Za Boga, Króla, Prawo!

Temat na forum 'Victoria - AARy' rozpoczęty przez SZAMOT88, 14 Styczeń 2007.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. SZAMOT88

SZAMOT88 Aktywny User

Warszawa 18 maja roku 1792

Król Rzeczypospolitej Stanisław August Poniatowski

- Najjaśniejszy królu- rzekł młody książę kłaniając się w pas
    - Witaj Józefie, widać że zmężniałeś. Służba pod habsburgiem dobrze ci zrobiła, masz mi tedy pewnie za złe, że Cię przywezwać nakazałem.
    - Wuju drogi miłe lata młodzieńcze spędziłem u cesarza , dobrze mnie tam traktowano, jako twego własnego syna, lecz tkliwie mi było w Wiedniu bawić gdy takie rewolucyje na sejmie dziać się zaczęły.
    - Tak, nadeszła pora zmian
    - Konstytucyja miłą mi się wydaje być, twą władzę wzmacnia, a i przez to potęgę rodu naszego a i w całej Rzeczypospolitej porządek wkrótce niechybnie przywróci.
    - Prawdę rzeczesz bratanku kochany, lecz przyjdzie nam się wkrótce pożegnać z nową konstytucyją , panowie kresowi tyranem mnie obwołali, wzywają do bojkotu ustawy jako nieważnej a o pomoc w dawnego ładu przywróceniu carycę Katarzynę proszą.
    - Nie caryca lecz król Stanisław nad Rzeczypospolitą stoi.
    - Heh....... w młodej twej piersi serce, mężne i buntownicze. Wy młodzi goryczy nie zaznawszy z motyką porywać się na najpotężniejsze byście chcieli. Tako jest , było i będzie......prawem młodych jest to.
    - A ty królu co rzeczesz?
    - My starzy musim myśleć co tedy robić by choć ,,trochę” z dzieła dnia 3 maja ocalić. I tu twa rola się skrywa. Masz przeto objąć dowództwo wojska na Ukrainie stojącego.
    - Lecz wuju......ja prosty pułkownik?
    - Otrzymasz nominacje na generała. Z samego rodu ci się należy. Nie ma dyskusyji, rzeczą jest to zresztą głów siwych, ty natomiast jeszcze dziś z tabory nad granicę ruszysz.- spogląda na wystraszonego bratanka- nie lękaj się nie wymagam od ciebie niczego nad godne twego nazwiska noszenie. Nie bądź mi przykrym sprzeciwiając się a rękę mą hojną poznasz.
    - Jak sobie życzysz panie
    - Dasz odpór Moskalom sił jak najmniej tracąc, jeno patrzeć jak Prusak traktat przed dwoma laty zawarty szanując wkroczy w Rzeczypospolitą z silnym korpusem. Ty na Czasu jeno my tu z pany pasły potrzebujemy by porządki zaprowadzić i z naszą dobroczyniącą carycą do porozumienia dotrzeć.
    - Rozumiem. Wybacz że spytam- zbytek śmiałości, kto na Litwę jako i ja na Ukrainę ruszy?
    - Ks. Ludwik. Mówiono mi iż już poznaliście się. –ks. Józef skinął głową potwierdzając słowa stryja- Jest tu także przyjaciel twój dawny, jakżesz nazwisko jego.... Wielhorski! Podobnież razem Turczyna biliście.
    - Tak panie, tedy razem bić teraz Moskala będziem?
    - Owszem W imię boga, króla i prawa. Ruszaj ...

Ks. Józef Poniatowski

napiszcie czy sie podoba i czy jest na coś takiego zapotrzebowanie

2. SZAMOT88

SZAMOT88 Aktywny User

Ukraina czerwiec 1792
    -Panie- dał znac o swojej obecności młody porucznik jazdy podjeżdżając do jadącego z wolna księcia
    -Tak.- bratanek królewski obejrzał się- Mów.
    -Pan Radziwiłł pod Winnicą zaskoczon i pobit
    -Pułk jego?
    -Stracon
    -Odejdź precz, gorzkie memu sercu wieści przynosisz......... czekaj! Pan Wielhorski, co z nim?
    -Poszedł on w szarży w pierwszej jej szeregu i postawą swą mężną pogrzebać całej brygady nie dał.
    -Żyw?
    -A jakże, jeno ranę ma bolesną na piersi. Sołdata pewien hańbiąc się konia pod nim dosięgł.
    -Iście Moskiewska to rycerskość zaiste.

Klęska pułku Radziwiłła pod Winnicą

Czas zamknąć tę epopeję, już nic ciekawego tu chyba nie powstanie.
    Sup

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie