Zagrajmy w Banished [Video]

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez thrashing mad, 21 Luty 2014.

1. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

Hejka. Wystartowałem z nową serią filmików z gry Banished. Jest to dzieło jednej osoby - strategia o przetrwaniu i budowie wczesnośredniowiecznego osiedla w dzikiej krainie, do której zbiega grupka pacyfistycznie nastawionych uchodźców. Bardzo wciąga, ma przyjemną grafikę i niewygórowane wymagania sprzętowe. Polecam.

Gram na surowym klimacie (dłuższe, mroźniejsze zimy) i w trudnej sytuacji startowej (mała populacja 18 osób i minimalna ilość surowców). Czy wszyscy przetrwają pierwszą zimę w nowej krainie? Zapraszam do oglądania :)

[video=youtube;ryrstyDMfo4]http://www.youtube.com/watch?v=ryrstyDMfo4[/video]

2. Elaith

Elaith Nowy

Wygląda bardzo ciekawie :)
    Oby dawała więcej opcji rozgrywki niż Rimworld.

3. thrashing mad

W grze nie ma walki, ale model ekonomiczno-surowcowy jest bardzo rozbudowany.

4. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Może kiedyś wprowadzą multiplayer i w tedy będzie można toczyć boje z kolegami ;)

5. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Autor pisał że gra nie była robiona pod multi i są bardzo małe szanse że doda to w przyszłości.

6. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

@cobran: WTF? Seriously? W tej grze nie ma być żadnego elementu wojskowego, wiec na jakiej zasadzie miałaby się toczyć rozgrywka multiplayerowa? Co za bezsens, nie sprowadzajmy każdej gry do prymitywnego poziomu, napiszę w ugrzeczniony sposób, walczenia ze sobą. Bardzo mi się podoba Banished taki jaki jest i niech tak zostanie.

Trash twój zbieracz nie będzie miał zbyt dobrych zbiorów bo większa cześć jego wpływu jest na terenie "zurbanizowanym" a to oznacza że nie ma tam starych drzew pod którymi rosną rośliny i inne "owoce" lasu które zbierają zbieracze. Lepiej jest zainwestować w chatę zbieracza i w jego pobliżu dwa domki ale tak by cały zakres jego wpływu był w lesie - czyli z dala od innych budynków i lasu który będziesz karczował

7. thrashing mad

Postawię tuż przy zbieraczach chatę leśniczego, który z czasem 'zalesi' rejon w którym nie ma aktualnie drzew. Osiedle będę rozwijał w kierunku północnym, więc będzie sporo terenu generującego zasoby dla zbieraczy.

8. Raulek

Raulek Guest

Świetny wybór gry, thrashing mad :)

Jak zawsze masz we mnie stałego widza ;)

9. Zoor

Zoor Ideolog gender

Przegrasz :p
    A tak na serio - wygląda to na razie zbyt optymistycznie - czekam na jakieś pożary, zarazy, trzęsienia ziemi albo najazd hiszpańskiej inkwizycji ;)

10. Kowal

Kowal Ten, o Którym mówią Księgi

Jak się zaczną pierwsze problemy to zrób najważniejszą rzecz - zbuduj cmentarz :p

11. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

Nie widze wyzwań w tej grze , trochę przypomina mi to Sim City w średniowieczu ...

12. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

W przyszlym tygodniu dopiero kupie ta gre, ale juz naogladalem sie tyle, ze moge chyba ja ocenic. Gra jest super az dziw, ze 1 osoba to stworzyla. Ale ... niestety obawiam sie ze na pewnym poziomie staje sie malo wymagajaca albo raczej ekscytujaca. Wybudujesz co miales wybudowac i co? samo powiekszanie populacji to malo. Jesli ta gra ma odnies sukces na miare mozliwosci musi powstac jakis zajebisty dodatek, ktory rozwinie ta druga czesc rozgrywki.

13. thrashing mad

@Raulek - Dzieki :)

@Zoor - sam nie wiem czego się spodziewać, grałem tylko raz i moi ludzie masowo poumierali z głodu. Tym razem idzie mi lepiej, ale zobaczymy jak to się potoczy.

@Kowal - będzie prędzej czy później ;)

@Medievista, casanunda - no fakt, na tym etapie poza przetrwaniem trudnego początku i budową dużego osiedla z wszystkimi budynkami, nie ma chyba w grze nic do osiągnięcia. No ale pomimo tego, gra wciąż zapewnia dużo zabawy. :)

Nowy odc:

[video=youtube;5JcWH2Dn9FU]http://www.youtube.com/watch?v=5JcWH2Dn9FU[/video]

14. Elaith

Elaith Nowy

Dobrze, że się udało z jedzeniem, podobnie jak Tobie, w pierwszej rozgrywce padła mi cała mieścina z głodu...
    Daleko masz do rzeki/jeziora?

15. thrashing mad

Dość daleko, ale właśnie w kierunku rzeki będę rozbudowywał osadę.

16. Zjemcichlep

Zjemcichlep Ten, o Którym mówią Księgi

Gra prezentuje się graficznie wspaniale, niestety mnie jako fanatycznego wielbiciela gry Faraon, już żadna gra ekonomiczna nie zadowoli.

Co niezmienia faktu że będę zaglądać na twój kanał. A teraz grzecznie czekam na KSP

17. thrashing mad

Odcinek KSP już w drodze. Sprowadzenie tych próbek z Dresa stało się bardziej skomplikowane niż myślałem. ;)

18. Hartey

Hartey Aktywny User

są przecież klęski, z tego co mówiłem w pierwszym odcinku, więc jakieś utrudnienie w przypadku braku plonów, epidemia czy coś było by ciekawe i fabułe by rozbudowało ;) .zachęciłes mnie do tej gry. Świetnie nagrywasz ;)

19. Logan?

Logan? User

Fajna gra, bardzo przypomina mi Anno 1404. Chyba się na nią skuszę.

20. moskal

moskal Опричник

Gra prezentuje się dobrze, ale jeżeli naprawdę dalej nie ma wyzwań, to nie najlepiej. Nawet głupi dzikusi napadający nieco by uatrakcyjniło.

No cóż, liczę na watahę wilków oraz zarazę :D

21. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Ja tam lubię sandboxy i mi to nie przeszkadza. Jeszcze kilka odcinków i pewnie sam kupie, szczególnie, że Casa od jakiegoś czasu mi lobbuje o tej grze ;)

Wysłane z mojego WT19i przy użyciu Tapatalka

22. Za niedługo twórca gry ma zamiar wydać narzędzia moderskie, już się boje, co ludzie dodadzą. ;)

23. tjord

tjord Nowy

Ja męcze tą grę od weekendu, coś superowego dla miłosników sandboxu, takie lepsze nowe Settlersy.

Zas co do rozgrywki TM, to sadząc po jego stylu rozgrywki osada padnie przy pierwszym pożarze/tornadzie/itp. :p Na ciężkim klimacie trzeba naprawdę dmuchać na zimne, trzymać roczne zapasy zasobów, wszędzie stawiać studnie, itd. bo inaczej byle zamieć i wszystkie ludki padają. No i najważniejsze, planować układ przestrzenny miasta, a nie stawiać wszystkie gdzie popadnie i skończyć z łatwopalną zbitką.

No i miło popatrzec jak jakoś Trashing Mad'owych gameplayów idzie ciągle w górę :)

24. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

nie wyobrazam sobnie ile TM poswieca czasu na przygotowanie kazdego odcinka - to po prostu jest niesamowite :)

25. thrashing mad

Dobrze wiedzieć że są niebezpieczeństwa - gram niejako w ciemno, więc nie wiem czego można się spodziewać. ;)

Nowy odcinek, póki co nie jest źle:

[video=youtube;xdENIheixrI]https://www.youtube.com/watch?v=xdENIheixrI[/video]

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie