EU IV - Szybkie pytania

Discussion in 'EU IV - Pomocy!' started by Manau, Sep 7, 2015.

1. moskal

moskal Опричник

Bugi. Screeny o bugraporty na Pplazę

2. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

Co jest lepsze: 10% morale czy 5% morale + 2,5% dyscypliny?

3. moskal

moskal Опричник

5% morale i 2,5% dyscypliny. Morale wpływa głównie na to, jak długo ktoś może walczyć; dyscyplina wpływa głównie na zadawanie i redukowanie strat w ilości oraz morale. Generalnie dyscyplina jest najważniejszym parametrem militarnym na lądzie.

Last edited: Apr 23, 2017
  4. Elas

Elas Genialdo

W early morale, gdzieś od mid game morale + dysca.
    Na początku dyscyplina (a szczególnie 2.5%) nie znaczy aż tyle.

5. Manau

Manau Ten, o Którym mówią Księgi

Co ileś tam dyscypliny dostaję się taktykę wojenną nie?

6. Elas

Elas Genialdo

7. Elros

Elros User

Kiedy pojawiają się mandżurskie sztandary? Czy może są dostępne w jakimś ukrytym okienku?

8. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

W okienku prowincji można je powołać (okienko z edyktami), na dole masz odpowiednią ikonę.

Elros likes this.
  9. AnoraX

AnoraX User

Spotkał się ktoś może z jakimś porządnym poradnikiem dotyczącym, którą z 3 dostępnych religii w europie po wystartowaniu reformacji wybierać ?

10. moskal

moskal Опричник

Nie ma. Z doświadczenia powiem, że reformowani dają najlepsze bonusy ale trzeba umieć zarządzać ferworem; protestanci mają małe ale stałe i łatwo sterowalne bonusy; katolicyzm ma porządne bonusy ale ma pewną dawkę randomowości.

11. Tulev

Nie słuchaj moskala, nie zna się.
    Najlepszy jest protestantyzm i basta. Po prostu.

12. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Da się jakoś zmienić limit cech dowódców z 1 do 2?

13. Garen

Najlepszy jest judaizm :v

14. Elas

Elas Genialdo

@AnoraX Protestantyzm jest zdecydowanie najlepszą chrześcijańską religią.
    @cobran Raczej nie.

15. Garen

Lepsze są jednostki eastern czy muslim? Bo zauważyłem że jak ma sie religie chrześcijańską, to reformując rząd jako horda, to dostaje sie tech group i jednostki eastern. Ale nie wiem czy warto sie nawracać z tego powodu grając Great Horde

16. Tulev

Nie napiszę dokładnie (bo nie chce mi się grzebać na wiki, każdy może to zrobić) ale generalnie zasada jest taka: im dalej na wschód tym gorsze jednostki. Są oczywiście wyjątki. Muslimy mają np. fajną kawę w early.
    W każdym razie według mnie różnica nie jest aż tak zatrważająca, żeby przerzucać się dla niej z sunnizmu na chrześcijaństwo (sunnizm jest po prostu jedną z najlepszych, według mnie, religii w grze).

17. Garen

Nawet teraz ma tylko większe ratio kawalerii? Shia ma bonus do morale chociażby a mechanike Piety też ma.
    Czyli też muslim>indian>chinese? Mam na myśli głównie early game, ewentualnie mid

18. Tulev

Generalnie jest tak: im dalej w las, tym jednostki western mają coraz większą przewagę.
    Startowo np najlepszą kawę (patrząc tylko na pipy) mają chyba nomadzi.
    Wiem, że w 1.21 zmienili jednostki Indian z Ameryk, bo byli strasznie mocni momentami.
    Przy 12 techu nie wiem, czy piechota osmańska nie jest jedną z najlepszych w grze (grupa anatolian).
    Zasadniczo od 19 mil techa jednostki western są najlepsze na każdym polu, a wcześniej też plasują się w tych "lepsiejszych". Dokładnie to musiałbyś pogrzebać w plikach, albo sobie tagiem pozmieniać kraje w grze, żeby zobaczyć jakie jednostki mają jakie pipy. Wiki jest raczej przestarzała.

19. Garen

Czyli high american już nie OP? A miałem grać z kolegą na custom i wziąć ich xD

20. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

jak dodam event do gry to będą normalnie się odpalały na starym savie? czy będzie trzeba zacząć nową grę/odpalać je z konsoli?

21. moskal

moskal Опричник

Najczęściej na aktualnym save - tak. Czasami - nie. Przynajmniej tak było przed paroma patchami, teraz proporcje mogą być inne

22. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

Ej, a jak to jest z tymi instytucjami? W sensie można się jakoś postarać żeby dana instytucja pojawiła się w naszym państwie? Bo nie mogę jakoś znaleźć nigdzie warunków jakie muszę spełnić żeby dana instytucja pojawiła się u mnie... :/

23. Tulev

Ziomuś.
    Wchodzisz w to okienko gdzie masz techy -> instytucje i po prawej stronie masz od kiedy może wyskoczyć (jeżeli już wyskoczyło, to masz "Origins: <nazwa prowincji>"). Najedź myszką na rok od którego może wyskoczyć dana instytucja i wtedy się dowiesz jakie są warunki.
    W skrócie:
    Zasadniczo najłatwiej jest chyba Global Trade uzyskać (musisz mieć większość w najbogatszym na świecie trade nodzie).
    Renesans zawsze w Italii.
    Kolonializm w kraju, który ma kolonię w Ameryce i odpowiednią idee odblokowaną.
    Prasa - prowincja protestancka, reformacka albo w Niemczech.
    Manusy - 20 deva prowka i manus na niej.
    Oświecenie - masz parlament / w stolicy jest uniwerek / prowka 20 deva w Europie i władca skill 5 we wszystkim (lul)

Po wincyj: http://www.eu4wiki.com/Institutions

24. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

Jak najeżdżam na rok to pojawia mi się tylko napis po angielsku: to jest najwcześniejsza data w której może pojawić się ta instytucja i szerzyć po świecie

25. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

A na pewno masz najnowszą wersję gry? Bo to, że są pokazane wymagania wprowadzili w którymś patchu.

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice