew. walki z okrętami Aragonii byłyby równoznaczne z wypowiedzeniem wojny. Na razie postanowiono obserwować sytuację. Tymczasem Emir Hammadu postanowił zlikwidować niezależność „zbuntowanej prowincji ” jak określał role szejka Abbasydu. Znaczy to dalsze wzmocnienie Hammadu.
    Grudzień 1442
    Anglia najwyraźniej uznała płw. iberyjski za swoją strefę wpływów i się tam umacnia. Zawarła sojusz z arabską Katalonią o większości muzułmańskiej z królem katolickim.
    Podpisano porozumienie handlowe z Katalonią.
    Luty 1443
    Wybuchło silne powstanie w Genui. Król nie był zadowolony, sam wolałby oswobodzić Genue... Ale może upadnie a buntownicy sami będą prosić o pomoc...
    Czerwiec 1443.
    Anglia razem z sojusznikami próbuje opanować całość Irlandii. Sprawa już raczej przesądzona...
    Od złotej Ordy odłączył szejkanat Siedmiogrodu. Ostateczny koniec Mongołów w Europie jest coraz bliższy. w końcu wycofała się dobrowolnie z Eupopy

Lipiec 1443
    Młody król włoski powoli dojrzewał do sprawowania swojej roli. Kolejne miesiące w kraju upływały spokojnie. Chłopi orali, król uczył się rządzić, księżą odprawiali zamówione msze a kupcy liczyli pieniądze. Smutną informacją tego miesiąca która dotarła na dwór było zaatakowanie księstwa Siedijogrodu przez królestwo Węgier. Wojna bez szans. Ledwie jakiś kraj zyskał wolność inny chce mu je zabierać. Z drugiej strony to muzułmanie. Król był w rozterce.
    Sierpień 1443
    Kolejna faza rozpadu złotej Ordy. Do Angli przyłącza się prowincja
    Kornwalia a księstwo Lotaryngii wypowiada posłuszeństwo.
    Październik 1443
    Królowi było spieszno do wojny ale wojna Korsyki z Aragonią okazała się raczej papierowa. Nie było pretekstu a wszyscy mu ją odradzali przynajmniej na razie...
    Listopad 1443
    Buntownicy w Genui zdobyli miasto i przejęli kontrolę nad prawie całą prowincją. Teraz idą na Mediolan. Wysłali nawet posłów na dwór Neapolski ale ku rozczarowaniu młodego króla chcieli rozmawiać raczej o dobrym sąsiedztwie a nie warunkach hołdu.
    Grudzień 1443. z Genui już całkiem wyparto Mongołów i ich zwolenników. Mediolan oblężony. Część szlachty w Genui chce złożyć hołd królowi Neapolu. Kupcom raczej pasuje własne państwo gdzie wg. nich mieliby szansę tworzyć potęgę handlową.
    Król nakazał zbierać armie w pobliżu granicy z Mediolanem i Genuą a nawet zarządził dodatkowy zaciąg, tłumacząc że niewiadomo co jeszcze może się zdarzyć. Jak twierdził obawia się że buntownicy z Genui mogą za bardzo się rozpędzić.
    Styczeń 1444
    Anglicy zajęli ostatecznie już całą Irlandie a w samej Angli powstało kolejne nowe państewko po Mongołach.
    Luty 1444
    Władcy państewek wyspiarskich lubią wchodzić ze sobą w konflikty zwykle o podłożu handlowym, a następnie ciągnąć za sobą potęgi. Tak też się stało tym razem. Sardynia pokłóciła się z Korsyką i poprosiła Neapol o pomoc. Korsyka w odpowiedzi poszła błagać swojego nowego sojusznika – Bułgarię i taką pomoc uzyskała. Siedemnastoletni Król Alfons jest wniebowzięty. W końcu wojna która znał głównie z opowiadań ... dworskich trubadurów o chwalebnych czynach.
    Marzec: za podszeptem kupców król bierze pożyczkę od toskańskich bankierów i rozbudowuje flotę i armie lądową, głównie zaciąg chłopstwa.

Lipiec 1444 Mimo wojny nie działo się właściwie nic złego z państwie. Budowano nowe małe statki pomocne przy transporcie na wyspy. Zbierano armie i prowadzono rozmowy zwaśnionych stron z których nic nie wynikało.
    Sierpień: armie lądową i flotę kumuluje się w Florencji. Król chce jednego szybkiego rozwiązania . zajęcie Korsyki raz a dobrze. Tak przynajmniej sobie to wyobraża.
    15 sierpień wypływające z Wenecji okręty natknęły się na bułgarskie. Zgodnie z instrukcjami danymi wcześniej wycofano się żeby nie zadrażniać sytuacji.

Październik: statki z wojskiem wyruszyły w kierunku Korsyki żeby jednym szybkim uderzeniem przeciąć handlowy konflikt wysepek. Król choć jest królem, niemalże siłą został zatrzymany w zamku. Podstępnie wprowadzono go w błąd tym że Złota Orda słała ostatnio jakieś pogróżki i lepiej zostać na kontynencie w razie ich ataku. Król uwierzył.

Grudzień 1444. Trwają walki na Korsyce. 30 tysięczna armia wylądowała na wyspie i walczy z armią „Cesarza” Złe wiadomości idą z Pestu, terenu które zostało Neapolowi z średniowiecza, które przypadło w spadku jednemu z królów. Tereny te były niemalże zostawione samemu sobie, tamtejszemu hrabiemu które zostawiono w posiadanie te tereny zakazano jedynie utrzymywać własną armie i nie wtrącać się do wielkiej polityki. Płacił jedynie podatek i mógł rządzić jak chcieć na swym terenie. Teraz te tereny podbijała Bułgaria z sporą armia co nie było zbyt dobre...z drugiej strony królowie Neapolscy te tereny zawsze traktowali po macoszemu, koncentrując swoją politykę w Włoszech i wtrącając się do tamtego regionu. Być może nadszedł czas przehandlować te tereny z Bułgarią....

Styczeń 1445. Bułgaria wciąż oblega Pest a Neapol podbija Korsykę. Wymiana listów między Bułgarią a Neapolem choć na razie do niczego nie prowadzi stopniowo staje się mniej jadowita.

Luty 1445. Bułgaria odstąpiła od Oblegania Pest. Wciąż jednak nie chce żadnego pokoju.
    Marzec 1445 szturm na korsyce zakończył się niepowodzeniem. Cesarz świętego cesarstwa rzymskiego tkwi w obronie licząc na realną pomoc Bułgarską. Tymczasem Bułgarzy, po załatwnieu jakiegos chłopskiego buntu znowu podeszli pod Pest
    Lipiec: po ściągnięciu posiłków z Włoch wojska Neapolskie podjęły drugą próbę szturmu. Dwór Neaposlkie powoli dojrzewa do planu pozbycia się pesztu na rzecz pokoju z Bułgarią i zaakceptowania przez niej ew. aneksji Korsyki.
    Wrzesień1445. 3 szturm na Korsyce przyniósł w końcu zwycięstwo. Król niewiele się zastanawiając za wsparciem kupców ogłosił przyłączenie wyspy do królestwa w bezpośrednie władanie od razu wprowadzając swoich urzędników. „Cesarz uciekł na dwór Saksonii. Król nie do końca sobie zdawał sprawę co zrobił. Wiele katolickich i nie tylko państw było oburzonych i na dowód tego przysyłały stosowne poselstwa i listy. Pozostał problem z Bułgarią. Uważano że nawet jeśli przez tą wojnę pozbędzie się terenów węgierskich to i tak Neapol na tym zyska, a raczej pozbędzie się biednej kłopotliwej prowincji z starych czasów.

Listopad 1455. wciąż brak porozumienia z Bułgarią. Tymczasem Anglia walczy o hegemonie na półwyspie Iberyjskim z Cordobą.

Styczeń 1466 Bułgarzy uzyskali dostęp do ziem Chorwacji i zagrożenie że zaatakują wenecję od strony lądu znacznie się zwiększyło. Tam postanowiono cześć armii.

Czerwiec 1466 Życie w królestwie upływało w miarę spokojnie , nie zwiększano podatków ani nie urządzano nadzwyczajnego poboru do wojska. Wiadomo było że od południa do Wenecji zbliżają się wojska Bułgarskie. Dyplomacja pracowała pełną parą i posłańcy z Sofii do Rzymu kursowali regularnie. Nie wiadomo było czego tak naprawdę chcą Bułgarzy. Czyżby bogatej Wenecji ?

Sierpień 1466. To się musiało stać. Bitwa na przedpolach Wenecji była krwawa ale zakończyła się względną wygraną Neapolu. Ledwo ledwo... Dawało to dużo do myślenia królowi który tym razem był razem z wojskiem choć nie pozwalano mu wyjść na właściwe pole bitwy.

Wrzesień 1466. w wyniku przegranej bitwy Bułgarzy stali się bardziej rozmowni. Obie strony nie chciały wojny totalnej. Pokój nie był taki jakby sobie życzył Alfons ale jego brak doświadczenia w dyplomacji boleśnie w tym momencie doskwierał. Neapol za cenę pokoju pozbył się spadku jednego z Neapolskich królów a nawet zapłacił 50 tysięcy złotych monet. W zamian Bułgaria uznała aneksję Korsyki i obiecała że nie będzie sobie rościć żądań do Malty gdzie mieszka wielu ludzi kultury greckiej.Król węgierski przysłał pełny oburzenia list zarówno do Bułgarii i Neapolu gdzie wyrażał gniew z powodu takiego handlowania Pesztem gdzie mieszkają jego współbracia. Ale to był już problem Bułgarii a nie Neapolu...

Luty 1467 Plemiona pochodzenia Ugrofińskiego które zamieszkiwały od wieków Finlandie dwukrotnie były nawracane w trakcie wypraw krzyżowych przez Szwedów i dwukrotnie Szwedzi zostali wybici do nogi. W XII wieku rozpoczął złoty okres dla jednego z plemion. Zdolni ambitni wodzowie podporządkowali sobie sąsiadów a z czasem wszystkie plemiona podobne do siebie. Za początek współczesnej państwowości można uznać początek XV gdy władcy oficjalnie zaczęli tytułować się księciem i wprowadzali system rządów oparty na feudalizmie. Finlandia wciąż jednak jest pogańska a mieszkańcy wierzą wiele Bogów. Na zachodzie jest katolicka Gotlandia i Norwegia. Na południu nowopowstały a już upadający prawosławny Nowogród. W końcu rosnący w siłę muzułmański Kazań. Włoski kupiec który długo przebywał w mieście Kola pisze tak

Przebywam obecnie w mieście na dalekiej północy zimno tutaj ale interesy dobre a Książe Karlo Juho mądry choć poganin. Byłem w jego zamku i zaprzyjaźniłem się z nim. Pozwolił mi zostać dłużej u niego jako gość. Rzecze mi o religiach że do jego państwa z każdej strony przychodzą obcy kapłani i opowiadają każdemu kto chce słuchać. Raz wezwał tego z zachodu. Pyta się w co oni wierzą. Wierzą w jednego wszechpotężnego Boga, który na ziemie zesłał syna swego Jezusa który jako człowiek cierpiał za grzechy wszystkich ludzi, dokonał odkupienia a po śmierci zmartwychwstał. Dalej kapłan ten opowiadał o dalszych pobocznych rzeczach.
    Następnego dnia, opowiada Książe, kazał przyprowadzić do siebie kapłana z południa który także przebywał w stolicy i zadał to samo pytanie. Wierzy w Jednego wszechpotężnego Boga Allacha który zrobił z Mahometa największego proroka objawiając mu prawdy wiary które następnie spisano.
    Karlo zapytał się też kim był Jezus, bo słyszał o kimś takim niedawno ale nie wie kto to dokładnie był. Jezus był prorokiem wcześniejszym niż Mahomet , ale Mahomet dopełnił boskiego objawienia. Następnie wypytał go o inne szczegóły, a gdy była okazja wezwał tego pierwszego. Pierwszy kapłan na pytanie kim był Mahomet z kolei odpowiedział że to szatan wcielony z pewnością opętany i lepiej nie słuchać a kto w Jezusa nie wierzy a np. w Allacha pójdzie do piekła.
    kapłan nie chciał mówić że i książę może iść do piekła,. Książe dopytał się jeszcze co to jest piekło i szatan kazał odejść. Wkrótce przyszedł przybysz z południa i zastał te same pytania. Na koniec książę powiedział że skoro obie religie są bardzo podobne, mają Boga który każe czynić podobnie, złego Bożka który znęca się nad złymi ludźmi po śmierci, innych bożków jak prorocy anioły i o których obaj wspominali, herosów którzy po śmierci osiągają cząstkę boskości jak święci i męczennicy; to i wcale zbytnio się te wiary nie różnia od tego co mówią jego kapłani i na razie zmieniać Bogów którym oddaje cześć nie zamierza.

Kwiecień 1467 Stary król Polski Kazimierz IV wiedział że kiedyś dożyje tego dnia. Dziś oto wraca do miejsca skąd jego poprzednicy musieli uciekać. Do zamku królewskiego w Krakowie.... problemów było mnóstwo, choćby księstwo Brandeburgi nie chcące uznać zwierzchność króla Polski. Albo rosnące w siłę księstwo Śląskie które podporządkowało sobie tereny czeskie i prowincje niemiecką...

We Włoszech tym czasem król dorastał i uczył się powoli że wojna nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Zresztą jakakolwiek kolejna napaść choćby na Sardynię którą najchętniej też by podbił mogła skończyć się strasznymi komplikacjami choćby po wojnie. To mu prawie codziennie tłukli do głowy doradcy. Ale pamiętał o swojej przysiędze złożonej w dniu koronacji. Że odzyska Genuę. Gdy król wojował pod Wenecją z Bułgarami w międzyczasie sama się wyzwoliła spod mongolskiego jarzma i wybrany przez tamtejszą szlachcę władca sam zaczął prowadzić własną politykę.
    Wyzwolił się też Mediolan, gdzie większość władzy przejęła niemiecka a nie włoska szlachta. Król szczekał zębami ale nie interweniował. Cierpliwie polepszał stosunki z wszystkimi państwami włoskimi aż w końcu Z Sabaudią i Genuą znalazł się w jednym sojuszu. Sabaudia
    licząc na pomoc militarną w przyszłości zaproponowała połączenie dynasti a Genua w końcu złożyła hołd.

Czerwiec 1458 . znów umarł król. Młodo. Alfons miał ledwie 31 lat jak zmarł. Jakieś powikłania po grypie. Nieraz i takie rzeczy zabijały w jego czasach.

Osiągnięcia Alfonsa:
    Podbój Korsyki. Wiązało się to jednak z zaatakowaniem odradzającego się Świętego Cesarstwa Rzymskiego. W perspektywie czasu jednak w ocenie historyków był to jeden z koniecznych kroków do integracji wszystkich Włochów w jedno państwo. W tym czasie nie dało się inaczej wciągnąć Korsyki w sferę wpływów Neapolu niż podbojem.
    Powiększenie floty i reorganizacja armii na modłę przypominają Starożytny Rzym. Wojsko stało się bardziej karne z wyraźnym podziałem na oddziały i pod oddziały.
    - zwasalizowanie Genui co przyczyniło się do jego późniejszej aneksji. Było to niejako spełnienie jego obietnicy złożonej w czasie koronacji, choć miało t obyć wyrwanie Genui Złotej Ordzie.
    - Sojusz z Sabaudią która skutecznie wcześniej wojowała z muzułmańską Aragonią na południu Francji.
    Największe porażki: pogorszenie wizerunku Królestw przez atak na Cesarza rzymskiego i nie poprawienie go za życia. Żył jednak stosunkowo krótko
    - Strata Pestu na rzecz Bułgarii. Faktem jednak jest że Neapol zyskał to jako spadek w średniowieczu i niezbyt przykładał ważność do tego hrabstwa. Uważa się że strat terytorialnych w czasie wojny z Bułgarią można było uniknąć, jednak wiązałoby się to z długotrwałą krwawą kampanią.

Upadek złotej Ordy

W savea zmieniłem kulture archipelagu Baleary na iberyjską.
    Nyland w Finlandi z tureckiej na ugryjską.
    Caux z niemieckiej na francuska
    Anhalalt z francuskiej na niemiecka
    Gotlandia i Norwegia mają prowincję tylko z kultura skandynawską
    Przeniesienie stolicy angli z Irlandi do Londynu i z Polski z płw skandynawskiego do krakowa.

Żeby były ładniejsze granice oddałem Bułgarii Kastamonu odjąwszy Persji.
    W tej grze sa bardzo słabi nie utrzymaliby. Korekty granic na Bałkanach żeby było ładniej. Jak zwykle oberwały tradycyjne potęgi muzułmańskie, na arenę wchodzą jednak nowe – Francja i Kordoba.
    Angli i Polsce odjąłem prowincji narodowych bo zwłaszcza Polacy w średniowieczu uznali chyba że są mesjaszem narodów i domagali się połowy Europy
    Cordoba ma prowincje narodowe w nac ałym półwyspie już a Francja we Francji. Mają teraz gdzie robić dzichad.
    Kulturę prowincji pomorze zachodnie zmieniłem z perskiej (?!) na polską a newcastrle w szkocji z skandynawskiej na celtycką.

Mapki ze zmianami terytorialnami beda w nastepnym ocinku...Odcinek moze i taki sobie le skupialem sie na edytowaniu savea zeby mapa wygladala jakos po ludzku.. Jesli ktoś sie zna moglby zajrzec do dzialu pliki. mam kilka pytan co do modyfiakacji tego scenariusza.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie