EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. moskal

moskal Опричник

Bugi. Screeny o bugraporty na Pplazę

2. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

Co jest lepsze: 10% morale czy 5% morale + 2,5% dyscypliny?

3. moskal

moskal Опричник

5% morale i 2,5% dyscypliny. Morale wpływa głównie na to, jak długo ktoś może walczyć; dyscyplina wpływa głównie na zadawanie i redukowanie strat w ilości oraz morale. Generalnie dyscyplina jest najważniejszym parametrem militarnym na lądzie.

Ostatnia edycja: 23 Kwiecień 2017
  4. Elas

Elas Genialdo

W early morale, gdzieś od mid game morale + dysca.
    Na początku dyscyplina (a szczególnie 2.5%) nie znaczy aż tyle.

5. Manau

Manau Ten, o Którym mówią Księgi

Co ileś tam dyscypliny dostaję się taktykę wojenną nie?

6. Elas

Elas Genialdo

7. Elros

Elros User

Kiedy pojawiają się mandżurskie sztandary? Czy może są dostępne w jakimś ukrytym okienku?

8. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

W okienku prowincji można je powołać (okienko z edyktami), na dole masz odpowiednią ikonę.

Elros lubi to.
  9. AnoraX

AnoraX User

Spotkał się ktoś może z jakimś porządnym poradnikiem dotyczącym, którą z 3 dostępnych religii w europie po wystartowaniu reformacji wybierać ?

10. moskal

moskal Опричник

Nie ma. Z doświadczenia powiem, że reformowani dają najlepsze bonusy ale trzeba umieć zarządzać ferworem; protestanci mają małe ale stałe i łatwo sterowalne bonusy; katolicyzm ma porządne bonusy ale ma pewną dawkę randomowości.

11. Tulev

Nie słuchaj moskala, nie zna się.
    Najlepszy jest protestantyzm i basta. Po prostu.

12. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Da się jakoś zmienić limit cech dowódców z 1 do 2?

13. Garen

Najlepszy jest judaizm :v

14. Elas

Elas Genialdo

@AnoraX Protestantyzm jest zdecydowanie najlepszą chrześcijańską religią.
    @cobran Raczej nie.

15. Garen

Lepsze są jednostki eastern czy muslim? Bo zauważyłem że jak ma sie religie chrześcijańską, to reformując rząd jako horda, to dostaje sie tech group i jednostki eastern. Ale nie wiem czy warto sie nawracać z tego powodu grając Great Horde

16. Tulev

Nie napiszę dokładnie (bo nie chce mi się grzebać na wiki, każdy może to zrobić) ale generalnie zasada jest taka: im dalej na wschód tym gorsze jednostki. Są oczywiście wyjątki. Muslimy mają np. fajną kawę w early.
    W każdym razie według mnie różnica nie jest aż tak zatrważająca, żeby przerzucać się dla niej z sunnizmu na chrześcijaństwo (sunnizm jest po prostu jedną z najlepszych, według mnie, religii w grze).

17. Garen

Nawet teraz ma tylko większe ratio kawalerii? Shia ma bonus do morale chociażby a mechanike Piety też ma.
    Czyli też muslim>indian>chinese? Mam na myśli głównie early game, ewentualnie mid

18. Tulev

Generalnie jest tak: im dalej w las, tym jednostki western mają coraz większą przewagę.
    Startowo np najlepszą kawę (patrząc tylko na pipy) mają chyba nomadzi.
    Wiem, że w 1.21 zmienili jednostki Indian z Ameryk, bo byli strasznie mocni momentami.
    Przy 12 techu nie wiem, czy piechota osmańska nie jest jedną z najlepszych w grze (grupa anatolian).
    Zasadniczo od 19 mil techa jednostki western są najlepsze na każdym polu, a wcześniej też plasują się w tych "lepsiejszych". Dokładnie to musiałbyś pogrzebać w plikach, albo sobie tagiem pozmieniać kraje w grze, żeby zobaczyć jakie jednostki mają jakie pipy. Wiki jest raczej przestarzała.

19. Garen

Czyli high american już nie OP? A miałem grać z kolegą na custom i wziąć ich xD

20. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

jak dodam event do gry to będą normalnie się odpalały na starym savie? czy będzie trzeba zacząć nową grę/odpalać je z konsoli?

21. moskal

moskal Опричник

Najczęściej na aktualnym save - tak. Czasami - nie. Przynajmniej tak było przed paroma patchami, teraz proporcje mogą być inne

22. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

Ej, a jak to jest z tymi instytucjami? W sensie można się jakoś postarać żeby dana instytucja pojawiła się w naszym państwie? Bo nie mogę jakoś znaleźć nigdzie warunków jakie muszę spełnić żeby dana instytucja pojawiła się u mnie... :/

23. Tulev

Ziomuś.
    Wchodzisz w to okienko gdzie masz techy -> instytucje i po prawej stronie masz od kiedy może wyskoczyć (jeżeli już wyskoczyło, to masz "Origins: <nazwa prowincji>"). Najedź myszką na rok od którego może wyskoczyć dana instytucja i wtedy się dowiesz jakie są warunki.
    W skrócie:
    Zasadniczo najłatwiej jest chyba Global Trade uzyskać (musisz mieć większość w najbogatszym na świecie trade nodzie).
    Renesans zawsze w Italii.
    Kolonializm w kraju, który ma kolonię w Ameryce i odpowiednią idee odblokowaną.
    Prasa - prowincja protestancka, reformacka albo w Niemczech.
    Manusy - 20 deva prowka i manus na niej.
    Oświecenie - masz parlament / w stolicy jest uniwerek / prowka 20 deva w Europie i władca skill 5 we wszystkim (lul)

Po wincyj: http://www.eu4wiki.com/Institutions

24. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

Jak najeżdżam na rok to pojawia mi się tylko napis po angielsku: to jest najwcześniejsza data w której może pojawić się ta instytucja i szerzyć po świecie

25. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

A na pewno masz najnowszą wersję gry? Bo to, że są pokazane wymagania wprowadzili w którymś patchu.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie