Wojna domowa w galaktyce - Star Wars Rebellion AAR

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Szlachcic, 17 Sierpień 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Szlachcic

Szlachcic Ten, o Którym mówią Księgi

TECHNIKALIA:
    GRA: Star Wars Rebellion
    GALAKTYKA: Olbrzymia (3/3)
    POZIOM TRUDNOŚCI: Nowicjusz (1/3, i tak pewnie przegram :p)
    ZWYCIĘSTWO POPRZEZ ZDOBYCIE SZTABU: Nie (ustawiłem na standardową grę)
    FRAKCJA: Imperium
    OKRES ROZPOCZĘCIA GRY: Między 4. a 5. częścią sagi.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wojna domowa w galaktyce – Star Wars Rebellion AAR
    WSTĘP

Dzień pierwszy, tajna szkoła oficerów Imperium​

Postać weszła na pokład wahadłowca. Wyglądała na imperialnego oficera. Wahadłowiec wystartował. Gdy tylko opuścił atmosferę planety przekroczył prędkość światła włączając swój hipernapęd. Podróż nie trwała długo. Na miejscu szybko został przyjęty przez kilka myśliwców typu TIE. Na pokładzie niszczyciela oficera powitała gwardia honorowa samego Darth Vadera. Na jego rozkaz oficer udał się na mostek, do Sali dowodzenia. Tam został przywitany przez dwa droidy: droida - doradcę IMP-22 i jego asystenta: ST-7.

IMP 22: Witam. Nazywam się IMP-22, a to jest mój asystent, ST-7. Przygotowaliśmy dla pana krótkie sprawozdanie na temat aktualnej sytuacji w galaktyce. Jak już pewnie pan wie, w galaktyce aktualnie panuje chaos. Po zniszczeniu gwiazdy śmierci wiele planet opuściło nas, ale większość jeszcze nie jest w stanie zaufać Rebeliantom. Odkąd Palpatine wyznaczył pana na dyktatora, nawet on znajdujący się aktualnie w swoim pałacu na Coruscant będzie brać pod uwagę pańskie polecenia. Lord Vader natomiast jest dowódcą floty, w której skład wchodzi okręt, na którym aktualnie się znajdujemy. Gdyby pan nie wiedział, znajdujemy się nad Coruscant. Cele wyznaczone przez Imperatora Palpatine’a brzmią następująco:
    - Coruscant musi pozostać we władaniu Imperium.
    - Vader nie może zostać pojmany.
    - Nie mogę zostać pojmany.
    - Mon Mothma ma zostać pojmana, ewentualnie zabita.
    - Tak samo jak Luke Skywalker i księżniczka Leia.
    - Han Solo i Chewbacca mile byliby przeze mnie widziani martwi, ewentualnie za kratami więziennymi.
    - Sztab Rebeliantów musi zakończyć swój byt.
    Otrzymałem również informacje od naszego wywiadu:
    - Sztab Rebelii może być przemieszczany z jednej planety do drugiej, zatem zniszczenie go należy przeprowadzić jak najszybciej po wykryciu.
    - Podczas ostatniej akcji odkryliśmy bazę Rebelii na 4 księżycu planety Yavin. Niestety, nie udało nam się ich zneutralizować. Wiemy za to, kto aktualnie się tam znajduje. Wiemy również, że Rebelianci planują w najbliższym czasie ewakuować się stamtąd.
    - Rebelianci lubują się w zakładaniu baz na Zewnętrznych Rubieżach, które są nam bardzo mało znane.
    - Mon Mothma przebywa aktualnie w sztabie.
    - Rebelianci, w przeciwieństwie do nas, nie opracowali dotychczas żadnego potężniejszego okrętu.
    - Ludność popierająca Rebelię na planetach pod naszą kontrolą przemyca nasze surowce do nich, przez co tracimy i tak bardzo uszczuplone po ostatniej bitwie surowce.
    Dam panu też kilka moich wskazówek:
    - Na wielu planetach mamy kopalnie, generatory osłon, działa ostrzeliwujące blokadę wroga, działa jonowe, wszelkiego rodzaju zakłady produkcyjne i szkoleniowe, a nawet dowódców i garnizon.
    - Mamy też kilka flot, choć największa stacjonuje nad Coruscantem.
    - Wiele naszych dyplomatów, a nawet dowódcy czy sam Imperator mogą poprzez swoje zabiegi dyplomatyczne przeciągać neutralne planety na naszą stronę. Niestety, Rebelianci też tak czynią.
    - Darth Vader i Imperator mogą ogłosić nabór nowych admirałów, naukowców itp. Nie zawsze jednak udaje się zwerbować kogoś wartościowego.
    Czego nie powiedziałem panu teraz, będę mówił panu w międzyczasie. Tymczasem jednak, życzę panu powodzenia. I niech Rebelianci poznają siłę ciemnej strony Mocy.

IMP-22 (po lewej) i jego asystent ST-7 (w środku) najwyraźniej jedyną pomocą dla oficera…​

2. Darne

Darne Ten, o Którym mówią Księgi

Pamiętam tą grę! Świetna jest, i te losowe osoby z mocą....

3. Szlachcic

Tak się zastanawiam, czemu SW: EaW FoC nie jest ulepszeniem tej? Znaczy, że jeszcze więcej planet, elementów, postaci no i lepsza grafika, ale z tą grafiką nie ma co narzekać, jak na rocznik '96-'98 gier strategicznych :p

4. Basileus

Basileus Ten, o Którym mówią Księgi

Grafika nie jest najważniejsza, a pomysł i grywalność. A co do AAR'a... W sumie co można powiedzieć? Crush this rebel scum!

5. Szlachcic

Ok, czyli pomysł AARa z tej gry (jak i grafika, na którą w grach strategicznych nigdy nie zwracam uwagi) nie spotkała się z dezaprobatą co oznacza... że pisze odcinek ;D

6. Peeguła

Peeguła Ten, o Którym mówią Księgi

Znajac ciebie, bedzie on jeszcze dzis. A ja chce jeszcze raz!

7. Szlachcic

Tak, kończę go, więc będzie jeszcze dziś, i co jeszcze raz chcesz? :p

8. Peeguła

9. Szlachcic

Dobra, nadal nie wiem, o co Ci chodzi (pewnie jakiś niedomyślny jestem), ale wiem, że już się przesyłają screeny na imageshacka ;)

10. Szlachcic

Wojna domowa w galaktyce - Star Wars Rebellion AAR
    ODCINEK: 1

Dzień drugi, sala dowodzenia​

IMP-22 wydawał rozkazy oficera odpowiednim strukturom tak, aby oficer mówił jedynie, czego oczekuje.

Oficer: IMP!
    IMP-22: Tak?
    Oficer: Chciałbym przejrzeć stan zasobów energetycznych (dalej zwanymi punktami energii) na Coruscant!
    IMP-22: Chwileczkę… wszystkie w użyciu przez:
    - 5 kompleksów wydobywających ropę (dalej nazywanymi rafineriami)
    - 4 kompleksy górnicze (dalej nazywanymi kopalniami)
    - 2 generatory osłon
    - 1 kompleks budowlany (dalej zwany zakładem budowlanym).
    Oficer: Czyli na Coruscancie nie ma ani jednego punktu energetycznego?
    IMP-22: Hm… tak.
    Oficer: A na Corsinie?
    IMP-22: Hm… 6 kopalń, 3 rafinerie i działo jonowe zużywają 10 punktów energii zostawiając wolne 3.
    Oficer: Zatem niech zakład budowlany na Coruscancie opracuje i wprowadzi w życie projekt skonstruowania 3 zakładów budowlanych na Corsinie.
    IMP-22: Oczywiście. Zużyją one pozostałe trzy punkty energii. Wszystkie trzy zakłady będą gotowe za 120 dni.

Konstruowanie trzech zakładów budowlanych (błękitne kwadraciki pod Corsinem symbolizują nowo zużyte punkty energii.

Dzień trzeci

Oficer: Która planeta ma stosunkowo przyjazne nastawienie wobec Imperium, jest rozwinięta gospodarczo i znajduje się blisko?
    IMP-22: Hm… to może być Chandrila.
    Oficer: Przekaż zatem Imperatorowi, że dobrze by było, gdyby wyruszył tam z misją dyplomatyczną. Nikt tak dobrze, jak on nie prowadzi rozmów.
    IMP-22: Oczywiście.

Imperator wyruszył na Chandrilę w celu zwiększenia popularności Imperium na niej tak, że dołączyłaby do niego. Jest tam wiele kopalń, rafinerii, systemów obronnych, a nawet znajdzie się zakład budowlany i stocznia orbitalna.

Dzień piąty

Oficer nie życzył sobie żadnych zamieszek w Imperium. A na skraju wybuchu takowych był Umgul, pragnący wyłączenia się z wojny. Wprawdzie na planecie przebywał Piett, który był wprawdzie sprawnym dyplomatą, ale w celach propagandowych oficer kazał IMP-22 wysłać samego Vadera, aby ,,przekonał’’ ludność do Imperium.

Wprawdzie mroczny lord musi przebyć długą drogę z Coruscanta w sektorze Sesswenna do położonego dokładnie po drugiej stronie Umgula w sektorze Sluis, ale to tylko wzmocni propagandę.​

PS: Odcinek krótki, bo to jakby nadal jest takie wprowadzenie.

11. Peeguła

Na razie nie ma walk, ale juz mi sie podoba. Przewidujesz jakies wazniejsze walki na ladzie, czy bombardowania z orbity, o ile istnieje taka mozliwosc?

12. Szlachcic

Zazwyczaj przejmuję planety niewielkim oddziałem który nadaje się do tłumienia zamieszek (np. maszyny + oddział szturmowców) po ówczesnym spopieleniu garnizonu z poziomu orbity. Wielkie bitwy: ta gra się na nich opiera ;). Raczej moim żywiołem jest przestrzeń. Zwłaszcza, że tam się dowodzi swoja flotą. Zamierzam też skolonizować Zewnętrzne Rubieże, zanim Rebelia zamieni je w jedną, wielką bazę uderzeniową :)

13. Szlachcic

Wojna domowa w galaktyce – Rebellion AAR
    ODCINEK: 2

Dzień szósty

IMP-22: Garnizon na Selonii donosi, że bunt to tylko kwestia czasu. Utrata tej planety byłaby niekorzystna zarówno pod względem strategicznym, jak i propagandowym. Zaznaczyć należy, że znajdują się na niej 3 rafinerie, 3 kopalnie i zostały jeszcze 3 punkty zasobów i cztery punkty energii. Popularność Imperium na tej planecie jest tak mała, że ludność otwarcie pragnie bezpośrednio przyłączyć się do Rebelii. Zalecam jak najszybsze wysłanie dyplomaty na tą planetę, póki panuje na niej jeszcze względny spokój.
    Oficer: Hm… Jerjerrod będzie chyba odpowiedni do tej misji. Jest zręcznym dyplomatą, a jak dojdzie do zamieszek to i garnizonem dobrze je stłumi. Przekaż mu, żeby zbierał się na Selonię w celu ostudzenia wojowniczych zapałów tamtejszej ludności.
    IMP-22: Oczywiście…

Jerjerrod wyrusza w nie tak długą podróż, w jaką wyruszył Vader.

Dzień siódmy

Oficer: Na jakiej planecie znajdują się najbliższe pola treningowe szturmowców!?
    IMP-22: Chwileczkę… Corsinie znajduje się jedno.
    Oficer: Bardzo dobrze. Ile zajmie im wyszkolenie jednego oddziału szturmowców?
    IMP-22: Hm… 36 dni.
    Oficer: Niech zatem zaczną produkcję trzech oddziałów szturmowców. Jeden po drugim. W sumie zajmie to 108 dni, ale nie jestem pewien, czy naprawdę nam się śpieszy.

Szkolenie trzech oddziałów szturmowców.

Dzień ósmy

Oficer: Która planeta Rebelii jest stosunkowo dobrze rozwinięta, posiada dużo zasobów i energii, do tego jest słabo broniona?
    IMP-22: Hm… trudne pytanie, ale pewnie będzie to Sullust w sektorze Sluis. Sześć kopalni zużywa sześć punktów energii z dwunastu i sześć punktów zasobów z dwunastu. Reszta jest wolna. Według naszego wywiadu ludność nie jest nastawiona bardzo źle do Imperium. Brak garnizonu i jakichkolwiek systemów obronnych.
    Oficer: Czy zajęcie tej planety zwiększyłoby popularność Imperium w galaktyce?
    IMP-22: W galaktyce pewnie tak, ale w układzie Sluis na pewno nieco spadnie.
    Oficer: Nie szkodzi. Czy cztery oddziały szturmowców mogłyby powstrzymać ewentualne zamieszki na planecie?
    IMP-22: Popularność Rebelii na tej planecie nie jest wystarczająco duża, by zbuntowała się wystarczająca liczba ludzi, aby zniszczyć garnizon. Myślę, że owe cztery oddziały z nawiązka starczą.
    Oficer: A ile trwałby lot tej floty na tą planetę?
    IMP-22: 48 dni.
    Oficer: Przekaż następującą wiadomość do wszystkich okrętów: ,,Wyruszamy na Sullust. Wszystkie sprawne okręty mają tam dotrzeć za 48 dni.”
    IMP-22: Oczywiście…

Główna flota* wyruszyła​

*Wybaczcie, że jeszcze jej nie nazwałem ,,Flota 1’’ :>
    PS: Odcinek krótki bo… bo tak. No i dla tego, że aby zbudować/wyszkolić cokolwiek/kogokolwiek trzeba wyłączyć grę w oknie i włączyć normalną. Czemu? Bo trzeba w specjalnym okienku przesuwać suwak. A czemu nie mogę w oknie? Bo to okienko wyskakuje w dziwnym miejscu i suwak się nie mieści. Czemu? Nie wiem. Czemu otwieram grę w oknie? Bo jak jest pełnoekranowa to screeny wglądają tak: Czarna plama z białym gwiazdkami.

14. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Jak dla mnie było by czytelniej bez dialogów, bo (bynajmniej ja) ciężko ogarniam to ;)

15. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Bardzo dobre tylko czemu nie grasz na Star Wars Empire at War Forces of Coruptions?

16. Peeguła

Bo Rebellion jest lepsze. Podobnie jak z winem: im starsze, tym lepsze.

17. Szlachcic

Ja bym chciał zaznaczyć, że przez czas nieobecności mej na forum nie było odcinków, ale za to opracowałem strategię i nowy styl. Zaczynam pisać odcinek :)

18. Szlachcic

Wojna domowa w galaktyce – Star Wars Rebellion AAR
    ODCINEK: 3

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    W wyniku licznych (no co?) próśb o wywalenie dialogów to je wywalam. Na razie będzie to mini AAR, który albo przepoczwarzy się w coś na znak Tak, tak to ten! lub pozostanie mini.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podczas gdy moja Pierwsza Flota wyruszała na Sullust, orbitalna stocznia nad Umgulem (ta planeta, na którą wysłałem Vadera) rozpoczęły budowę pięciu eskadr myśliwców typu TIE, które będą swoistym rodzajem kosmicznego garnizonu na wypadek pojawienia się niewielkich sił wroga.

Myśliwce będą gotowe za 60 dni, czyli dnia 69. Jedna stocznia wolno konstruuje wszelkiego rodzaju okręty i myśliwce gwiezdne. To aż strach myśleć, jak wolno by produkowała myśliwce obronne typu TIE, które kiedyś tam Vader opracuje (jak mu każę)!

Kilka dni później kazałem mojemu doradcy i zastępcy zarządzać i tworzyć (głównie) garnizon na planetach, bo to nie mój żywioł i nigdy nie mam do tego głowy produkując jakieś badziewia. Wolę okręty.​

Niebawem doszły do mnie słuchy o spodziewanym sukcesie Imperatora na misji dyplomatycznej.

Pierwszy spektakularny acz spodziewany sukces Imperatora. Kazałem mu kontynuować misję co by zwiększył popularność na Chandrilii tak, że będzie ona miała dużą ,,gwiazdkę’’ oznaczającą popularność.

Stwierdziłem wkrótce, że nie ma sensu, aby Piett przebywał bezczynnie na Umgulu z tak wysokim wskaźnikiem dyplomacji, wysłałem go więc na Mon Calamari, uradowany, że sprawę załatwić można dyplomatycznie*, zwłaszcza za życia doskonałego dyplomaty, Pietta**.​

W międzyczasie Imperator poinformował mnie o kolejnych sukcesach dyplomatycznych na Chandrilii.

Piettowi zaś przekonywanie Calamarian szło jak po grudzie. Spowodowane to pewnie jest zabiegami dyplomatycznymi Rebelii, która ma lepszych dyplomatów nawet od Imperatora (Imperator ma wskaźnik dyplomacji 100, a np. Leia 120).

Jerjerrodowi wysłanemu na Selonię również negocjacje nie szły najlepiej. Spowodowane to było zapewne wrogim nastawieniem ludności do Imperium.​

* Mon Calamari zawsze jest bardzo bogate w zasoby i wszelkiego rodzaju zakłady, ale tym razem jest po prostu niesamowicie. Zakład produkcyjny, pole treningowe, dwie rafinerie, trzy kopalnie i generator tarcz. Nic, tylko dobudować jeszcze jeden (jak są dwa nie da się zająć wojskiem planety), dać jakiś mały garnizon i ze dwadzieścia oddziałów komandosów (każdy zapobiega działaniom szpiegów i komandosów Rebelii, takich jak wywiad czy sabotaż, jak jest dwadzieścia, to szansa pomyślnego przeprowadzenia jakiejś akcji Rebelii jest mniejsza niż 1%) i mamy centrum przemysłowe Sluisu. Dodatkowo zaznaczyć trzeba, że Mon Calamari zawsze jest ,,gorącą’’ planetą, a dwa generatory tarcz uniemożliwią to.
    ** Nie wiem czemu, ale Rebelianci częściej najpierw zabijają Pietta, a potem biorą się za pojmowanie Imperatora/Vadera.

19. lucas

lucas User

Wiesz że jak imperator opuszcza coruscant to spadają statystyki bohaterów

20. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

No, od razu lepiej się czyta. :eek:k:

21. Peeguła

Moja kciec bitwe! A tak poza tym to fajnie.

22. Szlachcic

@Peeguła:Szczerze mówiąc to przy aktualnym tempie na początku następnego będzie bitwa nad Sullust z, miejmy nadzieję, że tylko, garnizonem kosmicznym (myśliwce), ale będę miał straty, ponieważ zapomniałem o zrekrutowaniu i przydzieleniu admirała do głównej floty :p

@Kentucky: No ba :)

@Lucas: Kompletnie nie wiedziałem, przyda mi się ta wiedza :eek:k:!

23. lucas

lucas User

Imperatora najlepiej wykorzystać do rekrutowania nowych bohaterów na coruscant. No ja od początku gram w rebeliona.

24. Szlachcic

To akurat wiem, ale wybrałem ogromną galaktykę (200 planet, i nie mówcie mi, że 50-parę w SW:EaWFoC jest lepiej :p), z którą nie mam doświadczenia. Ale jako że najpierw dobrze jest zapewnić lojalność dotąd nielojalnych systemów to musiałem ruszyć wszystkich dyplomatów. W tym Imperatora.

25. lucas

lucas User

Do empire at war wyszły mody w których jest i po 100 planet i wiele nowych jednostek

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie