Włoskie przepychanki - Mediolan

Temat na forum 'EU III - AARy' rozpoczęty przez Nerond, 14 Wrzesień 2009.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Nerond

Nerond Aktywny User

Siema, to mój 1-rwszy AAR, więc się nie czepiać ;>. Grałem na IN 3.1 z modem Rising Nations od 1399 r. A i nie czepiać się też, że na łatwym ;p.

Mediolan :
    Już na samym początku zacząłem agresywnie. Zanim jeszcze ktokolwiek porobił sojusze zaatakowałem urbino i szybciutko anektowałem. Po 2 latach zaczęła się wojna państwa papieskiego z toskanią co natychmiast wykorzystałem. Po stworzeniu 10tysięcznej armii przestawiłem suwak żeby utracić trochę stabilności i jeszcze jakiś event mi pomógł. Skutek natychmiastowy. Bunt 15-tysięcy chłopów z widłami(w tym konni) wybuchł w Ankonie i po ok. 100-120 dniach podbili ankonę. A że mieli core w prowincjach papieskich to nie moja wina i od razu ruszyli na rzym. Ja szybciutko odbiłem szturmem ankonę i wojenka z państem papieskim. Zaatakowałem Emilię Romanię i po jakichś 3 szturmach ją zdobyłem. Z miesiąc później buntownicy podbili Rzym i ruszyli na Malkanę(domyślam się że Watykan bo w Rzymie). Odbiłem natychmiast szturmem, potem wygoniłem chłopków z watykanu i sam go podbiłem po ~300 dniach oblężenia. Skutek - Emilia Romania i Rzym moje. PP ma tylko Watykan. Dorobiłem 1000 żołnierzy do armii i stworzyłem drugą na północy.

Następnie wypowiedziałem wojnę Toskanii, oto efekty:
    -Do wojny dołączyli jego sojusznicy - Ferrara i Sycylia
    -Cesarz[Austria] bronił swoich i też mi wypowiedział wojnę
    -Parę państw, które gwarantowały Toskanii niepodległość też się dołączyło do zabawy - Neapol, Wenecja
    -Genua mnie zdradziła, Akwileja mnie zdradziła(i jeszcze mnie zaatakowała bo też niepodległość gwarantowała)

Jakimś cudem 3-prowincjowa Wenecja objęła przewództwo w wojnie. Początkowo całe 20 tyś. chłopa wysłałem na Toskanię i ją zaanektowałem po 15 dniach oblężenia[szturm]. W tym czasie Wenecja z Akwileją oblegały już Weronę. Od razu poszedłem tam wszystkimi i ich przegoniłem, zostawiłem 9 tyś na miejscu a resztą zacząłem eliminować wojska Ferrary a potem zabierać im prowincję. O ile Austria po miesiącu sama zaproponowała status Quo o tyle Sycylia była strasznie upierdliwa. Z ferrarą szybko podpisałem pokój po odebraniu im 1 prowincji i połączeniu swoich ziem. Pruli niemiłosiernie z południa, sycylia zajęła Rzym i Sienę a Neapol Ankonę, jednak po szybkim szturmie i podboju Wenecji ta natychmiast się zgodziła na Quo i jakoś uszedłem. Narazie planuję trochę przeczekać i obniżyć BB, przy okazji niedługo stworzę Italię. Moja misja to zaprzyjaźnic się z Wenecją(100+ stosunki) ale to raczej niemożliwe bo mamy -149...

Obecny Mediolan:

Wieści z Europy i Świata
    -Zakon Krzyżacki podbił północną Polskę i zachodnią część Litwy
    -Zakon Krzyżacki został ekskomunikowany(na prośbę Litwy)
    -Krucjata przeciw Złotej Ordzie(na prośbę Litwy)
    -Kaffa[Genua] zbuntowała się, obecnie jest tam stolica Grecji...
    -Genua podbiła Mołdawię

Następne wieści wkrótce(może dziś)

2. Nerond

Nerond Aktywny User

Nie boje się :p. Próbowałem to samo zrobić na bardzo trudnym i trochę się zraziłem więc trochę obniżyłem poprzeczke. Bać się to powinienem bardzo łatwego, na takim po 200 latach gry Francją miałem jako kolonię tereny Kanady i USA, Kubę, Islandię, Anglię i Irlandię, Całą płn Afrykę i tereny od góry do dołu od Portugalii mniej więcej do Indii, ~600 prowincji xD, a kasy jakieś 200 tyś, zero inflacji. Armia zaledwie 200k i podbijałem AI bez problemu - to było za łatwe :D.

No ale kontynuacja

Mediolan:

Początkowo szedłem w zgodzie z planem, zbić BB, stworzyć Italię. Jednak postanowienie noworoczne sprzed 4 lat się przedawniło i pomyślałem że mała byłaby ta Italia więc wypowiedziałem wojnę Neapolowi.

Skutki:
    -Dołączają jego sojusznicy - Ferrara, Austria
    -Węgry, Genewa, Litwa, Hanower, Grecja - zdradziły mnie -.-
    -Kraje, które gwarantowały mu niepodległość też oczywiście wojnę wypowiedziały - Wenecja, Genua

Przebieg:
    -Początkowo było tragicznie bo posiadam tylko 1 armię(20 tyś), której nie lubię rozdzielać, Neapol zaczął szturmem od razu na wszystkie moje prowincje południowe - Rzym, Ankona i Siena były oblegane przez spore wojska. A ja chciałem w tym czasie dobić Ferrarę, szybki szturm - aneksja. Potem pomyślałem że najpierw reszty się trzeba pozbyć, zająłem jedną prowincję Wenecji - pokój, Austria zgodziła się na quo od razu(hah, im to dopiero zależy), podbiłem Ligurię - Genua chce pokoju. Wtedy chciałem ruszać na południe i skapowałem się, że Rzymu już nie mam a dodatkowo jest Florencja oblegana. I cud niebiański, bunt we florencji - Neapol przegrywa i wieją, 2 miech potem jednocześnie w Ankonie i Sienie się zbuntowali i się musieli Neapolczycy cofać x). Ja po trochu dziesiątkuje buntowników i w końcu podbijam Rzym i niszczę już zmasakrowaną przez chłopków armię Neapolu. A potem wgłąb państwa i właściwie tylko zajmowanie prowincji bo tylko tworzył co jakiś czas piechotę.

Efekty:
    -Mam całą Italię z wyjątkiem Mantui, Neapolu(stolicy) i Sycylii
    -Wymusiłem na nich uwolnienie Czarnogóry(bo mieli prowincję jakąś tam:p)
    -Wenecja mnie nienawidzi
    -Zdobyłem kontrolę nad papiestem(choć nie wiem czy to zasługa wojny, zresztą miesiąc później Węgry przejęły ją spowrotem)

Aktualny Mediolan:

Wieśni z Europy i Świata
    -Zakon Krzyżacki został ekskomunikowany 8 razy(1 raz widać na screenie), 4 razy na prośbę Litwy, raz Anglii, 2 Węgier i raz Hanoweru, po za tym dodam że w Zakonie rządzi jakiś Arcybiskup...
    -Gruzję podbiło Timuridżi(1 prowincję)
    -reszta prowincji Gruzińskich to Osetia...

Tyle z tego :p. A wgle. mam pytanko. Da się jakoś AI załatwić kręgosłup moralny? Bo oni zdaje się mają w du*** sojuszników, tzn mnie. Jak mam z kimś wojne to jemu od razu wszyscy pomogą nawet ci co ich nie lubią ale moi... Mam stosunki ponad 100 królewski mariaż itp z Węgrami a one i tak zdradziły, z Genuą mam... miałem stosunki 200 i zdradzili, teraz mam -200 :p.

@edit, i nie wiem co się dzieje, ale Zakon jest ekskomunikowany teraz przez Węgry niemal co miesiąc heh.

Nowe wieści - nadciąga kolejna wojna

Stanę chyba po stronie Czarnogóry - w końcu ją uwolniłem, zresztą Węgry mnie już zdradziły i ich nie lubię.

Wojna
    Pomoc dla Czarnogóry była ciężka. Przeciw nam była Polska, Brandenburgia i Węgry, a dla mnie tylko Serbia i ta Czarnogóra biedna. Węgry natychmiast podbiły i zwasalizowały Serbię, potem Czarnogórę, czarna zapłaciła im 6 dukatów i pokój mieli. Potem jeszcze Bizancjum z Osetią zaczęły walczyć z Czarnogórą to też pomogłem ale i tak Biz. ją zaanektowało a potem quo ze mną podpisało. Potem po kolei dostawałem propozycje pokoju, przyjąłem od Polski, Brandenburgii ale od Węgier nie bo zobaczyłem jak mają mało wojska(niecałe 10 tyś, większość piechota) a potem jeszcze komunikat, że zbankrutowali. Załatwiłem niedobitków i szturmowałem, chyba przez to bankructwo podczas szturmu forty padały po 2 dniach. W efekcie podbiłem Węgry ;>.

Teraz muszę lecieć, jutro zdecyduję co z nimi zrobić, prawdopodobnie każę odwasalizować Serbię,, zabiorę jakieś bliskie mnie prowincje(chorwacje+coś) i każe mu pouwalniać pare państw jeśli się da.

3. Nerond

Nerond Aktywny User

Dokładnie, jakoś mnie nie kręcą te teksty "król jakiśtam przesyła pozdrowienia i cośtam jeszcze robi". Z Węgrami postąpiłem jak powiedziałem, zabrane 4 prowincje południowo-zachodnie. Niestety kontrolują papiestwo i teraz to JA jestem ekskomunikowany co miesiąc.

Upadek potęgi:
    Zakon Krzyżacki od początku gry był potęgą ciągle przez kogoś ekskomunikowaną, miał tereny od Pomorza do Rygi+północna Polska, Mazowsze i zachodnia Litwa. Byłem sojusznikiem Litwy i wtedy wypowiedziała wojnę, nie wiedziałem czy jej pomóc ale jak zobaczyłem, że zakon nie ma żadnych sojuszy i gwarancji niepodległości natychmiast się zgodziłem.

Pierwszy raz podczas wojny wszystko szło dobrze. Zakon był sam, miał ogółem jakieś 15 tyś. wojska(10 to piechota). Oprócz mnie i Litwy walczyła jeszcze Polska i Genua, osobną wojnę wypowiedziały Czechy i Anglia ze Szwecją, po pół roku Zakon miał chyba max. WE, zero wojska i 3/4 prowincji zajętych. Ja nic nie dostałem bo Litwa zakończyła wojnę jako lider i zabrała sobie ze 3 prowincje, Czechy zabrały im kawałek Polski(Mazowsze i jeszcze coś) a Anglia nadal ich atakuje, zdobyli Pomorze a Szwecja ich jedzie od północy na Ozyliach i chyba jednej pozostałej prowincji północnej nie zabranej przez Litwę.

Teraz straciłem zaufanie Transylwanii(wasal) bo nie pomogłem im w wojnie z Litwą, a Polska zaproponowała mi sojusz, żeby 2 miesiące potem go zerwać.

Obecna Europa z wyszczególnieniem dawnych granic Zakonu:

4. Nerond

Nerond Aktywny User

No, zwłaszcza, że Francja kolonizuje jakiś kawałek płn. Norwegii(w dodatku tam jeszcze są jakieś prowincje).

PS:Jagged nie pal(avatar) w moim AARze, jeszcze Kolumb nie odkrył tytoniu x).

Kolejna wojna, denerwował mnie ten różowy kolor w środku mojego księstewka. Ale mieli zbyt dużo sojuszy ;/... wśród których była Raguza, która była sprzymierzona jeszcze z Sycylią. Miałem w pobliżu niej wojska na zajętych węgierskich prowincjach więc wypowiedziałem wojnę. Neapol zaanektowałem od razu po zdobyciu. Litwa mnie zdradziła... Raguzę po pół roku oblężenia zmusiłem do zapłaty i wasalizacji. Sycylię podbijałem powoli. Początkowo na jednej prowincji wysłałem 10 tysięczny oddział, reszta doszła dopiero, gdy podbiłem Neapol i stłumiłem 2 bunty. Wtedy szybko rozbiłem im armię, zdobyłem obie prowincje i zrobiłem desant na Maltę, która dość szybko się poddała. Zostawiłem jej tylko stolicę, na wasalizację nie chcieli się zgodzić.

Po wojnie sojusz zaproponowała mi Wielka Brytania(no wiem, że zdradzą), nie wiedziałem nawet, że istnieje przed tym komunikatem :p. Spostrzegłem też przed chwilą, że o dziwo mam z Raguzą stosunki 200. Za 3 lata dostanę core Florencji i stworzę wymarzoną Italię. W tej chwili planuję po rozejmie podbić sycylię i dorwać Mantuę. Bać się boję tylko Burgundii, i trochę Turcji, ostatnio atakowała Bośnie z Serbią i myślałem przez chwilę, że zostaniemy sąsiadami.

Mapka sytuacyjna:

/edit

Moje obawy przed Turcją trochę zmalały. Właśnie podbiła ją Szwecja...

Italia!
    Po latach starań stworzyłem w końcu upragnioną Italię :). Sycylię podbiłem, przy czym Wlk. Brytania mnie zdradziła ale szczegół. O dziwo Mazowsze stało się dość silne, ma 6 prowincji(tyle co Polska), podbili Zakon Krzyżacki do końca.

A co w reszcie Europy?
    Cóż, na wschodzie zainstniały ciekawe sytuację. Po 1 Grecję podbiła Genua, ale ta spowrotem się zbuntowała i powstała na nowo. Potem w Osetii były bunty i powstała Gruzja, a teraz był większy bunt w Gruzji i powstała Osetia razem z Abhazją. Estowie podbili coś na lądzie(co się potem zbuntowało) i powstało jakieś "Lathi" cokolwiek to jest :p.

@wiadomość z ostatniej chwili - Mali ogłosiło się obrońcą wiary...

Właśnie zdobyłem miejsce na 3cią doktrynę, zaszczyt przypadł Wielkim Odkryciom. Rozpocząłem Italianizację Ameryki Północnej :D. Początkowo tylko poprosiłem o zgodę na przem. Portugalię, żebym nie musiał latać w kółko, popływałem trochę i skolonizowałem Maderę a potem te wysepki, których nazwę zapomniałem, są na zachód od Portugalii. Wtedy mogłem pojechać na dalszą skalę. Bermudy poszły na 1szy ogień, a potem połowę tej wysepki. Drugiej nie mogę bo zasięg kolonizacji ;/. No, ale jestem pierwszym państwem, które zaczęło kolonizację. No, znaczy Hiszpania była pierwsza w Ameryce ale oni podbili Majów itp a ja kolonizuję ;>.

Oj, żebyście wiedzieli jak kuszące ^^.

@edit(znów):
    Czy wy też macie takie sytuacje, że samo wam przesuwa suwaki? Się właśnie zdziwiłem, że mam ponad 7 tyś, spojrzałem i zobaczyłem że mi full w kase idzie i mam ponad 10% inflacji...

No i czas na rekordy(nie tylko moje):

Z tego co widziałem na mapce przy wczytywaniu Timuridżi ma chyba 3 prowincje daleko od siebie, i co parę miesięcy mam komunikat, że zbankrutowali xD. A przodować to tylko z rządową, inne jakoś nie idą tak niestety.

---------- Post dodany o 22:40 ----------Poprzedni post został napisany o 16:58 ----------

Eh, Jagek, musiałeś mieć rację? Rzeczywiście za łatwo, i AI jakieś mało inteligentne, wypowiedziałem dla jaj wojnę paru państwom(właściwie to z 20 bo sojuszów pełno). Szwecja - mój sojusznik o dziwo nie zdradziła i mi ufa bezgranicznie. A oto Burgundia, która mi ufa...

Szkoda, że nie można wrogom wysyłać wiadomości, gdzie idziemy wojskiem, by się w pole wyprowadziło :Devil:

No, ale AAR do zamknięcia :p. Muszę coś trudniejszego rozegrać.

Zgodnie z prośbą AAR wyczyszczono i zamknięto.
    Pozdrawiam, konserw.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie