Za Borisa!

Temat na forum 'HoI - AARy' rozpoczęty przez mammix, 31 Sierpień 2006.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. mammix

mammix Guest

Hm, tak sobie zainstalowałem HoI i zagrałem sobie starą, dobrą Bułgarią. Jak tak grałem, to zauważyłem, że już wiem jak napisać tego AARa, to piszę.
    Hard, normal, 1.06c

2. mammix

mammix Guest

Jak co trzy miesiące król Borys organizował prywatne, tajne posiedzenie najważniejszych członków rządu. Akurat wypadał sylwester Anno domini 1935, więc każdy z zainteresowanych otrzymał eleganckie zaproszenie na bal królewski.

W pałacu królewskim praca wrzała już od miesiąca. Ostatnie godziny przed wydarzeniem były jednak przepełnione okrzykami żony króla Borysa, która nagle zorientowała się, że wszystko pójdzie nie tak. Borys postanowił zaszyć się w bibliotece, licząc, że jego żona nie zmusi go do czynienia tego samego, co służba- latania we wszystkie strony i poprawiania wszystkiego, co nierówno stoi.

O 20.00 zaczęli zjawiać się pierwsi goście. Królowa była dalej rozczarowana i gdy tylko nikt nie patrzył, poprawiała jakieś detale.

Borys wyszedł z biblioteki godzinę przed nowym rokiem. Pozdrowił zgromadzonych, wygłosił przemówienie o starym, znakomitym roku, o nowym, jeszcze lepszym. O północy on i 9 innych postaci zniknęło, lecz nikt tego nie zauważył, gdyż wszyscy byli pijani, nie licząc królowej, która stale coś poprawiała.

Borys i dziewięciu innych mężczyzn przeszło do pokoju narad. Siedli przy prostokątnym stole, tylko jeden z nich zajął miejsce w kącie pomieszczenia. Przyciemniono światła, zakryto okna, na stole rozstawiono mapy, notatki, wykresy.

Wszyscy mężczyźni zachowywali powagę, nie było mowy o żartach, czuć było tę tajemniczą atmosferę.

-Witam, panowie.- Borys wstał i przemówił- Z każdym rokiem jesteśmy coraz bliżej wojny. Moją i waszą rolą jest przygotować Bułgarię do niej. Musimy przywrócić jej dawny blask– Borys wypił szklankę wody i po chwili znów przemówił- Nasz przegląd sytuacji rozpocznijmy od armii. Todor, proszę- Borys usiadł.

Powstał Todor Georgiev, dowódca Armii. Co prawda Pierwszym Marszałkiem Armii Bułgarii był król, ale to Georgiev zajmował się wszelkimi sprawami związanymi z piechotą.

Dowódca Armii

-Witam panowie. Nasza armia lądowa jest w zadowalającym stanie. Posiadamy 4 armie- tu Todor poprosił o przekazanie królowi map i wykresów. Po drodze każdy z mężczyzn musiał je przejrzeć- Nasza technologia też nie jest zła. Co prawda nasi sąsiedzi mają wszystkiego więcej i niewątpliwie na wojnę nie jesteśmy gotowi, ale przy odpowiedniej strategii za parę lat możemy „coś podbić”- Todor siadł.

Armie Bułgarii

Następnie wstał Sava Ivanov, dowódca floty.

-Panowie. O naszej flocie niewiele da się powiedzieć. Istnieje, ale nie jest jakimkolwiek zagrożeniem. Co więcej, rozwój floty nie opłaca się– Ivanov siadł.

Dowódca floty i flota Bułgarii

-Dziękuję, Ivanov. Rzeczywiście, nie będziemy przeprowadzać żadnych modernizacji i reform marynarki. Podobnie jak z lotnictwem, prawda panie Boydev?- rzekł Borys.

Powstał Vasil Boydev, dowóda lotnictwa.

-Owszem. Nawet jeżeli poświęcimy wszystkie nasze dochody na rozwój lotnictwa, nie dogonimy żadnego z naszych sąsiadów. Posiadamy jedynie stare samoloty szkoleniowe i nie mamy dobrych lotników. Skupmy się na piechocie.

Dowódca lotnictwa

Siadł. Borys oddał głos ministrowi wojny, Hristo Lukovi.

Minister wojny

-Podsumowując, nie jesteśmy jeszcze gotowi do wojny. Jeżeli chodzi o armię, to potrzebujemy parę lat, aby stać się jakimkolwiek zagrożeniem dla sąsiada, ale potrzebujemy sojusznika. Jednak patrzę z uzasadnionym optymizmem w przyszłość. Włochy czyhają na Jugosławię, moglibyśmy im pomóc i zdobyć cały ich wschód. A wtedy już spokojnie rozlejemy się po Bałkanach.

-Panie Sapov, pan ma chyba najlepsze dla nas wieści.- rzekł Borys.
    Powstał Georgi Sapov, minister spraw wewnętrznych.

MSW

-Jedyne co mam do powiedzenia to to, że w kraju nic złego się nie dzieje. Nie ma się czego obawiać, Bułgarzy cię popierają, panie. Ludziom żyje się dobrze, infrastruktura jest w doskonałym stanie.

-Doskonale. Panie Peshev, proszę nam powiedzieć o naszych dokonaniach na polu szpiegowskim.

Minister wywiadu

Dimitar Peshev, mistrz szpiegów, jak był nazywany przez obywateli, z niekłamanym zadowoleniem wstał i przemówił.

-Nasi agenci zostali wysłani do Belgradu, Ankary, Aten i Bukaresztu. Mamy podgląd na stan armii naszych sąsiadów. Jednak największe sukcesy nasi szpiedzy odnieśli w Kanadzie.

-W Kanadzie?!- wrzasnął Georgi Kioseivanov, premier i minister spraw zagranicznych- Co do cholery jasnej agenci bułgarscy robią w Kanadzie?!

-Kanada jest doskonale rozwiniętym państwem, a jednak zupełnie nieprzygotowanym na naszą wizytę. Postanowiliśmy to wykorzystać.

-Ale w Kanadzie?!- krzyknął premier, wyraźnie podchmielony. Szukał wsparcia u zgromadzonych, jednak gdy ujrzał spokojne twarze pozostałych, powiedział pod nosem parę przekleństw i usiadł.

-Teraz przejdźmy do najgorszych spraw. Usiądź, Dimitar.
    W premierze znów zagotowało? Jak to najgorszych? Przecież prowadzi dobrze swoje urzędy? Czemu niby jest wymieniany wśród najgorszych? Co to ma do cholery znaczyć? I tak właściwie gdzie tu jest toaleta, kurwa mać…

-Kiril, naprawdę, mam wielki szacunek do tego co już dla nas zrobiłeś, ale sytuacja nie wygląda najlepiej, prawda?

Wstał Kiril Gounev, minister gospodarki.

Minister gospodarki

-Niestety. Sam nie wiem jak udało nam się zebrać aż tyle zapasów, wiem jednak, że nie wystarczą one na długo. O proszę- rozdał notatki. Na nich czarno na białym widać było, że zapasy topnieją z minuty na minutę.

Zapasy kraju, wykres

-Jedynym wyjściem, jakie widzę jest sprzedaż ropy. Skoro nie będziemy rozwijać ani lotnictwa, ani marynarki, nie będzie ona nam aż tak potrzebna. Kupujmy węgiel, ale trochę ropy musimy sobie zachować.

-Ufam ci, tak zrobimy- powiedział Borys. Wykonał szybki telefon i oferta Bułgarii pojawiła się na rynku.

Oferta Bułgarii, zgłoszona 1.1.1936

-A jak wygląda sytuacja w miastach? Ile wytrzyma nasz przemysł?

-Nie jest tak źle. Jak państwo wiecie mamy 4 główne ośrodki przemysłu…- Kiril chciał wszystkim rozdać jakieś notatki, ale premier nie wytrzymał. Zerwał się z krzesła i wytrącił je z ręki ministra. Przecież wszyscy znają miasta w swoim kraju! Notatki wylądowały przed nosem Sapova, który zaczął je przeglądać.

Notatki o przemyśle

-Dość!- Wrzasnął Borys- Goergii, jesteś żałosny. Bułgaria nie jest poważana na świecie, nikt nas się nie boi i to twoja wina! Zamiast jeździć z delegacjami ty siedzisz na dupie i gwałcisz swoje dziwki! Czuj się zdymisjonowany, pozostaniesz jako premier, ale nie będziesz miał żadnej władzy.

-Ale…- były już MSZ się zająknął i usiadł z wrażenia. Matko! Myślał, że najwyżej będzie musiał gdzieś pojechać, coś załatwić, a tu coś takiego…

-Hoho…- powiedział cicho Peshev, wyraźnie zadowolony.

-Panowie, przedstawiam wam nowego MSZ. Atanas Burov.

Stary i nowy minister spraw zagranicznych

Mężczyzna z kąta wstał. Wszyscy obrócili się ku niemu i patrzyli się ze zdziwieniem. Byli przekonani, że to jakiś szpieg albo ochroniarz. Czarny kapelusz, skórzana teczka i czarny, długi płaszcz. Nikt nawet nie zwrócił uwagi, że przy królu powinien on to wszystko zdjąć, tak jak reszta.
    Atanas podszedł spokojnie do biurka. Stanął obok fotela swojego poprzednika i zaczął mówić.

-Witam. Jak wiecie Bułgaria nijak ma się do tej starej Bułgarii. Proszę tylko spojrzeć na mapę.

Atanas podał mapy.

Mapy: dyplomatyczna i polityczna

Premier, zdenerwowany, chciał odepchnąć Atanasa, który zręcznie wcisnął się między polityków. Jednak nie udało mu się to, więc zrezygnowany wyłączył się ze spotkania. Myślał już tylko o łazience i o prostytutce, na której się wyżyje. Tak, Anastazja będzie dobra.

Atanas kontynuował, w ogóle nie zwracając uwagi na poruszenie związane z jego osobą:

-Jak wiadomo, mnóstwo Bułgarów mieszka w Salonikach, Dobriczu i Skopje. Powinniśmy to wykorzystać i wchłonić te tereny. Najwartościowsze są Saloniki, jednak to Skopje najłatwiej zdobyć. Skupmy się jednak na Grekach.

Atanas rozdał ryciny.

Miasta, do których Bułgaria wysunęła rządania

-Ja już wiem co mam robić, będę państwa informował o przebiegach operacji.- Atanas zniknął w kącie.

-Doskonale. Moje rozkazy na najbliższe trzy miesiące: ulepszyć system medyczny w naszej armii oraz zwerbować trzy dywizje piechoty, które, po mojej wcześniejszej konsultacji z panem Georgievem, zostaną umieszczone w Warnie, gdzie będą bronić naszego kraju przed atakiem desantowym. Kiril, jak wyglądać będzie nasz budżet?- rzekł Borys.

Kiril poszukał odpowiedniego wykresu i przekazał go królowi.

Budżet

-Dobrze- rzekł Borys. Spojrzał na zegarek. Pierwsza. Trzeba pożegnać gości.- Wystarczy na dziś. Szczęśliwego nowego roku. Ech, muszę iść powstrzymać moją małżonkę od dekorowania, pewnie już planuje przyjęcie z okazji moich urodzin…

Mężczyźni zaczęli wychodzić, pierwszy premier. Uśmiechnięty Peshev zapytał się króla:

-Ale i tak pewnie będzie wszystko zmieniać chwilę przed imprezą? Hehe…

-Ech, kobiety- odparł Borys i zgasił światło.

---
    pozmienialem nazwy ministerstw, bardziej mi odpowiadaja
    chaotycznie to wyglada, ale pisalem w wordzie i jak tu przenioslem wszystko sie pomieszalo. a nie mam sily sie babrac tym wiecej :p

3. mammix

mammix Guest

Cały praktycznie świat przeżył kolejne dwa miesiące w spokoju, gdy na początku marca Hitler po raz kolejny złamał obietnice Traktatu Wersalskiego. Wojska niemieckie wkroczyły do Nadrenii. Mimo to Liga Narodów nie zareagowała w żadnym stopniu, także Bułgaria postanowiła nie ingerować w możliwy konflikt. Borys wyraźnie czekał na rozwój wydarzeń.

Miesiąc później zakończono werbowanie pierwszej nowej dywizji. Została ona przydzielona do Armii Obronnej stacjonującej w Varnie pod dowódctwem generała Vulkova.

Tymczasem w Chinach Mao Zedong odniósł niebywały sukces. Fortelem zmusił Czang Kaj-szeka, przywódcę wojsk Kuomitangu, do rozejmu, mimo że wrogie wojska wchodziły już do Yan'anu, głownego miasta komunistów.

Także w kwietniu sanitariusze armii bułgarskiej otrzymali zapasy penicyliny, które w przyszłości miały uratować życie wielu rannym żołnierzom.

W międzyczasie Borys odwołał tajne spotkania rządu. W maju spotykał się jedynie z dowódcą armii. W związku z planowaną wizytą Rudolfa Hessa, jednego z najważniejszych ludzi Hitlera, dokonano lekkiej reformy wojsk. 1 Armia pod dowództwem Borysa składała się z najbardziej doświadczonych i najlepiej wyposażonych dywizji.

Z dywizji kawalerii utworzono Armię Uderzeniową pod dowództwem generała Markova. Jej zadaniem miało być szybkie dotarcie na terytorium wroga i odcięcie ich jednostek od zaopatrzenia.

2 i 3 Armia (dowódcy: Lukov i Trynski) zostały przetransportowane do Ruse, gdzie miały czekać na dalsze rozkazy w razie wojny. Składały się one z trzech dywizji każda.

Armia obronna została uzupełniona o nową dywizję.

Pod koniec maja Borys powitał Rudolfa Hessa. Oprowadził go po koszarach pod Sofią, przedstawił premierowi, obaj udali się na konferencję. Jednak najważniejsze nadeszło dopiero po zmierzchu.
    -Tak więc, co oferują mi Niemcy, jeżeli poprę ich w wojnie?- zapytał Borys. Mężczyźni znajdowali się w tajnym pokoju pałacu. Było równie ciemno co poprzednio, jednak prostokątny stół został zastąpiony przez mały, kwadratowy. Politycy siedzieli naprzeciwko siebie.
    -Cóż, wsparcie naszej armii. Pomożemy wam odzyskać utracone ziemie, a pewnie i więcej.
    -Jaką mogę mieć pewność, że wszystko nie skończy się tak jak ostatnio?
    -Nie może pan mieć- odparł spokojnie Hess.
    -No, tak to mnie nie przekonacie...
    -Nie mam takich kompetencji, aby dawać panu dowody naszej siły. Otrzymał pan zaproszenie od Hitlera, proszę skorzystać, a zobaczy pan, że wspomagając nam Bułgaria tylko zyska- Hess był arogancki, pewny siebie.
    -Nieważne. Czy uzyskamy jakieś korzyści ekonomiczne? Szybko...- Borys udawał, że nie słyszy.
    -Tak. Ale nie oczekujcie zbyt wiele. Szczegóły usłyszy pan po przyjeździe do Berlina.
    -Czyli teraz mam wam uwierzyć, że jesteście silni? A jak się nie uda? Nie mogę dopuścić przecież do takiej tragedii jak ostatnio!- Borys był już zdenerwowany. Hess podniósł się z miejsca:
    -Tak, proszę nam uwierzyć. A teraz proszę wybaczyć, muszę wracać do Berlina.
    -Nie uwierzę, póki nie zobaczę- odparł Borys, także wstając.
    -To proszę przyjechać i zobaczyć.- odparł Hess i wyszedł z pokoju.

Efekt wizyty Hessa

Rankiem Borys dostał wiadomość, że w wyborach w Rumunii zwyciężyła prawica. Była to raczej dobra wiadomość dla Bułgarii, prawica powinna poprzeć sojuszników Borysa w nadchodzącym konflikcie.

Z pierwszym dniem czerwca Borys rozkazał utworzenie kolejnej dywizji, wyposażonej w sprzęt artyleryjski, miała ona być włączona do 1 Armii.

Grecja, zaniepokojona wizytą Hessa, postanowiła wysłać do Bułgarii swojego premiera, aby ten nakłonił Borysa do prowadzenia cokolwiek bardziej pokojowej polityki. Wizyta zakończyła się katastrofą, może dlatego, że podczas spotkania z mediami Borys nieoczekiwanie zarządał od Greków "zwrotu" Salonik. Oburzony premier natychmiast wyjechał.
    Efekt wizyty greckiego premiera
    Odrzucenie żądań w sprawie Salonik

Tydzień później świat obiegła niesamowita wiadomość: niegdyś najpotężniejsze państwo świata rozpada się. W Hiszpanii, bo o niej mowa, wybuchła wojna domowa. Do rewolucjonistów pod wodzą F. Franco dołączyły się ostatnie kolonie hiszpańskie, północne oddziały (bez Barcelony) oraz południowe, które jednak pozbawione były zaopatrzenia. W Madrycie wybuchły walki.

Konflikt nie przeszedł bez echa. Niemcy i Włochy wsparły rewolucjonistów, ZSRR- prawowity rząd. Bułgaria, podobnie jak w sprawie Nadrenii, pozostała neutralna.

Gdy cały Madryt pokryty był pyłem walki, nowa dywizja została przydzielona do obrony Varny.

Parę dni później do Bułgarii przybył kolejny wysłannik z Niemiec. Jednak relacje między krajami nie zmieniły się, Hitler chciał jedynie się upewnić, że Bułgaria dalej rozpatruje Niemcy jako sojusznika.

Pod koniec lipca Borysa odwiedził Kyryl Gounev. Mężczyźni nie męczyli się nawet aby przejść do tajnego pokoju.
    -Panie, mam złe wieści- Kryrl był wyraźnie zmartwiony.
    -Tak?- Borys udawał opanowanego, jednak "tam w środku" był zdenerwowany.
    -Mimo umów handlowych podpisanych z Niemcami, wciąż brakuje nam surowców. Co więcej, musimy zaprzestać sprzedaży ropy, gdyż niedługo nam jej zabraknie.
    -Trudno, postaramy się wynegocjować bardziej korzystne porozumienia. Dziękuję- Borys odetchnął. Obawiał się kolejnego kryzysu, takiego jak w 29. Miał nadzieje, że do takiego nigdy już nie dojdzie. Bułgaria nie była jednak w stanie zapewnić sobie jakiegokolwiek zaplecza ekonomicznego, więc Borys wiedział, że musi "coś" podbić.
    Anulowanie oferty Bułgarii

We wrześniu zakończyło się szkolenie sanitariuszy. Nauczyli się oni przeprowadzać transfuzje krwi na polu bitwy, szybko i pod ostrzałem.
    Zaczęto także wyposażać armie w sprzęt niezbędny do utworzenia szpitali polowych.

Niedługo potem premier Rumunii odwiedził Sofię. Zapewnił Borysa, że Rumunia chce pozostać partnerem Bułgarii w sprawach politycznych i ekonomicznych.

W listopadzie 1 Armia została uzupełniona o kolejną dywizję. Zaczęto też tworzyć kolejną dywizję kawalerii, która miała uzupełnić Armię Uderzeniową.

Sylwester 1936 Borys spędził na kolejnym balu w pałacu, kryjąc się przed małżonką. Na balu obecny był ambasador Niemiec.
    Efekt "wizyty" ambasadora

Borys podsumował rok jako rok udany. Zapowiedział, że następny rok będzie jeszcze lepszy.
    Ale tak naprawdę wiedział, że taki nie będzie.

---
    odcinek krotki, nic sie nie dzialo ;) teraz medelpad, odcinki beda na zmiane

Od ostatniego odcinka minęło ponad 30 dni w związku z tym AAR oczyszczam i zamykam. W przypadku chęci kontynuowania zgłoś się do kogoś z HOI Officium w celu ponownego otwarcia.
    Shogun

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie