Wpływ Greków na słowiańskie imiona

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez Sevgart, 27 Sierpień 2014.

1. Sevgart

Sevgart Targowica

Przymierzam się do zabawy w CK2 z nową kulturą, i zacząłem się zastanawiać nad zagadnieniem z tematu. Tj. chcę stworzyć nową kulturę polską (lechicką <3), i zastanawiałem się nad imionami. Oczywiście odpadają te, które przyszły z zachodu (a może nie całkiem?), powinno dojść pewnie sporo bizantyjskich (a może nie?). W końcu doszedłem do wniosku, że można by i zabrać tylko te rosyjskie, ale to zabija całą frajdę z modowania. Dodatkowo dochodzą jaja typu Ioannes <-> Iwan <-> Jan etc. Mam słabe pojęcie o imionach i może ktoś z was jest rozgarnięty w tym temacie i może rzucić parę zdań, które mogą być pomocne?

2. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Ale co to ma być za kultura? Czyści Słowianie, czy po prostu Polacy bez wpływów germańsko-łacińskich?

3. Sevgart

Sevgart Targowica

Lędzianie, którzy przyjęli zgubionych w borach i lasach Cyryla i Metodego.

4. de Ptysz

de Ptysz Ten, o Którym mówią Księgi

Więc wywal wszystkich Albertów/Albrechtów albo innych Wincentych i zapożycz trochę imion prawosławnych (ruskich), tylko w spolonizowanej formie.

5. Krakau

Krakau Ten, o Którym mówią Księgi

Raczej polscy władcy unikali, szczególnie na początku nazywania się imionami pochodzenia zachodniego nadawanymi na chrzcie, więc nadal dominowałyby słowiańskie (patrz Mieszko Dagobert, Mieszko Lambert, Władysław Herman).
    Imiona polskich władców pochodziły zwykle albo z samej dynastii Piastów albo z rodu, z którymi się oni wiązali. Rdzennie polskie są Mieszko, Zbygniew, Siemowit, Siemomysł, Świętopełk i Lestek.
    Z Czech mamy Bolesława, z Bułgarii za pośrednictwem Węgrów mamy Władysława, te dwa imiona mogą zostać, z Węgier jest Janusz to też mogłoby zostać.
    Z Niemiec mamy Otta (Odona), Konrada, Henryka, Fryderyka, Jerzego, Ernesta, Lamberta, Ludwika oni mogą polecieć.
    Z Rusi mogliby się pojawić Jaropełk, Oleg, Włodzimierz, Wyszesław, Izasław, Jarosław, Wsiewołod, Światosław,Mścisław, Borys, Gleb, Stanisław, Pozwizd i Sudzisław, wszystko imiona książęce.

6. Sevgart

Sevgart Targowica

Pozwizd? A to nie czasem jakieś bóstwo w tym zreformowanym panteonie Włodzimierza? W każdym razie dziękuję :*

7. Krakau

Krakau Ten, o Którym mówią Księgi

Pozwizd był księciem wołyńskim.

8. Camillo

Camillo Ten, o Którym mówią Księgi

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie